Neobična ženska muslimanska imena u BIH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
ljubicasti limun

#151 Re: Neobična ženska muslimanska imena u BIH

Post by ljubicasti limun »

Vjecita_zavrzlama wrote: 22/11/2024 08:28
Dr Arsla wrote: 22/11/2024 08:24
Vjecita_zavrzlama wrote: 22/11/2024 08:02

moja bivsa skolska se zvala -Vekaza :-) sad je promjenila u Alma

Nije zensko ime al sam sesusreo s imenom-Sudbin

Znaci Sudbina bi bilo zensko
Sjetio sam se i imena: Veneta, Arzudina, Ezaneta...
Gdje naidjes na ta imena pobogu?
:lol:
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#152 Re: Neobična ženska muslimanska imena u BIH

Post by PreWiBa »

swanfilter wrote: 16/09/2025 13:55
sehohari wrote: 28/11/2024 18:25
MehmedPasaMoric wrote: 27/11/2024 02:08

Pa za historiju nebitni narodi koji se nemaju za sta drugo uhvatiti se hvataju za gluposti... Balkanci za religijsku pripadnost, Africki narodi za plemensku pripadnost i sl., zamisli jednog Kineza da gubi vrijeme na raspravu o imenima a dinastija Qing mu drzala po teritoriji cetvrto najvece carstvo u historiji covjecanstva, ili jednog Iranca da razmislja o glupostima, a Kir veliki ukinuo ropstvo 2400 godina prije Amerike itd., ti ljudi kako god da se zovu njihovo samo porijeklo ima nekakav znacajni tezinu. Ovim Balkanskim plemenima se kompletna historija svodi na Turci yebavali Srpske babe, Milos ubio Murata, Hrvati prvi dosli na Balkan i kao bonus jel Tesla bio Srbin ili Hrvat. 3 naroda 3 apsolutno nebitna dogadjaja za ljudsku historiju, i sve skupa stane u jednu recenicu
Kinezi na milione poginuli u borbi hoće li biti demokratija ili komunizam, a obe stvari zapadni import tada bile.

Komplet sjeverna evropa u biti nema nikakvu značajnu istoriju, Skandinavija bila hladna vukojebina i onda gradili nekakav prestiž na hajducima koji su pljačkali brodove, silovali i ubijali i živjeli kao kakve životinje.
Sa druge strane, Egipat jedna od prvih civilizacija ikada, ljudska sposobnost pisanja nastala u današnjem Iraku, da ne govorimo o islamskoj eri nauke, a vidi danas taj dio svijeta.
U vezi Skandinavije, a kontam da mislis na period Vikinga, stvarno laprdas gluposti. Narativ o njima kao divljacima, koljacima i siledzijama davno je prezvakan. Isti je posljedica jedinog suda u to vrijeme-crkve, jer su im uzimali ono sto su oni od naroda jamili u ime boga, iskupljenja za grijeh i raja u iducem zivotu.

Za informaciju, kod Vikinga u to vrijeme zene su imale pravo glasa i njihovo misljenje se uvazavalo. A malo procitaj o Skandinaviji nakon pocetka sirenja krscanstva.
Jašta su bili nego divljaci, koliko je gradova tada imalo zaštitu od Vikinga. Gdje su te građevine, ta arhitektura Vikinga?
Položaj žena je samo mali dio šire, veoma jasne slike.
DonieBrasco

#153 Re: Neobična ženska muslimanska imena u BIH

Post by DonieBrasco »

Jedno od neobicnih zenski imena koje sam cuo je Tenzila.
dječak sa šibicama

#154 Re: Neobična ženska muslimanska imena u BIH

Post by dječak sa šibicama »

Znao sam jednu Dilu, Dila.

Zvuci kao vila, ne znam jel to nadimak ili ime.
Ozimician

#155 Re: Neobična ženska muslimanska imena u BIH

Post by Ozimician »

Ja sam vidio neke da se zovu Tajra, Majra, Sarah, Hanah, Farah, Iman... :run:
Toffee karamela

#156 Re: Neobična ženska muslimanska imena u BIH

Post by Toffee karamela »

dječak sa šibicama wrote: 22/11/2024 12:23
Vjerovatno 70 posto Bošnjaka reći će kako su Mirhad i Irhad prava muslimanska imena, i uz to još i lijepa. Ali, prvo ime znači doslovce zahod, a drugo nužda! Vedin znači vlažan, mokar, ukvašen, i ne pristaje čovjeku čak ni u dobu kada većinu vremena provodi upravo urešen takvim pridjevima. I ime Nedib zvuči sasvim pristojno i muslimanski, ali ono ne označava ništa drugo do osobu punu ožiljaka i brazgotina, dok je Hašim tek osoba koja nešto drobi ili mrvi. Ili, jednom riječju, przni.

