Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

izvrsni direktor
Vozim: Premium

#29276 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by izvrsni direktor »

....
Last edited by izvrsni direktor on 01/10/2025 13:10, edited 1 time in total.
izvrsni direktor

#29277 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

[
ZoomZoomKiwi wrote: 01/10/2025 10:34
Ozimician wrote: 01/10/2025 10:32 U Njemackoj je isto tako trend da ljudi kad dobiju unaprjedjenje, skrate sebi radno vrijeme - jer ne zele da upadnu u veci porezni razred, onda od tog napretka vide malo ili nikako.
Pa iskreno, u ovisnosti naravno o godinama života i porodičnom statusu, nekad je vrijednije slobodno vrijeme od novca. Meni svakako jest već odavno.

Pa valjda je to pokazatelj blagostanja i kvaliteta zivota nekog drustva kda sebi mozes priustit tako nesto jbt. Valjda je osnovni cilj sto vise biti sa porodicom a ne na poslu.
Moja zena ulazi u trecu godinu poslije poroda kako ne radi, valjda zato sto je zivor u njemackoj zakurac i pizdimo od nezadovoljstva sto je tako, radije bi da radimo od ponedjeljka do subote oboje, samo nedjelju slobodno da imamo da poradimo po kuci
ZoomZoomKiwi

#29278 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ZoomZoomKiwi »

izvrsni direktor wrote: 01/10/2025 13:10 [
Ozimician wrote: 01/10/2025 10:32 U Njemackoj je isto tako trend da ljudi kad dobiju unaprjedjenje, skrate sebi radno vrijeme - jer ne zele da upadnu u veci porezni razred, onda od tog napretka vide malo ili nikako.
Pa iskreno, u ovisnosti naravno o godinama života i porodičnom statusu, nekad je vrijednije slobodno vrijeme od novca. Meni svakako jest već odavno.

Pa valjda je to pokazatelj blagostanja i kvaliteta zivota nekog drustva kda sebi mozes priustit tako nesto jbt. Valjda je osnovni cilj sto vise biti sa porodicom a ne na poslu.
Moja zena ulazi u trecu godinu poslije poroda kako ne radi, valjda zato sto je zivor u njemackoj zakurac i pizdimo od nezadovoljstva sto je tako, radije bi da radimo od ponedjeljka do subote oboje, samo nedjelju slobodno da imamo da poradimo po kuci
Pa jest nama dvojici tako. Ali ima ljudi kojima nije i koji prihvataju sve, a onda im država kriva kad dođe do burn-outa.

Ja daleko prije burn-outa dajem otkaz.
Bodkin

#29279 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

ZoomZoomKiwi wrote: 01/10/2025 10:13
dr_Evil wrote: 01/10/2025 08:57 Ko je ono bacao tasne na aerodromu u Alemanji?

https://www.index.hr/vijesti/clanak/zes ... ostalo_d_0
Pa osam godina da radiš kao glavni inžinjer u Audiju dopizdilo bi ti, a kamoli da bacaš torbe u Aerogroundu.

Ne znam šta je očekivao.
najbolja recenica ikad "kod nas je.."
druze sta radis u njemackoj onda. valjda je taj odlazak suma svih pluseva i minusa. "jao hrana je fuj ali zato plata sigurna i na vrijeme, uglavnom dobijem bonus i imam 13 a nekad i 14 plata ali ja odoh pricati o fuj hrani"
geralt

#29280 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by geralt »

Iskreno ne kontam takvo razmisljanje. Svodi se na to da se odrices 55% svojih para da ne bi morao drzavi dati 45%.

Mogu razumjeti kada si sve materijalne zelje i potrebe vec zadovoljio i da ti je bitnije slobodno vrijeme od para. No to nema nikakve veze sa porezima i poreskim razredom.
Ozimician

#29281 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Pa eto vidis da nismo svi isti, nekome je bitnije slobodno vrijeme, nekome novac. Oboje je legitimno.
Tako da bi ti svakako na to pitanje trebali odgovoriti oni koji preferiraju vise vrijeme, a manje novac.

I ovo jeste vise izrazeno kod osoba koje imaju djecu, nego kod samaca i osoba bez djece.

Ne radi se tu samo o pukim procentima, nego visoka primanja u Njemackoj te diskvalifikuju za sve moguce benefite "socijalnog drustva" i onda imas jos i dodatno taj osjecaj da ti radis da bi neko ko ne radi mogao da uziva u tom sistemu. Npr. ti placas privatni vrtic po punoj cijeni, neko ne placa vrtic nikako. Ti placas kiriju po punoj cijeni u starim zgradama, neko dobija gradski stan u novogradnji za duplo manje para, itd.

