Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
- Dozer
#6126 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Kako vas dvojica, @Zehran82 i @teodati , definisete viruse koji nas ubijaju?
Pitanja za razmisljanje:
1. Posto su i oni kreirani od strane boga/vansvemiraca-bogova, sta je njihova svrha?
2. Da li mi, ljudi, preuzimamo ulogu boga/vansvemiraca kada pravimo lijekove koji ubijaju njihovu kreaciju (viruse)?
3, Da li cemo biti kaznjeni radi toga?
Pitanja za razmisljanje:
1. Posto su i oni kreirani od strane boga/vansvemiraca-bogova, sta je njihova svrha?
2. Da li mi, ljudi, preuzimamo ulogu boga/vansvemiraca kada pravimo lijekove koji ubijaju njihovu kreaciju (viruse)?
-
Zehran82
#6127 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Dozer wrote: ↑18/09/2025 11:07 Kako vas dvojica, @Zehran82 i @teodati , definisete viruse koji nas ubijaju?
Pitanja za razmisljanje:
1)Kako vas dvojica, @Zehran82 i @teodati , definisete viruse koji nas ubijaju?
Da li su svi virusi stetni i koja je njihova funkcija u eko sistemu?
Ne, nisu svi virusi štetni – iako ih najčešće povezujemo s bolestima. U stvarnosti, virusi imaju i važne ekološke i evolucijske uloge. Evo pregleda:
Patogeni virusi → oni koji izazivaju bolesti kod ljudi, životinja i biljaka (npr. grip, HIV, COVID-19).
Neškodljivi virusi → mnogi žive u našem tijelu (tzv. virom) bez da uzrokuju simptome.
Korisni virusi → neki štite domaćina od opasnijih mikroba. Npr. bakteriofagi uništavaju bakterije koje bi inače izazvale infekciju.
Regulacija populacija
Virusi stalno napadaju bakterije i druge mikroorganizme. Time sprječavaju da pojedine vrste previše narastu i poremete ravnotežu.
Posebno u okeanima, virusi “ubijaju” ogroman broj bakterija i algi svaki dan, što održava ekološku ravnotežu.
Kruženje hranjivih tvari
Kada virusi unište ćelije, oslobađaju se hranjive materije (ugljik, dušik, fosfor) u vodi i zemljištu. To opet hrane druge mikroorganizme i pokreće cijeli biogeokemijski ciklus.
Evolucija i genetska raznolikost
Virusi mogu prenositi gene između različitih organizama (horizontalni transfer gena).
Mnogi naši vlastiti geni potiču od drevnih virusa (npr. geni za razvoj posteljice kod sisara).
Prirodni neprijatelji bakterija
Bakteriofagi (virusi koji napadaju bakterije) pomažu u kontroli opasnih bakterijskih infekcija. Zato se koriste i u medicini (fagoterapija).
U crijevima imamo viruse koji napadaju “loše” bakterije i pomažu održati zdrav mikrobiom.
Neki virusi jačaju imuni sistem jer ga drže “u formi”.
U biotehnologiji virusi se koriste za gensku terapiju, vakcine i istraživanje raka.
ne,nego se lijecimo protiv stetnih virusa, virus je kao vuk, on je koristan u eko sistemu, ali nije koristan ako tebe direktno napadne....2. Da li mi, ljudi, preuzimamo ulogu boga/vansvemiraca kada pravimo lijekove koji ubijaju njihovu kreaciju (viruse)?
praviti lijekove i trazenje lijekova od bolesti je Bozije naredjenje.
ne. nego ti je naredjeno da trazis lijeka.3, Da li cemo biti kaznjeni radi toga?
Poslanik ﷺ je rekao:
“Nema bolesti koju je Allah stvorio, a da nije stvorio i njen lijek.”
Buhari, hadis br. 5678
Poslanik ﷺ je rekao:
“Allah je spustio bolest i lijek, i za svaku bolest načinio lijek. Zato se liječite, ali ne koristite haram.”
