Univerzalna Monoteistička Religija

Rasprave o vjerskim temama.
MMM1977

#1 Univerzalna Monoteistička Religija

Post by MMM1977 »

Uhvatilo me, u ove sitne sate, neko razmišljanje o vjeri. Gdje god se raspravlja o različitim religijama ljudi se uhvate nekih sitnica koje su u suštini nebitne za život ljudi na ovoj planeti dok nam sa druge strane prijete mnogo ozbiljniji problemi u društvu, kao što su droge, normalizacija homoseksualnosti, prihvatanje idiota sa društvenih mreža za idole kod mladih itd.

Mislim da treba napraviti jednu Univerzalnu Monoteističku Religiju koja će imati osnovne postulate:

- Bog postoji, kako god ga neko zvao,
- Bog je stvorio preduslove i zakone fizike da bi se desio Big Bang,
- Bog je stvorio prirodne zakone koje treba poštovati,
- Bogu se moliš na način koji ti lično odgovara,
- Bogu se moliš u privatnom prostoru ili u bilo kom prostoru koji se naziva Bogomoljom,
- Bogu je najvažnije da budeš pošten i moralan,
- Itd

Dakle, izvući neki zajednički sadržilac iz svih monoteističkih religija koji se odnosi na javne elemente religije a duhovno ostaviti za privatni ili namjenski prostor i da rasprave o tome budu svedene na nivo 'kome je koje pivo bolje'.

U suprotnom, religije će nestati. Za stotinu ili hiljadu godina, nebitno, ali će nestati jer se bave stvarima od prije hiljadu godina a nemaju dodir sa realnošću. Hodža petkom priča o tome kakvu je ko kamilu jahao dok mu stado razaraju tiktokeri, kladionice i droga. Pretpostavljam da je i kod drugih religija isti problem.

Da ga jebeš, ne može mi po sistemu vrijednosti biti bliži neki zatucani mumin koji bi mi nešto nametao nego obični čovjek druge vjere koji gleda svoja posla.

Odoh pokušati da zaspim, ubi me insomnia :D
PixelDrifter

#2 Re: Univerzalna Monoteistička Religija

Post by PixelDrifter »

Image

Ovo je mali dio svemira, sa oko tri milijarde zvijezda, uzmimo da vecina zvijezda ima planete oko sebe i sta je nekom bogu najvaznije jeste da budes posten i moralan. Pogledaj dobro ovu fotografiju, svaka tackica je zvijezda.

https://www.pbs.org/newshour/science/ga ... lion-stars
Zehran82

#3 Re: Univerzalna Monoteistička Religija

Post by Zehran82 »

MMM1977 wrote: 24/10/2025 02:17 Uhvatilo me, u ove sitne sate, neko razmišljanje o vjeri. Gdje god se raspravlja o različitim religijama ljudi se uhvate nekih sitnica koje su u suštini nebitne za život ljudi na ovoj planeti dok nam sa druge strane prijete mnogo ozbiljniji problemi u društvu, kao što su droge, normalizacija homoseksualnosti, prihvatanje idiota sa društvenih mreža za idole kod mladih itd.

Mislim da treba napraviti jednu Univerzalnu Monoteističku Religiju koja će imati osnovne postulate:

- Bogu se moliš u privatnom prostoru ili u bilo kom prostoru koji se naziva Bogomoljom,
- Itd

Dakle, izvući neki zajednički sadržilac iz svih monoteističkih religija koji se odnosi na javne elemente religije a duhovno ostaviti za privatni ili namjenski prostor i da rasprave o tome budu svedene na nivo 'kome je koje pivo bolje'.

U suprotnom, religije će nestati. Za stotinu ili hiljadu godina, nebitno, ali će nestati jer se bave stvarima od prije hiljadu godina a nemaju dodir sa realnošću. Hodža petkom priča o tome kakvu je ko kamilu jahao dok mu stado razaraju tiktokeri, kladionice i droga. Pretpostavljam da je i kod drugih religija isti problem.

