OKpalermo wrote: ↑30/10/2025 10:42Potpuno ti je pogresan primjer.JovicSA wrote: ↑30/10/2025 10:40Nije duplo više ali OK. I znam, takvi smo balije, jbg. ne možeš nas mijenjati. Neka Sarajevu bude manje pa nema veze što će HDZ kantoni dobiti više ali neka i Sarajevu crkaje krava. Sve znam, ne trebaš dalje uzlagati, zato sam i pomenuo kao eklatantan primjer tog takvog polusvijeta i baliluka. i onda se nešto ibretimo za nešto drugo.sumirprimus wrote: ↑30/10/2025 10:37
Druze sto bi ja navijao da ti iz sa dobijes duplo vise para pa i na moj racun? Taj hickokov film neces gledati.
Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
-
JovicSA
#47676 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
-
palermo
#47677 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Jebi ga, das.im ponudu koju ne mogu odbiti. Mislim, nista nije skupo ako ce se unistiti najveci neprijatelj Bosne I Hercegovineljubijankic wrote: ↑30/10/2025 10:40Pa ne mozes kada srpskim I hrvatskim strankama nije cilj da se unisti SDA. Ipak sve 3 strane imaju jedan cilj![]()
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#47678 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
vama jesu najveći neprijatelji u borbi za fotelje...trenerkove porukice su pokazale i zašto...smetate jedni drugima u rastaljivanjuljubijankic wrote: ↑30/10/2025 10:33SDFA i jeste najveci neprijatelj BiH.Dugarry wrote: ↑30/10/2025 10:32 Trojka je kriva za ovu situaciju, ili bolje receno Trojka je najveci krivac zastoovako lose stojimo!
Da bi se mogli odyprijeti ovoj diplomatskoj agresiji Zagreba i Beograda koji traje zadnjih godina, morali smo imati konzensus i jasan stav proBiH strane. Toga nije bilo, jer je Trojka konstantno odbijala saradnju sa SDA i DF, ili kako kazu SDFA.
Od SDFA su napravili neprijatelja i konstatno se prema tim strankama odnosili kao o pravom neprijatelju, a suprotan odnos je bio prema HDZ-u i SNSD-u. Znaci za Trojku pravi neprijatelji nisu bili HDZ i SNSD, nego SDFA.
Mogu se zalagati za jednu probiH opciju, a neko drugi za neku drugu, ali kako da mi HDZ i SNSD budu blizi od opcija koje su za BiH? Politke koje su izvrsile agresiju i genocid da mi budu blize? Nikad!
Ne zelim pricati o svim promasajima Trojke, a bilo ih je milion, kao sto je uvodjenje u vlast najveceg sljama BH politicke scene, PDA, Kasumovica, Rame Isaka, Hadzibajrica itd... Ali odbijanje saradnje sa SDA kada je rijec o BiH, to je najveci promasaj i za nene izdaja drzave.
Boli me neka stvar mrzis li Bakira ili ne, SDA je na izvborima dobila ogromnu podrsku glasackog tijela i ima da to postujes!
a svima nama su najveći neprijatelji likovi koji tako misle unutar Trojke, a i likovi koji isto tako misle za Trojku unutar bloka SDFA
sve dok se vi koljete do zadnje kapi krvi ko će šta hapit u našoj maloj Kasabi, ovom zemljom će vladati HDZ i SNSD, te određivati našu budućnost
ako to ne vidite, maloumnici ste i jedni i drugi
-
Dugarry
#47679 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Vecina glasaca Trojke tako ne razmislja, ali kao sto sam rekao vrh stranke to tako vidi i zato smo ovdje.ljubijankic wrote: ↑30/10/2025 10:33SDFA i jeste najveci neprijatelj BiH.Dugarry wrote: ↑30/10/2025 10:32 Trojka je kriva za ovu situaciju, ili bolje receno Trojka je najveci krivac zastoovako lose stojimo!
Da bi se mogli odyprijeti ovoj diplomatskoj agresiji Zagreba i Beograda koji traje zadnjih godina, morali smo imati konzensus i jasan stav proBiH strane. Toga nije bilo, jer je Trojka konstantno odbijala saradnju sa SDA i DF, ili kako kazu SDFA.
Od SDFA su napravili neprijatelja i konstatno se prema tim strankama odnosili kao o pravom neprijatelju, a suprotan odnos je bio prema HDZ-u i SNSD-u. Znaci za Trojku pravi neprijatelji nisu bili HDZ i SNSD, nego SDFA.
