Što bi reko dr arsla došlo vrijeme da nam Rumuni sole pamet
Ovo je glavni problem, što smo krenuli a onda stali, ne kontajući da tako nikada nećemo postati "zapad"
https://www.klix.ba/vijesti/svijet/bivs ... /251004124
Claudiu Nasui: Prije svega, rekao bih da mi još uvijek nismo potpuno prešli. U slučaju Rumunije, ali i Bosne i Hercegovine, preduslovi su tu. Dakle, temelji tržišne ekonomije su postavljeni, ali još uvijek nismo završili tranziciju. U Rumuniji, na primjer, i dalje imamo oko 1.200 državnih kompanija, državnih preduzeća. Još uvijek imamo ogroman nivo regulacije. Imamo i vrlo visoke poreze, naročito na rad. Mislim da sve to pokazuje da tranzicija nije kompletna. Jesmo kapitalističkiji nego što smo bili u komunističkom periodu. To je sigurno.
...
Nažalost, političari to uglavnom ne žele da urade, jer to znači manje moći za njih. Političari žele više moći. A sve što daje više moći državi, znači i više moći njima. Oni ne žele da se odreknu toga. Na primjer, u Rumuniji su državna preduzeća poznata po tome da služe političarima kao alat za zapošljavanje članova porodica, prijatelja, za dijeljenje novca, privilegija. Naravno da ne žele da izgube tu moć.
Najbolje za građane bi bilo da se ta preduzeća privatizuju i da se dopusti ulazak investitorima. Ali to bi značilo da političari gube moć. Zato oni to neće uraditi. Dakle, moj odgovor je da imamo snažno sputane tržišne ekonomije i da nam treba još mnogo vremena da bismo se mogli nazvati istinskim tržišnim ekonomijama.