Pčelarstvo

Očuvanje čovjekove okoline.
Post Reply
pčelar
Posts: 429
Joined: 10/11/2007 00:20

#1 Pčelarstvo

Post by pčelar » 02/12/2007 22:49

zzz
Last edited by pčelar on 02/03/2012 21:24, edited 1 time in total.


User avatar
Nosferatu
Posts: 2158
Joined: 04/08/2006 03:34
Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free

#2

Post by Nosferatu » 03/12/2007 02:42

Pa evo za pocetak, ispricaj nam odkud ti u pcelarstvu?

Moj je otac pohadjao seminare o pcelarstvu pred rat, planirao je krenuti s malo i do penzije da ima solidan hobi ali to se nije nikad materijaliziralo zbog rata. Mada se ja nikad nisam bavio s tim, pcele me fasciniraju zaista. Nema cisceg bica, radnijeg, koje o sebi i pri sebi od pcele.

O njima bi se moglo pricati na dugo i na siroko, ali eto, u zadnje vrijeme se prica dosta o bolestima pcela, i o tome kako nestaju cijelokupni rojevi istih, barem u USA, i onda ih pronalaze, uginule.

Pa napisi koju o tome. Meni nije jasna ni struktura u pcelinjaku tj. pretpostavljam da postoji samo jedna matica. E sad, ta matica valjda se podmladuje, jel tako? I sta biva s tom pcelom, kako se dakle, i kad odvaja mlada matica od stare matice da joj nebi bila konkurencija? I koliko cesto se podmladuje kosnica? Da li mozes zamjeniti matice, bez problema, npr, staru izvaditi i ubaciti mladu? Da li se to zna, jos u samo zacecu sta ce i koja ce pcela biti ili ne?

Pisi sta god mislis da bi bilo interesatno procitati ljudima koji jedu med, a ne znaju mnogo o pcelama. Takodje me interesuje da li postoji alkoholno pice od meda? Pitam samo onako informativno jer vecina alkohola je fermentiran secer, a med je prvi secer u cistoj formi na kojeg je covjek naisao, u prirodi, valjda. Mada ja nisam nikad naisao na taj napitak, ali mi se cini logicno da postoji.

User avatar
uvjek dobar gost
Posts: 7109
Joined: 12/12/2005 14:51
Location: blizu Merkura

#3

Post by uvjek dobar gost » 03/12/2007 09:59

Ja te molim, kao čovjek koji ima određeno znanje i kontakt izvjestan sa pčelarima u Kantonu Goražde, oko Vareša i Sarajeva, Višegrada, Foče i Rudog... da mlađoj populaciji objasniš da mogu solidno zaraditi od pčelarstva, naravno kad steknu potrebno iskustvo i kad budu imali određeni brok košnica...
Populaciji mladoj prezentiraj da na ovaj način mogu živjeti od svoga rada i još jedna djelatnost uz ovu bi im pomogla da solidno zarađuju....
Naravno nema bogaćenja preko noći, ali uz rad, ljubav, trud i zalaganje može se ostvariti prihod po košnici... onako solidan.

Cober
Posts: 917
Joined: 14/05/2005 03:26

#4

Post by Cober » 03/12/2007 10:58

Pčelar srdačan pozdrav i bravo za temu. Volio bih ako bi nam mogao napisati svoja saznanja o mogučim štetnim sastojcima u medu na našem tržištu i kako to zasigurno izbjeći prilikom kupovine meda. Mislim na bolesti pčelinjih društava koje se kod nas tretiraju na nezdrav i škodljiv način raznim otrovima koji su zabranjeni za tretiranje pčelinjih društava u EU, a kod nas široko zastupljeni, umjesto prirodnim ali i puno skupljim putem poput mravlje kiseline i sl. Da li kod nas postoje pčelari koji na zdrav način, i zbog sebe i svoje familije kao konzumenata meda, ali i zbog savjesti prema drugim potrošačima kojima prodaju svoj proizvod, tretiraju svoje pčele pri liječenju med na takav neškodljiv način? Kako doći do takvih saznanja? Postoji li validan certifikat poput "zdrava hrana" koji bi zaista ukazao na netretiranje pčelinjih oboljenja takvim otrovima koji se zadržavaju u medu i dugotrajnom konzumacijom mogu dovesti do ozbiljnih oboljenja? Unaprijed hvala na diskusiji i odgovorima.