Mogu se zalagati za jednu probiH opciju, a neko drugi za neku drugu, ali kako da mi HDZ i SNSD budu blizi od opcija koje su za BiH? Politke koje su izvrsile agresiju i genocid da mi budu blize? Nikad!
Ne zelim pricati o svim promasajima Trojke, a bilo ih je milion, kao sto je uvodjenje u vlast najveceg sljama BH politicke scene, PDA, Kasumovica, Rame Isaka, Hadzibajrica itd... Ali odbijanje saradnje sa SDA kada je rijec o BiH, to je najveci promasaj i za nene izdaja drzave.
Boli me neka stvar mrzis li Bakira ili ne, SDA je na izvborima dobila ogromnu podrsku glasackog tijela i ima da to postujes!
Najveci neprijatelj BiH je ova trenutna vlast, HDZ-TROJKA-SNSD.
Prije izbora u Mostaru sam sa porodicom diskutovao na ovu temu, i pokusavao sam ih ubjediti da ce Trojka isporuciti mjesto gradonacelinika Mostara HDZ-u. Ljudi to nisu mogli vjerovati, ali se to desilo. To je bio prvo konkretan dokaz kakvu nam politiku Trojka sprema.
Kao sto rekoh, vase misljenje ne dijeli vecina glasackog tijela Trojke, a to cete da vidite na sljedecim izborima.
-
A_A_AKCIJA
#47680 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Ako ti to moram objašnjavati, fakat nema potrebe.skupljac_zeljeza wrote: ↑30/10/2025 10:40A koja im je trenutno svrha? Šta su Inzko i Scmidt konkretno korisno uradili u svojim mandatima. Da te čujem?A_A_AKCIJA wrote: ↑30/10/2025 10:23Ne mogu da vjerujem da neko sa gramom mozga može izvaliti ovakvu glupost.
Ti bi maknuo dio Daytona koji je ovu državu odblokirao do sada bezbroj puta.
I šta onda?
Jesi li svjestan posljedica?
Jel ti inače razmišljaš samo o ovom trenutku?
Ima li neke šire perspektive kod tebe?
Jedan od strateških ciljeva velikosrpske politike je rušenje OHR i tebi ne zvoni alarm kada i ti želiš isto?
Haj mi samo prepričaj kako bi ova država izgledala da nema OHR.
Ono, sutra se probudimo i nema ga.
Šta dalje?
Cvjetaju ruže, progres, ludilo?
Haj molim te
- dr_Evil
#47681 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Konkretan primjer, pa evo. Svabo protjera Jevreja iz Varsave, otjera ga u logor, muci 2 godine, siluje, i onda mu kaze evo ovde potpisti da sve ostavljas trecem rajhu i mozes ici u Palestinu. Prodje rat, i sad ovaj Jevrej zeli da se vrati u svoju Varsavu, tamo nema pristup bolnici, skoli, poslu, svako malo mu pjevaju lili marlen pod prozor, djecu mu udaraju u skoli. Kaze on, ma moram zivit odoh u Krakov. U medjuvremenu skonta da mu je zemlja na babi, a on mora kupiti stan ili kucu, placati kiriju u Krakovu, nema on nekretninu u svojoj obiteljskoj kuci. I onda kaze Svabo, ebi ga druze, ne mozes ti ovdje glasati, a i zemlju cemo ti uzeti, jer svakako nije na tebisumirprimus wrote: ↑30/10/2025 10:38Ne iskreno u čemu je problem? Daj mi konkretan primjer.
Ja govorim iz svog ugla vidjenja problema sa raseljenim licima kod nas u tz I tk.
- No Mind
#47682 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Mogu li ja... Ponistavanje neustavnih zakona. Kad OHR ode jos samo ustavni sud to moze, dok se i to ne sjebe...skupljac_zeljeza wrote: ↑30/10/2025 10:40A koja im je trenutno svrha? Šta su Inzko i Scmidt konkretno korisno uradili u svojim mandatima. Da te čujem?A_A_AKCIJA wrote: ↑30/10/2025 10:23Ne mogu da vjerujem da neko sa gramom mozga može izvaliti ovakvu glupost.
I šta onda?
