Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

dr_Evil

#28951 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

moimoi wrote: 22/09/2025 09:59 @dr_Evil

Vjerovao ti ili ne :D Bilo je “iiiiiiiiiiii… fuj” i upiranje prstom.
Vjerujem :D

Moras malo vise diplomatska biti oko toga :)
dr_Evil

#28952 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

Bodkin wrote: 22/09/2025 09:51
dr_Evil wrote: 22/09/2025 08:57

Ne, ne prave alternative vani. Nije ispit na faxu isto kao i skola. U skoli imas mogucnost dogovora na ljudskom nivou sa nastavnim osobljem, i vecina ce izaci u susret, sto ne znaci da je to alternativa.

poredis prava imigranata i manjina i naroda koji ovdje zive stoljecima?
Ne znam za imigrante, pricam o expat-ima. I ne, ne poredim, kolegica forumasica rece da ce joj se neko prilagoditi. Ovaj narod, koji zivi ovdje evo od stoljeca sedmog prije krista, svakako ce pronaci zajednicki jezik da se dogovori. Cim malo popuste iz ovih okolnih drzava.
Didier

#28953 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

Bodkin wrote: 22/09/2025 09:47
Didier wrote: 21/09/2025 12:21 Sasvim je okej da je Božić u Sarajevu radni dan, kao što je i u Holandiji Bajram, gdje ima milion muslimana, procentualno više nego katolika u Sarajevu. Tamo u 95% slučajeva vam niko Bajram neće ni čestitati, niti će znati koncept Bajrama.

Druga je stvar što smo mi merhametli, pa to ne radimo komšijama.
citaj sa razumijevanjem. naravno da je ok da je radni dan.

ono sto ti govoris je da trebas otici i objasniti bosnjackim roditeljima i studentima da je ok da u banja luci idu na ispit na bajram i da ne mogu slaviti sa porodicom jer eto, vecina su krscani. i to je ok njihovim sunarodnjacima bosnjacima u glavnom gradu multinacionalne drzave jer su oni tamo vecina. i jos im objasni da je ok da ih se uporedi sa imigrantima na zapadu dok su oni u svojoj drzavi gdje su im generacije predaka zivjele i da trebaju biti sretni ako im lokalna vecina daje neka prava.

kako rekoh, boli vas neka stvar dok ste u vecini i ne znate kako je biti manjina u svojoj drzavi.

i da, da vidis koliki si desnicar, fakultet je ukinuo ispite na vjerske praznike za vrijeme sda. da je sda umjerenija od mene ja bih se dobro zamislio.
Izgleda da ti nisi pročitao s razumijevanjem. Nigdje ja nisam rekao da bih JA to ukinuo da se slavi i obilježava Božić u Sarajevu, samo sam rekao da se ništa ne mora.

Kao što ne moraju na Zapadu ni za Bajram, čak i u sredinama gdje su često muslimani većina, to bude kao i svaki drugi radni dan.
tokio25

#28954 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by tokio25 »

u sarajevu svako ko slavi bozic uksrs vaskrs i sl ne radi na taj praznik
za bajram ne radi institucija ili kompanija zato jer je vecina slavi bajram i ne moze raditi bez toliko radnika
Bodkin

#28955 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

Didier wrote: 22/09/2025 11:29
Didier wrote: 21/09/2025 12:21 Sasvim je okej da je Božić u Sarajevu radni dan, kao što je i u Holandiji Bajram, gdje ima milion muslimana, procentualno više nego katolika u Sarajevu. Tamo u 95% slučajeva vam niko Bajram neće ni čestitati, niti će znati koncept Bajrama.

Druga je stvar što smo mi merhametli, pa to ne radimo komšijama.

ono sto ti govoris je da trebas otici i objasniti bosnjackim roditeljima i studentima da je ok da u banja luci idu na ispit na bajram i da ne mogu slaviti sa porodicom jer eto, vecina su krscani. i to je ok njihovim sunarodnjacima bosnjacima u glavnom gradu multinacionalne drzave jer su oni tamo vecina. i jos im objasni da je ok da ih se uporedi sa imigrantima na zapadu dok su oni u svojoj drzavi gdje su im generacije predaka zivjele i da trebaju biti sretni ako im lokalna vecina daje neka prava.

kako rekoh, boli vas neka stvar dok ste u vecini i ne znate kako je biti manjina u svojoj drzavi.

i da, da vidis koliki si desnicar, fakultet je ukinuo ispite na vjerske praznike za vrijeme sda. da je sda umjerenija od mene ja bih se dobro zamislio.
Izgleda da ti nisi pročitao s razumijevanjem. Nigdje ja nisam rekao da bih JA to ukinuo da se slavi i obilježava Božić u Sarajevu, samo sam rekao da se ništa ne mora.

