Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Rasprave o vjerskim temama.
Hakiz

#15501 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Hakiz »

Zehran82 wrote: 28/10/2025 09:29
Hakiz wrote: 28/10/2025 09:24 ---
Kažeš, on namjerno nekima ne pokaže pravi put, namjerno ih drži u zabludi, namjerno ih učini sljedbenicima drugih vjera, a onda ih zbog svega toga kazni :shock:

Dobar taj manual :lol:
Kažeš, on namjerno nekima ne pokaže pravi put, namjerno ih drži u zabludi,
polahko druze, sve je to Bog fino objasnio u svojoj knjizi Kuranu, samo je problem sto ti nisi citao pa neznas, pa su se zato rupe stvorile ko u svajcarskom siru....

Bog odgovara koga ostavlja u zabludi iz svoje pravednosti, sa pravom ih ostavi, a ne zato sto mu se nesvidjaju njihove frizure:

7:146 Odvratiću od znamenja Mojih one koji se budu bez ikakva osnova na Zemlji oholili. I kakav god oni dokaz vide, neće ga vjerovati: ako vide Pravi put – neće ga kao put prihvatiti, a ako vide stranputicu – kao put će je prihvatiti. To zato što će dokaze Naše poricati i što će prema njima ravnodušni biti.
namjerno ih učini sljedbenicima drugih vjera, a onda ih zbog svega toga kazni

covjek sam bira vjere.....Bog nikoga nepravedno ne kaznjava....

Dobar taj manual :lol:
manual je fenomenalan samo ga ti ne uzimas u ruke i ne poznajes....
Pa, ohole se jer je on odlučio da ih drži u zabludi :lol:

Kažnjava ih jer ih je takvim napravio :thumbup:
Zehran82

#15502 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Zehran82 »

Hakiz wrote: 28/10/2025 09:35 ---

ne ne , nije to tako....oholost je od njih sami, Bog ih ne tjera na to....

ne mozes ti licno htjeti biti peksin, i onda reci, evo ja peksin Bog me ucinio takvim....a ti sam od sebe napravio sto si napravio.
nije ih takvim napravio, nego oni su izabrali takvi biti....

Bog ne tjera nikoga na zlo...nego samo pusti satani da ih on odvodi u zabludu jer su zaboravili na Boga

kao sto kaze u Kuranu:

43:36. Onome ko se bude slijepim pravio pred Opomenom Svemilosnog, Mi ćemo šejtana natovariti, pa će mu on nerazdvojni drug postati.
37. Oni će ih od pravog puta odvraćati, a ljudi će misliti da su na pravom putu.
Hakiz

#15503 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Hakiz »

Zehran82 wrote: 28/10/2025 09:46

ne mozes ti licno htjeti biti peksin, i onda reci, evo ja peksin Bog me ucinio takvim....a ti sam od sebe napravio sto si napravio.

Bog ne tjera nikoga na zlo...nego samo pusti satani da ih on odvbodi u zabludu

kao sto kaze u Kuranu:

43:36. Onome ko se bude slijepim pravio pred Opomenom Svemilosnog, Mi ćemo šejtana natovariti, pa će mu on nerazdvojni drug postati.
37. Oni će ih od pravog puta odvraćati, a ljudi će misliti da su na pravom putu.
Da, tako je.

Bog me stvorio kakvog je htio da me stvori. Stvorio i Satanu.

A, šta je najgore, stvorio me na svoju sliku :lol:
Zehran82

#15504 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Zehran82 »

Hakiz wrote: 28/10/2025 09:48
Zehran82 wrote: 28/10/2025 09:46

Bog ne tjera nikoga na zlo...nego samo pusti satani da ih on odvbodi u zabludu

kao sto kaze u Kuranu:

Da, tako je.

Bog me stvorio kakvog je htio da me stvori. Stvorio i Satanu.

