Naucna cuda Kurana

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
PixelDrifter

#76 Re: Naucna cuda Kurana

Post by PixelDrifter »

Image

Zehrane, ceka te...
joint union

#77 Re: Naucna cuda Kurana

Post by joint union »

Zehran82 wrote: 07/10/2025 20:18
joint union wrote: 07/10/2025 20:17
Zehran82 wrote: 07/10/2025 11:07

ne samo to nego pazi ovo sad, od pocetka ajet do rijeci 70 lakata, orginalni tekst Kurana na arapskom ima brojcanu vrijednost 1791, upravo je metricki sistem uspostavcljen 1791 godine od strane francuske akademije nauka, tad se definisalo metri i kilometri. Pa vidimo kako je Bog ukodirao da brojcana vrijednost slova prije 70 lakata je 1791 a upravo te godine je predjeno na metricki sistem ili uspostavljen je metricki sistem, metri su definisani po prvi put
Ova 1791 je hidžretska, pretpostavljam?
ne nego gregorijanska.

In 1791 the commission originally defined the metre based on the size of the earth, equal to one ten-millionth of the distance from the equator to the North Pole.
https://en.wikipedia.org/wiki/Metric_system
Dakle ljeta gospodnjeg 1791. Gospodnjeg?
I to je kodirano u Kuranu?
Ti si bezbeli prikriveni krscanski misionar.
Zehran82

#78 Re: Naucna cuda Kurana

Post by Zehran82 »

joint union wrote: 07/10/2025 20:33
joint union wrote: 07/10/2025 20:17

Ova 1791 je hidžretska, pretpostavljam?
ne nego gregorijanska.

In 1791 the commission originally defined the metre based on the size of the earth, equal to one ten-millionth of the distance from the equator to the North Pole.
ne zbunjuj sam sebe.....1791 se racuna od rodjenja Isusa.....a Isus je Allahu jedan od najbliskih poslanika

i posto su ljudi odlucili od tad racunati vrijeme, i svi se slozili oko toga, radi jednistvenog sistema...svi mi sada kazemo godina 2025....
jer kada bi svi imali svoje neke godine, haos bi nastao, niko nikoga nebi razumio nista...

zamisli ja imam svoj kalendar a ti svoj, pitam te kad si rodjen a ti kazes 1970....a ti mene pitas , i kazem ti 1350 godine :lol:
i hajde ti skuzi koja je to stvarno godina ako nije isti kalendar.

ne pametuj puno
joint union

#79 Re: Naucna cuda Kurana

Post by joint union »

Zehran82 wrote: 07/10/2025 20:47
joint union wrote: 07/10/2025 20:33

ne nego gregorijanska.

ne zbunjuj sam sebe.....1791 se racuna od rodjenja Isusa.....a Isus je Allahu jedan od najbliskih poslanika

i posto su ljudi odlucili od tad racunati vrijeme, i svi se slozili oko toga, radi jednistvenog sistema...svi mi sada kazemo godina 2025....
jer kada bi svi imali svoje neke godine, haos bi nastao, niko nikoga nebi razumio nista...

zamisli ja imam svoj kalendar a ti svoj, pitam te kad si rodjen a ti kazes 1970....a ti mene pitas , i kazem ti 1350 godine :lol:
i hajde ti skuzi koja je to stvarno godina ako nije isti kalendar.

ne pametuj puno
Cemu onda uopste uvodjenje islamskog kalendara? Sto on nije reper, a ne tamo neki krscanski. Pored lijepih hidžretskih godina, kodira se po nekim gospodnjim.
Nego, vidim ja cemo ovo tvoje pisanje vodi, sva cuda koja iznosis, a koja su kao kodirana u Kuranu, nastala su van islamskog svijeta, sve po nekim Amerikama, Rusijama, Britanijama. Ima li ijedno iz islamskog svijeta? Kako se ne nadje neki pametan smrcak u Rijadu da to dekodira prije mrskih krscana? Pa ces onda, kada nas uvjeris u ta cuda, reći fino da su krscanske zemlje vise zivjele i radile po Kuranu nego islamske. Dok su ovi brojali koliko ce djevica ko dobiti, oni uz pomoc kodiranog Kurana odose na Mjesec. I to kodirano po njihovom, neki metri, krscanski kalendari, nigdje naseg, hidžretskog, tobe jarabi. I jedini logican zakljucak je da treba biti krscanin, jer si tako vise musliman. E neces!
Zehran82

#80 Re: Naucna cuda Kurana

Post by Zehran82 »

joint union wrote: 07/10/2025 20:56 ---
Cemu onda uopste uvodjenje islamskog kalendara? Sto on nije reper, a ne tamo neki krscanski. Pored lijepih hidžretskih godina, kodira se po nekim gospodnjim.
Nego, vidim ja cemo ovo tvoje pisanje vodi, sva cuda koja iznosis, a koja su kao kodirana u Kuranu, nastala su van islamskog svijeta, sve po nekim Amerikama, Rusijama, Britanijama. Ima li ijedno iz islamskog svijeta? Kako se ne nadje neki pametan smrcak u Rijadu da to dekodira prije mrskih krscana? Pa ces onda, kada nas uvjeris u ta cuda, reći fino da su krscanske zemlje vise zivjele i radile po Kuranu nego islamske. Dok su ovi brojali koliko ce djevica ko dobiti, oni uz pomoc kodiranog Kurana odose na Mjesec. I to kodirano po njihovom, neki metri, krscanski kalendari, nigdje naseg, hidžretskog, tobe jarabi. I jedini logican zakljucak je da treba biti krscanin, jer si tako vise musliman. E neces!
Cemu onda uopste uvodjenje islamskog kalendara?
iz vjerskih razloga da se prati sveti mjeseci i dani....

