Koja krscanska crkva je istinita?

Rasprave o vjerskim temama.
Zehran82

#26 Re: Koja krscanska crkva je istinita?

Post by Zehran82 »

dr_Evil wrote: 28/10/2025 09:34
Zehran82 wrote: 28/10/2025 09:31
dr_Evil wrote: 28/10/2025 09:30

Ljudska borba za moc, sta drugo :)

Nego Zehran, moze se postati adventist sedmog dana, to ti dodje ko malo islam malo Crkva Bosanska. Ne piju alkohol, ne jedu svinjetinu, nema sexa prije braka, i samo priprema za sudnji dan :D
samo cu reci da ne znas sta pricas :) toliko od mene.
Nista onda, moramo ti naci neki drugi pravac, makar gdje moze vise zena od 4. Ako te to ne okrene nece nista :D
ja imam jednu zenu, i ne pomisljam na vise....jer bi to onda meni licno bila patnja prava imati vise zena....

a ti i dalje ne znas sta pricas....
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#27 Re: Koja krscanska crkva je istinita?

Post by Truba »

sve su crkve ispravne i istinite
samo je pitanje do koje razine poštuju Isusove zapovjedi

neki 100% neki 25%
Altsa

#28 Re: Koja krscanska crkva je istinita?

Post by Altsa »

Sve se crkve zasnivaju na lazima i iskrivljenom stvarnoscu. Kakva istina. Sta je istina? Ono sto crkva propagira. Hau jes no.
dacha bosanac

#29 Re: Koja krscanska crkva je istinita?

Post by dacha bosanac »

Altsa wrote: 28/10/2025 09:45 Sve se crkve zasnivaju na lazima i iskrivljenom stvarnoscu. Kakva istina. Sta je istina? Ono sto crkva propagira. Hau jes no.
To je tvoje vjerovanje, tvoja perspektiva vjere. Eto, ja kažem da je islam lažna nauka, a samim time i svaka džamija je zasnovana na lažima. Ono što džamije propagiraju Hau jes no. Eto, može tako?
Zehran82

#30 Re: Koja krscanska crkva je istinita?

Post by Zehran82 »

dacha bosanac wrote: 28/10/2025 10:08
Altsa wrote: 28/10/2025 09:45 Sve se crkve zasnivaju na lazima i iskrivljenom stvarnoscu. Kakva istina. Sta je istina? Ono sto crkva propagira. Hau jes no.
To je tvoje vjerovanje, tvoja perspektiva vjere. Eto, ja kažem da je islam lažna nauka, a samim time i svaka džamija je zasnovana na lažima. Ono što džamije propagiraju Hau jes no. Eto, može tako?
Eto, ja kažem da je islam lažna nauka,
moze i tako, ali treba da argumentiras zasto je lazna nauka....da bi to imalo smisla, moras reci, lazna je zato i zato zbog toga i toga, dokaz je to i to...

tek onda mozes da budes ozbiljan faktor za diskusiju.
dacha bosanac

#31 Re: Koja krscanska crkva je istinita?

Post by dacha bosanac »

Zehran82 wrote: 28/10/2025 10:12

moze i tako, ali treba da argumentiras zasto je lazna nauka....da bi to imalo smisla, moras reci, lazna je zato i zato zbog toga i toga, dokaz je to i to...

Argumenata na pretek, ali nemam volje da se raspravljam ovdje. Čisto sam samo odgovorio riječima dotične osobe. No hard filings.
Ateista

#32 Re: Koja krscanska crkva je istinita?

Post by Ateista »

Krarko i jasno - ni jedna.
Ne samo crkva, ni jedna religija.
dacha bosanac

#33 Re: Koja krscanska crkva je istinita?

Post by dacha bosanac »

Ateista wrote: 28/10/2025 10:27 Krarko i jasno - ni jedna.
Opet tvoj stav. Tako su neki mislili pa se obratili 😉 Gad bles ju 🙂
dr_Evil

#34 Re: Koja krscanska crkva je istinita?

Post by dr_Evil »

dacha bosanac wrote: 28/10/2025 10:35
Rekao bih da je vecina ateista odrasla u vjerskom okruzenju :) live long and prosper
Hakiz

#35 Re: Koja krscanska crkva je istinita?

