INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Moderator: anex
- moon_walker_90
#26226 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
22-23 stepena idealno i ljeti i zimi
- xoklix
#26227 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Čuj 27 C , kod mene 24C trenutno i ležim u potkošulji + balkonska kipovana. 22-23C idealno...
Helem, danas otišao u mesnicu po malo suhovine kad ono zarebnica 60 KM
Prije 2 god 30 ili 35 KM bila, prošle god. 40 ili 45 KM.
Sa lukom je 5 KM skuplja...
Helem, danas otišao u mesnicu po malo suhovine kad ono zarebnica 60 KM
Prije 2 god 30 ili 35 KM bila, prošle god. 40 ili 45 KM.
Sa lukom je 5 KM skuplja...
- moon_walker_90
#26228 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Ja smatram da je jedini nacin borbe protiv divljanja cijena smanjenje potrosnje. Uzimati osnovno i po komadu, ne bi li se koliko toliko stabilizovalo. Ko god moze neka sebi posadi krompir, luk, sta god, sve sto moze dovesti do smanjenja potrosnje.
-
zippoo87
#26229 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Ja da nemam svoju hranu,povrce,zimnicu,sokove,voce,...pa to ne bi moglo biti 1000 KM za hranu mjesecno,ako se hoce jesti iole normalnije,sa mesom.
Ja se divim ljudima koji nista svoje nemaju i sve kupuju...pa tu dvije plate od 2000 KM nisu dovoljne za cetveroclanu porodicu.
A koliko je takvih porodica,sa takvim primanjima...ako uzmemo procentualno,zanemarivo.
Sada sve vise razmisljam da i zivotinje kakve nabavim,jer ovo je vec sada neizdrzivo,sto se cijena mesa tice. Ali ako bi to nabavio,onda postajem zarobljen ovdje i nema izleta van BiH
Ja se divim ljudima koji nista svoje nemaju i sve kupuju...pa tu dvije plate od 2000 KM nisu dovoljne za cetveroclanu porodicu.
A koliko je takvih porodica,sa takvim primanjima...ako uzmemo procentualno,zanemarivo.
Sada sve vise razmisljam da i zivotinje kakve nabavim,jer ovo je vec sada neizdrzivo,sto se cijena mesa tice. Ali ako bi to nabavio,onda postajem zarobljen ovdje i nema izleta van BiH
-
Ezel Bayraktar
#26230 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Pratim jednu osobu koja ima apartman u Turskoj, maloprije okači story, paradajiz 1.60, Tikvice 1km, bijelo grozđe 3.20, tako i crno, jedino je ono roze grožđe 4km. Ostale cijene ne upratih, to su one njihove zelenare.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#26231 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Trziste od 70 milijuna ljudi
U djuricu pomeli policu s mlijekom marka
Red na kasi 20ak metara...skroz do pola djurca
U djuricu pomeli policu s mlijekom marka
Red na kasi 20ak metara...skroz do pola djurca
- nepass1
#26232 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Nisam ja stedljiv koliko je gospodja rastrosna
- Chloe
- Photo mod
#26233 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Sinoć sam uletjela u jedan od Konzuma kod nas.
na akciji proizvodi kojima je istekao rok.
Ne znam od kad su na akciji, sigurno više dana, ali nisu rasprodani pa još uvijek stoje, e sad
jel moguće da ih narod kupuje i nakon isteka roka, pa ih zato nisu sklonili?

Ne znam od kad su na akciji, sigurno više dana, ali nisu rasprodani pa još uvijek stoje, e sad
jel moguće da ih narod kupuje i nakon isteka roka, pa ih zato nisu sklonili?
- Sanjarko
#26234 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Juce potrosila stara 38 ili 39 KM, danas 39 i opet nije sve uzela, 80 skoro KM za 2 dana, ali mirni smo sa necim od toga oko 10 dana.
- Truba
#26235 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
djuricu se ni danas nije moglo prici
-
Naslovnica
- dječak sa šibicama
#26237 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
invazija na Djurica, cijenim da je i zbog Genz pive od 60 feninga
- Truba
#26238 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Ja kad sam jucer vidio red na kasi ostavio kolica...sir mortadela jogurt pavlaka mrkva zova...
