Laptop - šta kupiti?

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
Rogie

#2151 Re: Laptop - šta kupiti?

Post by Rogie »

hali gali halid wrote: 16/09/2025 12:12 Može li se naći kakav polovan za 200KM-300KM, služio bi samo da se može koristiti internet i MS Office.
https://zracunari.olx.ba/artikal/69162388

Vidi ovaj, na FBu im pise da je dostava besplatna dok u opisu na ovom olx linku pise 10 KM. 12 mjeseci garancije ima laptop.

Moguce da se moze naci i nesto bolje na stranicama koje ti je Hakiz predlozio.

Btw, ja sam kupovao polovan ThinkPad kod Dopera nekad prije 2-3 godine (za slican novac), i dan-danas bez problema baterija moze izdrzati minimalno 2-3h. Tako da, ne mora nista znaciti.
Hakiz

#2152 Re: Laptop - šta kupiti?

Post by Hakiz »

Paja Eldin wrote: 08/02/2025 20:29 https://tehnomag.com/notebook-lenovo-id ... IAB7Ddqx21
Šta mislite o ovom raja, već sam ranije naveo koristio bi se isključivo za posao profesora u srednjoj školi?
Baterija je jedini problem: 42 W baterija od 3 ćelije na 15,6 ekranu je oko 3 sata rada. Možda do 4, ali možda. Meni je to malo. Moj 15 godina star je kao nov radio više od 8 sati, sada, nakon 15 godina, radi skoro 6. Baterija 62,5 W od 6 ćelija na 11,6 ekranu.

Ako baterija nije važna, pristojan lapop za tu cijenu.
Hakiz

#2153 Re: Laptop - šta kupiti?

Post by Hakiz »

Rogie wrote: 16/09/2025 12:38
hali gali halid wrote: 16/09/2025 12:12 Može li se naći kakav polovan za 200KM-300KM, služio bi samo da se može koristiti internet i MS Office.
https://zracunari.olx.ba/artikal/69162388

Vidi ovaj, na FBu im pise da je dostava besplatna dok u opisu na ovom olx linku pise 10 KM. 12 mjeseci garancije ima laptop.

Moguce da se moze naci i nesto bolje na stranicama koje ti je Hakiz predlozio.

Btw, ja sam kupovao polovan ThinkPad kod Dopera nekad prije 2-3 godine (za slican novac), i dan-danas bez problema baterija moze izdrzati minimalno 2-3h. Tako da, ne mora nista znaciti.
Naravno. Imaš 5 istih modela kod istog prodavača, kod jednog baterija radi 30 minuta, kod drugog 2 sata, kod trećeg sat i 15 minuta itd. Ja imam 15 godina star Lenovo ThinkPad x140e, 11,6" ekran, baterija nova radila više od 8, danas radi skoro 6 sati.

Sve zavisi kako je ko koristio laptop. Ja sam bateriju pazio kako punim i praznim, i kada sam znao da ću dugo raditi na struju, vadio sam bateriju i radio samo na struju. Tako da se baterija nije bespotrebno punila i skraćivala vijek. Moj laptop je iz vremena kada su bateije bile van kućišta laptopa, pa su se mogle lako vaditi, nije se moralo otvarati samo kućište laptopa da se dođe do baterije.

Ali, kod modela sa ugrađenom baterijom, ako je bio u kancelariji, stalno na ispravljaču i baterija stalno bila u modu prazni malo i puni na 100 % to joj skrati vijek drastično. Isto ako je neko izvadio kada je bila potpuno prazna i godinama radio na ispravljaču, I to uništi bateriju. Mora se baterija povremeno napuniti i isprazniti. Bateriju treba napuniti i isprazniti do 60% ako je planiraš ostaviti duže vrijeme u ladici. I povremeno je tako "osvježavati". Ko to ne radi, uništi bareiju vrlo brzo.

Tako da je baterija kod polovnih laptopa lutrija. Pitanje sreće.

Ima kod Lenovo program Vantage, on testira komponenete, pa i bateriju. Pokaže koliko puta je baterija punjena, kakavo je stanje. Baterije se puno između 500 i 1.000 puta (kako koji proizvođač napravi), nakon toga elektronika ugrađena u bateriju "zabrani" korištenje baterije, smatra se da tada treba mijenjati bateriju. Pa ko će kupovati Lenovo, neka sa tim programom vidi u kojem stanju je baterija. Nije samo to da baterija radi 3 sata bitno. Ako je baterija prečesto punjena, elektronika je "blokira" čak i kada baterija sama nije "mrtva". A uklanjati tu elektroniku iz baterije nije dobro, jer osim što laptop možda neće raditi sa baterijom bez te elektronike, elektronika kontroliše i temeraturu baterije, pa ako se baterija pregrije a elektronika je ne "blokira" može se baterija zapaliti.