Pozdrav

User avatar
janje_
Posts: 1444
Joined: 05/04/2007 14:05

#5

Post by janje_ » 03/12/2007 14:18

moj je otac pcelar, i uz njeg sam i ja ponesto naucio. stalno hoda po nekim seminarima, i sto se tice nezdravih sastojaka u medu, na to se polaze puno paznje u zadnjih par godina. pcelari se instruiraju kako da tretiraju baje protiv varoe, krecnog legla, itd, a da pri tom ne "zagade" med.

cini mi se da je u opticaju oksalna i mravlja kiselina. ne znam sad sto posto kako, ali znam da to nesto se radi u jesen i da je tad berba vec zavrsena.

---

a pcelarstvo je jedan jako smirujuci hobi. tu nema naglih pokreta, nervoze i sl. prava meditacija. nezgodno je samo kad baja udje u nogavicu.uhhh

pčelar
Posts: 429
Joined: 10/11/2007 00:20

#6

Post by pčelar » 03/12/2007 21:00

Nosferatu wrote:Pa evo za pocetak, ispricaj nam odkud ti u pcelarstvu?

Moj je otac pohadjao seminare o pcelarstvu pred rat, planirao je krenuti s malo i do penzije da ima solidan hobi ali to se nije nikad materijaliziralo zbog rata. Mada se ja nikad nisam bavio s tim, pcele me fasciniraju zaista. Nema cisceg bica, radnijeg, koje o sebi i pri sebi od pcele.

O njima bi se moglo pricati na dugo i na siroko, ali eto, u zadnje vrijeme se prica dosta o bolestima pcela, i o tome kako nestaju cijelokupni rojevi istih, barem u USA, i onda ih pronalaze, uginule.

Pa napisi koju o tome. Meni nije jasna ni struktura u pcelinjaku tj. pretpostavljam da postoji samo jedna matica. E sad, ta matica valjda se podmladuje, jel tako? I sta biva s tom pcelom, kako se dakle, i kad odvaja mlada matica od stare matice da joj nebi bila konkurencija? I koliko cesto se podmladuje kosnica? Da li mozes zamjeniti matice, bez problema, npr, staru izvaditi i ubaciti mladu? Da li se to zna, jos u samo zacecu sta ce i koja ce pcela biti ili ne?

Pisi sta god mislis da bi bilo interesatno procitati ljudima koji jedu med, a ne znaju mnogo o pcelama. Takodje me interesuje da li postoji alkoholno pice od meda? Pitam samo onako informativno jer vecina alkohola je fermentiran secer, a med je prvi secer u cistoj formi na kojeg je covjek naisao, u prirodi, valjda. Mada ja nisam nikad naisao na taj napitak, ali mi se cini logicno da postoji.
Pčelarstvom se bavim od kraja agresije na BiH slučajno sjedio sa jaranom on pošao kod drugog jarana i tako naiđem na pčelara, oko njega zujanje a poslije rata insanu ništa još nije bilo potaman tako se ja odmah što kažu zaljubio na "prvi pogled" Puno sam odlazio kod tog momka uzimao literature i čitao i počeo i sam...
U pčelinjem društvu po pravili postoji samo jedna matica, u ljetnom periodu oko 1-2 hiljade trutova i desetine hiljada pčela radilica. Svi oni imaju svoj zadatak i tačno znaju u svako doba godine, mjeseca, dana šta im je raditi a svima "komanduje" matica pomoću svojih feromona mirisne tvari. Matica se može zamjeniti prirodnim putem rojenjem ili vještačkim putem također izbacivanjem stare matice a ubacivanjem matičnjaka ili oplođene mlade matice ali za toi treba iskustvo. Po pravili se svake dvije do tri godine mijenja stara matica a unosi nova radi rentabilnosti društva.
To što se dešava u USA ne znam čitam u literaturi mižda je to sve odraz globalnog zatopljavanja, u atmosferi je mnogo energije... ne znam kod na su BiH hvala bogu dragom one standardne bolesti, varoa, nozemoza, krečno leglo...
Ja sam anti-alkoholičar pa ne znam to praviti ali neki ljudi prave, ma prave ljudi i med falsh naravno ali i to treba znati jer kad kupuješ med treba da zbnaš šta kupuješ. Lijep pozdrav. Pčelar