Post by Hakiz »

dr_Evil wrote: 28/10/2025 10:36
Rekao bih da je vecina ateista odrasla u vjerskom okruzenju :) live long and prosper
Imam prijatelje u Španiji koji kažu da su mnogi Španci generacija Baby Boom i X koji su ateisti postali to zbog ponašanja crkve za vrijeme Franka.
dacha bosanac

#36 Re: Koja krscanska crkva je istinita?

Post by dacha bosanac »

Slažem se, kao što je dosta vjernika odraslo u ateističkom okruženju. Ali mišljenja sam (opet to je moje iskustvo, ne mora da bude i nekoga drugog) da su oni kojima prilikom rođenja nije udaren vjerski predznak imali više prilike da protabire različite pristupe i teologije o Bogu, pa da naprave odluku.
dr_Evil

#37 Re: Koja krscanska crkva je istinita?

Post by dr_Evil »

dacha bosanac wrote: 28/10/2025 10:40
Slažem se, kao što je dosta vjernika odraslo u ateističkom okruženju. Ali mišljenja sam (opet to je moje iskustvo, ne mora da bude i nekoga drugog) da su oni kojima prilikom rođenja nije udaren vjerski predznak imali više prilike da protabire različite pristupe i teologije o Bogu, pa da naprave odluku.
Svakako, ali je takvih malo, vecina nacija virtuelno veze svoje vrijednosti za drzavnu religiju(makar ona vise nije sluzbena). A sto se tice balkanskih identiteta gdje je religija vezana za naciju, onda je skoro pa nemoguce.
Altsa

#38 Re: Koja krscanska crkva je istinita?

Post by Altsa »

dacha bosanac wrote: 28/10/2025 10:08
Ovdje je tema crkva. Ponovo procitaj naslov teme. Ako si slijep pa ne vidis onda se lijeci ali nisi slijep vec si maliciozan. Da se spominjala u nazivu teme i dzamija isto bih napisao.
Vjera je po tebi nauka. Na kojim si ti drogama. Isusovim :lol:
Last edited by Altsa on 28/10/2025 10:55, edited 1 time in total.
dacha bosanac

#39 Re: Koja krscanska crkva je istinita?

Post by dacha bosanac »

dr_Evil wrote: 28/10/2025 10:44
Svakako, ali je takvih malo, vecina nacija virtuelno veze svoje vrijednosti za drzavnu religiju(makar ona vise nije sluzbena). A sto se tice balkanskih identiteta gdje je religija vezana za naciju, onda je skoro pa nemoguce.
Pa moglo se nekad, kada je vladao neki drugi sistem i kada si mogao da praviš neke odabire. Danas je vjera nametnuta iako zakon BiH kaže da svako ima pravo da odluči šta će da vjeruje. Ali...
U svakom slučaju, sretan sam što sam mogao da biram, što sam probao sve i na kraju izabrao Isusa.
Plavo-bijeli

#40 Re: Koja krscanska crkva je istinita?

Post by Plavo-bijeli »

Mormonska..btw otkud Mormoni u Sarajevu? Neki dan mi pridjose dvojica iz Amerike, pričaju naš i zovu me da dodjem u crkvu..
dacha bosanac

#41 Re: Koja krscanska crkva je istinita?

Post by dacha bosanac »

Altsa wrote: 28/10/2025 10:48 Ovdje je tema crkva. Ponovo procitaj naslov teme. Ako si slijep pa ne vidis onda se lijeci ali nisi slijep vec si maliciozan. Da se spominjala u nazivu teme i dzamija isto bih napisao.
Eto, i to je tvoj stav da lupaš nekome etikete da je maliciozan. Čobjek je pitao da mu neko kaže koja je crkva ispravna, a ti brže bolje potrčao da opleteš po svim crkvama da su lažne. Vidiš, ja npr ne idem na teme o džamijama, islamu i sl jer me to ne interesuje i nemam namjeru da tamo odem i pričam da je sve to lažno. Ako si npr ateista, šta ćeš na temi o crkvi osim ako te ne interesuje da se s nekim prepucavaš ili da saznaš nešto, što bi bilo pohvalno.
PixelDrifter

#42 Re: Koja krscanska crkva je istinita?

