Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
- MarlboroGold
#15476 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Jadan je svaki Bog koji toliko krizira što neko u njega ne vjeruje. Obični sadisti i ništa drugo.
- tuzlak1212
#15477 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
nije to brzo nego se dadne 50,60,70 godina vremena zivotaMarlboroGold wrote: ↑22/10/2025 07:16 Jadan je svaki Bog koji toliko krizira što neko u njega ne vjeruje. Obični sadisti i ništa drugo.
nema tu zurbe
-
broj dva
#15478 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
I dalje sadista, psihopata, narcis i masovni ubica. Lažov i poglup također ali to su manji grijesi.tuzlak1212 wrote: ↑22/10/2025 08:47nije to brzo nego se dadne 50,60,70 godina vremena zivotaMarlboroGold wrote: ↑22/10/2025 07:16 Jadan je svaki Bog koji toliko krizira što neko u njega ne vjeruje. Obični sadisti i ništa drugo.
nema tu zurbe
- tuzlak1212
#15479 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
znas kako je Rilke rekao nesto tipa covjek kad gleda i vidi druge, vidi samo refleksiju unutrasanjeg stanja u njemu i spram svog unutrasnjeg stanja percipira drugebroj dva wrote: ↑22/10/2025 08:55I dalje sadista, psihopata, narcis i masovni ubica. Lažov i poglup također ali to su manji grijesi.tuzlak1212 wrote: ↑22/10/2025 08:47nije to brzo nego se dadne 50,60,70 godina vremena zivotaMarlboroGold wrote: ↑22/10/2025 07:16 Jadan je svaki Bog koji toliko krizira što neko u njega ne vjeruje. Obični sadisti i ništa drugo.
nema tu zurbe
tako da nezz sta bi ti reko osim psihologu za te izjave pod hitno
-
broj dva
#15480 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Zasto, grjesim li negdje ?tuzlak1212 wrote: ↑22/10/2025 09:01znas kako je Rilke rekao nesto tipa covjek kad gleda i vidi druge, vidi samo refleksiju unutrasanjeg stanja u njemu i spram svog unutrasnjeg stanja percipira drugebroj dva wrote: ↑22/10/2025 08:55I dalje sadista, psihopata, narcis i masovni ubica. Lažov i poglup također ali to su manji grijesi.tuzlak1212 wrote: ↑22/10/2025 08:47
nije to brzo nego se dadne 50,60,70 godina vremena zivota
nema tu zurbe
tako da nezz sta bi ti reko osim psihologu za te izjave pod hitno
Mislim da ako je istina ruzna ona je i dalje istina...
-
Barakuda12
-
broj dva
#15482 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
-
Barakuda12
#15483 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
De mi ti reci koju zamku?broj dva wrote: ↑24/10/2025 10:40
https://www.logicalfallacies.org/
Ostavljam ti da sam skontas u koju zamku je momak upao
-
broj dva
#15484 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Onako na prvu, strawman i false equivalence, appeal to authority vjerovatno jos par bez da imam vremena i volje da ga "analiziram", uglavnom iste falinke kojim vjera obiluje.
-
Barakuda12
-
broj dva
#15486 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Jesi li pogledao video za koji si stavio link? Primeri su ti u tom videu, mada ako ih ti ne mozes uociti onda je pitanje zasto ne mozes...
- MarlboroGold
#15487 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Ovaj argument ne samo da je pobijen, nego je razvaljen milion puta samo na ovoj temi.
-
Hendrix
#15488 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Ono krenimo od osnovnih postavki. Ne mora se ici duboko u neku raspravu uopste. Vi boga nazivate gospodarom. Znaci podanik si gospodaru, kako to nije sadizam? Zar to nije osnova sadizma? Imas gospodara kojem ne smijes da pisnes i koji ce da te strogo kazni ako ne radis onako kako on kaze.
