Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

drag_gost

#29251 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by drag_gost »

Osmi Socrates wrote: 30/09/2025 14:29
drag_gost wrote: 30/09/2025 14:08
Osmi Socrates wrote: 30/09/2025 11:27 Za očekivati je da se dosta stvari promjeni poslije rata. Ne znam, ja mogu iz perspektive djeteta, jer to sam bio i malo prije rata, i tokom rata, i neposredno poslije rata, i dosta sam propitivao roditelje o njihovim životnim izborima.

Čini mi se da sam što se tiče forumaša proživio i najveću transformaciju. Nije isto otići u Evropu, i otići u Kanadu. Kiwi tek treba preživjeti tu transformaciju, njegova je čak i drastičnija, jer selidba u Kanadu i selidba na New Zealand su nebo i zemlja. Ne znam da li je rođen prije rata.
Kakvu bolan transformaciju? Evo proputovao sam nesto..., evo me sada blizu Novog Zelanda i ne znam na kakvu tranformaciju mislis? Ne hodaju na Novom Zelandu ljudi sa 4 glave... Sa sobom nosis kucni odgoj i opstu kulturu gdje god da odes, sve ostao je nadogradnja usput, bila ona sistematska ili ne sistematska.
Ne znam jesi li doživio rat u BiH. Jbg, moja transformacija je bila žestoka. Bio sam dijete. Ja nisam imao iskustva da imam coping mechanism za napuštanje svega što sam znao i što sam iskreno volio. To danas nije ni blizu toliko drastično. Treba sve uzeti u obzir.
Jesam i otac mi je poginuo branecu ovu zemlju. Bio sam izbjeglica u svom gradu, Sarajevu, jer mi je granata pala na kucu.

Slazem se da svako nosi svoje borbe, samo se ne treba plasiti ni otici, ni vratiti se. Zivot je kratak.
Last edited by drag_gost on 30/09/2025 15:02, edited 1 time in total.
Bodkin

#29252 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

drag_gost wrote: 30/09/2025 14:12
ZoomZoomKiwi wrote: 30/09/2025 12:45
Ozimician wrote: 30/09/2025 12:44 Dajte ba ljudi, ovdje Njemica dobije dijete sa nekim afrikancem ili azijatom koji je isto tako rodjen u Njemackoj i ta djeca se cijeli zivot susrecu s pitanjima - koliko dugo si u Njemackoj? Jao kako si super naucio pricati njemacki.

MI sa Balkana imamo daleko manje problema cisto jer nismo upadljivi, a i ako je ime neutralnije ide to easy.
Istina.

Mi imamo tu sreću da smo "odgovarajuće" boje i izgleda.
Ako si vec u NZ to si sigurno primjetio. Ja sam to primjetio gdje god sam isao van Balkana... nazalost...
jesi isao u afriku? ili probao raditi sa kinezima u kini?
drag_gost

#29253 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by drag_gost »

Bodkin wrote: 30/09/2025 15:02
ZoomZoomKiwi wrote: 30/09/2025 12:45

Istina.

Mi imamo tu sreću da smo "odgovarajuće" boje i izgleda.
Ako si vec u NZ to si sigurno primjetio. Ja sam to primjetio gdje god sam isao van Balkana... nazalost...
Jesam. JAR. I sa Kinezima, u Hong Kongu... 2 puta po mjesec dana.

Nisam shvatao prije dosta godina kada su mi starije kolege govorile da je sreca sto sam bjelac. Dosta tog svijeta ima neki kompleks od bijelaca, jos ako vide plavu kosu i plave oci. Ne znam kako to objasniti osim kolonijalizmom.
Last edited by drag_gost on 30/09/2025 15:06, edited 1 time in total.
Bodkin

#29254 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

drag_gost wrote: 30/09/2025 15:02

:thumbup: kakvo ti je misljenje po tom pitanju?
drag_gost

#29255 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by drag_gost »

Bodkin wrote: 30/09/2025 15:06

Pa konkretno Cape Town. Mene dosta podsjeca na Australiju. Surfanje, ljudi dosta opusteni i neka vrsta hipi kulture. Ne bih ga poredio sa Sidnejem, vise sa gradicima oko njega po tom nacinu zivota. Hong Kong je tvrdjava. Kinezi pretjerano ljubazni, profesionalni i znatizeljni. Dosta rade sa AI-jem, sve im je automatizovano.
Bodkin