-
ljubijankic
#47683 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Pa neprijatelja neces unistiti tako sto ces unistiti i drzavu. Mislim razumijem tvoje razmišljenje, neki su neprijatelju dali 49% državne teritorije, a možemo spomenuti i sutorinu, mada to mala teritorije, nebitna. Ali to je sve iz patriotskih razloga naravnopalermo wrote: ↑30/10/2025 10:43Jebi ga, das.im ponudu koju ne mogu odbiti. Mislim, nista nije skupo ako ce se unistiti najveci neprijatelj Bosne I Hercegovineljubijankic wrote: ↑30/10/2025 10:40Pa ne mozes kada srpskim I hrvatskim strankama nije cilj da se unisti SDA. Ipak sve 3 strane imaju jedan cilj![]()
- JoseMujica
#47684 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
koliko se sjećam, kad ste se grlili i igrali košarke s Guardianom, tada su cvjetale ruže i nikad nam nije bilo boljeA_A_AKCIJA wrote: ↑30/10/2025 10:45Ako ti to moram objašnjavati, fakat nema potrebe.skupljac_zeljeza wrote: ↑30/10/2025 10:40A koja im je trenutno svrha? Šta su Inzko i Scmidt konkretno korisno uradili u svojim mandatima. Da te čujem?A_A_AKCIJA wrote: ↑30/10/2025 10:23
Ne mogu da vjerujem da neko sa gramom mozga može izvaliti ovakvu glupost.
I šta onda?
Jel ti inače razmišljaš samo o ovom trenutku?
Ima li neke šire perspektive kod tebe?
Jedan od strateških ciljeva velikosrpske politike je rušenje OHR i tebi ne zvoni alarm kada i ti želiš isto?
Haj mi samo prepričaj kako bi ova država izgledala da nema OHR.
Ono, sutra se probudimo i nema ga.
Šta dalje?
Cvjetaju ruže, progres, ludilo?
Haj molim te
ili da možda niste klepili tablu LSD-a pa vas puko pozitivan trip
- dr_Evil
#47685 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Dugarry wrote: ↑30/10/2025 10:45Vecina glasaca Trojke tako ne razmislja, ali kao sto sam rekao vrh stranke to tako vidi i zato smo ovdje.ljubijankic wrote: ↑30/10/2025 10:33SDFA i jeste najveci neprijatelj BiH.Dugarry wrote: ↑30/10/2025 10:32 Trojka je kriva za ovu situaciju, ili bolje receno Trojka je najveci krivac zastoovako lose stojimo!
Prije izbora u Mostaru sam sa porodicom diskutovao na ovu temu, i pokusavao sam ih ubjediti da ce Trojka isporuciti mjesto gradonacelinika Mostara HDZ-u. Ljudi to nisu mogli vjerovati, ali se to desilo. To je bio prvo konkretan dokaz kakvu nam politiku Trojka sprema.
Kao sto rekoh, vase misljenje ne dijeli vecina glasackog tijela Trojke, a to cete da vidite na sljedecim izborima.
Dakle, gradonacelnika je isporucio SDA. 1000 puta ponovljena laz ga ne cini cinjenicom.
Boska Cavar, Hrvatica sa Pologa, gdje su zaustavili JNA tenkove je rekla. "Moja gradonacelnica je Bosnjakinja, Irma Baralija, hajde dignite ruke pa da to zavrsimo". SDA je namjerno stavila starijeg kandidata, bez Boskinog glasa se po automatizmu bira mladji kandidat sto je bio kandidat HDZ-a.
SDA je rekla "samo smo mi Bosnjaci, bolje crni cigan nego Irma Baralija". I tako isporucila po dogovoru, kao i uvijek, Mostar HDZ-u.
SDA je ovdje dokazala dvije stvari, prva da je stranka uvijek ispred drzave, drugo da ne smatra nikog za Bosnjaka ko nije u SDA i trece da ne zeli BiH. Jer ako opstane Mostar opstat ce i BiH -to mora svima biti jasno.
-
Vjecita_zavrzlama
#47686 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Za koga si ti?dr_Evil wrote: ↑30/10/2025 10:51Dugarry wrote: ↑30/10/2025 10:45Vecina glasaca Trojke tako ne razmislja, ali kao sto sam rekao vrh stranke to tako vidi i zato smo ovdje.
Dakle, gradonacelnika je isporucio SDA. 1000 puta ponovljena laz ga ne cini cinjenicom.
Boska Cavar, Hrvatica sa Pologa, gdje su zaustavili JNA tenkove je rekla. "Moja gradonacelnica je Bosnjakinja, Irma Baralija, hajde dignite ruke pa da to zavrsimo". SDA je namjerno stavila starijeg kandidata, bez Boskinog glasa se po automatizmu bira mladji kandidat sto je bio kandidat HDZ-a.