I eto palo mu na pamet da moras 5 puta na dan da ponavljas jedno te isto ne bi li dokazao svoju vjeru u tog gospodara? A da ne pricam da jedno 90% ljudi u Bosni nema pojma sta govori kada klanja. Ponavljaju rijeci na arapskom koje su naucili napamet. Da ih pitas ajd sad prevedi citav namaz na Bosanski, koliko bi ih znalo? Kakva je to vjera koja mi ne omogucava da se molim na svom jeziku kojeg razumijem? Bog sve vidi, cuje i razumije ali et moram ucit arapski da se molim njemu? Ovo pitanje me je kostalo mekteba kada sam bio dijete
Hodza me je ukorio sto se ja uopste usudjujem da to pitam, ponavljaj kako ti se kaze i suti. Toliko o onoj prvoj rijeci "uci". Uci ali kako ti mi kazemo i nikako drugacije.
I onda kao imas 50, 60 godina kako to? Sta ako umres sa 15? A nisi vjerovao? Gotova prica jarane. I kako neko tako mlad uopste moze da spozna ideju religije i tu neku kao visu filozofiju? Daj mi i jednog tinejdzera koji u tim godinama misli na bilo sta drugo osim seksa i ludovanja. Samo strogoca i sadizam jarane! Cvrsta ruka, prijetnja kaznom i loziona na seksualno uzivanje u dzenetu kao poklon.
Ono jednostavno nije mi jasno kako neko odrastao i dalje moze da vjeruje u ove bajke. Lazemo djecu za djeda mraza i tome slicno i to je kao shega. A ovamo i sami vjerujemo u istu stvar. Apsurdno.
I eto palo mu na pamet da moras 5 puta na dan da ponavljas jedno te isto ne bi li dokazao svoju vjeru u tog gospodara? A da ne pricam da jedno 90% ljudi u Bosni nema pojma sta govori kada klanja. Ponavljaju rijeci na arapskom koje su naucili napamet. Da ih pitas ajd sad prevedi citav namaz na Bosanski, koliko bi ih znalo? Kakva je to vjera koja mi ne omogucava da se molim na svom jeziku kojeg razumijem? Bog sve vidi, cuje i razumije ali et moram ucit arapski da se molim njemu? Ovo pitanje me je kostalo mekteba kada sam bio dijete
I onda kao imas 50, 60 godina kako to? Sta ako umres sa 15? A nisi vjerovao? Gotova prica jarane. I kako neko tako mlad uopste moze da spozna ideju religije i tu neku kao visu filozofiju? Daj mi i jednog tinejdzera koji u tim godinama misli na bilo sta drugo osim seksa i ludovanja. Samo strogoca i sadizam jarane! Cvrsta ruka, prijetnja kaznom i loziona na seksualno uzivanje u dzenetu kao poklon.
Ono jednostavno nije mi jasno kako neko odrastao i dalje moze da vjeruje u ove bajke. Lazemo djecu za djeda mraza i tome slicno i to je kao shega. A ovamo i sami vjerujemo u istu stvar. Apsurdno.
-
Hakiz
#15489 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Ma, neka vjeruja ko u šta hoće.
Problem je kada se počne nametati drugima ili tražiti priviligije, druge ograničavati.
Banalno, zahtjev da u blizini džamija nema točenja alkohola.
Da, imaš pravo zabraniti da se alkohol unosi u harem džamije.
Nemaš pravo zahtijevati zabranu da uz vanjsku stranu ograde džamije bude kafana u kojoj se konzumira alkohol.
Tražiti da se ta kafana zabrani je traženje privilegije, većeg prava, samo na osnovu religijskog izbora.
I tako za ozbiljnije stvari.
Dokaz da je religija politika je upravo to da određuje ko šta smije ili ne smije.
Da nije politika, pustila bi da bog kazni grešnike, a život na zemlji bi regulisali zakoni, i to sekularni.
Ovako se vjerske vođe petljaju u nadležnost boga.
Politika, ništa drugo.
Problem je kada se počne nametati drugima ili tražiti priviligije, druge ograničavati.
Banalno, zahtjev da u blizini džamija nema točenja alkohola.
Da, imaš pravo zabraniti da se alkohol unosi u harem džamije.
Nemaš pravo zahtijevati zabranu da uz vanjsku stranu ograde džamije bude kafana u kojoj se konzumira alkohol.
