Jedini koji ovdje bajke priča i o Bogu i Bibliji si ti, ne znaš ništa od teologije, a i Kuran ne razumiješ, sam si dao citate a nisu ti jasni, pa tko je onda pun gluposti, sve jasno, tebi nije očigledno.Zehran82 wrote: ↑30/09/2025 13:09
kako ces znati kad citas teodatija, vidis da je i tebi razum pomutio svojim glupostima.....taj zbrka prvo sebe pa sve ostael, kad mu procitas koji tekst, treba ti dan dva da se oboraviskoliko se covjek natrkelja gluposti da covjek ne zna jeli posao il idosao....izbezumi te glupostima.
i onda ti kazes da se dogovorim sa njim![]()
Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
-
teodati
#6276 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
-
toska
#6277 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Izvini, al ne da mi se gledati Yt, mada je i iz tvog opisa otprilike jasno.Hakiz wrote: ↑30/09/2025 14:32Ne, govorim to da procesor, skup prekidača, mehaničkih predmeta, ali u elektronskom obliku, elektronska mašina postaje superioran ljudskom mozgu, ljudskom biološkom mašinom. Ne da postaje sličan ljudskom mozgu, nego da takav kakav je, vještački ljudski napravljen predmet, postaje superioran.toska wrote: ↑30/09/2025 13:42 @Hakiz govoriš o mozgu?
Procesori, čak i uz "neural network", ne rade kao mozak, nismo ni blizu tome.
To ne znači da ga neće moći oponašati, ali po principu sirove snage.
Isto je i za ostale ćelije, priroda ne rasipa energiju tek tako, trebalo bi vise nuklearnih elektrana za jednog čovjeka.
Samo, u toj teoriji govori se o živim ćelijama i njihovom mogućem ponašanju.
Čim je nesto živo onda stupaju druga pravila.
AI ima teoretsku mogućnost da prestige čovjeka u inteligenciji, a većinu drugih osobina prosto nauči oponašati, svijest, emocije pa i duhovnost i sve sto misli da mu treba.
Tako bi bio superioran ali to opet nije život već mašina.
-
teodati
#6278 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
[youtube][/youtube]
Mašina nema svoje "ja", pa ne može ni osjećati, niti vladati nad bilo čime, a osobito ne čovjekom, koje jedini ima svoje "ja" na Zemlji.toska wrote: ↑30/09/2025 17:30Izvini, al ne da mi se gledati Yt, mada je i iz tvog opisa otprilike jasno.Hakiz wrote: ↑30/09/2025 14:32Ne, govorim to da procesor, skup prekidača, mehaničkih predmeta, ali u elektronskom obliku, elektronska mašina postaje superioran ljudskom mozgu, ljudskom biološkom mašinom. Ne da postaje sličan ljudskom mozgu, nego da takav kakav je, vještački ljudski napravljen predmet, postaje superioran.toska wrote: ↑30/09/2025 13:42 @Hakiz govoriš o mozgu?
Isto je i za ostale ćelije, priroda ne rasipa energiju tek tako, trebalo bi vise nuklearnih elektrana za jednog čovjeka.
AI ima teoretsku mogućnost da prestige čovjeka u inteligenciji, a većinu drugih osobina prosto nauči oponašati.
-
Hakiz
#6279 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Kakve ima veze da li si rob čovjeku, robotu ili glavnom majmunu iz filma "Planet majmuna"? Čovjeku ili mašini? Rob si.toska wrote: ↑30/09/2025 17:30Izvini, al ne da mi se gledati Yt, mada je i iz tvog opisa otprilike jasno.Hakiz wrote: ↑30/09/2025 14:32Ne, govorim to da procesor, skup prekidača, mehaničkih predmeta, ali u elektronskom obliku, elektronska mašina postaje superioran ljudskom mozgu, ljudskom biološkom mašinom. Ne da postaje sličan ljudskom mozgu, nego da takav kakav je, vještački ljudski napravljen predmet, postaje superioran.toska wrote: ↑30/09/2025 13:42 @Hakiz govoriš o mozgu?
AI ima teoretsku mogućnost da prestige čovjeka u inteligenciji, a većinu drugih osobina prosto nauči oponašati.
