Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

tokio25

#29851 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by tokio25 »

dr_Evil wrote: 20/10/2025 10:27
tokio25 wrote: 20/10/2025 10:19
dr_Evil wrote: 20/10/2025 10:15

Mislim da covjek ima odredjeni dio energije za poceti ponovo, ne mozes koliko hoces puta, i pogotovo dobrovoljno. Jednostavno nekad moras da odustanes. Neko ima te energije vise, neko manje, zavisi kao i zdravlje tebe i ukucana. Nikad nije jednostavan odgovor. Sve dok ne puca dobro je :D
onda se ne zali
rintaj odabrao si losu opciju i rintaj dok ne crknes kad ne mozes ili neces da promijenis
Ne mislim da sam odabrao losu opciju. Ja sam covjek koji se na sve zali, po prirodi sam najveci pesimist.

Svi imaju svoje neke razloge. Ne rintam, kao sto vidis, kako cu da rintam dok serem po forumu 4 od 8 radnih sati, moze mi se jer kompjuter radi vise od mene. Da sam i u Bosni opet me isti posao cekao. Chandler style.

Nego, realno iznosim sve problematike i kako dozivljavam iste. Isto kao sto mi je smijesna bila prica ljetos ljudi koji su kopali nogama i rukama da odu vani, pa nisu uspjeli, a sad izmisljaju price o LGBT vrticima, i ostalim ludorijama, tako su mi i smijesne price o rostilju u Njemackoj.

Hoce neko da mi predstavi Svabiju ko da je USA ili Australija - ili da su ljudska prava kao u Skandijaviji, dok zadnje 3 godine se hoda pognute glave skoro(naglasavam skoro). Ili sto neki vrli forumas ovdje postavi post kad se posvadjao sa njima oko nekih nesuglasica, zaboravih ko ta ljudina bi.
ma ne ti
nisam tebi licno rekao nego ko god se zali a nema energije nema zelje i sl da mijenja
dr_Evil

#29852 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

moimoi wrote: 20/10/2025 10:24
moimoi wrote: 20/10/2025 10:11
Ne kontam ljude koji zive negdje i gledaju sve negativno,a nisu primorani tu da zive tj stranci su.
Mislim da covjek ima odredjeni dio energije za poceti ponovo, ne mozes koliko hoces puta, i pogotovo dobrovoljno. Jednostavno nekad moras da odustanes. Neko ima te energije vise, neko manje, zavisi kao i zdravlje tebe i ukucana. Nikad nije jednostavan odgovor. Sve dok ne puca dobro je :D
Pa energiju ti crpi upravo nacin razmisljanja da sve gledas negativno. Razumijem da se nemas gdje vratiti.. pa si u depri jer nemas opcija.. al kada imas? Zaista ne vidim razlog zasto sebe muciti. I jos odgajas djecu da isto tako gledaju sve negativno.
Sto bi moj dobar drug rekao-skuhaj si caj od rodnog lista.. mozda ti bude bolje.
Pa ako iko ovdje promovira povratak onda sam ja :D

A djecu odgajam da gledaju sve negativno, da smatraju da su svi idioti, i da ne vjeruju nicemu sta vide na vijestima :D
Osmi Socrates

#29853 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Osmi Socrates »

I ne znam zašto su jedine dvije opcije ostati ili vratiti se. Zašto ne ići dalje? Osamsto pedeset drugih lokacija čeka, ili su barem u opticaju, ako mi porezi u Kanadi počnu pretjerano ići na živce. :lol:
tokio25

#29854 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by tokio25 »

zato sto papak koji se ne moze snaci u njemackoj i sve mu smeta smetat ce mu i na tih 850 mjesta
on je naucio na blakan i na taj nacin zivota i to je on do kraja zivota
njemu odgovara ovaj sistem samo nije upao na mjesto gdje moze profitirati
a da mu ne odgovara mijenjao bi sistem a ne mjesto prebivalista
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#29855 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by izvrsni direktor »

moimoi wrote: 19/10/2025 20:31
DA LI STE ZADOVOLJNI ZIVOTOM U NJEMACKOJ?

