Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
-
tokio25
#29301 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
jbt 1000 maraka skuplji
ajd da je to 200 maraka pa bih shvatio transport marza malo trziste i sl al 1000
ajd da je to 200 maraka pa bih shvatio transport marza malo trziste i sl al 1000
- Edin H.
#29302 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Skuplja je kvalitetnija ili garderoba srednje kvalitete.
Ali to je donekle i razumljivo zbog malog tržišta.
- Ozimician
#29303 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Garderoba u svim ovim medjunarodnim lancima iste cijene. Na etiketi za sva trzista stoji cijena cak.
Trziste elektronike u BiH je uzas, ne znam iskreno ko kupuje to po ovim cijenama, kome to prodaju?
Trziste elektronike u BiH je uzas, ne znam iskreno ko kupuje to po ovim cijenama, kome to prodaju?
-
tokio25
#29304 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- Ecci
- Vozim: Biciklam
#29305 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nemam pojma, ucinilo mi se sve pravo skupo. Ove osnovne domace namirnice, neko narezano suho meso 7 KM, maslac 8 KM, banane cini mi se oko 5 KM, cokolada ona veca 5-6 KM...tako nesto. Sokirao sam se pravo. DM ne spominjem, to je haman sve duplo skuplje nego u DE.
- Edin H.
#29306 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
U Engleskoj su mnogi uveli dynamic pricing ili kako li ga već zovu, tako da Tito ne bi mogao skontati koliko nešto košta.
Spuste cijenu, čim neko kupi ona poraste.
-
elcaliente
#29307 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Koliko je od Semica suha zarebnica Rosenheimu?Ecci wrote: ↑02/10/2025 12:22Nemam pojma, ucinilo mi se sve pravo skupo. Ove osnovne domace namirnice, neko narezano suho meso 7 KM, maslac 8 KM, banane cini mi se oko 5 KM, cokolada ona veca 5-6 KM...tako nesto. Sokirao sam se pravo. DM ne spominjem, to je haman sve duplo skuplje nego u DE.
- Ozimician
#29308 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
DM je najlicemjernija moguca firma koja posluje u BIH, a Bingo odmah iza njih.
Problem sa DM-om je sto nema jaku domacu konkurenciju na vecini stranih trzista - cent. i ist. Evropa i onda senluce kako im se digne.
Ne znam gdje si kupovao, ali svakako treba malo duze provesti vremena dok skontas koji marketi koje cijene daju, kako i kada su akcije, itd.
Tako da ako si sa navike da ides u Lidl i Kaufland kupovati na akcijama, dosao neki random supermarket bez plana kupovine, onda mozes steci takav utisak.
Jos je naravno i psiholoski efekat valute, jer cifra je veca, pa onda i izgleda vise. Ja otkako racunam KM u € - cijene u BiH mi izgledaju daleko prihvatljivije nego na prvu.
Problem sa DM-om je sto nema jaku domacu konkurenciju na vecini stranih trzista - cent. i ist. Evropa i onda senluce kako im se digne.
Ne znam gdje si kupovao, ali svakako treba malo duze provesti vremena dok skontas koji marketi koje cijene daju, kako i kada su akcije, itd.
Tako da ako si sa navike da ides u Lidl i Kaufland kupovati na akcijama, dosao neki random supermarket bez plana kupovine, onda mozes steci takav utisak.
Jos je naravno i psiholoski efekat valute, jer cifra je veca, pa onda i izgleda vise. Ja otkako racunam KM u € - cijene u BiH mi izgledaju daleko prihvatljivije nego na prvu.
- Edin H.
#29309 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Od koliko kilograma?elcaliente wrote: ↑02/10/2025 12:28Koliko je od Semica suha zarebnica Rosenheimu?
- ranger
#29310 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
price za malu djecu da je u njemackoj jeftinija hrana, jes u odnosu na njemacku platu
al njemacka - bih nidje veze
sto je u bih 5KM u njemakcoj je 5€ u 90% artikala
al njemacka - bih nidje veze
sto je u bih 5KM u njemakcoj je 5€ u 90% artikala
-
elcaliente
#29311 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
pa po KG.Edin H. wrote: ↑02/10/2025 12:30Od koliko kilograma?![]()
- Edin H.
