Sta smo se ovakvih komentara nacitali na ovoj temi.moimoi wrote: ↑19/10/2025 20:31Iskoci mi na fb .. inace upis stranica i njihovi “problemi”DA LI STE ZADOVOLJNI ZIVOTOM U NJEMACKOJ?
Pozdrav svima. Imam jedno pitanje za sve vas u grupi. Živim u Njemačkoj 8 godina , tako da mogu pisati iz vlastitog iskustva.
Mene zanima, obzirom na razne objave u grupi, sa cime ste vi točno zadovoljni, a tice se zivota u Njemačkoj?
Ja ne mogu da shvatim objave ljudi koji stalno uzdižu zivot u Njemačkoj, a ja ne vidim nista konkretno sta je to toliko bolje ovdje nego na Balkanu. Mozda samo financijski dio, ali nije ni to toliko drastična razlika jer su ovdje i troškovi veliki
1. Hrana u Njemačkoj je losa, ja ne vjerujem da postoji država u Europi koja truje svoje gradjane ovim industrijskim otpadom koji svi ovdje jedemo. Ja ne znam kako opisati okus hrane, pogotovo mesa ovdje - imam osjećaj kao da zvacem plastiku
Zemlja koja nema svoju nacionalnu kuhinju - zar treba očekivati nesto od ljudi kojima je vrh kulinarskog umijeca staviti ''fertige Pizza"od 3 eura u pećnicu i ponositi se time , a pravi profesionalci poprze Bratwurst na jeftinom električnom ringlu iz Lidla i misle da su pokupili svu pamet svijeta.
Ako se ne slažete sa mnom , navedite mi bar jedno nacionalno jelo iz Njemačke? A svi znate da to ne postoji.
2. Posao - Ja ne znam da li itko može biti zadovoljan na poslu gdje si u osnovi samo moderni rob koji nema pravo glasa? Posvuda je digitalna kontrola, u minutu se mjeri pauza koji onako iscrpljeni, nismo ni stigli napraviti jer naravno, u svakoj firmi fali radnika.
Svabe vječito na bolovanju, pa na godišnjem i tako u krug dok mi robujemo i radimo za troje.
Naprosto sam zadivljen nacinom na koji nasi ljudi napreduju na "poslu" i u "firmi" , a u podsvjesti ne bi taj isti posao ni u najljudjim snovima radili da su kojim slucajem ostali na Balkanu. Njemacke firme traze robove i jeftinu radnu snagu, dok Svabe sjede u kancelarijama i efektivno rade od 9 do 13 sati, ako i toliko. Od naših ljudi se obavezno očekuje da sagnu kicmu i da cutke prihvate sve sto se od njih traži.
A trazi se samo klimanje glavom , bez dodatnih pitanja zbog čega i zasto?
Jer se to ne smije pitati , zabranjeno je.
Masta je besplatna. I ja bih volio da sam generalni direktor Deutsche Telekoma, ali nazalost nisam.
3. Stan
Obzirom da svi mi dolazimo sa područja gdje vise od 90% ima riješeno stambeno pitanje, i ne moramo se o tome brinuti, zar ne nalazite cudnim sto se od vas očekuje da čitav zivot plaćate stanarine koje pojedu 50% vase place, pritom znajuci da nista ne možete uštedjeti i da do smrti se vječiti podstanari?
Nisam bas siguran da smo svi tako zamišljali zivot u Njemačkoj. 46% Nijemaca ima vlastiti stan ili kucu, ostali su u najmu.
Na Balkanu 90% ljudi je stambeno zbrinuto.
Bas prije par dana gledam , garsonjera u blizini Freiburga kosta 430.000 eura, 31 kvadrat.
Pa onda nije ni čudno sto ljudi ne mogu priuštiti vlastiti krov nad glavom.
Ili nije nam valjda postalo društveno prihvatljivo zavrsiti u jednom od mnogobrojnih staračkih domova u Njemačkoj, jer je ovdje nepisano pravilo da djeca posalju svoje roditelje u starački dom cim vise nisu radno sposobna? Jer biti penzioner u Njemačkoj znaci zavrsiti na socijalnoj pomoći , tako da se djeca uce od malih nogu da je najbezbolnije sutnuti roditelja od sebe, da ne bi smetao?
