Tako je to kada se vjeruje u dogme o nekom palom anđelu, i nekom vječnom svjesnom biću, a nigdje u Bibliji to ne piše, dapače.kainos wrote: ↑28/10/2025 12:45Ali zar nije isto i sa krscanskim crkvama koje propovjedaju vjecni pakao, da ce milostivi Bog pun agape ljubavi vjecno prziti gresnike. Znaci, gresnici ce proklinjati u vatri Isusa, a on ce jos vise potpaljivati vatru da ovi vise okuse bola. Samo da ti kazem da nisam musliman niti ateist, nego krscanin, koji se ne slaze sa ucenjem vjecnog pakla. Zar ta nauka o paklu nije otjerala milione ljudi od Boga?
Re: Razotkrivanje Biblije!
-
teodati
#1476 Re: Razotkrivanje Biblije!
-
kainos
#1477 Re: Razotkrivanje Biblije!
Argumente Bratko, ne samo svojom filozofijom.Josip321 wrote: ↑28/10/2025 19:06Koje i kakve su to "kršćanske crkve"?kainos wrote: ↑28/10/2025 12:45Ali zar nije isto i sa krscanskim crkvama koje propovjedaju vjecni pakao, da ce milostivi Bog pun agape ljubavi vjecno prziti gresnike. Znaci, gresnici ce proklinjati u vatri Isusa, a on ce jos vise potpaljivati vatru da ovi vise okuse bola. Samo da ti kazem da nisam musliman niti ateist, nego krscanin, koji se ne slaze sa ucenjem vjecnog pakla. Zar ta nauka o paklu nije otjerala milione ljudi od Boga?
U općenitom kršćanstvu se vjeruje u raj i pakao. Oni i postoje. Vjerovali mi u njih ili ne, oni postoje.
Isus potpaljivati vatru? Ti si nešto pobrkao. A to što se ti sa nečim ne slažeš ne utječe na to da li je to stvarno ili ne, da li je to istina ili ne.
-
teodati
#1478 Re: Razotkrivanje Biblije!
Pakao postoji, ali nije ono što dogma o tome tvrdi, nema fizičkog mučenja, već se radi o umnoj boli, koja ne boli fizički, ali ostaje zauvijek, recimo ako učiniš nekome neko zlo, to zauvijek ostaje, čak ako ti i taj čovjek oprosti, tako da Isus nikoga neće doslovno fizički mučiti, nema toga.Josip321 wrote: ↑28/10/2025 19:06Koje i kakve su to "kršćanske crkve"?kainos wrote: ↑28/10/2025 12:45Ali zar nije isto i sa krscanskim crkvama koje propovjedaju vjecni pakao, da ce milostivi Bog pun agape ljubavi vjecno prziti gresnike. Znaci, gresnici ce proklinjati u vatri Isusa, a on ce jos vise potpaljivati vatru da ovi vise okuse bola. Samo da ti kazem da nisam musliman niti ateist, nego krscanin, koji se ne slaze sa ucenjem vjecnog pakla. Zar ta nauka o paklu nije otjerala milione ljudi od Boga?
U općenitom kršćanstvu se vjeruje u raj i pakao. Oni i postoje. Vjerovali mi u njih ili ne, oni postoje.
Isus potpaljivati vatru? Ti si nešto pobrkao. A to što se ti sa nečim ne slažeš ne utječe na to da li je to stvarno ili ne, da li je to istina ili ne.
-
Hakiz
#1479 Re: Razotkrivanje Biblije!
Neko se vratio sa snimcima iz raja ili pakla pa dokazao?Josip321 wrote: ↑28/10/2025 19:06Koje i kakve su to "kršćanske crkve"?kainos wrote: ↑28/10/2025 12:45Ali zar nije isto i sa krscanskim crkvama koje propovjedaju vjecni pakao, da ce milostivi Bog pun agape ljubavi vjecno prziti gresnike. Znaci, gresnici ce proklinjati u vatri Isusa, a on ce jos vise potpaljivati vatru da ovi vise okuse bola. Samo da ti kazem da nisam musliman niti ateist, nego krscanin, koji se ne slaze sa ucenjem vjecnog pakla. Zar ta nauka o paklu nije otjerala milione ljudi od Boga?
Ako se ne varam, u raj i pakao se ne ide odmah. Duše idu u limbo, čeka se kraj vremena, Armagedon itd, i kada se to sve završi, tek onda duše idu u raj, u pakao ili ostaju u limbu.