Da, tako je.
ti si kreator sam svojih djela, ne krivi Boga za svoja djela i misljenja i stavove i vjerovanja....

jer budes li Boga optuzivao za nesto st oon nije kriv, ide dupla kazna, za grijesneje i za lazno optuzivanje Milostivog.

pa ti vidi kud gonis....

Bog me stvorio kakvog je htio da me stvori. Stvorio i Satanu
Satana je Boziji instrument za testiranje ljudi.

nije.
Hendrix

#15505 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Hendrix »

Zehran ovde polazi od ideje da niko od nas nije citao Kuran. Cito sam ga bruku puta druze, razlika je sto ja vidim fantaziju i rupe na svakom cosku. I ne zelim da vise gubim vrijeme pokusavajuci naci smisao u bajci.

Naravno ti ces reci ja to ne kontam, druze nije to kvantna fizika. Nema potrebe komplikovati ocigledno i jos da je svaka ta svetq knjiga u pet deka ista.

Stvori me da mu budem rob a ako ne slusam to nije do njega nego sejtana, zabluda ili ne...pa fakat.
Zehran82

#15506 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Zehran82 »

Hendrix wrote: 28/10/2025 09:56 Zehran ovde polazi od ideje da niko od nas nije citao Kuran. Cito sam ga bruku puta druze, razlika je sto ja vidim fantaziju i rupe na svakom cosku. I ne zelim da vise gubim vrijeme pokusavajuci naci smisao u bajci.

Naravno ti ces reci ja to ne kontam, druze nije to kvantna fizika. Nema potrebe komplikovati ocigledno i jos da je svaka ta svetq knjiga u pet deka ista.

Stvori me da mu budem rob a ako ne slusam to nije do njega nego sejtana, zabluda ili ne...pa fakat.
I ne zelim da vise gubim vrijeme pokusavajuci naci smisao u bajci.
upravo je Bog rekao u Kuranu da ce to reci za Kuran, da su bajke

Bog kaze:

83:4. "Zar ne misle takvi da će oživljeni biti"
5. "na Dan veliki"
6. "na Dan kada će se ljudi Gospodaru svjetova dići!"
7. "Uistinu! Knjiga grješnika je da su u Sidždžinu"
8. "a znaš li ti šta je Sidždžin?"
9. "Knjiga grješnika je ispisana."
10. "Teško toga dana onima koji su poricali"
11. "koji su Dan suda poricali"
12. "a njega ne poriče drugi doli prijestupnik, griješnik"
13. "koji je, kada su mu ajeti Naši kazivani, govorio: 'Izmišljotine naroda drevnih!'"
14. "Ne, Nije tako! Ono što su radili prekrilo je srca njihova"
15. "Ne, (nije kao što govore)!” "Uistinu, oni će toga Dana zastrti biti od svoga Gospodara"
16. "zatim će sigurno u oganj ući"
17. "pa će im se reći: 'Eto, to je ono što ste poricali!'"

do tebe je.....sve je do tebe, a ti krivi druge sa zvoj peksinluk sto se kaze :)
Hendrix

#15507 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Hendrix »

Pa normalno da ce pisati tako nesto. Isto pise i u spam emailu koji tvrde da sam nasljednik nekakvog guvernera africke banke. Fino mi stavise da vjerujem u to i da ne podlijezem drugima koji ce mi reci da je to scam. :)
Hakiz

#15508 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Hakiz »

Zehran82 wrote: 28/10/2025 10:07
Hendrix wrote: 28/10/2025 09:56 Zehran ovde polazi od ideje da niko od nas nije citao Kuran. Cito sam ga bruku puta druze, razlika je sto ja vidim fantaziju i rupe na svakom cosku. I ne zelim da vise gubim vrijeme pokusavajuci naci smisao u bajci.

