KraljicaIzJajca wrote: ↑22/10/2025 15:37
dr_Evil wrote: ↑22/10/2025 15:34
sumirprimus wrote: ↑22/10/2025 15:25
Sve ok, nema potrebe, samo primjecujem na osnovu onoga sto postiras sta ti oblikuje drustvenu i politicku misao. Ako je to vecinom bosnia times tacka ba(primjecujem da nije rijec ni o kakvoj knjizi

) jer vecinom njihove linkove postiras onda dobri moj evile, mijenjaj izvore.
i jos nesto, kraci put je jednostavno priznat istinu, i nastavit dalje, svakkao je istorija u pitanju. sta i da jesmo a jesmo bili krscanska kraljevina. pa i ta crkva bosanska je bila crkva. i to je dio nase istorije kulture i tradicije., sta ima lose u tome? upinjat se u dokazivanju nedokazivog. ne isplati se.
Heh moj sumire

znam da ne citas bosnia times jer ne mozes da procitas nista duze od naslova, tamo su tebi malo preduge kolumne. S tim recenim tesko da se slazem sa polovinom tekstova napisanih tamo, ali sasvim solidne kolumne za nase prostore, pogotovo sto se tice bliskog istoka, uvezani su sa jakim medijskim kucama, mora da su radile neke veze iz rata. Knjige su izvor informacije koje pisem, eventualno intervjui vecih historicara hrvatskih i bosanskih. Slobodno udji na kanal Klasica, neces biti obuzet demonskim ljevicarskim idejama, ne brini.
Nego, ja nikad ne bjezim od toga da je bila krscanska, ali bjezis kao i uvijek od odgovoara, izvlacis se ljigavim spinom. Da bila je krscanska, da Papa nas je pobio i silovao za vrijeme kraljevine, da papa nas je pobio i silovao za vrijeme osmanskog carstva(probaj Herceg Novi 1697-e 1700 nasih zena odvedeno u roblje)... i sve to nije vazno. Jer ja pokusavam da objasnim ljudima da je samo bitno ko je vlasnik religije, ne koja je religija. Ali hajde, nismo ko albanci pa da to shvatimo
Problem je da se Osmanlije doslovno doživljavaju finim kolonizatorima, oni nisu ništa loše radili lokalnom stanovništvu.
To je vjerovatno zato sto je Osmansko carstvo se zadrzalo 500 godina, a od toga zadnjih 250-300 godina bilo u defanzivi, to jest stalno je Bosna bila izlozena napadima od strane Mlecana i Hapsburgovaca. Previse je to dug vremenski period, posebno za narod koji ne zapisuje da bi se pamtio neki zulum prije onog aktuelnog.
Vjerovatno isto mozes posmatrati period danasnje Hrvatske u sklopu Ugarske. Ko spominje vise taj feudalizam, pravila prve bracne noci, poreze, seljacke bune, sto su ljudi ginuli u borbama za njih. Znas, ne smije se progovoriti da je to bio kolonijalizam, nego je cak smisljen i pacta convecte da se opravda taj kolonijalizam i nasilno osvjanje Hrvatske i Dalmacije.
Eh, od istog problema pati i Bosna kad je u pitanju Osmansko carstvo. Toliko je borba Hrvata i Dalmata bila sa Bosnom i Osmanima da su zaboravili prijasnji zulum, a Bosanci zaboravili da su okupirani braneci vlastiti zivot od napada sa Zapada i pokusavajuci se popeti u hijerarhiji carstva.
Religijsko kolonijalna poveznica. Da sam filozof mogao bih kakav doktorat napisat iz toga
Sve su to okupacione sile, mi zapravo i ne pamtimo periode kada nismo bili u sklopu nekog veceg carstva, pa tako je i danas. NIjedna ex-yu republika nije nezavisna ili ti ga neovisna.