SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Ateista

#98301 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Ateista »

tokio25 wrote: 10/10/2025 12:02
Ateista wrote: 10/10/2025 11:02
tokio25 wrote: 09/10/2025 16:31
Jebla te matematika
Kako 866 ako je bilo 52 hiljade kazni
Moze biti samo 8660 dnevno a nije nego je nesto iznad 9000 dnevno
Jebla tebe. :mrgreen:
Nekoliko puta sam provjerio, podijeli 52.000 sa 60 dana i dobices 866,66 sa neogranicenim brojem sestica.
Toliko bi znaci bilo ukupno stajanja u jednom danu. Ako to podijelimo, evo ne mora na 24 sata, nego na 16 sati da zanemarimo nocne sate, to bi bilo 54 stajanja po satu, sto znaci manje od auta po minuti, a to su ukupna stajanja na svim stajalistima koja imaju kamere, ima ih bar 10 koliko ja znam, tako da kad se podijeli to je u prosjeku tek svakih 10-tak minuta jedno vozilo na jednom stajalistu.
do mene u pravu si izvini i ti i ostali na gresci
doduse juce sam malo bio pod pritiskom u poslu oko 4 bas oko racunanja kad sam pisao pa ko zna sta sam ja dijelio :D
kao sto vidim ja sam to podijelio sa 6 i onda na 10 dana :D
uzmimo u obzir i da nisu sva stajalista tako "bitna" dolazimo opet da ce kod hose biti vise nego kod vjetrenjace npr i sl
:thumbup:
Desava se.

Da, to je tacno, ovo sto sam izracunao je prosjek, sigurno da je na nekim vise izrazeno i cesce je stajanje.
Opet, to po meni nije tako strasno kako djeluje na prvu, mislim nije nesto sto predstavlja problem za odvijanje gradskog saobracaja jer nije toliko cesto.
Ono sto je puno bitnije a ne znamo je polozaj gdje stanu, jer nije isto ako stanu na sredinu gdje ce bas smetati, ili na samom pocetku ili kraju. Isto tako ne znamo jeli i to stajanje bilo kiss and fly od nekoliko sekundi, ili je neko odlucio da plati parking 20KM i ostao par sati.

Moj neki utisak je da su stajalista generalno prazna i da je situacija neuporedivo bolja nego prije, tako da koliko god ovaj broj djelovao velik, nije tako strasan i vjerovatno ne utice znacajno na JGS. Sigurno je i da ce vremenom biti sve manje, mnogi mozda jos i ne znaju za kamere pa ce saznati, ako nista kad stigne kazna. :mrgreen:
tokio25

#98302 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by tokio25 »

sve sto ima engleski naziv treba kaznjavati :D

ma nama to ne pomaze jer bi bilo kako mene ja nisam bio toliko itd
nama treba samo ovako do kraja i cao
nema stajanja ni sekundu i rijeseno
ko stane placa i to je to
Ateista

#98303 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Ateista »

To za uvidjaj ni meni nije jasno zasto nekad toliko traje, kad je onog djecaka udarilo auto na pjesackom, prosao sam poslije tuda, proslo je sigurno 4-5 sati, jos uvijek policija stoji tu i ulica blokirana, sreca pa je sporedna ulica ali svejedno. Predugo traje, a pri tome sam tad vidio djecaka nakon udesa, nisu djelovale nikakve ozbiljne povrede i sigurno nije bilo pitanje hoce li prezivjeti.
Ne znam ima li neko logicno objasnjenje za to, ali sta god da je sigurno da nema potrebe toliko zaustavljati saobracaj.
tokio25

#98304 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by tokio25 »

mozda izlazi tuzilac na mjesto ako je neko povrijedjen?
Ateista

#98305 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Ateista »

tokio25 wrote: 10/10/2025 12:20 mozda izlazi tuzilac na mjesto ako je neko povrijedjen?
Ako je i to, opet ne vidim zasto toliko treba da tuzilac dodje.
tokio25

#98306 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by tokio25 »

ne znam nagadjam i ja
mozda mu treba dugo da dodje mozda cekaju i izvjestaj iz bolnice u medjuvremenu
ne znam
thekupus

#98307 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by thekupus »

DaysleepeR wrote: 10/10/2025 10:57
thekupus wrote: 10/10/2025 10:45 U tim slučajevima čeka se da iz bolnice jave stepen povreda ili da li je lice preminulo, jer onda je drugačija procedura
Nema veze sa uviđajem i nema veze sa nesrećama gdje neko nije povrijedio nekog drugog.
Pa zar nije ovdje bio sudar motora i vozila?
shandrprcSA

#98308 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by shandrprcSA »

