Truba wrote: ↑08/10/2025 10:05
Tvrtko II Kotromanić wrote: ↑08/10/2025 09:04
jebote haj sto na krstaricama, poskocima, forum hr i drugim "regionalnim" forumima se vrte i dalje negiranja, opravdavanja, laziranja onoga sto se desavalo u blizoj povijesti i generalno nastavak velikosrpske/velikohrvatske propagande vezano za BiH ukljucujuci negiranje identiteta Bosnjaka, negiranje prava na domovinu bh muslimana kao i samo negiranje prava na postojanje bijelih evropskih muslimana koji se i dalje nazivaju stranim tkivom u judeo kriscanskoj evropi
sad i na ovom forumu imamo jajcanu kraljicu i slicne njojzi koji tu "spiku furaju"
bukvalno da nije bilo kontinuiranog (u zadnjih 200 god pa je eskaliralo 3x u 20. vijeku) velikosrpskog i velikohrvatskog iredentizma usmjerenog ka nasoj teritoriji, u BiH 90tih metak ne bi bio ispaljen
jebote i opet se bajke pricaju lafo alternativne cinjenice, sta ima
vise puta pokusavam napisati nesto ali stalno izbrisem
je li tesko shvatiti da većina hrvata i srba ili kako se voli reći katolika i pravoslavnih ne želi živjeti u BiH?
ovih smo dana imali obljetnice aneksije BiH...proučiti malo ko se radovao dolaskom AU monarhije a ko se borio protiv AU Monarhije i iz kojih razloga
iz tog se odgovora vidi da 3 vjerske i/ili nacionalne skupine u zadnjih 150 godina imaju drugaciji pogled na ustrojstvo bih
jedni je vide s hrvatskom drugi sa srbijom a treći 1878. su je vidjeli i dalje u sklopu osmanskog carstva a danas neovisnu
isključiti zločine pogrome i drugi svjetski rat i posljednji rat iz priče
nalazimo se u 2025
govorim sada o tome koji narod ima veće pravo na ostvarenje svojih želja bez obzira od kada su ?
kad se raspadala au monarhija mnoge su općine na granicama novih država imale pravo referenduma kome će pripasti
sto mislis kako bi prosao referendum danas po opcinama kome da se pridruze?
da pitam i ovo vidim imas siroko znanje li postojao trenutak u posljednjih 150 godina kad su muslimani bili manje od 50% a pravoslavni i katolici vecina?
legitimno je pravo Srba i Hrvata da nesto zele ili ne zele
legitimno je pravo recimo i juznotirolskih Svaba/Njemaca da nesto zele ili ne zele
legitimno je i pravo belgijskih Njemaca da nesto zele ili ne zele
legitimno je pravo i finskih Svedjana da nesto zele ili ne zele
shvatio si ugl sta hocu da kazem
meni je ideja BiH ona zavnobihska, da je ovo domovina svih njenih ravnopravnih naroda i ostalih
jednako pravo na ovu drzavu imaju i Bosnaci i (bh) Srbi i (bh) Hrvati
kao i svi ostali (bh) Romi, Jevreji i svih ostalih, koliko vec ima, manjina
budjenja nacionalne svijesti je proces poceo negdje tamo u 19. vijeku, bh pravoslavci i bh katolici su u tom periodu obuhvaceni srpskom odnosno hrvatskom nacionalnom idejom i taj proces je sto se tice Srba i Hrvata odavno zavrsen
naravno u skladu sa tim postoje i zelje jel odredjenog (vjerovatno velikog) broja bh Srba i Hrvata da za svoju domovinu prvenstveno smatraju susjednu zemlju
nacionalna ideja Bosnjaka je, iz vise razloga, dobrano kasnila za ostalima a pritom se sam proces i ideja (isto tako iz vise razloga) dosta razlikovala od ideje i procesa budjenja i uspostavljanja srpskog ili hrvatskog nacionalnog identiteta, danas je vec taj proces, nazalost prvenstveno zbog prolivene krvi, je takodjer zavrsen
imamo dakle 3 nacionalne svijesti unutar jedne zemlje
jednu svijest koja svoju zemlju smatra svojom i nema druge ili trece zelje/sklonosti/ideje
i druge dvije nacionalne svijesti/osjecaja koji druge zemlje smatraju svojima a teritorij na kojem zive smatraju maltene okupiranim od strane neke drzavne tvorevine koja im nije tako bliska (idejno)
takva je situacija, sve je to ok i legitimno i demokratski
evo iskljucimo stradanja, genocide i ratove
ti Komi si nacitan covjek, znas za milion slucajeva i milion razloga sto su se ljudi negdje selili, bili raseljavani, negdje bili vecina pa manjina i obrnuto
tako da je svakako postojao trenutak kada su muslimani (na teritoriju danasnje BiH) bili i ispod 50% i iznad 50% pa ako cemo dalje u historiji, bio je i momenat kada je muslimana bilo i ispod 1%
kakve to veze ima
i eto vratimo se opet na pocetak
imamo Bosnjake koji zele BiH 100%
imamo (bh) Srbe i Hrvate koji je nuzno ne zele
i sta cemo sad?
imamo etnicki ociscena podrucja, pa tako da situacija ni u blizu nije kao 1991. ili 1939.
ali svejedno
meni je jednako drago i nezz Drinovci gdje nema "muslimanskog uha" kao i recimo nezz Dobosnica ili Priboj kod Lopara
kontas sta hocu da kazem, jednako mi je drag svaki kraj moje zemlje jer svaki cenat ove zemlje smatram mojom domovinom
i tesko da se, uz sve zelje i pozdrave, neki cenat moje domovine moze oteti od nje i pripojiti nekom drugom
a necemo valjda ponavljati krvave stranice povijesti
mozemo se svi lijepo dzematile (

) okrenuti naprijed i fino raditi da se pokusamo uhvatiti u EU voz ili tako neku supranacionalnu strukturu gdje ce, pored Hrvatske, jednog dana biti i Srbija
i eto ti, granice vise (opet) nisu bitne, svi Hrvati/svi Srbi u jednoj tvorevini i mirna Bosna (bukvalno

)