Sa baterijama polovnih urađaja, laptopa, mobitela itd treba biti oprezan. Ko može, najbolje je da kupi kvalitetnu zamjensku i ugradi je.
moonco
Grijem se na: Plin
Horoskop: Vaga

#2154 Re: Laptop - šta kupiti?

Post by moonco »

bolja opcija https://doper.ba/proizvod/laptop-dell-l ... ddr4-14-2/

bolji procesor, GPU, bolji multitasking
🖥️ Office i svakodnevni rad (Word, Excel, browser, YouTube)

Ryzen 2500U: otvara tabove brže, manje se “muči” kad držiš više aplikacija odjednom (8 threadova).

i5-7300U: može raditi OK, ali čim otvoriš više od 8–10 tabova + Office, počinje kočiti.

➡️ Ryzen tu pruža fluidnije iskustvo.

🎮 Gaming (lagani, stariji naslovi ili eSports igre)

Ryzen Vega 8:

CS:GO / LoL / DOTA2 → ~40–60 fps na medium.

GTA V → igrivo na low-medium.

i5-7300U (Intel HD 620):

CS:GO → jedva 20–25 fps.

GTA V → praktično neigrivo.

➡️ Ryzen ima duplo jaču integrisanu grafiku
nemoj taj kupovati, bolji ti je ovaj dell duplo
crnivrag

#2155 Re: Laptop - šta kupiti?

Post by crnivrag »

Ima kod mene na prodaju OLED laptop, bez tragova korištenja uz 3 godine produžene garancije, a ovo je specs:
Spoiler
Show
Model: ASUS Vivobook 15 - X1505ZA
Boja: Indie Black
Procesor: Intel®Core™ i7-1255U procesor 1.7 GHz (12M Cache, turbo do 4.7 GHz, 10 jezgri)
Grafika: Intel Iris Xᵉ

Display:
15.6-inch, FHD (1920 x 1080) OLED 16:9 aspect ratio, 0.2ms response time, 60Hz refresh rate, 600nits HDR peak brightness, 100% DCI-P3 color gamut, 1,000,000:1, VESA CERTIFIED Display HDR True Black 600, 1.07 billion colors, PANTONE Validated, Glossy display, 70% less harmful blue light, TÜV Rheinland-certified, SGS Eye Care Display, Non-touch screen, (Screen-to-body ratio) 86%

Memorija: 16 GB DDR4 SO-DIMM
Kapacitet diska: 512GB M.2 NVMe™ PCIe® 4.0 SSD

Portovi:
1x USB 2.0 Type-A
1x USB 3.2 Gen 1 Type-C
2x USB 3.2 Gen 1 Type-A
1x HDMI 1.4
1x 3.5mm Combo Audio Jack
1x DC-in

Dodatno:
Osvjetljena tastatura, WiFi 6 (802.11ax) (Dual band) 2*2 + Bluetooth® 5.3, ugrađeni mikrofon, kamera: 720p HD, vojni standard: US MIL-STD 810H

Baterija: 50WHrs, 3S1P, 3-cell Li-ion
Težina: 1.70 kg
Dimenzije: 35.68 x 22.76 x 1.99 cm

Sigurnost:
BIOS Booting User Password Protection
Trusted Platform Module (Firmware TPM)
BIOS setup user password
moonco

#2156 Re: Laptop - šta kupiti?

Post by moonco »

Spoiler
Show
moonco wrote: 16/09/2025 13:05 bolja opcija https://doper.ba/proizvod/laptop-dell-l ... ddr4-14-2/

Ryzen 2500U: otvara tabove brže, manje se “muči” kad držiš više aplikacija odjednom (8 threadova).

i5-7300U: može raditi OK, ali čim otvoriš više od 8–10 tabova + Office, počinje kočiti.

Ryzen Vega 8:

i5-7300U (Intel HD 620):

Samo da još dodam, ako ti bude baterija problematična imaš C izlaz/ulaz na laptopu tako da možeš puniti bateriju preko Powerbanka. Ali mislim da ovaj model to ne podržava. nova baterija je oko 100-150 KM. Takoza ovu specifikaciju mislim da se isplati i nadograditi ako ti bude trebalo.