Ateista wrote: 10/10/2025 12:19 To za uvidjaj ni meni nije jasno zasto nekad toliko traje, kad je onog djecaka udarilo auto na pjesackom, prosao sam poslije tuda, proslo je sigurno 4-5 sati, jos uvijek policija stoji tu i ulica blokirana, sreca pa je sporedna ulica ali svejedno. Predugo traje, a pri tome sam tad vidio djecaka nakon udesa, nisu djelovale nikakve ozbiljne povrede i sigurno nije bilo pitanje hoce li prezivjeti.
Ne znam ima li neko logicno objasnjenje za to, ali sta god da je sigurno da nema potrebe toliko zaustavljati saobracaj.
objasnjavano je vec prije, ceka se stepen povreda i dok se doktor ne izjasni lice mjesta se osigurava
tomhagen

#98309 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by tomhagen »

shandrprcSA wrote: 10/10/2025 13:37
Ateista wrote: 10/10/2025 12:19 To za uvidjaj ni meni nije jasno zasto nekad toliko traje, kad je onog djecaka udarilo auto na pjesackom, prosao sam poslije tuda, proslo je sigurno 4-5 sati, jos uvijek policija stoji tu i ulica blokirana, sreca pa je sporedna ulica ali svejedno. Predugo traje, a pri tome sam tad vidio djecaka nakon udesa, nisu djelovale nikakve ozbiljne povrede i sigurno nije bilo pitanje hoce li prezivjeti.
objasnjavano je vec prije, ceka se stepen povreda i dok se doktor ne izjasni lice mjesta se osigurava
da, al kakve veze ima...tuzilac, vjestak il ko vec ce doci, poslikati, premjeriti, zapisati stanje, oznacit gdje kaciga, gdje je patika, gdje je motor, koliki je trag kocenja, napraviti zapisnik...moze doci sat nakon udesa, a moze i 7 sati nakon udesa, koja je razlika, valjda ce isti uvidjaj napraviti ako je vec izasao na uvidjaj. Mislim, isti je trag kocenja bez obzira jel pacijent na operacionom stolu ili u prosekturi
Logovan

#98310 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Logovan »

Nisam ništa pročitao u vezi ovog, šta bi :?

Image
Ateista

#98311 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Ateista »

Pitanje je zasto?
Policija na terenu zavrsi svoje, doktori zavrse svoje, na kraju se spoje izvjestaji, ne razumijem sta policajcu na terenu znaci stepen povreda, da li zavisno od toga nesto drugacije ide uvidjaj, ne vidim zasto bi....
tokio25

#98312 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by tokio25 »

pa jedino zbog hapsenja ako je u pitanju smrtni slucaj ne vidim drugi razlog
drug_profi

#98313 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

Vjerovatno se detaljnije dokumentuju tragovi radi suđenja....
vjeshalica

#98314 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by vjeshalica »

Ateista wrote: 10/10/2025 17:04
Pitanje je zasto?
Policija na terenu zavrsi svoje, doktori zavrse svoje, na kraju se spoje izvjestaji, ne razumijem sta policajcu na terenu znaci stepen povreda, da li zavisno od toga nesto drugacije ide uvidjaj, ne vidim zasto bi....
Tuzioc igra veliku ulogu tu, povrede ne moraju biti odma vidljive moze se ipak sacekati procjena, bitno je da li su lakse ili teze kradi kvalifikacije djela(prekrsaj ili krivica). Dok se skroz "sijelo" ne razidje uvidjaj nije gotov...ne znam sto smeta to ljudima.
vjeshalica

#98315 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by vjeshalica »

tomhagen wrote: 10/10/2025 14:07
da, al kakve veze ima...tuzilac, vjestak il ko vec ce doci, poslikati, premjeriti, zapisati stanje, oznacit gdje kaciga, gdje je patika, gdje je motor, koliki je trag kocenja, napraviti zapisnik...moze doci sat nakon udesa, a moze i 7 sati nakon udesa, koja je razlika, valjda ce isti uvidjaj napraviti ako je vec izasao na uvidjaj. Mislim, isti je trag kocenja bez obzira jel pacijent na operacionom stolu ili u prosekturi
Hah, tuzilac moze a i ne mora prisustvovat uvidjaju, krim tehnika radi uvidjaj, a krim tehnicara je malo u Sarajevu, ne znas mozda da jos negdje ima posla, da treba doci itd.
Tuzilac rukovodi uvidjajem on naredjuje sta ce se istraziti i sta ce se poduzimati. I tesko da ces napraviti isti uvidjaj, nisu okolnosti iste, moze pasti kisa, moze se lice mjesta kontaminirati utjecajima razne vrste....cuj isto
vjeshalica

#98316 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by vjeshalica »

Ateista wrote: 10/10/2025 12:40
tokio25 wrote: 10/10/2025 12:20 mozda izlazi tuzilac na mjesto ako je neko povrijedjen?
Ako je i to, opet ne vidim zasto toliko treba da tuzilac dodje.
Jel jedini posao tuziocu da izadje po pozivu danas?
insaneinthebrain

#98317 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by insaneinthebrain »

Logovan wrote: 10/10/2025 15:17 Nisam ništa pročitao u vezi ovog, šta bi :?

