pa, cim si se prvi put javio ta opcija ne postoji dalje. ostaje nam samo (obojici) da se ne javljamo...Arminovski wrote: ↑12/10/2025 22:43U pravu si 100%belfy wrote: ↑29/09/2025 22:53ti prihvatis, ali onda i pokleknes na prvu... hebiga, sjebao si koncept, a siguran sam da znas na sta mislim. ili da to prostije kazem - podlegao provokaciji i trolanju. no, tu si samo ti kriv...Arminovski wrote: ↑28/09/2025 11:04
Može, odličan prijedlog. Ja ionako nisam previše zagrijan da raspravljam je li zemlja okrugla ili možda nije.
Možda mogu na popravni?
Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
-
belfy
#6351 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
-
Zehran82
#6352 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
hocu odgovor od svih ateista na ovo pitanje...Zehran82 wrote: ↑13/10/2025 22:38 Sta ako bi u Kuranu Bog spomenuo Darwinovu teoriju , imenom "Darwin Teori" i to pozicionira na 1859 pociziju, a Teorija evolucije knjiga je izasla 1859 godine.....
Da li bi vi onda vjerovali da je Kuran od Boga? posto ko moze da zna tako buducnost ako ne Bog?
da li bi to vama kao ateistima bio dokaz da Kuran dolazi od Boga koji poznaje buducnost?
ako kazete ne, onda zasto ne...da cujem...
-
broj dva
#6353 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Jedna molitva koja regenerira jedan odkinuti ud bi bila dovoljna. Jedan les koji se prohoda bi takodje bio dovoljan.Zehran82 wrote: ↑14/10/2025 09:14hocu odgovor od svih ateista na ovo pitanje...Zehran82 wrote: ↑13/10/2025 22:38 Sta ako bi u Kuranu Bog spomenuo Darwinovu teoriju , imenom "Darwin Teori" i to pozicionira na 1859 pociziju, a Teorija evolucije knjiga je izasla 1859 godine.....
Da li bi vi onda vjerovali da je Kuran od Boga? posto ko moze da zna tako buducnost ako ne Bog?
da li bi to vama kao ateistima bio dokaz da Kuran dolazi od Boga koji poznaje buducnost?
ako kazete ne, onda zasto ne...da cujem...
Pisana rijec nije dovoljna.
-
Zehran82
#6354 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
ne bi ni to bilo dovoljno, jer bi optuzio covjeka za magiju onda.
smatrali bi to madjionicarskim trikom.
a ako bi jos vece cudo pred ocima bilo, smatrali bi to halucinacijom....
Ako Bog ne zeli da vjerujete, vi morate nuzno onda slijediti ove izgovore, prvo ide madjionicarski trik a onda na vecem levelu dolazi halucinacija kao izgovor.
to nas Bog obavijestavba u Kuranu koji su vasi izgovori kada vidite cudo....
Uostalom bog kaze, cuda daje bog ali ona nisu garant da ce ljudi vjerovati tako Bog kaze...jer pod Bozijom je ingerencijom hoces li ti vjerovati ili ne...a ne pod tvojom.
Tvoje je da pitas mozes li uci unutra u Kucu a Bozije je hoce li ti vrata otvoriti.
Bog kaze:
6:111 Kada bismo im andjele poslali, i kad bi im mrtvi progovorili, i kad bismo pred njih očigledno sve dokaze sabrali – oni opet ne bi vjerovali, osim ako bi Allah htio, ali većina njih ne zna.
- PixelDrifter
#6355 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
To kao da kazem, imam u garazi Ferrarija, ali ga ne mozete vidjeti jer vam je bog onemogucio. Prakticno, ovo je dozvola i opravdanje za sve moguce lazi. Ajd, pokazi da mozes da letis. Mogu, ali necu. I sta cemo sad?
- PixelDrifter
#6356 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Jednostavan nacin komunikacije sa bogom. Zehry, probaj ovo.
-
broj dva
#6357 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Ako bog ne zeli da vjeujem onda ne mogu sve i da hocu, makar po tvojoj prici. Dakle nije do mene, ja sam u toj prici nevin..Zehran82 wrote: ↑14/10/2025 11:10ne bi ni to bilo dovoljno, jer bi optuzio covjeka za magiju onda.
smatrali bi to madjionicarskim trikom.
a ako bi jos vece cudo pred ocima bilo, smatrali bi to halucinacijom....
