Mislis na ovog lika sto sam mu linkovao tekst?sumirprimus wrote: ↑13/10/2025 19:05SpoilerShowplavi_E wrote: ↑13/10/2025 18:55 Prestanite vise lagati. Promjene u nacinu ratovanja u Ukrajini i ne idu toliko na stetu BiH cak sto vise. Govorim o liniji fronta a ne o terorisanju civilnog stanovnistva. Bosnjaci nikad nece imati potencijal za terorisanje civilnog stanovnistva niti im to treba. Bosnjacima jedino trebaju sredstva za masovnu eliminaciju zive sile agresora. Dovoljan broj mina 120 mm mogu obrisati citave generacije vojnika na frontu. A bar minobacacke vatre Bosnjacima ne bi trebalo faliti.
Pogledati ovdje ko pise i sta pise:
From the Frontline: I’d Rather Have a Mortar Than a Drone - CEPA
https://cepa.org/article/from-the-front ... n-a-drone/nema sta, ne vrijedi se raspravljat. Ono totalno druga dimenzija lik o minama 120mm
![]()
![]()
Ukrajina
-
plavi_E
#220176 Re: Ukrajina
-
sumirprimus
#220177 Re: Ukrajina
U doba night vision i fiber optic i dronova koji pogađaju u obrvu iza tri zida ,ocekivati da ce minobcaci kod nas biti primarno oružje koje donosi razliku u trenutku kada se svi naoruzqvaju od raznih vrsta dronova do drugih vrsta naoruzanja i opreme po meni djeluje u najmanju ruku neozbiljno.plavi_E wrote: ↑13/10/2025 19:10Mislis na ovog lika sto sam mu linkovao tekst?sumirprimus wrote: ↑13/10/2025 19:05SpoilerShowplavi_E wrote: ↑13/10/2025 18:55 Prestanite vise lagati. Promjene u nacinu ratovanja u Ukrajini i ne idu toliko na stetu BiH cak sto vise. Govorim o liniji fronta a ne o terorisanju civilnog stanovnistva. Bosnjaci nikad nece imati potencijal za terorisanje civilnog stanovnistva niti im to treba. Bosnjacima jedino trebaju sredstva za masovnu eliminaciju zive sile agresora. Dovoljan broj mina 120 mm mogu obrisati citave generacije vojnika na frontu. A bar minobacacke vatre Bosnjacima ne bi trebalo faliti.
Pogledati ovdje ko pise i sta pise:
From the Frontline: I’d Rather Have a Mortar Than a Drone - CEPA
https://cepa.org/article/from-the-front ... n-a-drone/nema sta, ne vrijedi se raspravljat. Ono totalno druga dimenzija lik o minama 120mm
![]()
![]()
Nadam se da nećemo doći u iskušenje, toliko
-
plavi_E
#220178 Re: Ukrajina
Na jednoj strani lik sa ukrajinskog fronta objasnjava zbog cega minobacaci a ne dronovi a na drugoj strani forumas koji je ukrajinski front vidio na youtube objasnjava kako lik sa ukrajniskog fronta nema pojma.sumirprimus wrote: ↑13/10/2025 19:17U doba night vision i fiber optic i dronova koji pogađaju u obrvu iza tri zida ,ocekivati da ce minobcaci kod nas biti primarno oružje koje donosi razliku u trenutku kada se svi naoruzqvaju od raznih vrsta dronova do drugih vrsta naoruzanja i opreme po meni djeluje u najmanju ruku neozbiljno.SpoilerShowplavi_E wrote: ↑13/10/2025 19:10Mislis na ovog lika sto sam mu linkovao tekst?sumirprimus wrote: ↑13/10/2025 19:05SpoilerShownema sta, ne vrijedi se raspravljat. Ono totalno druga dimenzija lik o minama 120mm
![]()
![]()
- japin_mutapi
- Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#220179 Re: Ukrajina
slava ukrajini i hvala usa, gb, eu i nato koji pomazu ukrajincima
- drug_profi
#220180 Re: Ukrajina
Ako si ti tako shvatio aferim.
Upravo sam htio razgolititi naše kurčenje pez pokrića. Mi ćemo ovo-ono. Ko nam šta može, jači smo neg 92.
