Privremeno oduzimanje vozila

Pravna pitanja, dileme, problemi... Razmijenite svoja iskustva.

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
kakavdanakneiskustvu

#76 Re: Privremeno oduzimanje vozila

Post by kakavdanakneiskustvu »

Ateista wrote: 16/10/2025 11:52
kakavdanakneiskustvu wrote: 16/10/2025 08:09
Ateista wrote: 15/10/2025 20:57

Ok privremeno ga oduzeti i obavijestiti vlasnika da je vozilo dao vozacu koji duguje veliki iznos za kazne, i da ce iduci put vozilo biti trajno zaplijenjeno. Na taj nacin omoguciti onome ko je stvarno samo posudio auto da ne ostane zbog budale bez auta, ali i onemoguciti te sa puno kazni da registruju na zenu, roditelje ili koga vec i tako voze, jer jednom moze proci, drigi put ne, ne mogu stalno mijenjati vlasnistvo.

Ili jos bolje uvesti nacin prinudne naplate na nekoj imovini, plati, bilo cemu, zadnja opcija zatvor. Ako neko moze otkupiti godinu zatvora za neki iznos, logicno bi bilo i da ako duguje taj iznos a nema da plati, za isti odradi godinu zatvora.
dok taj koji pravi prekršaje i nikako ih godinama ne plaća, ne plati ta kazne, mislim da se vozilo ne vraca vlasniku, i tako i treba biti

ima na stotine ko fol žestokih momaka koji nikada nista na plaćaju i vozajiu auta registrovana na tuđem imenu, i kada voze necije vozilo i bude i privremeno oduzeto zbog neplaćenih kazni, trebalo bi valjda vozilo vratiti vlasniku a kazne nek ostanu neplaćene? pa zna valjda vlasnik vozila kome je i kakvoj osobi dao auto

takvi obicno nemaju platu

u zatvor se ide zbog krivičnog djeka a neplaćanje kazniu koliko znam nije k, djelo, neka me neko ispravi ako grijesim
OK je to za slucajeve gdje vozac koji ne placa kazne, auto prevede na nekog da bi mogao da ga registruje, ali problem je sto ce to onda uticati na obicne ljude koji nekom posude auto, ili na firme koje daju svojim zaposlenicima, da ne govorim o rent a car agencijama, prekomplikovano je da se za svako posudjivanje auta mora provjeravati ko ima koliko kazni.

Ne mozes uvijek znati ko je kakav, puno je mogucih situacija da znas da li osoba kojoj dajes auto placa kazne ili, pogotovo velike firme sa puno zaposlenih, i opet glavni problem je sto vlast prebacuje svoju odgovornost na obicne gradjane, jer oni nisu sposobni da rijese problem.

Jasno je da su zatvori inace zbog krivicnih djela, ali moglo bi se i to zakonski regulisati, da ko ima dugove preko odredjenog iznosa i nema imovine koja se moze zaplijeniti, da se to smatra krivicnim djelom za koje se propise zatvor. Nije to vezano ni samo za saobracajne kazne, ima jos raznih mogucih dugova koje neko moze imati a da nema imovine koju mu mogu zaplijeniti, bar ne zvanicno na svoje ime vec prebace na nekog kao i ovi auto, mora i za to biti neki mehanizam da se tome stane u kraj, a ja ne vidim drugi nacin nego zatvorske kazne. Cak sta vise, trebalo bi uvesti da u zatvoru imaju neku vrstu prinudnog rada, kojim otplacuju dug i otplacuju boravak u zatvoru.
taj koji ima neplaćene kazne ne moze prevesti autio na drugu osobu

sto bi regularan građanin posudio auto nekom ko je poznat kao kabadahija? ako to već uradi, nek snosi posljedice toga da ce poliocija mozda oduzeti vozili onome ko upravlja a vozilo nije njegovo,a ima 12000 KM kazni

u KPZ Zenica jedva da imamu mjesta za one koji su osuđeni za k. djela,a eto sad bi trebalo slati o one koji ne plaćaju kazne
doff

