Neradna nedjelja u FBiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Locked

Da li ste za uvođenje neradne nedjelje u FBiH?

Da!
294
44%
Ne!
314
47%
Svejedno mi je!
59
9%

Total votes: 667

ZoomZoomKiwi

#9601 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by ZoomZoomKiwi »

Hakiz wrote: 08/10/2025 17:36
ZoomZoomKiwi wrote: 08/10/2025 17:30
VladaFBiH wrote: 08/10/2025 15:32 Uspjeli su nezamislivo - prvih 8 mjeseci sektor trgovine je prvi put u minusu (sve grane u FBiH) i to cijelih -1% vs prvih 8 mjeseci 2024.godine - BRAVO!

Od toga najviše pogođeni su:
  • Nespecijalizirane prodavnice/prodavaonice živežnim namirnicama -3% sa udjelom od 33,8%
  • Tekstil, odjevni predmeti, obuća i kožni predmeti -7,6%
  • Ostala trgovina na malo u specijaliziranim prodavnicama/prodavaonicama -11,2%
Ove 3 grane su 46,7% ukupne trgovine u FBiH...

Grane koje rastu su:
  • Motorna goriva i maziva rastu 4,6% i njihov udio je 25%
  • Željezna roba, boje, staklo i ostali građevinski materijal raste 7,9% sa udjelom od 6,4%
  • El. aparati za domaćinstvo/kućanstvo, radio i TV uređaji, namještaj, oprema za rasvjetu i ostali predmeti za domaćinstvo/kućanstvo raste 5,1% sa udjelom od 3,2%
  • Ostale nespecijalizirane prodavnice/prodavaonice 1,6% sa udjelom 9,7%
Ostalo sve pada da ne nabrajam dalje

Dodatak za RS: Индекс промета трговине на мало у периоду јануар-август 2025. године у односу на исти период 2024. године номинално је већи 10,4%,
Sve je to Bosna i Hercegovina. ;-)

Što znači kumulativno, država je u plusu, a to nam je svima cilj. :thumbup:

Doduše jasno je da vama zelenim cijela BiH nikad nije bila cilj. :bih:
Veliko hvala Novozelanđanima što brinu o Bosni i Hercegovini.

:thumbup: :bih:

:lol:
Veliko hvala zelenim na brizi za pola Federacije - fildžan i svoje džepove.

Hvala im jer sam zbog njih danas tu gdje jesam 8-)
Hakiz

#9602 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Hakiz »

ZoomZoomKiwi wrote: 08/10/2025 17:38
ZoomZoomKiwi wrote: 08/10/2025 17:30

Sve je to Bosna i Hercegovina. ;-)

Što znači kumulativno, država je u plusu, a to nam je svima cilj. :thumbup:

Doduše jasno je da vama zelenim cijela BiH nikad nije bila cilj. :bih:

Eto, vidiš. Sve zeleni grozni, a tebe odveli na bolje mjesto.

Umjesto da im zahvaljuješ, ti ih kudiš.

Nezahvalniče.

ZoomZoomKiwi

#9603 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by ZoomZoomKiwi »

Hakiz wrote: 08/10/2025 17:44
ZoomZoomKiwi wrote: 08/10/2025 17:38

Eto, vidiš. Sve zeleni grozni, a tebe odveli na bolje mjesto.

Umjesto da im zahvaljuješ, ti ih kudiš.

Nezahvalniče.

Vala baš.

Moram se prijaviti za glasanje na izborima preko pošte na vrijeme :mrgreen:
xoklix

#9604 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by xoklix »

VladaFBiH wrote: 08/10/2025 15:32 Uspjeli su nezamislivo - prvih 8 mjeseci sektor trgovine je prvi put u minusu (sve grane u FBiH) i to cijelih -1% vs prvih 8 mjeseci 2024.godine - BRAVO!

• Nespecijalizirane prodavnice/prodavaonice živežnim namirnicama -3% sa udjelom od 33,8%

Grane koje rastu su:
  • Željezna roba, boje, staklo i ostali građevinski materijal raste 7,9% sa udjelom od 6,4%
  • El. aparati za domaćinstvo/kućanstvo, radio i TV uređaji, namještaj, oprema za rasvjetu i ostali predmeti za domaćinstvo/kućanstvo raste 5,1% sa udjelom od 3,2%

Dodatak za RS: Индекс промета трговине на мало у периоду јануар-август 2025. године у односу на исти период 2024. године номинално је већи 10,4%,
Treba biti majstor pa napraviti nominalni minus u odnosu na prethodnu godinu pri ovakvoj inflaciji.
VladaFBiH