Poređenje procesora

https://versus.com/en/amd-ryzen-5-2500u ... e-i5-7300u

Da izvuces maksimum iz hardwera instaliraj Linux. Možeš Ubuntu LTS sa besplatnom registracijom tako da dobiješ oko 10 godina sigurnosnu podršku, update i zakrpe.

Jedino kod Linuxa moraš paziti ako nosiš laptop da ti bateriju ne izvuče-potroši jer hibernacija ne radi kao na Windowsu jer uvijek drži aktivne servise za wifi modul i slično. Ali zato Firefox leti. Imaš MS Office preko Wine-a ili Linux alternativu LibreOffice.
Last edited by moonco on 16/09/2025 13:26, edited 1 time in total.
Hakiz

#2157 Re: Laptop - šta kupiti?

Post by Hakiz »

moonco wrote: 16/09/2025 13:12
Spoiler
Show
moonco wrote: 16/09/2025 13:05 bolja opcija https://doper.ba/proizvod/laptop-dell-l ... ddr4-14-2/

Ryzen Vega 8:

i5-7300U (Intel HD 620):

Samo da još dodam, ako ti bude baterija problematična imaš C izlaz/ulaz na laptopu tako da možeš puniti bateriju preko Powerbanka.
Šta ćeš na aerodromu :lol:

Na aerodromu, ako ti laptop ne radi sa originalnom baterijom, pozovu te u kancelariju da ga otvore. I možda unište pri procesu. Ili ga samo uzmu, ne daju ti da ga preneseš preko kontrolne tačke.

Ako laptop ne radi, možda je na mjestu baterije eksploziv, droga... Zato traže da se laptop uključi, da vide da radi, da je baterija unutra, ne nešta drugo.

Ako radi na Powerbank, to opet ne znači da nije eksploziv na mjestu originalne baterije. Ne pomaže powerbank, mora originalna baterija.

Obavezno napuniti bateriju prije leta :lol:

Ako laptop neće ići u avion, da, powerbank rješava pitanje baterije.
hali gali halid

#2158 Re: Laptop - šta kupiti?

Post by hali gali halid »

Hvala svima. Kakav je ovaj u odnosu na taj?
https://doper.ba/proizvod/laptop-dell-l ... dr4-133-2/
moonco

#2159 Re: Laptop - šta kupiti?

Post by moonco »

Hakiz wrote: 16/09/2025 13:23
Spoiler
Show
Spoiler
Show

Samo da još dodam, ako ti bude baterija problematična imaš C izlaz/ulaz na laptopu tako da možeš puniti bateriju preko Powerbanka.

Na aerodromu, ako ti laptop ne radi sa originalnom baterijom, pozovu te u kancelariju da ga otvore. I možda unište pri procesu. Ili ga samo uzmu, ne daju ti da ga preneseš preko kontrolne tačke.

Ako laptop ne radi, možda je na mjestu baterije eksploziv, droga... Zato traže da se laptop uključi, da vide da radi, da je baterija unutra, ne nešta drugo.

Ako radi na Powerbank, to opet ne znači da nije eksploziv na mjestu originalne baterije. Ne pomaže powerbank, mora originalna baterija.

Ući u avion :lol:

Najbolje da nadogradi bateriju ako mu treba za mobilnost. Svaka baterija je potencijalna bomba i eksploziv :mrgreen: :roll:

Ima ono CT skeniranje, a imaju i obucene ćuke da pomirišu.

jašta oni znaju šta je originalna baterija, šta nije originalna. :mrgreen:

neko će gledati koliko imaš mAh, koliko imaš punjenja ciklusa, koje je godište, gdje je proizvedena :lol:
moonco

#2160 Re: Laptop - šta kupiti?

Post by moonco »

hali gali halid wrote: 16/09/2025 13:25 Hvala svima. Kakav je ovaj u odnosu na taj?
intel za nijansu bolji od AMD-a, ali AMD ima bolju GPU grafiku. Druga stvar intel je godinu mlađi. 16 gb rama bolje je od nijansu boljeg intel procesora sa 8 gb rama.
Hakiz

#2161 Re: Laptop - šta kupiti?

Post by Hakiz »

hali gali halid wrote: 16/09/2025 13:25 Hvala svima. Kakav je ovaj u odnosu na taj?
Tu ti može biti veličina ekrana ponekada problem.