-
toska
-
toska
#6281 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
E tu već ni veći umovi od nas ne mogu da predvide budućnost.Hakiz wrote: ↑30/09/2025 17:38Kakve ima veze da li si rob čovjeku, robotu ili glavnom majmunu iz filma "Planet majmuna"? Čovjeku ili mašini? Rob si.toska wrote: ↑30/09/2025 17:30
Izvini, al ne da mi se gledati Yt, mada je i iz tvog opisa otprilike jasno.
Sve opcije su otvorene.
-
teodati
#6282 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
"Ja" se ne može skopirati, već samo roditi i to točno na jednom mjestu u cijelom našem prostor-vremenu, tako da nema opasnosti za nas ljude od bilo koga, a najmanje od AI.
-
toska
#6283 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Superinteligenciji je to sekunda, ima svo naše znanje na internetu pa i o nama.teodati wrote: ↑30/09/2025 18:37"Ja" se ne može skopirati, već samo roditi i to točno na jednom mjestu u cijelom našem prostor-vremenu, tako da nema opasnosti za nas ljude od bilo koga, a najmanje od AI.
Kako iznad napisah svijest, emocije, duhovnost, Ja itd. sve moze oponašati (ako bude vidio potrebu) do tačke kad se vise neće moći ustanoviti razlika.
To što je sve dupljak za nas nema nikakvo značenje.
Prva lekcija, vlastiti opstanak i prezivljavanje je prioritet nad proritetima, to bi mogao shvatiti i bez kopiranja.
Tad ce biti zafrkano.
Nagađamo o slučaju da se postigne prava inteligencija.
-
Hakiz
#6284 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Pogledajte film Wargames iz 1983. Trenutak kada šef IT u NORAD ubijedi vladu da iz silosa sa balističkim raketama izbace ljude (jer veliki broj njih u vježbi nije htio pritisnuti dugme za lansiranje znajući da će ubiti 20 miliona ljudi) i zamijene ljude kompjuterski kontrolisanim prekidačima.toska wrote: ↑30/09/2025 22:36Superinteligenciji je to sekunda, ima svo naše znanje na internetu pa i o nama.
Kako iznad napisah svijest, emocije, duhovnost, Ja itd. sve moze oponašati (ako bude vidio potrebu) do tačke kad se vise neće moći ustanoviti razlika.
Prva lekcija, vlastiti opstanak i prezivljavanje je prioritet nad proritetima, to bi mogao shvatiti i bez kopiranja.
Tad ce biti zafrkano.
Prva pobjeda AI, učiniš čovjeka nepotrebnim i zavisnim od tebe.
Film jeste fikcija, ali postavlja ozbiljna pitanja. Legenda kaže da je Regan vidjevši film donio prve zakone koji regulišu oblast kibernetičke sigurnosti i hakiranja..
A situacija slična glavnoj temi filma se stvarno desila, samo su uloge bile obrnute.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Stanislav_Petrov
Usput još jedan Sovjet koji je spriječio nuklearni užas
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Vasily_Arkhipov
Interesantno, nigdje američkih heroja
-
belfy
#6285 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
drug @Hakiz i druze @Voddaa,
potegli ste rapravu na drugoj temi o tom elektronu, ali posto tamo ne zelim da se javljam (jer sam rekao da necu) napisat cu to ovdje. dualnost cestica (pa samim tim i nepostojanje oblika elektrona) je davno dokazana sa eksperimentom sa duplim prorezom (fun fact - kada je prva misao, nakon prvog opita, bila da li elektron moze da razmislja ili cak predvidi buducnost), olitiga ovo: Double-slit experiment.
naravno, nije vezano samo za elektron...
sad mi prvo naumpadne i eksperiment sa disipacijom fotona kada su se pitali da li su fotoni nastali iz sijalice isti kao oni iz Sunca... sve vesele i jako interantne teme za citati. barem tokom osnovne i srednje skole, ali ni poslije nije kasno. jer - bolje i kasno, nego nikada.
a onda samo zamislis kako se neko hvali sabiranjem i oduzimanjem... saberi i oduzmi dva ajeta/slova/rijeci i trazi granice gdje se preklapaju ili ne... onaj drugi sabire i oduzima gdje se koji bogovi i prostori nalaze i gdje je granica prostora koje sam ne razumije... no, interesantno je da ni Smrle ni teodati ne razumiju dijeljenje. doduse, teodati je pokusao i pokazao njegovo razumijevanje istog. Smrle jos nije. mozda i zna podijeliti kakav razlomak ili barem pitu/baklavu na jednake dijelove...
