Neradna nedjelja u FBiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Locked

Da li ste za uvođenje neradne nedjelje u FBiH?

Da!
294
44%
Ne!
314
47%
Svejedno mi je!
59
9%

Total votes: 667

Martin Rigs

#10801 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Martin Rigs »

A jestel tako aktivni po pitanju nerada vikendom ovih uposlenih na grbaci drzave.
Il je samo bitno da Bingo radi nedjeljom :lol:
BadBoy

#10802 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by BadBoy »

A kako bi sjedalo da SDA uvede neradni petak :lol:
akcija007

#10803 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by akcija007 »

Kada dodje Lidl i City Park u Istocnom Sarajevu ( ispred i iza TOM-a) i mogu raditi nedjeljom do 14 sati kolone auta ce biti od semafora kod zgrade "pancirke" na Dobrinji pa skroz do Lidl. U SA ce se odmarati pa ce sve ici tamo do 14 sati nedjeljom ...
HelaS

#10804 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by HelaS »

akcija007 wrote: 01/11/2025 20:15 Kada dodje Lidl i City Park u Istocnom Sarajevu ( ispred i iza TOM-a) i mogu raditi nedjeljom do 14 sati kolone auta ce biti od semafora kod zgrade "pancirke" na Dobrinji pa skroz do Lidl. U SA ce se odmarati pa ce sve ici tamo do 14 sati nedjeljom ...
Do tada će i Hasičević biti smijenjen, njegov idiotski zakon će biti poništen, tako da neće biti
Martin Rigs

#10805 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Martin Rigs »

HelaS wrote: 01/11/2025 20:19
akcija007 wrote: 01/11/2025 20:15 Kada dodje Lidl i City Park u Istocnom Sarajevu ( ispred i iza TOM-a) i mogu raditi nedjeljom do 14 sati kolone auta ce biti od semafora kod zgrade "pancirke" na Dobrinji pa skroz do Lidl. U SA ce se odmarati pa ce sve ici tamo do 14 sati nedjeljom ...
Do tada će i Hasičević biti smijenjen, njegov idiotski zakon će biti poništen, tako da neće biti
ah samo da prodje u DN gdje valja dobit i glasove od hdz :lol:
A ne sumnjam da ce prvi potez sda bit da ucine sve da ukinu ovaj zakon..
U vezi Hametova dva dana..potpisujem,samo sto ce radnici u BiH a koji rade u sektoru trgovine ili ugostiteljstva do dozivjeti nikad..mada citajuci ovdje ima dosta ovih kojima je to zapravo i cilj.
DebelinJoe

#10806 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by DebelinJoe »

maha_xy wrote: 31/10/2025 18:02
Sid the sloth wrote: 31/10/2025 09:16
maha_xy wrote: 30/10/2025 23:01
Ma sve je to OK, ne treba raditi niko vikend, samo ko ce puniti budzet. KS ima sad preko 300 miliona KM obaveza koje treba platiti a nisu placene, uradi nesto za KS pa cekaj da naplatis, nazoves Kalamujica i pitas kad ce ti platiti. Imas projekciju da ce se manje doprinosa uplatiti po osnovu PIO ove godine nego prosle i pored povecanja minimalca, zaduzuju se skoro sedmicno. Iduci korak minimalac na 1.500 KM i zamndaliti i subotu, ako ne.mozes zaraditi za 5 dana i kupiti sve za 5 dana, ne trebas ni raditi ni kupovati.
Jooooj samo da je vratiti radnu nedjelju, budzet bi se napunio za dva mjeseca, ma sta budzet svi finansijski problemi bi nam se rijesili. Samo da je nedjelja, da mogu kupiti silk za trimer :-?
Samo objasni kako su se doveli u ovu.poziciju, da nemaju love za osnovne obaveze , i sve 5.
Objasnit ću ja kako su i kada finansijska kola Kantona Sarajevo krenula nizbrdo. To se desilo u martu 2021. Vlada KS je na čelu sa Edinom Fortom uvela mjeru pod nazivom LOCKDOWN, pojam koji bh.pravni sistem uopšte na poznaje.

https://www.slobodnaevropa.org/a/31151761.html

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto izjavio je da je Sarajevo trenutno "najveće žarište (korona virusa) u Europi".
"Ne želim da postanemo novi Bergamo (grad u Italiji, koji je bio najveće žarište korona virusa tokom prvog vala pandemije 2020.godine) i učinit ćemo sve da tako ne bude", izjavio je Forto 15. marta na vanrednoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo (jedan od deset kantona u bh. entitetu Federacija BiH), održane zbog pogoršane epidemiološke situacije na području glavnog grada Bosne i Hercegovine.

