aeroo - vožnja na klik

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Ken Follet

#376 Re: aeroo - vožnja na klik

Post by Ken Follet »

tokio25 wrote: 30/09/2025 23:41
Ken Follet wrote: 30/09/2025 23:36
tokio25 wrote: 30/09/2025 23:31

kao sto smo i mi protiv vas koji nikome nista ne placate
koliko ima taxi vozila a nema ta table
je li oni placaju sve? ustvari je li ista placaju?
Kako mislis nikom nista ne placamo? Na sta mislis konkretno? Svako od nas ima svoj obrt i mora apsolutno sve placati inace ne bi mogli obnoviti licencu.

Ako nema ta table onda nije taksista. Taj radi na crno i ne placa nikome nista. I ti sada mozes kupiti firmu onu za krov i napraviti naljepnicu sarajevo taksi i raditi, ali ti nisi taksista :D
zasto onda takvi stoje na taxi standovima pored vas legalnih?
Jedina stvar koja mi pada na pamet je ta da je legalni taksista kupio novo vozilo i da je u procesu dobijanja novih ta tabli. Ta procedura traje nekih desetak dana.

Ja licno kada mijenjam vozilo, ucicam da to bude kada idemo na godisnji tako da sve zavrsim prije nego krenem raditi.
darius_maximus

#377 Re: aeroo - vožnja na klik

Post by darius_maximus »

Ken Follet wrote: 30/09/2025 23:32
darius_maximus wrote: 30/09/2025 23:27
Ken Follet wrote: 30/09/2025 23:15

Naravno da ne bi smjelo da se desava, ali ce se desavati sve dokle budete seruckali po forumu umjesto da to rjesavate na pravi nacin.

Eto cekajte, ja samo kazem, neka sve sto placamo mi placaju ti vozaci ubera i aera pa da vidimo koliko ce im se isplatiti.
A da se spusti prag za postajanje taksiste i da svako to može biti?
Da li bi se taksisti složili sa smanjenjem nameta ako bi to značilo ukidanje ekskluzivnosti i monopola?
Kako mislis da svako moze biti taksista? Svako i sada moze biti taksista, samo mora ispuniti sve uslove.

A sta mislis da bi se desilo da sada u sarajevu ima duplo vise taksista? Kako ne shvatate da niko ne bi imao dovoljno posla. Najvise posla ima kada je spica, ali to je par sati dnevno. Poslije toga znamo stajati na standu sat-dva dok ne odemo na voznju.
Ne može ispuniti sve uslove kada od postojećeg taksiste mora otkupiti licencu, jer je ograničen broj taksista.
Kada bi se uklonio taj uslov, svako ko želi bi mogao postati taksista, jednako kao što svako može postati vozač kamiona ili autobusa, jer to iz nekog razloga nije ograničeno.
Hoćeš li imati posla, to je sada druga priča, jer bi se onda to sve izbalansiralo na osnovu potražnje.

Drugim riječima, taksisti trenutno imaju monopol, što je jedinstven slučaj kod pružanja usluga.
Zamisli da ne može svako postati optičar ili frizer, nego da ljudi moraju otkupiti licencu.

Kada bi se ukinuo taj monopol, manje bi se moralo plaćati da se postane (i ostane) taksista, ali bi konkurencija bila veća.
Za krajnjeg korisnika bi to bila najbolja opcija, za (trenutne) taksiste vjerovatno ne?

Da li bi se taksisti opirali takvim izmjenama zakona i koja bi bila opravdanja (pošto znam da bi)?
tokio25

#378 Re: aeroo - vožnja na klik

Post by tokio25 »

Ken Follet wrote: 30/09/2025 23:48
Ken Follet wrote: 30/09/2025 23:36

Kako mislis nikom nista ne placamo? Na sta mislis konkretno? Svako od nas ima svoj obrt i mora apsolutno sve placati inace ne bi mogli obnoviti licencu.

Ako nema ta table onda nije taksista. Taj radi na crno i ne placa nikome nista. I ti sada mozes kupiti firmu onu za krov i napraviti naljepnicu sarajevo taksi i raditi, ali ti nisi taksista :D
Jedina stvar koja mi pada na pamet je ta da je legalni taksista kupio novo vozilo i da je u procesu dobijanja novih ta tabli. Ta procedura traje nekih desetak dana.