Image
zanijelo ga malo :zzzz:
sefket_ramadani

#98318 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by sefket_ramadani »

jel nam ovo wanesicca prestize zaustavnom trakom? Kud se ne zalijepi na banderu, kao njezin buraz, pa da je oplakujemo
escobar__

#98319 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by escobar__ »

Zalijepit će se, polahko.

Samo se nadam da pritom neće stradat i neko nedužan, njih i takve debile ko jebe, nek im ripuju na Facebooku i TikToku.
van Basten

#98320 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by van Basten »

Zato što tužioc gleda kako da svoju guzicu izvuče i ne izlazi na uviđaj ako baš ne mora. A i kad mora drobi što mora
insaneinthebrain

#98321 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by insaneinthebrain »

sta ovo puce, Pofalici, Socijalno taj dio. ko bomba :-)
tomhagen

#98322 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by tomhagen »

vjeshalica wrote: 10/10/2025 21:11
tomhagen wrote: 10/10/2025 14:07
Hah, tuzilac moze a i ne mora prisustvovat uvidjaju, krim tehnika radi uvidjaj, a krim tehnicara je malo u Sarajevu, ne znas mozda da jos negdje ima posla, da treba doci itd.
Tuzilac rukovodi uvidjajem on naredjuje sta ce se istraziti i sta ce se poduzimati. I tesko da ces napraviti isti uvidjaj, nisu okolnosti iste, moze pasti kisa, moze se lice mjesta kontaminirati utjecajima razne vrste....cuj isto
Pa bas valjda zbog tog sto moze pasti kisa je u interesu da se sto prije napravi uvidjaj i cesta pusti za promet. Osim manjka kadra nemam drugo logicno objasnjenje. Mozda proceduralno da postoji, zato i pitam. I valjda bi jedna od glavnih gradskih ulica trebala biti prioritet u odnosu na neku drugu sporednu. Zato se cudim
Ateista

#98323 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Ateista »

vjeshalica wrote: 10/10/2025 21:06
Ateista wrote: 10/10/2025 17:04
Pitanje je zasto?
Tuzioc igra veliku ulogu tu, povrede ne moraju biti odma vidljive moze se ipak sacekati procjena, bitno je da li su lakse ili teze kradi kvalifikacije djela(prekrsaj ili krivica). Dok se skroz "sijelo" ne razidje uvidjaj nije gotov...ne znam sto smeta to ljudima.
Razumijem da to nije isto kakve su povrede, ali kakve to ima veze sa uvidjajem? Uradi se uvidjaj a kasnije se moze sacekati procjena ljekara, uostalom sto neko rece sta ako je teska povreda i bore se za zivot, to moze trajati i danima neizvjesnost da li ce prezivjeti ili ne?

Valjda se odmah zna okvirno jesu li lakse ili teze povrede, i to bi trebalo biti dovoljno.

Jasno je da tuzilac ima raznih poslova, ali sigurno nije samo jedan, i isto tako se valjda zna da su ovakve situacije prioritet ako je saobracaj blokiran.

Logicno je da smeta ako se napravi saobracajni kolaps jer uvidjaj predugo traje.
shandrprcSA

#98324 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by shandrprcSA »

tomhagen wrote: 13/10/2025 09:47
Pa bas valjda zbog tog sto moze pasti kisa je u interesu da se sto prije napravi uvidjaj i cesta pusti za promet. Osim manjka kadra nemam drugo logicno objasnjenje. Mozda proceduralno da postoji, zato i pitam. I valjda bi jedna od glavnih gradskih ulica trebala biti prioritet u odnosu na neku drugu sporednu. Zato se cudim
ne moze se izvrsiti uvidjaj jer se ne zna kakve su povrede a dr nece da se izjasni jer ceka sve moguce preglede kako bi se izjasnio o povredama jos ako su teze ili je smrt nastupila onda se kunto i panto obavjestava i tad ti rade saobracajne istrage uvidjaj a ne patrola podrucje stanice
tomhagen

#98325 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by tomhagen »

shandrprcSA wrote: 13/10/2025 10:01
tomhagen wrote: 13/10/2025 09:47
ne moze se izvrsiti uvidjaj jer se ne zna kakve su povrede a dr nece da se izjasni jer ceka sve moguce preglede kako bi se izjasnio o povredama jos ako su teze ili je smrt nastupila onda se kunto i panto obavjestava i tad ti rade saobracajne istrage uvidjaj a ne patrola podrucje stanice
Eh ovako objasnjenje vec ima smisla. Znaci zavisno od okolnosti druga ekipa vrši uviđaj. Hvala
Post Reply