Nego, vidim ja cemo ovo tvoje pisanje vodi, sva cuda koja iznosis, a koja su kao kodirana u Kuranu, nastala su van islamskog svijeta, sve po nekim Amerikama, Rusijama, Britanijama. Ima li ijedno iz islamskog svijeta?

slavo si mi pronicljiv sad....u tome je i cudo upravo zato sto Kuran govori o amerikama, rusijama, francuskima i britanijama....koje nemaju veze sa Kuranom i muslimanima....

a da je pricao o nekim islamskim cudima...onda bi vi rekli pa to vi muslimani nastimali nekako da bi bilo cudo u Kuranu, ovako to ne mozete reci da su amerikanci, rusi, i ostali evropljani nastimavali.

jeli ti sad jasno zasto?
Pa ces onda, kada nas uvjeris u ta cuda,
ja ne uvjeravam nikoga,. to Bog radi....kada nekoga hoce sebi da priblizi, o oprosti, onda to Bog odradi kako on hoce...

a ako Bog ne zeli da te sebi priblizi, onda sva cuda ovoga svijeta te ne mogu natjerati da vjerujes u Kuran. to neka znas.

Dok su ovi brojali koliko ce djevica ko dobiti, oni uz pomoc kodiranog Kurana odose na Mjesec.
sa takvim stavom ,neces daleko dogurati , garantujem ti...

kad smo kod mjeseca, i to je Kuranu programirano to slijetanje na mjesec, upravo 1969 godina.....

a ti se i dalje ismijavaj :) a sa ismijavanjem samo sebi steti a ne znas da stetis....

I to kodirano po njihovom, neki metri, krscanski kalendari, nigdje naseg, hidžretskog, tobe jarabi.
ne pametuj puno....u Kuranu je prograno u gregorijanskom i hidzretskom kalendaru, ta dva kalendara su uzeta za kodiranje.

zato sto je jedan baziran na solarnom racunanju a drugi na lunarnom...i obadva Bog priznaje kao sto kaze u Kuranu, i ne samo to nego cak BOg i naznaci razliku iuzmedju ta dva kalendara tipa da je 300 solarnih godina 309 lunarnih godina.

I jedini logican zakljucak je da treba biti krscanin, jer si tako vise musliman. E neces!
malo si mi ograjisao danas, pa buncas i ne znas kud udaras :) de malo sjedi, popij vode, uzmi kocku secera sisaj malo...proci ce te to ...
joint union

#81 Re: Naucna cuda Kurana

Post by joint union »

Zehran82 wrote: 07/10/2025 21:10

Nego, vidim ja cemo ovo tvoje pisanje vodi, sva cuda koja iznosis, a koja su kao kodirana u Kuranu, nastala su van islamskog svijeta, sve po nekim Amerikama, Rusijama, Britanijama. Ima li ijedno iz islamskog svijeta?

slavo si mi pronicljiv sad....u tome je i cudo upravo zato sto Kuran govori o amerikama, rusijama, francuskima i britanijama....koje nemaju veze sa Kuranom i muslimanima....

a da je pricao o nekim islamskim cudima...onda bi vi rekli pa to vi muslimani nastimali nekako da bi bilo cudo u Kuranu, ovako to ne mozete reci da su amerikanci, rusi, i ostali evropljani nastimavali.

jeli ti sad jasno zasto?
ja ne uvjeravam nikoga,. to Bog radi....kada nekoga hoce sebi da priblizi, o oprosti, onda to Bog odradi kako on hoce...

a ako Bog ne zeli da te sebi priblizi, onda sva cuda ovoga svijeta te ne mogu natjerati da vjerujes u Kuran. to neka znas.

Dok su ovi brojali koliko ce djevica ko dobiti, oni uz pomoc kodiranog Kurana odose na Mjesec.

kad smo kod mjeseca, i to je Kuranu programirano to slijetanje na mjesec, upravo 1969 godina.....

a ti se i dalje ismijavaj :) a sa ismijavanjem samo sebi steti a ne znas da stetis....

I to kodirano po njihovom, neki metri, krscanski kalendari, nigdje naseg, hidžretskog, tobe jarabi.
ne pametuj puno....u Kuranu je prograno u gregorijanskom i hidzretskom kalendaru, ta dva kalendara su uzeta za kodiranje.

zato sto je jedan baziran na solarnom racunanju a drugi na lunarnom...i obadva Bog priznaje kao sto kaze u Kuranu, i ne samo to nego cak BOg i naznaci razliku iuzmedju ta dva kalendara tipa da je 300 solarnih godina 309 lunarnih godina.

