Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

sumirprimus

#47701 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by sumirprimus »

dr_Evil wrote: 30/10/2025 10:58
sumirprimus wrote: 30/10/2025 10:56
JoseMujica wrote: 30/10/2025 10:53 i dok se Prošnjaci kolju oko zk izvadaka u našoj maloj Kasabi, kampanja po tviteru je krenula
Spoiler
Show
Image
Postavi se u kožu Hrvata iz Hercegovine i Srba iz rsa. S nama ovakvima koji se ne mozemo izmedju sebe, bi li ti ista manje tražio?
Znas kako kaze Safa Orucevic, jedini koji zna sa HDZ-om. Kad sjednes sa njima prvo treba da shvatis ko je s druge strane stola, on ne zeli BIH i ne postoji mogucnost dogovora oko postajanja iste bez obzira sta ponudis
Opet kažem stavi se u njihovu kožu i gledaj njihovim očima nasa posla. :)
mali_balon

#47702 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by mali_balon »

Pa valjda je do sada svima postalo jasno da se mi a ni nasi politicari ne pitamo nista....bit ce onako kako Trump odluci.....dakle bosnjacima dugo prizeljkivani sda fildzan tj palestina na jugu evrope.....a srbija i rvatska ce dobiti nove teritorije....
Nadam se da su drug prpa u hose sretni napokon ce dobiti fildzancic
sumirprimus

#47703 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by sumirprimus »

Dugarry wrote: 30/10/2025 11:00
dr_Evil wrote: 30/10/2025 10:51
Dugarry wrote: 30/10/2025 10:45

Vecina glasaca Trojke tako ne razmislja, ali kao sto sam rekao vrh stranke to tako vidi i zato smo ovdje.

Najveci neprijatelj BiH je ova trenutna vlast, HDZ-TROJKA-SNSD.
Prije izbora u Mostaru sam sa porodicom diskutovao na ovu temu, i pokusavao sam ih ubjediti da ce Trojka isporuciti mjesto gradonacelinika Mostara HDZ-u. Ljudi to nisu mogli vjerovati, ali se to desilo. To je bio prvo konkretan dokaz kakvu nam politiku Trojka sprema.

Kao sto rekoh, vase misljenje ne dijeli vecina glasackog tijela Trojke, a to cete da vidite na sljedecim izborima.

Dakle, gradonacelnika je isporucio SDA. 1000 puta ponovljena laz ga ne cini cinjenicom.

Boska Cavar, Hrvatica sa Pologa, gdje su zaustavili JNA tenkove je rekla. "Moja gradonacelnica je Bosnjakinja, Irma Baralija, hajde dignite ruke pa da to zavrsimo". SDA je namjerno stavila starijeg kandidata, bez Boskinog glasa se po automatizmu bira mladji kandidat sto je bio kandidat HDZ-a.

SDA je rekla "samo smo mi Bosnjaci, bolje crni cigan nego Irma Baralija". I tako isporucila po dogovoru, kao i uvijek, Mostar HDZ-u.

SDA je ovdje dokazala dvije stvari, prva da je stranka uvijek ispred drzave, drugo da ne smatra nikog za Bosnjaka ko nije u SDA i trece da ne zeli BiH. Jer ako opstane Mostar opstat ce i BiH -to mora svima biti jasno.
:D

Dobro, ti to tako vidis, ali to sto govoris stvarno logike nema. To je obicna izvlakusa.

Kao prvo, glasalo se za kandidata koji nije bio SDA kandidat, nego grupe stranaka koji su izabrali nestranackog kandidata, koji je itekako respektovan u Mostaru. Gdje je logika da se bira Irma Baralija ispred tog covjeka sa takvim iskustvom? Da biras nekog sa par hiljada glasova a nekog sa desetinama hiljada.

U gradskom vijecu se glasalo izmedju dvije opcije, i Irma nije bila opcija.

HDZ ili proBiH kandidat. Znamo kako je Trojka glasala. Sutra bi isto tako "glasali" da zapuca.
Hoce rec ovi iz trojke su izdajnici. I vidis odmah da tu nema.dogovora i konsenzusa na.bosnjackoj strani. Da hoce.vise i ova muka zavrsit.
Last edited by sumirprimus on 30/10/2025 11:05, edited 1 time in total.
Rejhana

#47704 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Rejhana »

dr_Evil wrote: 30/10/2025 10:55
Pa tad sam podrzavao Irmu svakako. Ali nije to ni bitno nego da se kaze sta je istina. Izbor je bio jednostavan, jasno i glasno, da li zelite Bosnjakinju za gradonacelnicu Mostara, i pri tome obrazovanu i pametnu. Odgovor je bio ne. Sad se peru sapunom, a ni parfem im ne pomaze.

