Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Bodkin

#29226 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

tokio25 wrote: 30/09/2025 12:22
PreWiBa wrote: 30/09/2025 12:15
tokio25 wrote: 30/09/2025 12:07

Smatras se gostom jer bez obzira sto si tamo treca generacija opet psujes njemacku i gajis vecu ljubav prema domovini predaka nego prema svojoj
Licemjerje na kub
Kao nasi kad pricaju zapad lopovi i sl a u njemacku otisao da radi ne u rusiju tursku ili gdje vec
Druže, uz dužno poštovanje, ali mislim da ne razumiješ.

Ono, imaš dvije domovine, i balansiraš između njih. Pa ne mislim jednoj zemlji loše ako drugoj želim dobro?
I ne razumijem gdje "psujem" Njemačku? Kritikujem određene stvari, pa šta?

Problem je tvog intelektualnog nivoa ako misliš da se ne može imati višeslojan identitet. To je zapravo ista ona spika "nisi Bošnjak ako nisi vjernik" i slično, uskogrudno posmatranje kroz teoriju da svaka grupa mora biti homogena, a ne da svako društvo čini homogena masa koja mora sličiti kao jaje jajetu i gdje je svako odstupanje veleizdaja.
Uz duzno postovanje ti izgleda nisi ni skontao sta sam napisao
Prvo nisam govorio licno o tebi nego generalno o trecoj generaciji imigranata
Okreni se oko sebe pa vidi kako se ljudi odnose prema njemackoj francuskoj i sl
Nije problem voljeti njemacku i bosnu istovremeno ili cak i vise drzava nebitno
Problem je kao sto rekoh kad kudis onu u kojoj zivis i pokazujes da ti je puno vise draza npr bih od njemacke
Onda brate odes u bih i svi zadovoljni
I njemacka jer te ne mora trpiti ti jer nisi gradjanin gost a i bih jer je dobila perspektivnog gradjanina
Problem tvog intelektualnog nivoa je sto mislis da si pametniji ako si u njemackoj od nas u bih
I to je upravo najveci uzrok sto domicilni u bih najvise i mrze dijasporu
pamet je relativna :-D
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#29227 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

tokio25 wrote: 30/09/2025 12:22
PreWiBa wrote: 30/09/2025 12:15
tokio25 wrote: 30/09/2025 12:07

Smatras se gostom jer bez obzira sto si tamo treca generacija opet psujes njemacku i gajis vecu ljubav prema domovini predaka nego prema svojoj
Licemjerje na kub
Kao nasi kad pricaju zapad lopovi i sl a u njemacku otisao da radi ne u rusiju tursku ili gdje vec
Druže, uz dužno poštovanje, ali mislim da ne razumiješ.

Ono, imaš dvije domovine, i balansiraš između njih. Pa ne mislim jednoj zemlji loše ako drugoj želim dobro?
I ne razumijem gdje "psujem" Njemačku? Kritikujem određene stvari, pa šta?

Problem je tvog intelektualnog nivoa ako misliš da se ne može imati višeslojan identitet. To je zapravo ista ona spika "nisi Bošnjak ako nisi vjernik" i slično, uskogrudno posmatranje kroz teoriju da svaka grupa mora biti homogena, a ne da svako društvo čini homogena masa koja mora sličiti kao jaje jajetu i gdje je svako odstupanje veleizdaja.
Uz duzno postovanje ti izgleda nisi ni skontao sta sam napisao
Prvo nisam govorio licno o tebi nego generalno o trecoj generaciji imigranata
Okreni se oko sebe pa vidi kako se ljudi odnose prema njemackoj francuskoj i sl
Nije problem voljeti njemacku i bosnu istovremeno ili cak i vise drzava nebitno
Problem je kao sto rekoh kad kudis onu u kojoj zivis i pokazujes da ti je puno vise draza npr bih od njemacke
Onda brate odes u bih i svi zadovoljni
I njemacka jer te ne mora trpiti ti jer nisi gradjanin gost a i bih jer je dobila perspektivnog gradjanina
Problem tvog intelektualnog nivoa je sto mislis da si pametniji ako si u njemackoj od nas u bih
I to je upravo najveci uzrok sto domicilni u bih najvise i mrze dijasporu
Da
Ali kada tačno da stekneš taj osjećaj ako već u osnovnoj npr. dobiješ (obavezujuću) preporuku da odeš u najnižu srednju školu jer jbg. neće Turčin valjda ići na faks? Ili kada ti profesorica govori da moraš ići na dopusnke časove njemačkog jer "neko ko nije Njemac je uvijek deficitaran" i slično? Pa sistem to ubacuje u tebe.
Sebe samo dajem kao primjer, nije da nije bilo tih optužbi ovdje.