U bosanskih se muslimana dešava i to da tek rođena djevojčica postane supruga, što je značenje imena Zevdžeta, ili da pak roditelji rode sebi roditelja. A to se desi kada svome sinu date imeValid ili kćerki Valida.

Teško je povjerovati da roditelji koji svoju kćerku nazovu imenom Zevkija znaju šta to znači. Jer, značenje tog imena – ukusna za uživanje i slasna – ne samo da zalazi u gastronomske sfere već ima i erotske konotacije, što ni u kom slučaju ne korespondira sa Kur’anom i Predajom.

Pored ovih imena, a koja imaju kakvo-takvo značenje, postoje i imena koja je teško prevesti a da ostanu u istom rodu u kojem su kod nas. Tako je Nisvet u bosanskih muslimana muško ime, ali ono znači žene. I hajde, ko može sad od toga a da ne traži pomoć hirurga-plastičara i hormonalnu terapiju, napraviti muški rod? Isto je i sa ženskim imenom Ridžala. Ono u prijevodu znači ljudi,muškarci.

pretpostavljam da je ovo preneseni članak pa zato odgovaram nepoznatom "prepametnom" autoru

to 'što vlažni Vedin ili pun brazgotina Nedib u Bosni ne izazivaju nikakav dojam ne mora značiti da je tako u sušnoj i ratničkoj Arabiji gdje je imati ožiljke po licu značilo da se lik dobro mariše i dostojan je poziva u neku vojsku. Hašim (onaj koji mrvi hljeb) očito ga ne mrvi jer je stigao iz Mjedenice pa ne zna odrezat krišku jer mu motorika prstiju nije u redu, nego ima neka značenja koja su ostala u prošlosti i neshvatljiva su modernom čovjeku.

Ova Zevkija koja ima erotske konotacije i kao takva ne pripada Kuranskoj tradiciji, stupidni autoru moj, mnoga arapska imena ne izvode se iz Kuranske i hadiske tradicije, nego iz svakodnevnice lokalnog življa, a znajući arapske sklonosti ka svim vrstama putenosti njima je biti Zevkija teška pozitiva. I bOšnjama je sigurno, mada zvanično tvrde suprotno.

Dalje, imena koja su kontradiktorna kada se prenesu u suprotni spol. Ista situacija s imenom Andrea koje je totalno nelogičko jer mu je korijen grčka riječ "andros" koja doslovce znači "muškarac"! Andreje nije bilo ni na Zapadu ni na Istoku do 20.st. kad je valjda počelo da se širi zbog neznanja grčkoga i jer je zvučalo cool. Ista stvar sa imenom Karolina (kod Francuza Charlotte/Šarlota) - ženske verzije od Karlo! Korijen imena Karlo je prastara germanska riječ "kerl" koja doslovce znači "dečko/mladić". Da rezimiramo - Andrea i Karolina su muškarci, iliti Muška po bosanskoj autohtonoj onomastici!

Sad na stranu autor koji je sklepao članak, ali ova drobljenja imena uz kojekakve smajlije, hihote, kikote, ibrete par vas tu, govore o intelektulnom mraku u vašim glavušama i hrpetini kompleksa koje jedna oveća klinika ne bi izliječila. Ne znam kako fercerate kroz život takvi, imate li lažne pasoše sa zapadnjačkim imenima kad idete u Makarsku? kako preživite tren kad graničar Domagoj vidi da se zovete Mukelefa ili Hašim? usudite li se dijete pozvati s balkona ili im date neka kripto imena?
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#158 Re: Neobična ženska muslimanska imena u BIH

Post by Truba »

evo me u jednoj viber grupi
Zurijeta
:)
dr_Evil

#159 Re: Neobična ženska muslimanska imena u BIH

Post by dr_Evil »

Truba wrote: 17/09/2025 11:37 evo me u jednoj viber grupi
Zurijeta
:)
Jel cemu?
dječak sa šibicama

#160 Re: Neobična ženska muslimanska imena u BIH

Post by dječak sa šibicama »

Zurijeta me podsjeti na onu pjesmu đu-đu-đu-đu-đu-đulijeta

ne znam ko pjeva, jel Muharem Serbezovski ili ko
moimoi

#161 Re: Neobična ženska muslimanska imena u BIH

Post by moimoi »

Andrea je unisex ime… isto kao Iman npr.
ja71

#162 Re: Neobična ženska muslimanska imena u BIH

Post by ja71 »

dječak sa šibicama wrote: 16/09/2025 23:46 Znao sam jednu Dilu, Dila.