I ne zelim da vise gubim vrijeme pokusavajuci naci smisao u bajci.
upravo je Bog rekao u Kuranu da ce to reci za Kuran, da su bajke

Bog kaze:

83:4. "Zar ne misle takvi da će oživljeni biti"
5. "na Dan veliki"
6. "na Dan kada će se ljudi Gospodaru svjetova dići!"
7. "Uistinu! Knjiga grješnika je da su u Sidždžinu"
8. "a znaš li ti šta je Sidždžin?"
9. "Knjiga grješnika je ispisana."
10. "Teško toga dana onima koji su poricali"
11. "koji su Dan suda poricali"
12. "a njega ne poriče drugi doli prijestupnik, griješnik"
13. "koji je, kada su mu ajeti Naši kazivani, govorio: 'Izmišljotine naroda drevnih!'"
14. "Ne, Nije tako! Ono što su radili prekrilo je srca njihova"
15. "Ne, (nije kao što govore)!” "Uistinu, oni će toga Dana zastrti biti od svoga Gospodara"
16. "zatim će sigurno u oganj ući"
17. "pa će im se reći: 'Eto, to je ono što ste poricali!'"

do tebe je.....sve je do tebe, a ti krivi druge sa zvoj peksinluk sto se kaze :)
Da nije htio, bog ne bi peksinluk ugradio u ljude.

Peksinluk je njegova volja.
Zehran82

#15509 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Zehran82 »

Hendrix wrote: 28/10/2025 11:39 Pa normalno da ce pisati tako nesto. Isto pise i u spam emailu koji tvrde da sam nasljednik nekakvog guvernera africke banke. Fino mi stavise da vjerujem u to i da ne podlijezem drugima koji ce mi reci da je to scam. :)
a pazi sad ovog argumenta od Boga

41:52. "Reci(im Muhammede): 'Šta mislite, ako je Kur'an od Allaha, a vi u nj nećete da vjerujete - ko je onda u većoj zabludi od onoga koji je u protivrječju dalekom od istine?'"

sad ja tebe pitam, a sta ako je stvarno Kuran od Boga a ti mislio da je bajka i neko tamo naskrabao nesta svasta....???

Pa poslije dodjes pred Boga i onda te pita za to....kako ces se opravdati, hoces li reci, ja mislio bajka neka....
Hendrix

#15510 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Hendrix »

Zehran82 wrote: 28/10/2025 11:55
Hendrix wrote: 28/10/2025 11:39 Pa normalno da ce pisati tako nesto. Isto pise i u spam emailu koji tvrde da sam nasljednik nekakvog guvernera africke banke. Fino mi stavise da vjerujem u to i da ne podlijezem drugima koji ce mi reci da je to scam. :)

41:52. "Reci(im Muhammede): 'Šta mislite, ako je Kur'an od Allaha, a vi u nj nećete da vjerujete - ko je onda u većoj zabludi od onoga koji je u protivrječju dalekom od istine?'"

sad ja tebe pitam, a sta ako je stvarno Kuran od Boga a ti mislio da je bajka i neko tamo naskrabao nesta svasta....???

Pa poslije dodjes pred Boga i onda te pita za to....kako ces se opravdati, hoces li reci, ja mislio bajka neka....
Pa isto pitanje vazi i za tebe. Dodjes pred boga kad ono nije tvoj u kojeg si vjerovao nego neki lijevi od hiljada koliko ih ima po svijetu. I kaze ti greska druze ides u vatru, vjerovao si u pogresnog.

Meni je svejedno, ja zivim ovaj zivot a ne polazem lazne nade u imaginarni svijet poslije smrti. I to je naravno velika laz religija, daj narodu nesto da se nada dok mi krademo i uzivamo u ovom svijetu. Fol star koliko i ljudi.
Zehran82

#15511 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Zehran82 »

Hendrix wrote: 28/10/2025 14:12 ---
Pa isto pitanje vazi i za tebe. Dodjes pred boga kad ono nije tvoj u kojeg si vjerovao nego neki lijevi od hiljada koliko ih ima po svijetu. I kaze ti greska druze ides u vatru, vjerovao si u pogresnog.