I iskreno rečeno nikada nisam ni sreo nekog da stvarno ne voli Njemačku, ili da nije zahvalan. Naravno, kuka se, ali uvijek se kuka.
Problem je taj što neko ko npr. kaže "ja sam Turčin" ili "volim Tursku" odmah predoči u neku mržnju prema Njemačkoj i sl.

U Americi je sasvim normalno, jer se jasno razlikuje etničko i nacionalno.
Osmi Socrates

#29228 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Osmi Socrates »

Moraćeš malo žešće da me ubjeđuješ da ti je profesorica rekla da ideš na dopunske časove njemačkog jer "neko ko nije Nijemac je uvijek deficitaran".

Možda ti je rekla da ideš na dopunske časove njemačkog.
Ozimician

#29229 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Bodkin wrote: 30/09/2025 12:12
Ozimician wrote: 30/09/2025 11:56
Bodkin wrote: 30/09/2025 11:36 tacno mi dodje da napravim mini consulting firmu u Bosni za iseljavanje. na osnovu parametara (dob, sta hoces od zivota, bracno stanje, manje ili vise razlicitosti) preporuke za zemlju. i onda papirologija i na kraju privikavanje i kulturoloski sok :D
Ovo je ona pretpostavka o kojoj smo pricali (@_BataZiv_0809 )da je iseljavanje svakome ultimativni imperativ u zivotu, bez obzira na sve ostalo. Pa bi ti ljudi onda dolazili u tu firmu da vide sta je za njih najbolja opcija, jer svakako moraju da isele.

...i uz to jos se ponovo olako uzima (ne)mogucnost iseljavanja za BH gradjane.

Na kraju bi ti svakako bilo daleko isplativije da otvoris agenciju za trazenje posla BH gradjanima vani (headhunting), kao sto postoje vec mnoge.
ne znam odakle ti to. ako otvoris fast food, jel pretpostavka da svako zeli smece da jede? valjda je samo za one koji stvarno hoce da jedu i oni ce uci.

na stranu sto je ovo bila zajebancija, govorim o kulturnom snalazenju i ocekivanjima. kakav headhunting kad vi po temi pisete kako se ne isplati ici nigdje. ne valja njemacka, ne valja new york, ne valja californija, ne valja svedska, ne valja australija.
Prilagodjavas se trzistu, pa zato niko ne otvara Sushi bar u Kladnju, ali fast foodova i cevapara i pecenjara ima.

Uz dobar headhunting i dobre ponude se svugdje isplati otici, ljudi idu na Antarktik da rade, a imas i na ovoj temi visokoobrazovane likove, u nazovi deficitarnim zanimanjima, koji su godinama pokusavali da odu negdje u Zap. Evropu, pa nisu uspjeli, ocigledno im je falio kvalitetan headhunting.
tokio25

#29230 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by tokio25 »

Cisto sumnjam da si treca generacija a da ti neko kaze da moras na njemacki jer si deficitaran i sl
To jedino ako su ti i djed i nana/baka pricali samo bosanski sto je shvatljivo donekle pa onda tvoji roditelji isto nisu htjeli uciti njemacki i tako zivjeli i onda i ti u kuci samo ucio bosanski
U tom slucaju mi ni ne trebas reci da ne volis njemacku nego se vidi
ZoomZoomKiwi

#29231 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ZoomZoomKiwi »

U Aotearoi imaš zanimanje immigration adviser, i registrovani su pri ministarstvu i svaki ima dozvolu za to, s ID brojem. Većinom su pravnici po zvanju.

