Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
- Prpa.ba
#48551 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Nije djelatnik IZ stajao ispred maticnog ureda i lobirao za Bosnjak?

-
peca777
#48552 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Znaci ostali...
Kako su svi proBIH kanali uklonili ovu sramotu, evo ima je kod crba, oni pamte
Last edited by peca777 on 03/11/2025 10:58, edited 1 time in total.
-
moimoi
#48553 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Nije isto utoliko sto je u tz vrh policije upleten. I radi se o organiziranom kriminalu. Tezina nije ista.
Sto ne znaci da i u Sa isto nema takvih.
Ovo u Sa je obicni drot.. pojedinac.
-
peca777
-
moimoi
- Billy The Pljuc
#48556 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Ako je istina ondaK Munja i ovaj neznamkakobihga nazvao treba da lete iz pika.
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#48557 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
samo se ti pitaj jel istinaBilly The Pljuc wrote: ↑03/11/2025 11:02Ako je istina ondaK Munja i ovaj neznamkakobihga nazvao treba da lete iz pika.
Munju tu drži treNerko...za ove stvari ga je i doveo
- Billy The Pljuc
#48558 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Vjerovatno si u pravu nego pišem isto da ne skačem na prvu.JoseMujica wrote: ↑03/11/2025 11:05samo se ti pitaj jel istinaBilly The Pljuc wrote: ↑03/11/2025 11:02Ako je istina ondaK Munja i ovaj neznamkakobihga nazvao treba da lete iz pika.
Munju tu drži treNerko...za ove stvari ga je i doveo
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#48559 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Ne znam ja, zna statistika.
Mislim, to samo povećava značaj tih ne-Bošnjaka i koliki je to teret bio, ne želim da umanjujem njihov lični učinak i njihov doprinos/žrtvu ni na koji način.
- Haris.ba
#48560 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Znaci, neko na jutjub stavio neki snimak?
Ja, i?
Trebalo bi zabraniti postavljanje tih snimaka na jutjub. Nije posteno.
Last edited by Haris.ba on 03/11/2025 11:15, edited 1 time in total.
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#48561 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
ništa od smjene metuzalema Špirića...tri delegata HDZ-a nisu došla na sjednicu Doma naroda i nema kvoruma za rad
đe su oni pametnjakovići što razbiše savez SNSD-a i HDZ-a?
đe su oni pametnjakovići što razbiše savez SNSD-a i HDZ-a?
- Billy The Pljuc
#48562 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Ma to se znalo, ne kaže se uzaludu lukavi latini.
Svjestan sam i ja da zvuči utopistički nekakvo ujedinjenje probosanskih snaga jer izgleda ovdje postoji samo borba za fotelje i kako će ko više zajmiti. Osim tog ja ne vidim drugačiji način kako odgovoriti na politiku HDZ-a i onu iz RS-a i time pomaći stvari koliko-toliko napred, što se oni više kolju to sve više i više nazadujemo do pretpostavljam neke disolucije jer ne vjerujem da ovako može dovijeka.
Svjestan sam i ja da zvuči utopistički nekakvo ujedinjenje probosanskih snaga jer izgleda ovdje postoji samo borba za fotelje i kako će ko više zajmiti. Osim tog ja ne vidim drugačiji način kako odgovoriti na politiku HDZ-a i onu iz RS-a i time pomaći stvari koliko-toliko napred, što se oni više kolju to sve više i više nazadujemo do pretpostavljam neke disolucije jer ne vjerujem da ovako može dovijeka.
-
Nisamsdaali
- drug_profi
#48564 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
I ja se svugdje tako upišem gdje traže izjašnjavanje.
Nema ti niko pravo to osporiti.
Ali samo kažem šta je greška i gdje je nastala kad se određivalo nacionalno ime Bošnjak.
To se sada više ne može popraviti, a krivi su plitki mozgovi koji su to tako definisali.