Tražiti da se ta kafana zabrani je traženje privilegije, većeg prava, samo na osnovu religijskog izbora.
I tako za ozbiljnije stvari.
Dokaz da je religija politika je upravo to da određuje ko šta smije ili ne smije.
Da nije politika, pustila bi da bog kazni grešnike, a život na zemlji bi regulisali zakoni, i to sekularni.
Ovako se vjerske vođe petljaju u nadležnost boga.
Politika, ništa drugo.
-
toska
#15490 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
teška temaHendrix wrote: ↑27/10/2025 11:33 Ono krenimo od osnovnih postavki. Ne mora se ici duboko u neku raspravu uopste. Vi boga nazivate gospodarom. Znaci podanik si gospodaru, kako to nije sadizam? Zar to nije osnova sadizma? Imas gospodara kojem ne smijes da pisnes i koji ce da te strogo kazni ako ne radis onako kako on kaze.
da, ovo je primjer kad tvrda linija drži mejnstrim bez obzira na štetu koja se time pravi.Hendrix wrote: ↑27/10/2025 11:33 I eto palo mu na pamet da moras 5 puta na dan da ponavljas jedno te isto ne bi li dokazao svoju vjeru u tog gospodara? A da ne pricam da jedno 90% ljudi u Bosni nema pojma sta govori kada klanja. Ponavljaju rijeci na arapskom koje su naucili napamet. Da ih pitas ajd sad prevedi citav namaz na Bosanski, koliko bi ih znalo? Kakva je to vjera koja mi ne omogucava da se molim na svom jeziku kojeg razumijem? Bog sve vidi, cuje i razumije ali et moram ucit arapski da se molim njemu? Ovo pitanje me je kostalo mekteba kada sam bio dijeteHodza me je ukorio sto se ja uopste usudjujem da to pitam, ponavljaj kako ti se kaze i suti. Toliko o onoj prvoj rijeci "uci". Uci ali kako ti mi kazemo i nikako drugacije.
osnove vjerske filozofije mogu shvatiti i mlađi bez problema ako im se razumno pojasni, a te neke teen godine su svakao lutanje i zbrka u glavi.Hendrix wrote: ↑27/10/2025 11:33 I onda kao imas 50, 60 godina kako to? Sta ako umres sa 15? A nisi vjerovao? Gotova prica jarane. I kako neko tako mlad uopste moze da spozna ideju religije i tu neku kao visu filozofiju? Daj mi i jednog tinejdzera koji u tim godinama misli na bilo sta drugo osim seksa i ludovanja. Samo strogoca i sadizam jarane! Cvrsta ruka, prijetnja kaznom i loziona na seksualno uzivanje u dzenetu kao poklon.
izvini, ali dati neku kvalifikaciju o "bajkama" nije moguće ako je nisi živio, ne "praktikovao", bar nekoliko godina.
svašta se nešto uvidi i to u RL.
-
Zehran82
#15491 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Hendrix wrote: ↑27/10/2025 11:33 Ono krenimo od osnovnih postavki. Ne mora se ici duboko u neku raspravu uopste. Vi boga nazivate gospodarom. Znaci podanik si gospodaru, kako to nije sadizam? Zar to nije osnova sadizma? Imas gospodara kojem ne smijes da pisnes i koji ce da te strogo kazni ako ne radis onako kako on kaze.
I eto palo mu na pamet da moras 5 puta na dan da ponavljas jedno te isto ne bi li dokazao svoju vjeru u tog gospodara? A da ne pricam da jedno 90% ljudi u Bosni nema pojma sta govori kada klanja. Ponavljaju rijeci na arapskom koje su naucili napamet. Da ih pitas ajd sad prevedi citav namaz na Bosanski, koliko bi ih znalo? Kakva je to vjera koja mi ne omogucava da se molim na svom jeziku kojeg razumijem? Bog sve vidi, cuje i razumije ali et moram ucit arapski da se molim njemu? Ovo pitanje me je kostalo mekteba kada sam bio dijeteHodza me je ukorio sto se ja uopste usudjujem da to pitam, ponavljaj kako ti se kaze i suti. Toliko o onoj prvoj rijeci "uci". Uci ali kako ti mi kazemo i nikako drugacije.
