Naucna cuda Kurana

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Plavo-bijeli

#51 Re: Naucna cuda Kurana

Post by Plavo-bijeli »

Dobar taj neki raj, nije to loše, te djevice, te pečena piletina, te ne moraš radit.

Znači samo 5x klanjat dnevno, ne činiti zlo, te onda odbrojavati dane do tog? Nije loše, nije loše... Evo ja da sam u desetom vijeku bih odmah potpisao takav ugovor, pogotovo kad je situacija takva da ljudi umiru na sve strane, te od bolesti, te od ratova...

INače čudi me što ljudi toliko plaču kad neko umre, kad im dijete preseli...umjesto da se organizuje zabava, ipak to dijete ide u dosta bolji Svijet, zar ne?

Inače sve je to vrlo jednostavno, ne trebaš više ništa razmisljat glavom u zivotu, imaš tj dobio si kao knjigu koja ti daje sve sta trebas i to je to, ne trebas nista ni preispitivati, samo osnovno pratis ala nemoj jest svinjetinu, ako hoces da yebes nebitne su godine mlade, ali je moras ozeniti, a ustvari mora i dobiti prvu mjesecnicu.

Kad smo kod tog "ne trebas vise nista razmisljat glavom" nije ni čudo sto evo opet nova godina, a niti jedan musliman nije dobio Nobelovu nagradu... 2 milijarde muslimana, svake godine 0 doprinosa nauci, što li...mozda jer kao i ovaj Smrcak misle da su sva rijesenja u jednoj Knjizi...i onda oni nadju tek to rijesenje nakon sto ga drugi nađu, pa kazu ehh evo vidite, mi smo to znali i prije vas, samo nismo na vrijeme to pojmili.

:bih:
Zehran82

#53 Re: Naucna cuda Kurana

Post by Zehran82 »

dr_Evil wrote: 07/10/2025 12:22
Zehran82 wrote: 07/10/2025 12:19
PixelDrifter wrote: 07/10/2025 11:55 Zehrane, ko posprema i cisti u raju?
nema potrebe da iko posprema, stvari se odvijaju snagom uma....pozeli ono se samoorganizuje....

recimo zaprljas tanjir hranom , kad pojedes....samo snagom uma pozelis, i tanjir vec cist , glanca se ispred tebe, kao da na njemu nije bilo hrane.

uberes vocku sa grane.....cim uberes, pojavljuje se plod na istom mjestu i brzo raste odmah.....

pozelis jesti pecenu piletinu ili neku drugu vrstu ptice.....vidis je leti u zraku....samo pozelis, ona vec pecena pada ispred tebe.......
kad se oglodju kosti...bacis kosti na zemlju....kosti se sakupe i regenerise se ptica nan novo, ozivi i odleti dalje.....

tako funkcionisu stvari u Raju.
Iskreno, to je pakao onda :D
ja znam da se zahebajes a i ti znas da se zahebajes....a ako ne zahebajes...objasni kako je to Pakao, zbog cega...da cujem :)
Zehran82

#54 Re: Naucna cuda Kurana

Post by Zehran82 »

Osmi Socrates wrote: 07/10/2025 12:22 Dobro, sad si razumio 1% šta znači bezvremenost.

Pitanje je jedino zašto ne primjeniš i to 1% razumijevanja dosljedno?

Nemoguće je biti bezvremen (i sveznajući, i svemoćni i svedobri) i istovremeno ostaviti ovakav logički (i svaki drugi) haos od božje riječi.

Što znači da je sve djelo čovjeka. Ili ljudi.

Ne može proći osnovni (interni) logički test. A kamoli da se u igru uvede riječ kao "dokaz".
pitao sam te pitanje, sta znaci Svedobri, definisi mi to...
Zehran82

#55 Re: Naucna cuda Kurana

Post by Zehran82 »

broj dva wrote: 07/10/2025 12:48 U raju svi imaju moc telekineze?
Svaki dan se nesto novo nauci :D
ne samo telekineza, nego mijenjanje realnosti pomocu uma.

telekineza je manji oblik naspram onoga sto je u Raju.
Zehran82

#56 Re: Naucna cuda Kurana

Post by Zehran82 »

Plavo-bijeli wrote: 07/10/2025 12:59 Dobar taj neki raj, nije to loše, te djevice, te pečena piletina, te ne moraš radit.