Evo ja naslikao zamišljen scenarij u koji možemo upasti. I možemo ga samo dudlati jer se ko budale oslanjamo samo na NATO.
Ukrajina se oslanjala na obećanja kao i mi sada.
Ne znam šta je rješenje, a nije ni moj posao da ga nađem. Ali neko je ovdje debelo plaćen za promišljanje o bezbjednosti i odbrani.
Ja ne vidim i ne znam da postoji ikakav plan ili strategija za iskušenje modernog rata. Sve su vojske na svijetu zastarjele, osim Ukrajinske i Ruske.
A mi nismo ni do sad bili u korak makar ni sa tim zastarjelim.
- drug_profi
#220181 Re: Ukrajina
Bravo, upravo ovo je suma sumarum.sumirprimus wrote: ↑13/10/2025 18:18 Tehnoloski skok je ogroman u odnosu na 90te, i ne nece biti dovoljno samo srce volja "i u tenama" pa ni prica kad smo mogli tad mozemo i sad. O tome ja i vjerujem drug profi. Ja stvarno ne želim nama ni Ukrajinu a pogotovu palestinizaciju bosne tj gazu. To je najgori mogući scenarij. Ukrajina ne mozemo biti jer nemamo kompaktnu teritoriju, naoruzani vojsku i prijateljske vanjske granice. Za gazu ne treba ni pričati.
Ako nećemo biti Gaza moramo se probuditi jučer još.
Ukrajina ne možemo biti.
- tramvajtrojka
#220182 Re: Ukrajina
Pusti ga ba godinama je pricao o nekim nevidljivim oklopnjacima koje samo sto nismo proizveli i atomskom oruzjusumirprimus wrote: ↑13/10/2025 19:17U doba night vision i fiber optic i dronova koji pogađaju u obrvu iza tri zida ,ocekivati da ce minobcaci kod nas biti primarno oružje koje donosi razliku u trenutku kada se svi naoruzqvaju od raznih vrsta dronova do drugih vrsta naoruzanja i opreme po meni djeluje u najmanju ruku neozbiljno.plavi_E wrote: ↑13/10/2025 19:10Mislis na ovog lika sto sam mu linkovao tekst?sumirprimus wrote: ↑13/10/2025 19:05SpoilerShownema sta, ne vrijedi se raspravljat. Ono totalno druga dimenzija lik o minama 120mm
![]()
![]()
U se i u svoje kljuse obuke na strelistima i lagano
I da nabavka filamenta za 3d printere i mikroelektronike iz Kine, takodjer jammeri za dronove nista komplicirano najobičniji ukrajinski se sastave u supama al da se nesto testira raducka ne daj boze a ne da zavisimo zadnjih tridesetak godina za barut od najvećeg neprijatelja
- Čitalac
#220183 Re: Ukrajina
Ima forumaša koji dobro poznaju ovu tematiku pa ako ima nekih grešaka u tekstu (do Googla je) neka reaguju...
Serhi Flaš: Kako zaustaviti Shahede
Letjelice dugog dometa vode se do cilja pomoću satelitskog navigacijskog sustava. Ako nema podataka iz satelitskog sustava, cilj neće biti pogođen jer letjelica jednostavno ne razumije gdje se nalazi i kamo bi trebala letjeti. Stoga je satelitska navigacija na teritoriju zemlje potisnuta i od strane nas i od strane neprijatelja.
Ali, budući da postoji supresija satelitskih signala, postoje i protumjere. Na letjelice se ugrađuju posebne "CRPA antene". Takve antene mogu otkloniti smetnje od elektroničkog ratovanja. Što je više elemenata u anteni, to više izvora elektroničkog ratovanja može prevladati. Na početku rata, na Shahedima ih je bilo 4, zatim 8, pa 12, a sada ih je 16. Antene mogu raditi na različitim satelitskim pojasevima i obrađivati različite konstelacije satelita. To znači da su apsolutno sve letjelice "pametne" i imaju inercijalne sustave. Kada signali sa satelita nestanu, bespilotna letjelica nastavlja letjeti, držeći posljednji smjer leta. Visinu čuva barometar, a smjer kompas. To jest, Shahed leti i čeka da se signal sa satelita ponovno pojavi, barem na trenutak. Kada se pojavi, Shahed ponovno izračuna kurs.