Ako Bog ne zeli da vjerujete, vi morate nuzno onda slijediti ove izgovore, prvo ide madjionicarski trik a onda na vecem levelu dolazi halucinacija kao izgovor.
to nas Bog obavijestavba u Kuranu koji su vasi izgovori kada vidite cudo....
Uostalom bog kaze, cuda daje bog ali ona nisu garant da ce ljudi vjerovati tako Bog kaze...jer pod Bozijom je ingerencijom hoces li ti vjerovati ili ne...a ne pod tvojom.
Tvoje je da pitas mozes li uci unutra u Kucu a Bozije je hoce li ti vrata otvoriti.
Bog kaze:
6:111 Kada bismo im andjele poslali, i kad bi im mrtvi progovorili, i kad bismo pred njih očigledno sve dokaze sabrali – oni opet ne bi vjerovali, osim ako bi Allah htio, ali većina njih ne zna.
Ali to psihopati nece smetati da me malo na rostilj..u stvari sta malo, vjecnost. Posteno i korektno, nema sta.
-
Zehran82
#6358 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
vidi se da ne znas kako stvari idu....nije to tako kako ti mislisAko bog ne zeli da vjeujem onda ne mogu sve i da hocu, makar po tvojoj prici. Dakle nije do mene, ja sam u toj prici nevin..
Ako te kazni to je zato sto si zaluzio....pa kako to sad ako on odredjuje hocu l ivjerovati ili ne....
Znaci ti si taj koji pitas ga da vjerujes, pa ti on odobri, a odobrit ce ti ako ti pokazes volju za tim....ako uradis jedan korak on ce tebi zureci poci tebi u susret, ako ti zuris njemu on ce tebi trceci u susret...pa ce ti dati da vjerujes...
ali ako ti imalo pokaziva dozu oholosti prema Njemu, ne ocekuj onda uputu od njega, imat ces blokadu za vjerovanje, neces moci vjerovati i zbog toga biti kaznjen ako se ne pokazes pa ti se digne blokada sa tebe.
shvati to ovako zargonski receno
Ti si taj koji aplicira da radi univerzitetski prijemni test...a profesor odobrava to...
ako ti zatrazis , profesor ce izaci u susret , cak i pomoci da se pripremis za to.
ali ako si ti neiskren, ako cuje profesor da ti trazis da udjes na univerzitet samo eto da bi dobivao placeno stipendiju i da te nije briga za studije, i kako si cuo da su dobre koke tamo, i dobre zurke na faxu pa hoces i ti malo da svrljas tamo u tim vodama...a profa cuje za to i kaze ti , ti ne mozes ici na prijemni , ne dam ti.
i onda ti meni dodjes i kazes...nisam ja kriv sto meni profa neda da idem na fax , da uradim prijemni ispit .....nedaju mi, znaci nije do mene, nisam kriv....a ne znas da profa zna tvoje namjere da je cuo sta planiras i da ti nije stalo do faxa nego do zabave.....
eh tako isto i Bog, on zna tebe bolje nego ti sam sebe....pa kada ne budes pokazivao oholost prema njemu, kada se pokajes za sve prijasnje grijehe, i onda zatrazis ponizno od Boga uputu, tek onda se mozes nadati necemu.
-
broj dva
#6359 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Da bi ga ja pitao nesto onda bi vec trebao da vjerujem u njega. Necu pitati Supermena da me spasi ako ne vjerujem da postojiZehran82 wrote: ↑14/10/2025 11:57vidi se da ne znas kako stvari idu....nije to tako kako ti mislisAko bog ne zeli da vjeujem onda ne mogu sve i da hocu, makar po tvojoj prici. Dakle nije do mene, ja sam u toj prici nevin..
Ako te kazni to je zato sto si zaluzio....pa kako to sad ako on odredjuje hocu l ivjerovati ili ne....