Znači samo 5x klanjat dnevno, ne činiti zlo, te onda odbrojavati dane do tog? Nije loše, nije loše... Evo ja da sam u desetom vijeku bih odmah potpisao takav ugovor, pogotovo kad je situacija takva da ljudi umiru na sve strane, te od bolesti, te od ratova...

INače čudi me što ljudi toliko plaču kad neko umre, kad im dijete preseli...umjesto da se organizuje zabava, ipak to dijete ide u dosta bolji Svijet, zar ne?

Inače sve je to vrlo jednostavno, ne trebaš više ništa razmisljat glavom u zivotu, imaš tj dobio si kao knjigu koja ti daje sve sta trebas i to je to, ne trebas nista ni preispitivati, samo osnovno pratis ala nemoj jest svinjetinu, ako hoces da yebes nebitne su godine mlade, ali je moras ozeniti, a ustvari mora i dobiti prvu mjesecnicu.

Kad smo kod tog "ne trebas vise nista razmisljat glavom" nije ni čudo sto evo opet nova godina, a niti jedan musliman nije dobio Nobelovu nagradu... 2 milijarde muslimana, svake godine 0 doprinosa nauci, što li...mozda jer kao i ovaj Smrcak misle da su sva rijesenja u jednoj Knjizi...i onda oni nadju tek to rijesenje nakon sto ga drugi nađu, pa kazu ehh evo vidite, mi smo to znali i prije vas, samo nismo na vrijeme to pojmili.

:bih:
Dobar taj neki raj, nije to loše, te djevice, te pečena piletina, te ne moraš radit.
to je sve sica, Raj je i vise od toga.

Znači samo 5x klanjat dnevno, ne činiti zlo, te onda odbrojavati dane do tog?
klanjanje je tvoj kljuc za Raj, Bogu nije potrebno da mu se klanjas, tebi je to potrebno....

Nije loše, nije loše... Evo ja da sam u desetom vijeku bih odmah potpisao takav ugovor, pogotovo kad je situacija takva da ljudi umiru na sve strane, te od bolesti, te od ratova...
to sto se umire na sve strane ne znaci da nema zivota poslije smrti, da svako nece odgovarati za sebe.

ne pametuj sad :)

to da ima na milione muslimana nobeolovaca, tebe nece ni jednu sekundu spasiti to kod Boga tamo neko sto je inovativan, inteligentna, i dobija nagrade....ti si odgovoran za sebe pred Bogom....pusti ti dvije milijarde muslimana...svako ima svoje mahane i prednosti....
dr_Evil

#57 Re: Naucna cuda Kurana

Post by dr_Evil »

Zehran82 wrote: 07/10/2025 13:29
dr_Evil wrote: 07/10/2025 12:22
Zehran82 wrote: 07/10/2025 12:19

nema potrebe da iko posprema, stvari se odvijaju snagom uma....pozeli ono se samoorganizuje....

recimo zaprljas tanjir hranom , kad pojedes....samo snagom uma pozelis, i tanjir vec cist , glanca se ispred tebe, kao da na njemu nije bilo hrane.

uberes vocku sa grane.....cim uberes, pojavljuje se plod na istom mjestu i brzo raste odmah.....

pozelis jesti pecenu piletinu ili neku drugu vrstu ptice.....vidis je leti u zraku....samo pozelis, ona vec pecena pada ispred tebe.......
kad se oglodju kosti...bacis kosti na zemlju....kosti se sakupe i regenerise se ptica nan novo, ozivi i odleti dalje.....

tako funkcionisu stvari u Raju.
Iskreno, to je pakao onda :D
ja znam da se zahebajes a i ti znas da se zahebajes....a ako ne zahebajes...objasni kako je to Pakao, zbog cega...da cujem :)
Pa nisam. Vjerujem da bi ti za mjesec dosadilo, poslije je to patnja. Sjedit na kaucu, gledati Star Trek, sve oko mene se pojavi, mogu jedno heftu, poslije se sam sebi gadim.