Kada je veličina ekrana u pitanju, imaš programe koji imaju određene veličine svojih modula. Na primjer, meni se desi da na 11,6" ekranu iskoči neki prozor, a njegova veličina, rezolucija je takva da dugme za zatvaranje prozora bude van ekrana, A nema klizače da se poruka pomjera da se dođe do dugmeta za zatvaranje. Onda se treba snaći kako zatvoriti taj prozor. Ili popunjavaš neku formu koju želiš poslati i dugme za OK van ekrana. Programer napravio da radi sa najmanjom veličinom ekrana 15,6" i svaki manji ekran ima problem. Doduše, sa FHD ekranom možda ne bude tih problema. Kod mene je rezolucija ona od 1330x600 ili kako već ide, nije ni 1280x720, kamoli 1920x1080.

To je jedino šta bi meni bio problem. Ali, rekavši to, ja ovaj svoj od 11,6" kada budem mijenjao mijenjam za neki od 12,5-13,3" :lol: Meni treba što manji i lakši za nošenje, 15,6" mi je prevelik i pretežak.

Meni izgleda pristojno, Kako vidim na Microsoft stranici procesor može za WIN11. Ako su ostale svari za WIN11 ispunjene (harver, BIOS itd), a ti ga želiš, to je OK.

Slažem se da je 16 GM RAM sa malo slabijim procesorom bolje od 8 GB sa malo boljim procesorom. Jedino pitanje je želiš li WIN 11. Ako želiš, ovaj Intel može, provjeti AMD. Ako i AMD može, onda kupi ili ovaj AMD sa više RAM-a ili dokupi RAM za Intel (ako dozvoljava dopunu). Ako ne može WIN11 na AMD, a ti želiš, onda je sve jasno, Intel je izbor.

Neću o baterijama više :lol:
Hakiz

#2162 Re: Laptop - šta kupiti?

Post by Hakiz »

moonco wrote: 16/09/2025 13:31
Spoiler
Show
Spoiler
Show

Najbolje da nadogradi bateriju ako mu treba za mobilnost. Svaka baterija je potencijalna bomba i eksploziv :mrgreen: :roll:

neko će gledati koliko imaš mAh, koliko imaš punjenja ciklusa, koje je godište, gdje je proizvedena :lol:
Men zadržalo 20 minuta na Frakfurtu. Stavlja mi laptop pod neke mikroskope, provjerava, gleda. Rekoh, da ga uključim? Kaže on, neka, ja ću po svom. Poslije 20 mniuta zove policajca, policajac kaže, uključi laptop, uključim, radi, policajac kaže, možete slobodno ići.

Šta me je onaj levat držao 20 minuta, ko zna :lol:

Doduše, otpada gumena obloga sa laptopa koliko je star, osušila se, krta i otpada. Vjerovatno je bilo sumnjivo to što je toliko star, konta jadnik ko još tako star laptop nosi sa sobom i ne stidi se pokazati ga :lol:

U Rimu nije trebalo ni vaditi laptop iz ruksaka, samo prođeš :shock:
nivla

#2163 Re: Laptop - šta kupiti?

Post by nivla »

tu su negdje oba laptopa, na oba se moze instalirati windows 11 s tim da ovaj ryzen nije zvanicno podrzan ali to se rjesava sa bypasscpucheck u registriju prilikom instalacije
ono sto mi se ne svidja je sto sam rijetko vidio ocuvan latitude laptop u ponudi dok se thinkpad laptopi pa i oni stariji dobro drze kako kozmeticki tako i baterijom
moonco

#2164 Re: Laptop - šta kupiti?

Post by moonco »

Hakiz wrote: 16/09/2025 13:54
Spoiler
Show
:zzzz:
moonco wrote: 16/09/2025 13:31
Spoiler
Show

Men zadržalo 20 minuta na Frakfurtu. Stavlja mi laptop pod neke mikroskope, provjerava, gleda. Rekoh, da ga uključim? Kaže on, neka, ja ću po svom. Poslije 20 mniuta zove policajca, policajac kaže, uključi laptop, uključim, radi, policajac kaže, možete slobodno ići.