Ja licno kada mijenjam vozilo, ucicam da to bude kada idemo na godisnji tako da sve zavrsim prije nego krenem raditi.
pa ne mijenja se vozilo svaki mjesec da nema ta tablice godinu dana
moonco
Grijem se na: Plin
Horoskop: Vaga

#379 Re: aeroo - vožnja na klik

Post by moonco »

I njima zabraniti rad nedjeljom pa nek Skale voza :mrgreen:
Koliko su te licence kod Srba? :D

Ako se bune muslimani, kod njih tamo registrovati. A vamo u kantonu Sarajevo napadati tržište. :mrgreen:
Ken Follet

#380 Re: aeroo - vožnja na klik

Post by Ken Follet »

darius_maximus wrote: 30/09/2025 23:48
Ken Follet wrote: 30/09/2025 23:32
darius_maximus wrote: 30/09/2025 23:27

A da se spusti prag za postajanje taksiste i da svako to može biti?
Da li bi se taksisti složili sa smanjenjem nameta ako bi to značilo ukidanje ekskluzivnosti i monopola?
Kako mislis da svako moze biti taksista? Svako i sada moze biti taksista, samo mora ispuniti sve uslove.

A sta mislis da bi se desilo da sada u sarajevu ima duplo vise taksista? Kako ne shvatate da niko ne bi imao dovoljno posla. Najvise posla ima kada je spica, ali to je par sati dnevno. Poslije toga znamo stajati na standu sat-dva dok ne odemo na voznju.
Ne može ispuniti sve uslove kada od postojećeg taksiste mora otkupiti licencu, jer je ograničen broj taksista.
Kada bi se uklonio taj uslov, svako ko želi bi mogao postati taksista, jednako kao što svako može postati vozač kamiona ili autobusa, jer to iz nekog razloga nije ograničeno.
Hoćeš li imati posla, to je sada druga priča, jer bi se onda to sve izbalansiralo na osnovu potražnje.

Drugim riječima, taksisti trenutno imaju monopol, što je jedinstven slučaj kod pružanja usluga.
Zamisli da ne može svako postati optičar ili frizer, nego da ljudi moraju otkupiti licencu.

Kada bi se ukinuo taj monopol, manje bi se moralo plaćati da se postane (i ostane) taksista, ali bi konkurencija bila veća.
Za krajnjeg korisnika bi to bila najbolja opcija, za (trenutne) taksiste vjerovatno ne?

Da li bi se taksisti opirali takvim izmjenama zakona i koja bi bila opravdanja (pošto znam da bi)?
Eto kad si pametan probaj u jednoj opstini otvoriti 120 frizerskih salona pa ces vidjeti da li ces dobiti dozvolu.

Zelje su ti u fazonu, lik od 2 metra kaze da se osjeca kao zena i ide na takmicenje sa zenama :lol:

Kupis brate dvije licence i izadjes na taksi. Vama je samo problem sto nemate pare da platite.

Posto ti dajes primjere evo da i ja tebi dam jedan. Recimo sad ministarstvo saobracaja stavi u prodaju dodatnih 1000 licenci i stavi cijenu 100 hiljada eura, da li bi ti poletio da budes taksista i kupio tu licencu? U nekim drzavama su cijene licenci takve.
Ken Follet

#381 Re: aeroo - vožnja na klik

Post by Ken Follet »

moonco wrote: 30/09/2025 23:57 I njima zabraniti rad nedjeljom pa nek Skale voza :mrgreen:

Ako se bune muslimani, kod njih tamo registrovati. A vamo u kantonu Sarajevo napadati tržište. :mrgreen:
Ma radili bi to masovno da smiju, ne smijes imati firmu na krovu kada prelazis granicu entiteta. Ja kada idem u lukavicu moram skinuti firmu sa krova.
Ken Follet

#382 Re: aeroo - vožnja na klik

Post by Ken Follet »

tokio25 wrote: 30/09/2025 23:54

Drug rekoh ti jedino sta mi pada na pamet, a da nije divlji taksista je to. Ako nije to onda radi na crno. Zovi mu policiju kad ga vidis i vidjeces kako ce ga oderati.
tokio25

#383 Re: aeroo - vožnja na klik

Post by tokio25 »

Ken Follet wrote: 01/10/2025 00:02

Drug rekoh ti jedino sta mi pada na pamet, a da nije divlji taksista je to. Ako nije to onda radi na crno. Zovi mu policiju kad ga vidis i vidjeces kako ce ga oderati.
pa sto mu ti ne zoves ako vam stoji na standu mjesecima bez ta tabli?
govoris da bi volio da se rijesi zbog vas sve to a onda radite suprotno na licu mjesta

inace glupo poredjenje taxista ovdje i tamo negdje
koliko vas je polagalo poznavanje grada?
koliko vas zna strani jezik?
moonco