stvorio te i odredio ti prirodu, i pokoran si toj prirodi....odredio da moras jesti, piti, ici u wc, treptati ocima, disati, spavati....znaci silom pokoravanje je to, nema necu nema nemogu nema neda mi se....moras.Vi boga nazivate gospodarom. Znaci podanik si gospodaru, kako to nije sadizam?
zasto je gospodar, pa dao ti zivot, i onda ce ti ga uzeti. znaci dao ti je zivot na zemlij a kad smrt dodje poziva te sebi, tvoju dusu prebaciva na drugi svijet da ti obracuna sta si radio na zemlji ili nisi a trebao si...
on kad ti naredi, naredi za tvoje bolje a ne za svoje bolje...pa pokornost Bogu je za tvoje bolje a ne za Bozije bolje...moze on i bez tvoje pokornosti.i koji ce da te strogo kazni ako ne radis onako kako on kaze.
to nije nesto sto njemu treba, nego nama...I eto palo mu na pamet da moras 5 puta na dan da ponavljas jedno te isto ne bi li dokazao svoju vjeru u tog gospodara?
Molitva je kljuc Raja, pa ti dadne kljuc u ruke i kaze ti, cuvaj ovaj kljuc za Raj....ako ga sacuvas otkljucat ces vrata Raja na buducem svijetu, ako ga ne sacuvas...sam pao sam se ubio...
Bog sve vidi, cuje i razumije ali et moram ucit arapski da se molim njemu? Ovo pitanje me je kostalo mekteba kada sam bio dijete
moras se na arapski jer je definisano od poslanika kako da se molimo, a njega je andjeo Dzibril naucio kako ispravno da se molimo....pa slijedjenje poslanika doslovno je ispravni put, a ti bi kao htio da izmisljas svoje stvari na svoju ruku....i zamisli se da Bog dopusti da svako obavezne molitve izmislja kako hoce...kakav bi to samo nered nastao i prava neslana corba....svako svoju pjesmicu bi guslao.
I kako neko tako mlad uopste moze da spozna ideju religije i tu neku kao visu filozofiju? Daj mi i jednog tinejdzera koji u tim godinama misli na bilo sta drugo osim seksa i ludovanja. Samo strogoca i sadizam jarane! Cvrsta ruka, prijetnja kaznom i loziona na seksualno uzivanje u dzenetu kao poklon.
vec si u zabludi....Bog ne kaznjava nepravedno nikoga...ako mladic nije dobio uputu....drugacije ce se prema njemu postupiti na sudnjem danu, pa cak moze i do Raja doci ako polozi test na sudnjem danu....
a ti sa takvim osudjujucim stavom pream Bogu neces daleko dogurati....samo sebi stetu pravis a nisi ni svjestan toga....
-
John Cleese
#15492 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Rekao bih da je za zdravlje teme neophodno prisjetiti se prvog posta:
Istini za volju i mi bi se trebali suzdrzati od komentiranja sranja te tako znacajno smanjiti intenzitet bigotskog iskusenja za javno sramocenje pisanjem gluposti na javnom mjestu (i pred svjedocima, da stvar bude gora).
Priznajem da sam i sam komentirao sranja na ovoj temi (mea culpa, mea maxima culpa), toga se sjecam - povoda se zaista vise ne sjecam, sto me cini jos sklonijim uvjerenju da sam sranja trebao ignorirati, a ne komentirati i time "legitimirati" njihovo prisustvo na temi gdje im nije mjesto.
...i nesto kasnije:raoul duke wrote: ↑14/01/2014 19:42 Zam ovo, zam ono..![]()
Tema je namijenjena za razmjenu "mudrih" misli slobodnog uma
Dakle, abrahamske idiotluke i drugi toksicni dogmatski otpad ovdje nemojte odlagati - imate i vise nego dovoljno tematskih deponija za tu svrhu.raoul duke wrote:Ne bi trebalo da škodi pokoji komentar na određeni citat, ispravka ili dodatak.harač wrote: mislim da je besmisleno citirati bez daljih komentara
Istini za volju i mi bi se trebali suzdrzati od komentiranja sranja te tako znacajno smanjiti intenzitet bigotskog iskusenja za javno sramocenje pisanjem gluposti na javnom mjestu (i pred svjedocima, da stvar bude gora).