- Sanjarko
#48565 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Bilo je više jer se nisu mogli narodno izjasniti. Podršku Partizani su imali najviše u Bosni. Jer je najviše i najgorih bitaka bilo u Bosni. Deda mi je bio u Partizanima, rahmet mu duši. Nisu se tada mogli izjasniti ovako kao danas. Moglo je se birati između Hrvat ili Srbin po narodnosti. Tek poslije uvedeno Jugoslaven i musliman sa malim m, pa Musliman sa velikim M. Još nas je tada bilo malo. Malobrojni smo bili.Nisamsdaali wrote: ↑03/11/2025 11:43Riječ famozno u ovom kontekstu zvuči poprilično degradirajuće.
I u partizanima je po nekim izvorima “famoznih” Muslimana/Bošnjaka bilo možda 2%.
Pozz.
- dr_Evil
#48566 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Pa vidi, bila je greska kad se stavilo nacionalno ime Hrvat i Srbin, ali eto ne pricamo nikad o tome(bez uskracivanja ikome da se izjasni kako hoce, ne ulazeci ni u historiju nego cisto radi suzivota). Zasto onda pricao o ovome? Zasto je samo ovo ime uvijek problem?drug_profi wrote: ↑03/11/2025 11:49I ja se svugdje tako upišem gdje traže izjašnjavanje.
Ali samo kažem šta je greška i gdje je nastala kad se određivalo nacionalno ime Bošnjak.
To se sada više ne može popraviti, a krivi su plitki mozgovi koji su to tako definisali.
- no_sekirli
#48567 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Drži krimos Čovke stranu svom jaranu, kad god zagusti.
- Sanjarko
#48568 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
dr_Evil wrote: ↑03/11/2025 11:52Pa vidi, bila je greska kad se stavilo nacionalno ime Hrvat i Srbin, ali eto ne pricamo nikad o tome(bez uskracivanja ikome da se izjasni kako hoce, ne ulazeci ni u historiju nego cisto radi suzivota). Zasto onda pricao o ovome? Zasto je samo ovo ime uvijek problem?drug_profi wrote: ↑03/11/2025 11:49I ja se svugdje tako upišem gdje traže izjašnjavanje.
- drug_profi
#48569 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Da upravo tako. I svaki taj ne-musliman, ne-Bošnjak koji se borio za Ustav RBiH je danas popišan od likova koji i ordiniraju i na ovom forumu, sa velikim učešćem IP adresa iz drugih država Europe.PreWiBa wrote: ↑03/11/2025 11:07Ne znam ja, zna statistika.
Mislim, to samo povećava značaj tih ne-Bošnjaka i koliki je to teret bio, ne želim da umanjujem njihov lični učinak i njihov doprinos/žrtvu ni na koji način.
A svaki taj ne-Bošnjak pripadnik ARBiH je samim tim činom dokazao da je veći patriota i od mnogih Bošnjaka, jer je sam odabrao stranu, vođen uvjerenjima i patriotizmom, a ne mržnjom i predrasudama.
- drug_profi
#48570 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Nisamsdaali wrote: ↑03/11/2025 11:43Riječ famozno u ovom kontekstu zvuči poprilično degradirajuće.
I u partizanima je po nekim izvorima “famoznih” Muslimana/Bošnjaka bilo možda 2%.
Ukupno je kroz NOP prošlo oko 800.000 do 1.200.000 boraca (zavisno od izvora i faze rata).
Od toga je iz Bosne i Hercegovine učestvovalo oko 300.000 boraca, što je bilo više nego iz bilo koje druge republike proporcionalno stanovništvu.
U NOP-u iz BiH učestvovali su pripadnici svih naroda: Srbi, Muslimani (Bošnjaci), Hrvati i ostali.
Prema dostupnim izvorima:
ZAVNOBiH (Arhiv BiH, zbirka NOB-a) i istraživanja Envera Redžića i Mustafe Imamovića:
Procjenjuju da je oko 30–35% boraca NOP-a iz BiH bilo muslimanske vjere.
U nekim jedinicama (npr. 16. muslimanska brigada, 17. krajiška, 12. slavonska) taj udio je bio i znatno veći.
Arhivski podaci o Narodnim herojima Jugoslavije:
Od oko 305 narodnih heroja iz BiH, oko 48–50 su bili Muslimani, što je oko 15–16% — što otprilike odražava i političku i vojnu reprezentaciju Bošnjaka u kasnijem periodu rata.