#29312 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
U BiH je hrana uglavnom jeftijija ako gledamo istu kvalitetu i težinu, ali nema tolikih sniženja ako imaš vremena da gledaš okolo.
- dr_Evil
#29313 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Moje misljenje je da su prodavnice u Njemackoj pravo jeftine, kad god prodjem kroz nju namirim pun gepek
Mnoge stvari su jeftinije nego u BiH, a ostale nisu nimalo bezobrazne. Ako zelis da vidis sta je skupa prodavnica bujrum u Norvesku.
Realno, restorani su druga prica, ali prodavnice, vrhunski.
- Ozimician
#29314 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Njemacka je zemlja sa najboljim omjerom plata vs. cijene u supermarketima. Naravno i dalje stoji da je mit da je jeftinija nego u BIH.
Negdje sam gledao stariji interview kad jedan politicar, isto tako stariji veli, da je jeftina hrana drzavna agenda Njemacke - jer sit covjek ne protestuje. Meni su se ovdje lokalni zalili kako zbog tih EU regulacija moraju sve zivotinje voziti na klanje u te certificirane klaonice, ranije kazu klalo se najnormalnije kod kuce.
Meni licno ni restorani nisu preskupi, barem su porcije adekvatne, u BiH su sada restorani postali teska pljacka.
Negdje sam gledao stariji interview kad jedan politicar, isto tako stariji veli, da je jeftina hrana drzavna agenda Njemacke - jer sit covjek ne protestuje. Meni su se ovdje lokalni zalili kako zbog tih EU regulacija moraju sve zivotinje voziti na klanje u te certificirane klaonice, ranije kazu klalo se najnormalnije kod kuce.
Meni licno ni restorani nisu preskupi, barem su porcije adekvatne, u BiH su sada restorani postali teska pljacka.
- dr_Evil
#29315 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ha, evo, nek raja pogleda i protumaci sama
https://www.lidl.de/l/prospekte/latest- ... yer/page/1
Ja bih rekao da ima i jeftinijih od Lidla, ali ove cijene su smijesne
Ali poskupilo je defitinivno u odnosu na kad sam zadnji put bio. Bilo je samo trpaj
Upratih kilo grckog jogurta 2,59 eura, ja jucer platio 850grama 5.5 eura
https://www.lidl.de/l/prospekte/latest- ... yer/page/1
Ja bih rekao da ima i jeftinijih od Lidla, ali ove cijene su smijesne
Ali poskupilo je defitinivno u odnosu na kad sam zadnji put bio. Bilo je samo trpaj
Upratih kilo grckog jogurta 2,59 eura, ja jucer platio 850grama 5.5 eura
- Ozimician
#29316 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa dobro, ovo je akcijski prospekt, ako pratis akcije, mozes stvarno dosta ustedjeti i ako ti naravno treba to sto ima na akciji.
Od Lidl-a tesko da ima jeftinije, sad su cijene vlastitih robnih marki u svakom lancu supermarketa jednake u cent.
Razliku pravi samo gdje naidje koja akcija.
Od Lidl-a tesko da ima jeftinije, sad su cijene vlastitih robnih marki u svakom lancu supermarketa jednake u cent.
- dr_Evil
#29317 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa dobro, valjda svako odgovoran sa budzetom prati akcije. Ne balahamo ko trubaOzimician wrote: ↑02/10/2025 12:49 Pa dobro, ovo je akcijski prospekt, ako pratis akcije, mozes stvarno dosta ustedjeti i ako ti naravno treba to sto ima na akciji.
- Ozimician
#29318 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Naravno da da, ali kad se porede cijene, onda poredimo redovne cijene s redovnimdr_Evil wrote: ↑02/10/2025 12:52Pa dobro, valjda svako odgovoran sa budzetom prati akcije. Ne balahamo ko trubaOzimician wrote: ↑02/10/2025 12:49 Pa dobro, ovo je akcijski prospekt, ako pratis akcije, mozes stvarno dosta ustedjeti i ako ti naravno treba to sto ima na akciji.
Razliku pravi samo gdje naidje koja akcija.![]()
U tome je jedino catch.
