Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

tokio25

#29326 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by tokio25 »

pa isto je i kod nas
ko ide u merkator socijalno? "krema" neka fazoni gdje ce oni u bingo uci i sl
vjerovatno nije tolika razlika kao izmedju edeke i lidla al ima razlike
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#29327 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

Ozimician wrote: 02/10/2025 13:07 Zavisi gdje zivis, ali mislim da je to bila/jeste neka stvar prestiza medju Njemcima. Bukvalno supermarket gdje kupujese - govori o tebi.

Recimo ima ova jedna glavna EDEKA blizu mene, tu kad udjes, vidis po odjeci da je to totalno druga klijentela u odnosu na Lidl/Aldi i stranaca skoro da i nema, cijene su jednostavno teska zara, ja jednostavno ne mogu procesuirati zasto ljudi tamo idu, a nije da nema ljudi.
A ne znam druže, mi idemo i tamo i vamo i iskreno rečeno, cijene su slične, ponekad nešto i bude jeftinije u Edeci.

Meso doduše nikako ne kupujemo u Aldiju ili Lidlu, u Lidlu jesmo prije ali je se dosta pogoršalo, jedino Edeka ili Penny/Rewe (Penny je svakako samo firma kćerka Rewe grupacije).
elcaliente

#29328 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

PreWiBa wrote: 02/10/2025 13:03
elcaliente wrote: 02/10/2025 12:58
Ozimician wrote: 02/10/2025 12:38 Njemacka je zemlja sa najboljim omjerom plata vs. cijene u supermarketima. Naravno i dalje stoji da je mit da je jeftinija nego u BIH.

Negdje sam gledao stariji interview kad jedan politicar, isto tako stariji veli, da je jeftina hrana drzavna agenda Njemacke - jer sit covjek ne protestuje.

Meni licno ni restorani nisu preskupi, barem su porcije adekvatne, u BiH su sada restorani postali teska pljacka.
Ja neznam odakle taj mit da je hrana u Njemackoj genralno jeftinija, to nije ni blizu istine. Pogotovo u zadnje cetiri godine cijene hrane se otisle.
Ali postoji razlog zasto je veliki pritisak na cijene hrane u Njemackoj a to je stanovanje i cijene usluga.
Zamislite da je u skupo stanovanje i hrana jos skupa, bukvalno bi vise od pola stanovnistva bilo na socijalnoj pomoci.

Ljudi su primorani da kupuju po Lidlu i Aldiju, nekada je bilo sramota u te prodavnice ulaziti, kupovali samo mi stranci.
Kao nekom ko je dosta mlađi od tebe, ovo me je toliko čudilo, pa i dan-danas. Kao, sramota je nekad bilo ići sa kesom Aldija, a uvijek kad sam bio tamo sve Nijemci.
Pa recimo tamo kasnih 80-tih pa svih 90-tih bili su Aldi i Fox. Tu se Njemaci i imucniji stranci (sjecam se da su Iranci na sebe uvjek gledali na sebe kao nesto posebno) nisu mogli vidjeti.
Danas se taj Fox zove Kick.
Onda je bio malo bolja prodavnica Plus i MiniMal tu je vec bilo Njemaca a oni su prije uglavnom kupovali po Edeka i Tengelman, Kaufring.

Prije kada god su turski timovi igrali u Njemackoj, citav blok navijaca njemackih timova kupi Aldi kese i masu sa njima :D :D :D

Mada i danas imas ti nekih imucnijh stari generacije koji nikada nebi otisliu Aldi i Lidl.
Mea_parvitas

#29329 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Mea_parvitas »

I u Svici sirotinja ide u Netto, visi stalez u Migros.

U Njemackoj je dosta hrane jeftinije, dosta hrane skuplje, sve zavisi kako se ko hrani. Slatkisi su neuporedivo jeftiniji npr. nego u BiH.
Last edited by Mea_parvitas on 02/10/2025 13:14, edited 1 time in total.
elcaliente

#29330 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

PreWiBa wrote: 02/10/2025 13:10
Ozimician wrote: 02/10/2025 13:07 Zavisi gdje zivis, ali mislim da je to bila/jeste neka stvar prestiza medju Njemcima. Bukvalno supermarket gdje kupujese - govori o tebi.