Zvuci kao vila, ne znam jel to nadimak ili ime.
vjerovatno je u pitanju Fadila pa je skraceno zovu Dila.
Ima toiga puno npr. Hajrija-Hajra, Fatima-Fata (a ponekad i Tima), Emina-Mina a kod Muskih npr. Edin-Edo, Sulejman-Suljo, Hasan-Haso itd.
stubrijez

#163 Re: Neobična ženska muslimanska imena u BIH

Post by stubrijez »

Meni su nekako najdraze Ševala i Rukija 8-)

...i Rasema.
PixelDrifter

#164 Re: Neobična ženska muslimanska imena u BIH

Post by PixelDrifter »

Arapska imena nisu u duhu našeg jezika, pa iz tog razloga u većini slučajeva nisu baš milozvučna.
DonieBrasco

#165 Re: Neobična ženska muslimanska imena u BIH

Post by DonieBrasco »

moimoi wrote: 17/09/2025 11:58 Andrea je unisex ime… isto kao Iman npr.
Mirza također, musko i zensko ali vise kod muskaraca.
moimoi

#166 Re: Neobična ženska muslimanska imena u BIH

Post by moimoi »

PixelDrifter wrote: 17/09/2025 22:48 Arapska imena nisu u duhu našeg jezika, pa iz tog razloga u većini slučajeva nisu baš milozvučna.
Mi ih rastezemo. Neuporedivo ljepse zvuce kada ih arapi izgovaraju
PixelDrifter

#167 Re: Neobična ženska muslimanska imena u BIH

Post by PixelDrifter »

Pa to kazem, za Arape je normalno, kod nas zvuci rogobatno. A, ni slavenska imena nisu nesto.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#168 Re: Neobična ženska muslimanska imena u BIH

Post by PreWiBa »

PixelDrifter wrote: 18/09/2025 12:19 Pa to kazem, za Arape je normalno, kod nas zvuci rogobatno. A, ni slavenska imena nisu nesto.
Ma zavisi. Na kraju krajeva, većina modernih imena je sa tog prostora, ili makar veliki dio.
Imaš i ovakvih i onakvih.

Amina je ljepše od Stojanke, Mirjane i tkd.
PixelDrifter

#169 Re: Neobična ženska muslimanska imena u BIH

Post by PixelDrifter »

Amina jeste. I Amra. I Lejla. Zuhreta nije.
HD_2015

#170 Re: Neobična ženska muslimanska imena u BIH

Post by HD_2015 »

Jelica, Stana.
PixelDrifter

#171 Re: Neobična ženska muslimanska imena u BIH

Post by PixelDrifter »

Čobanka, Droljana, Mukelefa
stubrijez

#172 Re: Neobična ženska muslimanska imena u BIH

Post by stubrijez »

moimoi wrote: 18/09/2025 12:17
PixelDrifter wrote: 17/09/2025 22:48 Arapska imena nisu u duhu našeg jezika, pa iz tog razloga u većini slučajeva nisu baš milozvučna.
Mi ih rastezemo. Neuporedivo ljepse zvuce kada ih arapi izgovaraju
Tek su tad grda
stubrijez

#173 Re: Neobična ženska muslimanska imena u BIH

Post by stubrijez »

sehohari wrote: 18/09/2025 12:33
PixelDrifter wrote: 18/09/2025 12:19 Pa to kazem, za Arape je normalno, kod nas zvuci rogobatno. A, ni slavenska imena nisu nesto.
Ma zavisi. Na kraju krajeva, većina modernih imena je sa tog prostora, ili makar veliki dio.
Imaš i ovakvih i onakvih.

Amina je ljepše od Stojanke, Mirjane i tkd.
Ko kaze? Ti?
stubrijez

#174 Re: Neobična ženska muslimanska imena u BIH

Post by stubrijez »

Slavenska imena su valjda u duhu slavenskog jezika a taj je nas... sta nam onda pase, sta cemo?
stubrijez

#175 Re: Neobična ženska muslimanska imena u BIH

Post by stubrijez »

DonieBrasco wrote: 17/09/2025 22:52
moimoi wrote: 17/09/2025 11:58 Andrea je unisex ime… isto kao Iman npr.
Mirza također, musko i zensko ali vise kod muskaraca.
To sam cuo samo jednom da je zensko... u vezi s tim, jednom tako u prici sa nekim Irancem rijec o ovom, rojec o onom, i kolka su ti djeca kako se zovu reko Mirza, frajer gleda, veli: Nije ti to ime... I onda skontam koliko smo mi u stvari glupi, stvari pogresno tumacimo i iz nekog inata se naduravamo...
Btw Iman je zensko ime. Ako ga mi dajemo djecacima, ne znaci da je musko.
Post Reply