Djeca su nazalost previse zauzeta setanjem psa, pa dok traze na zemlji komadić pseceg izmeta da pravovremeno stave u vrećicu, jer inače postoji velika mogućnost dobivanja ogromne novcane kazne na kućnu adresu.
Odgoj djece i planiranje obitelji.
Da li se itko ikada sjetio koliko je rizicno razmišljati o osnivanju obitelji u Njemačkoj, obzirom koliko se drzava svojski truditi uništiti obitelj kao osnovnu celiju društva , pa je sad postalo trend u njemackim vrticima da djecicu od 5 ili 6 godina muskaraci u kratkim suknjama uce da trebaju svoj pol preispitivati pa ako osjećaju da nije to to, mogu jednostavno odlučiti promijeniti pol i postati nesto drugo? Ili možda nesto trece?
Ne znam, mozda je najbolje krenuti od samog sebe i zapitati se. Najlakše je lagati samog sebe i kititi se perjem koje nije tvoje.
Da li sam zadovoljan zivotom u Njemackoj. Moj odgovor je NE.
Da sam znao prije 8 godina da je ovo Njemačka koja nam se predstavlja kao obecana zemlja, ja nikad ne bih dosao ovdje.
A vi, da li ste vi zadovoljni?
Pozdrav, druze kako si? napisao sam jedan osvrt na stanje u Njemačkoj, iz svog vlastitog iskustva pa ti saljem da objavis u grupi, molim te anonimno
Postavio sam pitanje za članove pa da vidimo kako i koliko su zadovoljni sa životom ovdje
Ja sam napisao iz svog iskustva kako ja vidim sve , LP i sve najbolje
Podsjeti me na par forumasa.. tacnije-dva.
Pa sta drugo da pitas, nego..-ZASTO SE NE VRATIS?
NISMO VISE U RATU.
Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- jeza u ledja
#29826 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
-
komsinica_s_drugog
#29827 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Bukvalno je neka agresivna kampanja protiv Njemacke, traje i traje, primijetno je i ofirno. Onaj tekst je toliko smijesan i nebulozan da ga apsolutno ne vrijedi prokomentarisat.
- dr_Evil
#29828 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
komsinica_s_drugog wrote: ↑20/10/2025 08:10 Bukvalno je neka agresivna kampanja protiv Njemacke, traje i traje, primijetno je i ofirno. Onaj tekst je toliko smijesan i nebulozan da ga apsolutno ne vrijedi prokomentarisat.
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
#29829 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ja sam pio najbolju kafu i jeo najbolje pecivo u Austriji. U Njemačkoj sam jeo roštilj samo takav, pivo ne treba ni pominjati. Kod nas kad se raspali roštilj samo se zna za ćevape i šiševe, eventualno bijelo meso, ali eto, nema br'te meraka i roštilja kao kod nasBodkin wrote: ↑19/10/2025 22:15 Mrsko mi citati cijelu ovu gore dijasporsku zalopojki ali to za hranu apsolutno nije tacno. Evropa generalno ima najveci standard na svijetu sto se tice kvaliteta i sta smije ili ne smije. Pogotovo u njemackoj je hrana sasvim ok i proizvedena lokalno, a ne uvezena kao npr u engleskoj niti je punjena aditivima kao u USA.
A to “mi dolazimo odakle 90% ljudi naslijedi” je proslo vrijeme. Bas me zanima koliko ce ljudi naslijediti iz generacije koja je rodjena npr 2010 kad roditelji moraju platiti ove divlje cijene i nema mrskog komunizma da jeftino gradi
Generacije rođene nakon 2010 neće imati šta da naslijedi, jer se ove građevine po maloumnim cijenama raspadaju nakon pet godina
-
tokio25
#29830 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
nasa se istorija vise ne mijenja
ali nacin na koji tumacimo istoriju se mijenja u svakoj generaciji
i svaka generacija iznova otkriva proslost i tumaci na novi nacin
i to ne govori samo o istorji nego i nama
tako je i sa rostiljom i svim ostalim stvarima kako vidimo njemacku ameriku i sl
ali nacin na koji tumacimo istoriju se mijenja u svakoj generaciji
i svaka generacija iznova otkriva proslost i tumaci na novi nacin
i to ne govori samo o istorji nego i nama
tako je i sa rostiljom i svim ostalim stvarima kako vidimo njemacku ameriku i sl
-
Bodkin
#29831 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
ne bi vjerovala, znam ljudi koji ovako misle. ja mislim da su to uglavnom oni koji su otisli gore sa 30+ i nekako ih je oblikovao vec zivot u bih. neke zivotne navike se jako tesko mijenjajukomsinica_s_drugog wrote: ↑20/10/2025 08:10 Bukvalno je neka agresivna kampanja protiv Njemacke, traje i traje, primijetno je i ofirno. Onaj tekst je toliko smijesan i nebulozan da ga apsolutno ne vrijedi prokomentarisat.