-
elcaliente
#29319 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ja neznam odakle taj mit da je hrana u Njemackoj genralno jeftinija, to nije ni blizu istine. Pogotovo u zadnje cetiri godine cijene hrane se otisle.Ozimician wrote: ↑02/10/2025 12:38 Njemacka je zemlja sa najboljim omjerom plata vs. cijene u supermarketima. Naravno i dalje stoji da je mit da je jeftinija nego u BIH.
Negdje sam gledao stariji interview kad jedan politicar, isto tako stariji veli, da je jeftina hrana drzavna agenda Njemacke - jer sit covjek ne protestuje.
Ali postoji razlog zasto je veliki pritisak na cijene hrane u Njemackoj a to je stanovanje i cijene usluga.
Zamislite da je u skupo stanovanje i hrana jos skupa, bukvalno bi vise od pola stanovnistva bilo na socijalnoj pomoci.
Ljudi su primorani da kupuju po Lidlu i Aldiju, nekada je bilo sramota u te prodavnice ulaziti, kupovali samo mi stranci.
- Ozimician
#29320 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ne znam ni ja iskreno ali svako malo neko negdje izleti kako je u DE jeftinije nego u BiH i to ne samo na ovom forumu.
Mnogo, mnogo mitova postoji, nije ovo jedini, ali jeste vjerovatno najlakse oboriv.
Mnogo, mnogo mitova postoji, nije ovo jedini, ali jeste vjerovatno najlakse oboriv.
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#29321 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Kao nekom ko je dosta mlađi od tebe, ovo me je toliko čudilo, pa i dan-danas. Kao, sramota je nekad bilo ići sa kesom Aldija, a uvijek kad sam bio tamo sve Nijemci.elcaliente wrote: ↑02/10/2025 12:58Ja neznam odakle taj mit da je hrana u Njemackoj genralno jeftinija, to nije ni blizu istine. Pogotovo u zadnje cetiri godine cijene hrane se otisle.Ozimician wrote: ↑02/10/2025 12:38 Njemacka je zemlja sa najboljim omjerom plata vs. cijene u supermarketima. Naravno i dalje stoji da je mit da je jeftinija nego u BIH.
Negdje sam gledao stariji interview kad jedan politicar, isto tako stariji veli, da je jeftina hrana drzavna agenda Njemacke - jer sit covjek ne protestuje.
Ali postoji razlog zasto je veliki pritisak na cijene hrane u Njemackoj a to je stanovanje i cijene usluga.
Zamislite da je u skupo stanovanje i hrana jos skupa, bukvalno bi vise od pola stanovnistva bilo na socijalnoj pomoci.
Ljudi su primorani da kupuju po Lidlu i Aldiju, nekada je bilo sramota u te prodavnice ulaziti, kupovali samo mi stranci.
- PreWiBa
#29322 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa ne možeš oboriti mit da je produkt X jeftiniji kada nije, ali to ne znači da zato produkt X druge marke zato jeste.
- Ozimician
#29323 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Zavisi gdje zivis, ali mislim da je to bila/jeste neka stvar prestiza medju Njemcima. Bukvalno supermarket gdje kupujese - govori o tebi.
Recimo ima ova jedna glavna EDEKA blizu mene, tu kad udjes, vidis po odjeci da je to totalno druga klijentela u odnosu na Lidl/Aldi i stranaca skoro da i nema, cijene su jednostavno teska zara, ja jednostavno ne mogu procesuirati zasto ljudi tamo idu, a nije da nema ljudi.
Recimo ima ova jedna glavna EDEKA blizu mene, tu kad udjes, vidis po odjeci da je to totalno druga klijentela u odnosu na Lidl/Aldi i stranaca skoro da i nema, cijene su jednostavno teska zara, ja jednostavno ne mogu procesuirati zasto ljudi tamo idu, a nije da nema ljudi.
- PreWiBa
#29324 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
U Njemačkoj je hrana uvijek relativno jeftinija zbog toga što sa jedne strane imaš oligopol dvije ili tri grupacije, a sa druge strane činjenicu da je Njemačka ogromno tržište.
Šta će naši, ako kaže ne može, ovaj odgovori koga briga. Plus što je u BiH previše iz uvoza.
Šta će naši, ako kaže ne može, ovaj odgovori koga briga. Plus što je u BiH previše iz uvoza.
- Ozimician
#29325 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Dodaj na to i ogromne subvencije.