Meni je svejedno, ja zivim ovaj zivot a ne polazem lazne nade u imaginarni svijet poslije smrti. I to je naravno velika laz religija, daj narodu nesto da se nada dok mi krademo i uzivamo u ovom svijetu. Fol star koliko i ljudi.
Pa isto pitanje vazi i za tebe. Dodjes pred boga kad ono nije tvoj u kojeg si vjerovao nego neki lijevi od hiljada koliko ih ima po svijetu.
ja sam vjerovao u jednog Boga, nevazno kako se zove, vazan je koncept...Bog ima vise imena...mozes ti njega zvati i ZNJ ali poenta je da vjerujes da je samo jedan...on ce te prihvatiti ma makar i pogresno imenom ga zvao....koncept je daleko vazniji nego ime.

Bog to kaze u Kuranu:

110. Reci: "Zovite: 'Allah', ili zovite: 'Svemilosni', a kako Ga god budete zvali, Njegova su imena najljepša....."

I kaze ti greska druze ides u vatru, vjerovao si u pogresnog.
a jeli se taj Bog ikad objavio , slao poslanike, knjige kao uputu pa da moze nas sa pravom kazniti?

onda ce nas nepravedno kazniti....

ja zivim ovaj zivot a ne polazem lazne nade u imaginarni svijet poslije smrti.

a kako mozes biti siguran da dusa ne nastavlja zivjeti poslije smrti, da ti svijest samo predje iz ovog svijeta u drugi, a tijelo ionako ide u zemlju da se raspadne, kao kad ti izadjes iz auta i ostavis ga na auto otpadu?

dokaza za buduci svijet imamo sada vise nego ikad
Hendrix

#15512 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Hendrix »

Ajd daj te dokaze za buduci svijet.

Ja jednostavno vidim oko sebe sta je vjera i u sta sluzi. Uprkos svim tim citatima iz Kurana ljudi su i dalje isti a vjera sluzi za pokrivanje vlastite odgovornosti. Dace bog, bice ako bog da, bice bolje na drugom svijetu itd...prodavanje lazne nade.

I ti eskivira moje pitanje jer te strah i pomisliti da postoji opcija da je druga vjera mozda u pravu a ne tvoja. Sta ako te doceka egipatski Ra a ne tvoj gospodar?

Problem s konceptom gospodara je da si automatski ogranicen u vlastitom misljenju. Nema ici van zadanih okvira. Citaj tu jednu knjigu citav zivot i nalazi smisao u tome ma kako god iracionalno to bilo.
Zehran82

#15513 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Zehran82 »

Hendrix wrote: 29/10/2025 20:41 Ajd daj te dokaze za buduci svijet.

Ja jednostavno vidim oko sebe sta je vjera i u sta sluzi. Uprkos svim tim citatima iz Kurana ljudi su i dalje isti a vjera sluzi za pokrivanje vlastite odgovornosti. Dace bog, bice ako bog da, bice bolje na drugom svijetu itd...prodavanje lazne nade.

I ti eskivira moje pitanje jer te strah i pomisliti da postoji opcija da je druga vjera mozda u pravu a ne tvoja. Sta ako te doceka egipatski Ra a ne tvoj gospodar?

Problem s konceptom gospodara je da si automatski ogranicen u vlastitom misljenju. Nema ici van zadanih okvira. Citaj tu jednu knjigu citav zivot i nalazi smisao u tome ma kako god iracionalno to bilo.
evo ti doktor prica o dokazima

evo da me doceka, a ja nespreman za ono sto trazio od mene....moguce da kazni moguce da oprosti....sve su opcije na stolu.

Problem s konceptom gospodara je da si automatski ogranicen u vlastitom misljenju.
ovo veze s vezom nema.
emir94

#15514 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by emir94 »

Zehran82 wrote: 29/10/2025 23:18

evo da me doceka, a ja nespreman za ono sto trazio od mene....moguce da kazni moguce da oprosti....sve su opcije na stolu.