Leonid Breznjev
Posts: 5302
Joined: 04/11/2006 03:32
Location: Kamenskoje

#7

Post by Leonid Breznjev » 03/12/2007 21:06

@pcelar :thumbup: samo nastavi!
pisi nam sve sto znas o pcelarstu! takodjer te i ja molim da ne zaboravis aspekt koji je @uvijek dobar gost naveo!

pčelar
Posts: 429
Joined: 10/11/2007 00:20

#8

Post by pčelar » 03/12/2007 21:09

uvjek dobar gost wrote:Ja te molim, kao čovjek koji ima određeno znanje i kontakt izvjestan sa pčelarima u Kantonu Goražde, oko Vareša i Sarajeva, Višegrada, Foče i Rudog... da mlađoj populaciji objasniš da mogu solidno zaraditi od pčelarstva, naravno kad steknu potrebno iskustvo i kad budu imali određeni brok košnica...
Populaciji mladoj prezentiraj da na ovaj način mogu živjeti od svoga rada i još jedna djelatnost uz ovu bi im pomogla da solidno zarađuju....
Naravno nema bogaćenja preko noći, ali uz rad, ljubav, trud i zalaganje može se ostvariti prihod po košnici... onako solidan.
zzz
Last edited by pčelar on 02/03/2012 21:25, edited 1 time in total.

pčelar
Posts: 429
Joined: 10/11/2007 00:20

#9

Post by pčelar » 03/12/2007 21:24

Cober wrote:Pčelar srdačan pozdrav i bravo za temu. Volio bih ako bi nam mogao napisati svoja saznanja o mogučim štetnim sastojcima u medu na našem tržištu i kako to zasigurno izbjeći prilikom kupovine meda. Mislim na bolesti pčelinjih društava koje se kod nas tretiraju na nezdrav i škodljiv način raznim otrovima koji su zabranjeni za tretiranje pčelinjih društava u EU, a kod nas široko zastupljeni, umjesto prirodnim ali i puno skupljim putem poput mravlje kiseline i sl. Da li kod nas postoje pčelari koji na zdrav način, i zbog sebe i svoje familije kao konzumenata meda, ali i zbog savjesti prema drugim potrošačima kojima prodaju svoj proizvod, tretiraju svoje pčele pri liječenju med na takav neškodljiv način? Kako doći do takvih saznanja? Postoji li validan certifikat poput "zdrava hrana" koji bi zaista ukazao na netretiranje pčelinjih oboljenja takvim otrovima koji se zadržavaju u medu i dugotrajnom konzumacijom mogu dovesti do ozbiljnih oboljenja? Unaprijed hvala na diskusiji i odgovorima.

Pozdrav
Cober na žalost u našoj državi ne postoji zakon o pčelarstvu i zato je takvo šarenilo tako da je jedini način da budeš siguran da li je med čist ili kancerozan taj da na nekom institutu a to možeš u Sarajevu na Veterinarskom fakultetu i Poljoprivrednom zavodu provjeriti na analizi pored određivanja vrste meda da se utvrdi da li je u njemu prisutno još nekih materija, teških metala...Ovo radi naravno onaj ko kupuje više meda, ali onaj ko kupuje više meda odlazi na pčelinjak i gleda gdje se nalazi taj pčelinjak, da li je blizi ceste, grada, tvornice... da li postoji oprema za vrcanje, kakve su košnice. Postoje tačno određeni dozvoljeni lijekovi za liječenje pčela ali su mnoogo jeftiniji oni na crno i neispitani i u medu se takvi "lijekovi" zadržavaju kao što je dimljenje Varolikom. Najispravnije je ići mravljom i oxalnom kiselinom a u ljetnom periodu samo i jedino građevnjacima ako znaš šta je to i kako se radi. Kad kupuješ kupuj kod provjerenih prijatelja, i neboj se. Svako dobro Pčelar