Šta me je onaj levat držao 20 minuta, ko zna :lol:

Doduše, otpada gumena obloga sa laptopa koliko je star, osušila se, krta i otpada. Vjerovatno je bilo sumnjivo to što je toliko star, konta jadnik ko još tako star laptop nosi sa sobom i ne stidi se pokazati ga :lol:

U Rimu nije trebalo ni vaditi laptop iz ruksaka, samo prođeš :shock:
Njemačka i njihova policija. Sve isprepadani. Ma gledaju ko je socijala pa njega peglaju. Kontaju neka sirotinja :D klasika pa misle mogu se iživljavati i maltretirati narod. A rijetko su to i Švabe već ovi Rumunija Turska Balkan... ;-)
Last edited by moonco on 16/09/2025 14:07, edited 3 times in total.
moonco

#2165 Re: Laptop - šta kupiti?

Post by moonco »

nivla wrote: 16/09/2025 13:57 tu su negdje oba laptopa, na oba se moze instalirati windows 11 s tim da ovaj ryzen nije zvanicno podrzan ali to se rjesava sa bypasscpucheck u registriju prilikom instalacije
ono sto mi se ne svidja je sto sam rijetko vidio ocuvan latitude laptop u ponudi dok se thinkpad laptopi pa i oni stariji dobro drze kako kozmeticki tako i baterijom
Ih...i ja bih za tri stoje i nešto neki Thinkpad 13-14" 16 gb rama :D mada za ove pare nije loš ni Dell. Najaču plastiku ima Thinkpad :D iako je i Dell tvrd.
nivla

#2166 Re: Laptop - šta kupiti?

Post by nivla »

moonco wrote: 16/09/2025 14:03
nivla wrote: 16/09/2025 13:57 tu su negdje oba laptopa, na oba se moze instalirati windows 11 s tim da ovaj ryzen nije zvanicno podrzan ali to se rjesava sa bypasscpucheck u registriju prilikom instalacije
Ih...i ja bih za tri stoje i nešto neki Thinkpad 13-14" 16 gb rama :D mada za ove pare nije loš ni Dell. Najaču plastiku ima Thinkpad :D iako je i Dell tvrd.
https://olx.ba/artikal/68269623#
https://olx.ba/artikal/68700619#
ili kome nije zao ovo je beton ali za 600km
https://olx.ba/artikal/68827272#
mozda ima negdje i jeftinije ali laptopi su vrh
moonco

#2167 Re: Laptop - šta kupiti?

Post by moonco »

nivla wrote: 16/09/2025 14:19
Jeste fino izgledaju ali nema garancije. A polovno.
nivla

#2168 Re: Laptop - šta kupiti?

Post by nivla »

moonco wrote: 16/09/2025 14:26

Jeste fino izgledaju ali nema garancije. A polovno.
ovaj od 600 ima 12 mjeseci garancije, i ovo prodaju firme i daju 6-12 mjeseci, ali kad to nije do sad krepalo nece ni u sljedece 3 godine
i u dopper-u je ovo polovno, ali kazem ti ko neko ko to pomalo preprodaje i nabavlja direktno da su dell rijetko kad ocuvani jer su jeftiniji materijali kucista od lenova, lenovo nisam vidio nikad laptop od ovog sto mi je proslo kroz ruke da izgleda kao da je stajao na kisi vjetru i suncu u smjenama kao sto to izgledaju dell
hp x360 polovni su isto dobri i kvalitetni ali na prvom mjestu thinkpadi 480 490 380 390, t14, t14s, to sve zna izgledati kao da nije ni koristeno jer su materijali definitivno top
Sanjarko

#2169 Re: Laptop - šta kupiti?

Post by Sanjarko »

Ja nedavno vidio dobar Lenovo neki za 1000+ KM, mislim da mu je cijena 1400, ali ne dam ja svoj ovaj HP neki i izgleda je i dalje on na cijeni i to za 100+ KM čak poskupio.

1150 je izgleda isti ili sličan.
kabal1337

#2170 Re: Laptop - šta kupiti?

Post by kabal1337 »

-8ma generacija lose ( staro ) plus precijenjeno.
zadnji je dobar ali je realno precijenjen.
nivla

#2171 Re: Laptop - šta kupiti?

Post by nivla »

t14 je relativno nov laptop i ok mu je cijena u odnosu na nov, trajnost baterije i kvaliteta izrade prevazilaze laptope
ovo je naravno biznis laptop i nije cilj da bude top graficka kartica ali sveukupno je nesto najbolje sto mozes kupiti, vjerovatno ima i jeftinije po oglasima
ja sam nov kupio od lika koji ga je dobio ko kompenzaciju kad se tek pojavio za 1200 km, laptopu i dalje baterija traje po 6h, sa i5 10. generacije, cijena novog je bila cca 3000km kod nas u radnjama
EliasVeskot

#2172 Re: Laptop - šta kupiti?

