Ukrajina

zilog

#220201 Re: Ukrajina

Post by zilog »

zigzag wrote: 14/10/2025 09:30 Ma nemam pojma gdje to. Milion videa od onih nekih brigada. Ko će to pohvatati.

I to naveče gledam na "tevlizoru" kad sam sam :lol: :lol:
Ako opet naletis - postavi.

Sta je jos gotovo nestalo - ona bjesomucna medjusobna ganjanja po rovovima i transejama...

Sada uglavnom dronovi ganjaju...
sumirprimus

#220202 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

plavi_E wrote: 13/10/2025 19:25
sumirprimus wrote: 13/10/2025 19:17
Spoiler
Show
plavi_E wrote: 13/10/2025 19:10
Mislis na ovog lika sto sam mu linkovao tekst?
U doba night vision i fiber optic i dronova koji pogađaju u obrvu iza tri zida ,ocekivati da ce minobcaci kod nas biti primarno oružje koje donosi razliku u trenutku kada se svi naoruzqvaju od raznih vrsta dronova do drugih vrsta naoruzanja i opreme po meni djeluje u najmanju ruku neozbiljno.
Nadam se da nećemo doći u iskušenje, toliko
Na jednoj strani lik sa ukrajinskog fronta objasnjava zbog cega minobacaci a ne dronovi a na drugoj strani forumas koji je ukrajinski front vidio na youtube objasnjava kako lik sa ukrajniskog fronta nema pojma. :lol:
A ti si ga l vidio uzivo i procijenio si da bi to i za nas bilo najbolje jel? Nisam rekao da on nema pojma nego ti legendo.razllka je, drastična :mrgreen: .Jesi bar procitao do kraja? 70% zrtava danas je od.posljedica droniranja.
Zamisli tek uz našu standardnu nedisciplinu uz mogucnosti pogadjanja u obrvu i kroz prozorce pa cik cak kroz hodnike. :-) niko ne kaze da minob. Ne bi valjao nego da je rat danas jbeniji nego ikad usljed napretka dronova, nocne vizije i dalekometnih preciznih raketiranja. Kao I potencijalnih protivnika u okruzenju. Donji si svakako. Ako se nećemo krcit ko neki pa...
Liče
zigzag

#220203 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

zilog wrote: 14/10/2025 09:36
zigzag wrote: 14/10/2025 09:30 Ma nemam pojma gdje to. Milion videa od onih nekih brigada. Ko će to pohvatati.

I to naveče gledam na "tevlizoru" kad sam sam :lol: :lol:
Ako opet naletis - postavi.

Sta je jos gotovo nestalo - ona bjesomucna medjusobna ganjanja po rovovima i transejama...

Sada uglavnom dronovi ganjaju...
Bogami, nekadašnja treća brigada, sadašnji treći korpus i dalje izvodi operacije čišćenja rovova , sa konstatnim videima.
Ali sve je manje licem u licem kod ostalih brigada.

Četničiju dotuku dronovima. I prije nego sto dođu do linije.
sumirprimus

#220204 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

drug_profi wrote: 14/10/2025 01:15 Ne znam care. Ja kažem samo da se nadam da će neko uspjeti opet da uspostavi RBiH. I da ce to uraditi bez mrlje na obrazu.
Za to su potrebna dva uslova. Moderna i jaka BH vojska i trenutak kada se Srbija bude o sebi zabavila. Ovaj drugi dan će sigurno doći, ali ovaj prvi bojim se neće nikad.
To što se ti ne slažeš, ne želiš da se desi, ili šta ja znam već zašto se gicaš i petljas Izrael u pricu, to je tvoje pravo. Ja sam, mislim, bio sasvim jasan.
Bravo druze istog sam misljenja
sumirprimus

#220205 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

dr_Evil wrote: 14/10/2025 08:56
drug_profi wrote: 13/10/2025 21:23
sumirprimus wrote: 13/10/2025 18:18 Tehnoloski skok je ogroman u odnosu na 90te, i ne nece biti dovoljno samo srce volja "i u tenama" pa ni prica kad smo mogli tad mozemo i sad. O tome ja i vjerujem drug profi. Ja stvarno ne želim nama ni Ukrajinu a pogotovu palestinizaciju bosne tj gazu. To je najgori mogući scenarij. Ukrajina ne mozemo biti jer nemamo kompaktnu teritoriju, naoruzani vojsku i prijateljske vanjske granice. Za gazu ne treba ni pričati.
Bravo, upravo ovo je suma sumarum.
Ako nećemo biti Gaza moramo se probuditi jučer još.
Ukrajina ne možemo biti.
Umjesto da spamate forum trebate obratiti paznju na ono sta vam je rekao karananana. Jedini moguci nacin odbrane je preko kantonalnih mup-ova. OS BIH je tu samo da izbaci skolovani kadar koji zna urediti jedinice, poznaje moderne tehnologije ratovanja i ima kontakte po svijetu sa akademija. U slucaju necega dijeli se na 3, ukljucujuci kadar i sredstva.