#77 Re: Privremeno oduzimanje vozila

Post by doff »

kakavdanakneiskustvu wrote: 16/10/2025 11:51
Velkoski wrote: 16/10/2025 11:48 rješenje je prekvalifikacija u krivično djelo i zatvor

ako imaš 20 hiljada kazni onda ne znam šta drugo i zaslužuješ, fakat se treba dobro potruditi za to
e to je do sudova
Misliš do zakonodavstva?
kakavdanakneiskustvu

#78 Re: Privremeno oduzimanje vozila

doff wrote: 16/10/2025 12:30
kakavdanakneiskustvu wrote: 16/10/2025 11:51
Velkoski wrote: 16/10/2025 11:48 rješenje je prekvalifikacija u krivično djelo i zatvor

ako imaš 20 hiljada kazni onda ne znam šta drugo i zaslužuješ, fakat se treba dobro potruditi za to
e to je do sudova
Misliš do zakonodavstva?

pa eto, moze i tako
Ateista

#79 Re: Privremeno oduzimanje vozila

Post by Ateista »

kakavdanakneiskustvu wrote: 16/10/2025 12:13
kakavdanakneiskustvu wrote: 16/10/2025 08:09

dok taj koji pravi prekršaje i nikako ih godinama ne plaća, ne plati ta kazne, mislim da se vozilo ne vraca vlasniku, i tako i treba biti

ima na stotine ko fol žestokih momaka koji nikada nista na plaćaju i vozajiu auta registrovana na tuđem imenu, i kada voze necije vozilo i bude i privremeno oduzeto zbog neplaćenih kazni, trebalo bi valjda vozilo vratiti vlasniku a kazne nek ostanu neplaćene? pa zna valjda vlasnik vozila kome je i kakvoj osobi dao auto

takvi obicno nemaju platu

u zatvor se ide zbog krivičnog djeka a neplaćanje kazniu koliko znam nije k, djelo, neka me neko ispravi ako grijesim
OK je to za slucajeve gdje vozac koji ne placa kazne, auto prevede na nekog da bi mogao da ga registruje, ali problem je sto ce to onda uticati na obicne ljude koji nekom posude auto, ili na firme koje daju svojim zaposlenicima, da ne govorim o rent a car agencijama, prekomplikovano je da se za svako posudjivanje auta mora provjeravati ko ima koliko kazni.

Ne mozes uvijek znati ko je kakav, puno je mogucih situacija da znas da li osoba kojoj dajes auto placa kazne ili, pogotovo velike firme sa puno zaposlenih, i opet glavni problem je sto vlast prebacuje svoju odgovornost na obicne gradjane, jer oni nisu sposobni da rijese problem.

Jasno je da su zatvori inace zbog krivicnih djela, ali moglo bi se i to zakonski regulisati, da ko ima dugove preko odredjenog iznosa i nema imovine koja se moze zaplijeniti, da se to smatra krivicnim djelom za koje se propise zatvor. Nije to vezano ni samo za saobracajne kazne, ima jos raznih mogucih dugova koje neko moze imati a da nema imovine koju mu mogu zaplijeniti, bar ne zvanicno na svoje ime vec prebace na nekog kao i ovi auto, mora i za to biti neki mehanizam da se tome stane u kraj, a ja ne vidim drugi nacin nego zatvorske kazne. Cak sta vise, trebalo bi uvesti da u zatvoru imaju neku vrstu prinudnog rada, kojim otplacuju dug i otplacuju boravak u zatvoru.

sto bi regularan građanin posudio auto nekom ko je poznat kao kabadahija? ako to već uradi, nek snosi posljedice toga da ce poliocija mozda oduzeti vozili onome ko upravlja a vozilo nije njegovo,a ima 12000 KM kazni

u KPZ Zenica jedva da imamu mjesta za one koji su osuđeni za k. djela,a eto sad bi trebalo slati o one koji ne plaćaju kazne
Ne znam moze li kad ima kazni, ali moze ranije, ima onih koji planiraju da ne placaju kazne i u startu prijave auto na nekog ko ne vozi, to i jeste glavni problem i motiv za oduzimanje auta da se tome stane u kraj.