I jedini logican zakljucak je da treba biti krscanin, jer si tako vise musliman. E neces!
malo si mi ograjisao danas, pa buncas i ne znas kud udaras :) de malo sjedi, popij vode, uzmi kocku secera sisaj malo...proci ce te to ...
Na stranu baljezganja i izvrnuta logika (ovo o "programiranju" leta na mjesec u Kuranu je najnoviji hit), ali ti znas da lunarni i solarni kalendar nije istovjetno sto i gregorijanski i hidžretski? Kazes da je u Kuranu priznat gregorijanski kalendar? Auf! Kazem ja, hriscanski misionar. Moze te izvaditi samo kodiranje nekog cuda iz islamskog svijeta. Izvoli.
joint union

#82 Re: Naucna cuda Kurana

Post by joint union »

Zehran82 wrote: 07/10/2025 21:10

jeli ti sad jasno zasto?

Cuj mangupa sisaj malo😁. Jel ti i to isprogramirano, vjerniče?Na stranu baljezganja i izvrnuta logika (ovo o "programiranju" leta na mjesec u Kuranu je najnoviji hit), ali ti znas da lunarni i solarni kalendar nije istovjetno sto i gregorijanski i hidžretski? Kazes da je u Kuranu priznat gregorijanski kalendar? Auf! Kazem ja, hriscanski misionar. Moze te izvaditi samo kodiranje nekog cuda iz islamskog svijeta. Izvoli mangupe.
PixelDrifter

#83 Re: Naucna cuda Kurana

Post by PixelDrifter »

Image
dr_Evil

#84 Re: Naucna cuda Kurana

Post by dr_Evil »

Zehran82 wrote: 07/10/2025 20:11
dr_Evil wrote: 07/10/2025 13:40 ---
Pa nisam. Vjerujem da bi ti za mjesec dosadilo, poslije je to patnja. Sjedit na kaucu, gledati Star Trek, sve oko mene se pojavi, mogu jedno heftu, poslije se sam sebi gadim.

Danasnji bogatasi, odnosno mali bogovi zivota i smrti, njima to nije bas dosadno jer uzivaju status iznad 8milijardi nas ostalih smrtnika, a i oni mogu u svakom trenu sve izgubit ako ne paze. Kad imas stalno sve na izvolte, bez straha, bez pardona, to moze voditi samo skoku sa mosta.

I Charlie Sheen je okrenuo oko 50.000 zena... ne znam da bi mu se dalo da nije stalno bio na kokainu ili cracku.
Vjerujem da bi ti za mjesec dosadilo, poslije je to patnja.
Raj ne moze dosaditi, sve i da hoces...tamo nema dosade....

Raj je velicine univerzuma, a mi smo sad na samo malo planeti.....koliki je nas univerzum toliki je Raj....znaci neznas gdje su mu krajevi.

Dosada ima funkciju oivdje na zemlji, a to je da te podstakne na rad, inace bi svako mogao po cijeli dan izlezavati se i nista ne raditi , pa dosada ucini da te pokrene...da budes produktivan malo.

dok u Raju nema dosade kao ovdje na zemlji.....

ovdje kad jedes prvi put nesto, odusevis se, vec treci ili cetvrti izblijedi odusevljenje, dok u Raju prvo odusevljenje traje i nakon milijardu puta da ga probas....ne izlapi....to je jedna od razlika ovoga svijeta i Raja, sto uzivanja tamo ne izlape kao ovdje na zemlji.

Danasnji bogatasi, odnosno mali bogovi zivota i smrti, njima to nije bas dosadno jer uzivaju status iznad 8milijardi nas ostalih smrtnika, a i oni mogu u svakom trenu sve izgubit ako ne paze. Kad imas stalno sve na izvolte, bez straha, bez pardona, to moze voditi samo skoku sa mosta.
ne shvatas sustinu stvari...i tu je problem....

problem ovdje sa bogastvo sto ce ti se na kosti natakariti Satana koja ce dosaptavati zle ideje.....dobijes bogastva, a on ti kaze, te to jarane proslavi sa dobrim picem, skupocjenim picem....a ono ti probas i odusevis se ukus tog alkhola....pa ti onda kaze mogao bi ti svaku sedmicu ovako sebe pomalo pocastiti, a ti onda krenes tim putem i onda upadnes u probleme sa alkholom, ili te navrati na put kocke ili droge ili cega sve ne....

tako da nisi bas miran sa tim bogastvom

I Charlie Sheen je okrenuo oko 50.000 zena... ne znam da bi mu se dalo da nije stalno bio na kokainu ili cracku.
dzaba mu sve to, ako ce ga to strmoglaviti u ponore Pakla/Dzehennema na buducem svijetu....cim zakoraci u Dzehennem, nece se sjecati ni jedne zene, momentalno ce zaboraviti svako uzivanje sa zemlje....to je karakteristika Dzehennema da ti izbrise fina sjecanja , fine trenutke i uzivanja koja si imao cim zakoracis nogom u Dzehennem....tako isto i Raj/Dzennet ima tu osobinu, da cim zakoracis u Dzennet, zaboravis momentalno sve negativnosti ovoga svijeta, sve traume, sve bolove...da se nista od tih trauma ne sjecas.