Znaci ti si taj koji pitas ga da vjerujes, pa ti on odobri, a odobrit ce ti ako ti pokazes volju za tim....ako uradis jedan korak on ce tebi zureci poci tebi u susret, ako ti zuris njemu on ce tebi trceci u susret...pa ce ti dati da vjerujes...
ali ako ti imalo pokaziva dozu oholosti prema Njemu, ne ocekuj onda uputu od njega, imat ces blokadu za vjerovanje, neces moci vjerovati i zbog toga biti kaznjen ako se ne pokazes pa ti se digne blokada sa tebe.
shvati to ovako zargonski receno
Ti si taj koji aplicira da radi univerzitetski prijemni test...a profesor odobrava to...
ako ti zatrazis , profesor ce izaci u susret , cak i pomoci da se pripremis za to.
ali ako si ti neiskren, ako cuje profesor da ti trazis da udjes na univerzitet samo eto da bi dobivao placeno stipendiju i da te nije briga za studije, i kako si cuo da su dobre koke tamo, i dobre zurke na faxu pa hoces i ti malo da svrljas tamo u tim vodama...a profa cuje za to i kaze ti , ti ne mozes ici na prijemni , ne dam ti.
i onda ti meni dodjes i kazes...nisam ja kriv sto meni profa neda da idem na fax , da uradim prijemni ispit .....nedaju mi, znaci nije do mene, nisam kriv....a ne znas da profa zna tvoje namjere da je cuo sta planiras i da ti nije stalo do faxa nego do zabave.....
eh tako isto i Bog, on zna tebe bolje nego ti sam sebe....pa kada ne budes pokazivao oholost prema njemu, kada se pokajes za sve prijasnje grijehe, i onda zatrazis ponizno od Boga uputu, tek onda se mozes nadati necemu.
-
Zehran82
#6360 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
da da upravbo tako, ali isto tako on kaze u Kuranu da ce on vas pitati kad stanete ispred njeg
Je li ovo istina?
Postojim li ja evo sad, ili sam samo bajka, izmisljotina....
onako pognuti glava kazete, istina si, vjerujemo sad, mozes li nas vratiti nazad na zemlju pa cemo biti poslusni.
NE MOZE.
Dzehennem je odredite onda.
- PixelDrifter
#6361 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Dodje necije dijete kod nekoga Zehrane, taj neko ga pita da li vjeruje ili ne vjeruje u australijsko bodljikavo prase. Ako kaze da vjeruje, biti ce sve dobro, dobit ce cokoladu, ali ako ne vjeruje polit ce ga benzinom i zapaliti i pustiti da umre. Da li to tebi zvuci normalno i uravnotezeno? A, zamisli sad jos bolesnije, zatvori dijete i muci ga, kroz sve faze odrastanja i sazrijevanja do starosti i na kraju ga zapali, jer ista osoba nije vjerovala u njegovo australijsko bodljikavo prase. Sad bolesno van svake pameti: ako ne vjerujes bog te osudjuje na vjecnost u vatri. Koja iole normalna i minimalno inteligentna osoba moze da vjeruje u to? Osim tebe.
- apsidejzi
#6362 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Bio si zlocest i Djeda mraz ti nece dati paketice! A Djeda mraz je sveznajuci ciko koji zna koje dijete je bilo dobro a koje lose. On vec zna da li ce napraviti nekome igracku ili ne, samo pusta da djeca sama urade ono sto on vec zna. Ti neces dobiti omiljenu igracku za Novu godinu jer ne vjerujes u Djeda mraza. Sam si sebi krivZehran82 wrote: ↑14/10/2025 13:13da da upravbo tako, ali isto tako on kaze u Kuranu da ce on vas pitati kad stanete ispred njeg
Je li ovo istina?
onako pognuti glava kazete, istina si, vjerujemo sad, mozes li nas vratiti nazad na zemlju pa cemo biti poslusni.
NE MOZE.
Upravo ovako meni zvuci tvoje objasnjenje. Sta god mislio o mom objasnjenju to ja mislim o tvom. I za jedno i za drugo ima apsolutno isto dokaza: NULA.
-
Zehran82
#6363 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
vidi jednu stvar, za djeda mraza nema absolutno nikakvih dokaza, pa ni indikativnihapsidejzi wrote: ↑15/10/2025 08:41Bio si zlocest i Djeda mraz ti nece dati paketice! A Djeda mraz je sveznajuci ciko koji zna koje dijete je bilo dobro a koje lose. On vec zna da li ce napraviti nekome igracku ili ne, samo pusta da djeca sama urade ono sto on vec zna. Ti neces dobiti omiljenu igracku za Novu godinu jer ne vjerujes u Djeda mraza. Sam si sebi krivZehran82 wrote: ↑14/10/2025 13:13da da upravbo tako, ali isto tako on kaze u Kuranu da ce on vas pitati kad stanete ispred njeg
Je li ovo istina?
NE MOZE.