Istraživanja S. Dedijera i V. Velebita (1950-e):
U prvim fazama rata (1941–42) učešće Muslimana u NOP-u bilo je nisko (5–10%), zbog represije i sukoba na terenu.
Od 1943. nadalje (posebno nakon formiranja Prvog i Drugog zasjedanja AVNOJ-a i ZAVNOBiH-a) broj Muslimana u NOP-u naglo raste, dostižući 25–35% učesnika iz BiH do kraja rata.
Na osnovu svih relevantnih izvora (Imamović, Redžić, Dizdarević, Dedijer, arhiv NOB-a):
Pokazatelj Procjena
Učešće Bošnjaka (Muslimana) u NOP-u BiH 25–35%
Učešće Bošnjaka u ukupnom NOP-u Jugoslavije oko 8–10%
Učešće Bošnjaka među borcima iz BiH do jedne trećine
Učešće Bošnjaka među narodnim herojima BiH 15–16%
- drug_profi
#48571 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Ko je rekao da je problem? Ime nije problem. Problem je što je u startu na Saboru određeno da to ima pripada samo Muslimanima, ne ostavivši prostor da se pod njime izgradi nacionalni identitet bez vjerske odrednice.dr_Evil wrote: ↑03/11/2025 11:52Pa vidi, bila je greska kad se stavilo nacionalno ime Hrvat i Srbin, ali eto ne pricamo nikad o tome(bez uskracivanja ikome da se izjasni kako hoce, ne ulazeci ni u historiju nego cisto radi suzivota). Zasto onda pricao o ovome? Zasto je samo ovo ime uvijek problem?drug_profi wrote: ↑03/11/2025 11:49I ja se svugdje tako upišem gdje traže izjašnjavanje.
To je greška, kratkovidost ljudi koji kroz vjeru gledaju sve u životu.
-
Nisamsdaali
#48572 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Moja greška, pisalo se da ih je bilo 2%drug_profi wrote: ↑03/11/2025 11:58Nisamsdaali wrote: ↑03/11/2025 11:43Riječ famozno u ovom kontekstu zvuči poprilično degradirajuće.
I u partizanima je po nekim izvorima “famoznih” Muslimana/Bošnjaka bilo možda 2%.Opći okvir
Ukupno je kroz NOP prošlo oko 800.000 do 1.200.000 boraca (zavisno od izvora i faze rata).
Od toga je iz Bosne i Hercegovine učestvovalo oko 300.000 boraca, što je bilo više nego iz bilo koje druge republike proporcionalno stanovništvu.
U NOP-u iz BiH učestvovali su pripadnici svih naroda: Srbi, Muslimani (Bošnjaci), Hrvati i ostali.
Procjene za Bošnjake (Muslimane)
Prema dostupnim izvorima:
ZAVNOBiH (Arhiv BiH, zbirka NOB-a) i istraživanja Envera Redžića i Mustafe Imamovića:
Procjenjuju da je oko 30–35% boraca NOP-a iz BiH bilo muslimanske vjere.
U nekim jedinicama (npr. 16. muslimanska brigada, 17. krajiška, 12. slavonska) taj udio je bio i znatno veći.
Arhivski podaci o Narodnim herojima Jugoslavije:
Od oko 305 narodnih heroja iz BiH, oko 48–50 su bili Muslimani, što je oko 15–16% — što otprilike odražava i političku i vojnu reprezentaciju Bošnjaka u kasnijem periodu rata.
Istraživanja S. Dedijera i V. Velebita (1950-e):
U prvim fazama rata (1941–42) učešće Muslimana u NOP-u bilo je nisko (5–10%), zbog represije i sukoba na terenu.
Od 1943. nadalje (posebno nakon formiranja Prvog i Drugog zasjedanja AVNOJ-a i ZAVNOBiH-a) broj Muslimana u NOP-u naglo raste, dostižući 25–35% učesnika iz BiH do kraja rata.