Stvar i jeste tome sto ne mozes znati ko je kabadahija a ko ne, pogotovo po tom pitanju, moze neko izgledati sasvim OK i normalan a da ti ni ne padne na pamet da ima toliko neplacenih kazni, pogotovo kad uzmemo u obzir velike firme sa dosta ljudi.

Za zatvor, to sto nema mjesta opet nije ans problem, jos jedan pokazatelj da se problemi vlasti prebacuju na nas, jer oni nisu sposobni da rijese neke stvari.
kakavdanakneiskustvu

#80 Re: Privremeno oduzimanje vozila

Ateista wrote: 16/10/2025 13:21

Ne znam moze li kad ima kazni, ali moze ranije, ima onih koji planiraju da ne placaju kazne i u startu prijave auto na nekog ko ne vozi, to i jeste glavni problem i motiv za oduzimanje auta da se tome stane u kraj.

Stvar i jeste tome sto ne mozes znati ko je kabadahija a ko ne, pogotovo po tom pitanju, moze neko izgledati sasvim OK i normalan a da ti ni ne padne na pamet da ima toliko neplacenih kazni, pogotovo kad uzmemo u obzir velike firme sa dosta ljudi.

Za zatvor, to sto nema mjesta opet nije ans problem, jos jedan pokazatelj da se problemi vlasti prebacuju na nas, jer oni nisu sposobni da rijese neke stvari.
pa ja napisah da onaj koji ima neplaćene kazne ne moze prevesti autu na nekog drugog.

mozes znati jer neces komsiji s kojim se jedva pozdravis valjda dati auto da ga vozi??

spominjem to da u zatvoru nema mjesta za one koji vrše k. djela, a ti bi da se tamo salju i oni koji ne cine k. djela nego cine prekrsaje
DaysleepeR

#81 Re: Privremeno oduzimanje vozila

Post by DaysleepeR »

bosanka hercegovic wrote: 14/10/2025 21:47 Radnik vozio vozilo firme. Prilikom kontrole saobracajne policije ustanovljeno da radnik ima neplacenih kazni cca 2000KM i policija je vozilo privremeno oduzela. Firma je trazila povrat vozila, dobila odgovor da stvar ide na sud, i da sud moze trajno oduzeti vozilo i unistiti ga. Sta mislite o ovome?
A je li za firmu nerješiv problem za ubuduće tražiti od radnika (postojećih i novih) potvrdu i nepostojanju saobraćajnih kazni?
Ateista

#82 Re: Privremeno oduzimanje vozila

Post by Ateista »

kakavdanakneiskustvu wrote: 16/10/2025 13:26

pa ja napisah da onaj koji ima neplaćene kazne ne moze prevesti autu na nekog drugog.

mozes znati jer neces komsiji s kojim se jedva pozdravis valjda dati auto da ga vozi??

spominjem to da u zatvoru nema mjesta za one koji vrše k. djela, a ti bi da se tamo salju i oni koji ne cine k. djela nego cine prekrsaje
Moze prije kazni prevesti, ili ne mora ni prevesti, dogovori sa jaranom ili clanom porodice prilikom kupovine da ide ne njegovo ime.

Ni za neke ljude koje dosta dobro znam ne mogu garantovati imaju li kazni, a opet ponavljam najveci problem je za firme sa puno zaposlenih.

Za zatvore sam vec napisao da to nije problem gradjana vec problem vlasti sto nema prostora u zatvorima, kao i svi drugi problemi oko naplate dugova, to ne treba biti moj problem.
kakavdanakneiskustvu

#83 Re: Privremeno oduzimanje vozila

Ateista wrote: 16/10/2025 13:41
kakavdanakneiskustvu wrote: 16/10/2025 13:26

Moze prije kazni prevesti, ili ne mora ni prevesti, dogovori sa jaranom ili clanom porodice prilikom kupovine da ide ne njegovo ime.