#29256 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

drag_gost wrote: 30/09/2025 15:10

Pa konkretno Cape Town. Mene dosta podsjeca na Australiju. Surfanje, ljudi dosta opusteni i neka vrsta hipi kulture. Ne bih ga poredio sa Sidnejem, vise sa gradicima oko njega. Hong Kong je tvrdjava. Kinezi pretjerano ljubazni, profesionalni i znatizeljni.
ne ne, mislio na tu diskriminaciju na osnovu boje koze i porijekla.

a cape town mi je top 3 grad sto sam vidio. ljepota kakve rijetko gdje ima
Osmi Socrates

#29257 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Osmi Socrates »

Žao mi je zbog tvog oca.

Ja svog praktično nisam vidio čitav rat, jer je bio u ARBiH.

Ali, moji su odmah na početku znali da će ići iz zemlje kad završi rat. Bilo je samo pitanje gdje. Prije rata nisu htjeli ići, a mogli su i to. Ali, ne bi bilo u redu. I to je to donošenje odluka oko kojih sam ih ispitivao. I nije mi žao. Čovjek donosi odluke po savjesti.
drag_gost

#29258 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by drag_gost »

Bodkin wrote: 30/09/2025 15:11

Pa konkretno Cape Town. Mene dosta podsjeca na Australiju. Surfanje, ljudi dosta opusteni i neka vrsta hipi kulture. Ne bih ga poredio sa Sidnejem, vise sa gradicima oko njega. Hong Kong je tvrdjava. Kinezi pretjerano ljubazni, profesionalni i znatizeljni.

U Cape Townu to nisam vidio od lokalaca, vise od ovih sto dodju sa strane pa se i oni trude uklopiti, a nisu bjelci. Nisam iskusio, ali su mi pricale kolege da bi posebno ljudi iz Nigerije znali biti nadrndani prema bjelcima. A Kinezi... ne znam, nisam ih provalio. Previse su ljubazni, to mi je bila impresija svo vrijeme.
Bodkin

#29259 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

drag_gost wrote: 30/09/2025 15:14

U Cape Townu to nisam vidio od lokalaca, vise od ovih sto dodju sa strane pa se i oni trude uklopiti, a nisu bjelci. Nisam iskusio, ali su mi pricale kolege da bi posebno ljudi iz Nigerije znali biti nadrndani prema bjelcima. A Kinezi... ne znam, nisam ih provalio. Previse su ljubazni, to mi je bila impresija svo vrijeme.
ja sam dosta radio sa afrikom. u SA je jako cesto da bijelci ne mogu dalje jer su bijeli. da ne mogu uopste nesto dobiti jer su bijeli itd. kinezi su opasni nacionalisti i to raste sa rastom ekonomije i vojne moci. u dubaiju se znalo da visina plate zavisi od pasosa. necemo ni spominjati kako tretiraju one jadnike iz siromasnih zemalja

htio sam reci da ti neki "problemi" sa kojima se ljudi suocavaju u evropi su mali u odnosu na ostatak svijeta
drag_gost

#29260 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by drag_gost »

Bodkin wrote: 30/09/2025 15:20

ja sam dosta radio sa afrikom. u SA je jako cesto da bijelci ne mogu dalje jer su bijeli. da ne mogu uopste nesto dobiti jer su bijeli itd. kinezi su opasni nacionalisti i to raste sa rastom ekonomije i vojne moci. u dubaiju se znalo da visina plate zavisi od pasosa. necemo ni spominjati kako tretiraju one jadnike iz siromasnih zemalja

htio sam reci da ti neki "problemi" sa kojima se ljudi suocavaju u evropi su mali u odnosu na ostatak svijeta
Cuo sam price.. nisam dozivio, iako sam proveo par mjeseci dolje. Nisam bas ni imao slobodnog vremena. Vezano za Kinu, svaki dan radim sa njima. Ja sam taj nacionalizam i sovinizam na primjer vidio vise od Japanaca nego od Kineza.