Većinom su organizovani u privatne firme, jedna takva je meni pomogla pri ganjaju svih papira. NZ Shores, pored nje ima još jedna jako dobra - UVISA. Za ostale ne znam.

Naplate oni to, ali je to iskreno ništa u odnosu na koliko bi te neka bezvezna greška koštala i novca i vremena.
Osmi Socrates

#29232 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Osmi Socrates »

Na stranu što sam sreo ljude koji žive 30 -40 godina u Kanadi, a engleski im nigdje ni sa čim. Moraš se malo jebeno potruditi da se ne osjećaš kao gost. Druga je stvar što to Kanađani ne uzimaju previše ozbiljno.

Svejedno, opet ćeš se osjećati kao gost.
PreWiBa

#29233 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

Osmi Socrates wrote: 30/09/2025 12:34 Moraćeš malo žešće da me ubjeđuješ da ti je profesorica rekla da ideš na dopunske časove njemačkog jer "neko ko nije Nijemac je uvijek deficitaran".

Možda ti je rekla da ideš na dopunske časove njemačkog.
Nije meni rekla.
Ja sam A. došao poslije tog perioda
B. te stvari zapravo i ne pogađaju nas.

Meni je iskreno rečeno malo čudno kada "naši" ljudi govore da ih se diskriminiše, mi smo većinom ispod radara.
Možda neko od sebe neće moći da razvije osjećaj pripadnosti ili slično, ali veoma je teško da će bilo ko tvoje porijeklo, ime i slično izeti u neg. kontekstu.
Naprotiv, X puta mi je se desilo da me neki idioti hoće da uključe u neki razgovor kako je previše grupe XY.

Najgore prolaze Arapi, pa onda Turci.
Ozimician

#29234 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Dajte ba ljudi, ovdje Njemica dobije dijete sa nekim afrikancem ili azijatom koji je isto tako rodjen u Njemackoj i ta djeca se cijeli zivot susrecu s pitanjima - koliko dugo si u Njemackoj? Jao kako si super naucio pricati njemacki.

MI sa Balkana imamo daleko manje problema cisto jer nismo upadljivi, a i ako je ime neutralnije ide to easy.
ZoomZoomKiwi

#29235 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ZoomZoomKiwi »

Ozimician wrote: 30/09/2025 12:44 Dajte ba ljudi, ovdje Njemica dobije dijete sa nekim afrikancem ili azijatom koji je isto tako rodjen u Njemackoj i ta djeca se cijeli zivot susrecu s pitanjima - koliko dugo si u Njemackoj? Jao kako si super naucio pricati njemacki.

MI sa Balkana imamo daleko manje problema cisto jer nismo upadljivi, a i ako je ime neutralnije ide to easy.
Istina.

Mi imamo tu sreću da smo "odgovarajuće" boje i izgleda.
Osmi Socrates

#29236 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Osmi Socrates »

Znači, ti čuo od nekoga da je neka profesorica nekom rekla.
PreWiBa

#29237 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

tokio25 wrote: 30/09/2025 12:38 Cisto sumnjam da si treca generacija a da ti neko kaze da moras na njemacki jer si deficitaran i sl
To jedino ako su ti i djed i nana/baka pricali samo bosanski sto je shvatljivo donekle pa onda tvoji roditelji isto nisu htjeli uciti njemacki i tako zivjeli i onda i ti u kuci samo ucio bosanski
Objasnio sam već.

Općenito se cijela diskusija u z. evropi ne odnosi na nas, svi sa balkana su u grupi i. evrope za Njemca ili Francuza, oni pojma nemaju kako to da razlikuju.
A i nema nas baš puno da bi prosječan Nijemac uopće imao neko mišljenje.

