Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Dobrinjac-u-Pragu wrote: ↑24/10/2025 15:32
procitajte richarda dawkinsa "god delusion"... izbice vam svaku iole malu mogucnost da budete vjernik... ja sam ga procitao kad sam se vec dobro udaljio od organizirane religije, i opet mi je otvorila oci. genijalna knjiga.
ali s druge strane, onaj ko vjeruje u boga se postuje, to se podrazumjeva...
pa taj isti Dawkins ti je priznao inteligenti dizajn u prirodi, cak kaze da ima dokaza za ID
MMM1977 wrote: ↑24/10/2025 02:17
Uhvatilo me, u ove sitne sate, neko razmišljanje o vjeri. Gdje god se raspravlja o različitim religijama ljudi se uhvate nekih sitnica koje su u suštini nebitne za život ljudi na ovoj planeti dok nam sa druge strane prijete mnogo ozbiljniji problemi u društvu, kao što su droge, normalizacija homoseksualnosti, prihvatanje idiota sa društvenih mreža za idole kod mladih itd.
Mislim da treba napraviti jednu Univerzalnu Monoteističku Religiju koja će imati osnovne postulate:
- Bog postoji, kako god ga neko zvao,
- Bog je stvorio preduslove i zakone fizike da bi se desio Big Bang,
- Bog je stvorio prirodne zakone koje treba poštovati,
- Bogu se moliš na način koji ti lično odgovara,
- Bogu se moliš u privatnom prostoru ili u bilo kom prostoru koji se naziva Bogomoljom,
- Bogu je najvažnije da budeš pošten i moralan,
- Itd
Dakle, izvući neki zajednički sadržilac iz svih monoteističkih religija koji se odnosi na javne elemente religije a duhovno ostaviti za privatni ili namjenski prostor i da rasprave o tome budu svedene na nivo 'kome je koje pivo bolje'.
U suprotnom, religije će nestati. Za stotinu ili hiljadu godina, nebitno, ali će nestati jer se bave stvarima od prije hiljadu godina a nemaju dodir sa realnošću. Hodža petkom priča o tome kakvu je ko kamilu jahao dok mu stado razaraju tiktokeri, kladionice i droga. Pretpostavljam da je i kod drugih religija isti problem.
Da ga jebeš, ne može mi po sistemu vrijednosti biti bliži neki zatucani mumin koji bi mi nešto nametao nego obični čovjek druge vjere koji gleda svoja posla.
Odoh pokušati da zaspim, ubi me insomnia
- Bog postoji, kako god ga neko zvao,
- Bog je stvorio preduslove i zakone fizike da bi se desio Big Bang,
- Bog je stvorio prirodne zakone koje treba poštovati,
- Bogu se moliš na način koji ti lično odgovara,
- Bogu se moliš u privatnom prostoru ili u bilo kom prostoru koji se naziva Bogomoljom,
- Bogu je najvažnije da budeš pošten i moralan,
- Itd
sve ovo sadrzi islam....pa izmisljanje nove religije, bi bilo na nivo izmisljanje tople vode na novo.
Islam je formiran prije 2.500 godine, u vrijeme kada nije bilo škola niti bilo kojeg načina društvenog obrazovanja. Isto tako i druge religije. Pod izgovorom "boga" kao moćne, nepoznate sile, ljudi koji su u to vrijeme bili inteligentniji i sposobniji od drugih da sve organiziraju, iskoristili su taj opći primitivizam ljudi, njihov strah od nepoznatog i jačeg od sebe, njihovo neznanje, da, formiranjem religija, najprije stave ljude i njihova društva pod određenu kontrolu, što je zadržano sve do danas, ali i da obrazuju ljude.
Da bog zaista postoji, bila bi jedna religija, ne bi bilo ratova i ubijanja ljudi i osvajanja tuđih teritorija i sveopćeg zla, iz religijskih pobuda i interesa sveštenika. Religije su prevaziđene, njihov smisao i interes.