-
tokio25
#29832 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
sta je problem sa komenatrom sto se ne vratis?
kazes da nisi zadovoljan al i nogama i rukama grabis da ostanes
to samo moze biti neka dijagnoza koja jos nije evidentirana
-
Bodkin
#29833 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
kazes da ne valja u bosni - sto ne iselis
kazes ne valja reprezentacija - sto ne navijas za drugu
kazes ne valja auto - sto ga ne mijenjas
kazes nervira te zena - sto je ne mijenjas
kazes nerviraju te djeca - sto ih se ne odreknes
kakva je to logika? jel inace u zivotu sve savrseno, ne kontam
-
tokio25
#29834 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
logika je da si otisao iz bosne prije 8 godinaBodkin wrote: ↑20/10/2025 09:40kazes da ne valja u bosni - sto ne iselis
sigurno si bio punoljetan kad si otisao
znaci 18 godina te oblikovala ova drzava
ok dosao u novi sistem i nisi zadovoljan vrati se onda odakle si dosao cim nisi zadovoljan sa novim
zali se na posao na stan na hranu pa jbt ko bi normalan ostao na tome?
i ovo sto si ti nabrojao je tvoje kicenje koje ja nisam ni spomenuo i to nema nikakve veze sa ovim sto pisem
- dr_Evil
#29835 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Na mom rostilju cevapa bude samo za djecu, odraslima sam rekao jeste cete pravu klopu - naravno da se zale, ali imaju namazat argete ako nece. Odresci raznih vrsta, pastrmka svjeza da se jos savija, bude tu i dzigarice i bubrega da se na lazemo. Kafa, sve sjevernije od granice Austrija/Italija, tesko da ima dobre, mozda neka specijalna mjesta, rostilj sam komentarisao njihov, a pivo i pecivo svakako da imaju.Domaci izdajnik wrote: ↑20/10/2025 09:22Ja sam pio najbolju kafu i jeo najbolje pecivo u Austriji. U Njemačkoj sam jeo roštilj samo takav, pivo ne treba ni pominjati. Kod nas kad se raspali roštilj samo se zna za ćevape i šiševe, eventualno bijelo meso, ali eto, nema br'te meraka i roštilja kao kod nasBodkin wrote: ↑19/10/2025 22:15 Mrsko mi citati cijelu ovu gore dijasporsku zalopojki ali to za hranu apsolutno nije tacno. Evropa generalno ima najveci standard na svijetu sto se tice kvaliteta i sta smije ili ne smije. Pogotovo u njemackoj je hrana sasvim ok i proizvedena lokalno, a ne uvezena kao npr u engleskoj niti je punjena aditivima kao u USA.
A to “mi dolazimo odakle 90% ljudi naslijedi” je proslo vrijeme. Bas me zanima koliko ce ljudi naslijediti iz generacije koja je rodjena npr 2010 kad roditelji moraju platiti ove divlje cijene i nema mrskog komunizma da jeftino gradiŠto je rekao rahmetli Halid Bešlić mi smo jako bezobrazan narod i volimo puno se hvaliti.