Danasnji bogatasi, odnosno mali bogovi zivota i smrti, njima to nije bas dosadno jer uzivaju status iznad 8milijardi nas ostalih smrtnika, a i oni mogu u svakom trenu sve izgubit ako ne paze. Kad imas stalno sve na izvolte, bez straha, bez pardona, to moze voditi samo skoku sa mosta.

I Charlie Sheen je okrenuo oko 50.000 zena... ne znam da bi mu se dalo da nije stalno bio na kokainu ili cracku.
PixelDrifter

#58 Re: Naucna cuda Kurana

Post by PixelDrifter »

Nisi mi odgovorio Zehrane.
Zamislim da mi djevica umjesto kose na glavi ima pecenu piletinu sa cetiri bataka, s obzirom da sam u raju, hoce li mi ova zelja biti uslisena? Ili zamislim da imam toliko veliko spolovilo da trzajem kukova mogu da odgurnem Mjesec, hoce li to biti usliseno?
Plavo-bijeli

#59 Re: Naucna cuda Kurana

Post by Plavo-bijeli »

PixelDrifter wrote: 07/10/2025 14:06 Nisi mi odgovorio Zehrane.
Zamislim da mi djevica umjesto kose na glavi ima pecenu piletinu sa cetiri bataka, s obzirom da sam u raju, hoce li mi ova zelja biti uslisena? Ili zamislim da imam toliko veliko spolovilo da trzajem kukova mogu da odgurnem Mjesec, hoce li to biti usliseno?
Ako budes imao dole takve misli ići ces u dzehennem, pa se pazi.
Josip321

#60 Re: Naucna cuda Kurana

Post by Josip321 »

Zehran82 wrote: 02/10/2025 11:51 Ovo je jedna jako interesantna tema u islamu

pa da krenemo nesto reci o njoj

pocet cu sa ovim

مَثَلُ الَّذِينَ اتَّخَذُوا مِنْ دُونِ اللَّهِ أَوْلِيَاءَ كَمَثَلِ الْعَنْكَبُوتِ اتَّخَذَتْ بَيْتًا ۖ وَإِنَّ أَوْهَنَ الْبُيُوتِ لَبَيْتُ الْعَنْكَبُوتِ ۖ لَوْ كَانُوا يَعْلَمُونَ
29:41 Oni koji, mimo Allaha, zaštitnike uzimaju slični su pauku koja sebi isplete(ITEHAZAT) kuću, a najslabija je kuća, uistinu, paukova kuća, neka znaju

اتَّخَذَتْ rijec Itehazat se odnosi na zenku, ona gradi, ona pravi

a da je muski pauk bilo bi
ٱتَّخَذَ Itehaza, On pravi, on gradi....

znaci sta nam nauka kaze po tom pitanju?

Samo zenke pauci grade kuce koje vidimo dok muskarci su za parenja i da budu pojedeni od zenke.

Znaci ne samo da je gradjom slaba kuca, jer paucina je lahko unistiva stvar, nego socioloski je katastrofa u svijetu pauka

Muski pauk dodje da se pari, kada zavrsi parenje zenak ga pojede.....

a neki pauci zenke puste da mladuncad svoja pojede svoju majku.....majka glumi laganim podrhtavanjem mreze da je plijen i krenu mladuncad na nju da je pojedu, i onda kada krenu jesti jedu i ostale odrasle pauke, tako da pojedu sve odrasle pauke rodjake i koga sve ne...da ostane samo nova mlada generacija pauka.....

Ovdje Allah sporedi nevjernike koji uzimaju nekog drugog zastitnika mimo Allaha je poput pauka koji misli da je u paukovoj kuci zastita neka, a majka ubije oca , a djeca ubiju majku i ostalu rodbinu....plus sto je paucina kao kuca lahko unistiva metarija....na tom su nivou nevjernici koji uzimaju zastitu nekoga drugog umjesto Allaha kao pauk koji

Ne razumije, što je ovdje naučno čudo?
W0rM
Grijem se na: sunčevu energiju
Vozim: se po mahali

#61 Re: Naucna cuda Kurana

Post by W0rM »

