Hiperventiliras.
Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
- Prpa.ba
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#48527 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Tih famoznih Srba i Hrvata u ABiH je bilo maks. 5-7%.drogon2 wrote: ↑03/11/2025 07:33Fakat najvise sto je Tito mogao dat ,a da ga ne zavrse prije reda.To sto je ostavio BiH u historijskim granicama i to "polupriznanje" je i vise nego dosta od njega.
Najveca steta je donesena tom promjenom imena na prvom saboru kada su Bosnjaci izjednaceni sa Muslimanima.Cak je tad Sluzbenom glasniku izaslo da je Bosnjak=Musliman,a gotovo u isto vrijeme idu smjene kadrova,Srbi i Hrvati pocinju uveliko napustat ARBiH sto ce rec da se vjv radilo o nekom dogovoru.
Tad je nastala najveca steta,a jos veca bi mogla nastat dalje jer sad imas Suada Kurtcehajica koji prica o toj steti i fura neku pricu o Bosancima koja bi mogla imat dalekosezne posljedice jer to sto se uradilo tad na tom saboru tesko da je popravljivo.
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#48528 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Haris.ba wrote: ↑03/11/2025 08:42Obrazac se ponavlja. Ko Nerko.
Treba istraziti one sto prijave. Sto su prijavili, kakvi su im motivi, jesu li smjeli prijaviti...
A, sta je sustina, koje je krivicno djelo....
Ali, lijepo ce se sloziti na kraju. Nece se pozivati na ostavke, jer ako prozoves jedne, moras i druge.
Je li Italijan u Hrvatskoj po nacionalnosti Hrvat?![]()
a o Tuzli
tačno, isto rat uličnih bandi samo što ovdje još ne pucaju jedni na druge
- drug_profi
-
konami666
#48530 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Da li ima hrvatsko državljanstvo ili talijansko? Pretpostavljam da misliš na one koji žive u Istri, oni (ako imaju hrvatsku putovnicu) su Hrvati po nacionalnosti a po etničkoj pripadnosti su Talijani. Ne znam zašto je to tako komplikovano za razumjeti, taj model funkcionira svugdje u svijetu, jedino se u Bosni i Hercegovini pravi naučna fantastika oko toga.Haris.ba wrote: ↑03/11/2025 08:42Obrazac se ponavlja. Ko Nerko.
Treba istraziti one sto prijave. Sto su prijavili, kakvi su im motivi, jesu li smjeli prijaviti...
A, sta je sustina, koje je krivicno djelo....
Ali, lijepo ce se sloziti na kraju. Nece se pozivati na ostavke, jer ako prozoves jedne, moras i druge.
Je li Italijan u Hrvatskoj po nacionalnosti Hrvat?![]()
- dr_Evil
- Styling
#48532 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Ne zelim dami bilo ko namece indentitet. Hocu da budem Muslimanka. Ako smo Bosnjaci, onda svi treba da budemo Bosnjaci, i Srbi i Hrvati i Muslimani. Zasto se Bosnjaci odnosi samo na muslimane, i ko je odlucio o tome? U cije ime?Point. wrote: ↑02/11/2025 22:44Ha?Styling wrote: ↑02/11/2025 22:34Hoću da se izjašnjavam nametnutim imenom Bošnjak, već musliman i da budem konstitutivna.BAK-eV wrote: ↑02/11/2025 20:20
Pa Sabor nije to ni radio, za sta ga ti optuzujes.
Sabor je samo vratio u legalu naziv "Bosnjak" za nekoga, ko se zeli tako izjasniti.
Prije se neko silom prilika izjasnjavao po narodnosti kao "Musliman" sa velikom M - glupost koju su nametnuli srpskohrvatski politicari.
U sustini je to bio teror i leksicki genocid.
Znaci Sabor je tada samo dao mogucnost, da se taj naziv koristi.
Ko hoce!
Nista vise!
Neki su to prihvatli, neki kao recimo Abdicevci u Kladusi nisu i nece ni dan danas.
I sta ti sad hoces?
- dr_Evil
#48533 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Djeca vam se smiju, dosta vise o tome
- Styling
#48534 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Ono sto se desilo u Tuzli je organizovani kriminal, upetljani ljudi iz sistema i treba da podnesu ostavke.izvrsni direktor wrote: ↑03/11/2025 08:44 pa eto, jedan policajac je vec oslobodjen, znaci lazna prijava bila...materijal za pokretanje teorije zavjera
Ovo stos se desilo u Sarajevu je pojedinacna situacija i ne moze se porediti s Tuzlom. Ako se dokaze da je ovaj u SA stvarno kreten treba ga najstrosze kazniti.
- Styling
#48535 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Djeca na nece imati identitet uskoro. Jer ovi sto odu u Evropu su zbunjeni. Kako to da sam musliman u Evropi a Bosnjak u Bosni. kako drugovima objasniti razliku kad pojma nemaju sta znaci Bosnjak i zasto su samo Muslimani Bosnjaci.