Koji je najbolji i najispravniji način suzbijanja navigacijskih sustava na bespilotnim letjelicama? Naravno, naše iskustvo u tim stvarima je vrlo povjerljiva tema. Neprijatelj ima iste probleme s našim udarima u dubinu. Nemojte imati iluzije, u Ruskoj Federaciji više znanstvenika, istraživačkih instituta i poduzeća rade na temi satelitske navigacije i suzbijanja iste. Postoje dvije mogućnosti:
1. Stvaranje velike mreže točaka elektroničkog ratovanja diljem zemlje. Bespilotna letjelica bi stalno bila u zoni suzbijanja i ne bi mogla pronaći signale sa satelita. Nedostatak ovog rješenja je potreba za stalnim povećanjem točaka elektroničkog ratovanja.. To jest, prije ili kasnije, gustoća mreže točaka elektroničkog ratovanja bit će takva da će antene za elektroničko ratovanje morati biti instalirane u gotovo svakoj kući. Istovremeno, povećanje elemenata u anteni je lakše nego izgradnja guste mreže ometanja.
2. Kakve god bile karakteristike CRPA antena, uvijek ih se može pobijediti velikom snagom signala. Na primjer, izvor elektroničkog ratovanja od 100 vata i usmjerena pojačana antena koja gleda izravno u Shahed. Ili nekoliko takvih snažnih izvora. Čini se da je metoda dobra, ali i ovdje postoji nedostatak. Što učiniti kada Shahedi lete sa svih strana odjednom i puno?
Zaključak: Prva metoda je strateška i dugoročna. Pogodna je za zaštitu velikih područja zemlje. Druga metoda je brža i pogodna je za zaštitu kritičnih infrastrukturnih objekata. Neću imenovati opremu za elektroničko ratovanje koja pripada prvoj i drugoj opciji, kako ne bih reklamirao i lobirao za bilo kojeg proizvođača. Najvažnije što želim reći: Prije ili kasnije, neprijatelj će pokriti cijeli svoj teritorij opcijama elektroničkog ratovanja 1 i 2 (neka područja su već čvrsto zatvorena). Duboki udari putem satelitske navigacije postat će nemogući. Stoga je sada potrebno razviti i implementirati navigaciju temeljenu na drugim principima.
-
Crvene_brigade
#220184 Re: Ukrajina
Ostali su samo komadići…
Spoiler
Show
- Isner
#220185 Re: Ukrajina
Što bi se reklo, može im se... U geopolitickom smislu, jaki su ko beton...
-
breuer
#220186 Re: Ukrajina
-
belfy
#220187 Re: Ukrajina
a tu vlast bira ko? uklonis prvu "viteski i bez mrlje" i onda istu zamijeni Deda Mraz? ti si na dobrom tragu kao i Izraelci, ako se pogleda istorijski...drug_profi wrote: ↑12/10/2025 22:14Ja ne znam druze sta tebi nije jasno. Ne podrzavam prelazak drzavnih granica sa vojskom. Samo vratiti ono sto je okupirano.belfy wrote: ↑12/10/2025 20:43i da se uradi sta? napadne Srbija? viteski, casno i bez mrlje? ...stvarno?drug_profi wrote: ↑12/10/2025 20:01
Sa jakom vojskom, brzim izlaskom na granice uz minimum žrtava i maksimalnu zaštitu civila.
Tu treba da se desi prvo da imamo vojsku uopšte, pa onda da bude jaka i moderna, pa onda da sačekamo da Srbija poklekne, što bi se od svega moglo i najprije desiti, a mi ćemo naravno propustiti priliku...
sta bi ti uradio u tom "viteskom i casnom napadu bez mrlje"? ubijao "viteski i casno" koga?
Pri tom ne msilim na etnicko ciscenje, vec eliminaciju separatisticke vlasti i snaga koje drze BiH u ludackoj kosulji.