Eto recimo samo te dvije stavke ako ti se tako poklope mogu ti vrlo brzo pojesti svu tu zaradu, za koju si se pomucio da je dobijes.

Pricalo se o tome nasiroko na temi.
Edin H.

#29282 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Edin H. »

Ozimician wrote: 01/10/2025 15:47 Pa eto vidis da nismo svi isti, nekome je bitnije slobodno vrijeme, nekome novac. Oboje je legitimno.

I ovo jeste vise izrazeno kod osoba koje imaju djecu, nego kod samaca i osoba bez djece.

Ne radi se tu samo o pukim procentima, nego visoka primanja u Njemackoj te diskvalifikuju za sve moguce benefite "socijalnog drustva" i onda imas jos i dodatno taj osjecaj da ti radis da bi neko ko ne radi mogao da uziva u tom sistemu. Npr. ti placas privatni vrtic po punoj cijeni, neko ne placa vrtic nikako. Ti placas kiriju po punoj cijeni u starim zgradama, neko dobija gradski stan u novogradnji za duplo manje para, itd.

Eto recimo samo te dvije stavke ako ti se tako poklope mogu ti vrlo brzo pojesti svu tu zaradu, za koju si se pomucio da je dobijes.

“Od svakog prema sposobnostima, svakome prema potrebama” - reče Marks

No dobro, mi se tek u prelaznom fazi prema komunizmu. :D
geralt

#29283 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by geralt »

Ozimician wrote: 01/10/2025 15:47 Pa eto vidis da nismo svi isti, nekome je bitnije slobodno vrijeme, nekome novac. Oboje je legitimno.

Meni djeca prave podsticaj da radim i zaradim vise. Valja ih odskolovati, ostaviti im nesto, dati sigurnost. Da sam samac bilo bi mi manje-vise svejedno, skroman sam, nemam nekih velikih licnih prohtjeva.

Razumijem i to za socijalno drustvo, zbog toga su uvijek bolji univerzalni programi od onih koji su vezani za primanja. Iako je i tu bolje da si u situaciji da ne ovisis od drzave. Jer sutra ce zafaliti para u budzetu pa ce se ukinuti subvencija vrtica ili gradski stan, i tebi ce biti svejedno a onaj ko je o tome ovisio ce se hvatati za glavu.

Ja o porezima razmisljam na nacin da ja radim za neto platu, ne za bruto. Razlika izmedju neto i bruto plate je samo broj na papiru. Ako mi poraste plata i budem placao vise poreza, porasce onaj broj na papiru, ali ce porasti i broj na mom bankovnom racunu. A to je jedini broj koji me na kraju price interesuje. Bilo kakvo drugo razmisljanje ce ti samo stvoriti nepotreban stres i glavobolju.
Ozimician

#29284 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

geralt wrote: 01/10/2025 15:54

Mene djeca prave podsticaj da radim i zaradim vise. Valja ih odskolovati, ostaviti im nesto, dati sigurnost. Da sam samac bilo bi mi manje-vise svejedno, skroman sam, nemam nekih velikih licnih prohtjeva.

Razumijem i to za socijalno drustvo, zbog toga su uvijek bolji univerzalni programi od onih koji su vezani za primanja. Iako je i tu bolje da si u situaciji da ne ovisis od drzave. Jer sutra ce zafaliti para u budzetu pa ce se ukinuti subvencija vrtica ili gradski stan, i tebi ce biti svejedno a onaj ko je o tome ovisio ce se hvatati za glavu.

Ja o porezima razmisljam na nacin da ja radim za neto platu, ne za bruto. Razlika izmedju neto i bruto plate je samo broj na papiru. Ako mi poraste plata i budem placao vise poreza, porasce onaj broj na papiru, ali ce porasti i broj na mom bankovnom racunu. A to je jedini broj koji me na kraju price interesuje. Bilo kakvo drugo razmisljanje ce ti samo stvoriti nepotreban stres i glavobolju.
Pa i ja razmisljam kao i ti, zato nisam dobar sagovornik za suprotan stav.
I slazem se da ce ti socijalni programi da kopne, vec je pocelo, tako se uvijek desi sa socijalizmom na kraju.

Ali otprilike mozemo stvari i ovako postaviti: Da li bi radio 50% vise sati, ako bi dobio 30% vecu netto platu za tih dodatnih 50% sati rada?
geralt

#29285 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by geralt »

Ozimician wrote: 01/10/2025 15:59
geralt wrote: 01/10/2025 15:54

Mene djeca prave podsticaj da radim i zaradim vise. Valja ih odskolovati, ostaviti im nesto, dati sigurnost. Da sam samac bilo bi mi manje-vise svejedno, skroman sam, nemam nekih velikih licnih prohtjeva.