Ebu Davud, hadis br. 3874; Ibn Madže
- Dozer
#6128 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
I sta si ti meni sad odgovorio....?
NIsam pitao kakvi virusi postoje, a nisam ni trazio AI odgovor. Pitam tebe:
Tvoj, tj. odgovor AI (jer ti to ne znas bez AI) glasi - da odrzavaju biolosku ravnotezu. OK, to je nesto sto znam i bez AI, ali pitanje se odnosilo na viruse i ljude, a AI nije dao taj odgovor. Mozemo samo izvuci iz konteksta i reci da onda i mi, kao nekakva vrhovna bozija kreacija, u stvari potpadamo pod sve iste prirodne mehanizme, cime se automatski gubi svaki smisao boga, a mi se podvodimo (sto i jesmo) samo pod jos jednu zivotnjsku vrstu.
I koji je Allahov lijek za, npr. koronu? Ili sidu? Ili ebolu? Ili rak?
Tvoj, tj. odgovor AI (jer ti to ne znas bez AI) glasi - da odrzavaju biolosku ravnotezu. OK, to je nesto sto znam i bez AI, ali pitanje se odnosilo na viruse i ljude, a AI nije dao taj odgovor. Mozemo samo izvuci iz konteksta i reci da onda i mi, kao nekakva vrhovna bozija kreacija, u stvari potpadamo pod sve iste prirodne mehanizme, cime se automatski gubi svaki smisao boga, a mi se podvodimo (sto i jesmo) samo pod jos jednu zivotnjsku vrstu.
Zasto nam je dao stetne viruse?2. ne,nego se lijecimo protiv stetnih virusa, virus je kao vuk, on je koristan u eko sistemu, ali nije koristan ako tebe direktno napadne....
Sta cemo s novim virusima? Da li to znaci da nam i dalje stvara i salje nove stetne viruse? Zasto?3, “Nema bolesti koju je Allah stvorio, a da nije stvorio i njen lijek.”
“Allah je spustio bolest i lijek, i za svaku bolest načinio lijek. Zato se liječite, ali ne koristite haram.”
-
Zehran82
#6129 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Dozer wrote: ↑18/09/2025 11:43 I sta si ti meni sad odgovorio....?
Zasto nam je dao stetne viruse?2. ne,nego se lijecimo protiv stetnih virusa, virus je kao vuk, on je koristan u eko sistemu, ali nije koristan ako tebe direktno napadne....
Sta cemo s novim virusima? Da li to znaci da nam i dalje stvara i salje nove stetne viruse? Zasto?3, “Nema bolesti koju je Allah stvorio, a da nije stvorio i njen lijek.”
dao ti je odgovor alio ne citas....imas Bakterifaga virus koji je koristan za ljude, napada bakterije , samo kad vidis kako izgleda shvatis da ga je morao Bog stvoriti, jer izgleda kao Lunarna kapsula koja slijece na mjesecTvoj, tj. odgovor AI (jer ti to ne znas bez AI) glasi - da odrzavaju biolosku ravnotezu. OK, to je nesto sto znam i bez AI, ali pitanje se odnosilo na viruse i ljude, a AI nije dao taj odgovor. Mozemo samo izvuci iz konteksta i reci da onda i mi, kao nekakva vrhovna bozija kreacija, u stvari potpadamo pod sve iste prirodne mehanizme, cime se automatski gubi svaki smisao boga, a mi se podvodimo (sto i jesmo) samo pod jos jednu zivotnjsku vrstu.

da te ciste od grijeha, da ti povecavalu nivo u Dzennetu, da te prebace na drugi svijet, i da te kazni...zavisno u kakvoj si situaciji....Zasto nam je dao stetne viruse?
odgovore si dobio goreSta cemo s novim virusima? Da li to znaci da nam i dalje stvara i salje nove stetne viruse? Zasto?
negdje ga ima....samo treba pronaci.I koji je Allahov lijek za, npr. koronu? Ili sidu? Ili ebolu? Ili rak?