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#26239 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
ja se maloprije vratio..bilo mi usput, konto zalihe nutelle napraviti ali kad sam vidio red, nazad.. 
- dječak sa šibicama
#26240 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
On ubi posao, jedino mu je parking premali, a guzva od Toma i prije
-
akcija007
#26241 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Zasto kod nas Bingo i Oonzum/Mercator ne snize kao Djuric mlijeko robna marka 2,8% m.m. Bez cepa na 1 KM kao Djuric vec ga drze na oko 1,80 i ne naprave booom na Djuric jucer-danas ?
- dječak sa šibicama
#26242 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Vjv jer su lihvari, krepace od muke ako Lidl bude radio kao sto radi vani, sa svojim robnim markama koje su jeftine.
-
made_in_sarajevo
#26243 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Svi ste izdajnici. Odete u bingo i robnu marka binga ima da platite kao i meggle, trend, chipsy i tako dalje. Nikako drugacije, moze vam se oprostiti mozda 10 feninga. Znate li vi da je bingo 20 miliona potrosio da merkur preuredi. Mogao je novu zgradu napraviti za 20 miliona, ali svi po bingovu robnu marku koja je 10 feninga jeftinija od drugog proizvodjaca koji placa policu u bingu.
Doduse mozda bingo uvodi novitet u poslovanju. Svoju marku sam sebi naplacuje i sam sebi placa policu pa onda je cijena sasvim opravdana
Doduse mozda bingo uvodi novitet u poslovanju. Svoju marku sam sebi naplacuje i sam sebi placa policu pa onda je cijena sasvim opravdana
- laserShow
- Grijem se na: nacionalizam
#26244 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Majkemi vi ste mi najsmjesnij. Pa kako ocekujes paDarajz da bude povoljan, grozdje ili bilo koja pm poljoprivredna grana kad NEMAMO POLJIPRIVREDE?Ezel Bayraktar wrote: ↑03/10/2025 23:03 Pratim jednu osobu koja ima apartman u Turskoj, maloprije okači story, paradajiz 1.60, Tikvice 1km, bijelo grozđe 3.20, tako i crno, jedino je ono roze grožđe 4km. Ostale cijene ne upratih, to su one njihove zelenare.
Biti ce jos gore! Klila krompira ce biti 10-20KM, riza i vise i to je to. Drugih kultura nece ni biti, jer ce biti preskupe.
-
zippoo87
#26245 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Imamo mi poljoprivredu,nemamo ZAKON koji stiti poljoprivrednog proizvodjaca. Nemamo zakon koji kaze da se mora na policama imati odredjen procenat domacih proizvoda. Kao sto ima svaka normalna drzava.laserShow wrote: ↑04/10/2025 20:25Majkemi vi ste mi najsmjesnij. Pa kako ocekujes paDarajz da bude povoljan, grozdje ili bilo koja pm poljoprivredna grana kad NEMAMO POLJIPRIVREDE?Ezel Bayraktar wrote: ↑03/10/2025 23:03 Pratim jednu osobu koja ima apartman u Turskoj, maloprije okači story, paradajiz 1.60, Tikvice 1km, bijelo grozđe 3.20, tako i crno, jedino je ono roze grožđe 4km. Ostale cijene ne upratih, to su one njihove zelenare.
Biti ce jos gore! Klila krompira ce biti 10-20KM, riza i vise i to je to. Drugih kultura nece ni biti, jer ce biti preskupe.
Tesko je nasim proizvodjacima uletiti u nase trzne centre ali nije nemoguce.
Evo covjek koji obradjuje moju zemlju,prodaje krompir Bingu. Ali ima puno vise proizvidjaca nego sto ima nakupaca a vecina uvozi sve sto moze nabaviti jeftino a to je obicno otpad iz drugih drzava,da se rijese a nasi kupuju. Da imaju plasman proizvoda,proizvodjaci bi svake godine povecavali proizvodnju,dok se ne zadovolji trziste. Vjerujem da bi se za 3 godine moglo proizvoditi sve za potrebe broja stanovnika u BiH.
Ja da sam ministar 6 mjeseci,ja bi pola ovih problema rijesio i sa ovakvim nasim politicarima i vladama. Problem je sto su na ministarskim pozicijama ljudi koji nemaju dodirne tacke sa poljoprivredom.