Naravno da znam da je to SF sada, ali smo i mi djelom krivi za to. Mozda dodju pametniji iza nas.
- drug_profi
#220188 Re: Ukrajina
Ne znam care. Ja kažem samo da se nadam da će neko uspjeti opet da uspostavi RBiH. I da ce to uraditi bez mrlje na obrazu.
Za to su potrebna dva uslova. Moderna i jaka BH vojska i trenutak kada se Srbija bude o sebi zabavila. Ovaj drugi dan će sigurno doći, ali ovaj prvi bojim se neće nikad.
To što se ti ne slažeš, ne želiš da se desi, ili šta ja znam već zašto se gicaš i petljas Izrael u pricu, to je tvoje pravo. Ja sam, mislim, bio sasvim jasan.
Za to su potrebna dva uslova. Moderna i jaka BH vojska i trenutak kada se Srbija bude o sebi zabavila. Ovaj drugi dan će sigurno doći, ali ovaj prvi bojim se neće nikad.
To što se ti ne slažeš, ne želiš da se desi, ili šta ja znam već zašto se gicaš i petljas Izrael u pricu, to je tvoje pravo. Ja sam, mislim, bio sasvim jasan.
-
zilog
#220189 Re: Ukrajina
Clanak je OK.Čitalac wrote: ↑13/10/2025 22:53 Ima forumaša koji dobro poznaju ovu tematiku pa ako ima nekih grešaka u tekstu (do Googla je) neka reaguju...
Serhi Flaš: Kako zaustaviti Shahede
Letjelice dugog dometa vode se do cilja pomoću satelitskog navigacijskog sustava. Ako nema podataka iz satelitskog sustava, cilj neće biti pogođen jer letjelica jednostavno ne razumije gdje se nalazi i kamo bi trebala letjeti. Stoga je satelitska navigacija na teritoriju zemlje potisnuta i od strane nas i od strane neprijatelja.
Ali, budući da postoji supresija satelitskih signala, postoje i protumjere. Na letjelice se ugrađuju posebne "CRPA antene". Takve antene mogu otkloniti smetnje od elektroničkog ratovanja. Što je više elemenata u anteni, to više izvora elektroničkog ratovanja može prevladati. Na početku rata, na Shahedima ih je bilo 4, zatim 8, pa 12, a sada ih je 16. Antene mogu raditi na različitim satelitskim pojasevima i obrađivati različite konstelacije satelita. To znači da su apsolutno sve letjelice "pametne" i imaju inercijalne sustave. Kada signali sa satelita nestanu, bespilotna letjelica nastavlja letjeti, držeći posljednji smjer leta. Visinu čuva barometar, a smjer kompas. To jest, Shahed leti i čeka da se signal sa satelita ponovno pojavi, barem na trenutak. Kada se pojavi, Shahed ponovno izračuna kurs.
Koji je najbolji i najispravniji način suzbijanja navigacijskih sustava na bespilotnim letjelicama? Naravno, naše iskustvo u tim stvarima je vrlo povjerljiva tema. Neprijatelj ima iste probleme s našim udarima u dubinu. Nemojte imati iluzije, u Ruskoj Federaciji više znanstvenika, istraživačkih instituta i poduzeća rade na temi satelitske navigacije i suzbijanja iste. Postoje dvije mogućnosti:
1. Stvaranje velike mreže točaka elektroničkog ratovanja diljem zemlje. Bespilotna letjelica bi stalno bila u zoni suzbijanja i ne bi mogla pronaći signale sa satelita. Nedostatak ovog rješenja je potreba za stalnim povećanjem točaka elektroničkog ratovanja.. To jest, prije ili kasnije, gustoća mreže točaka elektroničkog ratovanja bit će takva da će antene za elektroničko ratovanje morati biti instalirane u gotovo svakoj kući. Istovremeno, povećanje elemenata u anteni je lakše nego izgradnja guste mreže ometanja.
2. Kakve god bile karakteristike CRPA antena, uvijek ih se može pobijediti velikom snagom signala. Na primjer, izvor elektroničkog ratovanja od 100 vata i usmjerena pojačana antena koja gleda izravno u Shahed. Ili nekoliko takvih snažnih izvora. Čini se da je metoda dobra, ali i ovdje postoji nedostatak. Što učiniti kada Shahedi lete sa svih strana odjednom i puno?