- Dozer
- PixelDrifter
#6131 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Zelim da moja religija bude prihvacena kao nauka! Zelim da moja religija bude prihvacena kao nauka! Zelim da moja religija bude prihvacena kao nauka! Zelim da moja religija bude prihvacena kao nauka! Zelim da moja religija bude prihvacena kao nauka! Zelim da moja religija bude prihvacena kao nauka! Zelim da moja religija bude prihvacena kao nauka! Zelim da moja religija bude prihvacena kao nauka! Zelim da moja religija bude prihvacena kao nauka!
-
Zehran82
#6132 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
sinko, koliko je tebi godina, da znam na koji nivo da se spustimPixelDrifter wrote: ↑18/09/2025 12:41
Zelim da moja religija bude prihvacena kao nauka! Zelim da moja religija bude prihvacena kao nauka! Zelim da moja religija bude prihvacena kao nauka! Zelim da moja religija bude prihvacena kao nauka! Zelim da moja religija bude prihvacena kao nauka! Zelim da moja religija bude prihvacena kao nauka! Zelim da moja religija bude prihvacena kao nauka! Zelim da moja religija bude prihvacena kao nauka! Zelim da moja religija bude prihvacena kao nauka!
-
teodati
#6134 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Isti su kao i mi ljudi, da bi nešto znali moraju probati i učiti, ali dovoljno su stari da naprave svemir i život na Zemlji.
Imaju znanje o svemu u svemiru i izvan njega, i upravljaju svim silama kako mi to zovemo prirode, koja sama ne zna ništa napraviti.
Ima ih na "mirijade", što znači nebrojeno mnogo, ima ih toliko da mogu biti svugdje u svemiru, ali i daleko izvan svemira, jer život se rađa konstantno, od nastanka našega prostor-vremena, do danas, a tako će i biti sve dokle prostor-vrijeme postoji.
Radi se o svjetlosnim bićima, nematerijalnim, to nisu fotoni, već sam to objašnjavao, pa neću ponavljati.
To su Stvoritelji ljudi, a ne neko nepostojeće svjesno vječno biće, dobiti ćemo dokaze o tome, uskoro.
-
teodati
#6135 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
To je dio plana koji obuhvaća i zlo na Zemlji, a ne samo dobro, sve je to već više puta objašnjeno, zašto tako, i da je to tek škola za vječni život.Dozer wrote: ↑18/09/2025 11:07 Kako vas dvojica, @Zehran82 i @teodati , definisete viruse koji nas ubijaju?
Pitanja za razmisljanje:
Bogovi jasno poručuju da ovaj život nije sve što ćemo doživjeti, slijedi život bez smrti, patnje i boli, i tamo će prvi biti posljednji, i posljednji prvi, tko to shvaća dobro, tko ne, ima vremena.
Nepravda bi bila kada bi se bolesna djeca i bolesni ljudi mučili u životu, na kraju umrli, a poslije nestali kao da ih nikada nije bilo, zašto su onda uopće rođeni, bi se onda imali pravo pitati, da samo pate a drugi da uživaju, ali srećom nije tako, biti će ta djeca i ti ljudi zdravi i sretni bilijunima i bilijunima zemaljskih godina, živjeti život punim plućima, i zahvaliti će Stvoritelju što ih je napravio, i te kako.
Eto ukratko.
- Dozer
#6136 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Ok. Kad ce predavanje? Znas li bar to?
Mislim, jasno mi je zasto knjiga nece jos dugo, nece izdavaci da stave svoj logo na te nebuloze, e da.
Ali, ko ti brani da odrzis predavanje?
Mislim, jasno mi je zasto knjiga nece jos dugo, nece izdavaci da stave svoj logo na te nebuloze, e da.
Ali, ko ti brani da odrzis predavanje?
