dacha bosanac wrote: ↑24/09/2025 20:26
Chloe wrote: ↑24/09/2025 20:23

Kako je lijep .... Ljubičasti je lijep, imam ga, ali crveni je top ...
Obzirom koliko ih je na ljubičastom, mogu misliti šta ih je na crvenom ako je medonosniji ...

potražit ću ga u Hr i Slo, ali i sjeme obavezno.
Kupovala sam sadnice lavande, ružmarina, kadulje, pola se nije primilo,. Onda sam sijala, i te moje su daleko jače i bolje.
Ma na oba ima pčele brdo. Ja ću ovih dana dobiti sadnicu tog crvenog. Njega u BiH nema nigdje kupiti. U Hr i Srbiji ima, ali slabo ima sjemena. Većinom sadnice. Ja sam sadio isto lavandu i ruzmarin, kao i neki kaliopsteri (valjda se tako zove) i fino mi se primilo, mada moram da odradim još par stvari da bi skroz bujalo.
Sve sam isprobavala kao pripremu za to što ti radiš.
A samo mađarski bagrem ubačen na sredinu, jer se brzo širi, da ne ide drugima i ne pravim probleme, bagremova šuma i kestenar su malo odvojeni, a 25 duluma je zemlje, čuda se mogu praviti sa medonosnim biljkama, da je vremena.
Maštam o velikom komadu pokrivenom lavandom ... Ne samo zbog pčela nego i zbog ljepote prizora ...
E da, kod nas sam ove godine prvi put vidjela dva polja suncokreta ( niskog) na nekoliko duluma zemlje, sve od istog gazde
Malo sam istraživala okololo tih polja, nema nijednog pčelinjaka, bilo mi je došlo da potražim vlasnika i ponudim saradnju.