INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

last mohicans

#26251 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by last mohicans »

laserShow wrote: 04/10/2025 20:25
Ezel Bayraktar wrote: 03/10/2025 23:03 Pratim jednu osobu koja ima apartman u Turskoj, maloprije okači story, paradajiz 1.60, Tikvice 1km, bijelo grozđe 3.20, tako i crno, jedino je ono roze grožđe 4km. Ostale cijene ne upratih, to su one njihove zelenare.
Majkemi vi ste mi najsmjesnij. Pa kako ocekujes paDarajz da bude povoljan, grozdje ili bilo koja pm poljoprivredna grana kad NEMAMO POLJIPRIVREDE?

Biti ce jos gore! Klila krompira ce biti 10-20KM, riza i vise i to je to. Drugih kultura nece ni biti, jer ce biti preskupe.
Imamo mi domaci paradajiz, ali je 4-5 cijelo ljeto, krompir 2-2.5, tikvice, to je sve smiješno uzgojiti. Pretjera ga i ti sa krompirom od 20 maraka. U tom slučaju cu u rodni kraj i posijati krompir.
dječak sa šibicama

#26252 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by dječak sa šibicama »

Meni licno ta kmekme prica nasih seljaka "nema racunice od poljoprivrede, drzava ne pomaze", djeluje besmisleno da ne kazem laz.

Ono malo seljaka koje znam a da se bave necim na selu, svi kazu da drzava subvencionira ali sta, moras imati OPG ili kako se to kod nas zove, dakle i placati poreze. A to je vec nece da moze, ako moze na crno da se prodaje oni ce prodavati, ako ne moze onda drzava kriva.

Nas seljak bi da mu drzava dijeli poticaje, a oni da stancaju povrce voce zitarice pa na pijacu, po mogucnosti da ne zakupi ni sto vec onako cista dobit. A cijene, naravno, "domace". U lokalnoj zelenari sve domace je skuplje nego uvozno, ovo ljeto kukuruz 2 marke, domaci neprskani paradajz bio je 4 ipo pa 4 pa zadnje 3 ipo. Slicno je i na pijaci pod mostom.

Drzava njih subvencionira, one koji se registruju kao poljoprivredno domacinstvo i placaju poreze i zareze. Ali zato njemu drzava nov traktor subvencionira i po trecinu cijene. Imaju neke restrikcije recimo ne moze kupiti pet traktora u godinu dana, to se valjda uzimao kao mozebitni sverc ili preprodaja. Dobijaju i subvencije na naftu i to prilicne, a to je jako bitno. Takodje drzava im placa i subvencije na zitarice, da bi im se isplatio uzgoj. Odnosno poticaje, to imaju i mljekari, svaka litra mlijeka njima ide otkupna cijena u ruke plus poticaji od drzave.

Nije to bas tako kako oni pricaju. A zasto je sve domace skuplje nego uvozno, pa hoce i oni da se obogate od jedne berbe. Goni u pm.

Da dodam, skupo im je kazu djubrivo sjeme i ostali repromaterijal, jbg oni bi da prodaju po astronomskim cijemama ali da im se djubrivo i sjeme dijeli dzaba. Mislim vjv jeste skupo i smanjuje dobit, ali ne vjerujem da se ne isplati. Iako zemljoradnja jeste rizik posebno danas sa ovim ludim klimatskim promjenama, njemu ako ne padne kisa kad treba pasti, ili ako padne grad i tuca, on je izgubio sezonu.
zippoo87

#26253 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by zippoo87 »