pčelar
Posts: 429
Joined: 10/11/2007 00:20

#10 Pčelarstvo

Post by pčelar » 03/12/2007 21:34

Janje ne bi bilo loše da i ti sa ocem malo počneš da obilaziš te seminare pogotovo ako si mlađa osoba jer pčelarstvo zaista jeste smirujuće i nahnjujuće zanimanje jer pčele ne vole galamu, mirise ni loše ni dobre, lupanje, brze pokrete, žurbu, nervozu...
Uglavnom bavljenje pčelarstvom čovjek se "ibreti" čudi kako tako malo stvorenje a tako čisto, radino, rade udruženi u zajednicu, samo "jedan šef" matica niko nikog ne gura tamo se ovo je moje nije tvoje zaista savršen sklad i harmonija pa onda gradnja saća, sakupljanje nektara, polena, propolisa. Ja nisam hvala bogu alergičan pa sam pustim da me pčele preko ljeta "bockaju" po nigama i rukama jer je pčeljinji otrov lijek i ja imam svoju "apoteku" Nadam se da ćeš razmisliti i ti o pčelarstvu i jednog dana biti bolji od svog oca. Sretno.

pčelar
Posts: 429
Joined: 10/11/2007 00:20

#11

Post by pčelar » 03/12/2007 21:47

Arslan wrote:@pcelar :thumbup: samo nastavi!
pisi nam sve sto znas o pcelarstu! takodjer te i ja molim da ne zaboravis aspekt koji je @uvijek dobar gost naveo!
Hvala Arslane obećao sam administratorima da hoću. :-D

User avatar
Salko sto je u vodu skako
Posts: 4319
Joined: 10/02/2006 11:59
Location: Nemila kod Zenice

#12 Re: Pčelarstvo

Post by Salko sto je u vodu skako » 05/12/2007 01:17

pčelar wrote:Pčelarstvo je jedno plemenito zanimanje koje se bavi raznim aktivnostima oko pčela danas možda najplemenitijeg stvorenja koje je svoje mjesto našlo i u Kur!anu časnom u suri El-Nahl. Ne znam za početak šta bih vam pisao jer ne znam ima li još pčelara na forumu pa za početak samo da kažem da je mnogostruko veća korist pčela kao oprašivača raznih vrsta biljaka cvjetnica nego sami pčelinji proizvodi koji su također dragocjeni (med, vosak, propolis, matična mliječ, pčelinji otrov). Volio bih ukoliko nekog nešto zanima da pita pa ako ja ne budem znao tražićemo nekog ko zna. Vaš pčelar. :sleep:
mene interesuje da li pcele jedu med koji naprave? :arrow: :zoka:

User avatar
uvjek dobar gost
Posts: 7109
Joined: 12/12/2005 14:51
Location: blizu Merkura

#13 Re: Pčelarstvo

Post by uvjek dobar gost » 05/12/2007 10:41

Salko sto je u vodu skako wrote:
pčelar wrote:Pčelarstvo je jedno plemenito zanimanje koje se bavi raznim aktivnostima oko pčela danas možda najplemenitijeg stvorenja koje je svoje mjesto našlo i u Kur!anu časnom u suri El-Nahl. Ne znam za početak šta bih vam pisao jer ne znam ima li još pčelara na forumu pa za početak samo da kažem da je mnogostruko veća korist pčela kao oprašivača raznih vrsta biljaka cvjetnica nego sami pčelinji proizvodi koji su također dragocjeni (med, vosak, propolis, matična mliječ, pčelinji otrov). Volio bih ukoliko nekog nešto zanima da pita pa ako ja ne budem znao tražićemo nekog ko zna. Vaš pčelar. :sleep:
mene interesuje da li pcele jedu med koji naprave? :arrow: :zoka:
Jedu, mada jedino vrijeme kad se to primjeti je zima... otprilike 50% napravljenog meda u jednoj sezoni pčelama treba ....