Problem s konceptom gospodara je da si automatski ogranicen u vlastitom misljenju.
ovo veze s vezom nema.
Mislio sam ti odgovoriti nesto na ovo, ali neću. Haj što veze nemaš o bibliji i što širiš laži, nego što i o nauci pojma nemaš. Drži se ti svog klauna Zakira Naika koji tvrdi da su homosapiensi izumrli i koji govori "but but im medical doctor". Veze ti blage nemaš, osnovna škola majstore, iskren savjet.
Hakiz

#15515 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Hakiz »

Zehran82 wrote: 29/10/2025 23:18

ovo veze s vezom nema.
Može pričati doktor šta hoće.

Nekada bih rekao da donese fotografije i video snimke. Ali, danas, sa AI i deep fake, to više ne vrijedi.

Sada treba da organizuje posjete u "afterlife", da odemo i vratimo se, pa da mu vjerujemo u priču.

:mrgreen:
apsidejzi

#15516 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by apsidejzi »

Zehran82 wrote: 28/10/2025 11:55

Samo zato sto je napisano u trecem licu jednine i formalno, ne znaci ni da je istinito. Kako to ne kontas? Jedino sto je ovdje uradjeno, jeste da je napisano u stilu da se neko nekome obraca u trecem licu jednine. I tebi je to dokaz necega? A kad pricamo o evoluciji, e tu onda treba objasniti kako je molekula djelovala na molekulu. Shvatas li razliku u kriterijima koji su kod tebe. Tacno se vidi da si u deluziji.

Pazi ovo:

3:23:3. "Reci (im apsidejzi): "Sta mislite, ako je ova recenica od Amon Ra, a vi ne vjerujete u to - ko ce vas spasiti kada se Amon ra razljuti?"

Apsolutno isto. Sva razlika je u tome sto si ti sebe ubijedio da je ovo prvo istina a ovo drugo nije. I to je zaista fascinantno. Naravno, ne pisem ja ovaj post u nadi da ces ti promijeniti misljenje, nego u nadi da ce neko treci ovo procitati i uvidjeti kolika deluzija je u tvojoj glavi. Ja razumijem i zasto je to tako: citav tvoj svjetonazor se bazira na tome da je Kur'an od boga, i ako ti se srusi taj temelj onda se rusi citav svjetonazor. Ja to znam jer ja sam imao svjetonazor koji se bazirao upravo na tome. I srusio ga. I evo me opet na nogama i opet funkcionisem. Nije bilo lagano, ali covjek se navikne. Sad mi smjesno a svjestan sam da sam upravo i ja radio isto ovo sto ti radis.

Zato te i ne okrivljujem niti ti se smijem. Znam kako je.
Zehran82

#15517 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Zehran82 »

emir94 wrote: 12/11/2025 12:43 ---
Mislio sam ti odgovoriti nesto na ovo, ali neću. Haj što veze nemaš o bibliji i što širiš laži, nego što i o nauci pojma nemaš. Drži se ti svog klauna Zakira Naika koji tvrdi da su homosapiensi izumrli i koji govori "but but im medical doctor". Veze ti blage nemaš, osnovna škola majstore, iskren savjet.
Haj što veze nemaš o bibliji i što širiš laži,
dokazi, pusti mi supljake....

gdje ja to tacno lazem i kako to ja nemam veze o bibliji, da cujem :D
Zehran82

#15518 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Zehran82 »

Hakiz wrote: 12/11/2025 13:04 ---

Nekada bih rekao da donese fotografije i video snimke. Ali, danas, sa AI i deep fake, to više ne vrijedi.