MashAllah, vise ovih sto sumnjanju ili ne vjeruju u Boga na temi, nego onih sto vjeruju :D
Zehran82

#62 Re: Naucna cuda Kurana

Post by Zehran82 »

da ima smisla pitanje odgovorio bi ti....
PixelDrifter

#63 Re: Naucna cuda Kurana

Post by PixelDrifter »

Zehran82 wrote: 07/10/2025 15:18
Pa, ako ce mi u raju biti dopusteno sve, jer sam raj zasluzio, znaci usao, odobreno, ako zamislim nesto slicno, trebalo bi da se uslisi. Ili je samo najobicnija jebacina u spam spam-u, pardon raju???!!! A, i to, recimo hanuma ima zelju da je stemaju tri crnca i jedan indijanski poglavica, ide li to?
Plavo-bijeli

#64 Re: Naucna cuda Kurana

Post by Plavo-bijeli »

Na temu pauka.. ali eto u svemu se moze naci nesto wow kad duboko trazis...
Ulazimo dublje u finese arapskog jezika, i odgovor je – Da, u ovom kontekstu je lingvistički logičnije, prirodnije, pa čak i elokventnije koristiti ženski rod.

Evo zašto, razloženo u nekoliko tačaka:

1. Tip imenice: "Al-'Ankabūt" (العنكبوت) je kolektivna imenica

U arapskom jeziku, imenice za mnoge životinje i biljke spadaju u kategoriju koja se zove اسم جنس جمعي (ism jins jam‘ī), što se može prevesti kao "kolektivna generička imenica".

Šta to znači? To znači da jedna riječ (npr. العنكبوت - pauk) označava cijelu vrstu ili rod.

Gramatičko pravilo: Kada se ove kolektivne imenice koriste da označe vrstu kao cjelinu, one se gramatički tretiraju kao jednina ženskog roda.

Da biste od te kolektivne imenice napravili imenicu za jednu jedinku te vrste, najčešće dodajete sufiks "-ah" (slovo ة, tā' marbūṭah), čime riječ i formalno postaje ženskog roda.

Primjer:

شجر (šajar) = drveće (kolektiv, tretira se kao ženski rod)

شجرة (šajarah) = jedno drvo (formalno ženski rod)

نحل (naḥl) = pčele (kolektiv, tretira se kao ženski rod)

نحلة (naḥlah) = jedna pčela (formalno ženski rod)

Isto važi i za pauka:

عنكبوت ('ankabūt) = pauci kao vrsta (kolektiv, tretira se kao ženski rod)

عنكبوتة ('ankabūtah) = jedna jedinka pauka (često se misli na ženku, formalno ženski rod)

Dakle, kada ajet kaže "kao pauk...", on koristi kolektivnu imenicu za cijelu vrstu. Prema standardnim pravilima klasičnog arapskog jezika, uz takvu imenicu je najprirodnije i najispravnije koristiti glagol u ženskom rodu.

2. Elokvencija (فصاحة - Faṣāḥah)

U klasičnom arapskom jeziku, koji je jezik Kur'ana, poštovanje ovakvih suptilnih gramatičkih pravila smatra se znakom elokvencije i jezičkog majstorstva. Upotrijebiti muški oblik glagola اتخذ (ittakhadha) uz kolektivnu imenicu العنكبوت ('ankabūt) ne bi nužno bila gruba gramatička greška, ali bi zvučalo manje elokventno i manje prirodno poznavaocu jezika.

To bi bilo slično kao da u našem jeziku za neku imenicu koja je prirodno ženskog roda upotrijebite muški pridjev – rečenica bi možda bila razumljiva, ali bi "parala uši".

Zaključak

Nije se radilo o izboru "hoćemo li muški ili ženski rod?", gdje su obje opcije bile jednako vjerovatne. Lingvistički gledano, upotreba ženskog roda je bila superioran, logičniji i elokventniji izbor u skladu sa pravilima klasičnog arapskog jezika za tu vrstu imenice.
toska

#65 Re: Naucna cuda Kurana

Post by toska »

W0rM wrote: 07/10/2025 15:17 MashAllah, vise ovih sto sumnjanju ili ne vjeruju u Boga na temi, nego onih sto vjeruju :D
Nije neko otkriće, isto piše i u Kuranu i Bibliji.