Ni za neke ljude koje dosta dobro znam ne mogu garantovati imaju li kazni, a opet ponavljam najveci problem je za firme sa puno zaposlenih.

Za zatvore sam vec napisao da to nije problem gradjana vec problem vlasti sto nema prostora u zatvorima, kao i svi drugi problemi oko naplate dugova, to ne treba biti moj problem.
ne moze prevesti ako ima kazni, ne moze prodati ako ima kazni

u čemu je problem za ozbiljnu firmu da u pol. stanici ili čak i putem IDDEEA provjeri za svakog novouposlenog vozaca da li taj ima 3000 KM kazni?

pa logicno da to nije nas problem ali jeste nebuloza slati nekog u zatvor jefr ima neplaćene kazne, to su prekršaji ne k. djela
Drugclanbiblioteke

#84 Re: Privremeno oduzimanje vozila

Post by Drugclanbiblioteke »

bosanka hercegovic wrote: 15/10/2025 15:27
Drugclanbiblioteke wrote: 14/10/2025 22:53 Eto novi trend. Prilikom zaposljavanja da prilozis da nema neplacenih kazni :bih:
Da to smo i mi pomislili..... da trebamo tražiti da svaki radnik priloži izvod iz registra kazni...ali tu je Zakon o zaštiti ličnih podataka sa drakonksim kaznama za sve i svašta, i to bi bilo zadiranje u privatnost...a fakat ima likova koji čekaju da kazne zastare....ali otkud poslodavcu informacija, da radnik ima kazni...pitala policajca ko će firmi nadoknaditi štetu zbog toga što nam je oduzeto sredstvo rada, lik mi kaže tužite radnika....ostala sam bez teksta
Pokaze na uvid vozacku i licnu odes na ideea i provjeris kazne
Ozimician

#85 Re: Privremeno oduzimanje vozila

Post by Ozimician »

Ja se iskreno i dalje ne mogu načuditi komentarima ovdje i onda neko kaže kako želi da BiH bude u EU. :-) :-) :-)

Pa zaštita ličnih podataka u EU je svetinja, a ovakve prakse su van pameti. Bez upozorenja, bez opomene, bez bilo čega... oduzmu ti auto. :run:
kakavdanakneiskustvu

#86 Re: Privremeno oduzimanje vozila

Ozimician wrote: 17/10/2025 20:25 Ja se iskreno i dalje ne mogu načuditi komentarima ovdje i onda neko kaže kako želi da BiH bude u EU. :-) :-) :-)

Pa zaštita ličnih podataka u EU je svetinja, a ovakve prakse su van pameti. Bez upozorenja, bez opomene, bez bilo čega... oduzmu ti auto. :run:
kakve veze zastita licnih podataka ima s time što će se vozilo oduzeti od nekoga ko godinama cini prekrsaje, ne plaća ih i vozi tuđa vozila?
Ozimician

#87 Re: Privremeno oduzimanje vozila

Post by Ozimician »

Trubite da poslodavac može/treba da redovno (pored svog mogućeg bogovog posla) da provjerava i takve stvari?
Da Rent-a-car kompanija provjerava svakog ko renta auto kod IDEEA?

U normalnim zemljama se auta rentaju online, jbt koje kameno doba.
kakavdanakneiskustvu

#88 Re: Privremeno oduzimanje vozila

kakve veze zastita licnih podataka ima s time što će se vozilo oduzeti od nekoga ko godinama cini prekrsaje, ne plaća ih i vozi tuđa vozila?
moonco
Grijem se na: Plin
Horoskop: Vaga