Sta vrijedi i milion zena da okrene ako ce ga to stromglaviti u Dzehennem a ni jedne se nece moci sjetiti :-)
Znaci ti kazes da cu kad dodjem u Dzenet(ne ja, nego neko) potpuno promijeniti svoju licnost i to vise necu biti ja, nego neki klon koji je programiran da mu sve bude zabavno i da nema dosade :S
Zehran82

#85 Re: Naucna cuda Kurana

Post by Zehran82 »

dr_Evil wrote: 08/10/2025 08:48 ---
Znaci ti kazes da cu kad dodjem u Dzenet(ne ja, nego neko) potpuno promijeniti svoju licnost i to vise necu biti ja, nego neki klon koji je programiran da mu sve bude zabavno i da nema dosade :S
Znaci ti kazes da cu kad dodjem u Dzenet(ne ja, nego neko) potpuno promijeniti svoju licnost i to vise necu biti ja,
bit ces ti samo najbolja verzija tebe, a to znaci sve tvoje negativnostii mahane ce biti otklonjene, pa cak i fizicke mahane ce biti otklonjene....

Na ovom svijetu mozes biti i bez ruka i bez noga, totalni invalid, ali ulaskom u Raj ti ces imati novo tijelo, zdravo, lijepo, atrkativno, bez ikakvih mahana.

Tako isto dusevne mahane ako si imao, ili neke personalne karakteristike koje su ti bile mahane i one ce biti otklonjene.
potpuno promijeniti svoju licnost i to vise necu biti ja,
ne ne ne, niposto to, bit ces ti i dalje ti, ali samo najbolja verzija tebe....znaci otklnjene mahane a prirodane lijepe karakteristike dodane koje mozda nisi imao, ali ti ces se i dalje sjecati kakav si bio na zemlji i uvidjet ces razliku i poboljsanje.
nego neki klon koji je programiran da mu sve bude zabavno i da nema dosade :S
ne, nikakav klon, nego ti , tvoja dusa kada bude smrt, ce izaci iz tvog tijela, to jeste ti licno si dusa, tvoja svijest je prikopcana za dusu a ne za tijelo, tijelo dodje tvojoj dusi i svijesti samo kao prevozno sredstvo u materijalnom svijetu....

pa kada andjeli smrti dodju pred smrt i mognes ih vidjet kako ti prilaze, dusa ce poceti da izlazi od noga , znaci povlacenje duse pocinje od noga, noge ti se hlade, i nemas osjecaj za noge, pa onda sredina tijela, nemas vise osjecaj ni za pisati ni kakiti...pa onda dusa dodje do grla, do kljucnih kostiju, tada nemas vise osjecas za donji dio tijela, samo glava je ostala, i ceka se trenutak da andjeo smrti izvuce dusu iz tijela

a ako si kako treba bio, andjeli smrti dolaze svijetli lijepih izgleda, i tjese te, pozdravljajute nagovjestavaju ti Boziji oprost i njegov dzennet, da se radujes....i u tim trenucima tebi bude drago....oni su u tim trenucima poput doktora koji zna sta radi pa tjesi pacijenta, i kaze ne brini se ti nista sve ce to biti dobro, i nasmijesi ti se, i raspolozi te....tako andjeli smrti pred samu smrt se pojave onome na samrti.

ako si bio nevjernik, na smrtnoj postelji ukazu ti se andjeli smrti strasnih izgleda, crni, crnog lica, uz prijetnje ti dolaze, i nagovjestavaju ti skoru patnju koja te ceka i Boziju kaznu koja te ceka , tada se dusa uzpanici i rasiriti po tijelu od straha, pa je onda andjeo smrti cupa grupo i jako iz tijela, da to bude velika patnja za nevjernika, poslanik Muhamemd je objasnio taj trenutak izvlacenja duse nevjernika iz tijela, kao da trnje se zapetlja u vunu, pa onako cupas trnje iz vune, kida dijelove vune ujedno dok ga izvlacis....na takav slican nacin se i dusa cupa nevjernika a to bude bolno za tu dusu da bude cupana tako.

dok vjerniku kada dodje andjeo smrti kod glave, kada kaze, Izadji dobra duso u Boziji oprost i milost, dusa izklizi iz tijela bez muke.

i Onda andjeo smrti predaje dusu vjernika i nevjernika u ruke drugih andjela koji nose dusu na registraciju umrlih na nebo....dusa bude zapisana u registar umrlih i onda bude vracena u grob da ceka dolazak dvojicu ispitivaca andjela koji trebaju da dodju cim zadnja osoba ode sa sahrane.

Znaci nikakvo to nije programiranje, nisi ti nikakav robot, nego ides po raju kuda zelis, uzivas sa cim zelis, znaci nemas vise nikakvih obaveza da nesto moras, sve ti je na gotovo u raju...a posjedi koje covjek ima mogu da budu veci od nekoliko planeta, znaci ogromne povrsine su u tvom vlasnistvu u Raju, a posto je Raj velicine naseg univerzuma, znaci bit ce moguce imati tolike povrsine u svom posjedu.
Last edited by Zehran82 on 08/10/2025 09:35, edited 1 time in total.
dr_Evil

#86 Re: Naucna cuda Kurana

Post by dr_Evil »

Zehran82 wrote: 08/10/2025 09:28
Znaci ti kazes da cu kad dodjem u Dzenet(ne ja, nego neko) potpuno promijeniti svoju licnost i to vise necu biti ja,
bit ces ti samo najbolja verzija tebe, a to znaci sve tvoje negativnostii mahane ce biti otklonjene, pa cak i fizicke mahane ce biti otklonjene....

