Vjerujem
Moras malo vise diplomatska biti oko toga
Ne znam za imigrante, pricam o expat-ima. I ne, ne poredim, kolegica forumasica rece da ce joj se neko prilagoditi. Ovaj narod, koji zivi ovdje evo od stoljeca sedmog prije krista, svakako ce pronaci zajednicki jezik da se dogovori. Cim malo popuste iz ovih okolnih drzava.
Izgleda da ti nisi pročitao s razumijevanjem. Nigdje ja nisam rekao da bih JA to ukinuo da se slavi i obilježava Božić u Sarajevu, samo sam rekao da se ništa ne mora.Bodkin wrote: ↑22/09/2025 09:47citaj sa razumijevanjem. naravno da je ok da je radni dan.Didier wrote: ↑21/09/2025 12:21 Sasvim je okej da je Božić u Sarajevu radni dan, kao što je i u Holandiji Bajram, gdje ima milion muslimana, procentualno više nego katolika u Sarajevu. Tamo u 95% slučajeva vam niko Bajram neće ni čestitati, niti će znati koncept Bajrama.
Druga je stvar što smo mi merhametli, pa to ne radimo komšijama.
ono sto ti govoris je da trebas otici i objasniti bosnjackim roditeljima i studentima da je ok da u banja luci idu na ispit na bajram i da ne mogu slaviti sa porodicom jer eto, vecina su krscani. i to je ok njihovim sunarodnjacima bosnjacima u glavnom gradu multinacionalne drzave jer su oni tamo vecina. i jos im objasni da je ok da ih se uporedi sa imigrantima na zapadu dok su oni u svojoj drzavi gdje su im generacije predaka zivjele i da trebaju biti sretni ako im lokalna vecina daje neka prava.
kako rekoh, boli vas neka stvar dok ste u vecini i ne znate kako je biti manjina u svojoj drzavi.
i da, da vidis koliki si desnicar, fakultet je ukinuo ispite na vjerske praznike za vrijeme sda. da je sda umjerenija od mene ja bih se dobro zamislio.
ne radi se uopste o obiljezavanju praznika.Didier wrote: ↑22/09/2025 11:29Izgleda da ti nisi pročitao s razumijevanjem. Nigdje ja nisam rekao da bih JA to ukinuo da se slavi i obilježava Božić u Sarajevu, samo sam rekao da se ništa ne mora.Bodkin wrote: ↑22/09/2025 09:47citaj sa razumijevanjem. naravno da je ok da je radni dan.Didier wrote: ↑21/09/2025 12:21 Sasvim je okej da je Božić u Sarajevu radni dan, kao što je i u Holandiji Bajram, gdje ima milion muslimana, procentualno više nego katolika u Sarajevu. Tamo u 95% slučajeva vam niko Bajram neće ni čestitati, niti će znati koncept Bajrama.
Druga je stvar što smo mi merhametli, pa to ne radimo komšijama.
ono sto ti govoris je da trebas otici i objasniti bosnjackim roditeljima i studentima da je ok da u banja luci idu na ispit na bajram i da ne mogu slaviti sa porodicom jer eto, vecina su krscani. i to je ok njihovim sunarodnjacima bosnjacima u glavnom gradu multinacionalne drzave jer su oni tamo vecina. i jos im objasni da je ok da ih se uporedi sa imigrantima na zapadu dok su oni u svojoj drzavi gdje su im generacije predaka zivjele i da trebaju biti sretni ako im lokalna vecina daje neka prava.
kako rekoh, boli vas neka stvar dok ste u vecini i ne znate kako je biti manjina u svojoj drzavi.
i da, da vidis koliki si desnicar, fakultet je ukinuo ispite na vjerske praznike za vrijeme sda. da je sda umjerenija od mene ja bih se dobro zamislio.
Kao što ne moraju na Zapadu ni za Bajram, čak i u sredinama gdje su često muslimani većina, to bude kao i svaki drugi radni dan.
Ne znam jesi li čitao išta od istorije, ali te se stvari već stoljećima mijenjaju. Ko je bio većina, sad je manjina, i obrnuto. Uostalom, biti negdje većina ili manjina ne bi trebalo da išta znači, civilizacijski je napredak razumjeti drugog i drugačijeg, znati nešto o njemu/njoj, i cijeniti ono što je toj osobi važno.Bodkin wrote: ↑22/09/2025 11:32ne radi se uopste o obiljezavanju praznika.Didier wrote: ↑22/09/2025 11:29Izgleda da ti nisi pročitao s razumijevanjem. Nigdje ja nisam rekao da bih JA to ukinuo da se slavi i obilježava Božić u Sarajevu, samo sam rekao da se ništa ne mora.Bodkin wrote: ↑22/09/2025 09:47
citaj sa razumijevanjem. naravno da je ok da je radni dan.