Dobrinjac-u-Pragu wrote: ↑24/10/2025 15:32
procitajte richarda dawkinsa "god delusion"... izbice vam svaku iole malu mogucnost da budete vjernik... ja sam ga procitao kad sam se vec dobro udaljio od organizirane religije, i opet mi je otvorila oci. genijalna knjiga.
ali s druge strane, onaj ko vjeruje u boga se postuje, to se podrazumjeva...
pa taj isti Dawkins ti je priznao inteligenti dizajn u prirodi, cak kaze da ima dokaza za ID
a ti se nafurao na lika.....
Nije hadume, nego je izvadjeno iz kontesta, pitanje je bilo hipoteticko, u stilu da postoji inteligentni dizajn da li isti prihvatio. Supozicija hadume.
Ovo je mali dio svemira, sa oko tri milijarde zvijezda, uzmimo da vecina zvijezda ima planete oko sebe i sta je nekom bogu najvaznije jeste da budes posten i moralan. Pogledaj dobro ovu fotografiju, svaka tackica je zvijezda.
Psalam 147,1 Aleluja! Hvalite Jahvu jer je dobar, pjevajte Bogu našem jer je sladak; svake hvale on je dostojan!
Psalam 147,2 Jahve gradi Jeruzalem, sabire raspršene Izraelce.
Psalam 147,3 On liječi one koji su srca skršena i povija rane njihove.
Psalam 147,4 On određuje broj zvijezda, svaku njezinim imenom naziva.
Nema tu nikakvoga čuda, Jahve je imao dovoljno vremena da sve zvijezde i planete napravi, čak je dao ime svakoj i zvijezdi i planeti posebno, isto kao što to i mi ljudi činimo, kada nešto novo otkrijemo, ali preteške su to misli za nevjernike, samo kažem.
Last edited by teodati on 27/10/2025 18:14, edited 1 time in total.
HelaS wrote: ↑26/10/2025 11:45
----
Islam je formiran prije 2.500 godine, u vrijeme kada nije bilo škola niti bilo kojeg načina društvenog obrazovanja. Isto tako i druge religije. Pod izgovorom "boga" kao moćne, nepoznate sile, ljudi koji su u to vrijeme bili inteligentniji i sposobniji od drugih da sve organiziraju, iskoristili su taj opći primitivizam ljudi, njihov strah od nepoznatog i jačeg od sebe, njihovo neznanje, da, formiranjem religija, najprije stave ljude i njihova društva pod određenu kontrolu, što je zadržano sve do danas, ali i da obrazuju ljude.
Da bog zaista postoji, bila bi jedna religija, ne bi bilo ratova i ubijanja ljudi i osvajanja tuđih teritorija i sveopćeg zla, iz religijskih pobuda i interesa sveštenika. Religije su prevaziđene, njihov smisao i interes.
Islam je formiran prije 2.500 godine,
otkud ti sad ovo???
Pod izgovorom "boga" kao moćne, nepoznate sile, ljudi koji su u to vrijeme bili inteligentniji i sposobniji od drugih da sve organiziraju, iskoristili su taj opći primitivizam ljudi, njihov strah od nepoznatog i jačeg od sebe,
izmisljas druze kao sto si izmislio da je islam formiran prije 2500 godina
Da bog zaista postoji, bila bi jedna religija,
pa postoji, i Bog je samo jednu rleigiju i objavljivao a ne razne religije...to je on osto nisi shvatio...
a kako su nastale onda druge religije, pa fino, ljudi imzisljanje, otkidali i dodavali na boziju iszvornu religiju poslije smrti svoji poslanika, i onda imas to sto imas, masa izmisljtoina koja nema veze sa bogom...
i onda se ti poslije pitas zasto postoji vise religija
pa postoji, i Bog je samo jednu rleigiju i objavljivao a ne razne religije...to je on osto nisi shvatio...
a kako su nastale onda druge religije, pa fino, ljudi imzisljanje, otkidali i dodavali na boziju iszvornu religiju poslije smrti svoji poslanika, i onda imas to sto imas, masa izmisljtoina koja nema veze sa bogom...