#89 Re: Privremeno oduzimanje vozila

Post by moonco »

bosanka hercegovic wrote: 15/10/2025 15:27
Drugclanbiblioteke wrote: 14/10/2025 22:53 Eto novi trend. Prilikom zaposljavanja da prilozis da nema neplacenih kazni :bih:
Da to smo i mi pomislili..... da trebamo tražiti da svaki radnik priloži izvod iz registra kazni...ali tu je Zakon o zaštiti ličnih podataka sa drakonksim kaznama za sve i svašta, i to bi bilo zadiranje u privatnost...a fakat ima likova koji čekaju da kazne zastare....ali otkud poslodavcu informacija, da radnik ima kazni...pitala policajca ko će firmi nadoknaditi štetu zbog toga što nam je oduzeto sredstvo rada, lik mi kaže tužite radnika....ostala sam bez teksta
Imaš li kakav zapisnik? Od policije, suda ? Sa imenima i prezimenima svih učesnika predmeta? Ko je oduzeo? Ime i prezime policajaca. Ko je i šta potpisao ime i prezime.

Što ti šupak ne kaže da se i on može tužiti? I on lično i ministarstvo! Pa njegov posao, pa njegov posao. Naređenje, pa ovo pa ono. Zakonom odgovara i onaj u državnoj službi. I u policiji i u sudu.

Idi kod advokata i pokupi obavezno svu dokumentaciju. Da imaš dokaze jer neće ti to advokat skupljati. Da te ko majmuna ne vozaju. I obavezno sva imena i prezimena pokupi, potpise, pečate, datume i vrijeme. Uzmi i izjave. Podatke o vozilu.

Neka ti advokat napiše i krivičnu prijavu protiv tih lica, nek ide na tužilaštvo. Prijavi krađu, otuđenje stvari. Čuj auto ti oteli.
Ateista

#90 Re: Privremeno oduzimanje vozila

Post by Ateista »

kakavdanakneiskustvu wrote: 17/10/2025 20:35 kakve veze zastita licnih podataka ima s time što će se vozilo oduzeti od nekoga ko godinama cini prekrsaje, ne plaća ih i vozi tuđa vozila?
Ima jer ako hoces da posudis auto nekom, moras znati njegove licne podatke i provjeravati njegove kazne, inace mozes ostati bez auta ni kriv ni duzan.
tokio25

#91 Re: Privremeno oduzimanje vozila

Post by tokio25 »

Ateista wrote: 18/10/2025 10:16
kakavdanakneiskustvu wrote: 17/10/2025 20:35 kakve veze zastita licnih podataka ima s time što će se vozilo oduzeti od nekoga ko godinama cini prekrsaje, ne plaća ih i vozi tuđa vozila?
Ima jer ako hoces da posudis auto nekom, moras znati njegove licne podatke i provjeravati njegove kazne, inace mozes ostati bez auta ni kriv ni duzan.
zato imas opciju da ne posudis
ako posudis ti si sukrivac ajmo reci jer ili nisi znao ili nisi htio znati

inace koji broj ljudi je da bi im posudio auto i koliko znas ljudi koji bi tebi posudili auto?
moonco

#92 Re: Privremeno oduzimanje vozila

Post by moonco »

Samo još jedan argument i dokaz. Još ako je BiH potpisala konvenciju o zaštiti ličnih podataka. Dobit će po ušima. Radili bi kod nas kao u Sjevernoj Koreji. Te međunarodne konvencije potpisane ako se krše i ne poštuju i zato se odgovara.
tokio25

#93 Re: Privremeno oduzimanje vozila

Post by tokio25 »

kakve veze ima zastita podataka sa bio cim ovdje
ne mora niko provjeravati
firma moze reci zaposlenom donesi izvod iz mupa imas li kazni i sve rijeseno
kad zaposljava isto urade

a policija ionako zna je li ima neko kazni ili ne

ovo o posudjivanju licno koga briga sto ti ne pitas lika i sto posudjujes
moonco

#94 Re: Privremeno oduzimanje vozila

Post by moonco »

tokio25 wrote: 18/10/2025 10:28

inace koji broj ljudi je da bi im posudio auto i koliko znas ljudi koji bi tebi posudili auto?
Kriv može biti samo kad je krivični postupak u pitanju - posao tužilaštva