Na forumu dolazi do izražaja iz više razloga, da ne ulazimo sad u to koji su.
Kakogod, u RL nije puno drugačije bez obzira šta kažu ljudi, ankete i popisi, pretpostavljam da je agnostika najviše.
Samo izjašnjenje ne govori puno.

P.S. naslov teme je promašaj izuzev ako bi pisali o psihologiji, socijologiji i sl.
Zehran82

#66 Re: Naucna cuda Kurana

Post by Zehran82 »

dr_Evil wrote: 07/10/2025 13:40 ---
Pa nisam. Vjerujem da bi ti za mjesec dosadilo, poslije je to patnja. Sjedit na kaucu, gledati Star Trek, sve oko mene se pojavi, mogu jedno heftu, poslije se sam sebi gadim.

Danasnji bogatasi, odnosno mali bogovi zivota i smrti, njima to nije bas dosadno jer uzivaju status iznad 8milijardi nas ostalih smrtnika, a i oni mogu u svakom trenu sve izgubit ako ne paze. Kad imas stalno sve na izvolte, bez straha, bez pardona, to moze voditi samo skoku sa mosta.

I Charlie Sheen je okrenuo oko 50.000 zena... ne znam da bi mu se dalo da nije stalno bio na kokainu ili cracku.
Vjerujem da bi ti za mjesec dosadilo, poslije je to patnja.
Raj ne moze dosaditi, sve i da hoces...tamo nema dosade....

Raj je velicine univerzuma, a mi smo sad na samo malo planeti.....koliki je nas univerzum toliki je Raj....znaci neznas gdje su mu krajevi.

Dosada ima funkciju oivdje na zemlji, a to je da te podstakne na rad, inace bi svako mogao po cijeli dan izlezavati se i nista ne raditi , pa dosada ucini da te pokrene...da budes produktivan malo.

dok u Raju nema dosade kao ovdje na zemlji.....

ovdje kad jedes prvi put nesto, odusevis se, vec treci ili cetvrti izblijedi odusevljenje, dok u Raju prvo odusevljenje traje i nakon milijardu puta da ga probas....ne izlapi....to je jedna od razlika ovoga svijeta i Raja, sto uzivanja tamo ne izlape kao ovdje na zemlji.

ne shvatas sustinu stvari...i tu je problem....

problem ovdje sa bogastvo sto ce ti se na kosti natakariti Satana koja ce dosaptavati zle ideje.....dobijes bogastva, a on ti kaze, te to jarane proslavi sa dobrim picem, skupocjenim picem....a ono ti probas i odusevis se ukus tog alkhola....pa ti onda kaze mogao bi ti svaku sedmicu ovako sebe pomalo pocastiti, a ti onda krenes tim putem i onda upadnes u probleme sa alkholom, ili te navrati na put kocke ili droge ili cega sve ne....

tako da nisi bas miran sa tim bogastvom

dzaba mu sve to, ako ce ga to strmoglaviti u ponore Pakla/Dzehennema na buducem svijetu....cim zakoraci u Dzehennem, nece se sjecati ni jedne zene, momentalno ce zaboraviti svako uzivanje sa zemlje....to je karakteristika Dzehennema da ti izbrise fina sjecanja , fine trenutke i uzivanja koja si imao cim zakoracis nogom u Dzehennem....tako isto i Raj/Dzennet ima tu osobinu, da cim zakoracis u Dzennet, zaboravis momentalno sve negativnosti ovoga svijeta, sve traume, sve bolove...da se nista od tih trauma ne sjecas.