SDA je rekla "samo smo mi Bosnjaci, bolje crni cigan nego Irma Baralija". I tako isporucila po dogovoru, kao i uvijek, Mostar HDZ-u.
SDA je ovdje dokazala dvije stvari, prva da je stranka uvijek ispred drzave, drugo da ne smatra nikog za Bosnjaka ko nije u SDA i trece da ne zeli BiH. Jer ako opstane Mostar opstat ce i BiH -to mora svima biti jasno.
-
ljubijankic
#47687 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Sva sreća pa je 2024 pobjedila SDA i sada imamo Bošnjakog gradonačelnikaDugarry wrote: ↑30/10/2025 10:45Vecina glasaca Trojke tako ne razmislja, ali kao sto sam rekao vrh stranke to tako vidi i zato smo ovdje.ljubijankic wrote: ↑30/10/2025 10:33SDFA i jeste najveci neprijatelj BiH.Dugarry wrote: ↑30/10/2025 10:32 Trojka je kriva za ovu situaciju, ili bolje receno Trojka je najveci krivac zastoovako lose stojimo!
- JoseMujica
#47688 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
i dok se Prošnjaci kolju oko zk izvadaka u našoj maloj Kasabi, kampanja po tviteru je krenula

-
sumirprimus
#47689 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Ok ja nisam balija molim lijepo. Ne svidja mi se taj ton. Nema to veze sa manje sarajevu nego sve jednako ili nikako. Iu neku ruku razumijem I dodika i covica sto bi koji krac ista htjeli s nama kada tako postavljate nadobudno pricu.JovicSA wrote: ↑30/10/2025 10:40Nije duplo više ali OK. I znam, takvi smo balije, jbg. ne možeš nas mijenjati. Neka Sarajevu bude manje pa nema veze što će HDZ kantoni dobiti više ali neka i Sarajevu crkaje krava. Sve znam, ne trebaš dalje uzlagati, zato sam i pomenuo kao eklatantan primjer tog takvog polusvijeta i baliluka. i onda se nešto ibretimo za nešto drugo.sumirprimus wrote: ↑30/10/2025 10:37Druze sto bi ja navijao da ti iz sa dobijes duplo vise para pa i na moj racun? Taj hickokov film neces gledati.
A i siguran sam da u Sarajevu nema krava. Odakle onda onoliko meso za cevape.dolazi?
Last edited by sumirprimus on 30/10/2025 10:55, edited 1 time in total.
-
geoxx
#47690 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Ma jest, ali kakav je uticaj takvih? Nikakav skoro. To vidis po Ukrajini, Rusiji i odnosu prema zemljama EUA_A_AKCIJA wrote: ↑30/10/2025 10:21Ne bih se složio.geoxx wrote: ↑30/10/2025 09:51 Ne znam u kojem pravcu treba ici lobiranje.
Znam samo da je placanje nekom da lobira kod Trumpa bacanje para. Nije ni Dodik lobiro kod Demokrata. Nece stvari ne idu zajedno.
Nije zapravo ni Dodik platio nekom da promijeni misljenje i stav o njemu. On je platio da se cuje za njega i da se njegov problem predstavi Americi. Tu je sav posao zavrsen. Ova nova Amerika obozava ovakve ko Dodik.
Nasi muslimanski, libtard, radical left, gaylover i israel hater politicari nemaju sta traziti kod Trumpa.
Imaš dobar broj republikanaca koji nisu MAGA i koji mogu promijeniti makar nešto.
Bila je priča o republikancu kongresmenu iz St. Luisa, kada je naša dijaspora Dini sredila sastanak. Još je takvih primjera.
Sve je veći otpor toj izraelskoj priči.
Tucker Carlson, Ian Carroll, Cadence Owens profil desničara su mušterije.
U prosloj administraciji si imao tih republikanaca na bitnim funkcijama koji nisu maga. Sada su sve poklopili.
- Danguba
#47691 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Nastranu šta radi BiH ali mu prijeći preko onakvih uvreda i poniženja ambasadorima i američkim službenicima sve to za šaku dolara.
Ako misle da smo glupi da uzmemo njihovo saopštenju kao razlog skidanja sankcija njemu, djeci i firmama oko njih, onda nas još jednom ponižavaju.
Ako misle da smo glupi da uzmemo njihovo saopštenju kao razlog skidanja sankcija njemu, djeci i firmama oko njih, onda nas još jednom ponižavaju.