Ne piši gluposti, Vede su daleko prije nastale od svih takozvanih svetih knjiga, i tamo je pravi autor isti Bog kao i za Bibliju, ili Toru, ili Kuran, i veliš, samo je tvoja religija prava a druge, tko šiša, e, neće ići, tvoja religija nije ništa bolja po bilo čemu od drugih religija, čak ima i svoje dogme, kao i sve druge.
Ne piši gluposti, Vede su daleko prije nastale od svih takozvanih svetih knjiga, i tamo je pravi autor isti Bog kao i za Bibliju, ili Toru, ili Kuran, i veliš, samo je tvoja religija prava a druge, tko šiša, e, neće ići, tvoja religija nije ništa bolja po bilo čemu od drugih religija, čak ima i svoje dogme, kao i sve druge.
Ne piši gluposti, Vede su daleko prije nastale od svih takozvanih svetih knjiga
ne pisem gluposti i znam dobro sta pisem.
Bog je slao uvijek islam kroz vjekove a ne razne religije, u biblijskim vremenima islam je bio Bozija religija, pa su ljudi to nazvali kasnije judizam , pa kasnije se izrodilo krscanstvo kao ljudska tvorevina a ne nesto sto je Bog objavio....
dok onda nije poslao Muhammeda sa finalnom verzijom islama, sa ovim zakonima koje imamo danas....dok prijasnji proto-islam prije ovog islama su bili nekad drugi zakoni vazili.
A sto se tice Veda , niko ne kaze da i Vede nisu proistekle iz starinsko proto-islama i poslanika koji su bili u Indiji...
sta je dokaz za to, pa u Vedama imamo nagovjestaj dolaska Muhammeda
a to nam ukazuje da su poslanici koje je Allah slao u Indiju nagovjestavali dolazak Muhamemd kao i Biblijski poslanici koji su nagovjestavali dolazak poslanika Muhammeda...jer Muhammed je poslanik cijeloga svijeta, za cijelo covjecanstvo, dok prijasnji poslanici su dolazili samo svojim narodima a ne cijelom covjecanstvu kao sto je Muhammedova misija.
samo je tvoja religija prava a druge, tko šiša, e, neće ići, tvoja religija nije ništa bolja po bilo čemu od drugih religija, čak ima i svoje dogme, kao i sve druge.
evo ti i zidovski historicar kaze da je Islam najstarija religija na svijetu koja datira od vremena Adama i Noaha
Bog jeste kreirao jednu vjeru medjutim od prvih ljudi oni su imali tendenciju da izmisljaju druge religije (savršeni sistemi imaju tendenciju da propadaju i bivaju zamijenjeni jednostavnijim)
klasičan eksperiment je kada djecu jednog razreda iz europe odvedeš na jedan otok i da ih pustiš da tu žive 100-200 godina (gospodar muha)
misliš da bi išta ostalo od njihova kršćanstva islama ateizma sekularizma ili čega sve ne što ima današnji prosječni razred u europi
bili bi barbarsko pleme gdje bi najjači bio kralj i klanjali bi se munjama ribama i tajfunima
njihovi potomci bi totalka bili zabrazdili u paganštinu i animizam
ako se ne bi pobili treća generacija bi bila kromanjonska
Ne piši gluposti, Vede su daleko prije nastale od svih takozvanih svetih knjiga
ne pisem gluposti i znam dobro sta pisem.
Bog je slao uvijek islam kroz vjekove a ne razne religije, u biblijskim vremenima islam je bio Bozija religija, pa su ljudi to nazvali kasnije judizam , pa kasnije se izrodilo krscanstvo kao ljudska tvorevina a ne nesto sto je Bog objavio....
dok onda nije poslao Muhammeda sa finalnom verzijom islama, sa ovim zakonima koje imamo danas....dok prijasnji proto-islam prije ovog islama su bili nekad drugi zakoni vazili.