Bajke o gutanju zaba ostaviti za djecu, koliko god da ih progutate naprijed necete jer cilj zapadnog susjeda je debljanje pereca, i tako je jos otkad su Mlecani poceli jurisati na Bosnu.

O dronovima moze da se prica samo preko obrazovanog kadra ili nekih firmi koje su u stanju proizvesti nesto, jer opet kazem i dronovi se dijele na 3.

Prestanite pricati o BiH kao da je to kompaktna jedinica tipa Albanije ili Kosova, mi to nismo. 2 od 3 sile rade sve da BIH ne postoji, a jedna od te dvije koja bi trebala da se zalaze za prikljucenje BiH u EU i NATO da stoji uz svoju "maticu" zapravo radi sve suprotno od toga, a nama podvlaci pricu o gutanju zaba. Progutali smo mi sve moguce zabe nazalost, od gotove drzave napravili veresiju i opet malo.

"Mi bi trebali" i slicne stvari - jedino sta bi mi trebali je zahtijevati pravnu drzavu u kantonima sa bosnjackom vecinom. Gdje ima pravde doci ce i napredak, a gdje ima napretka proizvest ce se i odbranbena sredstva. MI nismo Ukrajina, nece uz nas stati citav zapadni svijet samo zato ako kazemo da se Bozic slavi u decembru, a ne Januaru, mi smo Palestina, 3 godine su nas ubijali i silovali dok se svijet smijao. To nek je zvijezda vodilja svima. Samo pravda i obrazovanje, a mi sad nemamo ni pravde ni obrazovanja, znate gdje to vodi.
Ti ociglendo ne pratis temu nego samo kontriras radi kontre. Ti si taj koji spama.
Kakvi mupovi legendo, ok oni ti samo ostaju kao šansa za kakav takav odgovor, a opet ljudi oko tebe se opasno baoruzavaju a ti nikako. Ako ih mislis zaustavit sa par dugih cijevi i transportera to je tek zabluda.zato kazem nasa najveća i najbolja šansa je eu i nato kao prioritet nacionalne politike. Kad bi gutali vola a ne zabu.ko to ne vidi rizikuje da doživi sudbinu jedne palestine kakav je vakat dosao nedaj boze.
To sve gore sto pricas postoji i opcija opstanka ali kroz tzv kiprizaciju.
dr_Evil

#220206 Re: Ukrajina

Post by dr_Evil »

sumirprimus wrote: 14/10/2025 10:02
drug_profi wrote: 14/10/2025 01:15 Ne znam care. Ja kažem samo da se nadam da će neko uspjeti opet da uspostavi RBiH. I da ce to uraditi bez mrlje na obrazu.
Za to su potrebna dva uslova. Moderna i jaka BH vojska i trenutak kada se Srbija bude o sebi zabavila. Ovaj drugi dan će sigurno doći, ali ovaj prvi bojim se neće nikad.
To što se ti ne slažeš, ne želiš da se desi, ili šta ja znam već zašto se gicaš i petljas Izrael u pricu, to je tvoje pravo. Ja sam, mislim, bio sasvim jasan.
Bravo druze istog sam misljenja
Bas krasno da ste istog misljenja, e hajde sad nam objasnite kako cemo natjerati, nagovoriti ili dogovoriti se sa bosanskim Hrvatima kojie zele da odebljaju perec, i sa bosanskim Srbima koji zele legaliziju genocidnu tvorevinu unutar Srbije, pa da napravimo tu modernu vojsku. A ja cu da smislim kako da korumpirane i izdajnice begove posaljemo pred lice pravde, cim vas dvojica skontate ovo prvo gutanje zaba.

MOzda da budemo vise kao Albanci, ali ni ti ni drug profi jos niste otisli u Siroki ili Banja luku da im to kazete
sumirprimus

#220207 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

To su i tvoji sugradjani. Imaju gradjanska prava kao I ti.
Osim ako im nećeš nekako uskratit I zabraniti.
Ili ces pravit sebi nacionalnu drzavu samo se morate odlucit legnedo za sta si.
Point.

