To je to. Krkanluk baliluk nazovi kako hoćeš, to je ono što nas je "otjeralo"
Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- ZoomZoomKiwi
-
Osmi Socrates
#29202 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Da sam ja to rekao, bio bih Državni Neprijatelj Broj Jedan.
Ne znam ni šta je balinluk, ali zvuči bad.
Ali nisam ja k'o neki, pitam kad ne znam šta riječ znači.
Šta je balinluk?
Krkanluk mi je lakše razumjeti.
Ne znam ni šta je balinluk, ali zvuči bad.
Ali nisam ja k'o neki, pitam kad ne znam šta riječ znači.
Šta je balinluk?
Krkanluk mi je lakše razumjeti.
- ZoomZoomKiwi
#29203 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ma čudan je to obrazac ponašanja, višeslojan pojam.Osmi Socrates wrote: ↑30/09/2025 10:51 Da sam ja to rekao, bio bih Državni Neprijatelj Broj Jedan.![]()
Ne znam ni šta je balinluk, ali zvuči bad.![]()
Temelj je svakako ono "nek komšiji crkne krava".
Miks je to svega - zavisti i sujete kao i manjka osnovnog odgoja/bontona, dodaj na to tehničku nepismenost, izrazito kratkoročno razmišljanje, ad-hoc ideje, nadasve sebičnost, samoživost. "Samo nek je meni dobro" i tako to.
Mislim da Slaveni per se nisu bili takvi dok nisu Osmanlije došle.
Jer komplet ti istočni narodi tipa Arapi i tako ti imaju sličan obrazac ponašanja.
-
Bodkin
#29204 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
ima ovdje i starije raje. jel bilo tako prije rata? mislim znam da je bilo puno vise kulture i da su se cijenile prave stvari vise nego danas. ali jel bilo puno bolje? ne pricam o ekonomiji.
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
- ZoomZoomKiwi
#29206 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Prije takvo ponašanje i karakter nisu mogli doći do izražaja u tolikoj mjeri, pa se činilo da je manjina takva.
Poslije rata većina stanovništva je pokazala pravo lice.
Danas nažalost, nakon 30 godina kultivacije takvog ponašanja i odsustva sistemske korekcije, čini se da takav karakter i ponašanje čine većinu. Opet kažem, tako se čini.
Lako se to da riješiti, samo treba istinski provoditi postojeće zakone, nebitno je li u pitanju saobraćaj, porezi, gradnja, šta god.
Vjerujem da bi i švabo gradio i radio šta hoće i gdje hoće da zna da će proći nekažnjeno ili uz neko blaže podmazivanje negdje gdje treba.
Jednostavno mu sistem ne dozvoljava da bude takav. A možda bi bio gori od sve i jednog Bošnje.
-
Seawolf
#29207 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa i nije bilo nešto puno bolje, skoro isto.
Bilo je nešto više pankera i alternativaca nego danas, ali nije neka velika razlika.
-
moimoi
#29208 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pricam o sebi… za mene usa nije. A svako ima pravo na svoje. Je li tako?
Isto kao sto neko za zivi glavu ne bi na istok… a mene istok privlaci. Doduse, ne idem sa idejom da ostanem negdje zauvijek.
Sto se toga tice, gdje bih rado provela ostatakk zivota, to je relacija sarajevo-korcula.
Opet kazem.. svako ima svoje.
- ZoomZoomKiwi
#29209 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Istok ako misliš Australija, Aotearoa i Japan, svakakomoimoi wrote: ↑30/09/2025 11:07Pricam o sebi… za mene usa nije. A svako ima pravo na svoje. Je li tako?
Isto kao sto neko za zivi glavu ne bi na istok… a mene istok privlaci. Doduse, ne idem sa idejom da ostanem negdje zauvijek.
Sto se toga tice, gdje bih rado provela ostatakk zivota, to je relacija sarajevo-korcula.
Opet kazem.. svako ima svoje.
-
moimoi
#29210 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ne bih se bunila ni protiv 5-6 god u singapuru.. recimo.ZoomZoomKiwi wrote: ↑30/09/2025 11:08Istok ako misliš Australija, Aotearoa i Japan, svakakomoimoi wrote: ↑30/09/2025 11:07Pricam o sebi… za mene usa nije. A svako ima pravo na svoje. Je li tako?