Babbuka wrote: 04/10/2025 23:06
zippoo87 wrote: 04/10/2025 22:38 Na nasem regionu je prije bio Vegafruit,fabrika koja je sve prepradjivala...cijeli taj kraj drzave je proizvodio povrce i voce za tu fabriku. I na kraju ju je unistio SDAovac, Mujo Selimovic,isti onaj pajser koji je unistio i mnoge firme po Sarajevu...ja mislim da je on ugasio i Fabriku Duhana Sarajevo.
Sad si me podsjetio na Vegu...ja srednjoškolac '99. god., jeste da je školski sendvič bio pola marke ali se nema :D
Skontam da su nam u voćnjaku nenormalno rodile jabuke. Sazovem 2 školska druga, maznemo kombi iz očeve firme i opustošimo voćnjak.
Za 2 dana svaki zaradio po 3 mjesečne plate, do kraja godine se svakodnevno cijepala 3 sendviča sa kolom :izet:
haha svaka cast,snasli ste se.
Da,Vegafruit je nekako odmah poslije rata proradila i okupljala kooperante ,voce i povrce,sve su otkupljivali. Bili i istureni pogoni,gdje su se cistile paprike,krastavci,pripreme radile ...masu ljudi na selu od Vegafruita zivjelo.
I moj prvi posao je bio tako u jednom pogonu za prepradu tog povrca, u Stjepan Polju,kod zadruge ...ja imao 15 godina kada sam radio ,preko raspusta.
:lol:
Babbuka

#26254 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Babbuka »

zippoo87 wrote: 04/10/2025 23:59
Babbuka wrote: 04/10/2025 23:06
zippoo87 wrote: 04/10/2025 22:38 Na nasem regionu je prije bio Vegafruit,fabrika koja je sve prepradjivala...cijeli taj kraj drzave je proizvodio povrce i voce za tu fabriku. I na kraju ju je unistio SDAovac, Mujo Selimovic,isti onaj pajser koji je unistio i mnoge firme po Sarajevu...ja mislim da je on ugasio i Fabriku Duhana Sarajevo.
Sad si me podsjetio na Vegu...ja srednjoškolac '99. god., jeste da je školski sendvič bio pola marke ali se nema :D
Skontam da su nam u voćnjaku nenormalno rodile jabuke. Sazovem 2 školska druga, maznemo kombi iz očeve firme i opustošimo voćnjak.
Za 2 dana svaki zaradio po 3 mjesečne plate, do kraja godine se svakodnevno cijepala 3 sendviča sa kolom :izet:
haha svaka cast,snasli ste se.
Da,Vegafruit je nekako odmah poslije rata proradila i okupljala kooperante ,voce i povrce,sve su otkupljivali. Bili i istureni pogoni,gdje su se cistile paprike,krastavci,pripreme radile ...masu ljudi na selu od Vegafruita zivjelo.
I moj prvi posao je bio tako u jednom pogonu za prepradu tog povrca, u Stjepan Polju,kod zadruge ...ja imao 15 godina kada sam radio ,preko raspusta.
:lol:
Mi smo to vozili tamo u preradu između Brijesnice i S. Polja. Sjećam se da su stvarno mnogi kooperanti radili za njih.

Kasnije su oni to prodali nekom mađaru, a on valjda dalje Selimovićima - piši propalo.

Doduše, razumijem donekle i tu njihovu prodaju. Kooperantima moraš platiti brzo, a kupce čekaš mjesecima. Slabo ko ima kapital za to.
zippoo87

#26255 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by zippoo87 »

dječak sa šibicama wrote: 04/10/2025 23:25 Meni licno ta kmekme prica nasih seljaka "nema racunice od poljoprivrede, drzava ne pomaze", djeluje besmisleno da ne kazem laz.

Ono malo seljaka koje znam a da se bave necim na selu, svi kazu da drzava subvencionira ali sta, moras imati OPG ili kako se to kod nas zove, dakle i placati poreze. A to je vec nece da moze, ako moze na crno da se prodaje oni ce prodavati, ako ne moze onda drzava kriva.

Nas seljak bi da mu drzava dijeli poticaje, a oni da stancaju povrce voce zitarice pa na pijacu, po mogucnosti da ne zakupi ni sto vec onako cista dobit. A cijene, naravno, "domace". U lokalnoj zelenari sve domace je skuplje nego uvozno, ovo ljeto kukuruz 2 marke, domaci neprskani paradajz bio je 4 ipo pa 4 pa zadnje 3 ipo. Slicno je i na pijaci pod mostom.