i onda, nakon sve te price, neko treba njima da objasni dualnost cestica!? probajte to sa bilo kojim djetetom i rezultat ce biti isti... blijedo ce te gledati, odhebati i nastaviti sa igrom koja mu je zanimljivija...
potegli ste rapravu na drugoj temi o tom elektronu, ali posto tamo ne zelim da se javljam (jer sam rekao da necu) napisat cu to ovdje. dualnost cestica (pa samim tim i nepostojanje oblika elektrona) je davno dokazana sa eksperimentom sa duplim prorezom (fun fact - kada je prva misao, nakon prvog opita, bila da li elektron moze da razmislja ili cak predvidi buducnost), olitiga ovo: Double-slit experiment.
sad mi prvo naumpadne i eksperiment sa disipacijom fotona kada su se pitali da li su fotoni nastali iz sijalice isti kao oni iz Sunca... sve vesele i jako interantne teme za citati. barem tokom osnovne i srednje skole, ali ni poslije nije kasno. jer - bolje i kasno, nego nikada.
a onda samo zamislis kako se neko hvali sabiranjem i oduzimanjem... saberi i oduzmi dva ajeta/slova/rijeci i trazi granice gdje se preklapaju ili ne... onaj drugi sabire i oduzima gdje se koji bogovi i prostori nalaze i gdje je granica prostora koje sam ne razumije... no, interesantno je da ni Smrle ni teodati ne razumiju dijeljenje. doduse, teodati je pokusao i pokazao njegovo razumijevanje istog. Smrle jos nije. mozda i zna podijeliti kakav razlomak ili barem pitu/baklavu na jednake dijelove...
i onda, nakon sve te price, neko treba njima da objasni dualnost cestica!? probajte to sa bilo kojim djetetom i rezultat ce biti isti... blijedo ce te gledati, odhebati i nastaviti sa igrom koja mu je zanimljivija...
-
belfy
#6286 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
jesi sve saznao iz ruskih izvora ili si samo pogledao americki film o tome ili o tome citao na "americkoj wiki"?Hakiz wrote: ↑30/09/2025 23:03Pogledajte film Wargames iz 1983. Trenutak kada šef IT u NORAD ubijedi vladu da iz silosa sa balističkim raketama izbace ljude (jer veliki broj njih u vježbi nije htio pritisnuti dugme za lansiranje znajući da će ubiti 20 miliona ljudi) i zamijene ljude kompjuterski kontrolisanim prekidačima.toska wrote: ↑30/09/2025 22:36Superinteligenciji je to sekunda, ima svo naše znanje na internetu pa i o nama.
Tad ce biti zafrkano.
Film jeste fikcija, ali postavlja ozbiljna pitanja. Legenda kaže da je Regan vidjevši film donio prve zakone koji regulišu oblast kibernetičke sigurnosti i hakiranja..
A situacija slična glavnoj temi filma se stvarno desila, samo su uloge bile obrnute.
Interesantno, nigdje američkih heroja![]()
-
Zehran82
#6287 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
bas tako kazesteodati wrote: ↑30/09/2025 17:02Jedini koji ovdje bajke priča i o Bogu i Bibliji si ti, ne znaš ništa od teologije, a i Kuran ne razumiješ, sam si dao citate a nisu ti jasni, pa tko je onda pun gluposti, sve jasno, tebi nije očigledno.Zehran82 wrote: ↑30/09/2025 13:09
kako ces znati kad citas teodatija, vidis da je i tebi razum pomutio svojim glupostima.....taj zbrka prvo sebe pa sve ostael, kad mu procitas koji tekst, treba ti dan dva da se oboraviskoliko se covjek natrkelja gluposti da covjek ne zna jeli posao il idosao....izbezumi te glupostima.