#9605 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by VladaFBiH »

ZoomZoomKiwi wrote: 08/10/2025 17:30 Doduše jasno je da vama zelenim cijela BiH nikad nije bila cilj. :bih:
bio sam zeleni, bio sam crveni, bio sam narandžasti ne znam koje boje nisam bio po mišljenju cijenjenih forumaša ali niti jedan da skonta da me se jebe i za prve i za druge i za treće i za desete i da samo koristim ovih par viška moždanih čelija da imam svoje mišljenje i da ne vjerujem niti jednom političaru jer su dokazali da su svi govna ali jeb ga izgleda da puno glasača voli da jede ta govna čim su na vlasti ovoliko godina... a što se tiče boje slobodno me bojite kako hoćete ali ću vam i dalje pišati po "šefovima" i iznositi argumente i dobro potkrijepljene činjenice koje vam se ne sviđaju... i ne sekiraj se puno za mene jer mi puca *urac za Izetbegovićem, Komšićem, Efendićem, Konakovićem, Nikšićem, Fortom i ostalim klocevima
drug_profi

#9606 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by drug_profi »

Eto cifara. Šta je objašnjenje ako nije nedelja?
Adobeg

#9607 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Adobeg »

BadBoy wrote: 08/10/2025 14:36 A šta je sa nama noćnim pticama i mojim pravom da kupujem u pola 3 ujutro?!
Ja bi te zaposlio da radis citav zivot trecu smjenu bez odmora praznika i godisnjih odmora. :lol:
Cherry-Cherry

#9608 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Cherry-Cherry »

drug_profi wrote: 08/10/2025 21:28 Eto cifara. Šta je objašnjenje ako nije nedelja?
Jebeš ekonomiju, bitni su izleti sa porodicom. :bih:
Kapitalisto :oops:
:mrgreen:
ZoomZoomKiwi

#9609 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by ZoomZoomKiwi »

Hahahaha eto propast će sva ekonomija zbog neradne nedjelje.

Nije vam naumpalo da je očigledan pad kupovne moći građana možda razlog za pad potrošnje, posljedično i prometa?

Rast primanja ne prati rast cijena, hence pad potrošnje.

Tačno ne mogu da vjerujem kako neki od vas shvataju ovu neradnu nedjelju kao ličnu tragediju.
Nikako mi nije jasno zašto.

Je li jedini razlog protivljenja zato jer nemate gdje nedjeljom?
Edin H.

#9610 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Edin H. »

BiH lagano prerasta u evroskog, pa i svjetskog lidera sindikalnog aktivizma, te zaštite radničkih prava. :thumbup:
last mohicans

#9611 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by last mohicans »

xoklix wrote: 08/10/2025 17:56

Grane koje rastu su:

Treba biti majstor pa napraviti nominalni minus u odnosu na prethodnu godinu pri ovakvoj inflaciji.
Ništa to nije tačno, sta vi znate i brojke, znaju bradica Hasićević, sindikati, udruzenje poslodavaca i ostala nesorta.
last mohicans

#9612 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by last mohicans »

ZoomZoomKiwi wrote: 08/10/2025 21:59 Hahahaha eto propast će sva ekonomija zbog neradne nedjelje.

Nije vam naumpalo da je očigledan pad kupovne moći građana možda razlog za pad potrošnje, posljedično i prometa?

Tačno ne mogu da vjerujem kako neki od vas shvataju ovu neradnu nedjelju kao ličnu tragediju.

Jarane, radiš ti tamo i ima li te razlike u vremenu, kad spavaš, pa na svim si temama kao da si u Bosni himself. To prvo, a drugo šta radi i ne radi kod tebe tamo nedjeljom?
drug_profi

#9613 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by drug_profi »

Cherry-Cherry wrote: 08/10/2025 21:54 Kapitalisto
Kapitalizam sa humanim licem je jedini ispravan sistem.
Što više rada, što poštenije plaće, što rigoroznije poštivanje zakona...
drug_profi

#9614 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by drug_profi »

ZoomZoomKiwi wrote: 08/10/2025 21:59 Nije vam naumpalo da je očigledan pad kupovne moći građana možda razlog za pad potrošnje, posljedično i prometa?
Znači iznenada u RS standard skočio 10%...
ZoomZoomKiwi

#9615 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by ZoomZoomKiwi »

last mohicans wrote: 08/10/2025 22:11
ZoomZoomKiwi wrote: 08/10/2025 21:59 Hahahaha eto propast će sva ekonomija zbog neradne nedjelje.