Upravo ovako meni zvuci tvoje objasnjenje. Sta god mislio o mom objasnjenju to ja mislim o tvom. I za jedno i za drugo ima apsolutno isto dokaza: NULA.
znaci cak ni ono pa eto postoji mogucnost da postoji, ni to ne mozemo reci za djeda mraza....
dok sto se tice Boga imamo milione indikativnih dokaza, a to je da vidimo dizajn svukuda oko nas
znaci kada vidim ogromnu kompleksnost u celijama od motora, robota, turbina, pumpa, filtera, kodova, automatizovane industrije i masa toga jos....naravno da cu pomisliti momentalno iste sekunde da je inteligencija napravili a ne kao vi ateisti prepustiti to slijepim slucajnostima....
to je razlika izmedju mene i vas , sto vi mozete olahko vjerovati da tu ogromnu kompleksnost u celijama naprave slijepe slucajnosti koje nemaju ni razuma, ni znanja, ni svijesti, ni moc planiranja ni sihronizovanog stvaranja.
ali to mi ovdje okrecemo stol naopako, let me turn the table....vi ste fakticki ti koji vjeruejte u bajke, a to je najveca bajka da vjerujes da slucajnosti stvore kopmpleksan grad pun masina i robota koji rade automatizovano.
znaci vi ste ateisti fakticki ti koji vjerujete u bajke, a ja ne vjerujem ni u kakve bajke....Bog u ovom slucaju djeluje kao realnosti,. logika, gdje se ogromna kompleksnost spaja sa inteligencijom a ne sa slijepim slucajnostima koje vi olahko vjerujete da je sve samo slucajnosti to.
kada ne bi vidjeli tu ogromnu kompleksnost, kada nebi vidjeli inteligenciju u onome sto nas okruzuje, pa odlucimo da vjerujemo u Boga, onda bi to bilo skoro kao na nivou djeda mraza, onako eto vjerujemo zato sto nam se vjeruje...
-
Zehran82
#6364 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
vjerovati u takve prase, neko imaginarno bice je nerealna stvar.....i nema smisla to sproediti sa Bogom.PixelDrifter wrote: ↑14/10/2025 15:36 Dodje necije dijete kod nekoga Zehrane, taj neko ga pita da li vjeruje ili ne vjeruje u australijsko bodljikavo prase. Ako kaze da vjeruje, biti ce sve dobro, dobit ce cokoladu, ali ako ne vjeruje polit ce ga benzinom i zapaliti i pustiti da umre. Da li to tebi zvuci normalno i uravnotezeno? A, zamisli sad jos bolesnije, zatvori dijete i muci ga, kroz sve faze odrastanja i sazrijevanja do starosti i na kraju ga zapali, jer ista osoba nije vjerovala u njegovo australijsko bodljikavo prase. Sad bolesno van svake pameti: ako ne vjerujes bog te osudjuje na vjecnost u vatri. Koja iole normalna i minimalno inteligentna osoba moze da vjeruje u to? Osim tebe.
jer u prirodi vidimo inteligentni dizajn koji nase misli okrece prema Bogu, daje nam za pravo da vjerujemo, daje legitimitet vjerovanju u Boga i nije to onda vise slijepo vjerovanje.
kada naopako postavis stvari kao ti onda nista nije normalno,Ako kaze da vjeruje, biti ce sve dobro, dobit ce cokoladu, ali ako ne vjeruje polit ce ga benzinom i zapaliti i pustiti da umre. Da li to tebi zvuci normalno i uravnotezeno?
ne kaznjava tebe Bog u tom slucaju sto nisi vjerovao u njega , nego kaznjava posljedice tog nevjerovanja.....jer kada nevjerujes u njega, ne radis ono sto ti je naredio, a radis ono sto ti je zabranio....pa zato se kazna spusti.
Isto kao kad drzava ne kaznjava tek tako sto neko nevjeruje u drzavne zakone, nego kazni kada djelom pokaze osoba da ne vjeruje u drzavne zakone, tipa, nece da plati porez, ide 200 na sahat kroz crveno i mnogo toga jos sto prekrisi a drzava zabranila. pa drzava onda posalje one koji ce da kazne, ili ekonomski ili zatvorom zato sto osoba nije vjerovala u drzavu pa svojim djelima kontru drzavi spucala.
jeli ti sad jasnije?