Ako je tako, ako niko ko je umro u 100.000 godina postojanja ljudske vrste još nije završio u raju ili paklu, ako su sve te duše još u "čekaonici", ako svi koji će umrijeti takođe idu u čekaonicu i samo bog zna do kada će čekati, kako znamo da raj ili pakao postoje?
Koje potvrde, osim već poznatih mitova, imaju?
Dakle: Kako znaš? Jedno je da vjeruješ, ali si iznio kategoričnu izjavu da postoje. Pa te pitam, kako to sigurno znaš?
-
kainos
#1480 Re: Razotkrivanje Biblije!
Ne slažem se sa par adventističkih doktrina, a još vise sa jehovistickom. Nije važno kojoj crkvi pripadaš, ja volim raznovrsnost. Pretpostavljam ti si katolik, starokatolik ili?Josip321 wrote: ↑28/10/2025 19:13kainos wrote: ↑28/10/2025 17:57 Pa bas tu u Otkrivenju gdje piše da ih vatra proguta veli da je to druga smrt, Psalmist veli tražit ćeš bezbožnika a njega vise nema. Malahija veli da će vatra spalit i korijen i grančice. Bogataš i Lazar je posebna priča, i zahtjeva vise vremena i prostora. Nego mi ovaj jedan oživljava moj prekrasni krscanski forum gdje već imamo teme “Besmrtnost duše” kao i “Pakao” i mnoge druge, pa ti javim i posaljem link na PP… Ostale zanimljive teme - “Krštenje djece ili odraslih”, Subota vs. Nedjelja, Sola Scriptura vs. Tradicija, Trojstvo, i desetine drugih.
Pa što odmah ne kažeš, Jehovac ili Adventist si.
-
kainos
#1481 Re: Razotkrivanje Biblije!
Joj teodati, vidi kako malo i ovdje forum oživjeh. A ti si poznat po čudnom vjerovanju, da Sotona i davli ne postoje, da je Sv. Duh mnoštvo bića, i da pakao je duhovno mjesto.
- PixelDrifter
#1482 Re: Razotkrivanje Biblije!
Sad kad vam onaj azrail Zehran uleti, ima da vas sve prebaci na dzuma guma turbo Islam.
-
Hakiz
#1483 Re: Razotkrivanje Biblije!
Kako je dugo za pisati, evo brzi odgovor:Josip321 wrote: ↑28/10/2025 19:06Koje i kakve su to "kršćanske crkve"?kainos wrote: ↑28/10/2025 12:45Ali zar nije isto i sa krscanskim crkvama koje propovjedaju vjecni pakao, da ce milostivi Bog pun agape ljubavi vjecno prziti gresnike. Znaci, gresnici ce proklinjati u vatri Isusa, a on ce jos vise potpaljivati vatru da ovi vise okuse bola. Samo da ti kazem da nisam musliman niti ateist, nego krscanin, koji se ne slaze sa ucenjem vjecnog pakla. Zar ta nauka o paklu nije otjerala milione ljudi od Boga?
https://en.wikipedia.org/wiki/Independent_Catholicism
Dakle, to su samo katokičke, kršćanske denominacije, ne pravoslavne itd.
Rimokatolici (papa, Vatikan) je samo jedna od, najveća ali samo jedna od, katoličkih denominacija.
- Josip321
#1484 Re: Razotkrivanje Biblije!
Duše idu, tijelo ne odmah.Hakiz wrote: ↑28/10/2025 19:27Neko se vratio sa snimcima iz raja ili pakla pa dokazao?Josip321 wrote: ↑28/10/2025 19:06Koje i kakve su to "kršćanske crkve"?kainos wrote: ↑28/10/2025 12:45
Ali zar nije isto i sa krscanskim crkvama koje propovjedaju vjecni pakao, da ce milostivi Bog pun agape ljubavi vjecno prziti gresnike. Znaci, gresnici ce proklinjati u vatri Isusa, a on ce jos vise potpaljivati vatru da ovi vise okuse bola. Samo da ti kazem da nisam musliman niti ateist, nego krscanin, koji se ne slaze sa ucenjem vjecnog pakla. Zar ta nauka o paklu nije otjerala milione ljudi od Boga?
Ako se ne varam, u raj i pakao se ne ide odmah. Duše idu u limbo, čeka se kraj vremena, Armagedon itd, i kada se to sve završi, tek onda duše idu u raj, u pakao ili ostaju u limbu.
Ako je tako, ako niko ko je umro u 100.000 godina postojanja ljudske vrste još nije završio u raju ili paklu, ako su sve te duše još u "čekaonici", ako svi koji će umrijeti takođe idu u čekaonicu i samo bog zna do kada će čekati, kako znamo da raj ili pakao postoje?