Opet kazem.. svako ima svoje.![]()
![]()
- manuchao91
#29211 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
ja ba ,imam imam i više od 27 i zenu i diete i opet razmisljam da idem.Mislim davno bi se ispalio negdje jos prije 7 godina al eto ozeni se kreni kucu dijete sad 3 godine pa i drugo.Eto sad nista ne valja ,USA,Njemacka,engleska ,..jebo i Tešanj više...nije meni loše uopšte al fali onoBodkin wrote: ↑30/09/2025 10:37 zamisli sjedis u zepcu, imas 27 godina i ozbiljno razmisljas da ides vani. dodjes na forum i ljudi pisu "jebo new york, los standard u njemackoj, usa fuj, ja ne bih nikad na sjever".
jebote drzava ova tema (ukljucujuci mene na njoj) je bas first world problems.
ps. pristao bih na nizu platu i standard da zivim na balkanu samo da nije mrtvi krkanluk i prica o ratu 30 godina kasnije. naslovi u avazu isti danas i 2006 ja mislim kad sam glasao za veliku nadu zemljka komsica
-
Bodkin
#29212 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
ne znam. imaju te napredne nacije svojih momenata pa tako su nekad ubijali efikasno sve sto nije dovoljno za njih. i oni i japanci i amerikanci i rusi i svi.ZoomZoomKiwi wrote: ↑30/09/2025 11:04Prije takvo ponašanje i karakter nisu mogli doći do izražaja u tolikoj mjeri, pa se činilo da je manjina takva.
Poslije rata većina stanovništva je pokazala pravo lice.
Danas nažalost, nakon 30 godina kultivacije takvog ponašanja i odsustva sistemske korekcije, čini se da takav karakter i ponašanje čine većinu. Opet kažem, tako se čini.
Lako se to da riješiti, samo treba istinski provoditi postojeće zakone, nebitno je li u pitanju saobraćaj, porezi, gradnja, šta god.
Vjerujem da bi i švabo gradio i radio šta hoće i gdje hoće da zna da će proći nekažnjeno ili uz neko blaže podmazivanje negdje gdje treba.
Jednostavno mu sistem ne dozvoljava da bude takav. A možda bi bio gori od sve i jednog Bošnje.
ali cinjenica je da su stoljecima iste nacije na vrhu. mislim da je to generacijsko ucenje. kod nas je sok bio uz rat i nakon rata.
a ne moze drot ili sudija provoditi istinski zakone ako dolazi iz istog skupa ljudi i prolazi kroz isto odrastanje kao i prosjek. trebaju oni sad biti nekako svabe koje su odrasle u bosni. ne ide
-
Osmi Socrates
#29213 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Za očekivati je da se dosta stvari promjeni poslije rata. Ne znam, ja mogu iz perspektive djeteta, jer to sam bio i malo prije rata, i tokom rata, i neposredno poslije rata, i dosta sam propitivao roditelje o njihovim životnim izborima.
Čini mi se da sam što se tiče forumaša proživio i najveću transformaciju. Nije isto otići u Evropu, i otići u Kanadu. Kiwi tek treba preživjeti tu transformaciju, njegova je čak i drastičnija, jer selidba u Kanadu i selidba na New Zealand su nebo i zemlja. Ne znam da li je rođen prije rata.
Čini mi se da sam što se tiče forumaša proživio i najveću transformaciju. Nije isto otići u Evropu, i otići u Kanadu. Kiwi tek treba preživjeti tu transformaciju, njegova je čak i drastičnija, jer selidba u Kanadu i selidba na New Zealand su nebo i zemlja. Ne znam da li je rođen prije rata.
-
Bodkin
#29214 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
tacno mi dodje da napravim mini consulting firmu u Bosni za iseljavanje. na osnovu parametara (dob, sta hoces od zivota, bracno stanje, manje ili vise razlicitosti) preporuke za zemlju. i onda papirologija i na kraju privikavanje i kulturoloski sok 
-
Osmi Socrates
#29215 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
To ti nije loša ideja.
Pare možeš zgrnuti. To u Kanadi rade Kinezi, Indijci, Arapi, itd. Prije su se oni evropskog porijekla bavili time, ali, oni čisto iz zemljačkih razloga, nisu znali kako zaraditi. Ovi danas bez pardona zarađuju na tome.