Da ga jebeš, ne može mi po sistemu vrijednosti biti bliži neki zatucani mumin koji bi mi nešto nametao nego obični čovjek druge vjere koji gleda svoja posla.

- Itd
sve ovo sadrzi islam....pa izmisljanje nove religije, bi bilo na nivo izmisljanje tople vode na novo.
MMM1977

#4 Re: Univerzalna Monoteistička Religija

Post by MMM1977 »

Naravno da sadrži, isto kao što isto sadrže i ostale religije. Nije stvar u tome šta sadrži nego u tome šta ne sadrži pa se o tome vode rasprave i ratovi već hiljadama godina
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#5 Re: Univerzalna Monoteistička Religija

Post by Truba »

kako sam se razocarao u zidove povukao sam izjavu da bih volio biti zidov
krenuo sam tražiti neku rezervu ili alternativu nasao sam je u mormonima
onda se dogodi ono s carlijem kirkom pa mi se sve ogadilo

neke druge eksperimente ne bih uzimao u obzir
nivla

#6 Re: Univerzalna Monoteistička Religija

Post by nivla »

samo trazi, nemoj odustajati
i onda ce biti tad ugledah grupu ljudi, veseli su bili svi ...
dr_Evil

#7 Re: Univerzalna Monoteistička Religija

Post by dr_Evil »

Truba wrote: 24/10/2025 10:50 kako sam se razocarao u zidove povukao sam izjavu da bih volio biti zidov
krenuo sam tražiti neku rezervu ili alternativu nasao sam je u mormonima
onda se dogodi ono s carlijem kirkom pa mi se sve ogadilo

neke druge eksperimente ne bih uzimao u obzir
Ma ne, ti si tacno tamo gdje trebas biti, religijski i po uvjerenju. Krscanin, ako je Krist ista bio onda je bio ljevicar, borio se za ravnopravnost, bratstvo jedinstvo, za siromasne protiv bogatih, :D Dakle 2 od 2 si ostvario :D

I jos Isus bio stolar, skoro ko Tito. Muhamed a.s. bio trgovac, kapitalista, nedjeljom radio :D
MMM1977

#8 Re: Univerzalna Monoteistička Religija

Post by MMM1977 »

Ja se lično divim Poljacima te, iako su katolici, smatram ih boljim muslimanima nego nas. Vrijedni, pošteni, gledaju svoja posla, gledaju da se školuju i da im u životu bude bolje bez da nekoga drugog oštete, zapravo sve ono što su poruke i Islama.

Žena mi je religiozna, član je tih nekih udruga, da samo vidite kako muminke kajlaju jedna drugoj, sve uz poruke mila, draga, zenice moje i srce na kraju. Ali je bitno da se vrte u džamiji. Ne znam baš da je to ispravno.
dr_Evil

#9 Re: Univerzalna Monoteistička Religija

Post by dr_Evil »

MMM1977 wrote: 24/10/2025 11:36 Ja se lično divim Poljacima te, iako su katolici, smatram ih boljim muslimanima nego nas. Vrijedni, pošteni, gledaju svoja posla, gledaju da se školuju i da im u životu bude bolje bez da nekoga drugog oštete, zapravo sve ono što su poruke i Islama.

Žena mi je religiozna, član je tih nekih udruga, da samo vidite kako muminke kajlaju jedna drugoj, sve uz poruke mila, draga, zenice moje i srce na kraju. Ali je bitno da se vrte u džamiji. Ne znam baš da je to ispravno.
Moja iskustva sa Poljacima su suprotna od toga, ali da su vrijedni to jesu.
Seawolf

#10 Re: Univerzalna Monoteistička Religija

Post by Seawolf »

MMM1977 wrote: 24/10/2025 02:17 Uhvatilo me, u ove sitne sate, neko razmišljanje o vjeri. Gdje god se raspravlja o različitim religijama ljudi se uhvate nekih sitnica koje su u suštini nebitne za život ljudi na ovoj planeti dok nam sa druge strane prijete mnogo ozbiljniji problemi u društvu, kao što su droge, normalizacija homoseksualnosti, prihvatanje idiota sa društvenih mreža za idole kod mladih itd.