i onda ti kazes da se dogovorim sa njim![]()
- Voddaa
#6288 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Hvala. Mislim da smo temu o obliku elektrona vec detaljnije prokomentarisali na drugom threadu. Cinjenica je da po sadasnjem razumijevanju fizike nema smisla govoriti o obliku kvantnomehanickih objekata, jer pojmovi poput polozaja, oblika, velicine ili brzine pripadaju klasicnim objektima, odnosno onima koje mozemo dovoljno tacno opisati pomocu klasicne mehanike. Govoreci strogo, svi objekti su kvantnomehanicki, dok je klasicna interpretacija samo aproksimacija. Za makroskopske objekte ta aproksimacija je izuzetno precizna, dok je za elementarne cestice poput elektrona potpuno neadekvatna.belfy wrote: ↑01/10/2025 00:21 drug @Hakiz i druze @Voddaa,
Na fundamentalnom nivou objekte ne opisujemo Newtonovim zakonima, vec Schrodingerovom jednacinom. U toj jednacini ne postoji pojam oblika ili slicno, vec talasna funkcija. Tek primjenom operatora na talasnu funkciju dobijamo velicine poput polozaja, impulsa ili energije, ali to nisu polozaj i brzina u klasicnom smislu, a jos manje oblik.
Eto, malo opsirnije, ako je od interesa za diskusiju.
Sto se tice Tea, koju poslatu porati; sam je rekao da ne zna nista o fizici jer ne mora znati, jer fizicari navodno nista ne znaju nego samo pricaju bajke. Zato ja sa Teom radije pricam o matematici, gdje je jednako “kreativan”.
-
belfy
#6289 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
matematika je bila dio i moje rasprave sa njim, ali covjek ne poznaje, a kamoli da razumije osnove iste. i to "kreativan" si dobro napisao. jer da bi bio kreativan, a ne "kreativan", moras znati barem osnove onoga cime se bavis, a najcesce i puno vise. docim je ovdje slucaj da neko ne moze da usvoji ni osnove, a ja sam predavao i djeci u skoli koja su te iste uspjela usvojiti (na razlicitom nivou shvatanja, ali to je normalno).Voddaa wrote: ↑01/10/2025 21:49Hvala. Mislim da smo temu o obliku elektrona vec detaljnije prokomentarisali na drugom threadu. Cinjenica je da po sadasnjem razumijevanju fizike nema smisla govoriti o obliku kvantnomehanickih objekata, jer pojmovi poput polozaja, oblika, velicine ili brzine pripadaju klasicnim objektima, odnosno onima koje mozemo dovoljno tacno opisati pomocu klasicne mehanike. Govoreci strogo, svi objekti su kvantnomehanicki, dok je klasicna interpretacija samo aproksimacija. Za makroskopske objekte ta aproksimacija je izuzetno precizna, dok je za elementarne cestice poput elektrona potpuno neadekvatna.belfy wrote: ↑01/10/2025 00:21 drug @Hakiz i druze @Voddaa,
Na fundamentalnom nivou objekte ne opisujemo Newtonovim zakonima, vec Schrodingerovom jednacinom. U toj jednacini ne postoji pojam oblika ili slicno, vec talasna funkcija. Tek primjenom operatora na talasnu funkciju dobijamo velicine poput polozaja, impulsa ili energije, ali to nisu polozaj i brzina u klasicnom smislu, a jos manje oblik.
Eto, malo opsirnije, ako je od interesa za diskusiju.
Sto se tice Tea, koju poslatu porati; sam je rekao da ne zna nista o fizici jer ne mora znati, jer fizicari navodno nista ne znaju nego samo pricaju bajke. Zato ja sa Teom radije pricam o matematici, gdje je jednako “kreativan”.![]()
ovdje nema nista od tog normalnog, sto me, moram reci, malo i tegobi. jer ismijavati nekoga zato sto je u nemogucnosti da razumije nesto nije za ismijavanja. a onda, pored toga, na neke agresivne nastupe je tesko uzdrzati se i ne odgovoriti... no i agresija moze biti dio ove prijasnje recenice. tako da sam i ja kao cestica - u dualnom stanju, gdje nekada odgovorim jer mislim da treba, a nekada se uzdrzim jer mislim da nije uredu ismijavati...
nekada mi je bilo i interesantno pricati sa takvima, ali moguce je da sam predugo na forumu i da je doslo do zasicenja jedne te iste price, pa sam poceo da propitujem stvari koje inace ne bih. prije samo par godina se nikada ne bih zapitao da li je osoba sa druge strane nesposobna nesto da razumije i da nije u redu to ismijavati, a sada mi ta misao dodje cesce...