Pa i ja razmisljam kao i ti, zato nisam dobar sagovornik za suprotan stav.
I slazem se da ce ti socijalni programi da kopne, vec je pocelo, tako se uvijek desi sa socijalizmom na kraju.

Ali otprilike mozemo stvari i ovako postaviti: Da li bi radio 50% vise sati, ako bi dobio 30% vecu netto platu za tih dodatnih 50% sati rada?
Zavisi. Mozda mi tih 30% plate stvarno treba za nesto (polog za kucu, izlazak iz duga, itd), i onda daj sta das.

Zrtvuju ljudi svasta nesto kad moraju, svoje vrijeme prvo na listi. Ovdje imas koliko hoces ljudi koji poslije punog radnog vremena voze Uber ili Doordash ili rade dodatni part-time posao za pare koje su realno sitne u odnosu na potroseno vrijeme, ali su im neophodne da popune mjesecni budzet. Gdje im manjak para ne uzima drzava, vec vlastiti rashodi.
Ozimician

#29286 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

geralt wrote: 01/10/2025 16:08 Zavisi. Mozda mi tih 30% plate stvarno treba za nesto (polog za kucu, izlazak iz duga, itd), i onda daj sta das.

Zrtvuju ljudi svasta nesto kad moraju, svoje vrijeme prvo na listi. Ovdje imas koliko hoces ljudi koji poslije punog radnog vremena voze Uber ili Doordash ili rade dodatni part-time posao za pare koje su realno sitne u odnosu na potroseno vrijeme, ali su im neophodne da popune mjesecni budzet. Gdje im manjak para ne uzima drzava, vec vlastiti rashodi.
Eh eto onda, sam si sebi odgovorio na pitanje.

Radi onaj kome je nuzda.

Ali kazem ti, sistem je ovamo postavljen tako da moras bas biti peh da dodjes u situaciju da ti je nuzda. Skolovanje je jeftino, da ne kazem besplatno, zdravstvo je isto skupo onoliko koliki su ti prihodi, dakle ako su niski prihodi, nisko su i ti troskovi.
A opet s druge strane ako nisi zadovoljan prosjekom i zelis vise od toga, nece da moze tek tako, svi se guraju u srednju klasu. Tako da je ovaj izbor vecine sasvim logican.
geralt

#29287 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by geralt »

Inace ova prica o materijalnim zeljama i rashodima me podsjetila na nesto.

Prije par sedmica, glavni dobitak na Powerballu (americka lutrija) otisao na preko milijardu, i kako svi uplacuju listice uplatili i zena i ja, iako inace ne kockamo. I krenuli da pricamo o tome sta bi radili kada bi dobili te pare. Nabraja ona, nabrajam ja, i onda skontamo da sve to sto smo nabrojali ne vrijedi vise od 5-10 miliona. Bukvalno ne bi znali kako potrositi ostatak milijarde.
izvrsni direktor

#29288 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Cesto cujem od neobrszovanih "ne isplati se vise zaradjivat, sve ode na porez" pri cemu naravno niko ne zna da objasni zasto mu je 100€ netto vise neisplativo
dr_Evil

#29289 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

geralt wrote: 01/10/2025 16:17 Inace ova prica o materijalnim zeljama i rashodima me podsjetila na nesto.

Prije par sedmica, glavni dobitak na Powerballu (americka lutrija) otisao na preko milijardu, i kako svi uplacuju listice uplatili i zena i ja, iako inace ne kockamo. I krenuli da pricamo o tome sta bi radili kada bi dobili te pare. Nabraja ona, nabrajam ja, i onda skontamo da sve to sto smo nabrojali ne vrijedi vise od 5-10 miliona. Bukvalno ne bi znali kako potrositi ostatak milijarde.
Imao sam slicnu raspravu nedavno. I rekao sam da mi treba oko 2miliona KM. Sve preko toga bi mi upropastilo zivot :D
ZoomZoomKiwi

#29290 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ZoomZoomKiwi »

dr_Evil wrote: 01/10/2025 16:34
geralt wrote: 01/10/2025 16:17 Inace ova prica o materijalnim zeljama i rashodima me podsjetila na nesto.

Imao sam slicnu raspravu nedavno. I rekao sam da mi treba oko 2miliona KM. Sve preko toga bi mi upropastilo zivot :D
Ovo je istina 100%
izvrsni direktor

#29291 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

ZoomZoomKiwi wrote: 01/10/2025 16:51

Ovo je istina 100%
Kako ba? Skromna neka vila u unutrasnjosti nekog od spanskih otoka, ca 2 miliona €. A brodicu ni narucio jos nisi..