-
Zehran82
#6137 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
teodati wrote: ↑18/09/2025 18:27Isti su kao i mi ljudi, da bi nešto znali moraju probati i učiti, ali dovoljno su stari da naprave svemir i život na Zemlji.
Imaju znanje o svemu u svemiru i izvan njega, i upravljaju svim silama kako mi to zovemo prirode, koja sama ne zna ništa napraviti.
Ima ih na "mirijade", što znači nebrojeno mnogo, ima ih toliko da mogu biti svugdje u svemiru, ali i daleko izvan svemira, jer život se rađa konstantno, od nastanka našega prostor-vremena, do danas, a tako će i biti sve dokle prostor-vrijeme postoji.
Radi se o svjetlosnim bićima, nematerijalnim, to nisu fotoni, već sam to objašnjavao, pa neću ponavljati.
To su Stvoritelji ljudi, a ne neko nepostojeće svjesno vječno biće, dobiti ćemo dokaze o tome, uskoro.
to ti pio kafu sa njima pa znasIsti su kao i mi ljudi,
a ti malo puko druzeTo su Stvoritelji ljudi, a ne neko nepostojeće svjesno vječno biće, dobiti ćemo dokaze o tome, uskoro.
- -Chesterfield-
#6138 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Ko im je zapovjednik? Ko im naređuje šta da rade?teodati wrote: ↑18/09/2025 18:27Isti su kao i mi ljudi, da bi nešto znali moraju probati i učiti, ali dovoljno su stari da naprave svemir i život na Zemlji.
- Dozer
- Arminovski
#6140 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Ah čekaj malo. I ti i on vjerujete u nadprirodno a on je puko a ti si zdrav??? Nikakve razlike između tvoga i njegovog nema osim što ti imaš knjigu a on ne i što ti lafo imaš dokaze.Zehran82 wrote: ↑18/09/2025 20:34teodati wrote: ↑18/09/2025 18:27Isti su kao i mi ljudi, da bi nešto znali moraju probati i učiti, ali dovoljno su stari da naprave svemir i život na Zemlji.
To su Stvoritelji ljudi, a ne neko nepostojeće svjesno vječno biće, dobiti ćemo dokaze o tome, uskoro.to ti pio kafu sa njima pa znasIsti su kao i mi ljudi,![]()
a ti malo puko druzeTo su Stvoritelji ljudi, a ne neko nepostojeće svjesno vječno biće, dobiti ćemo dokaze o tome, uskoro.e svasta stvarno
-
Zehran82
#6141 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
ali natprirodno je lahko dokaziva stvar, dovoljno ti je da testiras Rukju (Islamski exorcizam) pa ces da vidis sta je natprirodnoArminovski wrote: ↑19/09/2025 10:14 ---
Ah čekaj malo. I ti i on vjerujete u nadprirodno a on je puko a ti si zdrav??? Nikakve razlike između tvoga i njegovog nema osim što ti imaš knjigu a on ne i što ti lafo imaš dokaze.
- Arminovski
#6142 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Nećemi se složiti, imam pametnijeg posla nego da ganjam đavle.Zehran82 wrote: ↑19/09/2025 14:26ali natprirodno je lahko dokaziva stvar, dovoljno ti je da testiras Rukju (Islamski exorcizam) pa ces da vidis sta je natprirodnoArminovski wrote: ↑19/09/2025 10:14 ---
Ah čekaj malo. I ti i on vjerujete u nadprirodno a on je puko a ti si zdrav??? Nikakve razlike između tvoga i njegovog nema osim što ti imaš knjigu a on ne i što ti lafo imaš dokaze.![]()
-
teodati
#6143 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Opet tvrdiš da je nešto nebuloza bez valjanog argumenta , opet ne znaš što znači nešto dokazati, ali to je već normalno kod tebe, e da.