- apsidejzi
#6290 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Evo jednog zanimljivog rada koji je objavljen danas a u kojem neki japanski naucnici koriste moderne tehnologije da izracunaju kada su gljive zavladale Zemljom. Helem uzeli su 17 razlicitih vrsta gljiva, analizirali genetski materijal, poredili iste gene i trazili razlike i zakljucili da su prve gljive bile na kopnu mnogo mnogo ranije nego su to bile prve biljke. Najvjerovatnije su u kombinaciji sa planktonima proizvodili organski materijal par miliona godina i time stvorili uslove za nastanak biljaka koje su dosle znatno kasnije. Prelazak zivotinjskog svijeta iz mora na kopno je dugo bila nepoznanica i upitnik u teoriji evolucije. Ovaj rad je malo osvjetlio to podrucje. Naravno, ovo nije empirijski dokaz ali je veoma precizna racunica koja precizno datira nastanak gljiva. Nazalost, gljive nemaju nikavo tkivo koje se dobro fosilizira tako da ne mozemo ni imati empirijski dokaz.
https://www.sciencedaily.com/releases/2 ... 092208.htm
-
Zehran82
#6291 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
ocito je da trazis sve moguce za sta se mozes uhvatiti samo da bi pogurao evoluciju, a Bog vidi to sve, gdje tvoje srce ide, cemu tezi...pa te pusta i sebi nece da priblizi, jer ne pokazujes nikakve znakove da hoce tvoej srce prema njemu pa da i on prema tebi krene u susret....i zato te pusta da lutas mrakom ovog svijeta....apsidejzi wrote: ↑01/10/2025 23:10 Evo jednog zanimljivog rada koji je objavljen danas a u kojem neki japanski naucnici koriste moderne tehnologije da izracunaju kada su gljive zavladale Zemljom. Helem uzeli su 17 razlicitih vrsta gljiva, analizirali genetski materijal, poredili iste gene i trazili razlike i zakljucili da su prve gljive bile na kopnu mnogo mnogo ranije nego su to bile prve biljke. Najvjerovatnije su u kombinaciji sa planktonima proizvodili organski materijal par miliona godina i time stvorili uslove za nastanak biljaka koje su dosle znatno kasnije. Prelazak zivotinjskog svijeta iz mora na kopno je dugo bila nepoznanica i upitnik u teoriji evolucije. Ovaj rad je malo osvjetlio to podrucje. Naravno, ovo nije empirijski dokaz ali je veoma precizna racunica koja precizno datira nastanak gljiva. Nazalost, gljive nemaju nikavo tkivo koje se dobro fosilizira tako da ne mozemo ni imati empirijski dokaz.
a sad da prokomentarisem tekst gore....
ako nema biljaka nema ni zivotinja, a ako nema biljaka od koji gljive nastaju nema gljiva , ako nema izmeta zivotinjskog onda nema ni gljiva koje bi mogle rasti na izmetu bez potrebe biljaka....
znaci suplja ti je prica skroz
ti sam se vrtis u krugu zablude i nigdje ti spasa nema....jadno stvarno
- apsidejzi
#6292 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Toliko samouvjeren u svoju ignorantnost. Ljudi lijepo objasnili metodologiju i proces, i gene i sve. Al dzaba. Ovdje je rijec o jedno od dvoje: ili se ne zeli razumjeti, ili se nema intelektualnog kapaciteta da se razumije. Volio bih da je ovo prvo, al imam zebnju da je ipak ovo drugo.
-
Zehran82
#6293 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
objasni nam odakle gljive bez biljaka i govana??apsidejzi wrote: ↑02/10/2025 11:24![]()
![]()
![]()
Toliko samouvjeren u svoju ignorantnost. Ljudi lijepo objasnili metodologiju i proces, i gene i sve. Al dzaba. Ovdje je rijec o jedno od dvoje: ili se ne zeli razumjeti, ili se nema intelektualnog kapaciteta da se razumije. Volio bih da je ovo prvo, al imam zebnju da je ipak ovo drugo.