Recimo ima ova jedna glavna EDEKA blizu mene, tu kad udjes, vidis po odjeci da je to totalno druga klijentela u odnosu na Lidl/Aldi i stranaca skoro da i nema, cijene su jednostavno teska zara, ja jednostavno ne mogu procesuirati zasto ljudi tamo idu, a nije da nema ljudi.
A ne znam druže, mi idemo i tamo i vamo i iskreno rečeno, cijene su slične, ponekad nešto i bude jeftinije u Edeci.

Meso doduše nikako ne kupujemo u Aldiju ili Lidlu, u Lidlu jesmo prije ali je se dosta pogoršalo, jedino Edeka ili Penny/Rewe (Penny je svakako samo firma kćerka Rewe grupacije).
Ja mislim da rijetko ko kupuje meso u Aldi i Lidl, to su uglvanom bas ljudi koji nisu u drugoj mogucnosti.

To meso ne samo da je prevara nego teski bezobrazluk, zestoka prevara ali da se razumijemo te prodavnice nisu ni poznate po mesu niti oni to reklamiraju.
Ali zato Aldi ima dobro voce i povrce i sa tim reklamu pucaju.
geralt

#29331 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by geralt »

Aldi meso u Americi je medju boljim izborima, black angus beef po izuzetno povoljnoj cijeni. Nije bas na nivou kvaliteta Whole Foodsa ili lokalnih mesara, ali nije ni smece kao meso iz Walmarta.

Voce i povrce im je veoma dobro, najbolje lubenice obicno nadjem kod njih.
512MB

#29332 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by 512MB »

Nutella u DE nije isto kao Nutella u BiH.

U BiH se šalje B-roba, većinom otpad, sa istom etiketom.
Ozimician

#29333 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

@_BataZiv_0809
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#29334 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

Ozimician wrote: 02/10/2025 15:17 @_BataZiv_0809
Oj hljebe :lol:
Comandini

#29335 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Comandini »

Naravno da je bolja kada se u nju stavlja pola postotka svinjske masti, koja joj daje punocu okusa.
Last edited by Comandini on 02/10/2025 15:34, edited 1 time in total.
geralt

#29337 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by geralt »

Ko o cemu, Comandini o svinjetini.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#29339 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by izvrsni direktor »

Hoces pivo u lidlu? 2 vrste najjeftinijih samo, perlenbacher u pladticnoj flasi i eventualno jos jedno neko malo skuplje, u edeci 70 vrsta. Hoces vino? U lidlu jedna vrsta, ono od 3€ po litru. San pelegrino vodu neces naci u lidlu, vec samo onu Sasskia i to je to. Hoces sir za dorucak a da to nije gauda ili edamer? Onda nemas u lidlu sta traziti. Svjeze bukovace gljive neces naci u lidlu. Karikiram, ali su u edeci daleko bolji proizvodi i veci kvalitet svega..
A da ne pricam o ljeti smrdljivoj prostoriji onoj za pfand, ili flekama po podu od prosutih tekucina..
Mislim da nije tesko procesuirati zasto ljudi idu u edeku ili rewe.
Volim u lidlu kad budu one tematske sedmice proizvoda, kupujem grcke masline, spanske slatkise..

Narod u bosni ima preveliko ocekivanje od lidla, nesto kao sto je i sa h&m bilo, slalo se autobusima, preprodaja na olx, ludilo na otvaranju, sad svi govore da je kvalitet bezveze za pare koje traze i ne kupuju kod njih
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#29340 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

Narod u Bosni hoce konkurenciju i da ne mora ici u Hrvatsku u Lidl. Ne ocekuje niko cuda, nismo busmani, znamo za Lidl :lol:
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#29341 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by izvrsni direktor »

Dobro
moimoi

#29342 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Nama treba delhaize/delvita… careffour ne bi li unistio monopol
ovih nasih prevaranata.
Edin H.