Cijela priča više ima veze sa ljudima sa BI.
Neki AfD-ovci će čak reći da nemaju ništa protiv Turaka blabla, ali itekako je to za njih sve isti koš.
PreWiBa

#29238 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

Osmi Socrates wrote: 30/09/2025 12:45 Znači, ti čuo od nekoga da je neka profesorica nekom rekla.
Dovoljno puta sam bio svjedok kada je gazda stana rekao da ne bi ni u snu dozvolio da stan uzme neko od grupe XY.

Isto tako i u drugim delikatnim situacijama.
Haris.ba

#29239 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Haris.ba »

PreWiBa wrote: 30/09/2025 12:48
Osmi Socrates wrote: 30/09/2025 12:45 Znači, ti čuo od nekoga da je neka profesorica nekom rekla.
Dovoljno puta sam bio svjedok kada je gazda stana rekao da ne bi ni u snu dozvolio da stan uzme neko od grupe XY.

Pa toga ima i kod nas. Kad si Rom npr.susresces se sa tim. Nazalost, tako je.
Osmi Socrates

#29240 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Osmi Socrates »

PreWiBa wrote: 30/09/2025 12:48

Znači, sad više nije ni profesorica nego gazda stana. Drugim riječima, priču o profesorici si potpuno izmislio. Nisi je ni čuo od nekoga.

Treba li da ti objašnjavam razliku između profesorice i gazde stana? Ne valja ni ako je on to radio, ali, prijatelju, ne možeš tako izmišljati stvari o profesoricama da bi bio zanimljiv na forumu.
tokio25

#29241 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by tokio25 »

PreWiBa wrote: 30/09/2025 12:46
tokio25 wrote: 30/09/2025 12:38 Cisto sumnjam da si treca generacija a da ti neko kaze da moras na njemacki jer si deficitaran i sl
Objasnio sam već.

Općenito se cijela diskusija u z. evropi ne odnosi na nas, svi sa balkana su u grupi i. evrope za Njemca ili Francuza, oni pojma nemaju kako to da razlikuju.
A i nema nas baš puno da bi prosječan Nijemac uopće imao neko mišljenje.

Cijela priča više ima veze sa ljudima sa BI.
Neki AfD-ovci će čak reći da nemaju ništa protiv Turaka blabla, ali itekako je to za njih sve isti koš.
Mi pricamo o iseljavanje iz bih a ne iz irana jordana sirije i sl tako da ta prica je najmanje bitna ovdje jer na ne dotice
moimoi

#29242 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Imas masu i nasih ljudi koji kazu da arapima vise nikad ne bi iznajmili kucu/stan.
tokio25

#29243 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by tokio25 »

Pa koliko puta kod nas cujes srbin je hrvat je bosnjak je nemoj njemu
Neka je moj pa da je najgori i sl
drag_gost

#29244 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by drag_gost »

Osmi Socrates wrote: 30/09/2025 11:27 Za očekivati je da se dosta stvari promjeni poslije rata. Ne znam, ja mogu iz perspektive djeteta, jer to sam bio i malo prije rata, i tokom rata, i neposredno poslije rata, i dosta sam propitivao roditelje o njihovim životnim izborima.

Čini mi se da sam što se tiče forumaša proživio i najveću transformaciju. Nije isto otići u Evropu, i otići u Kanadu. Kiwi tek treba preživjeti tu transformaciju, njegova je čak i drastičnija, jer selidba u Kanadu i selidba na New Zealand su nebo i zemlja. Ne znam da li je rođen prije rata.
Kakvu bolan transformaciju? Evo proputovao sam nesto..., evo me sada blizu Novog Zelanda i ne znam na kakvu tranformaciju mislis? Ne hodaju na Novom Zelandu ljudi sa 4 glave... Sa sobom nosis kucni odgoj i opstu kulturu gdje god da odes, sve ostao je nadogradnja usput, bila ona sistematska ili ne sistematska.
Last edited by drag_gost on 30/09/2025 14:13, edited 1 time in total.
Bodkin