#220208 Re: Ukrajina

Post by Point. »

sumirprimus wrote: 14/10/2025 10:10 To su i tvoji sugradjani. Imaju gradjanska prava kao I ti.
Nije te to uopšte pitao. Proĉitaj ponovo.
dr_Evil

#220209 Re: Ukrajina

Post by dr_Evil »

sumirprimus wrote: 14/10/2025 10:10 To su i tvoji sugradjani. Imaju gradjanska prava kao I ti.
Dakle nemas nikakav odgovor nego ti je samo cilj da ocrnis jedan dio gradjana BIH, koji mozda jedini zagovara NATO i EU put. Pa legendo odluci se, jesi li za NATO i EU ili si za separatizam i istocne opcije?

Znam da si za separatizam, ali mozes li zaobici one kojima nije do toga?
sumirprimus

#220210 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

dr_Evil wrote: 14/10/2025 10:16
Dakle nemas nikakav odgovor nego ti je samo cilj da ocrnis jedan dio gradjana BIH, koji mozda jedini zagovara NATO i EU put. Pa legendo odluci se, jesi li za NATO i EU ili si za separatizam i istocne opcije?

Ne nego ti nemas nikada odgovora nego uvijek standsrdna Lafina.i uvijek prikazujes druga dva naroda kao kontra stranu a ocekujes maksimaslisticki ida ce se nesto postici. E pa nece.
Jasno je preko koga idemo u eu I nato. Da zivis jos 3 zivota tako je kako he. Dakle legendo hoces li gutati zabu ili ces I dosad rahat patnju dok nas neko svjetsko sranje ne udari u glavu iznenada, iki ces nacionalnu drzavu ili neku formu kiprizacije? Vi sdfa patriote uglavnom pametujete a nikad i ni za sta ne nudite izlaznioi rjesenje
sumirprimus

#220211 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Point. wrote: 14/10/2025 10:14
Ti kad napises jedan smislen , argumetnovan, ili bar sadrzajan post odgovoricu ti rado. Dotad nisi uciteljica legendo
Point.

#220212 Re: Ukrajina

Post by Point. »

sumirprimus wrote: 14/10/2025 10:21
Ti kad napises jedan smislen , argumetnovan, ili bar sadrzajan post odgovoricu ti rado. Dotad nisi uciteljica legendo
Ti ćeš nekom govoriti da napiše smislen, argumentovan post? TI? TI? :lol:

Pito te fino čovjek, kako misliš napraviti modernu i jaku vojsku sa nekim ko želi ujedinjenje sa Srbijom a drugi otvoreno žele daljnje etničko dijeljenje u vidu ponovnog oživljenja zločinačke HRHB?
dr_Evil

#220213 Re: Ukrajina

Post by dr_Evil »

sumirprimus wrote: 14/10/2025 10:20

Ne nego ti nemas nikada odgovora nego uvijek standsrdna Lafina.i uvijek prikazujes druga dva naroda kao kontra stranu a ocekujes maksimaslisticki ida ce se nesto postici. E pa nece.
Jasno je preko koga idemo u eu I nato. Da zivis jos 3 zivota tako je kako he. Dakle legendo hoces li gutati zabu ili ces I dosad rahat patnju dok nas neko svjetsko sranje ne udari u glavu iznenada, iki ces nacionalnu drzavu ili neku formu kiprizacije? Vi sdfa patriote uglavnom pametujete a nikad i ni za sta ne nudite izlaznioi rjesenje
Zaba je progutana i to velika ko cocin bubanj, i jos potpisana sa zemljama garantima. Bilo koje gutanje zabe znaci samo jos jedan korak vise ka debljanju pereca. Doveli smo najbrojniju etniju u polozaj najnize indijske kaste, dok smo najbrojniju etniju doveli u polozaj vladajuce kaste, i opet malo.

Nemam ja nikakav problem sa gutanjem zaba i dalje, ali hajde nek prva bude da niko od gradjana BiH ne moze imati drzavljanstvo okolnih drzava pa da smo u istom kosu - jer prva zaba je bila specijalne veze koja je omogucila dobivanje duplog drzavljanstva na osnovu religije.

Dakle da ponovim pitanje, kako cemo natjerati, nagovorit, ili dogovoriti sa bosanskim Hrvatima koji zele debljanje pereca i rade sve da drzave BiH bude sto manje, i sa bosanskim Srbima koji zele legalizaciju genocida te pomjeranje srbijanske granice sa Drine na Trebevic - da se OS BiH modernizuju i pridruze NATO paktu? Jer ovo znaci odustajanje od debbljanja pereca i pomjeranja granice. A ja cu licno rijesiti kriminalni begovat ako treba.