- dr_Evil
#6365 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Slaba je to fajda sta pricasZehran82 wrote: ↑15/10/2025 09:15vjerovati u takve prase, neko imaginarno bice je nerealna stvar.....i nema smisla to sproediti sa Bogom.PixelDrifter wrote: ↑14/10/2025 15:36 Dodje necije dijete kod nekoga Zehrane, taj neko ga pita da li vjeruje ili ne vjeruje u australijsko bodljikavo prase. Ako kaze da vjeruje, biti ce sve dobro, dobit ce cokoladu, ali ako ne vjeruje polit ce ga benzinom i zapaliti i pustiti da umre. Da li to tebi zvuci normalno i uravnotezeno? A, zamisli sad jos bolesnije, zatvori dijete i muci ga, kroz sve faze odrastanja i sazrijevanja do starosti i na kraju ga zapali, jer ista osoba nije vjerovala u njegovo australijsko bodljikavo prase. Sad bolesno van svake pameti: ako ne vjerujes bog te osudjuje na vjecnost u vatri. Koja iole normalna i minimalno inteligentna osoba moze da vjeruje u to? Osim tebe.
jer u prirodi vidimo inteligentni dizajn koji nase misli okrece prema Bogu, daje nam za pravo da vjerujemo, daje legitimitet vjerovanju u Boga i nije to onda vise slijepo vjerovanje.
kada naopako postavis stvari kao ti onda nista nije normalno,Ako kaze da vjeruje, biti ce sve dobro, dobit ce cokoladu, ali ako ne vjeruje polit ce ga benzinom i zapaliti i pustiti da umre. Da li to tebi zvuci normalno i uravnotezeno?
ne kaznjava tebe Bog u tom slucaju sto nisi vjerovao u njega , nego kaznjava posljedice tog nevjerovanja.....jer kada nevjerujes u njega, ne radis ono sto ti je naredio, a radis ono sto ti je zabranio....pa zato se kazna spusti.
Isto kao kad drzava ne kaznjava tek tako sto neko nevjeruje u drzavne zakone, nego kazni kada djelom pokaze osoba da ne vjeruje u drzavne zakone, tipa, nece da plati porez, ide 200 na sahat kroz crveno i mnogo toga jos sto prekrisi a drzava zabranila. pa drzava onda posalje one koji ce da kazne, ili ekonomski ili zatvorom zato sto osoba nije vjerovala u drzavu pa svojim djelima kontru drzavi spucala.
jeli ti sad jasnije?
Prvo sta se trazi je namaz. Kako da klanjam ako ne vjerujem, a kako da vjerujem kad mi nije prvo programirao vjeru - ako je htio da vjerujem, a ako nije programirao nije mi ponudio dokaz postojanja, valjda je zato vjera - a ne nauka.ne kaznjava tebe Bog u tom slucaju sto nisi vjerovao u njega , nego kaznjava posljedice tog nevjerovanja.....jer kada nevjerujes u njega, ne radis ono sto ti je naredio, a radis ono sto ti je zabranio....pa zato se kazna spusti.
I sad ja treba da gorim u vjecnoj vatri zbog propusta administracija na nebesima. Mikro menadzment.
- PixelDrifter
-
Zehran82
#6367 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
dr_Evil wrote: ↑15/10/2025 09:27Slaba je to fajda sta pricasZehran82 wrote: ↑15/10/2025 09:15vjerovati u takve prase, neko imaginarno bice je nerealna stvar.....i nema smisla to sproediti sa Bogom.PixelDrifter wrote: ↑14/10/2025 15:36 Dodje necije dijete kod nekoga Zehrane, taj neko ga pita da li vjeruje ili ne vjeruje u australijsko bodljikavo prase. Ako kaze da vjeruje, biti ce sve dobro, dobit ce cokoladu, ali ako ne vjeruje polit ce ga benzinom i zapaliti i pustiti da umre. Da li to tebi zvuci normalno i uravnotezeno? A, zamisli sad jos bolesnije, zatvori dijete i muci ga, kroz sve faze odrastanja i sazrijevanja do starosti i na kraju ga zapali, jer ista osoba nije vjerovala u njegovo australijsko bodljikavo prase. Sad bolesno van svake pameti: ako ne vjerujes bog te osudjuje na vjecnost u vatri. Koja iole normalna i minimalno inteligentna osoba moze da vjeruje u to? Osim tebe.
jeli ti sad jasnije?