Na ovom svijetu mozes biti i bez ruka i bez noga, totalni invalid, ali ulaskom u Raj ti ces imati novo tijelo, zdravo, lijepo, atrkativno, bez ikakvih mahana.

Tako isto dusevne mahane ako si imao, ili neke personalne karakteristike koje su ti bile mahane i one ce biti otklonjene.
potpuno promijeniti svoju licnost i to vise necu biti ja,
ne ne ne, niposto to, bit ces ti i dalje ti, ali samo najbolja verzija tebe....znaci otklnjene mahane a prirodane lijepe karakteristike dodane koje mozda nisi imao, ali ti ces se i dalje sjecati kakav si bio na zemlji i uvidjet ces razliku i poboljsanje.
nego neki klon koji je programiran da mu sve bude zabavno i da nema dosade :S
ne, nikakav klon, nego ti , tvoja dusa kada bude smrt, ce izaci iz tvog tijela, to jeste ti licno si dusa, tvboja svijest je prikopcana za dusu a ne za tijelo, tijelo dodje tvojoj dusi i svijesti samo kao prevozno sredstvo u materijalno svijetu....

pa kada andjelio smrti dodju pred smrt i mognes ih vidjet kako ti prilaze, dusa ce poceti da izlazi od noga , znaci povlacenje duse pocinje od noga, noge ti se hlade, i nemas osjecaj za noge, pa onda sredina tijela, nemas vise osjecaj ni za pisati ni kakiti...pa onda dusa dodje do grla, do kljucnih kostiju, tada nemas vise osjecas za donji dio tijela, samo glava je ostala, i ceka se trenutak da andjeo smrti izvuce dusu. iz tijela

a ako si kako treba bio, andjeli smrti dolaze svijetli lijepoh izgleda, itjese te, pozdravljajute nagovjestavajuti Boziji opriost i njegov dzennet, da se radujes....i u tim trenucima tebi bude drago....oni su u tim trenucima poput doktora koji zna sta radi pa tjesi pacijenta, i kaze ne brini se ti nista sve ce to biti dobro, i nasmijesi ti se, i raspolozi te....tako andjeli smrti pred samu smrt se pojave onome na samrti.

ako si bio nevjernik, na smrtnoj postelji ukazu ti se andjeli smrti strasnih izgleda, crnih, crnog lica, uz prijetnje ti dolaze, i nagovjestavaju ti skoru opatnju koja te ceka i Boziju kaznu koja te ceka , tada se dusa uzpanici i rasiriti po tijelu od straha, pa je onda andjeo smrti cupa grupo i jhako iz tijela, da to bude velika patnja za nevjernika, poslanik Muhamemd je objasnio taj trenutak izvlacenja duse nevjernika iz tijela, kao da trnje se zapetlja u vunu, pa onako cupas trnje iz vune, kida dijelove vune ujedno dok ga izvlacis....na takav slican nacin se i dusa cupa nevjernika a to bude bolno za tu dusu da bude cupana tako.

dok vjerniku kada dodje andjeo smrti kod glave, kada kaze, Izadji dobra duso u Boziji oprost i milost, dusa izklizi iz tijela bez muke.

i Onda andjeo smrti predaje dusu vjernika i nevjernika u ruke drugih andjela koji nose dusu na registraciju umrlih na nebo....dusa bude zapisana u registar umrlih i onda bude vracena u grob da ceka dolazak dvojice ispitivaca andjela koji trebaju da dodju cim zadnja osoba ode sa sahrane.

Znaci nikakvo to nije programiranje, nisi ti nikakav robot, nego ides po raju kuda zelis, uzivas sa cim zelis, znaci nemas vise nikakvih obaveza da nesto moras, sve ti je na gotovo u raju...a posjedi koje covjek ima mogu da budu veci od nekoliko planeta, znaci ogromne povrsine su u tvom vlasnistvu u Raju, a posto je Raj velicine naseg univerzuma, znaci bit ce moguce imati tolike povrsine u svom posjedu.
Ne znam braca puno ste vi to nategli, a i preveliki ste optimisti. Ja sam pesimista vjecni.

Ako ima ista s druge strane barikade, bit ce opet suti i radi. NAtovarit ce nam svevisnji kakav kredit, pola plate samo za ratu, i suti i isplacuj do u vjecnost.

Nema bolan hajra...
Zehran82

#87 Re: Naucna cuda Kurana

Post by Zehran82 »

dr_Evil wrote: 08/10/2025 09:33 ---
Ne znam braca puno ste vi to nategli, a i preveliki ste optimisti. Ja sam pesimista vjecni.

Ako ima ista s druge strane barikade, bit ce opet suti i radi. NAtovarit ce nam svevisnji kakav kredit, pola plate samo za ratu, i suti i isplacuj do u vjecnost.

Nema bolan hajra...
Ne znam braca puno ste vi to nategli
nista se to nije nateglo nego potpuno logicna stvar, i davno obajsnjene stvari a koje vi ne znate....ali eto imate sansu da naucite.
Ako ima ista s druge strane barikade, bit ce opet suti i radi.
sad vec izmisljas iz svog neznanja, a to je onda lutanje u mraku....

nema tu vise suti i radi u Dzennetu....dok u Dzehennemu ima itekako suti a i da dobijes po guzici , a i dalje ti se kaze, samo suti, pssst, trpi , zasluzio si....

mozes kukati, mozes vriskati, plakati, kumiti, apelovati, traziti spasa, moliti za smrt.....