Priznajem da sam i sam komentirao sranja na ovoj temi (mea culpa, mea maxima culpa), toga se sjecam - povoda se zaista vise ne sjecam, sto me cini jos sklonijim uvjerenju da sam sranja trebao ignorirati, a ne komentirati i time "legitimirati" njihovo prisustvo na temi gdje im nije mjesto.
-
toska
#15493 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
sa prve stranice:
Nema jasnog odgovora kao što bi se pomislilo izuzev uočene prednosti kod grupe koja je vjeru praktikovala kroz redovne posjete crkvi, a to se onda objašnjava boljim socijalnim životom, zajedničkim i dobrovoljnim aktivnostima i sl.
Ne znam šta je tačno.
Tako se dolazi i do možda najjačeg aduta ateizma, naučna zajednica je ubjedljivo sklonija ateizmu.
Kada si mlad to je stvarno impresivno, kako tome uopšte kontrirati? Nikako sve dok malo kasnije ne upoznaš ljude.
Ne poznajem nijednog (pravog) naučnika, ali poznajem eksperte, zvanične, iz par oblasti. Vrijedno poštovanja.
Ali...kada ih još bolje upoznate vidite da je u njima rupa za sve izvan struke, razumljivo, ne možete život posvetiti profesiji i biti dobri sa npr. filozofijom, sportom, muzikom, religijom itd.
Kod top naučnika sitacija je vjerovatno i naglašenija, ne ide biti citirani autor u svom polju, a istovremeno se baviti apstraktnim temama, ona priča o jare i pare.
Za ljudski rod je naravno puno važnije da se bave svojim zanimanjem, a biti tu u samom vrhu zahtijeva odricanje od svega što ne doprinosi struci jer bi to bilo čisto gubljenje energije.
Samo tu je onda pitanje relevantosti njihovih stavova o životu.
Ovo je svakako intrigantno pitanje (ko je sretniji) i znam da su rađene mnoge studije, malo i pogledao.raoul duke wrote: ↑16/01/2014 21:15 George Bernard Shaw
"Tvrdnja da je vjernik srećniji od skeptika, nije ništa tačnija od tvrdnje da je pijanac srećniji od trijeznog čoveka."
Nema jasnog odgovora kao što bi se pomislilo izuzev uočene prednosti kod grupe koja je vjeru praktikovala kroz redovne posjete crkvi, a to se onda objašnjava boljim socijalnim životom, zajedničkim i dobrovoljnim aktivnostima i sl.
Ne znam šta je tačno.
Ovo je isto sa prve stranice koja je sastavljena isključivo od citiranja autoriteta, malo je pokretač teme nedosljedan.raoul duke wrote: ↑16/01/2014 21:15 Džerald Mejsi
"Čuvajte se ljudi koji uzimaju autoritet za istinu, a ne istinu za autoritet."
Tako se dolazi i do možda najjačeg aduta ateizma, naučna zajednica je ubjedljivo sklonija ateizmu.
Kada si mlad to je stvarno impresivno, kako tome uopšte kontrirati? Nikako sve dok malo kasnije ne upoznaš ljude.
Ne poznajem nijednog (pravog) naučnika, ali poznajem eksperte, zvanične, iz par oblasti. Vrijedno poštovanja.
Ali...kada ih još bolje upoznate vidite da je u njima rupa za sve izvan struke, razumljivo, ne možete život posvetiti profesiji i biti dobri sa npr. filozofijom, sportom, muzikom, religijom itd.
Kod top naučnika sitacija je vjerovatno i naglašenija, ne ide biti citirani autor u svom polju, a istovremeno se baviti apstraktnim temama, ona priča o jare i pare.
Za ljudski rod je naravno puno važnije da se bave svojim zanimanjem, a biti tu u samom vrhu zahtijeva odricanje od svega što ne doprinosi struci jer bi to bilo čisto gubljenje energije.