Drzava njih subvencionira, one koji se registruju kao poljoprivredno domacinstvo i placaju poreze i zareze. Ali zato njemu drzava nov traktor subvencionira i po trecinu cijene. Imaju neke restrikcije recimo ne moze kupiti pet traktora u godinu dana, to se valjda uzimao kao mozebitni sverc ili preprodaja. Dobijaju i subvencije na naftu i to prilicne, a to je jako bitno. Takodje drzava im placa i subvencije na zitarice, da bi im se isplatio uzgoj. Odnosno poticaje, to imaju i mljekari, svaka litra mlijeka njima ide otkupna cijena u ruke plus poticaji od drzave.

Nije to bas tako kako oni pricaju. A zasto je sve domace skuplje nego uvozno, pa hoce i oni da se obogate od jedne berbe. Goni u pm.

Da dodam, skupo im je kazu djubrivo sjeme i ostali repromaterijal, jbg oni bi da prodaju po astronomskim cijemama ali da im se djubrivo i sjeme dijeli dzaba. Mislim vjv jeste skupo i smanjuje dobit, ali ne vjerujem da se ne isplati. Iako zemljoradnja jeste rizik posebno danas sa ovim ludim klimatskim promjenama, njemu ako ne padne kisa kad treba pasti, ili ako padne grad i tuca, on je izgubio sezonu.
Sve si dobro napisao i manje vise tako je.
Postoje problemi u praksi,jer je kod nas poljopriprevreda na kantolanom nivou i imas masu kantona koji su neredovni u isplati subvencija. Neki kasne i po 2 godine a ljudi racunaju na te pare,jer od toga placaju sjetvu obicno.
Nije da se ne moze zaraditi od poljoprivrede,ali to je takva grana gdje je rad od jutra do sutra,sa mnostvom nepovoljnih faktora a ti nemas nikakvu sigurnu luku. Sada su najveci problemi vremenske neprilike i manjak padavina i to unisti cijelu sjetvu ili prinos. Ili prevelika kolicina padavina,koja isto unisti sve. I ako opstina ne proglasi elementarnu nepogodu,nema nikakve nadoknade stete.
Cijene domaceg su jako visoke i sve je skupo...i mljeceno i sirevi i povrce a i voce. Ove godine posebno.
Ja sam recimo vanjski paradajz,autohtone sorte prodavao 3 KM/kg,paprike isto tako,friske ,sa grane. Kupine 5 KM/kg. Ovo ostalo ne prodajem,to je za nas i malo se posadi,tipa luk,krompir.
Samo natjerati trzne centre da moraju prodavati i domace proizvode a ne bi skodilo ni da drzava pokrene recimo ponovo fabriku za preradu voca i povrca...eno Vegafruit stoji na istom mjestu,propada a mogao bi ponovo ozivjeti ovaj kraj i da imamo domacu proizvodnju.
laserShow
Grijem se na: nacionalizam

#26256 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by laserShow »

dječak sa šibicama wrote: 04/10/2025 23:25 Meni licno ta kmekme prica nasih seljaka "nema racunice od poljoprivrede, drzava ne pomaze", djeluje besmisleno da ne kazem laz.
Da da kmeka. Zato majstore imas sve vise poljoprivrede jer im se kmeka.
Naravnod da se ne isplati. Evo ti ugrubo cifre

Subvencija u poljoprivredu
BIH 100 miliona
Srbija MILIJARDU
HR milijarda i tristo miliona.....
moon_walker_90

#26257 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by moon_walker_90 »

zippoo87 wrote: 05/10/2025 00:10 a ne bi skodilo ni da drzava pokrene recimo ponovo fabriku za preradu voca i povrca...
Nema toga vise, zaboravite da drzava pravi i pokrece fabrike. Ona je tu da ubire poreze i donosi zakone, a privatnici otvaraju firme.
zippoo87