"Nastavit ćemo sprovođenje mjera tokom radne sedmice, a od petka u 20 sati uvečer zatvaramo sve poslovne subjekte do 7 sati ujutro u ponedjeljak. Bit će zatvoreni svi osim onih koji prodaju hranu i piće, benzinske pumpe, apoteke i javni prijevoz. Bit će omogućena dostava i moći će se održavati sportski događaji bez publike na otvorenom", ističe Forto.

Ukratko, ovaj besmisleni weekend-lockdown Kanton Sarajevo je prema nekim podacima koštao milijardu maraka. Ko god je imao auto i goriva u njemu zbrisao je u Kiseljak, na Jahorinu, Mostar i tamo trošio pare. A potrošeno ih je ohohoho. Vlada KS je svim firmama koje su silom morale biti zatvorene morala platiti odštete i to je koštalo također mnogo.

Od te, ničim izazvane korona avanture, nastala je finansijska rupetina od koje se KS nikada nije oporavio.
maha_xy

#10807 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by maha_xy »

Martin Rigs wrote: 31/10/2025 19:48 20% i vise nedjeljom.
:lol:
Novo dno.
Pitaj ljude u TC u Sa koji imaju radnje, sub i nedjelja 40%, ostalih 60% na preostalih 5 dana. Ne znam cemu smijeh, kad ne razumijes tematiku. A ja ti imas kalkulacije kao Hasicevic, neke svoje koje nemaju veze sa logikom, a sa ekonomijom se nisu srele ni u prolazu. Malo racunas, ako imas 7 dana koji cine 100%, koliko je to prosjecno po danu, i onda se vratis na to da su vikendi udarni dani, pa ne treba puno da prebacis 20%, jel' :lol:
Last edited by maha_xy on 01/11/2025 22:48, edited 2 times in total.
maha_xy

#10808 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by maha_xy »

Martin Rigs wrote: 01/11/2025 17:36 A jestel tako aktivni po pitanju nerada vikendom ovih uposlenih na grbaci drzave.
Il je samo bitno da Bingo radi nedjeljom :lol:
Ti nikako da skontas da ovi na grbaci drzave, osim potrosnje, nemaju veze sa realnim ekonomskim kretanjima. Ne radi ni izdavanje dokumenata u Istanbulu, Budimpesti, Beogradu, ali radi svaka trgovina, restoran, jer ti ljudi moraju zaraditi da bi platili porez, kiriju, doprinose, platu. Kakve komparcije radite to nije realno.
Last edited by maha_xy on 01/11/2025 22:15, edited 1 time in total.
maha_xy

#10809 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by maha_xy »

DebelinJoe wrote: 01/11/2025 21:18
maha_xy wrote: 31/10/2025 18:02
Sid the sloth wrote: 31/10/2025 09:16

Jooooj samo da je vratiti radnu nedjelju, budzet bi se napunio za dva mjeseca, ma sta budzet svi finansijski problemi bi nam se rijesili. Samo da je nedjelja, da mogu kupiti silk za trimer :-?
Samo objasni kako su se doveli u ovu.poziciju, da nemaju love za osnovne obaveze , i sve 5.
Objasnit ću ja kako su i kada finansijska kola Kantona Sarajevo krenula nizbrdo. To se desilo u martu 2021. Vlada KS je na čelu sa Edinom Fortom uvela mjeru pod nazivom LOCKDOWN, pojam koji bh.pravni sistem uopšte na poznaje.

https://www.slobodnaevropa.org/a/31151761.html

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto izjavio je da je Sarajevo trenutno "najveće žarište (korona virusa) u Europi".
"Ne želim da postanemo novi Bergamo (grad u Italiji, koji je bio najveće žarište korona virusa tokom prvog vala pandemije 2020.godine) i učinit ćemo sve da tako ne bude", izjavio je Forto 15. marta na vanrednoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo (jedan od deset kantona u bh. entitetu Federacija BiH), održane zbog pogoršane epidemiološke situacije na području glavnog grada Bosne i Hercegovine.