Prvo sta se trazi je namaz. Kako da klanjam ako ne vjerujem, a kako da vjerujem kad mi nije prvo programirao vjeru - ako je htio da vjerujem, a ako nije programirao nije mi ponudio dokaz postojanja, valjda je zato vjera - a ne nauka.ne kaznjava tebe Bog u tom slucaju sto nisi vjerovao u njega , nego kaznjava posljedice tog nevjerovanja.....jer kada nevjerujes u njega, ne radis ono sto ti je naredio, a radis ono sto ti je zabranio....pa zato se kazna spusti.
I sad ja treba da gorim u vjecnoj vatri zbog propusta administracija na nebesima. Mikro menadzment.
nije to slabo nista sve je to tako kako sam napisao...Slaba je to fajda sta pricas
namaz ti je kljuc Dzenneta, znaci doslovno ti Bog kaze evo ti kljuc da udjes u Dzennet/Raj, pa ga nemoj izgubiti....Prvo sta se trazi je namaz.
znaci namaz nije nesto propisano radi Boga, da to Bogu nesto treba, moze on i bez toga , nije njemu nase klanjanje njemu potrebno, ali je nama potrebno.
Znaci to ti je kljuc Raja, drzi se toga imas kljuc, a ako radis ostalo to je jos bolje tako onda i vece stepene imas u Raju sto vise dobrih djela.
ako ti trazis od njega da mu se priblizis, da naucis, da vidis jeli to to, iskreno pristupis, siguran sam 1000% da ce ti izaci u susreta kako da vjerujem kad mi nije prvo programirao vjeru
Bog kaze:
42:13 .....Allah odabire za Svoju vjeru onoga koga On hoće i upućuje u nju onoga ko Mu se iskreno obrati.
Ovako uradi, okupaj se, podigni ruke bogu kaako muslimani dove, i reci mu ako je ovo istina boze uputi me, i kreni citati Kuran od pocetka, procitaj ga cijelog u narednim danima i sedmicama, i vidjet ces kako ce ti Bog direktno uticati na srce da pocne stvari razumjevati, jasnije stvari postaju.
Ako si dobra osoba, i ne pokazivas oholost, i uradis ovako kako sam ti rekao, siguran sam Bog ce ti se odazvati u tom periodu citanja Kurana, vidjet ces....probaj pa eto vidi ako mi nevjerujes.
a ako to ne uradis, to znaci nisi iskren niti ti je stalo da Bozije upute....i onda ne krivi poslije nikod drugog do samog sebe.
uradi sta sam te savjetovao, pa vidi hoce li ti se Bog odazavati ili ne.I sad ja treba da gorim u vjecnoj vatri zbog propusta administracija na nebesima. Mikro menadzment.
-
toska
#6368 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Mislim da obojica griješite, ali nije ni čudno kada je to teška tema.
Najveći grijeh je nevjerovanje, pa širk i tek onda djela, bila dobra ili loša.
Nevjerovanje (i širk) je jedini neoprostiv grijeh izuzev ako je čovjek istinski tragao za vjerom, ali je nije mogao naći.
"Svako traženje nije i nalaženje", zgodna dosjetka A. I. u vezi ovoga.
Božija pravednost je neupitna i uzima sve u obzir tako da za to nevjerovanje možda "ima nade".
Za one koji su poznavali osnove vjere, ali je svjesno odbijali iz raznih razloga nema spasa sve i da je majka Tereza. Svakako da bi i u ovakvom primjeru išlo da "ima nade" u Božiju milost.
Ova pitanja i nelogičnosti iz ljudske perspektive ponavlja se na svim temama i u raznim varijantama, odzvanja.
Ovo je pokušaj moje malenkosti da ponudim bar neki prihvatljiv odgovor.
- dr_Evil
#6369 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Opet je to filozofija, ali sta ti znaci poznavati osnove vjere ako u tome nisi pronasao logiku ili samu vjeru. Poznajemo vjerujem osnove mnogih religija, ali cemo bez problema rukom odmahnuti na iste.toska wrote: ↑15/10/2025 10:59Mislim da obojica griješite, ali nije ni čudno kada je to teška tema.
Nevjerovanje (i širk) je jedini neoprostiv grijeh izuzev ako je čovjek istinski tragao za vjerom, ali je nije mogao naći.
Božija pravednost je neupitna i uzima sve u obzir tako da za to nevjerovanje možda "ima nade".
Za one koji su poznavali osnove vjere, ali je svjesno odbijali iz raznih razloga nema spasa sve i da je majka Tereza. Svakako da bi i u ovakvom primjeru išlo da "ima nade" u Božiju milost.