S druge strane NS ne postoji vise u Mostaru, a nema niko drugi za koga bih glasao. A svakako vise ne glasam, tako da je OK :D

Osam godina nisam izlazila na izbore, znači propustila sam dva ciklusa 2018. i 2022. niti namjeravam više izlaziti. Izuzetak su bili lokalni izbori u Mostaru 2020. godine kada je Irma bila favorit, i što smatram da se barem na lokalnim izborima koliko toliko može nešto promijeniti, međutim nakon svega ostala sam i po tom pitanju razočarana.
Haris.ba

#47705 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Haris.ba »

mali_balon wrote: 30/10/2025 11:01 Pa valjda je do sada svima postalo jasno da se mi a ni nasi politicari ne pitamo nista....bit ce onako kako Trump odluci.....dakle bosnjacima dugo prizeljkivani sda fildzan tj palestina na jugu evrope.....a srbija i rvatska ce dobiti nove teritorije....
Da li ce Bosnjak u Kiseljaku dobiti putovnicu? :mrgreen:
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#47706 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by JoseMujica »

Haris.ba wrote: 30/10/2025 11:05
mali_balon wrote: 30/10/2025 11:01 Pa valjda je do sada svima postalo jasno da se mi a ni nasi politicari ne pitamo nista....bit ce onako kako Trump odluci.....dakle bosnjacima dugo prizeljkivani sda fildzan tj palestina na jugu evrope.....a srbija i rvatska ce dobiti nove teritorije....
Da li ce Bosnjak u Kiseljaku dobiti putovnicu? :mrgreen:
nek nam odmah kažu....da se selimo😂
Chloe
Photo mod

#47707 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Chloe »

A_A_AKCIJA wrote: 30/10/2025 09:49
Chloe wrote: 30/10/2025 09:34 Toksični odnosi političara Sarajeva, i same politike, je dovoljno koštala BiH.
Mržnja identična onoj nekad u Krajini, sreća pa nema krvi.
Haj se ti probaj oduprijeti toj mržnji.

Za početak pohvataj sve činjenice pa donesi zaključak.

Nije bilo nikakvog ugovora o lobiranju.
Bio je ugovor o konsultantskim uslugama.
Jel ti jasno da to nije isto?
Jel ti jasno da te Avdo slagao s ti se primila?

Pričaš o mržnji, a uzimaš istinitim izjave Amidžića, koje se sasvim slučajno poklapaju sa Avdinim?

Nije ti to sumnjivo ni malo?

Amidžić je dio vaše Vlade, zar ne?
Odlučite se, da li ste stabilna vlada ili ne?
Vjerovati vašim ministrima ili ne? :-)

Image
... operativne podrške uvezi s lobiranjem ...
Ugovor u Članu 1. i dijelu koji se odnosi na operativno djelovanje definiraju da će konzultant pružati usluge savjetovanja i podrške u vezi s lobiranjem u SAD-u, s ciljem zaštite i unapređenja interesa Bosne i Hercegovine.

Ključni elementi su:

Opis djelovanja: "stručne usluge savjetovanja i operativne podrške u vezi s lobiranjem". To znači da je fokus na aktivnostima koje uključuju utjecaj na donošenje odluka ili kreiranje javnih politika, odnosno lobiranje u američkom kontekstu.

Operativno djelovanje: U ovom kontekstu, podrazumijeva se aktivnost koja ide iznad samo savjetovanja. To može uključivati konkretne akcije, kontakte, prezentacije, sastanke, ili druge oblike direktnog lobiranja.

Zaključak:

U ugovoru je jasno definirano da je operativno djelovanje povezano s lobiranjem u SAD-u, što podrazumijeva aktivno djelovanje u smislu utjecaja na političke ili administrativne procese
https://www.klix.ba/vijesti/bih/bih-i-z ... /250406087

:-)
sumirprimus

#47708 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by sumirprimus »

Vi mostarci ste mi najjaci . Vi ste razočarani necete izlaziti, predstavljaće vas redovno SDA, a i tražit cete(teška.tijec trazit, ocekivat) od tuzlaka i Sarajlija da svojim glasovima obezbijede bilo kakvu alternativu koju ćete moći pljuvati zajedno sa disciplinovanim sdfaovcima . I nadati se boljem.Au jebte.
Last edited by sumirprimus on 30/10/2025 11:08, edited 1 time in total.
A_A_AKCIJA

#47709 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by A_A_AKCIJA »

skupljac_zeljeza wrote: 30/10/2025 10:58
A_A_AKCIJA wrote: 30/10/2025 10:45

Jedan od strateških ciljeva velikosrpske politike je rušenje OHR i tebi ne zvoni alarm kada i ti želiš isto?
To sam i naveo u komentaru koji si očito preskočio da se raduju odlasku i da zato treba da vode brigu šta će nam ostaviti. Završiti kvalitetno Program 5+2 ili ga sfušeriti. Nije svejedno.