#384 Re: aeroo - vožnja na klik

Post by moonco »

Ken Follet wrote: 01/10/2025 00:00
moonco wrote: 30/09/2025 23:57 I njima zabraniti rad nedjeljom pa nek Skale voza :mrgreen:

Ma radili bi to masovno da smiju, ne smijes imati firmu na krovu kada prelazis granicu entiteta. Ja kada idem u lukavicu moram skinuti firmu sa krova.
Baš koga briga za to kad postoji sistem da se zaobiđe. Smjeli pucati 3.5 godine, a da se nekoga boje u Sarajevu. :D Vreću krompira na kamionu dovuku u Sarajevo iz Rogatice i Pale, a da ne smije obično auto. :-)
moonco

#385 Re: aeroo - vožnja na klik

Post by moonco »

Lično sam gledao na Baščaršiji porodice iz Turske i bliskog istoka. Na licu mjesta dogovaraju se oko cijene. Potrpaju ih u vozilo, skinu tablu sa krova. I voze za Bihać. ;-)

A malo malo plavi kombi sa rešetkama iz imigracionog čeka i prati. :-?
Didier

#386 Re: aeroo - vožnja na klik

Post by Didier »

Ken Follet wrote: 30/09/2025 23:59 Kupis brate dvije licence i izadjes na taksi. Vama je samo problem sto nemate pare da platite.
Čekaj malo, pa te licence koštaju od 100 do 200 hiljada maraka.

I ne mogu se legalno kupiti, nego se licenca pokloni, a onda se u kešu daju pare.

Kako onda tu pričamo o nekoj legalnosti, kada niko ne plati porez na tu licencu, niti država išta vidi od tih para?

Kako možemo govoriti o bilo kakvom razumu kada držite monopol već 50+ godina u gradu, a plaćate minimalne, tačnije paušalne poreze, kao i ugroženi zanati.

Kako možemo pričati o tome da vas je malo kad to jednostavno nije istina, pošto vas bukvalno nikad nema kada ste potrebni?

Svaki drugi biznis se radi bez monopola, na osnovu ponude i potražnje, jedino ste vi zaštićeni kao bijeli medvjedi, a da barem uredite ponašanje ovih divljaka s aerodroma i sličnih lokacija, ljudi bi vam i halalili monopol. Ali ni to ne možete. Kažeš niste svi isti, a godinama šutite na ponašanje kolega za koje znate da je primitivno.

Meni došli gosti s aerodroma na Dobrinju taksijem, cca pet minuta vožnje, kaže mi taksista reci im da je 70 KM. Rekoh, reci im ti, dabogda ti za lijeka trebalo. Nije znao čak ni broj na engleskom da kaže, pa je pisao po mobitelu. Eto kakvi su ti likovi. Bljak. Dobio je cenera od mene i rekao sam mu da se gubi dok nisam inspekciju zvao.

S vama ni u crkvu, radije ću pješke.
Thorgerson

#387 Re: aeroo - vožnja na klik

Post by Thorgerson »

Ken Follet wrote: 30/09/2025 23:32 Kako mislis da svako moze biti taksista? Svako i sada moze biti taksista, samo mora ispuniti sve uslove.

Druze, nekad poslije rata, kod mene u ulici se otvorio granap. Raji svanulo, napokon ne moraju ici malo dalje u kupovinu.

Prodje par mjeseci, jbg, ide posao, ovaj granap se rasiri.

Prodje jos koji mjesec, 20m od tog granapa otvori se joa jedan. Jbg, nema bas toliko posla, ovaj prvi se borio par mjeseci sa zalihama.

Malo nakon toga, svanu jos jedan. Par godina bilo 5 granapa u ulici.

U tom dodje DP - tri se zatvorise. Malo nakom toga otvori se Merkator. Zatvori se i DP i ona dva granapa sto su ostala.

Mislim, znas vec sta hocu da kazem.

Pasa moj, uljuljkan si u socijalisticku ostavstvinu kakva ne postoji nigdje na svijetu. Cuj kupis licencu. Cuj naslijedis licencu. Pa procitaj ponovo sta napises, pa se stavi u poziciju obicnog gradjanina koji zivi mrtvi kapitalizam. Gdje to ima smisla?