- Itd

Može ....

A šta ćemo sa događanjima nakon smrti?

Toga se nisi dotakao, a time se bavi svaka od religija.
MMM1977

#11 Re: Univerzalna Monoteistička Religija

Post by MMM1977 »

Nisam Faćo da psujem ali shvatite više da ni Isus ni Muhamed ni svi silni poslanici uopšte nisu bitni, bitne su glavne poruke koje su prenijeli a one su uglavnom iste. I ne hvatajte se za neke poruke koje su poslane u posebnom kontekstu, npr. 4 žene u islamu, koja je poslana u momentu kada je bilo malo muslimana i kada je bio takav odnos.

Samo univerzalne vrijednosti.
MMM1977

#12 Re: Univerzalna Monoteistička Religija

Post by MMM1977 »

Seawolf wrote: 24/10/2025 11:40

- Itd

Može ....

Vidjet ćemo, od toga ne možemo pobjeći. Zašto bi uopšte raspravljali o tome kada nećemo biti ništa pametniji po tom pitanju ni za milion godina?

Zato i pravim novu religiju :D jer postojeće se bave trivijalnim stvarima. Ja hoću da si mi ti brat po vjeri a ne zakleti neprijatelj jer mi je hodža to rekao
Seawolf

#13 Re: Univerzalna Monoteistička Religija

Post by Seawolf »

MMM1977 wrote: 24/10/2025 11:44

- Itd

Može ....

Vidjet ćemo, od toga ne možemo pobjeći. Zašto bi uopšte raspravljali o tome kada nećemo biti ništa pametniji po tom pitanju ni za milion godina?

Zato i pravim novu religiju :D jer postojeće se bave trivijalnim stvarima. Ja hoću da si mi ti brat po vjeri a ne zakleti neprijatelj jer mi je hodža to rekao
Nemam ništa protiv toga da ti budem brat po vjeri. Naprotiv, rado bih to bio.

Samo, prije toga moramo naći konsenzus oko ovoga šta se dešava poslije smrti.
PixelDrifter

#14 Re: Univerzalna Monoteistička Religija

Post by PixelDrifter »

MMM1977 wrote: 24/10/2025 02:17
Moze li u stojecem stavu, spolovilo u stanju erekcije, spremno kao njemacki vojnik 1 septembra 1939 na Poljskoj granici? Ne vidim nikakvu svrhu za jos jednom ublehom. Imamo preko 4300 religija, ove tri monoteisticke donijele su najvise sranja u istoriji covjecanstva: Islamski ISIS, Inkvizicija katolicke Crkve, Srpska Pravoslavna Crkva, ne treba ici dalje (blagosiljavanje Skorpiona i ratnih zlocinaca). Ljudi koji vjeruju su, uglavnom, ljudi labilnijeg obrazovanja i drhtave inteligencije, ne svi, ali velika vecina. Ove religiozne koje poznajem su banalni do beskraja. A, i ovdje na forumu ko lupa najvece gluposti su upravo religizne osobe.

Image

https://medium.com/lessons-from-history ... 6f9022124b

Image
MMM1977

#15 Re: Univerzalna Monoteistička Religija

Post by MMM1977 »

Seawolf wrote: 24/10/2025 11:48
MMM1977 wrote: 24/10/2025 11:44
Može ....

Nemam ništa protiv toga da ti budem brat po vjeri. Naprotiv, rado bih to bio.