- Ozimician
#29216 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Koje?manuchao91 wrote: ↑30/09/2025 11:20ja ba ,imam imam i više od 27 i zenu i diete i opet razmisljam da idem.Mislim davno bi se ispalio negdje jos prije 7 godina al eto ozeni se kreni kucu dijete sad 3 godine pa i drugo.Eto sad nista ne valja ,USA,Njemacka,engleska ,..jebo i Tešanj više...nije meni loše uopšte al fali onoBodkin wrote: ↑30/09/2025 10:37 zamisli sjedis u zepcu, imas 27 godina i ozbiljno razmisljas da ides vani. dodjes na forum i ljudi pisu "jebo new york, los standard u njemackoj, usa fuj, ja ne bih nikad na sjever".
jebote drzava ova tema (ukljucujuci mene na njoj) je bas first world problems.
ps. pristao bih na nizu platu i standard da zivim na balkanu samo da nije mrtvi krkanluk i prica o ratu 30 godina kasnije. naslovi u avazu isti danas i 2006 ja mislim kad sam glasao za veliku nadu zemljka komsica
- Ozimician
#29217 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ovo je ona pretpostavka o kojoj smo pricali (@_BataZiv_0809 )da je iseljavanje svakome ultimativni imperativ u zivotu, bez obzira na sve ostalo. Pa bi ti ljudi onda dolazili u tu firmu da vide sta je za njih najbolja opcija, jer svakako moraju da isele.
...i uz to jos se ponovo olako uzima (ne)mogucnost iseljavanja za BH gradjane.
Na kraju bi ti svakako bilo daleko isplativije da otvoris agenciju za trazenje posla BH gradjanima vani (headhunting), kao sto postoje vec mnoge.
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#29218 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Problem je u tome što se neko u trećoj generaciji i dalje smatra "gostom", previše često.broj dva wrote: ↑30/09/2025 08:35Svabe u svojoj drzavi mogu da seru gdje hoce, gosti treba malo bolje da se ponasaju kad su vec gosti.tokio25 wrote: ↑29/09/2025 22:02pa isto da uradi pokrivena i sa njom troje isto bi to troje stajali kao da se nista ne desavaOzimician wrote: ↑29/09/2025 21:56 Izađe mi negdje na mrežama snimak žene sa Oktoberfesta, Njemica - u 40im godinama, kako na pola glavne ulice/prolaza stojeći vrši nuždu, u tradicionalnoj bavarskoj nošnji. S njom u društvu još troje, četvero isto tako u njihovim nošnjama, hladno stoje kao da se ništa ne dešava.
I komentari naravno - da je ovo uradio neki stranac (ne daj Bože neka pokrivena žena još), izašlo bi na naslovnicama svih novina i pričalo bi se o manjku kulture i "integracije" u društvo.![]()
manjak kulture je i jedna i druga samo sto ni jednu ni drugu (hipoteticki) nisu sreli oni koji ih ne poznaju
Ono, ja razumijem da je imigrant nešto drugo (ne bi trebalo biti, ali eto), ali drugo je kada govorimo npr. o potomcila.onih koji su došli prije 50 godina.
Mislim, čak i to mogu onda i razumjeti, ali mojne onda kukanja kada neko maše turskim zastavama, i od države u kojoj živi samo gleda da što više uzme i da ništa ne doprinosi. Ne možeš očekivati od nekog da gradi društvo ako ga se ne smatra dijelom društva.
Opet, nije to kod svakog, ali baš ovo "gosti" je malo...
-
tokio25
#29219 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Smatras se gostom jer bez obzira sto si tamo treca generacija opet psujes njemacku i gajis vecu ljubav prema domovini predaka nego prema svojojPreWiBa wrote: ↑30/09/2025 12:02Problem je u tome što se neko u trećoj generaciji i dalje smatra "gostom", previše često.
Ono, ja razumijem da je imigrant nešto drugo (ne bi trebalo biti, ali eto), ali drugo je kada govorimo npr. o potomcila.onih koji su došli prije 50 godina.
Mislim, čak i to mogu onda i razumjeti, ali mojne onda kukanja kada neko maše turskim zastavama, i od države u kojoj živi samo gleda da što više uzme i da ništa ne doprinosi. Ne možeš očekivati od nekog da gradi društvo ako ga se ne smatra dijelom društva.
Licemjerje na kub
Kao nasi kad pricaju zapad lopovi i sl a u njemacku otisao da radi ne u rusiju tursku ili gdje vec
-
Bodkin
#29220 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
ne znam odakle ti to. ako otvoris fast food, jel pretpostavka da svako zeli smece da jede? valjda je samo za one koji stvarno hoce da jedu i oni ce uci.Ozimician wrote: ↑30/09/2025 11:56Ovo je ona pretpostavka o kojoj smo pricali (@_BataZiv_0809 )da je iseljavanje svakome ultimativni imperativ u zivotu, bez obzira na sve ostalo. Pa bi ti ljudi onda dolazili u tu firmu da vide sta je za njih najbolja opcija, jer svakako moraju da isele.