Sada treba da organizuje posjete u "afterlife", da odemo i vratimo se, pa da mu vjerujemo u priču.

znaci ni doktor koji je najpoznatiji u svijetu po pitanju istrazivanja NDE, koji vodi studije, pise knjige, organizuje seminare itd

ma sta on zna budala :-) :lol:

Previse vi ateisti dajete sebi za pravo da ovako nonsalantno odhebete i to najveceg strucnjaka na svijetu u tom polju....pa koji ste vi faktor u vraziju mater da mozes reci da covjek ne zna sta prica, ili laze, ili blebece gluposti....na osnovu cega vi to mozete zakljuciti sve.

ovo sto si sad napisao samo pokaziva koliko usko vi kao ateisti sve promtrate, nikako da prosirite vidike, da malo pronicljivo stvari sagledate....

umjesto d se ovako zapitas....ako covjek ima preko 4000 intervju NDE , od ljudi iz razlicitih dijelova svijeta, i ako njihove price se poklapaju a niko nikoga ne poznaje.....sta ti to onda govori??? koliki je to tebi dokaz da istinu govore, ako imas jednog amerikanca, jednog australijanca, jednog francuza, jednog egipcaninca, jednog rusa...i svi isto objasnjavaju svoej dozivljaje NDE , raja , pakla i sta sve ostalo vide tamo.

ti si klasican lik nevjernika koje BOg opisiva u Kuranu jos prije 1400 godina

Bog kaze o vasem zanovijetanju jos prije 1400 godina:

17:89. Mi u ovom Kur'anu objašnjavamo ljudima svakojake primjere, ali većina ljudi nikako neće da vjeruje.

90. I govore: "Nećemo ti vjerovati sve dok nam iz zemlje izvor-vodu ne izvedeš."

91. "Ili dok ne budeš imao vrt od palmi i loze, pa da kroz njeg svukuda rijeke provedeš."

92. "Ili dok na nas nebo u komadima ne oboriš, kao što tvrdiš; ili dok Allaha i andjele ne dovedeš pred nas."

93. "Ili dok ne budeš imao kuću od zlata ili dok se na nebo ne uspenješ; a nećemo vjerovati ni da si se uspeo sve dok nam ne doneseš Knjigu da je čitamo." Reci(im Muhammede): "Uzvišen neka je Gospodar moj! - zar ja nisam samo čovjek, poslanik?"
Zehran82

#15519 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Zehran82 »

apsidejzi wrote: 12/11/2025 13:15 ---
Samo zato sto je napisano u trecem licu jednine i formalno, ne znaci ni da je istinito. Kako to ne kontas? Jedino sto je ovdje uradjeno, jeste da je napisano u stilu da se neko nekome obraca u trecem licu jednine. I tebi je to dokaz necega? A kad pricamo o evoluciji, e tu onda treba objasniti kako je molekula djelovala na molekulu. Shvatas li razliku u kriterijima koji su kod tebe. Tacno se vidi da si u deluziji.

Pazi ovo:

3:23:3. "Reci (im apsidejzi): "Sta mislite, ako je ova recenica od Amon Ra, a vi ne vjerujete u to - ko ce vas spasiti kada se Amon ra razljuti?"

Apsolutno isto. Sva razlika je u tome sto si ti sebe ubijedio da je ovo prvo istina a ovo drugo nije. I to je zaista fascinantno. Naravno, ne pisem ja ovaj post u nadi da ces ti promijeniti misljenje, nego u nadi da ce neko treci ovo procitati i uvidjeti kolika deluzija je u tvojoj glavi. Ja razumijem i zasto je to tako: citav tvoj svjetonazor se bazira na tome da je Kur'an od boga, i ako ti se srusi taj temelj onda se rusi citav svjetonazor. Ja to znam jer ja sam imao svjetonazor koji se bazirao upravo na tome. I srusio ga. I evo me opet na nogama i opet funkcionisem. Nije bilo lagano, ali covjek se navikne. Sad mi smjesno a svjestan sam da sam upravo i ja radio isto ovo sto ti radis.

Zato te i ne okrivljujem niti ti se smijem. Znam kako je.
Samo zato sto je napisano u trecem licu jednine i formalno, ne znaci ni da je istinito. Kako to ne kontas?
stvari se ne zakljucjuju tako na prvu , jeli od Boga ili nije....uzima sve sve, analizira se sve, sve detaljno prelazi od a do z, tek onda zakljucujes stvari, a ne na osnovu jednog ajeta.