Samo, prije toga moramo naći konsenzus oko ovoga šta se dešava poslije smrti.
Šta ćemo promjeniti time ako se mi složimo oko toga? Opet nećemo biti sigurni u to, zar ne? Po meni su stvari na koje nemamo uticaj apsolutno nebitne
MMM1977

#16 Re: Univerzalna Monoteistička Religija

Post by MMM1977 »

PixelDrifter wrote: 24/10/2025 11:53
MMM1977 wrote: 24/10/2025 02:17
Moze li u stojecem stavu, spolovilo u stanju erekcije, spremno kao njemacki vojnik 1 septembra 1939 na Poljskoj granici? Ne vidim nikakvu svrhu za jos jednom ublehom. Imamo preko 4300 religija, ove tri monoteisticke donijele su najvise sranja u istoriji covjecanstva: Islamski ISIS, Inkvizicija katolicke Crkve, Srpska Pravoslavna Crkva, ne treba ici dalje (blagosiljavanje Skorpiona i ratnih zlocinaca). Ljudi koji vjeruju su, uglavnom, ljudi labilnijeg obrazovanja i drhtave inteligencije, ne svi, ali velika vecina. Ove religiozne koje poznajem su banalni do beskraja. A, i ovdje na forumu ko lupa najvece gluposti su upravo religizne osobe.

Image

https://medium.com/lessons-from-history ... 6f9022124b

Image
Ako je to u skladu sa općeprihvaćenim moralnim načelima kao i u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima, nije problem.

Religije su se stvarale da bi diferencirale, treba jedna da objedinjuje.
Truba

#17 Re: Univerzalna Monoteistička Religija

Post by Truba »

ima 6000 +-7000 jezika od toga da njih gomila ima manje od 10 govornika a neki jezici po 1-2 govornika
koga briga za 7000 jezika kad je glavni engleski
ja kažem baza za sve je latinski...kinezi imaju zapadnjačka imena nemamo mi kineska...japanci pored hiragane i katakane uče latinski ne učimo mi hiraganu itd...

slično je i s vjerama
možeš do sutra nabrajati svi ti nabrojani sasvim slučajno idu u zemlje migrirati studirati ili raditi koje su u jednom trenutku bile kršćanske

ima korelacija ...što zbog rimskog carstva sto zbog engleskog što zbog kolonijalizma sve se vrti oko Krista
dr_Evil

#18 Re: Univerzalna Monoteistička Religija

Post by dr_Evil »

Truba wrote: 24/10/2025 14:11 ima 6000 +-7000 jezika od toga da njih gomila ima manje od 10 govornika a neki jezici po 1-2 govornika
ja kažem baza za sve je latinski...kinezi imaju zapadnjačka imena nemamo mi kineska...japanci pored hiragane i katakane uče latinski ne učimo mi hiraganu itd...

slično je i s vjerama
možeš do sutra nabrajati svi ti nabrojani sasvim slučajno idu u zemlje migrirati studirati ili raditi koje su u jednom trenutku bile kršćanske

ima korelacija ...što zbog rimskog carstva sto zbog engleskog što zbog kolonijalizma sve se vrti oko Krista
Da, mozemo reci da je zbog Krista Rimsko carstvo izgubilo svoj primat i postala provincija, i onda mozemo reci da se Zapad kao carstvo podigao upravo onda kad je neko odlucio da mu treba manje Krista :D

Dok su ovi drugi ostali uljuljani u svoje vjerske ideale, i postali progutani od nadmocnog Zapada gdje je vjera postala sporedna.

Tako da... imas pravo :D
PixelDrifter

#19 Re: Univerzalna Monoteistička Religija

Post by PixelDrifter »

Otac je dopustio da mu sina prikuju na kriz, zato sto voli ljude i sa njima na taj nacin stvara ponovni savez, a sad mozes misliti koliko voli ljude, kada je jedinca na kriz stavio. E, taj sin ne umire odmah, nego se muci jadan, kako to vec biva na krstu, da bi prnuo na nebo kod tate u narucje. I ljudi zaista vjeruju da se to desilo. Jebes sve opojne droge, jebes ucenje Don Huana od Castanede, ljudi na suho vjeruju u bestidnu bedastocu. Niko bolje od Marxa: religija je opijum za mase. Koliko jebeno moras biti glup, tup i lud da vjerujes u nesto slicno?