Opet. Niste vi samo krivi. Kriva je drzava, koja na to sve zmiri.

I niste vi sami tu. Spomenuo si i frizere. Da. Evo i ja se pitam zasto inspekcije tu ne rade nista. Ti frizeri se prijave kao lafo berberi, placaju nekakve mizerne pausale, koje zarade za 3h rada. A koliko znam tacno pise sta taj zanat berbera podrazumijeva, koje usluge. Pramenovi, qrci, masijice, palci to sigurno nisu.

Al to je nasa drzava. Kao i narod. Ide linijom manjeg otpora. Zasto bi se hvatala sa svim tim stvarima u kostac. Lakse joj je ovamo nama uhodanima odrezati porez, te namiriti i vase i frizerovo i onoj pijacara koji ne placa nista i hrpu ostale sive ekonomije koja se odvija.

P.S. Nemoj pogresno shvatiti. Nemam nista protiv taksista. Niti sam imao nekih losih iskustava, par njih odbilo voznju i tjt. Nebitno. Ali jesam protiv toga da neko ima monopol. Trziste je otvoreno. I kraj price. Ok, nema zakona. Ali evo da se i krene sa izmjenama zakona vi cete se prvi krenuti buniti.

Zna se ko u drzavi treba da ima monopol. Privatni vozaci, koji prevoze ljude s jednog na drugo mjesto, izvini ali to niti je neki drzavni interes niti ista da bi se ogranicilo i drzalo pod kupolom.
Last edited by Thorgerson on 01/10/2025 00:35, edited 1 time in total.
nivla

#388 Re: aeroo - vožnja na klik

Post by nivla »

moras kupiti 2 licence od postojeceg taksiste koji ih ima
transakcija se obavlja tako sto ti on ugovorom pokloni licence, ne znam zasto dvije ali eto takav “propis”
onda ti njemu na ruke isplatis cifru koju on odredi i koja moze ali i ne mora biti realna(ni skupa ni jeftina), spominje cifru od 100000 eur, a da kupis poklon od 2 licence nesto sumnjam da je vrlo slicna cijena toj jer je to davno bilo oko 100000 km
dakle siva zona tj utaja poreza je prodati nesto sto samo mozes naslijediti ili pokloniti tj sto zakonski poklonis a onda ovaj kes trosis neoporezovan i ubacujes u legalne tokove tj peres novac
Thorgerson

#389 Re: aeroo - vožnja na klik

Post by Thorgerson »

Ja sam samo za to da je trziste otvoreno.

Kaze ovaj, sta bi bilo kad bi svako mogao.

Pa bilo bi to da bi bila guzva jednu godinu, svi bi nagrnuli. Onda bi se to kroz par godina iskristalisalo.

Opstali bi oni najbolji. Najusluzniji. Najbrzi. Koji izdaju racun. Oni koji imaju aplikaciju gdje mozes platiti voznju mobitelom. Sms. Karticom. Dobiti racun. Pratiti vozaca. Imati review vozaca

Itd itd.

Ali mi to sve nemamo. Zasto? Pa zato jer pojedini imaju monopol. I jebe se ba njega za aplikacije, za ostale pizde materine...daj mi kesh. Pa cu ja taj kesh fino da rasporedim.
Ken Follet

#390 Re: aeroo - vožnja na klik

Post by Ken Follet »

tokio25 wrote: 01/10/2025 00:04

govoris da bi volio da se rijesi zbog vas sve to a onda radite suprotno na licu mjesta

Pa kako cu mu zvati kad nemam pojma o kome je rijec? :D

Ne lupaj, pola taksista po raznim zemljama su migranti i ne znaju ni svoj maternji jezik, a kamoli strane jezike.

U zagrebu ti bolt voze filipinci koji ne znaju nista po gradu, voze pomocu navigacije.

Mnogo nas zna strani jezik, a grad poznajemo 99% nas.
Ken Follet

#391 Re: aeroo - vožnja na klik

Post by Ken Follet »

moonco wrote: 01/10/2025 00:13 Lično sam gledao na Baščaršiji porodice iz Turske i bliskog istoka. Na licu mjesta dogovaraju se oko cijene. Potrpaju ih u vozilo, skinu tablu sa krova. I voze za Bihać. ;-)

A malo malo plavi kombi sa rešetkama iz imigracionog čeka i prati. :-?
Ako mislis na migrante, ja ih ne vozim ni po gradi, a kamoli da ih krijumcarim. Ima dosta i taksista i privatnih lica koji ih voze i uzimaju pare lopatom.
STR69

#392 Re: aeroo - vožnja na klik

Post by STR69 »

Kaže mi taksista danas, ako se vozi više od 1 osobe u autu, oni će provjeravati da li su srodnici, tako da nosite jal rodni jal vjenčani.
tokio25

#393 Re: aeroo - vožnja na klik

Post by tokio25 »

Ken Follet wrote: 01/10/2025 00:56

Ne lupaj, pola taksista po raznim zemljama su migranti i ne znaju ni svoj maternji jezik, a kamoli strane jezike.

