Ken Follet wrote: ↑30/09/2025 23:32
Kako mislis da svako moze biti taksista? Svako i sada moze biti taksista, samo mora ispuniti sve uslove.
A sta mislis da bi se desilo da sada u sarajevu ima duplo vise taksista? Kako ne shvatate da niko ne bi imao dovoljno posla. Najvise posla ima kada je spica, ali to je par sati dnevno. Poslije toga znamo stajati na standu sat-dva dok ne odemo na voznju.
Druze, nekad poslije rata, kod mene u ulici se otvorio granap. Raji svanulo, napokon ne moraju ici malo dalje u kupovinu.
Prodje par mjeseci, jbg, ide posao, ovaj granap se rasiri.
Prodje jos koji mjesec, 20m od tog granapa otvori se joa jedan. Jbg, nema bas toliko posla, ovaj prvi se borio par mjeseci sa zalihama.
Malo nakon toga, svanu jos jedan. Par godina bilo 5 granapa u ulici.
U tom dodje DP - tri se zatvorise. Malo nakom toga otvori se Merkator. Zatvori se i DP i ona dva granapa sto su ostala.
Mislim, znas vec sta hocu da kazem.
Pasa moj, uljuljkan si u socijalisticku ostavstvinu kakva ne postoji nigdje na svijetu. Cuj kupis licencu. Cuj naslijedis licencu. Pa procitaj ponovo sta napises, pa se stavi u poziciju obicnog gradjanina koji zivi mrtvi kapitalizam. Gdje to ima smisla?
Opet. Niste vi samo krivi. Kriva je drzava, koja na to sve zmiri.
I niste vi sami tu. Spomenuo si i frizere. Da. Evo i ja se pitam zasto inspekcije tu ne rade nista. Ti frizeri se prijave kao lafo berberi, placaju nekakve mizerne pausale, koje zarade za 3h rada. A koliko znam tacno pise sta taj zanat berbera podrazumijeva, koje usluge. Pramenovi, qrci, masijice, palci to sigurno nisu.
Al to je nasa drzava. Kao i narod. Ide linijom manjeg otpora. Zasto bi se hvatala sa svim tim stvarima u kostac. Lakse joj je ovamo nama uhodanima odrezati porez, te namiriti i vase i frizerovo i onoj pijacara koji ne placa nista i hrpu ostale sive ekonomije koja se odvija.
P.S. Nemoj pogresno shvatiti. Nemam nista protiv taksista. Niti sam imao nekih losih iskustava, par njih odbilo voznju i tjt. Nebitno. Ali jesam protiv toga da neko ima monopol. Trziste je otvoreno. I kraj price. Ok, nema zakona. Ali evo da se i krene sa izmjenama zakona vi cete se prvi krenuti buniti.
Zna se ko u drzavi treba da ima monopol. Privatni vozaci, koji prevoze ljude s jednog na drugo mjesto, izvini ali to niti je neki drzavni interes niti ista da bi se ogranicilo i drzalo pod kupolom.