Pozdrav svima. Imam jedno pitanje za sve vas u grupi. Živim u Njemačkoj 8 godina , tako da mogu pisati iz vlastitog iskustva.

Mene zanima, obzirom na razne objave u grupi, sa cime ste vi točno zadovoljni, a tice se zivota u Njemačkoj?
Ja ne mogu da shvatim objave ljudi koji stalno uzdižu zivot u Njemačkoj, a ja ne vidim nista konkretno sta je to toliko bolje ovdje nego na Balkanu. Mozda samo financijski dio, ali nije ni to toliko drastična razlika jer su ovdje i troškovi veliki

1. Hrana u Njemačkoj je losa, ja ne vjerujem da postoji država u Europi koja truje svoje gradjane ovim industrijskim otpadom koji svi ovdje jedemo. Ja ne znam kako opisati okus hrane, pogotovo mesa ovdje - imam osjećaj kao da zvacem plastiku

Zemlja koja nema svoju nacionalnu kuhinju - zar treba očekivati nesto od ljudi kojima je vrh kulinarskog umijeca staviti ''fertige Pizza" 🍕 od 3 eura u pećnicu i ponositi se time , a pravi profesionalci poprze Bratwurst na jeftinom električnom ringlu iz Lidla i misle da su pokupili svu pamet svijeta.

Ako se ne slažete sa mnom , navedite mi bar jedno nacionalno jelo iz Njemačke? A svi znate da to ne postoji.

2. Posao - Ja ne znam da li itko može biti zadovoljan na poslu gdje si u osnovi samo moderni rob koji nema pravo glasa? Posvuda je digitalna kontrola, u minutu se mjeri pauza koji onako iscrpljeni, nismo ni stigli napraviti jer naravno, u svakoj firmi fali radnika.

Svabe vječito na bolovanju, pa na godišnjem i tako u krug dok mi robujemo i radimo za troje.

Naprosto sam zadivljen nacinom na koji nasi ljudi napreduju na "poslu" i u "firmi" , a u podsvjesti ne bi taj isti posao ni u najljudjim snovima radili da su kojim slucajem ostali na Balkanu. Njemacke firme traze robove i jeftinu radnu snagu, dok Svabe sjede u kancelarijama i efektivno rade od 9 do 13 sati, ako i toliko. Od naših ljudi se obavezno očekuje da sagnu kicmu i da cutke prihvate sve sto se od njih traži.
A trazi se samo klimanje glavom , bez dodatnih pitanja zbog čega i zasto?

Jer se to ne smije pitati , zabranjeno je.

Masta je besplatna. I ja bih volio da sam generalni direktor Deutsche Telekoma, ali nazalost nisam.

3. Stan

Obzirom da svi mi dolazimo sa područja gdje vise od 90% ima riješeno stambeno pitanje, i ne moramo se o tome brinuti, zar ne nalazite cudnim sto se od vas očekuje da čitav zivot plaćate stanarine koje pojedu 50% vase place, pritom znajuci da nista ne možete uštedjeti i da do smrti se vječiti podstanari?

Nisam bas siguran da smo svi tako zamišljali zivot u Njemačkoj. 46% Nijemaca ima vlastiti stan ili kucu, ostali su u najmu.
Na Balkanu 90% ljudi je stambeno zbrinuto.

Bas prije par dana gledam , garsonjera u blizini Freiburga kosta 430.000 eura, 31 kvadrat.

Pa onda nije ni čudno sto ljudi ne mogu priuštiti vlastiti krov nad glavom.

Ili nije nam valjda postalo društveno prihvatljivo zavrsiti u jednom od mnogobrojnih staračkih domova u Njemačkoj, jer je ovdje nepisano pravilo da djeca posalju svoje roditelje u starački dom cim vise nisu radno sposobna? Jer biti penzioner u Njemačkoj znaci zavrsiti na socijalnoj pomoći , tako da se djeca uce od malih nogu da je najbezbolnije sutnuti roditelja od sebe, da ne bi smetao?

Djeca su nazalost previse zauzeta setanjem psa, pa dok traze na zemlji komadić pseceg izmeta da pravovremeno stave u vrećicu, jer inače postoji velika mogućnost dobivanja ogromne novcane kazne na kućnu adresu.