Post by EliasVeskot »

Jucer sam se nakon kratke nezgode sa kafom morala oprostiti sa svojim Dell-icem. Ruku na srce vjerno mi je sluzio 3 godine, baterija je bila top iako sam ga kupila kao refurbished, bio je bez packe. Sad ljudi nemam pojma sta da kupim, sa 3 djece i mackom ne zelim rizikovati sa novim laptopm ali treba mi pouzdana mašina na koju cu kad zatreba moći instalirati Adobe, imam desktop masinu za zahtjevnije da ne bude zabune, međutim ja sam skroz ispala iz fazona što se tiče konfiguracija jer sam napravila baš dugu pauzu u poslu i nema m više mentalne koncentracije da se bakćam i istražujem pa bi mi jako koristila preporuka zajednice.
- dakle Trazim laptop da se poklope zvijezde ovim redom
- grafika / procesor
- disk najmanje 256
- ekran ne manji od 15"
- tezina i prenosivost mi nisu toliko bitni,
- budzet do 700.
Gledala sam Dell, u mediamarketu nemaju neki izbor, oni sa stranice nemaju, ako ima neko preporuku, bila bih jako zahvalna :kiss:
kabal1337

#2173 Re: Laptop - šta kupiti?

Post by kabal1337 »

EliasVeskot wrote: 26/09/2025 07:21 Jucer sam se nakon kratke nezgode sa kafom morala oprostiti sa svojim Dell-icem. Ruku na srce vjerno mi je sluzio 3 godine, baterija je bila top iako sam ga kupila kao refurbished, bio je bez packe. Sad ljudi nemam pojma sta da kupim, sa 3 djece i mackom ne zelim rizikovati sa novim laptopm ali treba mi pouzdana mašina na koju cu kad zatreba moći instalirati Adobe, imam desktop masinu za zahtjevnije da ne bude zabune, međutim ja sam skroz ispala iz fazona što se tiče konfiguracija jer sam napravila baš dugu pauzu u poslu i nema m više mentalne koncentracije da se bakćam i istražujem pa bi mi jako koristila preporuka zajednice.
- grafika / procesor
- disk najmanje 256
- ekran ne manji od 15"
- budzet do 700.
Gledala sam Dell, u mediamarketu nemaju neki izbor, oni sa stranice nemaju, ako ima neko preporuku, bila bih jako zahvalna :kiss:
novo, polovno?
EliasVeskot

#2174 Re: Laptop - šta kupiti?

Post by EliasVeskot »

kabal1337 wrote: 26/09/2025 20:13
EliasVeskot wrote: 26/09/2025 07:21 Jucer sam se nakon kratke nezgode sa kafom morala oprostiti sa svojim Dell-icem. Ruku na srce vjerno mi je sluzio 3 godine, baterija je bila top iako sam ga kupila kao refurbished, bio je bez packe. Sad ljudi nemam pojma sta da kupim, sa 3 djece i mackom ne zelim rizikovati sa novim laptopm ali treba mi pouzdana mašina na koju cu kad zatreba moći instalirati Adobe, imam desktop masinu za zahtjevnije da ne bude zabune, međutim ja sam skroz ispala iz fazona što se tiče konfiguracija jer sam napravila baš dugu pauzu u poslu i nema m više mentalne koncentracije da se bakćam i istražujem pa bi mi jako koristila preporuka zajednice.
- grafika / procesor
- disk najmanje 256
- ekran ne manji od 15"
- budzet do 700.
novo, polovno?
Polovno
Sanjarko

#2175 Re: Laptop - šta kupiti?

Post by Sanjarko »

Ko sada ima najbolji "cip" od proizvodzaca, graficki i procesor valjda. Kod mene neki rajzen, amd, nisam siguran koja verzija ali tada je bio zvjerka, a jeftino placen u Koroni na akciji tada bio 1 000 KM. 16 GB ram, 500 GB rom, 15 ili 16 inca je ekran, srednje velicine je uglavnom, a okvir je od plastike ali nekakve cudne, jaka pravo, silver boje baca izgledom na aluminij, 2 i pol godine je star vec i nema sto sta, sta treba da ima za windows 11.

Mislio sestri ovaj dati, a kupiti sebi novi, neki bolji amd graficka i procesor, opet i slican ovom, hp brend je, ali sve je iz Kine, bas sve od laptopa do punjaca.
Post Reply