#26258 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by zippoo87 »

moon_walker_90 wrote: 05/10/2025 00:36
zippoo87 wrote: 05/10/2025 00:10 a ne bi skodilo ni da drzava pokrene recimo ponovo fabriku za preradu voca i povrca...
Nema toga vise, zaboravite da drzava pravi i pokrece fabrike. Ona je tu da ubire poreze i donosi zakone, a privatnici otvaraju firme.
Ima javno-privatno partnerstvo...to svugdje u svijetu funkcionise. Taj model u BiH ima jako potencijala...ali morala bi se izbaciti korupcija iz jednacine. Ako je to ikako moguce :D
moon_walker_90

#26259 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by moon_walker_90 »

zippoo87 wrote: 05/10/2025 00:49
moon_walker_90 wrote: 05/10/2025 00:36
Ima javno-privatno partnerstvo...to svugdje u svijetu funkcionise. Taj model u BiH ima jako potencijala...ali morala bi se izbaciti korupcija iz jednacine. Ako je to ikako moguce :D
Znaci nista :mrgreen:
Ci-Nick

#26260 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Ci-Nick »

U Holandiji se isplati, u BiH ne isplati.
Ne isplati se ako se ako je tehnoligija proizvodnje iz 18. vijeka.
Treba investirati, ne može se posijati na livadi i moliti Boga da ne bude suše, leda, poplave, bolesti,..
Ozbiljna poljoprivredna proizvodnja se odvija u kontrolisanim uslovima, kao i u ostalim djelatnostima.
laserShow

#26261 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by laserShow »

Ci-Nick wrote: 05/10/2025 10:15 U Holandiji se isplati, u BiH ne isplati.
Treba investirati, ne može se posijati na livadi i moliti Boga da ne bude suše, leda, poplave, bolesti,..
Ozbiljna poljoprivredna proizvodnja se odvija u kontrolisanim uslovima, kao i u ostalim djelatnostima.
Pa naravno da se ne isplati, to kazu obicni brojevi, a ne ovi lemudani koji ne znaju kako bi krompir obradili da im uspijes.
Ci-Nick

#26262 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Ci-Nick »

laserShow wrote: 05/10/2025 11:13
Ci-Nick wrote: 05/10/2025 10:15 U Holandiji se isplati, u BiH ne isplati.
Pa naravno da se ne isplati, to kazu obicni brojevi, a ne ovi lemudani koji ne znaju kako bi krompir obradili da im uspijes.
Koji brojevi?
Glavni problem našeg poljoprivrednika, ili poljoprivrednika u Hrvatskoj (neću reći seljaka jer većina seljaka se pogospodila pa neće više da proizvode ni za sebe, neće da poberu voće a kamoli šta drugo i drže se one "Bolje dinar u hladu nego dva na radu") je matematika. Svaki poljoprivrednik mora imati sve masine iako većinu toga koristi samo par dana u godini.
Zamisli da metaloprerađivač ulaže u mašine koje godišnje koristi 20 do 50 sati, i on bi propao.
Koliko ima modernih, automatizovanih staklenika u BiH?
Nula ili par komada, ja ga nisam vidio.
laserShow

#26263 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by laserShow »

Ci-Nick wrote: 05/10/2025 11:54 Koji brojevi?
Berojevi ulaganja u poljoprivredu od drzave.
Ci-Nick

#26264 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Ci-Nick »

laserShow wrote: 05/10/2025 11:58
Ci-Nick wrote: 05/10/2025 11:54 Koji brojevi?
Berojevi ulaganja u poljoprivredu od drzave.
A u što da ulože kad ljudi ne žele da rade a vole i na crno prodati i ne platiti poreze..
Poticaji u FBiH za 2025 su 182 miliona.
Koliko bi ti dao?