"Nastavit ćemo sprovođenje mjera tokom radne sedmice, a od petka u 20 sati uvečer zatvaramo sve poslovne subjekte do 7 sati ujutro u ponedjeljak. Bit će zatvoreni svi osim onih koji prodaju hranu i piće, benzinske pumpe, apoteke i javni prijevoz. Bit će omogućena dostava i moći će se održavati sportski događaji bez publike na otvorenom", ističe Forto.

Ukratko, ovaj besmisleni weekend-lockdown Kanton Sarajevo je prema nekim podacima koštao milijardu maraka. Ko god je imao auto i goriva u njemu zbrisao je u Kiseljak, na Jahorinu, Mostar i tamo trošio pare. A potrošeno ih je ohohoho. Vlada KS je svim firmama koje su silom morale biti zatvorene morala platiti odštete i to je koštalo također mnogo.

Od te, ničim izazvane korona avanture, nastala je finansijska rupetina od koje se KS nikada nije oporavio.
Gdje ovo nadje ili ko ti to rece, posteno te slagao. Jos se vrati 4 godine unazad da objasni ekonomsku situaciju sada, sve vrli ekonomisti. Imas preko 3.000 novouposlenih u KS na grbaci drzave, po minimalno 3.500 KM bruto platom, ti racunaj koliko godisnje. Smanjen priliv, vidi se na nacrtu budzeta za iducu godinu, plus povecana izdavanje prema svim socijalnim kategorijama, rast plata svima na budzetu, kakav crni COVID iz 2021. godine. I sta se desava, prihodovna strana budzeta ista, rashodovana povecana enormno, valja to krpiti, kako, pa kreditima.Uzimaju kredite da nam ptice ne idu pjeske, oni su prava TLN.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#10810 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by konektovan »

maha_xy wrote: 01/11/2025 22:01
Novo dno.
Pitaj ljude u TC u Sa koji imaju radnje, sub i nedjelja 40%, ostalih 60% na preostalih 5 dana. Ne znam cemu smijeh, kad ne razumijes tematiku. A ja ti imas kalkulacije kao Hasicevic, neke svoje koje nemaju veze sa logikom, a sa ekonomijom se nisu srele ni u prolazu. Malo racunas, ako imas 7 dana koji cine 100%, koliko je to prosjecno po danu, i onda se vratis na to da su vikendi udarni dani, pa ne treba puno da prebacis 20%, jel' :lol:
u tropicu istocno, ima djecija prodavnica. Ubi nedeljom, i najveci pazar pravi taj dan, to mi kolega rece, jer je vlasnica njegova komsinica.
Pandakonda

#10811 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Pandakonda »

konektovan wrote: 02/11/2025 00:21
Novo dno.
u tropicu istocno, ima djecija prodavnica. Ubi nedeljom, i najveci pazar pravi taj dan, to mi kolega rece, jer je vlasnica njegova komsinica.
U Merkuru Otoka je bila djecija igraonica koja je najvise radila nedjeljom jer su tad bili rođendani i ostala slavlja i tad je najvise roditelja bilo slobodno. Nakon uvođenja neradne nedjelje radnja je propala jer jednostavno u toku ostalih dana nisu imali prometa da budu u plusu a nedjeljom nisu mogli raditi jer je Merkur zatvorio komplet centar bez obzira sto na papiru oni mogu raditi :-)
HelaS

#10812 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by HelaS »

Pandakonda wrote: 02/11/2025 01:48
konektovan wrote: 02/11/2025 00:21

U Merkuru Otoka je bila djecija igraonica koja je najvise radila nedjeljom jer su tad bili rođendani i ostala slavlja i tad je najvise roditelja bilo slobodno. Nakon uvođenja neradne nedjelje radnja je propala jer jednostavno u toku ostalih dana nisu imali prometa da budu u plusu a nedjeljom nisu mogli raditi jer je Merkur zatvorio komplet centar bez obzira sto na papiru oni mogu raditi :-)
Samo da su znali, tu igraonicu da su dislocirali negdje ne planinu, pare da ubiju nedjeljom
akcija007