Prosirimo malo Marxa za religijske onane:

Utjeha i iluzija:
Marks je smatrao da religija pruža utjehu i nadu u bolji život posle smrti, čime ublažava bolove i patnje u sadašnjem životu.
Sredstvo za smirivanje:
Religija djeluje kao "opijum" jer umiruje mase i spriječava ih da se aktivno bore protiv postojećeg sistema i klasnog ugnjetavanja.
Spoljni neprijatelj:
Umjesto da se bore protiv svojih eksploatatora, potlačeni se okreću religiji, koja im nudi spasenje u zagrobnom životu, čime se odlaže revolucionarna borba.

Sve sta vam se desava, od Vatikana, Trumpa, Bliskog Istoka, Rusko Ukrajinskog rata, Balkanskih ratova - sve ste zasluzili i za bolje i niste!
Truba

#20 Re: Univerzalna Monoteistička Religija

Post by Truba »

dr_Evil wrote: 24/10/2025 14:20
Truba wrote: 24/10/2025 14:11 ima 6000 +-7000 jezika od toga da njih gomila ima manje od 10 govornika a neki jezici po 1-2 govornika

slično je i s vjerama

Da, mozemo reci da je zbog Krista Rimsko carstvo izgubilo svoj primat i postala provincija, i onda mozemo reci da se Zapad kao carstvo podigao upravo onda kad je neko odlucio da mu treba manje Krista :D

Dok su ovi drugi ostali uljuljani u svoje vjerske ideale, i postali progutani od nadmocnog Zapada gdje je vjera postala sporedna.

Tako da... imas pravo :D
Uglavnom nisi bezao u neku od 4000 religija nego samo u onu s naslijedjem krscanstva to je cinjenica
I vecina bjezi a relativizira i izjednacava a svi se fataju zemalja gdje krstaca viri s brda
Truba

#21 Re: Univerzalna Monoteistička Religija

Post by Truba »

I lako je biti ateist kad rijesis osnovne bazicne potrebe
Jos kad se obogatis...ljepota
PixelDrifter

#22 Re: Univerzalna Monoteistička Religija

Post by PixelDrifter »

Image

Vjernik i sljedbenik Krista na celu organizacije koja ima od 65 do 100 milijardi dolara, vjerovatno i vise, ne racunajuci umjetnicka djela koja su priceless i nekretnine po svim kutovima zemaljske kugle. Naravno, bore se za siromasne i obespravljene, protiv su rata i inace jako fini ljudi, koji vole puno djecu.
Seawolf

#23 Re: Univerzalna Monoteistička Religija

Post by Seawolf »

Truba wrote: 24/10/2025 14:56 I lako je biti ateist kad rijesis osnovne bazicne potrebe
Jos kad se obogatis...ljepota
Najlakše je biti ateist kad si svešteno lice.
Dobrinjac-u-Pragu

#24 Re: Univerzalna Monoteistička Religija

Post by Dobrinjac-u-Pragu »

procitajte richarda dawkinsa "god delusion"... izbice vam svaku iole malu mogucnost da budete vjernik... ja sam ga procitao kad sam se vec dobro udaljio od organizirane religije, i opet mi je otvorila oci. genijalna knjiga.

ali s druge strane, onaj ko vjeruje u boga se postuje, to se podrazumjeva...
PixelDrifter

#25 Re: Univerzalna Monoteistička Religija

Post by PixelDrifter »

Dobrinjac-u-Pragu wrote: 24/10/2025 15:32

ali s druge strane, onaj ko vjeruje u boga se postuje, to se podrazumjeva...
Kao sto postujem djecu koja vjeruju u Djeda Mraza, ali ovo su odrasle osobe, koje odmah klasificiram kao osobe slabije volje, bez sposobnosti kritickog razmisljanja, sa blazom ili jacom mentalnom dijagnozom, slabije obrazovane, slabijeg intelekta. Ne bas da ih cijenim ili postujem, ali ih tolerisem u stvarnom zivotu, bez zelje da imam ista sa istima. Kad mi spomene Allaha ili Krista kao da je stavio etiketu na celo na kojoj pise "a, inace sam idiot". Nisu dostojni ni prezira.
Post Reply