pčelar
Posts: 429
Joined: 10/11/2007 00:20

#14 Re: Pčelarstvo

Post by pčelar » 05/12/2007 21:21

uvjek dobar gost wrote:
Salko sto je u vodu skako wrote:
pčelar wrote:Pčelarstvo je jedno plemenito zanimanje koje se bavi raznim aktivnostima oko pčela danas možda najplemenitijeg stvorenja koje je svoje mjesto našlo i u Kur!anu časnom u suri El-Nahl. Ne znam za početak šta bih vam pisao jer ne znam ima li još pčelara na forumu pa za početak samo da kažem da je mnogostruko veća korist pčela kao oprašivača raznih vrsta biljaka cvjetnica nego sami pčelinji proizvodi koji su također dragocjeni (med, vosak, propolis, matična mliječ, pčelinji otrov). Volio bih ukoliko nekog nešto zanima da pita pa ako ja ne budem znao tražićemo nekog ko zna. Vaš pčelar. :sleep:
mene interesuje da li pcele jedu med koji naprave? :arrow: :zoka:
Jedu, mada jedino vrijeme kad se to primjeti je zima... otprilike 50% napravljenog meda u jednoj sezoni pčelama treba ....
zzz
Last edited by pčelar on 02/03/2012 21:26, edited 1 time in total.

pčelar
Posts: 429
Joined: 10/11/2007 00:20

#15 PČELARSTVO

Post by pčelar » 05/12/2007 21:52

RASE MEDONOSNE PČELE
U Evropi postoje četiri rase medonosnih pčela koje se međusobno razlikuju po boji, građi tijela i ponašanju.Pčelari koji se bave raznim selekcioniranjima tj vještački pokušavaju da dobiju i dobijaju i neke ukrštene verijetete. Poznate četiri rase pčela koje su u cijelom svijetu priznate su:
1. Kranjska med. pčela, Apis mellifera carnica
2. Italijanska med. pčela, Apis mellifera ligustica
3. Kavkaska med. pčela, Apis melifera caucasica
4. Tamna evropska pčela, Apis mellifera
Na našim područjima živi Kranjska medonosna pčela čiji je latinski naziv Apis mellifera carnica Polmm(Sva živa bića biljke i životinje imaju latinsko ili grčko ime i to je prvi uveo Karl Linne Švedski prirodnjak tako da u cijelom svijetu su imena jednistvena)
Kranjska medonosna pčela je dobila ime po Kranju gradić pored Ljubljane gdje je prvi put ova rasa opisana. Inače po svom izgledu pripada grupi tamnih pčela izduženog tijela sa sivkastim bjeličastim dlačicama. Izdržljiva je na hladnoću i otporna prema bolestima, Ima jak proljetni razvoj i jako izražen instinkt za sakupljanjem hrane.Možda jedini nedostatak je nešto jači rojevi nagon i raniji prestanak legla u jesen. Na saću je jako mirna, i kao i druge rase ne podnose lupanje, galami, mirise, previše zadimljavanja, već mirne pčelare.
Italijanska rasa je prisutna na Apeninskom poluotoku i razlikuje se od naše Kranjske po dva do tri žuta prstena pa izgledaju kao da su "žute" boje i prema nekim istraživanbjima rađenim na USK kod nas je ove rase svega oko 2% dok je 98% Kranjska medonosna pčela.
Kavkaska pčela je porijeklom iz Gruzije i gornjeg Kavkaza odlikuje se po tome što izdržavaju jako niske temperature.
Prema nekim svjetskim istraživanjima naša Kranjska medonosna pčela dobila je najviše ocjene.
Pčele rade po principu svi za jednog-jedan za sve i od pčela bi ljudi svakako mogli da nauče mnogo o redu, radu, disciplini, higijeni, ekologiji, ekonomiji...