Sve ostalo je zagovaranje istocnih opcija, sve zabe sa manje BiH su istocna opcija i dalje od EU i NATOA.
Last edited by dr_Evil on 14/10/2025 10:51, edited 1 time in total.
peca777

#220214 Re: Ukrajina

Post by peca777 »

dr_Evil wrote: 14/10/2025 10:31 Nemam ja nikakav problem sa gutanjem zaba i dalje, ali hajde nek prva bude da svi gradjani BiH ne mogu imati drzavljanstvo okolnih drzava pa da smo u istom kosu - jer prva zaba je bila specijalne veze koja je omogucila dobivanje duplog drzavljanstva na osnovu religije.
Zasto bi imao drzavljanstvo srbije ako nisi srbin?
dr_Evil wrote: 14/10/2025 10:31 Dakle da ponovim pitanje, kako cemo natjerati, nagovorit, ili dogovoriti sa bosanskim Hrvatima koji zele debljanje pereca i rade sve da drzave BiH bude sto manje, i sa bosanskim Srbima koji zele legalizaciju genocida te pomjeranje srbijanske granice sa Drine na Trebevic - da se OS BiH modernizuju i pridruze NATO paktu? Jer ovo znaci odustajanje od debbljanja pereca i pomjeranja granice. A ja cu licno rijesiti kriminalni begovat ako treba.
Dok ne bude amina i hr i sr, nema nista i ne treba da bude nista od bilo kakve odluke za drzavu.
Čitalac

#220215 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Ukrajinska Pravda o samovoljnom napuštanju jedinica i dezerterstvu: 300 hiljada obučenih vojnika se ne bori.
Image

Prošlogodišnji tekst Ukrajinske pravde o uzrocima i posljedicama samovoljnog napuštanja jedinica (SZČ) i dezerterstva završava zaključkom da je nemoguće prevladati ovaj fenomen, jer postoji koliko i rat. I uobičajen je u svim vojskama svijeta. Ali da ne bi postao faktor koji značajno utječe na tijek rata, potrebno se boriti ne samo protiv posljedica, već i protiv uzroka.
– Službeno ih imamo gotovo 300 tisuća. Obučeni su, mnogi imaju borbeno iskustvo. Ovo je gotova vojska koja se ne bori, već hoda, jer zna da najvjerojatnije neće biti zatvorena - kaže za Ukrajinsku pravdu neslužbeno jedan od utjecajnih profesionalnih časnika. Po njegovom mišljenju, potrebno je pojačati odgovornost za bjegunce: blokirati račune i oduzeti vozačke dozvole.
- Vojnik i bivši zastupnik Igor Lucenko smatra SZČ i dezerterstvo problemom broj 1 u ukrajinskoj vojsci. Međutim, uvjeren je da će se broj slučajeva smanjiti ako vojnici budu mogli bez prepreka „pronaći svoje mjesto u vojsci“ – držati željene položaje ili mijenjati jedinice. Protiv SZČ i dezerterstva možete se boriti štapom i mrkvom. Ali za bič nedostaje političke volje, a za mrkvu – mobilizacijskih rezervi.
- Krajem kolovoza 2024. zastupnici su uveli mehanizam putem kojeg se vojnik može vratiti u službu bez kazne, ako je prvi put napustio jedinicu ili dezertirao. Ukinuta je kaznena odgovornost i vojnik se mogao vratiti u bilo koju jedinicu, uz pismeni pristanak novog zapovjednika. Sama vojska je ovaj zakon prozvala "jednom nije zajeb*". - Učinak uvođenja takvog mehanizma pokazao se suprotnim od očekivanog - broj slučajeva SZČ i dezerterstva značajno se povećao, kažu za UP sugovornici u vojnom vodstvu i parlamentu.
- Prema podacima Državnog odvjetništva, od siječnja 2022. do rujna 2025. godine registrirano je više od 235 tisuća slučajeva SZČ, od čega oko 54 tisuće za dezerterstvo. Radi razumijevanja: od siječnja 2022. do rujna 2024. bilo je otprilike 60 tisuća slučajeva neovlaštenog napuštanja jedinice (gotovo 30 tisuća slučajeva dezerterstva).
- Sada imamo puno vojnika iz centara za obuku. Često se mobilizirani pretvaraju da su bolesni kako bi došli do bolnice i odatle pobjegli kući. Deseci tisuća ljudi koji su pobjegli nisu ni stigli do fronta, kaže izvor iz vojnih krugova.
- Jedan od sugovornika Ukrajinske pravde bio pokupljen je na ulici u veljači 2025. Bio je pijan. Za manje od sat vremena prošao je vojno-liječničku komisiju. Ujutro je odveden u centar za obuku na osnovnu kombiniranu obuku. Ali, nakon završetka obuke otišao je kući, a ne u jedinicu. Od tada je prošlo više od šest mjeseci. "Vojnik" mirno živi na mjestu registracije, ne skriva se, ali nitko ga ne traži.
- Bijeg je postao gotovo jedina metoda premještaja vojnog osoblja između jedinica. Osim toga, ovaj mehanizam je već legaliziran na zakonodavnoj razini. Krajem studenog 2024. godine, Verhovna Rada usvojila je zakon kojim se omogućuje obnavljanje ugovora i isplata vojnom osoblju koje se dobrovoljno vratilo u službu. Zapovjednici su otvorili Pandorinu kutiju – borci su masovno počeli koristiti padobrance kao metodu premještaja, posebno iz pješaštva.
- Opća statistika onih koji su se vratili je tajna. Međutim, nedavno je dužnosnik SBU-a Oleksij Sukačev izjavio da se 29 tisuća ukrajinskih vojnika vratilo u službu po pojednostavljenom postupku.
- Pojednostavljeni postupak bio je na snazi ​​za vojnike koji su prvi put dezertirali prije 10. svibnja 2025. Prestao je funkcionirati 30. kolovoza. Trenutno se vojnici mogu vratiti u službu prema općem algoritmu - putem suda. Međutim, taj je postupak prilično dug i može trajati od nekoliko mjeseci do godinu dana. Sve to vrijeme čekaju odluku kod kuće. I nitko ih ne traži...
sumirprimus