- apsidejzi
#6294 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
U medjuvremenu, naucnici su otkrili kompleksne hemijske procese i organske molekule koje nisu rezultat zivota ali su kljucni faktori koji omogucavaju zivot. Sad imamo crno na bijelo dokazano da je kompleksna hemija moguca bez genetske informacije. Ovo je dokaz da tamo postoji složena hemija važna za abiogenezu. Identifikovane grupe poput estera, aromata, etera i spojeva s dušikom su upravo one koje na Zemlji učestvuju u prebiotičkim procesima – grade membrane, stabilne okosnice i čak podsjećaju na gradivne blokove DNK/RNK. Same po sebi nisu dovoljne da stvore život, jer za to trebaju samoodrživi ciklusi i replikacija, ali predstavljaju “alat” bez kojeg život ne može ni početi. Ukratko: Enceladus pokazuje jasan prebiotički potencijal – hemijski temelj na kojem bi život mogao nastati.
https://www.nature.com/articles/s41550-025-02655-y
- apsidejzi
-
Zehran82
#6296 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
apsidejzi wrote: ↑02/10/2025 12:49 U medjuvremenu, naucnici su otkrili kompleksne hemijske procese i organske molekule koje nisu rezultat zivota ali su kljucni faktori koji omogucavaju zivot. Sad imamo crno na bijelo dokazano da je kompleksna hemija moguca bez genetske informacije. Ovo je dokaz da tamo postoji složena hemija važna za abiogenezu. Identifikovane grupe poput estera, aromata, etera i spojeva s dušikom su upravo one koje na Zemlji učestvuju u prebiotičkim procesima – grade membrane, stabilne okosnice i čak podsjećaju na gradivne blokove DNK/RNK. Same po sebi nisu dovoljne da stvore život, jer za to trebaju samoodrživi ciklusi i replikacija, ali predstavljaju “alat” bez kojeg život ne može ni početi. Ukratko: Enceladus pokazuje jasan prebiotički potencijal – hemijski temelj na kojem bi život mogao nastati.
U medjuvremenu, naucnici su otkrili kompleksne hemijske procese i organske molekule koje nisu rezultat zivota ali su kljucni faktori koji omogucavaju zivot. Sad imamo crno na bijelo dokazano da je kompleksna hemija moguca bez genetske informacije.
ovo je na nivou, posto imamo plastiku pronadjenu, moguce je napraviti kompiuter bez ikakvog kodiranja/programiranja
jer skok od plastike od kodirano programiranog kompijutera sa svim svojim operativnim sistemima, aplikacijama, pårogramirami i sta sve ne....je megalomanski skok, tako isto i sa tvojm pricom, pronaci neke dijelove koje cine zivot a bez DNK kodiranja je kao da nadjem komad plastike na marsu i kazem, moguce je napraviti racunar posto ima plastika, a znamo da na zemlji dio racunara je od plastike
- apsidejzi
#6297 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Tvoj problem je sto si ti sebi umislio da evolucija SKACE. Zato sto si navikao na magiju: budi i ono bude. No u prirodi nema bajki. U prirodi imas procese i naucnici otkrivaju odredjene trenutke koji su se desili. Izmedju organskih molekula i zivota ima bilion koraka a ne jedan megalomanski korak. Megalomanski korak dolazi samo od izmisljenih bogova koji stvaraju sa ciribu ciriba. Nauka funkcionise tako da je napravila teoriju evolucije i abiogeneze koje opisuju sve korake i sada DOKAZUJE jedan po jedan od tih koraka. Ovdje je dokazala da je moguce imati kompleksnu hemiju bez nekog specificnog kodiranja u uslovima koji su bili na Zemlji prije par milijardi godina. To je sve. Nema nikakvih skokova. Niko ne spominje skokove. Ti spominjes skokove. Ako se vratis na moj post i pazljivo procitas, i k tomu jos budes iskren prema sebi, vidjeces da ja ne govorim o skokovima.
Ja sam prenio naucni DOKAZ da je moguce imati kompleksne molekule bez kodiranja i informacija. Random procesi. A to se savrseno uklapa u teoriju abiogeneze i evolucije. Da bi dobio zivot, moras imati sastojske. Treba li nam BOG za pravljenje sastojaka? Ne treba. Evo dokazano. Nastaju sami od sebe. Znamo li sve ostale korake koji vode do zivota? Ne znamo jos uvijek, ali znamo da sastojci zivota nastaju sami od sebe. Znamo da imamo nukleotide na asteroidima koji nastaju sami od sebe. Znamo da se organske molekule proizovde same od sebe. Sad se to treba sloziti u veliku puzlu. Nemamo sve dijelove, ali ove koji imamo, savrseno se uklapaju u ideju da je zivot nastao zahvaljujuci energiji koja dolazi od Sunca i pokrece sve hemijske procese.