Odgoj djece i planiranje obitelji.

Da li se itko ikada sjetio koliko je rizicno razmišljati o osnivanju obitelji u Njemačkoj, obzirom koliko se drzava svojski truditi uništiti obitelj kao osnovnu celiju društva , pa je sad postalo trend u njemackim vrticima da djecicu od 5 ili 6 godina muskaraci u kratkim suknjama uce da trebaju svoj pol preispitivati pa ako osjećaju da nije to to, mogu jednostavno odlučiti promijeniti pol i postati nesto drugo? Ili možda nesto trece?

Ne znam, mozda je najbolje krenuti od samog sebe i zapitati se. Najlakše je lagati samog sebe i kititi se perjem koje nije tvoje.

Da li sam zadovoljan zivotom u Njemackoj. Moj odgovor je NE.

Da sam znao prije 8 godina da je ovo Njemačka koja nam se predstavlja kao obecana zemlja, ja nikad ne bih dosao ovdje.

A vi, da li ste vi zadovoljni?

Pozdrav, druze kako si? napisao sam jedan osvrt na stanje u Njemačkoj, iz svog vlastitog iskustva pa ti saljem da objavis u grupi, molim te anonimno

Postavio sam pitanje za članove pa da vidimo kako i koliko su zadovoljni sa životom ovdje
Ja sam napisao iz svog iskustva kako ja vidim sve , LP i sve najbolje
Iskoci mi na fb .. inace upis stranica i njihovi “problemi”

Podsjeti me na par forumasa.. tacnije-dva.
Pa sta drugo da pitas, nego..-ZASTO SE NE VRATIS?
NISMO VISE U RATU.
ovo sastavila dvojica forumasa sa ove teme? :D
moimoi

#29856 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

dr_Evil wrote: 20/10/2025 10:29

Pa energiju ti crpi upravo nacin razmisljanja da sve gledas negativno. Razumijem da se nemas gdje vratiti.. pa si u depri jer nemas opcija.. al kada imas? Zaista ne vidim razlog zasto sebe muciti. I jos odgajas djecu da isto tako gledaju sve negativno.
Sto bi moj dobar drug rekao-skuhaj si caj od rodnog lista.. mozda ti bude bolje.

A djecu odgajam da gledaju sve negativno, da smatraju da su svi idioti, i da ne vjeruju nicemu sta vide na vijestima :D
Ne zaboravi da je zemlja ravna ploca :D
dr_Evil

#29857 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

moimoi wrote: 20/10/2025 10:47
dr_Evil wrote: 20/10/2025 10:29

Ne zaboravi da je zemlja ravna ploca :D
Uh ne, znas da je kod mene matematika majka svega, sve sta nije bazirano na matematici ne moze biti tacno, i prema tome ravnozemljasi spadaju u isti rang sa religijama.

Sve sta nije bazirano na matematici je podlozno dnevnopolitickoj interpretaciji.
Bodkin

#29858 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

Osmi Socrates wrote: 20/10/2025 10:32 I ne znam zašto su jedine dvije opcije ostati ili vratiti se. Zašto ne ići dalje? Osamsto pedeset drugih lokacija čeka, ili su barem u opticaju, ako mi porezi u Kanadi počnu pretjerano ići na živce. :lol:
to i ja ne kontam. "ne valja ti hrana u njemackoj? pa vrati se mangupe"
kakav crno-bijeli svijet

imas samo jednu zemlju da probas i ti sve pase ili nazad pa da pljujes po toj istoj dijaspori :D
tuitamo

#29859 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by tuitamo »

Graditi život u tuđini uzme puno godina života. Takođe uzme puno snage i energije. To je pogodno, ako govorimo o odrasloj osobi, za kasne 20ete i 30ete godine. Kanije je to, ako kako rekoh govorimo o odrasloj osobi sa tada već školskom djecom, skoro pa nemoguće. Moguće ali sa vjerovatno više štete nego koristi.
izvrsni direktor