-
sumirprimus
#26246 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
U turskoj minimalna plata 445 dolara. koju BTW prima trecina radne snage, njima je taj paradajz preskup 
-
HelaS
#26247 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Imamo mi i poljoprivredne zakone i sve što imaju države EU, a tamo ne piše da na policama mora biti određen procenat domaćih poljoprivrednih, pa ni industrijskih proizvooda. Mi imamo skoro apsolutno liberalno tržište, i treba biti, i u takvim okolnostima svi imaju pravo i na uvoz i na unutrašnji promet proizvoda po svojim cijenama i uslovima. Naprotiv tog liberalizma, naša država ima propise kojim diktira maloprodajne cijene trgovcima, što ne nonsens i kršenje slobode tržišta. A ni to se ne poštuje. Naša država ne omogućava povoljne uslove za domaće proizvođače, i to je glavni problem. Novčani podsticaji su sramotno niskih vrijednosti, a i ne isplaćuju se redovno. Naša država nema dovoljnu zaštitu domaćih proizvoda carinskim stopama i posebnim porezima na promet poljoprivrednih proizvoda, kakve imaju druge države. Naša država je smijurija, improvizacija, u kojoj je najbitnije biti političar i ostvarivati pozicije za dobre plaće i korupciju utjecajima. Itd.zippoo87 wrote: ↑04/10/2025 22:10Imamo mi poljoprivredu,nemamo ZAKON koji stiti poljoprivrednog proizvodjaca. Nemamo zakon koji kaze da se mora na policama imati odredjen procenat domacih proizvoda. Kao sto ima svaka normalna drzava.laserShow wrote: ↑04/10/2025 20:25Majkemi vi ste mi najsmjesnij. Pa kako ocekujes paDarajz da bude povoljan, grozdje ili bilo koja pm poljoprivredna grana kad NEMAMO POLJIPRIVREDE?Ezel Bayraktar wrote: ↑03/10/2025 23:03 Pratim jednu osobu koja ima apartman u Turskoj, maloprije okači story, paradajiz 1.60, Tikvice 1km, bijelo grozđe 3.20, tako i crno, jedino je ono roze grožđe 4km. Ostale cijene ne upratih, to su one njihove zelenare.
Tesko je nasim proizvodjacima uletiti u nase trzne centre ali nije nemoguce.
Ja da sam ministar 6 mjeseci,ja bi pola ovih problema rijesio i sa ovakvim nasim politicarima i vladama. Problem je sto su na ministarskim pozicijama ljudi koji nemaju dodirne tacke sa poljoprivredom.
- moon_walker_90
#26248 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Ali isto tako smatram koliko god ima do drzave ima i do ljudi. Sto se mora uvijek krompir prodavati, sto se ne kupe masine pa praviti pomfrit ili sta vec drugo? Pa posaditi jos nesto ako vec se tim bavis. Ne znam, mozda i ja pogresno razmisljam, neam pojma. Znam sigurno da sutra neko posadi recimo persun, i da za sezonu zaradi 5 milja sa duluma zemlje(lupam cifru), pola drzave bi posadilo persun(kao sto je vec bilo sa kornisonima, malinama, smiljem) u prevodu, hocemo nalako i nabrzinu zaradu. A mogu se super sokovi i dzemovi i salate i svasta nesto praviti. Ma na kraju krajeva, treba covjek sam sebi ako moze obezbjediti nesto povrca i zimnice, lakse se opet pregura nego da se sve kupuje.zippoo87 wrote: ↑04/10/2025 22:10 Ali ima puno vise proizvidjaca nego sto ima nakupaca a vecina uvozi sve sto moze nabaviti jeftino a to je obicno otpad iz drugih drzava,da se rijese a nasi kupuju. Da imaju plasman proizvoda,proizvodjaci bi svake godine povecavali proizvodnju,dok se ne zadovolji trziste. Vjerujem da bi se za 3 godine moglo proizvoditi sve za potrebe broja stanovnika u BiH.