I da budemo realni i na zemlji, Kvinta je realni politički faktor, OHR je institucionalni čuvar Dejtonskog okvira, ali bez Kvinte, taj okvir bi odavno izgubio sadržaj.

De facto, strategiju za BiH danas oblikuje Kvinta, a OHR služi kao institucionalni produžetak njihovih odluka. Kada OHR reaguje (kao kod zabrane prenosa državne imovine), to je gotovo uvijek nakon usaglašavanja s ambasadama. Drugim riječima: Kvinta daje političku težinu, OHR daje pravnu formu.

Političari u BiH, posebno iz RS-a, OHR često doživljavaju kao “strano tijelo bez legitimiteta”, dok ambasade, naročito SAD i Njemačka, predstavljaju realne centre moći. Schmidt, kao njemački političar bez podrške svih članica Vijeća za implementaciju mira čak i Rusije, ima sužen legitimitet, dok ambasade Kvinte djeluju nezavisno i odlučno.

SAD i UK su u posljednjih nekoliko godina uvozile ciljane sankcije protiv političara koji podrivaju državu BiH (npr. Milorad Dodik, Zoran Tegeltija, Marinko Čavara itd.). OHR nema instrument za sankcionisanje – može samo politički osuditi ili poništiti odluku.OHR, naprotiv, ima široka ovlaštenja na papiru (tzv. bonska ovlaštenja), ali ograničenu političku podršku da ih koristi. Dok OHR može formalno „nametnuti“, Kvinta u stvarnosti natjera lokalne aktere da prihvate rješenja. Zbog toga Kvinta ima brže i konkretnije efekte na ponašanje političara nego OHR.
Ovo što si napisao nema veze sa životom.

OHR je institucija tvoje države zabetonirana u Daytonu, iznad Ustava.

To je alat kojim ta Kvinta, ali i ostali članovi PICa provode ono što žele.

Priča da bi to bilo lakše bez njih je kao da tvrdiš da inženjerima ne trebaju zidari i maltadžije, mogu to oni sami.

Da ne govorim da bi brisanjem OHRa izgubio pravni osnov da se iko miješa.

A najgore, ne vidiš šta bi se dešavalo da se OHR ukine. Šta bi radila Srbija, rs, ko bi ih spriječio...?

Pošteno reci, nervira me emotivno OHR jer je nametnuo vladu federacije i ja sada ne vidim dalje od te moje emocije i srušio bih sve, uključujući državu samo da napakostim tom zlom OHRu zbog tog nametanja.
dr_Evil

#47710 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by dr_Evil »

Dugarry wrote: 30/10/2025 10:45

Vecina glasaca Trojke tako ne razmislja, ali kao sto sam rekao vrh stranke to tako vidi i zato smo ovdje.

Najveci neprijatelj BiH je ova trenutna vlast, HDZ-TROJKA-SNSD.
Prije izbora u Mostaru sam sa porodicom diskutovao na ovu temu, i pokusavao sam ih ubjediti da ce Trojka isporuciti mjesto gradonacelinika Mostara HDZ-u. Ljudi to nisu mogli vjerovati, ali se to desilo. To je bio prvo konkretan dokaz kakvu nam politiku Trojka sprema.

Kao sto rekoh, vase misljenje ne dijeli vecina glasackog tijela Trojke, a to cete da vidite na sljedecim izborima.

Dakle, gradonacelnika je isporucio SDA. 1000 puta ponovljena laz ga ne cini cinjenicom.

Boska Cavar, Hrvatica sa Pologa, gdje su zaustavili JNA tenkove je rekla. "Moja gradonacelnica je Bosnjakinja, Irma Baralija, hajde dignite ruke pa da to zavrsimo". SDA je namjerno stavila starijeg kandidata, bez Boskinog glasa se po automatizmu bira mladji kandidat sto je bio kandidat HDZ-a.