Zaključak: Prva metoda je strateška i dugoročna. Pogodna je za zaštitu velikih područja zemlje. Druga metoda je brža i pogodna je za zaštitu kritičnih infrastrukturnih objekata. Neću imenovati opremu za elektroničko ratovanje koja pripada prvoj i drugoj opciji, kako ne bih reklamirao i lobirao za bilo kojeg proizvođača. Najvažnije što želim reći: Prije ili kasnije, neprijatelj će pokriti cijeli svoj teritorij opcijama elektroničkog ratovanja 1 i 2 (neka područja su već čvrsto zatvorena). Duboki udari putem satelitske navigacije postat će nemogući. Stoga je sada potrebno razviti i implementirati navigaciju temeljenu na drugim principima.
Mada CRP antene znacajno umanjuju domet i efikasnost ometanja, pogotovo sto su sateliti "iznad", a ometaci "ispod", to nije uvijek moguce. Jedan od razloga je, da se signal jakog ometaca reflektuje i prelama u troposferi, pa tako "pregazi" signal mnogo daljeg satelita.
Moguce je napraviti sistem (antena+prijemnik+kompjuter), koji ce se probiti i kroz trenutno najjace ometace, ali bi takav sistem bio neprihvatljivo skup i glomazan, a postao bi neupotrebljiv - uvodjenjem neke nove generacije ometaca.
Generalno se, ozbiljne vojske, ne bi trebale oslanjati na satelitsku navigaciju (GNSS), jer su sateliti vjerovatno prva meta u slucaju velikog sukoba, a moguce je da ih izgubimo i incidentom:
https://en.wikipedia.org/wiki/Kessler_syndrome
Alternativa je vizuelno prepoznavanje terena i slicne "zemaljske" metode. Ako vas interesuje, mogu detaljnije o tome.
-
zilog
#220190 Re: Ukrajina
Jedan lik sa ukrajinskog fronta, naspram hiljada, sa tog istog fronta, koji kazu suprotno.plavi_E wrote: ↑13/10/2025 19:25Na jednoj strani lik sa ukrajinskog fronta objasnjava zbog cega minobacaci a ne dronovi a na drugoj strani forumas koji je ukrajinski front vidio na youtube objasnjava kako lik sa ukrajniskog fronta nema pojma.sumirprimus wrote: ↑13/10/2025 19:17 U doba night vision i fiber optic i dronova koji pogađaju u obrvu iza tri zida ,ocekivati da ce minobcaci kod nas biti primarno oružje koje donosi razliku u trenutku kada se svi naoruzqvaju od raznih vrsta dronova do drugih vrsta naoruzanja i opreme po meni djeluje u najmanju ruku neozbiljno.
Nadam se da nećemo doći u iskušenje, toliko![]()
Dobro, hajmo se osvrnuti na napisano:
1. Podloznost radio ometanju. Tacno, ali nema svaki zohar radio ometac uz sebe. Postoje optikom vodjeni dronovi. Dolaze autonomni AI dronovi, koji ce sami letiti na izabrani cilj, uprkos gubitka signala.
2. Jak vjetar itekako ometa i minobacacku vatru. Bez korekcije (ne lete dronovi), mine ce padati na udaljenost dovoljno daleko od cilja. Moze se vatra korigovati na osnovu meteroloskih podataka, ali pri brzinama vjetra, na kojima dronovi ne lete, to je i dalje - neprecizno.
3. Domet dronova je visestruko veci od najdalekometnijih minobacaca. Sto svaki, mukotrpno pripremljen polozaj teskog minobacaca, a valjda je 120-ka takva, stavlja u zonu smrti. Nikako ne bih volio biti na tom polozaju, uz sanduke mina i upaljaca.
Pa ti vidi...
P.S. Mina 120mm je daleko teza i ubojitija od vecine dronova i to joj je jedina prednost. Nije cak ni jeftinija...