Kod prekršaja nema krivaca ni nekakvih sukrivaca već odgovornih. Uglavnom to je mnoga niža i lakša kvalifikacija.
tokio25

#95 Re: Privremeno oduzimanje vozila

Post by tokio25 »

moonco wrote: 18/10/2025 10:38

Kod prekršaja nema krivaca ni nekakvih sukrivaca već odgovornih. Uglavnom to je je niža kvalifikacije.
kriv mislim ne u smislu zakona nego u smislu ko ti je kriv kad si glup pa posudis meni auto a ja imam hiljade neplacenih kazni
moonco

#96 Re: Privremeno oduzimanje vozila

Post by moonco »

tokio25 wrote: 18/10/2025 10:39

Kod prekršaja nema krivaca ni nekakvih sukrivaca već odgovornih. Uglavnom to je je niža kvalifikacije.
kriv mislim ne u smislu zakona nego u smislu ko ti je kriv kad si glup pa posudis meni auto a ja imam hiljade neplacenih kazni
Samo putem advokata. Policija, prekršajni sudovi, to je buranija. Ko god je ikad bio po tome zna o čemu govorim. Zato se i fursate jer im narod belaje ne pravi. Silu prosipaju na sirotinji. Ko je spreman(a ima para) o jadu ih može zabaviti.
tokio25

#97 Re: Privremeno oduzimanje vozila

Post by tokio25 »

moonco wrote: 18/10/2025 10:45

Samo putem advokata. Policija, prekršajni sudovi, to je buranija. Ko god je ikad bio po tome zna o čemu govorim. Zato se i fursate jer im narod belaje ne pravi. Silu prosipaju na sirotinji. Ko je spreman(a ima para) o jadu ih može zabaviti.
ne moze
je li vozio automobil? jeste
je li ima kazni? ima
je li zakon kaze oduzimaj vozila ovim koji imaju kazni? kaze

o kakvom jadu pricas?
moonco

#98 Re: Privremeno oduzimanje vozila

Post by moonco »

tokio25 wrote: 18/10/2025 10:47
moonco wrote: 18/10/2025 10:45

ne moze
je li vozio automobil? jeste
je li ima kazni? ima
je li zakon kaze oduzimaj vozila ovim koji imaju kazni? kaze

o kakvom jadu pricas?
Čija auta? Lična ili tuđa? Jel gdje definisano? Ako nije to je onda malo šira primjena zakona, a gdje se zadire i krše tuđa prava i drugi zakoni to je podložno sudskim sporovima. I da još ministarstva i onaj ko je učestvovao da zakonom i vlastitom imovinom odgovara za štetu što je napravio.

Razumiješ?

Imaju nekakve međunarodne konvencije, međunarodni zakon. Ako se ne poštuju i krše onda se država sankcioniše. Izbace je iz SWIFT-a, nema nikakvih međunarodnih transakcija, uvedu vize, blokiraju granice. Na osnovu toga se traže azili u trećim zemljama svijeta. Države podliježu sankcijama, izolaciji. A na kraju mogu i bombe kao što radi Amerika, EU i NATO.
kakavdanakneiskustvu

#99 Re: Privremeno oduzimanje vozila

Pa ne moras ništa od toga raditi ako vjeruješ osobi
Ne znam za tebe,ali ja neću dati vozilo nekome koga jedva znam,a neko koga jedva znam,logično da ne mogu znati ima li 5000 maraka neplacenih kazni,policija ne oduzimanje vozilo od nekoga ko ima dvije neplaćena kazne u zadnjih par mjeseci,nego od onih koji godinama čine prekršaje i nikada ni jednu kaznu ne plaćaju, takvima treba biti vozilo oduzeto,čije god da je
kakavdanakneiskustvu

#100 Re: Privremeno oduzimanje vozila

Da,vrlo malo je osoba kojima bilo ko od nas bi posudio auto,i obratno
Post Reply