SDA je rekla "samo smo mi Bosnjaci, bolje crni cigan nego Irma Baralija". I tako isporucila po dogovoru, kao i uvijek, Mostar HDZ-u.

SDA je ovdje dokazala dvije stvari, prva da je stranka uvijek ispred drzave, drugo da ne smatra nikog za Bosnjaka ko nije u SDA i trece da ne zeli BiH. Jer ako opstane Mostar opstat ce i BiH -to mora svima biti jasno.

Dobro, ti to tako vidis, ali to sto govoris stvarno logike nema. To je obicna izvlakusa.

Kao prvo, glasalo se za kandidata koji nije bio SDA kandidat, nego grupe stranaka koji su izabrali nestranackog kandidata, koji je itekako respektovan u Mostaru. Gdje je logika da se bira Irma Baralija ispred tog covjeka sa takvim iskustvom? Da biras nekog sa par hiljada glasova a nekog sa desetinama hiljada.

HDZ ili proBiH kandidat. Znamo kako je Trojka glasala. Sutra bi isto tako "glasali" da zapuca.
Kako bolan nije bilo tako :D Prvo Guzin je sve osim nestranacki, SDA direktor, i to direktor koji je pokazao samo lose rezultate. Sramota je kako ona bolnica izgleda,a jos je gore kako se osoblje ponasa prema pacijentima. To je kao reci da Mario nije bio HDZ nego nestranacki kandidat.

Eh sad, SDA nije pricala o nestranackom kandidatu, nego je govorila mi imamo najvise glasova, mi predstavljamo Bosnjake, Irma i Boska "glasajte za nas, mi jedini smo spas".

Trojka je glasala po nacionalnom kljucu(u zadnjem krugu, nakon par krugova), Irma je dala podrsku Guzinu, SDP je isto dao podrsku Guzinu, a Boska je glasla za HDZ. To ne mijenja izbor da Irma jeste bila kandidat, da ste mogli je izabrati kao gradonacelnicu(i to u prvom krugu). Logika je jednostavna, imali ste mogucnost Bosnjakinje, prvo je i Lovac bio za to dok ga Safa nije posavjetovao, a onda je Lovac koju pedagosku objasnio Zalihicu. Znate matematiku, ako ne znate mogao vam je Safa objasnit, i ovo je jednostavno uradjeno jer Trojka nije mogla dobiti jos jednog nacelnika niti ojacati u Mostaru.

Sto je najgore od svega bio je uvod u jednu stranku koja bi mogla imati kandidate na dvije obale, a jedan Mostar to je tek nedopustivo.

Posrali ste se u sve ono za sta se Armija borila, jedan jedinstveni grad, i jos ste opstine vratili.
Last edited by dr_Evil on 30/10/2025 11:13, edited 1 time in total.
sumirprimus

#47711 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by sumirprimus »

Auh sda standardna :mrgreen:
benki2

#47712 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by benki2 »

A da SDA fildzan, koja nije na vlasti, mislim da ce to biti prije trojkin nametnuti fildzan
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#47713 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by JoseMujica »

Rejhana wrote: 30/10/2025 11:04
Pa tad sam podrzavao Irmu svakako. Ali nije to ni bitno nego da se kaze sta je istina. Izbor je bio jednostavan, jasno i glasno, da li zelite Bosnjakinju za gradonacelnicu Mostara, i pri tome obrazovanu i pametnu. Odgovor je bio ne. Sad se peru sapunom, a ni parfem im ne pomaze.

S druge strane NS ne postoji vise u Mostaru, a nema niko drugi za koga bih glasao. A svakako vise ne glasam, tako da je OK :D

Osam godina nisam izlazila na izbore, znači propustila sam dva ciklusa 2018. i 2022. niti namjeravam više izlaziti. Izuzetak su bili lokalni izbori u Mostaru 2020. godine kada je Irma bila favorit, i što smatram da se barem na lokalnim izborima koliko toliko može nešto promijeniti, međutim nakon svega ostala sam i po tom pitanju razočarana.
pa jebemu zar baš nemate nikakvu, barem lokalnu alternativu?
Ozimician

#47714 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Ozimician »

Jao koja diskusija na ovoj temi, ne moze se ni upratiti vise.

Ali ono sto konstantno primjecujem medju nasim narodom, i to posebno kod onih koji smatraju za sebe da znaju nesto, oko svega imaju vremenski neprilagodjeno vidjenje situacije.