Kao što ne moraju na Zapadu ni za Bajram, čak i u sredinama gdje su često muslimani većina, to bude kao i svaki drugi radni dan.
i poredjenje muslimana na zapadu i muslimana u bosni nema nikakvog smisla. jedni su u svojoj drzavi stoljecima, drugi su manjina u vecinski krscanskim drzavama
Braca krenulo te danasDidier wrote: ↑22/09/2025 12:34Ne znam jesi li čitao išta od istorije, ali te se stvari već stoljećima mijenjaju. Ko je bio većina, sad je manjina, i obrnuto. Uostalom, biti negdje većina ili manjina ne bi trebalo da išta znači, civilizacijski je napredak razumjeti drugog i drugačijeg, znati nešto o njemu/njoj, i cijeniti ono što je toj osobi važno.Bodkin wrote: ↑22/09/2025 11:32ne radi se uopste o obiljezavanju praznika.Didier wrote: ↑22/09/2025 11:29
Izgleda da ti nisi pročitao s razumijevanjem. Nigdje ja nisam rekao da bih JA to ukinuo da se slavi i obilježava Božić u Sarajevu, samo sam rekao da se ništa ne mora.
i poredjenje muslimana na zapadu i muslimana u bosni nema nikakvog smisla. jedni su u svojoj drzavi stoljecima, drugi su manjina u vecinski krscanskim drzavama
Ali ovdje se vraćamo na istu priču koja se može preslikati na mnoge druge teme. Našim ljudima je primitivizam da sutra ukinemo obilježavanje Božića ili Uskrsa u Sarajevu, a obrnuto im je skroz okej da idu raditi na Bajram po Njemačkoj, Holandiji i sl., jer to su kao većinski hrišćanske zemlje. Pa i Bosna je većinski muslimanska, ali kako rekoh, civilizacijski je napredak kada i manjini daš nekakva prava.
I opet ne razumijem kakve veze imaju konstitutivni narodi s religijama. To što smo mi to izjednačili ne znači da je normalno.
Btw, Holandija je većinski ateistička zemlja, a ne hrišćanska. I opet ih 99% i nakon godina poznanstva s muslimanima ne mogu shvatiti da ima ljudi koji ne slave Božić, nego svake godine i dalje čestitaju, bez obzira što im lani objasnio kao da su retardirani.
Danas sve manje, ali jos uvijek odredjeni dio europskih zemalja ima drzavnu religiju. Norveska je do 2012 imala svoju crkvu kao sluzbenu, znaci da si automatski upisan u istu ako se ne ispises i uclanis u nesto drugo. Danas su izmijeniili i sve vjerske zajednice dobiju isto para na tebe, sve dok se ne uclanis u nesto, a onda drzava da svu lovu toj zajednici.Osmi Socrates wrote: ↑22/09/2025 13:02 Većina zemalja evropske unije vjerovatno ima neki vid akomodacije što se tiče rada i odlaska u školu za vjerske i druge praznike koji nisu ujedno i državni praznici.
Na šta bi to ličilo da je državni praznik svaki značajan datum u svakoj religiji ili kulturi?
I nema to nikakve veze sa civilizacijskim napretkom. I RS ima izlistane Bajrame kao državne praznike, pa baš nešto i ne vidim da su "civilizacijski napredovali", u bilo kom smislu.
Shuti dobro si prosla, mogli su ti stavit tablu da je zabranjeno konzumirati stek-dozu u javnosti. Nesto kao na Kravicama gdje se ne smije klanjati.
Znas li ti da se nekada na carsiji moglo prase odnjeti na pecenje
Vjerujem, stari prica kad su kupovali meso preko preduzeca, uvijek su Bosnjaci trazili papak vise, nisu mogli Srbi na red od njih.moimoi wrote: ↑22/09/2025 16:18Znas li ti da se nekada na carsiji moglo prase odnjeti na pecenjeMoram pitati staru, nisam sigurna, al mislim da je u pekari Imaret ili blizu negdje. Nosio moj pradjeda Mustafa… pa su mu rekli “zar i ti Mustafa”. Zamisli sada da prodjes carsijom sa krmcetom na tacni
Pa odmah bi skocili kao i za klanjanje.. provokacija.. ovo ono.
U cidnom nekom vaktu zivimo![]()
Nije basdr_Evil wrote: ↑22/09/2025 16:34Vjerujem, stari prica kad su kupovali meso preko preduzeca, uvijek su Bosnjaci trazili papak vise, nisu mogli Srbi na red od njih.moimoi wrote: ↑22/09/2025 16:18Znas li ti da se nekada na carsiji moglo prase odnjeti na pecenjeMoram pitati staru, nisam sigurna, al mislim da je u pekari Imaret ili blizu negdje. Nosio moj pradjeda Mustafa… pa su mu rekli “zar i ti Mustafa”. Zamisli sada da prodjes carsijom sa krmcetom na tacni
A i ja mislim da zivimo u nekom cudnom vaktu, lijepo ne mogu vjerovati da je dosao vakat da je carsija huletina-freeima neke fajde i od ovih zelenih termita
![]()
https://www.index.hr/food/clanak/na-dol ... ostalo_d_0moimoi wrote: ↑22/09/2025 16:18Znas li ti da se nekada na carsiji moglo prase odnjeti na pecenjeMoram pitati staru, nisam sigurna, al mislim da je u pekari Imaret ili blizu negdje. Nosio moj pradjeda Mustafa… pa su mu rekli “zar i ti Mustafa”. Zamisli sada da prodjes carsijom sa krmcetom na tacni