Dakle: Kako znaš? Jedno je da vjeruješ, ali si iznio kategoričnu izjavu da postoje. Pa te pitam, kako to sigurno znaš?
- Josip321
#1485 Re: Razotkrivanje Biblije!
Isus je rekao da Ju ni vrata paklena neće nadvladati. Ne da ih neće nadvladati, u množini.kainos wrote: ↑28/10/2025 19:31Ne slažem se sa par adventističkih doktrina, a još vise sa jehovistickom. Nije važno kojoj crkvi pripadaš, ja volim raznovrsnost. Pretpostavljam ti si katolik, starokatolik ili?Josip321 wrote: ↑28/10/2025 19:13kainos wrote: ↑28/10/2025 17:57 Pa bas tu u Otkrivenju gdje piše da ih vatra proguta veli da je to druga smrt, Psalmist veli tražit ćeš bezbožnika a njega vise nema. Malahija veli da će vatra spalit i korijen i grančice. Bogataš i Lazar je posebna priča, i zahtjeva vise vremena i prostora. Nego mi ovaj jedan oživljava moj prekrasni krscanski forum gdje već imamo teme “Besmrtnost duše” kao i “Pakao” i mnoge druge, pa ti javim i posaljem link na PP… Ostale zanimljive teme - “Krštenje djece ili odraslih”, Subota vs. Nedjelja, Sola Scriptura vs. Tradicija, Trojstvo, i desetine drugih.
Pa što odmah ne kažeš, Jehovac ili Adventist si.
Ako vjeruješ u Isusa onda bi trebao stremiti jedinstvu kršćana.
- Josip321
#1486 Re: Razotkrivanje Biblije!
Hakiz wrote: ↑28/10/2025 19:48Kako je dugo za pisati, evo brzi odgovor:Josip321 wrote: ↑28/10/2025 19:06Koje i kakve su to "kršćanske crkve"?kainos wrote: ↑28/10/2025 12:45
Ali zar nije isto i sa krscanskim crkvama koje propovjedaju vjecni pakao, da ce milostivi Bog pun agape ljubavi vjecno prziti gresnike. Znaci, gresnici ce proklinjati u vatri Isusa, a on ce jos vise potpaljivati vatru da ovi vise okuse bola. Samo da ti kazem da nisam musliman niti ateist, nego krscanin, koji se ne slaze sa ucenjem vjecnog pakla. Zar ta nauka o paklu nije otjerala milione ljudi od Boga?
https://en.wikipedia.org/wiki/Independent_Catholicism
Dakle, to su samo katokičke, kršćanske denominacije, ne pravoslavne itd.
Rimokatolici (papa, Vatikan) je samo jedna od, najveća ali samo jedna od, katoličkih denominacija.
I Anglikanska je po nazivu katolička. Ali samo po nazivu.
- dacha bosanac
-
Hakiz
#1488 Re: Razotkrivanje Biblije!
Tijela trunu, ne idu nigdje.Josip321 wrote: ↑28/10/2025 20:21Duše idu, tijelo ne odmah.Hakiz wrote: ↑28/10/2025 19:27Neko se vratio sa snimcima iz raja ili pakla pa dokazao?Josip321 wrote: ↑28/10/2025 19:06
Koje i kakve su to "kršćanske crkve"?
Duše idu u raj ili pakao, ali su na čekanju do kraja vremena.
- Josip321
#1489 Re: Razotkrivanje Biblije!
Hakiz wrote: ↑28/10/2025 20:49Tijela trunu, ne idu nigdje.Josip321 wrote: ↑28/10/2025 20:21Duše idu, tijelo ne odmah.Hakiz wrote: ↑28/10/2025 19:27
Neko se vratio sa snimcima iz raja ili pakla pa dokazao?
Po čemu su to zaključio? Mislim na ovo o dušama?
-
Hakiz
#1490 Re: Razotkrivanje Biblije!
Da idu duše, tijela trunu?
Nisam ja zaključio. To je jedan od aksioma hrišćanstva.
Čudi me da ne znaš ako si hrišćanin/kršćanin.
- Josip321
#1491 Re: Razotkrivanje Biblije!
-
Hakiz
#1492 Re: Razotkrivanje Biblije!
Šta, tijela umrlih idu? Sada otkopaš grobove, prazni?
A šta sa kremiranima?
OK, sve je jasno.
-
Zehran82
#1493 Re: Razotkrivanje Biblije!