Generacije rođene nakon 2010 neće imati šta da naslijedi, jer se ove građevine po maloumnim cijenama raspadaju nakon pet godina![]()
Imat ce se sta naslijedit, jer kod nas se jos uvijek misli na djecu. Jos uvijek se prave spratovi, ili se kupuje zemlja koja ti bas i ne treba, nek djeca imaju, a i nekretnine iz Juge su naravno naslijedjene - budala ko rasprodao(a ko je morao druga prica). I price za malu djecu su da se to ne radi na zapadu, momcic na poslu neki dan kupio prvi stan, 18 mu godina radio staz kod nas i sad ga primili ko mehanicara. Babo i majka mu dali 120.000KM za ucesce, kazu vazno sto ranije uci na trziste nekretnina
-
Bodkin
#29836 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
zalis se na posao i u bosni. zalis se na hranu i u bosni. jel ti iko ikad kaze "sto ne odes"tokio25 wrote: ↑20/10/2025 09:43logika je da si otisao iz bosne prije 8 godinaBodkin wrote: ↑20/10/2025 09:40kazes da ne valja u bosni - sto ne iselis
ok dosao u novi sistem i nisi zadovoljan vrati se onda odakle si dosao cim nisi zadovoljan sa novim
i ovo sto si ti nabrojao je tvoje kicenje koje ja nisam ni spomenuo i to nema nikakve veze sa ovim sto pisem
to je moja poenta. mislim lokalni evropljani se zale pa im niko ne kaze da idu negdje
-
tokio25
#29837 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
pa ako se zalis promjenis posao ili pokusas vaniBodkin wrote: ↑20/10/2025 09:59zalis se na posao i u bosni. zalis se na hranu i u bosni. jel ti iko ikad kaze "sto ne odes"tokio25 wrote: ↑20/10/2025 09:43logika je da si otisao iz bosne prije 8 godinaBodkin wrote: ↑20/10/2025 09:40
kazes da ne valja u bosni - sto ne iselis
to je moja poenta. mislim lokalni evropljani se zale pa im niko ne kaze da idu negdje
valjda je i ovaj prije 8 godina se zalio na posao u bih pa probao u njemackoj
vidio da nije to to onda se vrati u bih jer je ocito za njega bolje u bih
i stan i hrana
- dr_Evil
#29838 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
P.S. na mrskom zapadu sam naucio dimiti ribu, to se kod nas ne radi, a vrhunska je stvar
Da ne kazemo da je sve crno, @Didier jesi li na svom putovanje probao Smalahove?
Da ne kazemo da je sve crno, @Didier jesi li na svom putovanje probao Smalahove?
-
Bodkin
#29839 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
sto u bih? sto ne u spaniju? poljsku? dubai? singapur?tokio25 wrote: ↑20/10/2025 10:02pa ako se zalis promjenis posao ili pokusas vaniBodkin wrote: ↑20/10/2025 09:59zalis se na posao i u bosni. zalis se na hranu i u bosni. jel ti iko ikad kaze "sto ne odes"tokio25 wrote: ↑20/10/2025 09:43
logika je da si otisao iz bosne prije 8 godina
valjda je i ovaj prije 8 godina se zalio na posao u bih pa probao u njemackoj
vidio da nije to to onda se vrati u bih jer je ocito za njega bolje u bih
i stan i hrana
-
Bodkin
#29840 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
picanha na brazilski nacin grilovana najveca stvar koju sam naucio vani
-
tokio25
#29841 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
pa neka ide gdje misli da mu je boljeBodkin wrote: ↑20/10/2025 10:06sto u bih? sto ne u spaniju? poljsku? dubai? singapur?
a u bih prvenstveno jer mu je stan ovdje rijesen na sta se zali da mu ode 50% plate
moze on i u dubai i u singapur da mu pojede 80% plate u spaniji mozda isto 50% a u poljskoj 40% karikiram
a hrana vjerovatno jso gora nego u njemackoj u mozda 3 od 4 nabrojane
-
moimoi
- dr_Evil
#29843 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Kod vas kukuruzara bosanskih moguce, ali hercegovci ne dime ribu, i ne bojimo lozu
Tako jednostavno, bacva, objesi, pokrij, ma ko dusa. Doduse sad se imaju kupit i oni mali aparatici za dimljenje sta se pilotina u njih stavlja.
-
moimoi
#29844 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa upravo.. sto ne trazis dalje?Bodkin wrote: ↑20/10/2025 10:06sto u bih? sto ne u spaniju? poljsku? dubai? singapur?
Osim toga.. ljudi se i razvode kada pocnu jervirati jedan drugog.
Bolje dobar razvod, nego los brak.
Ne kontam ljude koji zive negdje i gledaju sve negativno,a nisu primorani tu da zive tj stranci su.
-
moimoi
#29845 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ma dobro.. vi hercegovci, koliko skontah, i niste nesto od ribe
Barem ne vecina. Doduse… ni bosanci. Mozda cak jos i manje.
Uglavnom, imas i po ribljim restoranima kod nas. Probaj.. izvrsna je.