Samo ce se reci, Tisina, nema price, sutite i trpite, to ste zasluzili....i tu se prica zavrsava, i to je najvece stradanje koje covjek moze da ima.

NAtovarit ce nam svevisnji kakav kredit, pola plate samo za ratu, i suti i isplacuj do u vjecnost.
ne pametuj iz svog neznanja....sad vec izmisljas lazi na Boga a on to kaznjava itekako, znas l iti da on prijeti onima koji tako lazu na Boga?? jesi li ti svjestan toga....

ti covjece izmisljas lazi i onda svaljujes na Boga, pa cemu onda da se nadas ako ne kazni kada dodjes na sudnjem danu, zato pamet u glavu i trazi oprosta prije nego smrt dodje pa ce ti biti oprosteno....

a ako neces da trazis oprosta, onda ce te kazniti i za lazi i za to sto neces da trazis oprosta....pa ti vidi gdje si ti tu onda.
W0rM
Grijem se na: sunčevu energiju
Vozim: se po mahali

#88 Re: Naucna cuda Kurana

Post by W0rM »

Uhvatili ste momka pilate - nepotrebno. U vjeri nema prisile. Ako mozete konstruktivno pridonijet temi, dobro da i jest. Ovo namotavanje "kako je tamo", "hocu li biti svoj klon" itd. Pitanja - nidje veze.
PixelDrifter

#89 Re: Naucna cuda Kurana

Post by PixelDrifter »

Zehran82 wrote: 08/10/2025 09:40
ne pametuj iz svog neznanja....sad vec izmisljas lazi na Boga a on to kaznjava itekako, znas l iti da on prijeti onima koji tako lazu na Boga?? jesi li ti svjestan toga....

ti covjece izmisljas lazi i onda svaljujes na Boga, pa cemu onda da se nadas ako ne kazni kada dodjes na sudnjem danu, zato pamet u glavu i trazi oprosta prije nego smrt dodje pa ce ti biti oprosteno....

a ako neces da trazis oprosta, onda ce te kazniti i za lazi i za to sto neces da trazis oprosta....pa ti vidi gdje si ti tu onda.
Zehrane, pa vidis da mu je nick Dr.Evil, a avatar mu je jos bogohulniji (mada mislim da ne znas ko je na njegovom avataru). Hoce da te navuce da i ti skrenes sa svoga pravovjernog puta, a ti se boris kao revizor u tramvaju sa ljudima bez karte i pokusavas ove bezboznike da izvedes na pravi put, jer ih ceka globa, odnosno kazna za sirenje slobodnog misljenja i slobodne volje date od Boga ljudima, da bi ih poslije isti frajer mogao na osnovu toga tuziti i osuditi, ali mozda u raju ima nesto kao americki Peti Amandman, pa ne moras odgovarati na eventualne optuzbe. To bi, ovako, bilo fino i uljudno sa Alahove strane, ali i ako nema, ok je, jer Allah je mudar i pravedan i voli ljude. Aferim pile od sokola.
PixelDrifter

#90 Re: Naucna cuda Kurana

Post by PixelDrifter »

Pita bog jesi guzio? Jesam. Je li ti bilo fino? Jeste sa lijepim kokama, manje sa malo manje lijepim, a sa ruznim nisam imao odnose. E, sad ces, posto si umro da guzis beskonacno, to ti je nagrada! Pa, jesi li zdrav, majke ti bogorodicne! Da guzim vjecnost? Nista putovanja po svim stranama Raja, nista raznorazni hobiji, neka pametna zanimacija, rad na naucnim nerijesenim pitanjima, nudis mi samo sex? Pa je li ovo raj ili porno dimenzija za neizivljene? Deder ti to malo promijeni. Kaze Bog, Zehran mi je rekao da pravi muslimani vole samo da guze. Sta je sa gay muslimanima? I oni, bezbeli, isto. Jok, kaze Bog, njih sam dao da se rostiljaju sejtanu. Pa, poslije njihova res pecena spolovila kod naseg Gojka k'o specijalitet istim tim nesretnicima. Pa, ti si totalni sadista i manijak. Odgovara Bog nisam ja, nego Sejtan. Pa, ko je stvorio sejtana? Kaze Bog - ja. Ko mu je dao narav? Opet Bog, pa ja. Ko je onda sadista jeb'o ti sebe luda, a on nista smjeska se lukavo, a okice mu se cakle od zadovoljstva (iz knjige "Vi koji masturbirate ostavite svaku nadu").
apsidejzi

#91 Re: Naucna cuda Kurana

Post by apsidejzi »

Zehran82 wrote: 02/10/2025 11:51
مَثَلُ الَّذِينَ اتَّخَذُوا مِنْ دُونِ اللَّهِ أَوْلِيَاءَ كَمَثَلِ الْعَنْكَبُوتِ اتَّخَذَتْ بَيْتًا ۖ وَإِنَّ أَوْهَنَ الْبُيُوتِ لَبَيْتُ الْعَنْكَبُوتِ ۖ لَوْ كَانُوا يَعْلَمُونَ
29:41 Oni koji, mimo Allaha, zaštitnike uzimaju slični su pauku koja sebi isplete(ITEHAZAT) kuću, a najslabija je kuća, uistinu, paukova kuća, neka znaju

اتَّخَذَتْ rijec Itehazat se odnosi na zenku, ona gradi, ona pravi

a da je muski pauk bilo bi
ٱتَّخَذَ Itehaza, On pravi, on gradi....

znaci sta nam nauka kaze po tom pitanju?