Sta vrijedi i milion zena da okrene ako ce ga to stromglaviti u Dzehennem a ni jedne se nece moci sjetiti :-)
Zehran82

#67 Re: Naucna cuda Kurana

Post by Zehran82 »

Josip321 wrote: 07/10/2025 15:13
Zehran82 wrote: 02/10/2025 11:51 Ovo je jedna jako interesantna tema u islamu

pa da krenemo nesto reci o njoj

pocet cu sa ovim

مَثَلُ الَّذِينَ اتَّخَذُوا مِنْ دُونِ اللَّهِ أَوْلِيَاءَ كَمَثَلِ الْعَنْكَبُوتِ اتَّخَذَتْ بَيْتًا ۖ وَإِنَّ أَوْهَنَ الْبُيُوتِ لَبَيْتُ الْعَنْكَبُوتِ ۖ لَوْ كَانُوا يَعْلَمُونَ
29:41 Oni koji, mimo Allaha, zaštitnike uzimaju slični su pauku koja sebi isplete(ITEHAZAT) kuću, a najslabija je kuća, uistinu, paukova kuća, neka znaju

اتَّخَذَتْ rijec Itehazat se odnosi na zenku, ona gradi, ona pravi

a da je muski pauk bilo bi
ٱتَّخَذَ Itehaza, On pravi, on gradi....

znaci sta nam nauka kaze po tom pitanju?

Samo zenke pauci grade kuce koje vidimo dok muskarci su za parenja i da budu pojedeni od zenke.

Znaci ne samo da je gradjom slaba kuca, jer paucina je lahko unistiva stvar, nego socioloski je katastrofa u svijetu pauka

Muski pauk dodje da se pari, kada zavrsi parenje zenak ga pojede.....

a neki pauci zenke puste da mladuncad svoja pojede svoju majku.....majka glumi laganim podrhtavanjem mreze da je plijen i krenu mladuncad na nju da je pojedu, i onda kada krenu jesti jedu i ostale odrasle pauke, tako da pojedu sve odrasle pauke rodjake i koga sve ne...da ostane samo nova mlada generacija pauka.....

Ovdje Allah sporedi nevjernike koji uzimaju nekog drugog zastitnika mimo Allaha je poput pauka koji misli da je u paukovoj kuci zastita neka, a majka ubije oca , a djeca ubiju majku i ostalu rodbinu....plus sto je paucina kao kuca lahko unistiva metarija....na tom su nivou nevjernici koji uzimaju zastitu nekoga drugog umjesto Allaha kao pauk koji

Ne razumije, što je ovdje naučno čudo?
cudo je da se spominje zenka da pravi kucu, a to nauka potvrdila i da samo zenke prave kucu a ne muski.

druga stvar govori da je najslabija kuca paukova kuca, ako bi sporedili sa drugim zivotinjama, onda bi to uistinu bilo tako da je najgora kuca paukova kuca

1. jer je lahko lomljivog materijala
2. zenka ubije oca mladuncadi
3. mladuncad pojedu majku

znaci uzas zivotinjskog svijeta, znaci porodicno se ubijaju
Zehran82

#68 Re: Naucna cuda Kurana

Post by Zehran82 »

PixelDrifter wrote: 07/10/2025 15:30
Pa, ako ce mi u raju biti dopusteno sve, jer sam raj zasluzio, znaci usao, odobreno, ako zamislim nesto slicno, trebalo bi da se uslisi. Ili je samo najobicnija jebacina u spam spam-u, pardon raju???!!! A, i to, recimo hanuma ima zelju da je stemaju tri crnca i jedan indijanski poglavica, ide li to?
na sva ta pitanja znam odgovore...ali cisto necu da ti odgovorim, samo sto takva pitanja postavljas u tom stilu....u provokatorskom stilu a ne zato sto te to interesuje zaista....i zato necu da odgovorim.
joint union

#69 Re: Naucna cuda Kurana

Post by joint union »

Zehran82 wrote: 07/10/2025 11:07

ne samo to nego pazi ovo sad, od pocetka ajet do rijeci 70 lakata, orginalni tekst Kurana na arapskom ima brojcanu vrijednost 1791, upravo je metricki sistem uspostavcljen 1791 godine od strane francuske akademije nauka, tad se definisalo metri i kilometri. Pa vidimo kako je Bog ukodirao da brojcana vrijednost slova prije 70 lakata je 1791 a upravo te godine je predjeno na metricki sistem ili uspostavljen je metricki sistem, metri su definisani po prvi put
Ova 1791 je hidžretska, pretpostavljam?
Zehran82