#10813 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by akcija007 »

Radnice iz trgovina uzivaju s porodicama na Brusu dok njihove kolegice u pekarama i na pumpa su na svijim radnim mjestima uz uvecanu dnevnicu
ljubijankic

#10814 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by ljubijankic »

akcija007 wrote: 02/11/2025 13:46 Radnice iz trgovina uzivaju s porodicama na Brusu dok njihove kolegice u pekarama i na pumpa su na svijim radnim mjestima uz uvecanu dnevnicu
Ubise se pekari od para
peca777

#10815 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by peca777 »

Laplace wrote: 29/10/2025 07:37 Neki dan nam radnica u Bingu priča kako će u nedjelju imati inventuru. Dobiju neki bonus, doduše, ali nedjeljom se (bar povremeno) radi.
Da ne otkrivam imena i tacnu lokaciju, u petak mi se zali dugogodisnji radnik "Evo, od 7 sam jutros i moram do 22h, nema ko drugi", ja gledam i ne vjeruje...nastavlja covjek "nece mi ni platiti dodatno".

Konzum/merkator.I evo sta ja sada da uradim? Ne mogu da prijavim nikome, jer ce momak imati dodatne posljedice, gdje ni on ne smije traziti nesto dodatno, a ne da odbije da radi cijeli dan. Naravno da moze odbiti na nacin da vise nema posla. Jos ovo nije neka vukojebina, vec Sarajevo.
BadBoy

#10816 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by BadBoy »

peca777 wrote: 03/11/2025 09:42
Laplace wrote: 29/10/2025 07:37 Neki dan nam radnica u Bingu priča kako će u nedjelju imati inventuru. Dobiju neki bonus, doduše, ali nedjeljom se (bar povremeno) radi.
Da ne otkrivam imena i tacnu lokaciju, u petak mi se zali dugogodisnji radnik "Evo, od 7 sam jutros i moram do 22h, nema ko drugi", ja gledam i ne vjeruje...nastavlja covjek "nece mi ni platiti dodatno".

Konzum/merkator.I evo sta ja sada da uradim? Ne mogu da prijavim nikome, jer ce momak imati dodatne posljedice, gdje ni on ne smije traziti nesto dodatno, a ne da odbije da radi cijeli dan. Naravno da moze odbiti na nacin da vise nema posla. Jos ovo nije neka vukojebina, vec Sarajevo.
Ko mu je kriv što:
- ne traži svoja prava
- ne prijavi poslodavca
- ne promijeni posao
- ne promijeni zanimanje
- se nije drugačije školovao

Profit je kralj i on je kao čovjek nebitan. Mora da trpi sve u ime profita i obrta novca. Jesam li propustio neki argument?
peca777

#10817 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by peca777 »

BadBoy wrote: 03/11/2025 09:59 Ko mu je kriv što:
Jednim dijelom smo krivi i mi sami. Evo ubismo se na ovoj temi koja nosi pogresan naziv, neradna nedjelja a ustvari zabrana rada nedjeljom za odredjene djelatnosti, sukamo ga jedni drugima, a nemamo ni malo kapaciteta da shvatimo zasto nam treba sistem. Ne mozemo da shvatimo zasto je nesto pogresno i zasto je bitnije da se prvo skoci, pa kaze hop.

Zasto nema takve energije i rasprave da se evo ovom covjeku osiguraju osnovna prava koja su mu zagarantovana zakonom o radu? Jebo to, to nas ne interesuje, to neka svako za sebe...
Sid the sloth

#10818 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Sid the sloth »

A jel to samo tako zato sto je neradna nedjelja? Inace nije morao raditi inventuru nego je neradna nedjelja sve pokvarila zato sto on jednom u 3 mjeseca mora raditi nedjelju a prije je morao svaku?
peca777

#10819 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by peca777 »

Sid the sloth wrote: 03/11/2025 10:06 A jel to samo tako zato sto je neradna nedjelja? Inace nije morao raditi inventuru nego je neradna nedjelja sve pokvarila zato sto on jednom u 3 mjeseca mora raditi nedjelju a prije je morao svaku?
Pa dobro, konacno da se slozimo da nedjelja nije neradna. Jednom inventura, jednom ciscenje, jednom slaganje, jednom priprema za novu godinu, jednom za bajram i tako to.
drug_profi