#29343 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Edin H. »

izvrsni direktor wrote: 02/10/2025 16:01

Hoces pivo u lidlu? 2 vrste najjeftinijih samo, perlenbacher u pladticnoj flasi i eventualno jos jedno neko malo skuplje, u edeci 70 vrsta. Hoces vino? U lidlu jedna vrsta, ono od 3€ po litru. San pelegrino vodu neces naci u lidlu, vec samo onu Sasskia i to je to. Hoces sir za dorucak a da to nije gauda ili edamer? Onda nemas u lidlu sta traziti. Svjeze bukovace gljive neces naci u lidlu. Karikiram, ali su u edeci daleko bolji proizvodi i veci kvalitet svega..
A da ne pricam o ljeti smrdljivoj prostoriji onoj za pfand, ili flekama po podu od prosutih tekucina..
Volim u lidlu kad budu one tematske sedmice proizvoda, kupujem grcke masline, spanske slatkise..

Narod u bosni ima preveliko ocekivanje od lidla, nesto kao sto je i sa h&m bilo, slalo se autobusima, preprodaja na olx, ludilo na otvaranju, sad svi govore da je kvalitet bezveze za pare koje traze i ne kupuju kod njih
Nisu loše zemičke u Lidlu, drugo vala nema ništa.

Onaj stari Merkator je prekucao sve zapadne supermarkete osim možda M&S
tokio25

#29344 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by tokio25 »

moimoi wrote: 02/10/2025 16:13 Nama treba delhaize/delvita… careffour ne bi li unistio monopol
ovih nasih prevaranata.
nama treba 7eleven :D
moimoi

#29345 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Edin H. wrote: 02/10/2025 16:25
izvrsni direktor wrote: 02/10/2025 16:01

Nisu loše zemičke u Lidlu, drugo vala nema ništa.

Onaj stari Merkator je prekucao sve zapadne supermarkete osim možda M&S
Ima alata :D
Edin H.

#29346 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Edin H. »

moimoi wrote: 02/10/2025 16:28
Ima alata :D
E to ima, naši ljudi su zanatlije, a bez alata nema zanata :oops:
Edin H.

#29347 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Edin H. »

tokio25 wrote: 02/10/2025 16:27
moimoi wrote: 02/10/2025 16:13 Nama treba delhaize/delvita… careffour ne bi li unistio monopol
ovih nasih prevaranata.
nama treba 7eleven :D
I to što reče Nilsson dok reflektira na život dok avion pada u “Ima li pilota u avionu” - neostvarena želja mu je da ode u 7/11 bez prevodioca :D
Bodkin

#29348 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

dr_Evil wrote: 02/10/2025 11:13

Realno covjeku treba samo onoliko da skine banku sa ledja :D
slazem se :D
mozda bih jos dodao i dovoljno para da kazem odjebi kome hoces
Bodkin

#29349 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

Ecci wrote: 02/10/2025 12:22
Ozimician wrote: 02/10/2025 11:34
Ecci wrote: 02/10/2025 11:04 Ne znam kakav je vas utisak, meni se cini da su u Bosni marketi skuplji nego u DE, bio prije mjesec dana, sokirao se :shock:
Zavisi sta kupujes.

Moj utisak je da je u BiH nekih 20% jeftinije kad sve saberes i oduzmes. Mnogi cesto iz kalkulacije izbace meso, a to pravi znacajnu razliku (u korist BiH).

Ako biras iskljucivo njemacke brendove u BIH, onda jeste skuplje.
Nemam pojma, ucinilo mi se sve pravo skupo. Ove osnovne domace namirnice, neko narezano suho meso 7 KM, maslac 8 KM, banane cini mi se oko 5 KM, cokolada ona veca 5-6 KM...tako nesto. Sokirao sam se pravo. DM ne spominjem, to je haman sve duplo skuplje nego u DE.
skontaj da nema smisla porediti prebaceno u eure. treba porediti nominalno, u valuti u kojoj zaradjujes.

ako zaradis 3000eur, koliko je suho meso
ako zaradis 3000km, koliko ti je suo meso

kreni od goriva. u njemackoj 1,6.
ako je u bosni vise od 1,6 (a jeste), znaci da je duplo skuplje nominalno, sve i da su plate isto (tipa 3000), a nisu
Didier

#29350 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

Čuj Lidl i Aldi...

Pa jedva smo se riješili Interexa, ne trebaju nam skladišta :)
Post Reply