pčelar
Posts: 429
Joined: 10/11/2007 00:20

#16 PČELARSTVO

Post by pčelar » 05/12/2007 22:26

PČELINJE DRUŠTVO:
U jednom osrednje razvijenom pčelinjem društvu nalazi se jedna matica, u ljetnom periodu dvije do tri hiljade trutova i nekoliko desetina hiljada pčela radilica.
MATICA je spolno razvijena ženka što znači da samo ona može polagati oplođena jaja iz kojih se izlegu pčele radilice i neoplođena jaja iz kojih se izlegu prema potrebi trutovi.Može živjeti nekoliko godina ali je obično pčelari zamjenjuju mladom oplođenom maticom svake dvije do tri godine radi boljeg i bržeg polaganja jaja od čega zavisi razvoj zajednice. Matica je nešto duža od pčela radilioca i može se primjetiti ali iskusan pčelar zna u svako doba otprilike gdje se i na kojem okviru(ramu) matica nalazi. Ima žaoki koju koristi samo ukoliko se pojavi "druga" mlada neoplođena matica koju ona instinktivno mora riješiti jer u jednoj pčelinjoj zajednici po pravilu postoji samo jedna matica osim u slučaju tzv. tihe zamjene matice kad jedno vrijeme borave dvije stara i mlada matica.U slučaju da društvo ostane bez matice pčele će pokušati izvesti novu ali ako ne uspiju a to mogu samo od radiličnog legla starog najviše do tri dana, u tom slučaju pčele radilice aktiviraju svoje jajnike i polažu neoplođena jaja i takve matice se nazivaju "LAŽNE MATICE" i ovakvo društvo je osuđšeno na propast ako pčelar ne interveniše brzo.
PČELE RADILICE:
Broj pčela rdilica se mjenja tokom godine i najveći je u toku glavne paše ali to opet zavisi od pčelara koliko forsira razvoj zajednice. Tokom sezone u ljetnom periodu pčele radilice žive 4-5 sedmica a tokom zime 4-6 mjeseci. Korist pčela radilica za ljude je u proizvodnji pčelinjih proizvoda: meda, polenovog praha, propolisa, matične mliječi, voska i pčelinjeg otrova ali svakako korist pčela je mnogostruko veća u oprašivanju biljaka.
TRUTOVI
Kod nekih pčelara oni "nemaju simatije" ali svakako i oni imaju svoju ulogu u pčelinjem društvu. Za njih je nepovoljno što oni kao pčele radilice nemaju žaoke da se brane, nemaju korpice na nogama za sakupljanje polena, ali ni žlijezde za lučenje mliječa, i jezik im je kratak pa ne mogu sakupljati nektar. Njihova uloga jeste u tome što oni svojim prisustvom utiču na rad same zajednice i održavaju pčelinje društvo u jakom biološkom ritmu, i naravno njihova glavna uloga je sparivenje sa maticom što opet znači opstanak pčelinjeg društva, i na žalost kako se približava zima pčele ih istjeravaju iz košnica kako bi njima ostalo dovoljno hrane preko zime(malo okrutno al u pitanju je opstanak) :zzzz:

Leonid Breznjev
Posts: 5302
Joined: 04/11/2006 03:32
Location: Kamenskoje

#17

Post by Leonid Breznjev » 06/12/2007 04:19

:thumbup: to pcelaru, nadam se da cemo moci jednom probati i rezultate tvog truda! (plaho volim med)

User avatar
Bumbar
Posts: 5642
Joined: 06/04/2005 10:46
Location: suncan dan :S

#18

Post by Bumbar » 06/12/2007 09:15

odlicna tema :D

nelo
Posts: 227
Joined: 04/12/2006 22:58

#19

Post by nelo » 06/12/2007 09:30

Da li je moguce vizuelno prepoznati pravi med, npr. ja hocu da kupim i gledam vishe tegli meda?
da li uzeti onaj koji izgleda kao maslo ili onaj sto je vishe tecan, iako pretpostavljam da je agregatno stanje meda ovisi o temperaturi u kojoj se cuva, i na koji bi nacin neko sa iskustvom donio odluku po ovom pitanju.
Dakle cisto par savjeta za obicne smrtnike, a ovo je bitna stvar jer se susrecem sa ovim problemom vise puta godisnje.....
Unaprijed Hvala!!!!