#10820 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by drug_profi »

I eto dođosmo do shvatanja da je ova zabrana samo populistički potez koji ništa nije riješio.
Ključ i rješenje je u dosljednom provođenju ZOR-a i dosljednom nadzoru nad time.
Uz nove mehanizme prijavljivanja kršenja zakona i zaštite radnika koji ih prijave.
Pandakonda

#10821 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Pandakonda »

Sid the sloth wrote: 03/11/2025 10:06

A jel to samo tako zato sto je neradna nedjelja? Inace nije morao raditi inventuru nego je neradna nedjelja sve pokvarila zato sto on jednom u 3 mjeseca mora raditi nedjelju a prije je morao svaku?
Ko kaze da je morao svaku ? Niti jedan radnik nije radio svaku nedjelju
Sid the sloth

#10822 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Sid the sloth »

Eto onda opet je poneka nedjelja radna kao i prije, zar nisu svi sretni sad ponovo? :lol:
Nego vi koji se zalazete za radnu nedjelju pristajete li da i vama bude radna?
Pandakonda

#10823 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Pandakonda »

Sid the sloth wrote: 03/11/2025 10:52 Eto onda opet je poneka nedjelja radna kao i prije, zar nisu svi sretni sad ponovo? :lol:
Nego vi koji se zalazete za radnu nedjelju pristajete li da i vama bude radna?
Pa nisu sretni jer nedjelja opet radna a ljudi ne mogu obavljati kupovinu nedjeljom :-)

Ako sam se zaposlio u industriji gdje su moje usluge potrebne nedjeljom onda bi radio
peca777

#10824 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by peca777 »

Sid the sloth wrote: 03/11/2025 10:52 Eto onda opet je poneka nedjelja radna kao i prije, zar nisu svi sretni sad ponovo?
jbga nekima je lakse metar u dupe, nego bilo sta u glavu. Nedjelja nije neradna, ali hajde de, valjda treba ponoviti jos koju stotinu puta, ili dok se vase oci ne uvjere da nedjelja nije NERADNA!
Sid the sloth wrote: 03/11/2025 10:52 Nego vi koji se zalazete za radnu nedjelju pristajete li da i vama bude radna?
Ovaj primjer ti je bezveze. Evo sta ce ti znaciti moje misljenje da bih ja prije radio (a i jesam) nedjeljom i imao slobodan dan u ponedjeljak, kada mogu da odem na planinu kada nema nikoga. Na mome uzorku ti to nista ne znaci.

Bolje da si pitao da li bi neradnu nedjelju, ili 2 slobodna dana.
Sid the sloth

#10825 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Sid the sloth »

peca777 wrote: 03/11/2025 10:55
Sid the sloth wrote: 03/11/2025 10:52 Eto onda opet je poneka nedjelja radna kao i prije, zar nisu svi sretni sad ponovo?
jbga nekima je lakse metar u dupe, nego bilo sta u glavu. Nedjelja nije neradna, ali hajde de, valjda treba ponoviti jos koju stotinu puta, ili dok se vase oci ne uvjere da nedjelja nije NERADNA!
Pa recimo za ovih par ljudi koje ja znam (Mercator i Bingo) njima je nedjelja neradna. Eh sad ako lazu oni lazem i ja.
peca777 wrote: 03/11/2025 10:55
Sid the sloth wrote: 03/11/2025 10:52 Nego vi koji se zalazete za radnu nedjelju pristajete li da i vama bude radna?
Ovaj primjer ti je bezveze. Evo sta ce ti znaciti moje misljenje da bih ja prije radio (a i jesam) nedjeljom i imao slobodan dan u ponedjeljak, kada mogu da odem na planinu kada nema nikoga. Na mome uzorku ti to nista ne znaci.

Bolje da si pitao da li bi neradnu nedjelju, ili 2 slobodna dana.
Ne bih bas rekao da je bezveze. Pitanje je, da li bi svi pristali da su im random 2 (ili 1) dana neradni kao sto su bili prodavacima? Nekad nedjelju radis, nekad ne. Ja ne bih.
Locked