Zaključna procjena
Na osnovu svih relevantnih izvora (Imamović, Redžić, Dizdarević, Dedijer, arhiv NOB-a):
Pokazatelj Procjena
Učešće Bošnjaka (Muslimana) u NOP-u BiH 25–35%
Učešće Bošnjaka u ukupnom NOP-u Jugoslavije oko 8–10%
Učešće Bošnjaka među borcima iz BiH do jedne trećine
Učešće Bošnjaka među narodnim herojima BiH 15–16%
-
konami666
#48573 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
U Bosni trenutno u pasošu se ne upisuje nacionalnost ali da se upisuje, pisalo bi nacionalnost: Bosanac/ka (Bosansko) i Hercegovac/ka. (Hercegovačko). Etničke pripadnosti se ne upisuju u pasoše koliko znam. Sve te nacionalne manjine koje si nabrojao, u pasosu republike Hrvatske, ako ga imaju piše pod nacionalnost (hrvatsko).Haris.ba wrote: ↑03/11/2025 10:47Kako mislis? Trebam sad objasnjavati jednostavne stvari?
Rodi se dijete, dobijes termin kod maticara u opcini. Dodjes i dostavis podatke. Na upit o nacionalnosti djeteta - imas opcije koje sam rekao.
Dva Bosnjaka mogu odbiti da im dijete ima nacionalnu odrednicu bez problema. Zakon to dozvoljava.
Dijete kad postane punoljetno samo moze upisati sta zeli.
Tako ne funkcionise svugdje. Postoje dva glavna modela.konami666 wrote: ↑03/11/2025 09:18
Da li ima hrvatsko državljanstvo ili talijansko? Pretpostavljam da misliš na one koji žive u Istri, oni (ako imaju hrvatsku putovnicu) su Hrvati po nacionalnosti a po etničkoj pripadnosti su Talijani. Ne znam zašto je to tako komplikovano za razumjeti, taj model funkcionira svugdje u svijetu, jedino se u Bosni i Hercegovini pravi naučna fantastika oko toga.
Kod nas postoji razlika izmedju nacionalnosti i drzavljanstva. U nekim drzavama nema te razlike.
I u Hrvatskoj postoji ta razlika.
Izmjenama i dopunama Ustava Republike Hrvatske iz lipnja 2010. godine („Narodne novine“, broj 76/2010) unaprijeđena je ravnopravnost pripadnika nacionalnih manjina. U izvorišnim osnovama izrijekom su navedene 22 nacionalne manjine koje žive u Republici Hrvatskoj, odnosno Republika Hrvatska se ustanovljuje kao nacionalna država hrvatskog naroda i država pripadnika nacionalnih manjina: Srba, Čeha, Slovaka, Talijana, Mađara, Židova, Nijemaca, Austrijanaca, Ukrajinaca, Rusina, Bošnjaka, Slovenaca, Crnogoraca, Makedonaca, Rusa, Bugara, Poljaka, Roma, Rumunja, Turaka, Vlaha, Albanaca i drugih, koji su njezini državljani, kojima se jamči ravnopravnost s građanima hrvatske narodnosti i ostvarivanje nacionalnih prava u skladu s demokratskim normama OUN-a i zemalja slobodnoga svijeta.
- pezzar
#48574 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Budućnost ove države je i propala kad su Bošnjaci prihvatili (neki od njih i kreirali) narativ da je svaki/a Igor, Dragan, Željko, Ljiljana ili Mileva automatski protiv Bosne i Hercegovine.
-
Hakiz
#48575 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Možeš htjeti da se etnički izjašnjavaš kao Muslimanka. Zakoni u BiH ti to omogućavaju. Ne znam da li bi muslimani po svijetu, islam u cjelini, imao problem sa tim što jedan mali narod prisvaja ime velike religije, maltene se stavlja iznad drugih muslimsna, ali trebalo bi probati pa vidjeti.
Meni je ograničavanje narodnosti samo na religiju, pa, ograničavanje.
Bilo bi lijepo kada bismo kao politički bitan faktor smatrali državljanstvo, etničku i vjersku pripadnost smatrali ličnim izborom/nasljednim, imali prava na ispoljavanja tih pripadnosti, ali da pri političkim odlukama nisu bitne.
Ali, ljudima uvijek treba razlog za svađu.
Moj bog je jači od tvog. Ako ne bog jer nam je isti, poslanik jeste.
Last edited by Hakiz on 03/11/2025 12:08, edited 1 time in total.