#220216 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Point. wrote: 14/10/2025 10:29
sumirprimus wrote: 14/10/2025 10:21

Ti ćeš nekom govoriti da napiše smislen, argumentovan post? TI? TI? :lol:

Pito te fino čovjek, kako misliš napraviti modernu i jaku vojsku sa nekim ko želi ujedinjenje sa Srbijom a drugi otvoreno žele daljnje etničko dijeljenje u vidu ponovnog oživljenja zločinačke HRHB?
Legendo pusti ti njega daj jedan svoj post na temu a da je smislen, sadrzajan, argumentovan, provokativan, radikalan, bilo kakav?
sumirprimus

#220217 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

dr_Evil wrote: 14/10/2025 10:31

Zaba je progutana i to velika ko cocin bubanj, i jos potpisana sa zemljama garantima. Bilo koje gutanje zabe znaci samo jos jedan korak vise ka debljanju pereca. Doveli smo najbrojniju etniju u polozaj najnize indijske kaste, dok smo najbrojniju etniju doveli u polozaj vladajuce kaste, i opet malo.

Nemam ja nikakav problem sa gutanjem zaba i dalje, ali hajde nek prva bude da niko od gradjana BiH ne moze imati drzavljanstvo okolnih drzava pa da smo u istom kosu - jer prva zaba je bila specijalne veze koja je omogucila dobivanje duplog drzavljanstva na osnovu religije.

Dakle da ponovim pitanje, kako cemo natjerati, nagovorit, ili dogovoriti sa bosanskim Hrvatima koji zele debljanje pereca i rade sve da drzave BiH bude sto manje, i sa bosanskim Srbima koji zele legalizaciju genocida te pomjeranje srbijanske granice sa Drine na Trebevic - da se OS BiH modernizuju i pridruze NATO paktu? Jer ovo znaci odustajanje od debbljanja pereca i pomjeranja granice. A ja cu licno rijesiti kriminalni begovat ako treba.

Sve ostalo je zagovaranje istocnih opcija, sve zabe sa manje BiH su istocna opcija i dalje od EU i NATOA.
Opet ne slazem se, nije zaba progutana, zarad eu.
Drugo kontamstna greška ovih kao prppwtriotskih sdfa stranaka i simaptizera. ne vidim prostora bas za nametanje uslova, nismo neki faktor ni u regiji kamol u svijetu. Ne ceka nas niko jedva, mi moramo uci zarad sebe.
Dakle za pocetak treba prestati praviti neprijatelja od bh hrvata I prestati birati u njjihovo ime a u dejtonu dogovorenog clana predsjednistva iz reda hrvatskog naroda. Koji je to minimum koji im se moze izaci u susret. A zauzvrat odustajanje od ove snsd koalicije i podjele bih I gutanje eu price. Ovako fakticki hrvati sa putovnicama su vec u eu I ne moraju nista, a mi mozemo nastaviti lelemudat po forumima a u rl se nista bitno nece promijeniti osim daljnje geotizacije.
za bh srbe ukoliko ne zele eu i nato, gurao bih kiparski scenarij. Pod svaku cijenu ulazak u EU opet.
I ovde zavrsavam na ovoj temi tema je ukrajina. Navlacite me opako
zigzag

#220218 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

Čitalac wrote: 14/10/2025 10:51 Ukrajinska Pravda o samovoljnom napuštanju jedinica i dezerterstvu: 300 hiljada obučenih vojnika se ne bori.
Image