#70 Re: Naucna cuda Kurana

Post by Zehran82 »

joint union wrote: 07/10/2025 20:17
Zehran82 wrote: 07/10/2025 11:07

ne samo to nego pazi ovo sad, od pocetka ajet do rijeci 70 lakata, orginalni tekst Kurana na arapskom ima brojcanu vrijednost 1791, upravo je metricki sistem uspostavcljen 1791 godine od strane francuske akademije nauka, tad se definisalo metri i kilometri. Pa vidimo kako je Bog ukodirao da brojcana vrijednost slova prije 70 lakata je 1791 a upravo te godine je predjeno na metricki sistem ili uspostavljen je metricki sistem, metri su definisani po prvi put
Ova 1791 je hidžretska, pretpostavljam?
ne nego gregorijanska.

In 1791 the commission originally defined the metre based on the size of the earth, equal to one ten-millionth of the distance from the equator to the North Pole.
https://en.wikipedia.org/wiki/Metric_system
PixelDrifter

#71 Re: Naucna cuda Kurana

Post by PixelDrifter »

Zehran82 wrote: 07/10/2025 20:15

na sva ta pitanja znam odgovore...ali cisto necu da ti odgovorim, samo sto takva pitanja postavljas u tom stilu....u provokatorskom stilu a ne zato sto te to interesuje zaista....i zato necu da odgovorim.
Samo za tebe Zehry (vjerovatno pojma o pojmu nemas ko je ovo, ali ima Google):

Image
Static-X

#72 Re: Naucna cuda Kurana

Post by Static-X »

BiBi911 wrote: 05/10/2025 12:15 - Jel ima sta za cipove,
- poluprovodnike,
-obojene metale,
-nesto za hemiju,
-opcenito za nauku,
-neka formula za baterije,
-imal sta kako da skladistimo Hidrogen,
- kako da poboljsamo kvalitet silicija
- kako da poredamo kristale u zeljenu formu
- imal sta oko Kontrolle radijacije
- kako da plazmu proizvodimo jeftinije
- kompoziti
Ima brate, cim nauka nesto novo otkrije ovaj ce to naci u Kur'anu. Ne sekiraj.
Zehran82

#73 Re: Naucna cuda Kurana

Post by Zehran82 »

PixelDrifter wrote: 07/10/2025 20:20
Zehran82 wrote: 07/10/2025 20:15

Samo za tebe Zehry (vjerovatno pojma o pojmu nemas ko je ovo, ali ima Google):

Image
Aleister Crowley itekako znam ko je, a sad mi je jasno, sto si ti tako antiislamski nafuran....vrhunskog sihirbaza mi donosis ovdje.....nije cudo onda sto nista ne znas i sto si protiv islama i Boga.

jer kad slijedis satanu, moras nuzno biti protiv Boga i bozije vjere....tako to ide.
PixelDrifter

#74 Re: Naucna cuda Kurana

Post by PixelDrifter »

hej Zehry, Do what thou wilt shall be the name of law!
Zehran82

#75 Re: Naucna cuda Kurana

Post by Zehran82 »

BiBi911 wrote: 05/10/2025 12:15 - Jel ima sta za cipove,
- poluprovodnike,
-obojene metale,
-nesto za hemiju,
-opcenito za nauku,
-neka formula za baterije,
-imal sta kako da skladistimo Hidrogen,
- kako da poboljsamo kvalitet silicija
- kako da poredamo kristale u zeljenu formu
- imal sta oko Kontrolle radijacije
- kako da plazmu proizvodimo jeftinije
- kompoziti
-nesto za hemiju,
ima skoro cijeli hemijski periodicni sistem kodiran u Kuranu sa imenom i atomskim brojem ili periodicnim brojem.

pitanja su ti pogresna, jer Kuran nije dosao da te uci kako da poboljsamo kvalitet silicija , nego ti je dosao sa naucnim cudima da te uvjeri da je to Bozija knjiga...kaok bi joj vise vjerovao , i vise jke slijedio, i vise se pripremao za susret sa Bogom na buducem svijetu, kad ti bude sudio i odredjivao tvoju vjecnost, ili Raj ili Pakao....

evo SIlicij.....Silikon/Silicon
Image
Last edited by Zehran82 on 07/10/2025 20:29, edited 1 time in total.
Post Reply