Sa ovim boldanim se apsolutno slazem.

Meni se licno Europa ne svidja. U poslu u kojem sam previse zavisi od americkih para, a to pogotovo danas nije dobro. E sada, da ne bude da kenjam nesto, Zapadna Europa, a i Istocna su raj na zemlji u odnosu na 80% mjesta u svijetu.
Osmi Socrates

#29261 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Osmi Socrates »

Ja od Japanaca nisam doživio ni u Japanu. U Kanadi još manje.

Kinezi koji dolaze na školovanje u Kanadu su nacionalisti. Ovi što su tu od prije nisu. Mada, njih ima dosta i iz Hong Konga, a to baš i nije isto.

Vijetnamci i Korejanci nisu nacionalisti, po mom iskustvu. Filipinci isto nisu.

Indijci i Pakistanci, ne znam šta reći.
drag_gost

#29262 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by drag_gost »

Iskustvo je cudo. Evo tu gdje sam sada a to je Australija se osjeti razlika ako si bjelac. Nece to niko reci naravno, ali se osjeti. Meni licno jedino smetaju bube. To ko nije iskusio ne moze znati. Smetalo mi je i u Vijetnamu i Tajlandu, ali ovdje su bube posebna prica. :D
Osmi Socrates

#29263 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Osmi Socrates »

Kad smo mi došli u Kanadu, Srbi i Hrvati su bili žestoki nacionalisti. I danas su, ali tad je nekako bilo drugačije. Tu je bilo ozbiljnih okršaja. Samo što kanadska policija to brzo infiltrira, ili neko padne slučajno niz stepenice (tada, ne danas :lol: ), ili zovnu vođe na razgovore, i to se smirilo. Crnogorci su tad bili na strani Srba. Danas su pola pola.

Što se tiče ostalih "naših", dobra iskustva sa Makedoncima, Slovencima, i Kosovarima. Bosanci i Bošnjaci su bili neorganizirani dok im nije došla nova dijaspora da ih malo organizira. Mada, nije ih puno ni bilo.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#29264 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

drag_gost wrote: 30/09/2025 15:47 Iskustvo je cudo. Evo tu gdje sam sada a to je Australija se osjeti razlika ako si bjelac. Nece to niko reci naravno, ali se osjeti. Meni licno jedino smetaju bube. To ko nije iskusio ne moze znati. Smetalo mi je i u Vijetnamu i Tajlandu, ali ovdje su bube posebna prica. :D
A zmije i pauci?
Meni kad je skolski poslao sliku pauka i zmije iste velicine kako se druze na njegovoj verandi pozlilo mi je :lol:
drag_gost

#29265 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by drag_gost »

_BataZiv_0809 wrote: 30/09/2025 15:55
drag_gost wrote: 30/09/2025 15:47 Iskustvo je cudo. Evo tu gdje sam sada a to je Australija se osjeti razlika ako si bjelac. Nece to niko reci naravno, ali se osjeti. Meni licno jedino smetaju bube. To ko nije iskusio ne moze znati. Smetalo mi je i u Vijetnamu i Tajlandu, ali ovdje su bube posebna prica. :D
A zmije i pauci?
Meni kad je skolski poslao sliku pauka i zmije iste velicine kako se druze na njegovoj verandi pozlilo mi je :lol:
Sve to brojim pod "bube". :D Neki dan sam gledao zohara kako leti kod komsije po dvoristu. Da, ovdje zohari imaju krila i lete... i ogromni su.

Ti pauci koje spominjes, huntsmani, su domace zivotinje. Oni love stetocine i ako se desi da ga vidis mozes ga metlom otjerati lagano. Ne voli ni on tebe da vidi. Ako je usao u kucu onda je usao jer je lovio neku bubu. Kolega mi je prije mjesec dana pricao kako se sa suprugom vratio nakon neke svirke kuci i kada su upalili svjetlo roj beba od huntsmana je padao sa plafona po njima. Kao padobranci. Mama pauk ih je ispalila u tom trenutku. Kada se to desi vani onda ih vjetar nosi po prirodi dok se negdje ne zakace, ali kada se to desi u kuci onda je problem. Gospodja mu je vristala u panici, zena je Poljakinja i nije navikla na to, a on je uzeo Raid i poprskao to i onda ih metlom pokupio po podu i izbacio vani. Generalno u Australiji je pravilo da sto je veca zivotinja to je manje opasna, stvarno opasne zivotinje su manje (ako izuzmemo zmije). Redback i funnel web su smrtonosni, pogotovo ovaj drugi.
Bodkin