Samo zenke pauci grade kuce koje vidimo dok muskarci su za parenja i da budu pojedeni od zenke.
Tako to biva kad se stvar izvadi iz konteksta. Naime, arapski jezik, kao i mnogi drugi jezici ima rodne oznake za mnoge rijeci. Imamo i mi. Pauk je imenica muskog roda. Pcela zenskog. Mrav muskog. Jezik je tako konstruisan da daje spolnu odrednicu imenicama.

U arapskom jeziku PAUK je imenica zenskog roda i arapi kada u normalnom govoru spominju ovog insekta kazu imenicu zenskog roda kao sto mi kazemo imenicu muskog roda. Tako da nije Muhamed iskoristio zenskog pauka zato sto je nesto posebno znao, nego zato sto svi arapi koriste tu rijec. Ako ista ima zanimljivo u ovome, onda to nije Kur'an nego arapski jezik. No arapski jezik nije specijalan po tom pitanju. Na spanskom se kaze: la arana sto je imenica zenskog roda. Francuski, portugalski, njemacki imaju zensku imenicu za pauka. S druge strane italijanski i gotovo svi slavenski jezici imaju musku oznaku za tu imenicu.

Mi vrlo rijetko kazemo: Paucica jer nam nije prirodno. Arapima je prirodno da tog insekta zovu paucica i zato je Muhamed kada je smisljao Kur'an koristio rijec paucica. ne zato sto je on nesto posebno znao, nego zato sto se ta rijec tako koristi. Isto tako je Fredriko Garcia Lorca u svojoj knjizi Kuca Bernarde Albe spominjao pauka i koristio zensku imenicu. Da li je Fredriko bio nadahnut od boga? Nije. Zato sto sve i jedan spanac koristi istu tu rijec.

I tako...
Zehran82

#92 Re: Naucna cuda Kurana

Post by Zehran82 »

W0rM wrote: 08/10/2025 10:42 Uhvatili ste momka pilate - nepotrebno. U vjeri nema prisile. Ako mozete konstruktivno pridonijet temi, dobro da i jest. Ovo namotavanje "kako je tamo", "hocu li biti svoj klon" itd. Pitanja - nidje veze.
ne pilaju oni mene nista....ne smetaju meni takva pitanja kada vec znam odgovore.

meni samo smeta balavurdija ovoga foruma sa svojim infatilnim slicicama, to je ono sto mene iritiera jedino :) a takva pitanja ne.

jer oni meni kada postiraju infatilne slike, kazu mi, mi smo bali balavci, jos nesazreli za ozbiljne diskusije...tako oni meni porucuju sa svojim slicicama. :)

Ovo namotavanje "kako je tamo", "hocu li biti svoj klon" itd. Pitanja - nidje veze.
ima veze, dobra su to pitanja.
W0rM
Grijem se na: sunčevu energiju
Vozim: se po mahali

#93 Re: Naucna cuda Kurana

Post by W0rM »

„A te primjere Mi navodimo ljudima, ali ih shvataju samo oni koji su razumom obdareni.“ 3. El-Ankabut (29:43)

Za ove teme - dosta :)
Zehran82

#94 Re: Naucna cuda Kurana

Post by Zehran82 »

apsidejzi wrote: 08/10/2025 11:27
مَثَلُ الَّذِينَ اتَّخَذُوا مِنْ دُونِ اللَّهِ أَوْلِيَاءَ كَمَثَلِ الْعَنْكَبُوتِ اتَّخَذَتْ بَيْتًا ۖ وَإِنَّ أَوْهَنَ الْبُيُوتِ لَبَيْتُ الْعَنْكَبُوتِ ۖ لَوْ كَانُوا يَعْلَمُونَ
29:41 Oni koji, mimo Allaha, zaštitnike uzimaju slični su pauku koja sebi isplete(ITEHAZAT) kuću, a najslabija je kuća, uistinu, paukova kuća, neka znaju

Samo zenke pauci grade kuce koje vidimo dok muskarci su za parenja i da budu pojedeni od zenke.
Tako to biva kad se stvar izvadi iz konteksta. Naime, arapski jezik, kao i mnogi drugi jezici ima rodne oznake za mnoge rijeci. Imamo i mi. Pauk je imenica muskog roda. Pcela zenskog. Mrav muskog. Jezik je tako konstruisan da daje spolnu odrednicu imenicama.

U arapskom jeziku PAUK je imenica zenskog roda i arapi kada u normalnom govoru spominju ovog insekta kazu imenicu zenskog roda kao sto mi kazemo imenicu muskog roda. Tako da nije Muhamed iskoristio zenskog pauka zato sto je nesto posebno znao, nego zato sto svi arapi koriste tu rijec. Ako ista ima zanimljivo u ovome, onda to nije Kur'an nego arapski jezik. No arapski jezik nije specijalan po tom pitanju. Na spanskom se kaze: la arana sto je imenica zenskog roda. Francuski, portugalski, njemacki imaju zensku imenicu za pauka. S druge strane italijanski i gotovo svi slavenski jezici imaju musku oznaku za tu imenicu.