Kao što ne moraju na Zapadu ni za Bajram, čak i u sredinama gdje su često muslimani većina, to bude kao i svaki drugi radni dan.
ne radi se uopste o obiljezavanju praznika.
i poredjenje muslimana na zapadu i muslimana u bosni nema nikakvog smisla. jedni su u svojoj drzavi stoljecima, drugi su manjina u vecinski krscanskim drzavama
Karikaturist

#28956 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Karikaturist »

Ista prica isti akteri vol.45698
Didier

#28957 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

Bodkin wrote: 22/09/2025 11:32

i poredjenje muslimana na zapadu i muslimana u bosni nema nikakvog smisla. jedni su u svojoj drzavi stoljecima, drugi su manjina u vecinski krscanskim drzavama
Ne znam jesi li čitao išta od istorije, ali te se stvari već stoljećima mijenjaju. Ko je bio većina, sad je manjina, i obrnuto. Uostalom, biti negdje većina ili manjina ne bi trebalo da išta znači, civilizacijski je napredak razumjeti drugog i drugačijeg, znati nešto o njemu/njoj, i cijeniti ono što je toj osobi važno.

Ali ovdje se vraćamo na istu priču koja se može preslikati na mnoge druge teme. Našim ljudima je primitivizam da sutra ukinemo obilježavanje Božića ili Uskrsa u Sarajevu, a obrnuto im je skroz okej da idu raditi na Bajram po Njemačkoj, Holandiji i sl., jer to su kao većinski hrišćanske zemlje. Pa i Bosna je većinski muslimanska, ali kako rekoh, civilizacijski je napredak kada i manjini daš nekakva prava.

I opet ne razumijem kakve veze imaju konstitutivni narodi s religijama. To što smo mi to izjednačili ne znači da je normalno.

Btw, Holandija je većinski ateistička zemlja, a ne hrišćanska. I opet ih 99% i nakon godina poznanstva s muslimanima ne mogu shvatiti da ima ljudi koji ne slave Božić, nego svake godine i dalje čestitaju, bez obzira što im lani objasnio kao da su retardirani.
dr_Evil

#28958 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

Didier wrote: 22/09/2025 12:34
Bodkin wrote: 22/09/2025 11:32

Ne znam jesi li čitao išta od istorije, ali te se stvari već stoljećima mijenjaju. Ko je bio većina, sad je manjina, i obrnuto. Uostalom, biti negdje većina ili manjina ne bi trebalo da išta znači, civilizacijski je napredak razumjeti drugog i drugačijeg, znati nešto o njemu/njoj, i cijeniti ono što je toj osobi važno.

Ali ovdje se vraćamo na istu priču koja se može preslikati na mnoge druge teme. Našim ljudima je primitivizam da sutra ukinemo obilježavanje Božića ili Uskrsa u Sarajevu, a obrnuto im je skroz okej da idu raditi na Bajram po Njemačkoj, Holandiji i sl., jer to su kao većinski hrišćanske zemlje. Pa i Bosna je većinski muslimanska, ali kako rekoh, civilizacijski je napredak kada i manjini daš nekakva prava.

I opet ne razumijem kakve veze imaju konstitutivni narodi s religijama. To što smo mi to izjednačili ne znači da je normalno.

Btw, Holandija je većinski ateistička zemlja, a ne hrišćanska. I opet ih 99% i nakon godina poznanstva s muslimanima ne mogu shvatiti da ima ljudi koji ne slave Božić, nego svake godine i dalje čestitaju, bez obzira što im lani objasnio kao da su retardirani.
Braca krenulo te danas :D
Didier

#28959 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

:D :D :D
Osmi Socrates

#28960 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Osmi Socrates »

Većina zemalja evropske unije vjerovatno ima neki vid akomodacije što se tiče rada i odlaska u školu za vjerske i druge praznike koji nisu ujedno i državni praznici.

Na šta bi to ličilo da je državni praznik svaki značajan datum u svakoj religiji ili kulturi?

I nema to nikakve veze sa civilizacijskim napretkom. I RS ima izlistane Bajrame kao državne praznike, pa baš nešto i ne vidim da su "civilizacijski napredovali", u bilo kom smislu.
dr_Evil

#28961 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

Osmi Socrates wrote: 22/09/2025 13:02 Većina zemalja evropske unije vjerovatno ima neki vid akomodacije što se tiče rada i odlaska u školu za vjerske i druge praznike koji nisu ujedno i državni praznici.

Na šta bi to ličilo da je državni praznik svaki značajan datum u svakoj religiji ili kulturi?

I nema to nikakve veze sa civilizacijskim napretkom. I RS ima izlistane Bajrame kao državne praznike, pa baš nešto i ne vidim da su "civilizacijski napredovali", u bilo kom smislu.
Danas sve manje, ali jos uvijek odredjeni dio europskih zemalja ima drzavnu religiju. Norveska je do 2012 imala svoju crkvu kao sluzbenu, znaci da si automatski upisan u istu ako se ne ispises i uclanis u nesto drugo. Danas su izmijeniili i sve vjerske zajednice dobiju isto para na tebe, sve dok se ne uclanis u nesto, a onda drzava da svu lovu toj zajednici.