- dr_Evil
#29846 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Mislim da covjek ima odredjeni dio energije za poceti ponovo, ne mozes koliko hoces puta, i pogotovo dobrovoljno. Jednostavno nekad moras da odustanes. Neko ima te energije vise, neko manje, zavisi kao i zdravlje tebe i ukucana. Nikad nije jednostavan odgovor. Sve dok ne puca dobro je
-
Osmi Socrates
#29847 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Očito je čovjek koji je napisao gastarbajter, a ne imigrant. Razlike su drastične. Ako ti ne valja hrana, znaš čovjeka. Ili znaš čovjeka koji zna čovjeka. Tako da moraš znati cirka 50 ljudi u svom gradu za različite stvari.
A sa kafom ne počinjite, jer pijenje kafe je određeni vid rituala, koji je u mnogim kulturama dobio različite oblike koji veze nemaju sa originalom.
Kaže espresso, i pije ga dva sata u kafiću. Nigdje veze s vezom.
A sa kafom ne počinjite, jer pijenje kafe je određeni vid rituala, koji je u mnogim kulturama dobio različite oblike koji veze nemaju sa originalom.
Kaže espresso, i pije ga dva sata u kafiću. Nigdje veze s vezom.
-
tokio25
#29848 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
onda se ne zalidr_Evil wrote: ↑20/10/2025 10:15Mislim da covjek ima odredjeni dio energije za poceti ponovo, ne mozes koliko hoces puta, i pogotovo dobrovoljno. Jednostavno nekad moras da odustanes. Neko ima te energije vise, neko manje, zavisi kao i zdravlje tebe i ukucana. Nikad nije jednostavan odgovor. Sve dok ne puca dobro je![]()
rintaj odabrao si losu opciju i rintaj dok ne crknes kad ne mozes ili neces da promijenis
-
moimoi
#29849 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa energiju ti crpi upravo nacin razmisljanja da sve gledas negativno. Razumijem da se nemas gdje vratiti.. pa si u depri jer nemas opcija.. al kada imas? Zaista ne vidim razlog zasto sebe muciti. I jos odgajas djecu da isto tako gledaju sve negativno.dr_Evil wrote: ↑20/10/2025 10:15Mislim da covjek ima odredjeni dio energije za poceti ponovo, ne mozes koliko hoces puta, i pogotovo dobrovoljno. Jednostavno nekad moras da odustanes. Neko ima te energije vise, neko manje, zavisi kao i zdravlje tebe i ukucana. Nikad nije jednostavan odgovor. Sve dok ne puca dobro je![]()
Sto bi moj dobar drug rekao-skuhaj si caj od rodnog lista.. mozda ti bude bolje.
- dr_Evil
#29850 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ne mislim da sam odabrao losu opciju. Ja sam covjek koji se na sve zali, po prirodi sam najveci pesimist.tokio25 wrote: ↑20/10/2025 10:19onda se ne zalidr_Evil wrote: ↑20/10/2025 10:15Mislim da covjek ima odredjeni dio energije za poceti ponovo, ne mozes koliko hoces puta, i pogotovo dobrovoljno. Jednostavno nekad moras da odustanes. Neko ima te energije vise, neko manje, zavisi kao i zdravlje tebe i ukucana. Nikad nije jednostavan odgovor. Sve dok ne puca dobro je![]()
rintaj odabrao si losu opciju i rintaj dok ne crknes kad ne mozes ili neces da promijenis
Svi imaju svoje neke razloge. Ne rintam, kao sto vidis, kako cu da rintam dok serem po forumu 4 od 8 radnih sati, moze mi se jer kompjuter radi vise od mene. Da sam i u Bosni opet me isti posao cekao. Chandler style.
Nego, realno iznosim sve problematike i kako dozivljavam iste. Isto kao sto mi je smijesna bila prica ljetos ljudi koji su kopali nogama i rukama da odu vani, pa nisu uspjeli, a sad izmisljaju price o LGBT vrticima, i ostalim ludorijama, tako su mi i smijesne price o rostilju u Njemackoj.
Hoce neko da mi predstavi Svabiju ko da je USA ili Australija - ili da su ljudska prava kao u Skandijaviji, dok zadnje 3 godine se hoda pognute glave skoro(naglasavam skoro). Ili sto neki vrli forumas ovdje postavi post kad se posvadjao sa njima oko nekih nesuglasica, zaboravih ko ta ljudina bi.