- drug_profi
#220191 Re: Ukrajina
Minobacač sa posadom je također vrlo atraktivan cilj. Ne vjerujem da bi borbeni vijek jedne posade bez dovoljno iskustva u ratu sa dronovima bio duži od jednog dana.
-
zigzag
#220192 Re: Ukrajina
Ma ukopani su u zemlji ko rov. Samo dignu kapak da ispale granate.
- drug_profi
- dr_Evil
#220194 Re: Ukrajina
Umjesto da spamate forum trebate obratiti paznju na ono sta vam je rekao karananana. Jedini moguci nacin odbrane je preko kantonalnih mup-ova. OS BIH je tu samo da izbaci skolovani kadar koji zna urediti jedinice, poznaje moderne tehnologije ratovanja i ima kontakte po svijetu sa akademija. U slucaju necega dijeli se na 3, ukljucujuci kadar i sredstva.drug_profi wrote: ↑13/10/2025 21:23Bravo, upravo ovo je suma sumarum.sumirprimus wrote: ↑13/10/2025 18:18 Tehnoloski skok je ogroman u odnosu na 90te, i ne nece biti dovoljno samo srce volja "i u tenama" pa ni prica kad smo mogli tad mozemo i sad. O tome ja i vjerujem drug profi. Ja stvarno ne želim nama ni Ukrajinu a pogotovu palestinizaciju bosne tj gazu. To je najgori mogući scenarij. Ukrajina ne mozemo biti jer nemamo kompaktnu teritoriju, naoruzani vojsku i prijateljske vanjske granice. Za gazu ne treba ni pričati.
Ako nećemo biti Gaza moramo se probuditi jučer još.
Ukrajina ne možemo biti.
Bajke o gutanju zaba ostaviti za djecu, koliko god da ih progutate naprijed necete jer cilj zapadnog susjeda je debljanje pereca, i tako je jos otkad su Mlecani poceli jurisati na Bosnu.
O dronovima moze da se prica samo preko obrazovanog kadra ili nekih firmi koje su u stanju proizvesti nesto, jer opet kazem i dronovi se dijele na 3.
Prestanite pricati o BiH kao da je to kompaktna jedinica tipa Albanije ili Kosova, mi to nismo. 2 od 3 sile rade sve da BIH ne postoji, a jedna od te dvije koja bi trebala da se zalaze za prikljucenje BiH u EU i NATO da stoji uz svoju "maticu" zapravo radi sve suprotno od toga, a nama podvlaci pricu o gutanju zaba. Progutali smo mi sve moguce zabe nazalost, od gotove drzave napravili veresiju i opet malo.
"Mi bi trebali" i slicne stvari - jedino sta bi mi trebali je zahtijevati pravnu drzavu u kantonima sa bosnjackom vecinom. Gdje ima pravde doci ce i napredak, a gdje ima napretka proizvest ce se i odbranbena sredstva. MI nismo Ukrajina, nece uz nas stati citav zapadni svijet samo zato ako kazemo da se Bozic slavi u decembru, a ne Januaru, mi smo Palestina, 3 godine su nas ubijali i silovali dok se svijet smijao. To nek je zvijezda vodilja svima. Samo pravda i obrazovanje, a mi sad nemamo ni pravde ni obrazovanja, znate gdje to vodi.
-
zilog
-
zigzag
#220196 Re: Ukrajina
Teže ih je uočiti a i manja će šteta biti ako budu imali više napada dronom. Ništa nije dovoljno efikasno da dugoročno opstane ali produžava vijek trajanja od klasične minobacačke pozicije.
-
zilog
#220197 Re: Ukrajina
Ja, haman godinu, nisam vidio takav snimak (utvrdjen minobacacki polozaj).
Prije je bilo toga, sada nesto ne vidim...
Mislim da operateri placaju turu, ko nadje jedan.
-
zigzag
#220198 Re: Ukrajina
Ja gledao nekidan. Harkovski "napramok", što bi kod nas rekli pravac.
-
zilog
-
zigzag
#220200 Re: Ukrajina
Ma nemam pojma gdje to. Milion videa od onih nekih brigada. Ko će to pohvatati.
I to naveče gledam na "tevlizoru" kad sam sam

I to naveče gledam na "tevlizoru" kad sam sam