Za neki zivot od passiv income na tom otoka, valja imati ulozeno nekih 4 miliona €..skroman zivot bez rasipanja

Kad razmislim, 2 miliona KM mi nista ne bi rijesila u zivotu
moimoi

#29292 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Ne znam koje ste godiste al se sjecam kada je 1mil bio woooow :lol:

Bile liste milionera…Ono glumci 1mil..2mil… ko ima 5-6 mil taj bio tadasnji Bezos :D
Bodkin

#29293 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

izvrsni direktor wrote: 01/10/2025 16:32 Cesto cujem od neobrszovanih "ne isplati se vise zaradjivat, sve ode na porez" pri cemu naravno niko ne zna da objasni zasto mu je 100€ netto vise neisplativo
neisplativo je mozda pogresna rijec. porezi su progresivni i ispadne da ti firma da 1000 vise bruto mjesecno da ti dobijes tipa 400 neto.

e sad, sta moras uraditi za 12 milja vecu platu godisnje bruto nek svaki sudi u skladu sa situacijom gdje zivi
Bodkin

#29294 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

izvrsni direktor wrote: 01/10/2025 17:00

Ovo je istina 100%
Kako ba? Skromna neka vila u unutrasnjosti nekog od spanskih otoka, ca 2 miliona €. A brodicu ni narucio jos nisi..

Za neki zivot od passiv income na tom otoka, valja imati ulozeno nekih 4 miliona €..skroman zivot bez rasipanja

7 miliona eura meni treba.
tih 10 u 4% drzavne obveznice na 30 godina. to izadje oko 15 milja neto para mjesecno.

fuck you money i da mogu raditi sta hocu u zivotu, i da pri tome imam full time posao kao neka pomoc mladjoj raji po svijetu da ostvaruje zivotne prilike, ili neki manji boutique hotel u prirodi u centralnoj evropi
Ecci
Vozim: Biciklam

#29295 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ecci »

Ne znam kakav je vas utisak, meni se cini da su u Bosni marketi skuplji nego u DE, bio prije mjesec dana, sokirao se :shock:
Ecci
Vozim: Biciklam

#29296 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ecci »

ZoomZoomKiwi wrote: 01/10/2025 13:13
izvrsni direktor wrote: 01/10/2025 13:10 [

Pa jest nama dvojici tako. Ali ima ljudi kojima nije i koji prihvataju sve, a onda im država kriva kad dođe do burn-outa.

Ja daleko prije burn-outa dajem otkaz.
Dobar nacin razmisljanja :thumbup: Primjetno je i kod ovih dolazecih generacija da misle na slican nacin.
dr_Evil

#29297 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

Bodkin wrote: 01/10/2025 18:39
izvrsni direktor wrote: 01/10/2025 17:00

Ovo je istina 100%

7 miliona eura meni treba.
tih 10 u 4% drzavne obveznice na 30 godina. to izadje oko 15 milja neto para mjesecno.

fuck you money i da mogu raditi sta hocu u zivotu, i da pri tome imam full time posao kao neka pomoc mladjoj raji po svijetu da ostvaruje zivotne prilike, ili neki manji boutique hotel u prirodi u centralnoj evropi
Vidi, moze biti da si upravu. Ali mislim da meni dosta 2 miliona :) Jedno milionce da otplatim kucu, drugo milionce da stavim na banku ili dionice da se ne sekiram. Realno sa svojim prihodima da mi nije tereta kuce mogao bih zivjeti fantasticno, plus sto nemas pritisak kredita na ledjima zbog kojeg ne mozes rizikovati u zivotu.

Realno covjeku treba samo onoliko da skine banku sa ledja :D
Ozimician

#29298 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Ecci wrote: 02/10/2025 11:04 Ne znam kakav je vas utisak, meni se cini da su u Bosni marketi skuplji nego u DE, bio prije mjesec dana, sokirao se :shock:
Zavisi sta kupujes.

Moj utisak je da je u BiH nekih 20% jeftinije kad sve saberes i oduzmes. Mnogi cesto iz kalkulacije izbace meso, a to pravi znacajnu razliku (u korist BiH).

Ako biras iskljucivo njemacke brendove u BIH, onda jeste skuplje.
tokio25

#29299 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by tokio25 »

mozda najosnovnije namirnice da su skuplje al kad uzmes sve sto je potrebno ili je tu negdje ili je jeftinije u bih u konacnici

elektronika je npr skuplja u bih iz raznih razloga
Seawolf

#29300 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Seawolf »

tokio25 wrote: 02/10/2025 11:38 ....
elektronika je npr skuplja u bih iz raznih razloga
Malkice skuplja ....

Image

Image
Post Reply