Eh sad... o cemu i mi raspravljamo :D valjda je jasno da je krst tamo sluzbeni, i sve ostalo je cin dobre volje. Kao sto smo komentarisali kad je bio slucaj u Sirokom, nije problem sto ona teta je klanjala na travi, nego sto nije pitala smije li ;)
Osmi Socrates

#28962 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Osmi Socrates »

To je više stvar tradicije nego religije. Sve manje, recimo, već pomenutih Nizozemaca je pobožno, i apsolutno ih ne zanima krst. Dakle, nikakve veze sa vezom da je 'krst služben".
moimoi

#28963 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

dr_Evil wrote: 22/09/2025 10:18

Zasto ja?
sinuhe

#28964 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sinuhe »

Religija je širom Evrope zastupljena u javnim institucijama. Zanimljivo ne i u Americi.
dr_Evil

#28965 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

moimoi wrote: 22/09/2025 15:21

Zasto ja?
Shuti dobro si prosla, mogli su ti stavit tablu da je zabranjeno konzumirati stek-dozu u javnosti. Nesto kao na Kravicama gdje se ne smije klanjati.

Prva bi tabla bila regionalna, mozda i europska vijest, druga je sasvim ok - cak i Bosnjaci podrzavaju :D
moimoi

#28966 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

dr_Evil wrote: 22/09/2025 16:00

Zasto ja?
Shuti dobro si prosla, mogli su ti stavit tablu da je zabranjeno konzumirati stek-dozu u javnosti. Nesto kao na Kravicama gdje se ne smije klanjati.

Prva bi tabla bila regionalna, mozda i europska vijest, druga je sasvim ok - cak i Bosnjaci podrzavaju :D
Znas li ti da se nekada na carsiji moglo prase odnjeti na pecenje :D Moram pitati staru, nisam sigurna, al mislim da je u pekari Imaret ili blizu negdje. Nosio moj pradjeda Mustafa… pa su mu rekli “zar i ti Mustafa”. Zamisli sada da prodjes carsijom sa krmcetom na tacni :lol: Pa odmah bi skocili kao i za klanjanje.. provokacija.. ovo ono.
U cidnom nekom vaktu zivimo :D
dr_Evil

#28967 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

moimoi wrote: 22/09/2025 16:18

Zasto ja?

Znas li ti da se nekada na carsiji moglo prase odnjeti na pecenje :D Moram pitati staru, nisam sigurna, al mislim da je u pekari Imaret ili blizu negdje. Nosio moj pradjeda Mustafa… pa su mu rekli “zar i ti Mustafa”. Zamisli sada da prodjes carsijom sa krmcetom na tacni :lol: Pa odmah bi skocili kao i za klanjanje.. provokacija.. ovo ono.
Vjerujem, stari prica kad su kupovali meso preko preduzeca, uvijek su Bosnjaci trazili papak vise, nisu mogli Srbi na red od njih.

A i ja mislim da zivimo u nekom cudnom vaktu, lijepo ne mogu vjerovati da je dosao vakat da je carsija huletina-free :D ima neke fajde i od ovih zelenih termita :D
moimoi

#28968 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

dr_Evil wrote: 22/09/2025 16:34

Vjerujem, stari prica kad su kupovali meso preko preduzeca, uvijek su Bosnjaci trazili papak vise, nisu mogli Srbi na red od njih.

A i ja mislim da zivimo u nekom cudnom vaktu, lijepo ne mogu vjerovati da je dosao vakat da je carsija huletina-free :D ima neke fajde i od ovih zelenih termita :D
Nije bas :D Ima “skrivenih” haram mjesta gdje mozes naci prsute recimo :D Samo tisu.. nemoj Baketu reci :D
Rugafet

#28969 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Rugafet »

Pozdrav drugari iz prelijepe Atlante

❤️❤️❤️

Image
Osmi Socrates

#28970 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Osmi Socrates »

Mog'o si i pustit' onu od Ray Charlesa.
moimoi

#28971 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Tamo vec jesen… nama jos ljeto :D
xPaco1337

#28972 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by xPaco1337 »

De snimi downtown da vidimo kako je lijep :lol:
Rugafet

#28973 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Rugafet »

moimoi wrote: 22/09/2025 19:24 Tamo vec jesen… nama jos ljeto :D
Nije. Ovu sliku sam na fb našao, Boga pitaj od kad je
Rugafet

#28974 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Rugafet »

xPaco1337 wrote: 22/09/2025 19:25 De snimi downtown da vidimo kako je lijep :lol:
Ne kontam. Ružan ti je downtown ili?
dr_Evil

#28975 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

Zasto ja?

https://www.index.hr/food/clanak/na-dol ... ostalo_d_0
Post Reply