Post by PixelDrifter »

Sve su vjere tacne za one koji vjeruju. Vjenici imaju potrebu da vjeruju u spasenje i nagradu. Kao i djeca kod Djeda Mraza. Nezrelo, ali tako stoje stvari. Sve dok ne pocnu druge da ubjedjuju kako je njihova fantazija stvarna, meni je svejedno.
Altsa

#43 Re: Koja krscanska crkva je istinita?

Post by Altsa »

dacha bosanac wrote: 28/10/2025 10:56
Altsa wrote: 28/10/2025 10:48 Ovdje je tema crkva. Ponovo procitaj naslov teme. Ako si slijep pa ne vidis onda se lijeci ali nisi slijep vec si maliciozan. Da se spominjala u nazivu teme i dzamija isto bih napisao.
Eto, i to je tvoj stav da lupaš nekome etikete da je maliciozan. Čobjek je pitao da mu neko kaže koja je crkva ispravna, a ti brže bolje potrčao da opleteš po svim crkvama da su lažne. Vidiš, ja npr ne idem na teme o džamijama, islamu i sl jer me to ne interesuje i nemam namjeru da tamo odem i pričam da je sve to lažno. Ako si npr ateista, šta ćeš na temi o crkvi osim ako te ne interesuje da se s nekim prepucavaš ili da saznaš nešto, što bi bilo pohvalno.
Prvo ko si ti da nekome odredujes na koju ce temu ici a na koju ne. Klasicni primjer zadrtog vjernika koji ne razaznaje stvarnost od imaginarije i ne zna sta smije a sta ne. Ti kako kazes ne ides na teme o dzamija ali zato na temi o crkvama pljujes po tim istim dzamijama. Da te citiram: "Eto, ja kažem da je islam lažna nauka, a samim time i svaka džamija je zasnovana na lažima." Mene ne interesuju ni dzamije ni crkve,a pogotovo mi se gade propagatori bilo koje vjere i tihi teror koji vrse nad neistomisljenicima.To je jedini razlog zasto sam reagovao. Sve se to svodi na sektastvo.

Image
dacha bosanac

#44 Re: Koja krscanska crkva je istinita?

Post by dacha bosanac »

Altsa wrote: 28/10/2025 11:06 Prvo ko si ti da nekome odredujes na koju ce temu ici a na koju ne. Klasicni primjer zadrtog vjernika koji ne razaznaje stvarnost od imaginarije. Ti kako kazes ne ides na teme o dzamija ali zato na temi o crkvama pljujes po tim istim dzamijama. Da te citiram: "Eto, ja kažem da je islam lažna nauka, a samim time i svaka džamija je zasnovana na lažima." Mene ne interesuju ni dzamije ni crkve,a pogotovo mi se gade propagatori bilo koje vjere i tihi teror koji vrse nad neistomisljenicima.To je jedini razlog zasto sam reagovao.

Image
Nemam ja tebi šta određivati. Ti kažeš da te crkve ne interesuju, a onda dođeš da pišeš na temi i tvrdiš da je svaka crkva lažna. Ok i to je tvoje pravo. Ali i moje da ti odgovorim. To za džamiju i islam sam napisao misleći da si vjernik. Pogriješio sam, pa s toga praštaj. Ali ako te nešto ne interesuje, ako nisi imao iskustva sa svim crkvama, kako možeš tvrditi da su lažne?
Altsa

#45 Re: Koja krscanska crkva je istinita?

Post by Altsa »

dacha bosanac wrote: 28/10/2025 11:11
Altsa wrote: 28/10/2025 11:06 Prvo ko si ti da nekome odredujes na koju ce temu ici a na koju ne. Klasicni primjer zadrtog vjernika koji ne razaznaje stvarnost od imaginarije. Ti kako kazes ne ides na teme o dzamija ali zato na temi o crkvama pljujes po tim istim dzamijama. Da te citiram: "Eto, ja kažem da je islam lažna nauka, a samim time i svaka džamija je zasnovana na lažima." Mene ne interesuju ni dzamije ni crkve,a pogotovo mi se gade propagatori bilo koje vjere i tihi teror koji vrse nad neistomisljenicima.To je jedini razlog zasto sam reagovao.