- dr_Evil
#48536 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
To se mojoj djeci sigurno nece desit, osim ako me sutra opali kakav voz ili herc. Vjeruj mi da lokacija nekoga nema veze sa zbunjenoscu, isto je bio u BiH ili vani, ako si odgojen da ne znas, a i ne zanima te, onda neces ni znati.
Sto se tice dijaspore, tu je problem kad dodje neko ko u Bosni nije imao nista pa odjednom vani ima nesto((to nesto je upitno, ali hajd). Takvi obicno brzo zaborave ko su i sta su, ili ti ga opanak i asfalt su najbolje ljepilo- ne znam koji forumas napisa tu istinu. Raja koja je imala solidan zivot u BiH obicno nastavi isti zivot i vani.
Dakle, ove teme su nebitne, uvijek nametnute od nekih drugih faktora sto bi vam Prpa rekao, jeste zeleni termit, trolcina, spiner, i jako prgava licnost, ali nekad je upravu.
- Point.
#48537 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Nije niko. Drugi narodi ne žele da se nazivaju Bošnjaci i to je to. Koji se to još narod zove kao vjerska odrednica, de malo razmisli.
Musliman sa veliko M je podvala koji nema historijsko uporište.
- drug_profi
#48538 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Nije baš da ne žele, već nam se u startu određuje da si Bošnjak ako si musliman. Vjera je stavljena kao prvi kriterij, a svi koji su zapravo Bosanci, mješanih brakova, ateisti, agnostici, ne bi imali ništa protiv da se izjasne kao Bošnjaci.
Ne bih ni ja lično imao ništa protiv da se tako izjasnim, ako se vjerska odrednica ukloni kao kriterij i dominanta.
- Ozimician
#48539 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Ma iskreno Bosnjacima i nije stalo hoce li se neki pojedinac tako izjasnit ili nece, onaj ko to dovodi u pitanje realno Bosnjacima ne cini uslugu i neka ga tamo gdje jeste, svako nek se izjasnjava kako zeli.
- dr_Evil
#48540 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Pa gdje je ta odrednica kao kriterij?drug_profi wrote: ↑03/11/2025 10:16Nije baš da ne žele, već nam se u startu određuje da si Bošnjak ako si musliman. Vjera je stavljena kao prvi kriterij, a svi koji su zapravo Bosanci, mješanih brakova, ateisti, agnostici, ne bi imali ništa protiv da se izjasne kao Bošnjaci.
Ne bih ni ja lično imao ništa protiv da se tako izjasnim, ako se vjerska odrednica ukloni kao kriterij i dominanta.
Imamo li neki test muslimanstva koji trebas ispuniti da bi dobio da se zoves Bosnjak, znas ono kad hoces putovnicu moras da posaljes krstenicu
- JoseMujica
#48541 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
čuj ne može se poreditiStyling wrote: ↑03/11/2025 09:42Ono sto se desilo u Tuzli je organizovani kriminal, upetljani ljudi iz sistema i treba da podnesu ostavke.izvrsni direktor wrote: ↑03/11/2025 08:44 pa eto, jedan policajac je vec oslobodjen, znaci lazna prijava bila...materijal za pokretanje teorije zavjera
Ovo stos se desilo u Sarajevu je pojedinacna situacija i ne moze se porediti s Tuzlom. Ako se dokaze da je ovaj u SA stvarno kreten treba ga najstrosze kazniti.
al samo po jednom kriteriju, što tamo niste vlast, a ovdje jeste i za vas po automatizmu ovdje nema sistemske odgovornosti, a u Tuzli je tražite #smajli kojipovraća
kome vi šuplju prodajete
- Haris.ba
#48542 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Niko ti ne odredjuje da si Bosnjak.drug_profi wrote: ↑03/11/2025 10:16
Nije baš da ne žele, već nam se u startu određuje da si Bošnjak ako si musliman. Vjera je stavljena kao prvi kriterij, a svi koji su zapravo Bosanci, mješanih brakova, ateisti, agnostici, ne bi imali ništa protiv da se izjasne kao Bošnjaci.
Znaci, kad se dijete rodi roditelji moraju da mu upisu da je Bosnjak. Inace, upisuje se roditelji odbili da se izjasne.
Ko je tebe negdje upisao da si Bosnjak? Fakat me zanima? U rodni list ako te je prebacilo iz Musliman u Bosnjak - ti to imas pravo da popravis ili izbrises da nista ne stoji.
To da li je vjerska odrednica dominantna tebi je nevazno u sustini. Hoce li se ili neces, kako ces ili neces se izjasniti je tvoje pravo koje mozes zasnivati na cemu god ti zelis.
Ko ti namece identitet? Budi sta zelis.
Last edited by Haris.ba on 03/11/2025 10:45, edited 1 time in total.