Prošlogodišnji tekst Ukrajinske pravde o uzrocima i posljedicama samovoljnog napuštanja jedinica (SZČ) i dezerterstva završava zaključkom da je nemoguće prevladati ovaj fenomen, jer postoji koliko i rat. I uobičajen je u svim vojskama svijeta. Ali da ne bi postao faktor koji značajno utječe na tijek rata, potrebno se boriti ne samo protiv posljedica, već i protiv uzroka.
– Službeno ih imamo gotovo 300 tisuća. Obučeni su, mnogi imaju borbeno iskustvo. Ovo je gotova vojska koja se ne bori, već hoda, jer zna da najvjerojatnije neće biti zatvorena - kaže za Ukrajinsku pravdu neslužbeno jedan od utjecajnih profesionalnih časnika. Po njegovom mišljenju, potrebno je pojačati odgovornost za bjegunce: blokirati račune i oduzeti vozačke dozvole.
- Vojnik i bivši zastupnik Igor Lucenko smatra SZČ i dezerterstvo problemom broj 1 u ukrajinskoj vojsci. Međutim, uvjeren je da će se broj slučajeva smanjiti ako vojnici budu mogli bez prepreka „pronaći svoje mjesto u vojsci“ – držati željene položaje ili mijenjati jedinice. Protiv SZČ i dezerterstva možete se boriti štapom i mrkvom. Ali za bič nedostaje političke volje, a za mrkvu – mobilizacijskih rezervi.
- Krajem kolovoza 2024. zastupnici su uveli mehanizam putem kojeg se vojnik može vratiti u službu bez kazne, ako je prvi put napustio jedinicu ili dezertirao. Ukinuta je kaznena odgovornost i vojnik se mogao vratiti u bilo koju jedinicu, uz pismeni pristanak novog zapovjednika. Sama vojska je ovaj zakon prozvala "jednom nije zajeb*". - Učinak uvođenja takvog mehanizma pokazao se suprotnim od očekivanog - broj slučajeva SZČ i dezerterstva značajno se povećao, kažu za UP sugovornici u vojnom vodstvu i parlamentu.
- Prema podacima Državnog odvjetništva, od siječnja 2022. do rujna 2025. godine registrirano je više od 235 tisuća slučajeva SZČ, od čega oko 54 tisuće za dezerterstvo. Radi razumijevanja: od siječnja 2022. do rujna 2024. bilo je otprilike 60 tisuća slučajeva neovlaštenog napuštanja jedinice (gotovo 30 tisuća slučajeva dezerterstva).
- Sada imamo puno vojnika iz centara za obuku. Često se mobilizirani pretvaraju da su bolesni kako bi došli do bolnice i odatle pobjegli kući. Deseci tisuća ljudi koji su pobjegli nisu ni stigli do fronta, kaže izvor iz vojnih krugova.
- Jedan od sugovornika Ukrajinske pravde bio pokupljen je na ulici u veljači 2025. Bio je pijan. Za manje od sat vremena prošao je vojno-liječničku komisiju. Ujutro je odveden u centar za obuku na osnovnu kombiniranu obuku. Ali, nakon završetka obuke otišao je kući, a ne u jedinicu. Od tada je prošlo više od šest mjeseci. "Vojnik" mirno živi na mjestu registracije, ne skriva se, ali nitko ga ne traži.
- Bijeg je postao gotovo jedina metoda premještaja vojnog osoblja između jedinica. Osim toga, ovaj mehanizam je već legaliziran na zakonodavnoj razini. Krajem studenog 2024. godine, Verhovna Rada usvojila je zakon kojim se omogućuje obnavljanje ugovora i isplata vojnom osoblju koje se dobrovoljno vratilo u službu. Zapovjednici su otvorili Pandorinu kutiju – borci su masovno počeli koristiti padobrance kao metodu premještaja, posebno iz pješaštva.
- Opća statistika onih koji su se vratili je tajna. Međutim, nedavno je dužnosnik SBU-a Oleksij Sukačev izjavio da se 29 tisuća ukrajinskih vojnika vratilo u službu po pojednostavljenom postupku.
- Pojednostavljeni postupak bio je na snazi ​​za vojnike koji su prvi put dezertirali prije 10. svibnja 2025. Prestao je funkcionirati 30. kolovoza. Trenutno se vojnici mogu vratiti u službu prema općem algoritmu - putem suda. Međutim, taj je postupak prilično dug i može trajati od nekoliko mjeseci do godinu dana. Sve to vrijeme čekaju odluku kod kuće. I nitko ih ne traži...

Nije nimalo lak životni period. Četiri besmislene godine. Nije čudo da ima onih koji bi otišli. Treba sebe staviti u poziciju tih vojnika i zamisliti četiri godine pritiska.
drug_profi

#220219 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Nadovezali se na moju kratku opasku da se nadam da ćemo nekad vratiti RBiH i sad da im objasnim kako...