Samo tu je onda pitanje relevantosti njihovih stavova o životu.
-
Hendrix
#15494 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Svaka cast na kvotanju i strpljenju... meni mrsko.
To o kaznjavanju onda znaci da recimo neki siromah iz Juzne Amerike koji nikad nije cuo za Islam ide u dzennet? Ako bude neki test pred ulaz naravno da ce reci super vjerujem u sve to ali nisam fakat znao. I to je OK? Kako to da bog nije mogao da prosiri Islam na 100% planete i zitelja? Ovo se odnosi i na ostale vjere. Otisle su onoliko daleko koliko su njihovi macevi dosegli, budimo iskreni. 99% ljudi ne bi bilo vjere koje su danas da im preci nisu morali preci na njih ili riskirati glavu.
Onda to takodjer znaci da vecina populacije prije nastanka medija ode u dzenet? Kako je neko prije 1000 godina mogao uopste znati za islam osim direktnim dodirom sa necijom vojskom? A zato danas vecina ode u dzehenem jer zbog medija, interneta znaju za Islam? I to je jel neki dio velikog nepogrijesivog plana?
Kako to da svemoguci gospodar nije mogao napraviti obavjestenje za citavu planetu odjednom i fino zavrsiti sa pricom? Nego ide od nekog lika u pustinji pa sta bude kako bude?
Toliko rupa i nejasnoca, ali hajd.
To o kaznjavanju onda znaci da recimo neki siromah iz Juzne Amerike koji nikad nije cuo za Islam ide u dzennet? Ako bude neki test pred ulaz naravno da ce reci super vjerujem u sve to ali nisam fakat znao. I to je OK? Kako to da bog nije mogao da prosiri Islam na 100% planete i zitelja? Ovo se odnosi i na ostale vjere. Otisle su onoliko daleko koliko su njihovi macevi dosegli, budimo iskreni. 99% ljudi ne bi bilo vjere koje su danas da im preci nisu morali preci na njih ili riskirati glavu.
Onda to takodjer znaci da vecina populacije prije nastanka medija ode u dzenet? Kako je neko prije 1000 godina mogao uopste znati za islam osim direktnim dodirom sa necijom vojskom? A zato danas vecina ode u dzehenem jer zbog medija, interneta znaju za Islam? I to je jel neki dio velikog nepogrijesivog plana?
Kako to da svemoguci gospodar nije mogao napraviti obavjestenje za citavu planetu odjednom i fino zavrsiti sa pricom? Nego ide od nekog lika u pustinji pa sta bude kako bude?
- Sanjarko
#15495 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Po Kuranu ima jedna molitva dnevno, a i po predanju od Roma primjerice opjevano čak i ide dio teksta te pjesme evo zore Bogu da se pomolim?
-
Zehran82
#15496 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Hendrix wrote: ↑28/10/2025 08:25 Svaka cast na kvotanju i strpljenju... meni mrsko.![]()
ljenoguz, a htio bi diskutovatiSvaka cast na kvotanju i strpljenju... meni mrsko.![]()
nije to bas takav test kako ti mislis....nego da se istinski ispita osoba da li vjeruje Bogu ili ne....To o kaznjavanju onda znaci da recimo neki siromah iz Juzne Amerike koji nikad nije cuo za Islam ide u dzennet? Ako bude neki test pred ulaz naravno da ce reci super vjerujem u sve to ali nisam fakat znao. I to je OK?
Da si procitao Kuran imao bi odgovor direktno od Boga u Kuranu na to pitanje...Kako to da bog nije mogao da prosiri Islam na 100% planete i zitelja?
ali evo ja cu ti ga proslijediti
Bog ti odgovara iz Kurana kojeg ti ne citas:
5:48.... A da je Allah htio, On bi vas sljedbenicima jedne vjere učinio, ali, On hoće da vas iskuša u onome što vam propisuje, zato se natječite ko će više dobra učiniti; Allahu ćete se svi vratiti, pa će vas On o onome u čemu ste se razilazili obavijestiti.