User avatar
Citizen-X
Posts: 1533
Joined: 27/04/2007 13:42
Location: Niodaklevci, BlackField - Nidjezemska

#20

Post by Citizen-X » 06/12/2007 09:58

Moram priznati, obzirom na opis, da sam odmah pozelio da se bavim ovim hajdemo reci hobijem.

Meni takvo nesto i treba, da se moze pristojno zivjeti, solidno i smireno, samo treba fin komad zemlje i nesto novca da se pokrene.

A kad sam vec kod novca, koliko treba da se ulozi i sta je potrebno uopste da bi se zapocelo sa pcelarstvom.

Inace mene jako fascinira ta mogucnost zivljenja od onoga sto priroda daje, neizmjerno volim ono sto je od Boga dato, koliko mogu cuvam.
Tema je maestralna, u moru idiotskih. Svaka cast pcelaru, svako ti dobro zelim i ostalim posjetiocima ovog podforuma.

User avatar
uvjek dobar gost
Posts: 7109
Joined: 12/12/2005 14:51
Location: blizu Merkura

#21

Post by uvjek dobar gost » 06/12/2007 10:10

Okvirne cijene koga zanimaju su :
Pčelinje društvo oko 110 KM
Satne osnove 1KG oko 11 KM
Košnice LR oko 90 KM
Ručna vrcaljka za med oko 230 KM

Rentabilnost odnosno neki prihod se osjeti kad se dogura do trideset košnica.

Tema je konkretna

a.basko
Posts: 414
Joined: 26/11/2006 15:54

#22

Post by a.basko » 06/12/2007 10:15

nelo wrote:Da li je moguce vizuelno prepoznati pravi med, npr. ja hocu da kupim i gledam vishe tegli meda?
da li uzeti onaj koji izgleda kao maslo ili onaj sto je vishe tecan, iako pretpostavljam da je agregatno stanje meda ovisi o temperaturi u kojoj se cuva, i na koji bi nacin neko sa iskustvom donio odluku po ovom pitanju.
Dakle cisto par savjeta za obicne smrtnike, a ovo je bitna stvar jer se susrecem sa ovim problemom vise puta godisnje.....
Unaprijed Hvala!!!!
:D mi smo izjelice neznalice...
@pcelar... moze li koji savjet? :)

Qwert
Posts: 1210
Joined: 30/05/2003 00:00
Location: "Gold on Blue"

#23

Post by Qwert » 06/12/2007 14:27

Kazu, da se pravi med mora useceriti. Onaj sto sam ja uzeo nikako :-) i nekako taman...pcelaru... :D

pjega
Posts: 327
Joined: 11/05/2007 11:08

#24

Post by pjega » 06/12/2007 14:51

otac mi se bavi pcelarstvom. pocelo davno nekada kao hobi i sada ide u smjeru da bude nesto vise. moram samo dodati da dok je to veoma interesantan hobi/zanimanje, ima tu puno vise posla nego se cini. nije to u fazonu lovu iz dzepa, kupim kosnice, i sjedim dok one prave med.

to ja samo onako laicki za one koji bi se evenutalno mogli zeznuti pa pomisliti takvo sto. :)

pcelar, mozda bi bilo zanimljivo da nam das mali opis rada, utrosene paznje i vremena i raznih odgovornosti koje ima jedan pcelar prema 'bajicama' :)

paquarette
Posts: 9
Joined: 03/04/2005 01:25

#25

Post by paquarette » 06/12/2007 15:29

Zaista divna tema! Ne znam bas puno o pcelama, iako moj otac ima nekih 10-tak kosnica i pravo ih voli :). Ono sto znam jeste da je posao otvaranja saca i vrcanja meda pravo smirujuci. To i radim svake godine da velikim zadovoljstvom. Inace sam iz juznog dijela nase drzave :), puno pozdrava!

Post Reply