To se vidi i u raspravama o automobilima, stranim drzavama, ekonomskoj situaciji, ljudi svoje stavove formiraju kao da je godina 2000; 2010, 2015... A realno i godina dana moze biti previse i vise nego dovoljno da se napravi preokret.

Vidim da se ovdje neki nadaju ulasku BiH u EU i NATO i to u momentu kad EU de facto uvodi "light vize", kad se EU unutar sebe ne moze sastaviti, kad je ksenofobija u EU na historijskom vrhuncu u zadnjih 60 god., u medjuvremenu Trump mobinguje i NATO i EU i pravi hazarderske poteze. I pored toga neko i dalje smatra da je cilj EU i NATO-a da imaju BiH unutar sebe?

Ne kazem da se i to nece promjeniti kroz par mjeseci.
Last edited by Ozimician on 30/10/2025 11:14, edited 1 time in total.
dr_Evil

#47715 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by dr_Evil »

JoseMujica wrote: 30/10/2025 11:12
Rejhana wrote: 30/10/2025 11:04

pa jebemu zar baš nemate nikakvu, barem lokalnu alternativu?
Nemamo :D

A i da imamo ja opet ne bih glasao :D
Dugarry

#47716 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Dugarry »

dr_Evil wrote: 30/10/2025 11:08

Kako bolan nije bilo tako :D Prvo Guzin je sve osim nestranacki, SDA direktor, i to direktor koji je pokazao samo lose rezultate. Sramota je kako ona bolnica izgleda,a jos je gore kako se osoblje ponasa prema pacijentima. To je kao reci da Mario nije bio HDZ nego nestranacki kandidat.

Eh sad, SDA nije pricala o nestranackom kandidatu, nego je govorila mi imamo najvise glasova, mi predstavljamo Bosnjake, Irma i Boska "glasajte za nas, mi jedini smo spas".

Trojka je glasala po nacionalnom kljucu(u zadnjem krugu, nakon par krugova), Irma je dala podrsku Guzinu, SDP je isto dao podrsku Guzinu, a Boska je glasla za HDZ. To ne mijenja izbor da Irma jeste bila kandidat, da ste mogli je izabrati kao gradonacelnicu. Logika je jednostavna, imali ste mogucnost Bosnjakinje, prvo je i Lovac bio za to dok ga Safa nije posavjetovao, a onda je Lovac koju pedagosku objasnio Zalihicu. Znate matematiku, ako ne znate mogao vam je Safa objasnit, i ovo je jednostavno uradjeno jer Trojka nije mogla dobiti jos jednog nacelnika niti ojacati u Mostaru.

Sto je najgore od svega bio je uvod u jednu stranku koja bi mogla imati kandidate na dvije obale, a jedan Mostar to je tek nedopustivo.

Posrali ste se u sve ono za sta se Armija borila, jedan jedinstveni grad, i jos ste opstine vratili.
U ratu u BiH su bile dvije strane. Jedna je ona koja se borila protiv BiH i druga koja je branila BiH.
Tako je na politickoj sceni u Mostaru i danas.

Biralo se izmedju dva kandidata koja su dobila najvecu podrsku, jednog koji dolazi iz HDZ-a i drugog iz proBiH tabora.
Trojka je podrzala HDZ.

To je istina. Prica o Irmi Baraliji kao gradonacelinu je smijesna i samo se tom pricom zele zamazati oci ljudima.
sumirprimus

#47717 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by sumirprimus »

Glasace za tebe nemaj brige :mrgreen:
Last edited by sumirprimus on 30/10/2025 11:15, edited 1 time in total.
talijan97

#47718 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by talijan97 »

Ukidanjem ohra bi se tek kuhala napetost kao pred rat.

Pa cak i njeno izmijestanje je na pola puta ka gasenju.
Last edited by talijan97 on 30/10/2025 11:15, edited 1 time in total.
skupljac_zeljeza

#47719 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by skupljac_zeljeza »

A_A_AKCIJA wrote: 30/10/2025 11:07

To neka drugi prosude, ne mora tvoje biti relevantno. OHR se sveo na poštara Kvinte jer OHR bez Kvinte nema političku snagu. Najbolja ilustracija mandat Inzka i Shmidta.
ljubijankic

#47720 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by ljubijankic »

Dugarry wrote: 30/10/2025 11:14
dr_Evil wrote: 30/10/2025 11:08

Trojka je glasala po nacionalnom kljucu(u zadnjem krugu, nakon par krugova), Irma je dala podrsku Guzinu, SDP je isto dao podrsku Guzinu, a Boska je glasla za HDZ. To ne mijenja izbor da Irma jeste bila kandidat, da ste mogli je izabrati kao gradonacelnicu. Logika je jednostavna, imali ste mogucnost Bosnjakinje, prvo je i Lovac bio za to dok ga Safa nije posavjetovao, a onda je Lovac koju pedagosku objasnio Zalihicu. Znate matematiku, ako ne znate mogao vam je Safa objasnit, i ovo je jednostavno uradjeno jer Trojka nije mogla dobiti jos jednog nacelnika niti ojacati u Mostaru.