Jarane, radiš ti tamo i ima li te razlike u vremenu, kad spavaš, pa na svim si temama kao da si u Bosni himself. To prvo, a drugo šta radi i ne radi kod tebe tamo nedjeljom?
Radim, a i samo radim. :lol:

Većina prodavnica ne radi nedjeljom, ali nije zakonski regulirano.
Osim naravno što se rad subotom, nedjeljom i noću posebno tarifira u odnosu na “normalne” sate.

Ovdje se zakon i prava radnika poštuju.

Baš me interesuje da li radnice u BiMgu i Hljifi imaju nedjeljom veću dnevnicu. Imaju al’ u……

Nikad još nisam otišao niti poželio otići u prodavnicu nedjeljom.

Radnim danom obavimo kupovinu, poslije posla usput. A vikendom najčešće nismo kući.

Jezero, more, brdo, planina, parkovi, botanički vrtovi, sportski događaji, neobavezna šetnja drugim gradom, kino… milion je zajebancija da se popuni vikend, ako se nema šta raditi u dvorištu…
Hakiz

#9616 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Hakiz »

ZoomZoomKiwi wrote: 08/10/2025 22:17

Osim naravno što se rad subotom, nedjeljom i noću posebno tarifira u odnosu na “normalne” sate.

Baš me interesuje da li radnice u BiMgu i Hljifi imaju nedjeljom veću dnevnicu. Imaju al’ u……

Radnim danom obavimo kupovinu, poslije posla usput. A vikendom najčešće nismo kući.

Jezero, more, brdo, planina, parkovi, botanički vrtovi, sportski događaji, neobavezna šetnja drugim gradom, kino… milion je zajebancija da se popuni vikend, ako se nema šta raditi u dvorištu…
Pa, to i mi kažemo.

Moja prva reakcija na zakon o nedjelji je bila da imamo zakon o radu, provedi ga strogo, čak ga i postroži u korist radnika, ali nemoj zabraniti rad nedjeljom.

Nemoj kao vlada to što ne želiš ili nisi sposoban provesti zakon o radu maskirati zakonom o nedjelji.

Ali, ja tebe razumijem. Nije te briga kako je tamo, ti brineš o radnicima ovdje.

Na ranu te priviti :wink:
last mohicans

#9617 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by last mohicans »

Očito je sto ne ideš nedjeljom, padneš s nogu od rada, pa je preleziš. :lol: Mi ne radimo toliko i treba nam nedjelja. Eto vidis da i tamo imaš mogućnosti, a ovdje za mnoge stvari nemas rješenje, tipa poznati ventil ako rokne, a koji @drugi_profil spominje.
Ozimician

#9618 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Ozimician »

Vala Kiwi nema logike nikako - taman kad se uvela neradna nedjelja, sve se posložilo - ti ode tamo gdje je rad trgovina nedjeljom dozvoljen i gdje veliki shopping centri itekako rade nedjeljom.

:D
ZoomZoomKiwi

#9619 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by ZoomZoomKiwi »

Hakiz wrote: 08/10/2025 22:23

Pa, to i mi kažemo.

Moja prva reakcija na zakon o nedjelji je bila da imamo zakon o radu, provedi ga strogo, čak ga i postroži u korist radnika, ali nemoj zabraniti rad nedjeljom.

Nemoj kao vlada to što ne želiš ili nisi sposoban provesti zakon o radu maskirati zakonom o nedjelji.

Ali, ja tebe razumijem. Nije te briga kako je tamo, ti brineš o radnicima ovdje.

Na ranu te priviti :wink:
Teško država sama može stati u kraj neadekvatnom plaćanju rada vikendom i/ili noću, prekomjernim radnim satima i ostalim (ne)uslovima rada.

Radnik mora da traži zakonom zagarantovana prava uz pomoć države naravno.

Pošto je u BiH većina tehnički nepismena, pa još uz to ima u mentalitet usađeno ono “ne talasaj”, uz neizostavne “dobro je nek ne puca”, “pa makar sam prijavljen”, “jebiga makar imam posao” i tako dalje, i hoštaplere “gazde” koji jebu radnike na svakom koraku, onda je ovaj Zakon o neradnoj nedjelji jedina, iako vatrogasna, mjera da bi se imalo zaštitio radnik.

Trideset godina se obrazovanje i kultura srozavaju na sve moguće načine, na svaki se napredak gleda s podsmijehom, normalno je da se od generacija stasalih u takvom sistemu ne očekuje da se sami mogu pobrinuti za svoja prava.

Ko god je imao osjećaj za svoja prava, nije dugo trpio takvog poslodavca, i na kraju ih je većina takvih otišla i iz države.