- dr_Evil
#47692 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Pa tad sam podrzavao Irmu svakako. Ali nije to ni bitno nego da se kaze sta je istina. Izbor je bio jednostavan, jasno i glasno, da li zelite Bosnjakinju za gradonacelnicu Mostara, i pri tome obrazovanu i pametnu. Odgovor je bio ne. Sad se peru sapunom, a ni parfem im ne pomaze.
S druge strane NS ne postoji vise u Mostaru, a nema niko drugi za koga bih glasao. A svakako vise ne glasam, tako da je OK
-
sumirprimus
#47693 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Postavi se u kožu Hrvata iz Hercegovine i Srba iz rsa. S nama ovakvima koji se ne mozemo izmedju sebe, bi li ti ista manje tražio?JoseMujica wrote: ↑30/10/2025 10:53 i dok se Prošnjaci kolju oko zk izvadaka u našoj maloj Kasabi, kampanja po tviteru je krenula
![]()
- skupljac_zeljeza
#47694 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
To sam i naveo u komentaru koji si očito preskočio da se raduju odlasku i da zato treba da vode brigu šta će nam ostaviti. Završiti kvalitetno Program 5+2 ili ga sfušeriti. Nije svejedno.A_A_AKCIJA wrote: ↑30/10/2025 10:45
I da budemo realni i na zemlji, Kvinta je realni politički faktor, OHR je institucionalni čuvar Dejtonskog okvira, ali bez Kvinte, taj okvir bi odavno izgubio sadržaj.
De facto, strategiju za BiH danas oblikuje Kvinta, a OHR služi kao institucionalni produžetak njihovih odluka. Kada OHR reaguje (kao kod zabrane prenosa državne imovine), to je gotovo uvijek nakon usaglašavanja s ambasadama. Drugim riječima: Kvinta daje političku težinu, OHR daje pravnu formu.
Političari u BiH, posebno iz RS-a, OHR često doživljavaju kao “strano tijelo bez legitimiteta”, dok ambasade, naročito SAD i Njemačka, predstavljaju realne centre moći. Schmidt, kao njemački političar bez podrške svih članica Vijeća za implementaciju mira čak i Rusije, ima sužen legitimitet, dok ambasade Kvinte djeluju nezavisno i odlučno.
SAD i UK su u posljednjih nekoliko godina uvozile ciljane sankcije protiv političara koji podrivaju državu BiH (npr. Milorad Dodik, Zoran Tegeltija, Marinko Čavara itd.). OHR nema instrument za sankcionisanje – može samo politički osuditi ili poništiti odluku.OHR, naprotiv, ima široka ovlaštenja na papiru (tzv. bonska ovlaštenja), ali ograničenu političku podršku da ih koristi. Dok OHR može formalno „nametnuti“, Kvinta u stvarnosti natjera lokalne aktere da prihvate rješenja. Zbog toga Kvinta ima brže i konkretnije efekte na ponašanje političara nego OHR.
- JoseMujica
#47695 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
zašto NS više ne postoji u Mostarudr_Evil wrote: ↑30/10/2025 10:55Pa tad sam podrzavao Irmu svakako. Ali nije to ni bitno nego da se kaze sta je istina. Izbor je bio jednostavan, jasno i glasno, da li zelite Bosnjakinju za gradonacelnicu Mostara, i pri tome obrazovanu i pametnu. Odgovor je bio ne. Sad se peru sapunom, a ni parfem im ne pomaze.
S druge strane NS ne postoji vise u Mostaru, a nema niko drugi za koga bih glasao. A svakako vise ne glasam, tako da je OK![]()
- dr_Evil
#47696 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Znas kako kaze Safa Orucevic, jedini koji zna sa HDZ-om. Kad sjednes sa njima prvo treba da shvatis ko je s druge strane stola, on ne zeli BIH i ne postoji mogucnost dogovora oko postajanja iste bez obzira sta ponudissumirprimus wrote: ↑30/10/2025 10:56Postavi se u kožu Hrvata iz Hercegovine i Srba iz rsa. S nama ovakvima koji se ne mozemo izmedju sebe, bi li ti ista manje tražio?JoseMujica wrote: ↑30/10/2025 10:53 i dok se Prošnjaci kolju oko zk izvadaka u našoj maloj Kasabi, kampanja po tviteru je krenula
SpoilerShow
- dr_Evil
#47697 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Malo SDA, a malo vise Cudickine sujete.JoseMujica wrote: ↑30/10/2025 10:58zašto NS više ne postoji u Mostarudr_Evil wrote: ↑30/10/2025 10:55Pa tad sam podrzavao Irmu svakako. Ali nije to ni bitno nego da se kaze sta je istina. Izbor je bio jednostavan, jasno i glasno, da li zelite Bosnjakinju za gradonacelnicu Mostara, i pri tome obrazovanu i pametnu. Odgovor je bio ne. Sad se peru sapunom, a ni parfem im ne pomaze.