Ova pitanja i nelogičnosti iz ljudske perspektive ponavlja se na svim temama i u raznim varijantama, odzvanja.
Dalje kazes svjesno odbijati. To bi znacilo da sam uvjeren u ono sta citam, ali odbijam se potciniti Gospodaru. Ali sta ako nisam uvjeren? Sta ako citam i jednostavno prepoznajem ljudskih ruku djelo jer se ne razlikuje od dnevnopoliticke scene?
-
toska
#6370 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Može se poznavati vjera, ali je i svjesno odbijati ili naknadno odbiti jer se došlo do drugih opcija koje se čine uvjerljivijim.dr_Evil wrote: ↑15/10/2025 11:03Opet je to filozofija, ali sta ti znaci poznavati osnove vjere ako u tome nisi pronasao logiku ili samu vjeru. Poznajemo vjerujem osnove mnogih religija, ali cemo bez problema rukom odmahnuti na iste.toska wrote: ↑15/10/2025 10:59Mislim da obojica griješite, ali nije ni čudno kada je to teška tema.
Dalje kazes svjesno odbijati. To bi znacilo da sam uvjeren u ono sta citam, ali odbijam se potciniti Gospodaru. Ali sta ako nisam uvjeren? Sta ako citam i jednostavno prepoznajem ljudskih ruku djelo jer se ne razlikuje od dnevnopoliticke scene?
Najshvatljiviji oblik tog primjera kod učenijeg dijela ljudi je, doslovno, vjera u nauku bez da se vide njena ograničenja.
Drugi bi mogli biti oholost i ego "šta će meni ko pametovati", strasti i ljubav prema užitku sada tj. hedonizam, zatim obaveze koje vjera nosi (bez "praktikovanja"), a ima ih milion, nazovimo ih sad dužnosti, npr. ići u borbu-rat kao ekstremni primjer itd.
- dr_Evil
#6371 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
OK, da se slozimo oko toga. Ali opet ostaje cinjenica da cu ja zbog toga goriti u vatri, jer za nesto imam puno bolje objasnjenje od neke recenice koja moze, a ne mora znaciti nesto. Sad sam prinudjen iz straha vjerovati u ovo sta bas i nema smisla, dok ovo sta ima smisla moram odbaciti, ili u najbolju ruku natjerati svoj mozak da ga uklopi u pricu koju zelim da vjerujem, iz straha ili zbog mrkve o dzenetu.toska wrote: ↑15/10/2025 11:32Može se poznavati vjera, ali je i svjesno odbijati ili naknadno odbiti jer se došlo do drugih opcija koje se čine uvjerljivijim.dr_Evil wrote: ↑15/10/2025 11:03Opet je to filozofija, ali sta ti znaci poznavati osnove vjere ako u tome nisi pronasao logiku ili samu vjeru. Poznajemo vjerujem osnove mnogih religija, ali cemo bez problema rukom odmahnuti na iste.toska wrote: ↑15/10/2025 10:59
Mislim da obojica griješite, ali nije ni čudno kada je to teška tema.
Najshvatljiviji oblik tog primjera kod učenijeg dijela ljudi je, doslovno, vjera u nauku bez da se vide njena ograničenja.
Drugi bi mogli biti oholost i ego "šta će meni ko pametovati", strasti i ljubav prema užitku sada tj. hedonizam, zatim obaveze koje vjera nosi (bez "praktikovanja"), a ima ih milion, nazovimo ih sad dužnosti, npr. ići u borbu-rat kao ekstremni primjer itd.
-
toska
#6372 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Tvoj opis bi dijelom odgovarao iskreno tražio-nije našao, a dijelom da, sa vjernički strane, nije došao do spoznaje i logike zbog manjka interesa ili pristupio izučavanju sa već formiranim predrasudama.dr_Evil wrote: ↑15/10/2025 11:37OK, da se slozimo oko toga. Ali opet ostaje cinjenica da cu ja zbog toga goriti u vatri, jer za nesto imam puno bolje objasnjenje od neke recenice koja moze, a ne mora znaciti nesto. Sad sam prinudjen iz straha vjerovati u ovo sta bas i nema smisla, dok ovo sta ima smisla moram odbaciti, ili u najbolju ruku natjerati svoj mozak da ga uklopi u pricu koju zelim da vjerujem, iz straha ili zbog mrkve o dzenetu.toska wrote: ↑15/10/2025 11:32Može se poznavati vjera, ali je i svjesno odbijati ili naknadno odbiti jer se došlo do drugih opcija koje se čine uvjerljivijim.dr_Evil wrote: ↑15/10/2025 11:03
Opet je to filozofija, ali sta ti znaci poznavati osnove vjere ako u tome nisi pronasao logiku ili samu vjeru. Poznajemo vjerujem osnove mnogih religija, ali cemo bez problema rukom odmahnuti na iste.