Još ti gore reče 100 miliona za BiH.
Znači lupio si brojku a da nisi ni provjerio.
laserShow

#26265 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by laserShow »

Ci-Nick wrote: 05/10/2025 12:04 Znači lupio si brojku a da nisi ni provjerio.
Da luppio sam jer mi se ne da traziti podatak, kome je on bitan kada se vidi realno stanje? I odnos je tacan, ako je BIH ulozila 300 miliona, jebena srbija je milijardu i tristo. Pored toga, nema jednistvenog nacionalnog izvora, vec moras krenuti od mjesne zajednice do nivoa drzave.

Sto se tice toga "nece raditi" nije tacno. Evo ti obicni primjer maline kako je unisten, a raja poletila "hoce malinari da se okoriste".

Ja kazem da mi je drago sto poljoprivrdde nema upravo radi tebe i slicnih koji kazu hoce na crno, hoce skupo. Bujrum, sada cemo svi da uvozimo extra pvoljno iz vana, a seljak ce sebi plastenik-dva i svi sretni.

Evo ti hrvatska, milijarda eura https://www.agroklub.com/potpore/statistika/2023/
HelaS

#26266 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by HelaS »

laserShow wrote: 05/10/2025 13:22
Ci-Nick wrote: 05/10/2025 12:04 Znači lupio si brojku a da nisi ni provjerio.
Da luppio sam jer mi se ne da traziti podatak, kome je on bitan kada se vidi realno stanje? I odnos je tacan, ako je BIH ulozila 300 miliona, jebena srbija je milijardu i tristo.

Sto se tice toga "nece raditi" nije tacno. Evo ti obicni primjer maline kako je unisten, a raja poletila "hoce malinari da se okoriste".

Ja kazem da mi je drago sto poljoprivrdde nema upravo radi tebe i slicnih koji kazu hoce na crno, hoce skupo. Bujrum, sada cemo svi da uvozimo extra pvoljno iz vana, a seljak ce sebi plastenik-dva i svi sretni.

Evo ti hrvatska, milijarda eura https://www.agroklub.com/potpore/statistika/2023/
Ti o poljoprivredi i proizvodnji znaš otprilike onoliko koliko i šta pročitaš na nekim "razbibriga" portalima, i onoliko koliko ti misliš da je tako, pa sve improviziraš u postove i nama daješ svoje "znanje". A i na drugim temamam ti je slično "znanje". Nemoj više svega ti :-)
laserShow

#26267 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by laserShow »

HelaS wrote: 05/10/2025 13:27 Ti o poljoprivredi i proizvodnji znaš otprilike onoliko koliko i šta pročitaš na nekim "razbibriga" portalim
Jok, ja sam jedan od omrazenih koji se selo, motiku i zemlju zamijenio kancelarijom i sada mi je super. Vlastiti plastenik, vlastito voce i vlastita kancelarija.

Sto se tice tebe i prozivke za druge teme ostaje da se vidi. Kada mi dodje naredna posiljka sa intime tebe i slicne cu rado tagovati.

Cuj ti njega pristaje na placanje "oslobadjana carine" :lol:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#26268 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by _BataZiv_0809 »

@zippoo87 :lol:
srce_ruke_lopata

#26269 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by srce_ruke_lopata »

Koliko je meso poskupilo, još malo cemo zvat burek sa sirom.
Ci-Nick

#26270 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Ci-Nick »

_BataZiv_0809 wrote: 06/10/2025 17:20

Jutros ja u 8 i 50 tražim parking, od Bosanke do Lađane nijedno mjesto, na Pišću, nijedno mjesto, od MUP-a prema Bulevaru gdje je parking 2 marke sat, samo jedmo mjesto, i tu stanem. A u tržnom i oko tržnog u 12 kao da niko ne radi, čitav grad slobodan a dijeli se nešto besplatno. :lol:
dječak sa šibicama

#26272 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by dječak sa šibicama »

Ne moze se porediti ulaganje u poljoprivredu u HR i Srbiji, i BiH.