16:93 Da Allah hoće, učinio bi vas sljedbenicima jedne vjere, ali, On u zabludi ostavlja onoga koga hoće, a na Pravi put ukazuje onome kome On hoće; i vi ćete doista odgovarati za ono što ste radili.
pogresno zakljucivas druze.Onda to takodjer znaci da vecina populacije prije nastanka medija ode u dzenet?
zamisli ovaj scenarij, automehanicari hoce da poprave novi auto a niko ziv od njih i ne pomislja da uzme manual u ruke....i onda kazu,Toliko rupa i nejasnoca, ali hajd.
Toliko rupa i nejasnoca, ali hajd, nesto cemo pokusati ovdje na slijepo, pa sta nam Bog da
-
Hendrix
#15497 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Zehran82 wrote: ↑28/10/2025 08:46 [ljenoguz, a htio bi diskutovatiSvaka cast na kvotanju i strpljenju... meni mrsko.![]()
![]()
nije to bas takav test kako ti mislis....nego da se istinski ispita osoba da li vjeruje Bogu ili ne....To o kaznjavanju onda znaci da recimo neki siromah iz Juzne Amerike koji nikad nije cuo za Islam ide u dzennet? Ako bude neki test pred ulaz naravno da ce reci super vjerujem u sve to ali nisam fakat znao. I to je OK?
Da si procitao Kuran imao bi odgovor direktno od Boga u Kuranu na to pitanje...Kako to da bog nije mogao da prosiri Islam na 100% planete i zitelja?
5:48.... A da je Allah htio, On bi vas sljedbenicima jedne vjere učinio, ali, On hoće da vas iskuša u onome što vam propisuje, zato se natječite ko će više dobra učiniti; Allahu ćete se svi vratiti, pa će vas On o onome u čemu ste se razilazili obavijestiti.
16:93 Da Allah hoće, učinio bi vas sljedbenicima jedne vjere, ali, On u zabludi ostavlja onoga koga hoće, a na Pravi put ukazuje onome kome On hoće; i vi ćete doista odgovarati za ono što ste radili.
pogresno zakljucivas druze.Onda to takodjer znaci da vecina populacije prije nastanka medija ode u dzenet?
zamisli ovaj scenarij, automehanicari hoce da poprave novi auto a niko ziv od njih i ne pomislja da uzme manual u ruke....i onda kazu,Toliko rupa i nejasnoca, ali hajd.
Toliko rupa i nejasnoca, ali hajd, nesto cemo pokusati ovdje na slijepo, pa sta nam Bog da![]()
![]()
Ja samo ukazujem na rupe u ovom planu savrsenog bica. I onda se pokrije kao namjerno je to da ne mogu svima objaviti pa vi skontajte kako sta.
I opet mi ne rece kako je neko u zabludi ako nikad u zivotu nije cuo za Islam? I et opet pitam sta je s ljudima 2000 godina prije koji zivise citav zivot vjerujuci u nekog drugog boga ili kakvo god bozanstvo? Dzehenem ili dzenet?
Ajd i prihvatam taj fol da eto ko mene i tebe iskusava, ja los odo i dzehenem je ne vjerujem ti pravac dzenet. Svaka cast. Ali rupa u sistemu je, sta s ljudima koji ne znadose za islam i tvog boga?
-
Zehran82
#15498 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Hendrix wrote: ↑28/10/2025 09:13Zehran82 wrote: ↑28/10/2025 08:46 [ljenoguz, a htio bi diskutovatiSvaka cast na kvotanju i strpljenju... meni mrsko.![]()
![]()
Toliko rupa i nejasnoca, ali hajd, nesto cemo pokusati ovdje na slijepo, pa sta nam Bog da![]()
![]()
Ja samo ukazujem na rupe u ovom planu savrsenog bica. I onda se pokrije kao namjerno je to da ne mogu svima objaviti pa vi skontajte kako sta.
I opet mi ne rece kako je neko u zabludi ako nikad u zivotu nije cuo za Islam? I et opet pitam sta je s ljudima 2000 godina prije koji zivise citav zivot vjerujuci u nekog drugog boga ili kakvo god bozanstvo? Dzehenem ili dzenet?