- JoseMujica
#48543 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
mislim da više nije tako...da možeš da upišeš šta hoćešHaris.ba wrote: ↑03/11/2025 10:42Niko ti ne odredjuje da si Bosnjak.drug_profi wrote: ↑03/11/2025 10:16
Znaci, kad se dijete rodi roditelji moraju da mu upisu da je Bosnjak. Inace, upisuje se roditelji odbili da se izjasne.
Ko je tebe negdje upisao da si Bosnjak? Fakat me zanima? U rodni list ako te je prebacilo iz Musliman u Bosnjak - ti to imas pravo da popravis ili izbrises da nista ne stoji.
-
peca777
#48544 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Ludica.
Ono nije isto, u tuzli su jebali dijete od 14 godina, a eto u sarajevu je to bilo isto samo sto nije isto.
- Haris.ba
#48545 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Kako mislis? Trebam sad objasnjavati jednostavne stvari?
Rodi se dijete, dobijes termin kod maticara u opcini. Dodjes i dostavis podatke. Na upit o nacionalnosti djeteta - imas opcije koje sam rekao.
Dva Bosnjaka mogu odbiti da im dijete ima nacionalnu odrednicu bez problema. Zakon to dozvoljava.
Dijete kad postane punoljetno samo moze upisati sta zeli.
Tako ne funkcionise svugdje. Postoje dva glavna modela.konami666 wrote: ↑03/11/2025 09:18
Da li ima hrvatsko državljanstvo ili talijansko? Pretpostavljam da misliš na one koji žive u Istri, oni (ako imaju hrvatsku putovnicu) su Hrvati po nacionalnosti a po etničkoj pripadnosti su Talijani. Ne znam zašto je to tako komplikovano za razumjeti, taj model funkcionira svugdje u svijetu, jedino se u Bosni i Hercegovini pravi naučna fantastika oko toga.
Kod nas postoji razlika izmedju nacionalnosti i drzavljanstva. U nekim drzavama nema te razlike.
I u Hrvatskoj postoji ta razlika.
Izmjenama i dopunama Ustava Republike Hrvatske iz lipnja 2010. godine („Narodne novine“, broj 76/2010) unaprijeđena je ravnopravnost pripadnika nacionalnih manjina. U izvorišnim osnovama izrijekom su navedene 22 nacionalne manjine koje žive u Republici Hrvatskoj, odnosno Republika Hrvatska se ustanovljuje kao nacionalna država hrvatskog naroda i država pripadnika nacionalnih manjina: Srba, Čeha, Slovaka, Talijana, Mađara, Židova, Nijemaca, Austrijanaca, Ukrajinaca, Rusina, Bošnjaka, Slovenaca, Crnogoraca, Makedonaca, Rusa, Bugara, Poljaka, Roma, Rumunja, Turaka, Vlaha, Albanaca i drugih, koji su njezini državljani, kojima se jamči ravnopravnost s građanima hrvatske narodnosti i ostvarivanje nacionalnih prava u skladu s demokratskim normama OUN-a i zemalja slobodnoga svijeta.
Last edited by Haris.ba on 03/11/2025 10:52, edited 1 time in total.
- JoseMujica
#48546 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
znam da je drug jedan to utužavao...nisu mu dali da upiše Bosanac i da je dobio na suduHaris.ba wrote: ↑03/11/2025 10:47Kako mislis? Trebam sad objasnjavati jednostavne stvari?
Rodi se dijete, dobijes termin kod maticara u opcini. Dodjes i dostavis podatke. Na upit o nacionalnosti djeteta - imas opcije koje sam rekao.
Dva Bosnjaka mogu odbiti da im dijete ima nacionalnu odrednicu bez problema. Zakon to dozvoljava.
Tako ne funkcionise svugdje. Postoje dva glavna modela.konami666 wrote: ↑03/11/2025 09:18
Da li ima hrvatsko državljanstvo ili talijansko? Pretpostavljam da misliš na one koji žive u Istri, oni (ako imaju hrvatsku putovnicu) su Hrvati po nacionalnosti a po etničkoj pripadnosti su Talijani. Ne znam zašto je to tako komplikovano za razumjeti, taj model funkcionira svugdje u svijetu, jedino se u Bosni i Hercegovini pravi naučna fantastika oko toga.
Kod nas postoji razlika izmedju nacionalnosti i drzavljanstva. U nekim drzavama nema te razlike.
- pezzar
#48547 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Gledam upravo rodni list svog malca. Nacionalnost: Bosanac.Haris.ba wrote: ↑03/11/2025 10:47Kako mislis? Trebam sad objasnjavati jednostavne stvari?
- JoseMujica
#48548 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
ljubi vas Faćko
taman vam je mjera
PRAVDA ZA FAĆU!
- JoseMujica
#48549 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
pezzar wrote: ↑03/11/2025 10:51Gledam upravo rodni list svog malca. Nacionalnost: Bosanac.Haris.ba wrote: ↑03/11/2025 10:47Kako mislis? Trebam sad objasnjavati jednostavne stvari?
- Haris.ba