Rogie wrote: ↑16/09/2025 12:38
hali gali halid wrote: ↑16/09/2025 12:12
Može li se naći kakav polovan za 200KM-300KM, služio bi samo da se može koristiti internet i MS Office.
https://zracunari.olx.ba/artikal/69162388
Vidi ovaj, na FBu im pise da je dostava besplatna dok u opisu na ovom olx linku pise 10 KM. 12 mjeseci garancije ima laptop.
Moguce da se moze naci i nesto bolje na stranicama koje ti je Hakiz predlozio.
Btw, ja sam kupovao polovan ThinkPad kod Dopera nekad prije 2-3 godine (za slican novac), i dan-danas bez problema baterija moze izdrzati minimalno 2-3h. Tako da, ne mora nista znaciti.
Naravno. Imaš 5 istih modela kod istog prodavača, kod jednog baterija radi 30 minuta, kod drugog 2 sata, kod trećeg sat i 15 minuta itd. Ja imam 15 godina star Lenovo ThinkPad x140e, 11,6" ekran, baterija nova radila više od 8, danas radi skoro 6 sati.
Sve zavisi kako je ko koristio laptop. Ja sam bateriju pazio kako punim i praznim, i kada sam znao da ću dugo raditi na struju, vadio sam bateriju i radio samo na struju. Tako da se baterija nije bespotrebno punila i skraćivala vijek. Moj laptop je iz vremena kada su bateije bile van kućišta laptopa, pa su se mogle lako vaditi, nije se moralo otvarati samo kućište laptopa da se dođe do baterije.
Ali, kod modela sa ugrađenom baterijom, ako je bio u kancelariji, stalno na ispravljaču i baterija stalno bila u modu prazni malo i puni na 100 % to joj skrati vijek drastično. Isto ako je neko izvadio kada je bila potpuno prazna i godinama radio na ispravljaču, I to uništi bateriju. Mora se baterija povremeno napuniti i isprazniti. Bateriju treba napuniti i isprazniti do 60% ako je planiraš ostaviti duže vrijeme u ladici. I povremeno je tako "osvježavati". Ko to ne radi, uništi bareiju vrlo brzo.
Tako da je baterija kod polovnih laptopa lutrija. Pitanje sreće.
Ima kod Lenovo program Vantage, on testira komponenete, pa i bateriju. Pokaže koliko puta je baterija punjena, kakavo je stanje. Baterije se puno između 500 i 1.000 puta (kako koji proizvođač napravi), nakon toga elektronika ugrađena u bateriju "zabrani" korištenje baterije, smatra se da tada treba mijenjati bateriju. Pa ko će kupovati Lenovo, neka sa tim programom vidi u kojem stanju je baterija. Nije samo to da baterija radi 3 sata bitno. Ako je baterija prečesto punjena, elektronika je "blokira" čak i kada baterija sama nije "mrtva". A uklanjati tu elektroniku iz baterije nije dobro, jer osim što laptop možda neće raditi sa baterijom bez te elektronike, elektronika kontroliše i temeraturu baterije, pa ako se baterija pregrije a elektronika je ne "blokira" može se baterija zapaliti.
Sa baterijama polovnih urađaja, laptopa, mobitela itd treba biti oprezan. Ko može, najbolje je da kupi kvalitetnu zamjensku i ugradi je.