A sto se tice Veda , niko ne kaze da i Vede nisu proistekle iz starinsko proto-islama i poslanika koji su bili u Indiji...
sta je dokaz za to, pa u Vedama imamo nagovjestaj dolaska Muhammeda
a to nam ukazuje da su poslanici koje je Allah slao u Indiju nagovjestavali dolazak Muhamemd kao i Biblijski poslanici koji su nagovjestavali dolazak poslanika Muhammeda...jer Muhammed je poslanik cijeloga svijeta, za cijelo covjecanstvo, dok prijasnji poslanici su dolazili samo svojim narodima a ne cijelom covjecanstvu kao sto je Muhammedova misija.
samo je tvoja religija prava a druge, tko šiša, e, neće ići, tvoja religija nije ništa bolja po bilo čemu od drugih religija, čak ima i svoje dogme, kao i sve druge.
evo ti i zidovski historicar kaze da je Islam najstarija religija na svijetu koja datira od vremena Adama i Noaha
Daj postani konačno realan, a ne da živiš u svojem svijetu mašte, Muhamed je samo običan čovjek kome je data neka objava, dok je Isus Krist Mesija, ali ti ni ne znaš što to znači, je tako?
teodati wrote: ↑29/10/2025 21:20
---
Daj postani konačno realan, a ne da živiš u svojem svijetu mašte, Muhamed je samo običan čovjek kome je data neka objava, dok je Isus Krist Mesija, ali ti ni ne znaš što to znači, je tako?
suvisna je sva ova diskusija sa kontradiktornim likom da se ista pametnu tu kaze.
kontradikcija je u tome, da ti kao mnogobozac zagovaras Bibliju koja tvrdi da je jedan Bog.....
to je perverzna kontradikcija, cak tragikomicno sve to za gledati....na jedno oko se smijes a na drugo places
---
suvisna je sva ova diskusija sa kontradiktornim likom da se ista pametnu tu kaze.
kontradikcija je u tome, da ti kao mnogobozac zagovaras Bibliju koja tvrdi da je jedan Bog.....
to je perverzna kontradikcija, cak tragikomicno sve to za gledati....na jedno oko se smijes a na drugo places
Ne shvaćaš ti ama baš ništa iz Biblije, zato ti je sve kontradiktorno, nisi kompetentan za Bibliju, to će ti svatko reći tko je Bibliju i pročitao i proučio, kraj priče za mene, eto.
---
Ne shvaćaš ti ama baš ništa iz Biblije, zato ti je sve kontradiktorno, nisi kompetentan za Bibliju, to će ti svatko reći tko je Bibliju i pročitao i proučio, kraj priče za mene, eto.
zasto ne odgovoris na pitanje, Koji Bog je najjaci u mnostvu bogova koje postoje po tebi?
zasto ne odgovoris na pitanje, Koji Bog je najjaci u mnostvu bogova koje postoje po tebi?
O čemu da pričamo kada ne znaš, ni što sve zapravo, a i u kojem različitom kontekstu, ima značenje pojam Bog, prvo to nauči, pa da ne gubimo vrijeme na tvoje neznanje, a time i na nepostojeću kvalitetnu raspravu o tome, samo kažem.
O čemu da pričamo kada ne znaš, ni što sve zapravo, a i u kojem različitom kontekstu, ima značenje pojam Bog, prvo to nauči, pa da ne gubimo vrijeme na tvoje neznanje, a time i na nepostojeću kvalitetnu raspravu o tome, samo kažem.
iskreno receno sa tobom i nemam sta vise pricati.....suluda je sva diskusija.
iskreno receno sa tobom i nemam sta vise pricati.....suluda je sva diskusija.
Kada ti ne ide logika, inače bi to sve od prve shvatio što govorim, ali neka, prije ili kasnije ćeš sve shvatiti, jer svi moraju istinu znati, pa i ti.