Ako ne vjerujete da je to moguće IKAD, dajte onda da podvučemo crtu i da vidimo gdje smo i šta smo.

Samo zapamtite - NEMA opstanka kao nesvrstani, nejebani...
Nečija moraš biti...
To se zahvalite SDFA koja nam je sve perspektive sjebala za ovih 30 godina.

I kraj OT.
dr_Evil

#220220 Re: Ukrajina

Post by dr_Evil »

sumirprimus wrote: 14/10/2025 11:11

Drugo kontamstna greška ovih kao prppwtriotskih sdfa stranaka i simaptizera. ne vidim prostora bas za nametanje uslova, nismo neki faktor ni u regiji kamol u svijetu. Ne ceka nas niko jedva, mi moramo uci zarad sebe.
Dakle za pocetak treba prestati praviti neprijatelja od bh hrvata I prestati birati u njjihovo ime a u dejtonu dogovorenog clana predsjednistva iz reda hrvatskog naroda. Koji je to minimum koji im se moze izaci u susret. A zauzvrat odustajanje od ove snsd koalicije i podjele bih I gutanje eu price. Ovako fakticki hrvati sa putovnicama su vec u eu I ne moraju nista, a mi mozemo nastaviti lelemudat po forumima a u rl se nista bitno nece promijeniti osim daljnje geotizacije.
za bh srbe ukoliko ne zele eu i nato, gurao bih kiparski scenarij. Pod svaku cijenu ulazak u EU opet.
Dakle samo da potpisemo izborni zakon i krenut cemo bratskim stazama prema EU i NATO-u, ili cemo krenuti prema uniji naciji koja po pravilima UN-a vodi ka disoluciji? Mislim znamo ja i ti da se o Bosnjacima pricaju vicevi, neka zasluzeno, nije nas prevario samo ko nas nije stigao, ali realno ako ko vjeruje u ovu pricu oko gutanja zaba za izborni zakon - a nakon svih ovih godina separatizma i jasnog postavljanja ciljeva od strane vrhuske HDZ-a, pa za koju su izmedju ostalog presudjeni, a iste zlocince docekuju proslavama i misama - onda nista.

Ovaj razgovor, cak i da nije spam na temi onda je smijurija. Popricaj sa ekipom iz Gruda, nek predloze set zakona koji ce ispostvati sve norme NATO-a, sve norme EU, i automatsku odluku o ulasku u NATO pakt + nemogucnost Hrvatske da blokira, i nek zadnja stavka bude izborni kakav zelite, pa nek se sve usvoji u komadu. Nece se desit nikad, a mozda ni tad jer ne postoji opcija gutanja zabe. Sve potpisano i postuje se slovo i duh, ovo je samo projekat razgradnje BiH, korak po korak.
dr_Evil

#220221 Re: Ukrajina

Post by dr_Evil »

drug_profi wrote: 14/10/2025 11:23 Nadovezali se na moju kratku opasku da se nadam da ćemo nekad vratiti RBiH i sad da im objasnim kako...

Ako ne vjerujete da je to moguće IKAD, dajte onda da podvučemo crtu i da vidimo gdje smo i šta smo.

Samo zapamtite - NEMA opstanka kao nesvrstani, nejebani...
Nečija moraš biti...
To se zahvalite SDFA koja nam je sve perspektive sjebala za ovih 30 godina.

I kraj OT.
Nikad nisam upoznao niti jednog Bosnjaka koji nije za NATO i EU, osim mozda Prpe i Zahirage. Sve ostalo je prica za malu djecu kao i 10.000 obucenih islamista.
zigzag

#220222 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

dosta je bre
sumirprimus

#220223 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Aha za eu kao i za pravnu drzavu, cist zrak, zdrave puteve, uredne firme I uplacene sve doprinose za radnike :lol: pupa hava suplja ala na hajatu patriotska suplja
Crvene_brigade

#220224 Re: Ukrajina

Post by Crvene_brigade »

Poljubac smrti: Trump će u petak reći ‘da‘, a najnoviji udar na Putina stiže iz Berlina: ‘Vladimire, vjeruj mi, ne želiš vidjeti to oružje‘

Riječ je o potezu koji bi mogao preokrenuti tijek rata i izazvati nove napetosti s Moskvom.

Američki predsjednik Donald Trump sve je bliže povijesnoj odluci o isporuci krstarećih projektila Tomahawk Ukrajini, potezu koji bi mogao preokrenuti tijek rata i izazvati nove napetosti s Moskvom.