Problem je što su to izuzeci, većina radne snage je onakva kakvu sam gore opisao. Šuti i trpi…

Neradna nedjelja može samo biti problem za te “gazdurine”, ali i to u nekom početnom periodu primjene.

Tržište se prilagođava samo, i sve će se to iznivelisati.

Navike će se promijeniti.

Nije svaki grad u pederaciji na granici sa šumskom.

Evo i moji i ženini starci su u Zenici, obave svu kupovinu mimo nedjelje, i uživaju. Stari ljudi pa se prilagodili. Niti troše marku manje u pederaciji, niti marku više u šumskoj u odnosu na prije.

Toliko.

Ovdje čovjek kad pročita rekao bi jebena kataklizma jer se nedjeljom ne može hodati po jebenom TC. Ista stvar i sa zabranom pušenja, hampa se digla rekao bi čovjek propast će svi ugostitelji. Evo pola godine kasnije, ja ne znam da je ijedan propao zbog tog.
ZoomZoomKiwi

#9620 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by ZoomZoomKiwi »

Ozimician wrote: 08/10/2025 22:27 Vala Kiwi nema logike nikako - taman kad se uvela neradna nedjelja, sve se posložilo - ti ode tamo gdje je rad trgovina nedjeljom dozvoljen i gdje veliki shopping centri itekako rade nedjeljom.

Ne znam, ne idem po Mallovima nedjeljom. A čisto sumnjam da svi rade nedjeljom i to puno radno vrijeme. Baš ću provjeriti.

De mi reci, kako ti trpiš neradnu nedjelju u Njemačkoj?
Naslovnica

#9621 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Naslovnica »

Edin H. wrote: 08/10/2025 22:01 BiH lagano prerasta u evroskog, pa i svjetskog lidera sindikalnog aktivizma, te zaštite radničkih prava. :thumbup:
:thumbup:
:lol: :lol: :lol:
Hakiz

#9622 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Hakiz »

Naslovnica wrote: 08/10/2025 22:38
Edin H. wrote: 08/10/2025 22:01 BiH lagano prerasta u evroskog, pa i svjetskog lidera sindikalnog aktivizma, te zaštite radničkih prava. :thumbup:
:thumbup:
:lol: :lol: :lol:
Dobar.

Ozimician

#9623 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Ozimician »

ZoomZoomKiwi wrote: 08/10/2025 22:37
Ozimician wrote: 08/10/2025 22:27 Vala Kiwi nema logike nikako - taman kad se uvela neradna nedjelja, sve se posložilo - ti ode tamo gdje je rad trgovina nedjeljom dozvoljen i gdje veliki shopping centri itekako rade nedjeljom.

Ne znam, ne idem po Mallovima nedjeljom. A čisto sumnjam da svi rade nedjeljom i to puno radno vrijeme. Baš ću provjeriti.

Rekao sam ti već, vrati prethodni post koji sam ti quotao na ovoj temi. - Radim mini-job kad imam priliku.

Bezveze sad pomjeraš stative, čak i u Njemačkoj imaš uvijek u okruženju barem jednu nedjelju mjesečno kad su shopping centri otvoreni, da ne pričam o festivalima, adventima i slično. Sadržaja sigurno ima mnogo više nego u FBIH nedjeljom.

- Evo sad pogledah i kod tebe Sylvia Park Shopping Centre Auckland - radno vrijeme nedjeljom 9 am to 7 pm
ZoomZoomKiwi

#9624 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by ZoomZoomKiwi »

Ozimician wrote: 08/10/2025 22:45
ZoomZoomKiwi wrote: 08/10/2025 22:37

Rekao sam ti već, vrati prethodni post koji sam ti quotao na ovoj temi. - Radim mini-job kad imam priliku.

Bezveze sad pomjeraš stative, čak i u Njemačkoj imaš uvijek u okruženju barem jednu nedjelju mjesečno kad su shopping centri otvoreni, da ne pričam o festivalima, adventima i slično. Sadržaja sigurno ima mnogo više nego u FBIH nedjeljom.

- Evo sad pogledah i kod tebe Sylvia Park Shopping Centre Auckland - radno vrijeme nedjeljom 9 am to 7 pm
Jebo vas Auckland, samo za njega znate.

Taj grad je najmanje NZ od svih gradova na oba otoka zajedno.

Auckland je možda najgori grad za život u Aotearoi, meni barem.
Naslovnica

#9625 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Naslovnica »

Fakat ne znam zašto drže te šoping centre na NZ otvorenim nedjeljom?!
Koja budala ima potrebu nedjeljom bauljati po šoping centru
Locked