Samo komentarišem, ne sudim nikome, ne znam ni šta bi o sebi mislio.
- apsidejzi
#6373 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Ima. Ja sam vidio djeda mraza u filmovima. Prenosi se od Tim Alena da je Djeda mraz snimljen u filmu The Santa Claus 1994-e godine. U drugoj predaji stoji da je Netflix 2019-e obradio temu Djeda mraza u filmu Klaus.Zehran82 wrote: ↑15/10/2025 09:11vidi jednu stvar, za djeda mraza nema absolutno nikakvih dokaza, pa ni indikativnihapsidejzi wrote: ↑15/10/2025 08:41Bio si zlocest i Djeda mraz ti nece dati paketice! A Djeda mraz je sveznajuci ciko koji zna koje dijete je bilo dobro a koje lose. On vec zna da li ce napraviti nekome igracku ili ne, samo pusta da djeca sama urade ono sto on vec zna. Ti neces dobiti omiljenu igracku za Novu godinu jer ne vjerujes u Djeda mraza. Sam si sebi krivZehran82 wrote: ↑14/10/2025 13:13
da da upravbo tako, ali isto tako on kaze u Kuranu da ce on vas pitati kad stanete ispred njeg
Je li ovo istina?
NE MOZE.
Isto tako, sva djeca svijeta (zapadnog) svake nove godine ili bozica zeljno iscekuju djeda mraza i dobiju poklone. To je indikativni dokaz postojanja istog. Agencija NORAD svake godine izbaci mapu i prati kuda se Djeda Mraz krece u toku decembra. GPS signal. I to je indikativni dokaz.
- PixelDrifter
#6374 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
apsidejzi wrote: ↑15/10/2025 13:30Ima. Ja sam vidio djeda mraza u filmovima. Prenosi se od Tim Alena da je Djeda mraz snimljen u filmu The Santa Claus 1994-e godine. U drugoj predaji stoji da je Netflix 2019-e obradio temu Djeda mraza u filmu Klaus.Zehran82 wrote: ↑15/10/2025 09:11vidi jednu stvar, za djeda mraza nema absolutno nikakvih dokaza, pa ni indikativnihapsidejzi wrote: ↑15/10/2025 08:41
Bio si zlocest i Djeda mraz ti nece dati paketice! A Djeda mraz je sveznajuci ciko koji zna koje dijete je bilo dobro a koje lose. On vec zna da li ce napraviti nekome igracku ili ne, samo pusta da djeca sama urade ono sto on vec zna. Ti neces dobiti omiljenu igracku za Novu godinu jer ne vjerujes u Djeda mraza. Sam si sebi kriv
Isto tako, sva djeca svijeta (zapadnog) svake nove godine ili bozica zeljno iscekuju djeda mraza i dobiju poklone. To je indikativni dokaz postojanja istog. Agencija NORAD svake godine izbaci mapu i prati kuda se Djeda Mraz krece u toku decembra. GPS signal. I to je indikativni dokaz.
Ama, poslao mojoj djeci i cestitku, sa poklonima koje su zeljeli. Evo link za Djeda Mraza:
https://www.portablenorthpole.com/en/santa-video
- apsidejzi
#6375 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Vise dokaza za njega nego za boga. Doduse, da budem fer ima u svakoj dzamiji sergija u koju isto tako mozes ubaciti.PixelDrifter wrote: ↑15/10/2025 13:33apsidejzi wrote: ↑15/10/2025 13:30Ima. Ja sam vidio djeda mraza u filmovima. Prenosi se od Tim Alena da je Djeda mraz snimljen u filmu The Santa Claus 1994-e godine. U drugoj predaji stoji da je Netflix 2019-e obradio temu Djeda mraza u filmu Klaus.
Ama, poslao mojoj djeci i cestitku, sa poklonima koje su zeljeli. Evo link za Djeda Mraza:
https://www.portablenorthpole.com/en/santa-video