Mi vrlo rijetko kazemo: Paucica jer nam nije prirodno. Arapima je prirodno da tog insekta zovu paucica i zato je Muhamed kada je smisljao Kur'an koristio rijec paucica. ne zato sto je on nesto posebno znao, nego zato sto se ta rijec tako koristi. Isto tako je Fredriko Garcia Lorca u svojoj knjizi Kuca Bernarde Albe spominjao pauka i koristio zensku imenicu. Da li je Fredriko bio nadahnut od boga? Nije. Zato sto sve i jedan spanac koristi istu tu rijec.

I tako...
ako kazem,

"kada ona pauk isplete mrezu , nastani se tu da hvata plijen, radja potomstvo i provede vecinu svog zivota tu."

na osnovu cega moze naslutiti da spominjem zenku pauka a ne muzjaka? :)

tako da na osnovu rijeci Ankabut, pauk na arapski, ne moze znati jeli musko ili zensko ako nema nesto sa strane da ukaziva

العنكبوت الأنثى – ženka pauka , ankabut al-untha

العنكبوت الذكر – mužjak pauka, ankabut al-dhakar

Mi vrlo rijetko kazemo: Paucica jer nam nije prirodno
e to nema u arapskom paucica, da ti odmah u rijeci kaze jeli zensko ili musko.
PixelDrifter

#95 Re: Naucna cuda Kurana

Post by PixelDrifter »

Image

Image

Image
apsidejzi

#96 Re: Naucna cuda Kurana

Post by apsidejzi »

Zehran82 wrote: 08/10/2025 11:50
apsidejzi wrote: 08/10/2025 11:27

I tako...
ako kazem,

"kada ona pauk isplete mrezu , nastani se tu da hvata plijen, radja potomstvo i provede vecinu svog zivota tu."

na osnovu cega moze naslutiti da spominjem zenku pauka a ne muzjaka? :)

tako da na osnovu rijeci Ankabut, pauk na arapski, ne moze znati jeli musko ili zensko ako nema nesto sa strane da ukaziva

العنكبوت الأنثى – ženka pauka , ankabut al-untha

العنكبوت الذكر – mužjak pauka, ankabut al-dhakar

Mi vrlo rijetko kazemo: Paucica jer nam nije prirodno
e to nema u arapskom paucica, da ti odmah u rijeci kaze jeli zensko ili musko.
Pa isto je u spanskom jeziku. La arana. Ovo "la" je oznaka za zenski rod. Tom logikom sva djela na spanskom jeziku su mudziza jer koriste la arana. Isto tako svaka knjiga na arapskom jeziku je mudziza kada spominje pauka jer svaka knjiga koristi العنكبوت الأنثى – ženka pauka , ankabut al-untha. Iskljucivo strucne knjige koriste musku verziju rijeci. Tako da ovo nije nikakvo cudo Kur'ana nego specificnost arapskog jezika.
Zehran82

#97 Re: Naucna cuda Kurana

Post by Zehran82 »

apsidejzi wrote: 08/10/2025 13:05 ---
Pa isto je u spanskom jeziku. La arana. Ovo "la" je oznaka za zenski rod. Tom logikom sva djela na spanskom jeziku su mudziza jer koriste la arana. Isto tako svaka knjiga na arapskom jeziku je mudziza kada spominje pauka jer svaka knjiga koristi العنكبوت الأنثى – ženka pauka , ankabut al-untha. Iskljucivo strucne knjige koriste musku verziju rijeci. Tako da ovo nije nikakvo cudo Kur'ana nego specificnost arapskog jezika.
grijesis

ako Kuran kaze

Pauk je gradila kucu.....

nema tu nikakve finese arapskog ilki onog ili ovog jezika, jasno se zna od rijeci gradila da se radi o zenki....eh upravo tako se koristi u Kuranu, gradila , znaci drugi rijeci oznacavju zenku pored rijeci pauk.

a da je koristena rijeci

Pauk je gradio kucu.....

to bi naznacavalo muskog pauka.
PixelDrifter

#98 Re: Naucna cuda Kurana

Post by PixelDrifter »

Image

Cak sta vise, ne znam gramatiku ni materinjeg jezika, ali to me ne sprijecava da pametujem, jer nisam svjestan koliko sam ogranicen!

Image
Last edited by PixelDrifter on 08/10/2025 13:49, edited 1 time in total.
apsidejzi

#99 Re: Naucna cuda Kurana

Post by apsidejzi »

Zehran82 wrote: 08/10/2025 13:25
apsidejzi wrote: 08/10/2025 13:05 ---
grijesis

ako Kuran kaze

Pauk je gradila kucu.....

nema tu nikakve finese arapskog ilki onog ili ovog jezika, jasno se zna od rijeci gradila da se radi o zenki....eh upravo tako se koristi u Kuranu, gradila , znaci drugi rijeci oznacavju zenku pored rijeci pauk.

a da je koristena rijeci

Pauk je gradio kucu.....

to bi naznacavalo muskog pauka.
Ti fakat ne kontas sta je problem u tvom argumentu...
Tananarive

#100 Re: Naucna cuda Kurana

Post by Tananarive »

Zehran82 wrote: 08/10/2025 09:28

Može li ovo bez ruku i bez nogu? Ruka i noga nema u pravopisu.
Post Reply