Ajd i prihvatam taj fol da eto ko mene i tebe iskusava, ja los odo i dzehenem je ne vjerujem ti pravac dzenet. Svaka cast. Ali rupa u sistemu je, sta s ljudima koji ne znadose za islam i tvog boga?
rupa nema u Bozijoj knjizi, rupe su samo u tvom shvatanju stvari jer nemas ppotpune infomracije pa su zato rpe nastale u tvom poimanju stvari.Ja samo ukazujem na rupe u ovom planu savrsenog bica. I onda se pokrije kao namjerno je to da ne mogu svima objaviti pa vi skontajte kako sta.
pa moze biti u zabludi itekako, ali to ne znaci da se nece spasiti na Sudnjem danu na testu kojeg ce Bog dati covjeku koji nije cuo za Islam.I opet mi ne rece kako je neko u zabludi ako nikad u zivotu nije cuo za Islam?
da citas islam , znao bi odgovore na ova pitanja jer ih je Muhammed davno odgovrorio.Ajd i prihvatam taj fol da eto ko mene i tebe iskusava, ja los odo i dzehenem je ne vjerujem ti pravac dzenet. Svaka cast. Ali rupa u sistemu je, sta s ljudima koji ne znadose za islam i tvog boga?
Bog kaze u Kuranu:
17:15 Onaj ko ide Pravim putem, od toga će samo on koristi imati, a onaj ko luta – na svoju štetu luta, i nijedan grješnik neće tuđe grijehe nositi. A Mi nijedan narod nismo kaznili dok poslanika nismo poslali!
Muhammed kaze, da ce ljudi do koji nije islam dosao, imati izgovor pred Bogom na sudnjem danu, pa ce se uvaziti njihovo opravdanje, i dobit ce test na sudnjem danu dali su iskreno prema Bogu ili ne, da se to pokaze i njima samima. pa ako prodju test iodu u raj, ako ne idu u Pakao.
-
Hakiz
#15499 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Kažeš, on namjerno nekima ne pokaže pravi put, namjerno ih drži u zabludi, namjerno ih učini sljedbenicima drugih vjera, a onda ih zbog svega toga kazniZehran82 wrote: ↑28/10/2025 08:4616:93 Da Allah hoće, učinio bi vas sljedbenicima jedne vjere, ali, On u zabludi ostavlja onoga koga hoće, a na Pravi put ukazuje onome kome On hoće; i vi ćete doista odgovarati za ono što ste radili.SpoilerShowHendrix wrote: ↑28/10/2025 08:25 Svaka cast na kvotanju i strpljenju... meni mrsko.![]()
Toliko rupa i nejasnoca, ali hajd.ljenoguz, a htio bi diskutovatiSvaka cast na kvotanju i strpljenju... meni mrsko.![]()
![]()
SpoilerShowpogresno zakljucivas druze.Onda to takodjer znaci da vecina populacije prije nastanka medija ode u dzenet?
Dobar taj manual
-
Zehran82
#15500 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
polahko druze, sve je to Bog fino objasnio u svojoj knjizi Kuranu, samo je problem sto ti nisi citao pa neznas, pa su se zato rupe stvorile ko u svajcarskom siru....Kažeš, on namjerno nekima ne pokaže pravi put, namjerno ih drži u zabludi,
Bog odgovara koga ostavlja u zabludi iz svoje pravednosti, sa pravom ih ostavi, a ne zato sto mu se nesvidjaju njihove frizure:
7:146 Odvratiću od znamenja Mojih one koji se budu bez ikakva osnova na Zemlji oholili. I kakav god oni dokaz vide, neće ga vjerovati: ako vide Pravi put – neće ga kao put prihvatiti, a ako vide stranputicu – kao put će je prihvatiti. To zato što će dokaze Naše poricati i što će prema njima ravnodušni biti.
namjerno ih učini sljedbenicima drugih vjera, a onda ih zbog svega toga kazni
covjek sam bira vjere.....Bog nikoga nepravedno ne kaznjava....
manual je fenomenalan samo ga ti ne uzimas u ruke i ne poznajes....Dobar taj manual