#29860 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Da li se itko ikada sjetio koliko je rizicno razmišljati o osnivanju obitelji u Njemačkoj, obzirom koliko se drzava svojski truditi uništiti obitelj kao osnovnu celiju društva , pa je sad postalo trend u njemackim vrticima da djecicu od 5 ili 6 godina muskaraci u kratkim suknjama uce da trebaju svoj pol preispitivati pa ako osjećaju da nije to to, mogu jednostavno odlučiti promijeniti pol i postati nesto drugo? Ili možda nesto trece?
najgore mi je kad me natjeraju da u haljini vodim dijete u obdaniste, zenine mi zbog velicine ne odgovaraju i onda moram ici kupovati maksuz broj za sebe..pun mi ormar suknji za voditi dijete u vrtic.
:D
moimoi

#29861 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

izvrsni direktor wrote: 20/10/2025 11:47

najgore mi je kad me natjeraju da u haljini vodim dijete u obdaniste, zenine mi zbog velicine ne odgovaraju i onda moram ici kupovati maksuz broj za sebe..pun mi ormar suknji za voditi dijete u vrtic.
Jesi prob’o kilt? Kazu da je ekstra.
izvrsni direktor

#29862 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

moimoi wrote: 20/10/2025 12:09
izvrsni direktor wrote: 20/10/2025 11:47
Jesi prob’o kilt? Kazu da je ekstra.
ne dozvoljavaju to, kilt je za muskarce
konami666

#29863 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konami666 »

Joj price ovdje, malo je reci da je glupa. Ovima sto se ne svidja život u Njemačkoj ili vani generalno uvijek se mogu vratiti u svoje selo. Ne znam čemu to kukanje da ne valja život vani ali i dalje živi vani.
Dalje, kaže život skup vani. Pa školuj se, izganjao bolji posao pa će ti i primanja biti veća. I nauci jezik, integrisi se. Kontaju likovi sa SSS da će imati 20 stanova u minhenu,stokholmu i tako dalje.
Da li se isplati odlazak vani ili ne je individualna stvar i zavisi od toga sta su vam prioriteti u životu. Ako je kafa, cevapi, zabušavanje onda se ne isplati. Ako vam je cilj normalna okolina, sistem koji funkcionise i mogućnost napretka onda se isplati.
jeza u ledja

#29864 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

tokio25 wrote: 20/10/2025 09:35
jeza u ledja wrote: 20/10/2025 04:50

Sta smo se ovakvih komentara nacitali na ovoj temi. :lol:
sta je problem sa komenatrom sto se ne vratis?
kazes da nisi zadovoljan al i nogama i rukama grabis da ostanes
to samo moze biti neka dijagnoza koja jos nije evidentirana
Mislio sam na ovu zalopojku iz Njemacke.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#29865 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

konami666 wrote: 20/10/2025 14:11 Ako je kafa, cevapi, zabušavanje onda se ne isplati. Ako vam je cilj normalna okolina, sistem koji funkcionise i mogućnost napretka onda se isplati.
Ovo je za nase ljude. Za ove iz Afrike i Azije je upravo shisha, sverc, zabusavanje i pravljenje djece :D
tokio25

#29866 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by tokio25 »

jeza u ledja wrote: 20/10/2025 14:14
tokio25 wrote: 20/10/2025 09:35
jeza u ledja wrote: 20/10/2025 04:50

Sta smo se ovakvih komentara nacitali na ovoj temi. :lol:
sta je problem sa komenatrom sto se ne vratis?
kazes da nisi zadovoljan al i nogama i rukama grabis da ostanes
to samo moze biti neka dijagnoza koja jos nije evidentirana
Mislio sam na ovu zalopojku iz Njemacke.
aha do mene onda
slazem se svi nesto se zale a svi tamo gdje im je najgore i sl
Bodkin

#29867 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

za nase prosjecne ljude je izgleda otici u 20oj, zaraditi dovoljno do 45-50e i vratiti se.
ne moras raditi, ide lagano utakmice zelje, kafica svaki dan uz setnju do grada, svako malo na more, svako malo planina. ako jos imas nekretninu vani, ispalis se kad ti dopizdi nas sistem pa kazes kako zivis malo gore-malo dole.

jos ako neku semicu imas da kapa par stoja odozgo, raj na zemlji
swanfilter

#29868 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by swanfilter »

Bodkin wrote: 20/10/2025 14:30 za nase prosjecne ljude je izgleda otici u 20oj, zaraditi dovoljno do 45-50e i vratiti se.
ne moras raditi, ide lagano utakmice zelje, kafica svaki dan uz setnju do grada, svako malo na more, svako malo planina. ako jos imas nekretninu vani, ispalis se kad ti dopizdi nas sistem pa kazes kako zivis malo gore-malo dole.