I tebi je to dokaz necega?
druge stvari u Kuranu su dokaz da je Kuran od Boga a ne to gore

Ja razumijem i zasto je to tako: citav tvoj svjetonazor se bazira na tome da je Kur'an od boga, i ako ti se srusi taj temelj onda se rusi citav svjetonazor.
onaj ko je na klimavim nogama , koji nema cvrstu osnovu, pada nuzno.

I evo me opet na nogama i opet funkcionisem.
pa funkcionisu i oni koji nikad nisu culi za rijec islam....nema to veze ikakve sa funkcionalnoscu.

Nije bilo lagano, ali covjek se navikne. Sad mi smjesno a svjestan sam da sam upravo i ja radio isto ovo sto ti radis.
to sto neko odpadne od islama, nista nije specijalno....Bog to kaze u Kuranu ovako:

5:54 O vjernici, ako neko od vas od vjere svoje otpadne – pa, Allah će, sigurno, umjesto njih dovesti ljude koje On voli i koji Njega vole, prema vjernicima ponizne, a prema nevjernicima ponosite; oni će se na Allahovu putu boriti i neće se ničijeg prijekora bojati. To je Allahov dar, koji On daje kome hoće – a Allah je neizmjerno dobar i zna sve.

3:144 Muhammed je samo poslanik, a i prije njega je bilo poslanika. Ako bi on umro ili ubijen bio, zar biste se stopama svojim vratili? Onaj ko se stopama svojim vrati neće Allahu nimalo nauditi, a Allah će zahvalne sigurno nagraditi.
apsidejzi

#15520 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by apsidejzi »

Zehran82 wrote: 12/11/2025 18:34 onaj ko je na klimavim nogama , koji nema cvrstu osnovu, pada nuzno.
Tako samouvjereno pricas o stvarima o kojima nemas pojma :) Kako o meni tako i o bogu. Kad covjek cita tvoje postove rekao bi: ovaj sve zna, da se Allah nije javio ponovo. Sveznajuci. A onda ovako lupis nesto o meni i to bez ikakvog filtera. I covjek skonta da ti nemas blage veze. Imas samo visak testosterona kojeg ne koristis na pravi nacin. Idi guzi, ili u najmanju ruku drkaj umjesto sto ovdje guzis i drkas nas.
Zehran82

#15521 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Zehran82 »

apsidejzi wrote: 12/11/2025 18:39
Zehran82 wrote: 12/11/2025 18:34 onaj ko je na klimavim nogama , koji nema cvrstu osnovu, pada nuzno.
Tako samouvjereno pricas o stvarima o kojima nemas pojma :) Kako o meni tako i o bogu. Kad covjek cita tvoje postove rekao bi: ovaj sve zna, da se Allah nije javio ponovo. Sveznajuci. A onda ovako lupis nesto o meni i to bez ikakvog filtera. I covjek skonta da ti nemas blage veze. Imas samo visak testosterona kojeg ne koristis na pravi nacin. Idi guzi, ili u najmanju ruku drkaj umjesto sto ovdje guzis i drkas nas.
Tako samouvjereno pricas o stvarima o kojima nemas pojma
znam dobro sta pricam. :)

Idi guzi,
ne brini se ti za to...ozenjen sam.... :gunjastajl:
Laertes

#15522 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Laertes »

apsidejzi wrote: 12/11/2025 18:39
Pokaziva, opisiva :mrgreen: Vidi se da zna
apsidejzi

#15523 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by apsidejzi »

Zehran82 wrote: 12/11/2025 18:55 ne brini se ti za to...ozenjen sam.... :gunjastajl:
Nesto je cesto glava boli izgleda :D
Hakiz

#15524 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Hakiz »

Zehran82 wrote: 12/11/2025 18:25

znaci ni doktor koji je najpoznatiji u svijetu po pitanju istrazivanja NDE, koji vodi studije, pise knjige, organizuje seminare itd

