Hakiz wrote: ↑08/10/2025 22:23
ZoomZoomKiwi wrote: ↑08/10/2025 22:17
last mohicans wrote: ↑08/10/2025 22:11
Jarane, radiš ti tamo i ima li te razlike u vremenu, kad spavaš, pa na svim si temama kao da si u Bosni himself. To prvo, a drugo šta radi i ne radi kod tebe tamo nedjeljom?
Radim, a i samo radim.
Većina prodavnica ne radi nedjeljom,
ali nije zakonski regulirano.
Osim naravno što se rad subotom, nedjeljom i noću posebno tarifira u odnosu na “normalne” sate.
Ovdje se zakon i prava radnika poštuju.
Baš me interesuje da li radnice u BiMgu i Hljifi imaju nedjeljom veću dnevnicu. Imaju al’ u……
Nikad još nisam otišao niti poželio otići u prodavnicu nedjeljom.
Radnim danom obavimo kupovinu, poslije posla usput. A vikendom najčešće nismo kući.
Jezero, more, brdo, planina, parkovi, botanički vrtovi, sportski događaji, neobavezna šetnja drugim gradom, kino… milion je zajebancija da se popuni vikend, ako se nema šta raditi u dvorištu…
Pa, to i mi kažemo.
Moja prva reakcija na zakon o nedjelji je bila da imamo zakon o radu, provedi ga strogo, čak ga i postroži u korist radnika, ali nemoj zabraniti rad nedjeljom.
Nemoj kao vlada to što ne želiš ili nisi sposoban provesti zakon o radu maskirati zakonom o nedjelji.
Ali, ja tebe razumijem. Nije te briga kako je tamo, ti brineš o radnicima ovdje.
Na ranu te priviti
Teško država sama može stati u kraj neadekvatnom plaćanju rada vikendom i/ili noću, prekomjernim radnim satima i ostalim (ne)uslovima rada.
Radnik mora da traži zakonom zagarantovana prava uz pomoć države naravno.
Pošto je u BiH većina tehnički nepismena, pa još uz to ima u mentalitet usađeno ono “ne talasaj”, uz neizostavne “dobro je nek ne puca”, “pa makar sam prijavljen”, “jebiga makar imam posao” i tako dalje, i hoštaplere “gazde” koji jebu radnike na svakom koraku, onda je ovaj Zakon o neradnoj nedjelji jedina, iako vatrogasna, mjera da bi se imalo zaštitio radnik.
Trideset godina se obrazovanje i kultura srozavaju na sve moguće načine, na svaki se napredak gleda s podsmijehom, normalno je da se od generacija stasalih u takvom sistemu ne očekuje da se sami mogu pobrinuti za svoja prava.
Ko god je imao osjećaj za svoja prava, nije dugo trpio takvog poslodavca, i na kraju ih je većina takvih otišla i iz države.
Problem je što su to izuzeci, većina radne snage je onakva kakvu sam gore opisao. Šuti i trpi…
Neradna nedjelja može samo biti problem za te “gazdurine”, ali i to u nekom početnom periodu primjene.
Tržište se prilagođava samo, i sve će se to iznivelisati.
Navike će se promijeniti.
Nije svaki grad u pederaciji na granici sa šumskom.
Evo i moji i ženini starci su u Zenici, obave svu kupovinu mimo nedjelje, i uživaju. Stari ljudi pa se prilagodili. Niti troše marku manje u pederaciji, niti marku više u šumskoj u odnosu na prije.
Toliko.
Ovdje čovjek kad pročita rekao bi jebena kataklizma jer se nedjeljom ne može hodati po jebenom TC. Ista stvar i sa zabranom pušenja, hampa se digla rekao bi čovjek propast će svi ugostitelji. Evo pola godine kasnije, ja ne znam da je ijedan propao zbog tog.