S druge strane NS ne postoji vise u Mostaru, a nema niko drugi za koga bih glasao. A svakako vise ne glasam, tako da je OK![]()
![]()
-
sumirprimus
#47698 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Dok vi nju gledate kao bosnjakinju, a ne koji program ili politiku zastupa i ovog kao Hrvata nema tu hljeba moj evile kako i da opstane ns u sredini gdje je nacionalno najbitnije?dr_Evil wrote: ↑30/10/2025 10:55Pa tad sam podrzavao Irmu svakako. Ali nije to ni bitno nego da se kaze sta je istina. Izbor je bio jednostavan, jasno i glasno, da li zelite Bosnjakinju za gradonacelnicu Mostara, i pri tome obrazovanu i pametnu. Odgovor je bio ne. Sad se peru sapunom, a ni parfem im ne pomaze.
- JoseMujica
#47699 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
tačno, ali ne zaboravi da se odluke prije objave, usaglašavaju i sa domaćim "faktorima"...za svaku se traže "partneri"skupljac_zeljeza wrote: ↑30/10/2025 10:58To sam i naveo u komentaru koji si očito preskočio da se raduju odlasku i da zato treba da vode brigu šta će nam ostaviti. Završiti kvalitetno Program 5+2 ili ga sfušeriti. Nije svejedno.A_A_AKCIJA wrote: ↑30/10/2025 10:45
I da budemo realni i na zemlji, Kvinta je realni politički faktor, OHR je institucionalni čuvar Dejtonskog okvira, ali bez Kvinte, taj okvir bi odavno izgubio sadržaj.
De facto, strategiju za BiH danas oblikuje Kvinta, a OHR služi kao institucionalni produžetak njihovih odluka. Kada OHR reaguje (kao kod zabrane prenosa državne imovine), to je gotovo uvijek nakon usaglašavanja s ambasadama. Drugim riječima: Kvinta daje političku težinu, OHR daje pravnu formu.
Političari u BiH, posebno iz RS-a, OHR često doživljavaju kao “strano tijelo bez legitimiteta”, dok ambasade, naročito SAD i Njemačka, predstavljaju realne centre moći. Schmidt, kao njemački političar bez podrške svih članica Vijeća za implementaciju mira čak i Rusije, ima sužen legitimitet, dok ambasade Kvinte djeluju nezavisno i odlučno.
SAD i UK su u posljednjih nekoliko godina uvozile ciljane sankcije protiv političara koji podrivaju državu BiH (npr. Milorad Dodik, Zoran Tegeltija, Marinko Čavara itd.). OHR nema instrument za sankcionisanje – može samo politički osuditi ili poništiti odluku.OHR, naprotiv, ima široka ovlaštenja na papiru (tzv. bonska ovlaštenja), ali ograničenu političku podršku da ih koristi. Dok OHR može formalno „nametnuti“, Kvinta u stvarnosti natjera lokalne aktere da prihvate rješenja. Zbog toga Kvinta ima brže i konkretnije efekte na ponašanje političara nego OHR.
-
Dugarry
#47700 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
dr_Evil wrote: ↑30/10/2025 10:51Dugarry wrote: ↑30/10/2025 10:45Vecina glasaca Trojke tako ne razmislja, ali kao sto sam rekao vrh stranke to tako vidi i zato smo ovdje.
Dobro, ti to tako vidis, ali to sto govoris stvarno logike nema. To je obicna izvlakusa.
Kao prvo, glasalo se za kandidata koji nije bio SDA kandidat, nego grupe stranaka koji su izabrali nestranackog kandidata, koji je itekako respektovan u Mostaru. Gdje je logika da se bira Irma Baralija ispred tog covjeka sa takvim iskustvom? Da biras nekog sa par hiljada glasova a nekog sa desetinama hiljada.
U gradskom vijecu se glasalo izmedju dvije opcije, i Irma nije bila opcija.
HDZ ili proBiH kandidat. Znamo kako je Trojka glasala. Sutra bi isto tako "glasali" da zapuca.