...i uz to jos se ponovo olako uzima (ne)mogucnost iseljavanja za BH gradjane.
Na kraju bi ti svakako bilo daleko isplativije da otvoris agenciju za trazenje posla BH gradjanima vani (headhunting), kao sto postoje vec mnoge.
na stranu sto je ovo bila zajebancija, govorim o kulturnom snalazenju i ocekivanjima. kakav headhunting kad vi po temi pisete kako se ne isplati ici nigdje. ne valja njemacka, ne valja new york, ne valja californija, ne valja svedska, ne valja australija.
- PreWiBa
#29221 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Druže, uz dužno poštovanje, ali mislim da ne razumiješ.tokio25 wrote: ↑30/09/2025 12:07Smatras se gostom jer bez obzira sto si tamo treca generacija opet psujes njemacku i gajis vecu ljubav prema domovini predaka nego prema svojojPreWiBa wrote: ↑30/09/2025 12:02Problem je u tome što se neko u trećoj generaciji i dalje smatra "gostom", previše često.
Licemjerje na kub
Kao nasi kad pricaju zapad lopovi i sl a u njemacku otisao da radi ne u rusiju tursku ili gdje vec
Ono, imaš dvije domovine, i balansiraš između njih. Pa ne mislim jednoj zemlji loše ako drugoj želim dobro?
I ne razumijem gdje "psujem" Njemačku? Kritikujem određene stvari, pa šta?
Problem je tvog intelektualnog nivoa ako misliš da se ne može imati višeslojan identitet. To je zapravo ista ona spika "nisi Bošnjak ako nisi vjernik" i slično, uskogrudno posmatranje kroz teoriju da svaka grupa mora biti homogena, a ne da svako društvo čini homogena masa koja mora sličiti kao jaje jajetu i gdje je svako odstupanje veleizdaja.
-
Bodkin
#29222 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
to i jeste problem evropskog mentaliteta. zato je lakse i nema tih problema u americi, kanadi ili australiji. ili napravi kao u dubaiju da postoje samo gosti i domaci pa makar i u trecoj generaciji, ili da su svi domaci cim predju granicu. ali evropa ima historijski kompleks vise vrijednosti i ksenofobije. ne moze se to promijeniti preko nociPreWiBa wrote: ↑30/09/2025 12:02Problem je u tome što se neko u trećoj generaciji i dalje smatra "gostom", previše često.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#29223 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Valja, ali ne svakome.
- PreWiBa
-
tokio25
#29225 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Uz duzno postovanje ti izgleda nisi ni skontao sta sam napisaoPreWiBa wrote: ↑30/09/2025 12:15Druže, uz dužno poštovanje, ali mislim da ne razumiješ.tokio25 wrote: ↑30/09/2025 12:07Smatras se gostom jer bez obzira sto si tamo treca generacija opet psujes njemacku i gajis vecu ljubav prema domovini predaka nego prema svojojPreWiBa wrote: ↑30/09/2025 12:02
Problem je u tome što se neko u trećoj generaciji i dalje smatra "gostom", previše često.
Licemjerje na kub
Ono, imaš dvije domovine, i balansiraš između njih. Pa ne mislim jednoj zemlji loše ako drugoj želim dobro?
I ne razumijem gdje "psujem" Njemačku? Kritikujem određene stvari, pa šta?
Problem je tvog intelektualnog nivoa ako misliš da se ne može imati višeslojan identitet. To je zapravo ista ona spika "nisi Bošnjak ako nisi vjernik" i slično, uskogrudno posmatranje kroz teoriju da svaka grupa mora biti homogena, a ne da svako društvo čini homogena masa koja mora sličiti kao jaje jajetu i gdje je svako odstupanje veleizdaja.
Prvo nisam govorio licno o tebi nego generalno o trecoj generaciji imigranata
Okreni se oko sebe pa vidi kako se ljudi odnose prema njemackoj francuskoj i sl
Nije problem voljeti njemacku i bosnu istovremeno ili cak i vise drzava nebitno
Problem je kao sto rekoh kad kudis onu u kojoj zivis i pokazujes da ti je puno vise draza npr bih od njemacke
Onda brate odes u bih i svi zadovoljni
I njemacka jer te ne mora trpiti ti jer nisi gradjanin gost a i bih jer je dobila perspektivnog gradjanina
Problem tvog intelektualnog nivoa je sto mislis da si pametniji ako si u njemackoj od nas u bih
I to je upravo najveci uzrok sto domicilni u bih najvise i mrze dijasporu