Prosla su vremena Silinge i Dojc marke. Tesko da danas mozes zaraditi, vratiti se u 50oj i ne raditi nista. Penziju svejedno treba cekati 10+ godina.
jeza u ledja

#29869 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

Bodkin wrote: 20/10/2025 10:06
dr_Evil wrote: 20/10/2025 10:02 P.S. na mrskom zapadu sam naucio dimiti ribu, to se kod nas ne radi, a vrhunska je stvar :D

Da ne kazemo da je sve crno, @Didier jesi li na svom putovanje probao Smalahove? :D
picanha na brazilski nacin grilovana najveca stvar koju sam naucio vani :-D @jeza u ledja vjerovatno zna ako se druzio sa argentincima/brazilcima sa juga
Moram priznati da nisam nikad cuo. :skoljka:

Brazilci s kojima sam se najvise druzio su bili japanskog porijekla. Mozda je do toga. :-?
Bodkin

#29870 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

jeza u ledja wrote: 20/10/2025 15:01
Bodkin wrote: 20/10/2025 10:06
dr_Evil wrote: 20/10/2025 10:02 P.S. na mrskom zapadu sam naucio dimiti ribu, to se kod nas ne radi, a vrhunska je stvar :D

Da ne kazemo da je sve crno, @Didier jesi li na svom putovanje probao Smalahove? :D
picanha na brazilski nacin grilovana najveca stvar koju sam naucio vani :-D @jeza u ledja vjerovatno zna ako se druzio sa argentincima/brazilcima sa juga
Moram priznati da nisam nikad cuo. :skoljka:

Brazilci s kojima sam se najvise druzio su bili japanskog porijekla. Mozda je do toga. :-?
mozda mozda. ovo je dio govedine i brazilci ga griluju na specifican nacin
Ecci
Vozim: Biciklam

#29871 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ecci »

U DE ima dosta ruske/proruske propagande.
Vecina ovih nebuloza o LGBT, migrantima, zamjeni stanovnista, ovo ono, dolazi iz iste kuhinje. AfD se narocito zadao.

Ne konzumirati, otrovno :mrgreen:
anelsol

#29872 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by anelsol »

swanfilter wrote: 20/10/2025 14:41
Bodkin wrote: 20/10/2025 14:30 za nase prosjecne ljude je izgleda otici u 20oj, zaraditi dovoljno do 45-50e i vratiti se.

Prosla su vremena Silinge i Dojc marke. Tesko da danas mozes zaraditi, vratiti se u 50oj i ne raditi nista. Penziju svejedno treba cekati 10+ godina.
To hebe ovog mog jednog poznanika. Još desetak godina do penzije u Švedskoj, a vratio bi se sutra.
jeza u ledja

#29873 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

Ono sto mi je ostalo upecatljivo kod Brazilaca je onaj sir na raznjice. Veze nemam kako se zove.

U stvari mozda sam ja i jeo tu picanhu ali ne znam kako se sta zove.. :? Doduse vjerovatno bih zapamtio da jesam. :D
Osmi Socrates

#29874 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Osmi Socrates »

Dobre su brazilske steakhouses. Znali su se na Zapadu razvikati više nego Argentinci.
Bodkin

#29875 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

jeza u ledja wrote: 20/10/2025 15:08 Ono sto mi je ostalo upecatljivo kod Brazilaca je onaj sir na raznjice. Veze nemam kako se zove.

U stvari mozda sam ja i jeo tu picanhu ali ne znam kako se sta zove.. :? Doduse vjerovatno bih zapamtio da jesam. :D
izgleda kao polumjesec kad ga sluze ako si isao na one all you can eat kad ti sluze meso sa maceva. ima tanak sloj masti
Post Reply