Previse vi ateisti dajete sebi za pravo da ovako nonsalantno odhebete i to najveceg strucnjaka na svijetu u tom polju....pa koji ste vi faktor u vraziju mater da mozes reci da covjek ne zna sta prica, ili laze, ili blebece gluposti....na osnovu cega vi to mozete zakljuciti sve.

ovo sto si sad napisao samo pokaziva koliko usko vi kao ateisti sve promtrate, nikako da prosirite vidike, da malo pronicljivo stvari sagledate....

umjesto d se ovako zapitas....ako covjek ima preko 4000 intervju NDE , od ljudi iz razlicitih dijelova svijeta, i ako njihove price se poklapaju a niko nikoga ne poznaje.....sta ti to onda govori??? koliki je to tebi dokaz da istinu govore, ako imas jednog amerikanca, jednog australijanca, jednog francuza, jednog egipcaninca, jednog rusa...i svi isto objasnjavaju svoej dozivljaje NDE , raja , pakla i sta sve ostalo vide tamo.

17:89. Mi u ovom Kur'anu objašnjavamo ljudima svakojake primjere, ali većina ljudi nikako neće da vjeruje.

90. I govore: "Nećemo ti vjerovati sve dok nam iz zemlje izvor-vodu ne izvedeš."

91. "Ili dok ne budeš imao vrt od palmi i loze, pa da kroz njeg svukuda rijeke provedeš."

92. "Ili dok na nas nebo u komadima ne oboriš, kao što tvrdiš; ili dok Allaha i andjele ne dovedeš pred nas."

93. "Ili dok ne budeš imao kuću od zlata ili dok se na nebo ne uspenješ; a nećemo vjerovati ni da si se uspeo sve dok nam ne doneseš Knjigu da je čitamo." Reci(im Muhammede): "Uzvišen neka je Gospodar moj! - zar ja nisam samo čovjek, poslanik?"
Umjesto tog doktora, evo ti tri imena koji su stručnjaci za religijska pitanja, autoriteti u tom polju. Bolje bi ti bilo da njih pratiš nego bilo koga drugog. Dakle:

George Carlin
Dave Allen
Ricky Gervais

Evo ti tri poučna video klipa u kojima ćeš naučiti o religiji više nego bilo odakle:

https://www.youtube.com/watch?v=2tp0UNcjzl8
https://www.youtube.com/watch?v=jxo81Ok9Urk
https://www.youtube.com/watch?v=mYXenjpefNU

(Nadam se da znaš šta je Gideons International).
Zehran82

#15525 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Zehran82 »

Hakiz wrote: 13/11/2025 01:22
Zehran82 wrote: 12/11/2025 18:25

Umjesto tog doktora, evo ti tri imena koji su stručnjaci za religijska pitanja, autoriteti u tom polju. Bolje bi ti bilo da njih pratiš nego bilo koga drugog. Dakle:

George Carlin
Dave Allen
Ricky Gervais

Evo ti tri poučna video klipa u kojima ćeš naučiti o religiji više nego bilo odakle:

https://www.youtube.com/watch?v=2tp0UNcjzl8
https://www.youtube.com/watch?v=jxo81Ok9Urk
https://www.youtube.com/watch?v=mYXenjpefNU

(Nadam se da znaš šta je Gideons International).

Umjesto tog doktora, evo ti tri imena koji su stručnjaci za religijska pitanja, autoriteti u tom polju. Bolje bi ti bilo da njih pratiš nego bilo koga drugog.
stani malo sad

Dajem ti doktora koji radi istrazivanja , prvi mozda u svijetu zajedno sa Sam Parnijom i Bruce Greysonom po pitanju NDE

a ti meni dodjes sa Ricky Gervaisom , glumcom....heeeeeeeeeeeeeeej glumcom....pa jesi li ti lud covjek ba??? :-) :lol: :lol: :lol:
Post Reply