U ratu u BiH su bile dvije strane. Jedna je ona koja se borila protiv BiH i druga koja je branila BiH.
Tako je na politickoj sceni u Mostaru i danas.

Biralo se izmedju dva kandidata koja su dobila najvecu podrsku, jednog koji dolazi iz HDZ-a i drugog iz proBiH tabora.
Trojka je podrzala HDZ.

To je istina. Prica o Irmi Baraliji kao gradonacelinu je smijesna i samo se tom pricom zele zamazati oci ljudima.
Jeste smijesna zato sto SDA nije htjela podrzati Irmu. Ali naravno ko SDA nije ni Bošnjak :bih:
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#47721 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by izvrsni direktor »

Ozimician wrote: 30/10/2025 11:13 Jao koja diskusija na ovoj temi, ne moze se ni upratiti vise.

Ali ono sto konstantno primjecujem medju nasim narodom, i to posebno kod onih koji smatraju za sebe da znaju nesto, oko svega imaju vremenski neprilagodjeno vidjenje situacije.

To se vidi i u raspravama o automobilima, stranim drzavama, ekonomskoj situaciji, ljudi svoje stavove formiraju kao da je godina 2000; 2010, 2015... A realno i godina dana moze biti previse i vise nego dovoljno da se napravi preokret.

Vidim da se ovdje neki nadaju ulasku BiH u EU i NATO i to u momentu kad EU de facto uvodi "light vize", kad se EU unutar sebe ne moze sastaviti, kad je ksenofobija u EU na historijskom vrhuncu u zadnjih 60 god., u medjuvremenu Trump mobinguje i NATO i EU i pravi hazarderske poteze. I pored toga neko i dalje smatra da je cilj EU i NATO-a da imaju BiH unutar sebe?

To je to, u eu i nato jedva cekaju da preko reda uvedu u svoje clanstvo drzavu koja je vecim dijelom pod utjecajem rusije i srbije. Pogotovo pouceni iskustvom sa madjarskom i slovackom.
Isner

#47722 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Isner »

Vi uporno želite u politiku nekim poštenim putem, emocijama i akoBogda inshallah planovima...

On uporno govori da je politika pijaca i trgovina interesima..
JovicSA

#47723 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by JovicSA »

skupljac_zeljeza wrote: 30/10/2025 11:15
A_A_AKCIJA wrote: 30/10/2025 11:07

To neka drugi prosude, ne mora tvoje biti relevantno. OHR se sveo na poštara Kvinte jer OHR bez Kvinte nema političku snagu. Najbolja ilustracija mandat Inzka i Shmidta.
Griješiš, kakav god da je OHR bez njega bi bilo samo gore a nikako bolje.
Ozimician

#47724 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Ozimician »

izvrsni direktor wrote: 30/10/2025 11:19
Ozimician wrote: 30/10/2025 11:13 Jao koja diskusija na ovoj temi, ne moze se ni upratiti vise.

To je to, u eu i nato jedva cekaju da preko reda uvedu u svoje clanstvo drzavu koja je vecim dijelom pod utjecajem rusije i srbije. Pogotovo pouceni iskustvom sa madjarskom i slovackom.
upravo tako, zato i nema smisla uopste pricati o nekom EU putu BiH - sve dok se SNSD i HDZ i sekunde nesto pitaju u njoj. :thumbup:
skupljac_zeljeza

#47725 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by skupljac_zeljeza »

talijan97 wrote: 30/10/2025 11:15 Ukidanjem ohra bi se tek kuhala napetost kao pred rat.

Pa cak i njeno izmijestanje je na pola puta ka gasenju.
Zato nam je sada super. Nikada veća kriza od rata u svakom smislu. Naveo sam da oni priželkuju...

Image

...ali sa ovakvim OHR-om EU i NATO nam mogu ostati samo mislene imenice. Tako brzo napredujemo. Tako nam je ojačao suverenitet i integritet da se sve češće priča o trećem i tri suverena entiteta.
Post Reply