Kako piše Kyiv Post, američka administracija odluku razmatra nakon ruskih razarajućih napada na ukrajinsku
elektroenergetsku mrežu, a zapadni dužnosnici tvrde da bi isporuka projektila trebala potaknuti i europske saveznike, s naglaskom na Njemačku, da prestanu oklijevati s vlastitim sustavima dugog dometa poput Taurusa.

Trump smatra da bi upravo taj korak mogao “prodrmati europske saveznike” i prisiliti ih na odlučnije djelovanje. Njemački kancelar Friedrich Merz u ponedjeljak je potvrdio da će s američkim predsjednikom razgovarati o “zajedničkim naporima da se rat u Ukrajini privede kraju”.

Susret Trumpa i Zelenskog u Washingtonu

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u petak stiže u Washington, gdje će ga Trump primiti u Bijeloj kući. Glavna tema sastanka bit će zračna obrana i sposobnosti dugog dometa, a Zelenski je već najavio da će se u SAD-u sastati i s predstavnicima obrambenih i energetskih tvrtki.

“Mogao bih Rusiji reći: ako se ovaj rat ne zaustavi, poslat ću im Tomahawke. To je nevjerojatno oružje, vrlo ofenzivno oružje i, iskreno, Rusija to ne treba vidjeti,” rekao je Trump.

Prema izvorima Kyiv Posta, rasprava o Tomahawku dio je Trumpove vizije modernizacije američke obrane kroz program “Golden Dome for America”, koji bi trebao osnažiti SAD protiv prijetnji iz zraka, uključujući hipersonične projektile.

Američki analitičar Glen Howard ocijenio je da bi isporuka Tomahawka predstavljala “udarac za rusku ratnu mašineriju”, posebno za njezine rafinerijske kapacitete.

“Trump koristi svoj nedavni uspjeh u Gazi kako bi pokrenuo maksimalni pritisak na Rusiju. Ovo bi mogao biti posljednji signal Putinu, ‘imaš priliku za mir, ali nisi je iskoristio’”, rekao je Howard.

Humanitarna katastrofa kao okidač

Glavni razlog američkog zaokreta, tvrde izvori, jest humanitarna kriza koja se produbljuje nakon najnovijih ruskih zračnih napada.

Prema podacima organizacije Hope for Ukraine, samo prošlog tjedna Rusija je lansirala više od 4500 dronova, projektila i bombi, ciljajući elektrane, plinovode i trafostanice.

“Ovo nije nasumično ratovanje – to je smišljena strategija kojom se želi izazvati humanitarna katastrofa i ostaviti milijune ljudi bez grijanja i struje pred zimu,” upozorio je Yuriy Boyechko, direktor organizacije.

Boyechko je poručio saveznicima da, ako već ne mogu zatvoriti ukrajinsko nebo, moraju omogućiti brzu obnovu energetske infrastrukture i hitne isporuke rezervnih sustava napajanja.

Preuzeto sa: https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/ ... jl_home_g1
Dugarry

#220225 Re: Ukrajina

Post by Dugarry »

dr_Evil wrote: 14/10/2025 11:26
sumirprimus wrote: 14/10/2025 11:11

Dakle samo da potpisemo izborni zakon i krenut cemo bratskim stazama prema EU i NATO-u, ili cemo krenuti prema uniji naciji koja po pravilima UN-a vodi ka disoluciji? Mislim znamo ja i ti da se o Bosnjacima pricaju vicevi, neka zasluzeno, nije nas prevario samo ko nas nije stigao, ali realno ako ko vjeruje u ovu pricu oko gutanja zaba za izborni zakon - a nakon svih ovih godina separatizma i jasnog postavljanja ciljeva od strane vrhuske HDZ-a, pa za koju su izmedju ostalog presudjeni, a iste zlocince docekuju proslavama i misama - onda nista.

Ovaj razgovor, cak i da nije spam na temi onda je smijurija. Popricaj sa ekipom iz Gruda, nek predloze set zakona koji ce ispostvati sve norme NATO-a, sve norme EU, i automatsku odluku o ulasku u NATO pakt + nemogucnost Hrvatske da blokira, i nek zadnja stavka bude izborni kakav zelite, pa nek se sve usvoji u komadu. Nece se desit nikad, a mozda ni tad jer ne postoji opcija gutanja zabe. Sve potpisano i postuje se slovo i duh, ovo je samo projekat razgradnje BiH, korak po korak.
Sta nas je naucio rat?
Valjda smo neke lekcije iz rata izvukli?

Da li se mozemo sloziti da je uspostavljanje FBiH bio dobra stvar, a uspostavljanje RS losa stvar.

Uspostavljanje FBiH je zahtjevalo raspustanje HRHB. Kako je do tog doslo? Kad covjek da sebi odgovor na ovo pitanje, bice mu jasno kakvu politiku treba voditi danas.
Post Reply