#29245 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

tokio25 wrote: 30/09/2025 13:51 Pa koliko puta kod nas cujes srbin je hrvat je bosnjak je nemoj njemu
Neka je moj pa da je najgori i sl
Naravno. Odu ljudi na zapad i zaborave odakle su dosli. Drze zapadnjake na najvisim standardima ali se imigranti ne moraju tako ponasati
drag_gost

#29246 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by drag_gost »

ZoomZoomKiwi wrote: 30/09/2025 12:45
Ozimician wrote: 30/09/2025 12:44 Dajte ba ljudi, ovdje Njemica dobije dijete sa nekim afrikancem ili azijatom koji je isto tako rodjen u Njemackoj i ta djeca se cijeli zivot susrecu s pitanjima - koliko dugo si u Njemackoj? Jao kako si super naucio pricati njemacki.

Istina.

Mi imamo tu sreću da smo "odgovarajuće" boje i izgleda.
Ako si vec u NZ to si sigurno primjetio. Ja sam to primjetio gdje god sam isao van Balkana... nazalost...
Osmi Socrates

#29247 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Osmi Socrates »

drag_gost wrote: 30/09/2025 14:08
Osmi Socrates wrote: 30/09/2025 11:27 Za očekivati je da se dosta stvari promjeni poslije rata. Ne znam, ja mogu iz perspektive djeteta, jer to sam bio i malo prije rata, i tokom rata, i neposredno poslije rata, i dosta sam propitivao roditelje o njihovim životnim izborima.

Čini mi se da sam što se tiče forumaša proživio i najveću transformaciju. Nije isto otići u Evropu, i otići u Kanadu. Kiwi tek treba preživjeti tu transformaciju, njegova je čak i drastičnija, jer selidba u Kanadu i selidba na New Zealand su nebo i zemlja. Ne znam da li je rođen prije rata.
Kakvu bolan transformaciju? Evo proputovao sam nesto..., evo me sada blizu Novog Zelanda i ne znam na kakvu tranformaciju mislis? Ne hodaju na Novom Zelandu ljudi sa 4 glave... Sa sobom nosis kucni odgoj i opstu kulturu gdje god da odes, sve ostao je nadogradnja usput, bila ona sistematska ili ne sistematska.
Ne znam jesi li doživio rat u BiH. Jbg, moja transformacija je bila žestoka. Bio sam dijete. Ja nisam imao iskustva da imam coping mechanism za napuštanje svega što sam znao i što sam iskreno volio. To danas nije ni blizu toliko drastično. Treba sve uzeti u obzir.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#29248 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

ZoomZoomKiwi wrote: 30/09/2025 12:40 U Aotearoi imaš zanimanje immigration adviser, i registrovani su pri ministarstvu i svaki ima dozvolu za to, s ID brojem. Većinom su pravnici po zvanju.

Većinom su organizovani u privatne firme, jedna takva je meni pomogla pri ganjaju svih papira. NZ Shores, pored nje ima još jedna jako dobra - UVISA. Za ostale ne znam.

Naplate oni to, ali je to iskreno ništa u odnosu na koliko bi te neka bezvezna greška koštala i novca i vremena.
I kod nas je to pocelo. Za sad lobiraju za odobravanje uvoza radne snage.
Comandini

#29249 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Comandini »

Osmi Socrates wrote: 30/09/2025 14:29
drag_gost wrote: 30/09/2025 14:08

Ne znam jesi li doživio rat u BiH. Jbg, moja transformacija je bila žestoka. Bio sam dijete. Ja nisam imao iskustva da imam coping mechanism za napuštanje svega što sam znao i što sam iskreno volio. To danas nije ni blizu toliko drastično. Treba sve uzeti u obzir.
Jedete li vi svinjetinu ?
Osmi Socrates

#29250 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Osmi Socrates »

Bitnije pitanje bi bilo da li se valjam sa svinjama u blatu. E to ne radim. I to je Mill jasno napisao. Ne znam zašto ti to nije napamet palo. Čitaj malo više. Ne boli.
Post Reply