U zagrebu ti bolt voze filipinci koji ne znaju nista po gradu, voze pomocu navigacije.

ne lupaj ti pricate sa tim taksistima stoje s vama na standu i kao ne znate
a i da ne znate imate tablice pa prijavite
cekaj otkud sad bolt u prici? pricamo valjda o taksistima a ne o ovima sto ih ne zelite
mnogo vas zna strani jezik?
evo konkretno koji ti znas?
i jeste li polagali za to poznavanje grada?
Ken Follet

#394 Re: aeroo - vožnja na klik

Post by Ken Follet »

Didier wrote: 01/10/2025 00:18
Ken Follet wrote: 30/09/2025 23:59 Kupis brate dvije licence i izadjes na taksi. Vama je samo problem sto nemate pare da platite.

I ne mogu se legalno kupiti, nego se licenca pokloni, a onda se u kešu daju pare.

Kako onda tu pričamo o nekoj legalnosti, kada niko ne plati porez na tu licencu, niti država išta vidi od tih para?

Kako možemo govoriti o bilo kakvom razumu kada držite monopol već 50+ godina u gradu, a plaćate minimalne, tačnije paušalne poreze, kao i ugroženi zanati.

Kako možemo pričati o tome da vas je malo kad to jednostavno nije istina, pošto vas bukvalno nikad nema kada ste potrebni?

Svaki drugi biznis se radi bez monopola, na osnovu ponude i potražnje, jedino ste vi zaštićeni kao bijeli medvjedi, a da barem uredite ponašanje ovih divljaka s aerodroma i sličnih lokacija, ljudi bi vam i halalili monopol. Ali ni to ne možete. Kažeš niste svi isti, a godinama šutite na ponašanje kolega za koje znate da je primitivno.

Meni došli gosti s aerodroma na Dobrinju taksijem, cca pet minuta vožnje, kaže mi taksista reci im da je 70 KM. Rekoh, reci im ti, dabogda ti za lijeka trebalo. Nije znao čak ni broj na engleskom da kaže, pa je pisao po mobitelu. Eto kakvi su ti likovi. Bljak. Dobio je cenera od mene i rekao sam mu da se gubi dok nisam inspekciju zvao.

Licenca se ne moze pokloniti, moze je naslijediti supruznik, brat, sestra ili dijete i moze se prodati. Opet se sire dezinformacije i lazi.

Ne placaju pausal samo ugrozeni zanati, ne lazi!

Lazi i samo lazi, jedna za drugom. Sve price rekla kazala.

Dosta od mene. Pozz svima
Ken Follet

#395 Re: aeroo - vožnja na klik

Post by Ken Follet »

STR69 wrote: 01/10/2025 01:02 Kaže mi taksista danas, ako se vozi više od 1 osobe u autu, oni će provjeravati da li su srodnici, tako da nosite jal rodni jal vjenčani.
Ko ce koga provjeravati?
Ken Follet

#396 Re: aeroo - vožnja na klik

Post by Ken Follet »

tokio25 wrote: 01/10/2025 01:05

cekaj otkud sad bolt u prici? pricamo valjda o taksistima a ne o ovima sto ih ne zelite
Jesi ti druze glup ili sta?
Razumijes li ti da ja nisam vidio nikoga da radi bez ta tablica?

Znam dva strana jezika i itekako mi je dovoljno da se sporazumijem sa strankama.
Didier

#397 Re: aeroo - vožnja na klik

Post by Didier »

Ken Follet wrote: 01/10/2025 01:07
Didier wrote: 01/10/2025 00:18

Licenca se ne moze pokloniti, moze je naslijediti supruznik, brat, sestra ili dijete i moze se prodati. Opet se sire dezinformacije i lazi.

Ne placaju pausal samo ugrozeni zanati, ne lazi!

Lazi i samo lazi, jedna za drugom. Sve price rekla kazala.