-
zippoo87
#26249 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Narod sebi sadi sve i proizvodi. Velika vecina,jer drugacije se ne bi moglo opstajati i prehranjivati. Ja isto da ne proizvodim sebi,muku bi mucio sta jesti i koliko to sve kosta. Kosta i ovako,vecina para ode na hranu iako imam puno svog. Evo jos jedem domaci paradajz,eno ga na grani jos uvijek,crveni se,paprike isto,patlidzani...sada ide mrkva,cvekla,kupus isto za kiseljenje,biti ce nas,prije nismo sadili a sada ce biti jedno burence za nas.moon_walker_90 wrote: ↑04/10/2025 22:27Ali isto tako smatram koliko god ima do drzave ima i do ljudi. Sto se mora uvijek krompir prodavati, sto se ne kupe masine pa praviti pomfrit ili sta vec drugo? Pa posaditi jos nesto ako vec se tim bavis. Ne znam, mozda i ja pogresno razmisljam, neam pojma. Znam sigurno da sutra neko posadi recimo persun, i da za sezonu zaradi 5 milja sa duluma zemlje(lupam cifru), pola drzave bi posadilo persun(kao sto je vec bilo sa kornisonima, malinama, smiljem) u prevodu, hocemo nalako i nabrzinu zaradu. A mogu se super sokovi i dzemovi i salate i svasta nesto praviti. Ma na kraju krajeva, treba covjek sam sebi ako moze obezbjediti nesto povrca i zimnice, lakse se opet pregura nego da se sve kupuje.zippoo87 wrote: ↑04/10/2025 22:10 Ali ima puno vise proizvidjaca nego sto ima nakupaca a vecina uvozi sve sto moze nabaviti jeftino a to je obicno otpad iz drugih drzava,da se rijese a nasi kupuju. Da imaju plasman proizvoda,proizvodjaci bi svake godine povecavali proizvodnju,dok se ne zadovolji trziste. Vjerujem da bi se za 3 godine moglo proizvoditi sve za potrebe broja stanovnika u BiH.
Krompir,luk,boranija,bundave,tikvice,krastavci...svega je bilo.
Ljudi to i prodaju pomalo,kupi komsija,kupi drug ali to je sve sitno,to nije proizvodnja za daljnu obradu i preradu.
Na nasem regionu je prije bio Vegafruit,fabrika koja je sve prepradjivala...cijeli taj kraj drzave je proizvodio povrce i voce za tu fabriku. I na kraju ju je unistio SDAovac, Mujo Selimovic,isti onaj pajser koji je unistio i mnoge firme po Sarajevu...ja mislim da je on ugasio i Fabriku Duhana Sarajevo.
Znaci,mi mozemo jako brzo povecati proizvodnju,samo da se ima siguran plasman proizvoda i da se svake godine odredjuju neke otkupne cijene,koje ce zadovoljoviti i proizvodjace i otkupljivace.
Nije ovo nikakva nauka...samo treba zasukati rukave i raditi i sjesti i dogovoriti i sa prodavacima,trznim centrima,da se forsira nasa roba a ne uvozna. Uvesti neke carine na uvoznu robu,pa ako im se isplati,bujrum.
Ja bih recimo da se pitam nesto,jedan dio budzeta odvajao i za nove tehnologije u poljoprivredi/agrokulturi...navodnjavanja,zastitne mreze,dronovi za spricanje itd itd.
Ponavljam,nije nauka velika...samo treba pravi covjek na poziciji ministra poljoprivrede.
-
Babbuka
#26250 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Sad si me podsjetio na Vegu...ja srednjoškolac '99. god., jeste da je školski sendvič bio pola marke ali se nemazippoo87 wrote: ↑04/10/2025 22:38 Na nasem regionu je prije bio Vegafruit,fabrika koja je sve prepradjivala...cijeli taj kraj drzave je proizvodio povrce i voce za tu fabriku. I na kraju ju je unistio SDAovac, Mujo Selimovic,isti onaj pajser koji je unistio i mnoge firme po Sarajevu...ja mislim da je on ugasio i Fabriku Duhana Sarajevo.
Skontam da su nam u voćnjaku nenormalno rodile jabuke. Sazovem 2 školska druga, maznemo kombi iz očeve firme i opustošimo voćnjak.
Za 2 dana svaki zaradio po 3 mjesečne plate, do kraja godine se svakodnevno cijepala 3 sendviča sa kolom