BiH nema Slavoniju, Vojvodinu, cijela sjeverna Hrvatska i Vojvodina su superplodne ravnice sa zemljom 1 klase. Sjeverna Bosna kao eto najravniji dio drzave ima zemlju 4te ili 5te klase, ilovacu, kod nas je najplodnija zemlja Dubravska visoravan koja je mizernih velicina. Ostatak Bosne je ilovaca, a Hercegovina uglavnom kamenjar.

Moglo bi se vise ulagati u stocarstvo recimo, ali i sami stocari kazu da vise niko nece da se bavi tim poslom. Nema priloga sa Vlasica od svih onih YT novinara a da u njemu preostali stocari ne kazu da mladi nece da se bave stocarstvom. Ljepse sjediti u kladionici i kaficu. Dijelom su razocarani drzavom a dijelom gore napisano, hoce sverc i da ih drzava podrzava u crnoj ekonomiji. Tako stvari stoje.
svesuper25

#26273 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by svesuper25 »

Imali one prevare od ministra zvanog hasicevic da kontrolise cijene. Mogao je bar od srbije prepisat .
zippoo87

#26274 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by zippoo87 »

Usli ljudi da vide sta ima i cijene i svi se razocarali ,koliko je skupo sve :lol: :lol:

Maloprije bio kod mame na veceri i kaze isla danas u Crvenu Jabuku,kaze skupo sve nenormalno.
Isto danas,isao ja u Bingo i na kasi,penzioner ispred mene,kupio neku podmjericu,racun 80 KM i kaze isao u CJ,kaze iznenadio se koliko je skupo i izasao i dosao u Bingo da se podmiri :lol:

Ja jos nisam bio ali napisati cu kada odem.
Danas sam uspio u Bingu uhvatiti Jaffa napolitanke,na akciji 1.75 a inace 2.25 ili 2.30 KM. Bas nakucavaju cijene nenormalno.
Milka 80 grama,2.50 KM :D
zippoo87

#26275 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by zippoo87 »

Ci-Nick wrote: 06/10/2025 17:53

Jutros ja u 8 i 50 tražim parking, od Bosanke do Lađane nijedno mjesto, na Pišću, nijedno mjesto, od MUP-a prema Bulevaru gdje je parking 2 marke sat, samo jedmo mjesto, i tu stanem. A u tržnom i oko tržnog u 12 kao da niko ne radi, čitav grad slobodan a dijeli se nešto besplatno. :lol:
Vas iz Sarajeva jebe to sto vi cijelu BiH usporedjujete tamo sa centrom Sarajeva i to vam totalno iskrivljuje sliku u svakoj oblasti...i sa trznim centrima i sa platama i sa potrosnjom i tako to. Ja sam hiljadu puta pisao,nije Sarajevo cijela BiH.

Evo dodji u Gracanicu,koja vazi za razvijeniju opstinu,idi pred veliki Bingo...nema pola parkinga,jos je parking sada smanjen,zbog izgradnje novog Binga.
Isto je i u malom Bingu...danas oko 2 sata popodne,par ljudi unutra,jedna kasa radi...po 1-2 osobe na kasi.
Potrosnja je opala totalno a ono sto se mora kupiti,to ne mozes izbjeci...hranu svi moramo jesti,pa neko ima nesto svoje a ostalo dokupljuje a neko sve kupuje.

Ali da je sve teze i teze,jeste. Evo i ja sada trosim enormno puno na hranu a sto bi rekli jedem samo da ima nesto u stomaku. Imam osjecaj da vise para dnevno ide na macke i psa nekada,nego na mene a opet se potrosi prilicno :lol:

Evo danas je bio neki sajam zaposljavanja u Sarajevu...je li ko bio,nudi li ko kakvog posla ?
Zaposljavanje je stalo totalno ovdje kod mene,nema nikakvih oglasa da neko trazi radnike. Osim 2-3 firme,koje uvijek traze jer su robovlasnicke i tu niko i ne aplicira,ako uspiju koga zajebati par mjeseci,uspiju.
Post Reply