#29266 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

drag_gost wrote: 30/09/2025 15:31
Bodkin wrote: 30/09/2025 15:20

Cuo sam price.. nisam dozivio, iako sam proveo par mjeseci dolje. Nisam bas ni imao slobodnog vremena. Vezano za Kinu, svaki dan radim sa njima. Ja sam taj nacionalizam i sovinizam na primjer vidio vise od Japanaca nego od Kineza.

Sa ovim boldanim se apsolutno slazem.

Meni se licno Europa ne svidja. U poslu u kojem sam previse zavisi od americkih para, a to pogotovo danas nije dobro. E sada, da ne bude da kenjam nesto, Zapadna Europa, a i Istocna su raj na zemlji u odnosu na 80% mjesta u svijetu.
to je to, slazem se
Bodkin

#29267 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

drag_gost wrote: 30/09/2025 16:02
_BataZiv_0809 wrote: 30/09/2025 15:55
A zmije i pauci?
Sve to brojim pod "bube". :D Neki dan sam gledao zohara kako leti kod komsije po dvoristu. Da, ovdje zohari imaju krila i lete... i ogromni su.

Ti pauci koje spominjes, huntsmani, su domace zivotinje. Oni love stetocine i ako se desi da ga vidis mozes ga metlom otjerati lagano. Ne voli ni on tebe da vidi. Ako je usao u kucu onda je usao jer je lovio neku bubu. Kolega mi je prije mjesec dana pricao kako se sa suprugom vratio nakon neke svirke kuci i kada su upalili svjetlo roj beba od huntsmana je padao sa plafona po njima. Kao padobranci. Mama pauk ih je ispalila u tom trenutku. Kada se to desi vani onda ih vjetar nosi po prirodi dok se negdje ne zakace, ali kada se to desi u kuci onda je problem. Gospodja mu je vristala u panici, zena je Poljakinja i nije navikla na to, a on je uzeo Raid i poprskao to i onda ih metlom pokupio po podu i izbacio vani. Generalno u Australiji je pravilo da sto je veca zivotinja to je manje opasna, stvarno opasne zivotinje su manje (ako izuzmemo zmije). Redback i funnel web su smrtonosni, pogotovo ovaj drugi.
https://www.boringcompany.com/not-a-flamethrower
dr_Evil

#29268 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

Ko je ono bacao tasne na aerodromu u Alemanji?

https://www.index.hr/vijesti/clanak/zes ... ostalo_d_0
ZoomZoomKiwi

#29269 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ZoomZoomKiwi »

dr_Evil wrote: 01/10/2025 08:57 Ko je ono bacao tasne na aerodromu u Alemanji?

https://www.index.hr/vijesti/clanak/zes ... ostalo_d_0
Pa osam godina da radiš kao glavni inžinjer u Audiju dopizdilo bi ti, a kamoli da bacaš torbe u Aerogroundu.

Ne znam šta je očekivao.
Ozimician

#29270 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Ljudi ne kontaju da ako sa karijerom i obrazovanjem tapkaju u mjestu da ce vrlo brzo dostici maksimum, bez obzira cim se bavili, kamoli da se bave "bacanjem kofera". Plafon se dostigne zacas.

Problem zadnjih godina je sto inflacija sustize taj plafon mnogo brze nego ranije, a cak i da brutto plate prate taj rast inflacije (a ne prate, barem ne u Njemackoj), zacas onda udjes u najzescu poreznu klasu kad se onda pitas, isplati li mi se dalje napredovati?
ZoomZoomKiwi

#29271 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ZoomZoomKiwi »

Ozimician wrote: 01/10/2025 10:17 Ljudi ne kontaju da ako sa karijerom i obrazovanjem tapkaju u mjestu da ce vrlo brzo dostici maksimum, bez obzira cim se bavili, kamoli da se bave "bacanjem kofera". Plafon se dostigne zacas.