Dosta od mene. Pozz svima
Kakvo ba nasljeđivanje, pa nije feudalizam?

Tu licencu naslijedi dijete od 18 godina, bez ikakvoga iskustva, realno još uvijek debil, i ono voza taksi, a običan čovjek ne može da je dobije. Je li ono ispunilo uslove da prevozi ljude i da se bavi poslom opasnim po život?

I šta je u ovome laž? Šatro platite porez na keš koji se dobije za dvije licence? Kako da ne.

Je li laž da vaš ološ na aerodromu guli ljude, dok svi ostali šutite k'o pičkice?

Izgleda da ste ipak svi isti.
tokio25

#398 Re: aeroo - vožnja na klik

Post by tokio25 »

Ken Follet wrote: 01/10/2025 01:10
tokio25 wrote: 01/10/2025 01:05

Jesi ti druze glup ili sta?
Razumijes li ti da ja nisam vidio nikoga da radi bez ta tablica?

Znam dva strana jezika i itekako mi je dovoljno da se sporazumijem sa strankama.
da ti odmah kazem lazes da nisi vidio
moonco

#399 Re: aeroo - vožnja na klik

Post by moonco »

Hajmo reported speech i idiomi da vidim šta znaš. 1, 2, 3 kondicional kako se tvore :lol:
yoda82

#400 Re: aeroo - vožnja na klik

Post by yoda82 »

Thorgerson wrote: 01/10/2025 00:30
Ken Follet wrote: 30/09/2025 23:32 Kako mislis da svako moze biti taksista? Svako i sada moze biti taksista, samo mora ispuniti sve uslove.

Druze, nekad poslije rata, kod mene u ulici se otvorio granap. Raji svanulo, napokon ne moraju ici malo dalje u kupovinu.

Prodje par mjeseci, jbg, ide posao, ovaj granap se rasiri.

Prodje jos koji mjesec, 20m od tog granapa otvori se joa jedan. Jbg, nema bas toliko posla, ovaj prvi se borio par mjeseci sa zalihama.

Malo nakon toga, svanu jos jedan. Par godina bilo 5 granapa u ulici.

U tom dodje DP - tri se zatvorise. Malo nakom toga otvori se Merkator. Zatvori se i DP i ona dva granapa sto su ostala.

Mislim, znas vec sta hocu da kazem.

Pasa moj, uljuljkan si u socijalisticku ostavstvinu kakva ne postoji nigdje na svijetu. Cuj kupis licencu. Cuj naslijedis licencu. Pa procitaj ponovo sta napises, pa se stavi u poziciju obicnog gradjanina koji zivi mrtvi kapitalizam. Gdje to ima smisla?

Opet. Niste vi samo krivi. Kriva je drzava, koja na to sve zmiri.

I niste vi sami tu. Spomenuo si i frizere. Da. Evo i ja se pitam zasto inspekcije tu ne rade nista. Ti frizeri se prijave kao lafo berberi, placaju nekakve mizerne pausale, koje zarade za 3h rada. A koliko znam tacno pise sta taj zanat berbera podrazumijeva, koje usluge. Pramenovi, qrci, masijice, palci to sigurno nisu.

Al to je nasa drzava. Kao i narod. Ide linijom manjeg otpora. Zasto bi se hvatala sa svim tim stvarima u kostac. Lakse joj je ovamo nama uhodanima odrezati porez, te namiriti i vase i frizerovo i onoj pijacara koji ne placa nista i hrpu ostale sive ekonomije koja se odvija.

P.S. Nemoj pogresno shvatiti. Nemam nista protiv taksista. Niti sam imao nekih losih iskustava, par njih odbilo voznju i tjt. Nebitno. Ali jesam protiv toga da neko ima monopol. Trziste je otvoreno. I kraj price. Ok, nema zakona. Ali evo da se i krene sa izmjenama zakona vi cete se prvi krenuti buniti.

Zna se ko u drzavi treba da ima monopol. Privatni vozaci, koji prevoze ljude s jednog na drugo mjesto, izvini ali to niti je neki drzavni interes niti ista da bi se ogranicilo i drzalo pod kupolom.
Osim toga, kad god je neka frka (vruće, hladno, kiša, gužva....) ne možeš dobiti taksi po pola sata, sat. Svi bi da voze samo kad su idealni uslovi. Da dođe konkurencija, možda bi nekada i mogao dobiti taxi u periodu 16:00-18:00 radnim danom.
Post Reply