Image
Nemam ja tebi šta određivati. Ti kažeš da te crkve ne interesuju, a onda dođeš da pišeš na temi i tvrdiš da je svaka crkva lažna. Ok i to je tvoje pravo. Ali i moje da ti odgovorim. To za džamiju i islam sam napisao misleći da si vjernik. Pogriješio sam, pa s toga praštaj. Ali ako te nešto ne interesuje, ako nisi imao iskustva sa svim crkvama, kako možeš tvrditi da su lažne?
Malo si intelektualno ogranicen. Izvini ali tvoji postovi to i potvrduju. Znaci ako sam vjernik onda mozes da seres po nekoj odredenoj vjeri a ako nisam onda se izvinjavas. Ne trebam ja tebi da govorim koje su zlo kroz vijekove napravile crkve i njihovi sljedbenici. Druge vjere ne spominjem jer nisu u naslovu teme ali se i o njima moze diskutovati. Znaci knjigu u šake pa malo procitaj i informisi se. Tvoja zaludenost i vjerska opijenost ne znace da mozes nekome drzati propovijedi na forumu.
dacha bosanac

#46 Re: Koja krscanska crkva je istinita?

Post by dacha bosanac »

Altsa wrote: 28/10/2025 11:16
Malo si intelektualno ogranicen. Izvini ali tvoji postovi to i potvrduju. Znaci ako sam vjernik onda mozes da seres po nekoj odredenoj vjeri a ako nisam onda se izvinjavas. Ne trebam ja tebi da govorim koje su zlo kroz vijekove napravile crkve i njihovi sljedbenici. Druge vjere ne spominjem jer nisu u naslovu teme ali se i o njima moze diskutovati. Znaci knjigu u šake pa malo procitaj i informisi se. Tvoja zaludenost i vjerska opijenost ne znace da mozes nekome drzati propovijedi na forumu.
Ko je ograničen, a ko ne, pitanje je. Nego, kažeš da ja ne mogu nekome da držim propovijed, a ti možeš. Ok, super. Ćao.
4L0n3

#47 Re: Koja krscanska crkva je istinita?

Post by 4L0n3 »

Vjeruj u Boga, jok u popa :D
Inace, ova mormonska crkva je uveliko najbogatija na svijetu. Po nekom mom vidjenju - dje su pare, slabo tu ikakvog Boga ima. Sirotinja najiskrenije zivi vjeru, pa eto.
Zehran82

#48 Re: Koja krscanska crkva je istinita?

Post by Zehran82 »

dacha bosanac wrote: 28/10/2025 10:24
Zehran82 wrote: 28/10/2025 10:12

Argumenata na pretek, ali nemam volje da se raspravljam ovdje. Čisto sam samo odgovorio riječima dotične osobe. No hard filings.
nemaws nemas druze moj vrli, to ti samo mislis da imas....a evo budi faca pa meni daj kakav argument protiv islama da vidimo na sta to lici....

a nemas volje jer znas da bi takve argumente rastavilo na proste faktore i onda shvatis poslije da nemas nista u rukama od municije osim prasljivaca u pistolju koji samo zvuci a nigdje metka :D
dacha bosanac

#49 Re: Koja krscanska crkva je istinita?

Post by dacha bosanac »

Zehran82 wrote: 28/10/2025 11:51
nemaws nemas druze moj vrli, to ti samo mislis da imas....a evo budi faca pa meni daj kakav argument protiv islama da vidimo na sta to lici....

a nemas volje jer znas da bi takve argumente rastavilo na proste faktore i onda shvatis poslije da nemas nista u rukama od municije osim prasljivaca u pistolju koji samo zvuci a nigdje metka :D
Eto, nek ti bude. Niti je tema, niti imam snage da vrtim film sa tobom koji vjeruješ u religijiju koja je nastala 600 godina poslje kršćanstva i nekoliko hiljada godina poslje judaizma.
Vjecita_zavrzlama

#50 Re: Koja krscanska crkva je istinita?

Post by Vjecita_zavrzlama »

Hakiz wrote: 28/10/2025 10:38

Imam prijatelje u Španiji koji kažu da su mnogi Španci generacija Baby Boom i X koji su ateisti postali to zbog ponašanja crkve za vrijeme Franka.
Tako ce i bosnjaci postati ateisti agnositici radi reisa i sda
Post Reply