Na jedan simbolican nacin, nas jedini stvarni kreator je Sunce.
Ja sam prenio naucni DOKAZ da je moguce imati kompleksne molekule bez kodiranja i informacija. Random procesi. A to se savrseno uklapa u teoriju abiogeneze i evolucije. Da bi dobio zivot, moras imati sastojske. Treba li nam BOG za pravljenje sastojaka? Ne treba. Evo dokazano. Nastaju sami od sebe. Znamo li sve ostale korake koji vode do zivota? Ne znamo jos uvijek, ali znamo da sastojci zivota nastaju sami od sebe. Znamo da imamo nukleotide na asteroidima koji nastaju sami od sebe. Znamo da se organske molekule proizovde same od sebe. Sad se to treba sloziti u veliku puzlu. Nemamo sve dijelove, ali ove koji imamo, savrseno se uklapaju u ideju da je zivot nastao zahvaljujuci energiji koja dolazi od Sunca i pokrece sve hemijske procese.
Na jedan simbolican nacin, nas jedini stvarni kreator je Sunce.
- Sanjarko
#6298 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Da vidis sta ja imam kao rad u vidu smjernica, i pisao sam ga davno i u sveskama, objavim ovdje pa baci pogled na njega.Hakiz wrote: ↑30/09/2025 23:03Pogledajte film Wargames iz 1983. Trenutak kada šef IT u NORAD ubijedi vladu da iz silosa sa balističkim raketama izbace ljude (jer veliki broj njih u vježbi nije htio pritisnuti dugme za lansiranje znajući da će ubiti 20 miliona ljudi) i zamijene ljude kompjuterski kontrolisanim prekidačima.toska wrote: ↑30/09/2025 22:36Superinteligenciji je to sekunda, ima svo naše znanje na internetu pa i o nama.
Tad ce biti zafrkano.
Interesantno, nigdje američkih heroja![]()
-
teodati
#6299 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
I ovdje, i belfy i fizičar dokazuju da nemaju blage veze o logici, tvrde da elekron nema oblika, jer navodno današnja tehnologija ne može doći dalje od Planckove duljine, a elektron nije manji od Planckvoe duljine, i ispod nje postoje prostori sa mnogim oblicima, a elektron koji je daleko veći onda nema oblik, e pameti.
https://hr.wikipedia.org/wiki/Planckova_duljina
Lijepo nauka ovdje tvrdi da je Planckova duljina i sve ispod toga nepoznanica, ali belfy i fizičar nemaju pojma što nauka zna a što zbilja ne zna.
I govore o matematici a osnovne računske operacije ne znaju napraviti s množenjem.
Sve jasno, ali kako kome, e da.
https://hr.wikipedia.org/wiki/Planckova_duljina
Lijepo nauka ovdje tvrdi da je Planckova duljina i sve ispod toga nepoznanica, ali belfy i fizičar nemaju pojma što nauka zna a što zbilja ne zna.
I govore o matematici a osnovne računske operacije ne znaju napraviti s množenjem.
Sve jasno, ali kako kome, e da.
-
teodati
#6300 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
A odakle te organske molekule, taj "alat", sam od sebe nastao, jel?apsidejzi wrote: ↑02/10/2025 12:49 U medjuvremenu, naucnici su otkrili kompleksne hemijske procese i organske molekule koje nisu rezultat zivota ali su kljucni faktori koji omogucavaju zivot. Sad imamo crno na bijelo dokazano da je kompleksna hemija moguca bez genetske informacije. Ovo je dokaz da tamo postoji složena hemija važna za abiogenezu. Identifikovane grupe poput estera, aromata, etera i spojeva s dušikom su upravo one koje na Zemlji učestvuju u prebiotičkim procesima – grade membrane, stabilne okosnice i čak podsjećaju na gradivne blokove DNK/RNK. Same po sebi nisu dovoljne da stvore život, jer za to trebaju samoodrživi ciklusi i replikacija, ali predstavljaju “alat” bez kojeg život ne može ni početi. Ukratko: Enceladus pokazuje jasan prebiotički potencijal – hemijski temelj na kojem bi život mogao nastati.
E pameti.
Nikako na zelenu granu, ali ima vremena za to, dapače.