-
teodati
#6144 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
On vjeruje u to, a ja ne vjerujem u ništa, govorim što znam, velika razlika, garant.Arminovski wrote: ↑19/09/2025 10:14Ah čekaj malo. I ti i on vjerujete u nadprirodno a on je puko a ti si zdrav??? Nikakve razlike između tvoga i njegovog nema osim što ti imaš knjigu a on ne i što ti lafo imaš dokaze.Zehran82 wrote: ↑18/09/2025 20:34teodati wrote: ↑18/09/2025 18:27
Isti su kao i mi ljudi, da bi nešto znali moraju probati i učiti, ali dovoljno su stari da naprave svemir i život na Zemlji.
To su Stvoritelji ljudi, a ne neko nepostojeće svjesno vječno biće, dobiti ćemo dokaze o tome, uskoro.to ti pio kafu sa njima pa znasIsti su kao i mi ljudi,![]()
a ti malo puko druzeTo su Stvoritelji ljudi, a ne neko nepostojeće svjesno vječno biće, dobiti ćemo dokaze o tome, uskoro.e svasta stvarno
-
teodati
#6145 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Prvorođeno, najstarije biće u našem prostor-vremenu.-Chesterfield- wrote: ↑18/09/2025 21:36Ko im je zapovjednik? Ko im naređuje šta da rade?teodati wrote: ↑18/09/2025 18:27Isti su kao i mi ljudi, da bi nešto znali moraju probati i učiti, ali dovoljno su stari da naprave svemir i život na Zemlji.
-
teodati
#6146 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Ne, nego je to jedina istina o postanku svemira i života na Zemlji, tvoje vjerovanje u neko vječno osobno biće je bajka za odrasle, malo logike i to se pobije za manje od minute, već sam ti to objašnjavao, ali ne kontaš, neću ponavljati, dapače.Zehran82 wrote: ↑18/09/2025 20:34teodati wrote: ↑18/09/2025 18:27Isti su kao i mi ljudi, da bi nešto znali moraju probati i učiti, ali dovoljno su stari da naprave svemir i život na Zemlji.
to ti pio kafu sa njima pa znas![]()
a ti malo puko druzee svasta stvarno
- -Chesterfield-
#6147 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
A ko naređuje prvorođenom?teodati wrote: ↑19/09/2025 19:30Prvorođeno, najstarije biće u našem prostor-vremenu.-Chesterfield- wrote: ↑18/09/2025 21:36Ko im je zapovjednik? Ko im naređuje šta da rade?teodati wrote: ↑18/09/2025 18:27
- Dozer
#6148 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Dokazi mi da grijesim tako sto ces nam reci kada ce biti prvo predavanje.
Za knjigu si vec slagao, jer si tvrdio da promocija ide jos prosle godine.
Izvoli.
- Dozer
#6149 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
A to je Isus Hrist?teodati wrote: ↑19/09/2025 19:30Prvorođeno, najstarije biće u našem prostor-vremenu.-Chesterfield- wrote: ↑18/09/2025 21:36Ko im je zapovjednik? Ko im naređuje šta da rade?teodati wrote: ↑18/09/2025 18:27
Kako se zvao kad se prvi put rodio? Znamo kako se zvao prije 2000 godina.
-
teodati
#6150 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Nitko.-Chesterfield- wrote: ↑19/09/2025 21:02A ko naređuje prvorođenom?
Matej 28,16 Jedanaestorica učenika odoše u Galileju na goru, kamo ih je bio Isus uputio.
Matej 28,17 Kad ga vidješe, pokloniše mu se. A neki posumnjaše.
Matej 28,18 Tada pristupi Isus k njima i reče im: "Dana mi je sva vlast na nebu i na zemlji.
Matej 28,19 Zato idite i učinite sebi sve narode učenicima krštavajući ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga.
Matej 28,20 I učeći ih da drže sve, što sam vam zapovjedio. Evo, ja sam s vama u sve dane do svršetka svijeta." Amen.
E da!