Problem zadnjih godina je sto inflacija sustize taj plafon mnogo brze nego ranije, a cak i da brutto plate prate taj rast inflacije (a ne prate, barem ne u Njemackoj), zacas onda udjes u najzescu poreznu klasu kad se onda pitas, isplati li mi se dalje napredovati?
Ili climbing the ladder unutar trenutne firme, ili svakih pet godina promjena poslodavca.

To je prije svega zdravo, a najčešće ga prati i porast primanja usput.

To mlađe generacije koje nisu živjele u komunizmu lakše rade. Stariji su više lojalni firmi, nego sebi.
Ozimician

#29272 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

ZoomZoomKiwi wrote: 01/10/2025 10:20
Ozimician wrote: 01/10/2025 10:17 Ljudi ne kontaju da ako sa karijerom i obrazovanjem tapkaju u mjestu da ce vrlo brzo dostici maksimum, bez obzira cim se bavili, kamoli da se bave "bacanjem kofera". Plafon se dostigne zacas.

Ili climbing the ladder unutar trenutne firme, ili svakih pet godina promjena poslodavca.

To mlađe generacije koje nisu živjele u komunizmu lakše rade. Stariji su više lojalni firmi, nego sebi.
To svakako, ali i to ti zavisi vrlo od struke i situacije na trzistu u datom momentu. Jednostavno moras znati citati trziste i prepoznati momenat.

U Njemackoj je isto tako trend da ljudi kad dobiju unaprjedjenje, skrate sebi radno vrijeme - jer ne zele da upadnu u veci porezni razred, onda od tog napretka vide malo ili nikako.
ZoomZoomKiwi

#29273 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ZoomZoomKiwi »

Ozimician wrote: 01/10/2025 10:32
ZoomZoomKiwi wrote: 01/10/2025 10:20

To svakako, ali i to ti zavisi vrlo od struke i situacije na trzistu u datom momentu. Jednostavno moras znati citati trziste i prepoznati momenat.

U Njemackoj je isto tako trend da ljudi kad dobiju unaprjedjenje, skrate sebi radno vrijeme - jer ne zele da upadnu u veci porezni razred, onda od tog napretka vide malo ili nikako.
Pa iskreno, u ovisnosti naravno o godinama života i porodičnom statusu, nekad je vrijednije slobodno vrijeme od novca. Meni svakako jest već odavno.
Ozimician

#29274 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

ZoomZoomKiwi wrote: 01/10/2025 10:34 Pa iskreno, u ovisnosti naravno o godinama života i porodičnom statusu, nekad je vrijednije slobodno vrijeme od novca. Meni svakako jest već odavno.
Da, ali ekonomski je to generalno lose, da ljudi biraju da rade manje sati, ne zato sto tako zele, nego jer im se ekonomski tako vise isplati, da ne govorim o tom porodicno-socijalnom momentu.
ZoomZoomKiwi

#29275 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ZoomZoomKiwi »

Ozimician wrote: 01/10/2025 10:36
ZoomZoomKiwi wrote: 01/10/2025 10:34 Pa iskreno, u ovisnosti naravno o godinama života i porodičnom statusu, nekad je vrijednije slobodno vrijeme od novca. Meni svakako jest već odavno.
Da, ali ekonomski je to generalno lose, da ljudi biraju da rade manje sati, ne zato sto tako zele, nego jer im se ekonomski tako vise isplati, da ne govorim o tom porodicno-socijalnom momentu.
Zato što su države pohlepne glede tih poreza.

Kad malo skontaš, stvarno, prvo ti se oporezuje svaki dohodak, plus dodatni nameti naravno na bruto i neto platu.
A onda još kroz nemali PDV daš petinu ili četvrtinu plate (na sve što potrošiš naravno)

Plus naravno još porez na nekretnine, raznorazni nameti na posjedovanje auta (bilo kojeg) i tako dalje.

Na kraju shvatiš da više od 50% vremena radiš za državu.

I onda popizdiš i skontaš jebo mater sve ću prodat odoh na Fiji.
Post Reply