Hakiz wrote: ↑28/10/2025 20:49Tijela trunu, ne idu nigdje.Josip321 wrote: ↑28/10/2025 20:21Duše idu, tijelo ne odmah.Hakiz wrote: ↑28/10/2025 19:27
Neko se vratio sa snimcima iz raja ili pakla pa dokazao?
covjek ulazi u Raj sa tijelom i dusom, kao sto smo sad tijelo i dusa na zemlji...kako to ako tijelo istruhne u zemlji, pitate se vec vam citam misli....
Fino....ovako to ide, i kako je objasnio poslanik Muhammed i to je jedino najlogicnije.
Kada smrt dodje, dolazi andjeo smrti da izvadi dusu iz tijela i prekida zivotni test covjeka, dusa se izvadi iz tijela, a to znaci ti sa svojom svijesti sjecanjimam, emocijama, znanjem, vidom, sluhom bivas prebacivan na drugi svijet a tijelo ostavljas na otpad u zemlju kao sto auto se ostvai na otpad.
to se zove period berzah, kada je covjek samo dusa, zgrobni zivot, u tom zgrobnom svijetu covjek je na introdukciji za Raj i Pakao....na cekanju je u uzivanju ili kazni do Sudnjeg dana
Kada Sudnji dan nastupi, Bog ce stvoriti ljudska tijela ponovo iz kosti repanjace, koja lici na kospicu , iz nje ce proklijati cijelo tijelo ,pa umjesto sto ce rasti u majcinom stomaku, cijelo tijelo ce izrasti u zemlji, kada tijela izrastu u zemlji, Bog ce narediti andjelu Israfilu da puhne u rog i da se duse vrate u tijela...kada se duse vrate u tijela ljudi ce otvarati oci, kao izutra kad se bude nakon nocnog spavanja. ustajat ce otresati prasinu sa svojih glava i shvatiti da je to sudnji dan....bit ce goli i bosi i neobrezani, znaci kao od majke rodjeni, ali samo odrasli ne kao bebe.
Bog ce suditi onda ljudima svakom pojedincano , pa poslije presude ide se u Raj ili Pakao, znaci tijelo i dusa zajedno, kao sto smo sad tijelo i dusa....a ne da samo dusa ide u Raj ili Pakao, dusa kao dusa moze samo u Raj da udje tokom introdukcije u zgrobnom svijetu, da se upozna sta je ceka na Sudnjem danu kada dobije pristup Raju...
-
teodati
#1494 Re: Razotkrivanje Biblije!
Ja u ništa ne vjerujem, prije sam bio vjernik, a sada znam neke stvari, velika razlika, i zašto da vjerujem ako toga nema u Bibliji, to je nelogično, samo kažem.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
-
Zehran82
#1496 Re: Razotkrivanje Biblije!
ma ajde...kako pricas o bogovima i vanzemaljcima ko da su ti kucni prijatelji svia sada znam neke stvari,
-
kainos
#1497 Re: Razotkrivanje Biblije!
Joj teodati, Baš si me razočarao. Ja sam uvijek mislio da si ti neki vjernik kršćanin znao sam da ne vjeruješ ono što katolička crkva vjeruje, mislio sam da si neki slobodni strijelac a ono ti nevjernik. Što je the odvuklo od Boga i biblije?
-
Zehran82
#1498 Re: Razotkrivanje Biblije!
lik je puko skroz ljudi sta vam , to sam davnih dana uocio, dovoljno mi je bilo samo neke postove od njega da procitam i da shvatim ta taj veze s vezom nema sta pricakainos wrote: ↑04/11/2025 10:37Joj teodati, Baš si me razočarao. Ja sam uvijek mislio da si ti neki vjernik kršćanin znao sam da ne vjeruješ ono što katolička crkva vjeruje, mislio sam da si neki slobodni strijelac a ono ti nevjernik. Što je the odvuklo od Boga i biblije?
-
teodati
#1499 Re: Razotkrivanje Biblije!
Istina, a ona ne odvaja ni od Boga ni od Biblije, već to ispravno tumači, tako da zapravo oni koji krivo vjeruju su zapravo nevjernici, samo kažem, jer vjeruju u nepostojećeg Boga, e da!kainos wrote: ↑04/11/2025 10:37Joj teodati, Baš si me razočarao. Ja sam uvijek mislio da si ti neki vjernik kršćanin znao sam da ne vjeruješ ono što katolička crkva vjeruje, mislio sam da si neki slobodni strijelac a ono ti nevjernik. Što je the odvuklo od Boga i biblije?
- dr_Evil
#1500 Re: Razotkrivanje Biblije!
@Truba @teodati @Zehran82 @Ateista