Neradna nedjelja u FBiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Locked

Da li ste za uvođenje neradne nedjelje u FBiH?

Da!
294
44%
Ne!
314
47%
Svejedno mi je!
59
9%

Total votes: 667

tokio25

#9251 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by tokio25 »

VladaFBiH wrote: 17/09/2025 13:56
zippoo87 wrote: 17/09/2025 13:49
VladaFBiH wrote: 17/09/2025 13:43
vlada je donijela odluku koja je u suprotnosti sa zdravim razumom i ti očekuješ da je podržavam i da se odreknem jednog dijela MOJE države kako bih dao podršku diletantima? Nema šanse!

Da se vlada brine o ekonomiji i stanovnicima ne bi donijela ovakve nebulozne zakone za koje se prvi dan znalo gdje će nas odvesti... na sreću ili žalost ostalo im je još max 12 mjeseci
Zeleni termit i klasicni zeleni licemjer.
Dakle,boli tebe K za ekonomijom i svime,tebi je bitno da je tvojoj guzici lijepo a to sto se ne zelis odreci ni tako banalne stvari da ne ides u RS nedjeljom,to zelenim termitima nije bitno.

Oj do kada cemo imati posla sa ovakvim na forumu i zasto nikada nece nestati :lol: :run:

Od kako sam na forumu,postoje ovakvi ublehasi,uvijek iz iste kuhinje :D :D
Razlika je samo sto su nekada oni krcmili drzavu a sada rade neki drugi ,pa im jos veca huja :D
kao što nedavno napisah - vrijeđanje počinje kada nestane argumenata a sada je očito i kada budeš potučen do koljena i izgubiš bitku... bio si mi nekada simpatičan ali sada vidim da imaš neki ozbiljan problem pa mi te je pomalo i žao... mene povezati sa zelenim može samo neko ko nije dobar u glavu ali haj eto i to da čujem.

jedino zbog čega sam na ovoj temi je upravo ekonomija i pogubnost loše odluke koja će nas ukopati ako je hitno ne promijene

a za tvoj info - RS je dio moje zemlje i ja ga se neću odreći a posebno ne zbog nesposbnih i glupih političara
i metropolis vatra montana zmaj je u sarajevu
al ja u te objekte ne idem iz principa
jeste lukavica moja drzava al ne moram ici tamo trositi ako smatram da je federacija izgubila promet i sl
ako ne smatram otici cu kupovati gdje mi se cefne
zippoo87

#9252 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by zippoo87 »

VladaFBiH wrote: 17/09/2025 13:43
vlada je donijela odluku koja je u suprotnosti sa zdravim razumom i ti očekuješ da je podržavam i da se odreknem jednog dijela MOJE države kako bih dao podršku diletantima? Nema šanse!

Da se vlada brine o ekonomiji i stanovnicima ne bi donijela ovakve nebulozne zakone za koje se prvi dan znalo gdje će nas odvesti... na sreću ili žalost ostalo im je još max 12 mjeseci
Dakle,boli tebe K za ekonomijom i svime,tebi je bitno da je tvojoj guzici lijepo a to sto se ne zelis odreci ni tako banalne stvari da ne ides u RS nedjeljom,to zelenim termitima nije bitno.

Oj do kada cemo imati posla sa ovakvim na forumu i zasto nikada nece nestati :lol: :run:

Razlika je samo sto su nekada oni krcmili drzavu a sada rade neki drugi ,pa im jos veca huja :D
kao što nedavno napisah - vrijeđanje počinje kada nestane argumenata a sada je očito i kada budeš potučen do koljena i izgubiš bitku... bio si mi nekada simpatičan ali sada vidim da imaš neki ozbiljan problem pa mi te je pomalo i žao... mene povezati sa zelenim može samo neko ko nije dobar u glavu ali haj eto i to da čujem.

jedino zbog čega sam na ovoj temi je upravo ekonomija i pogubnost loše odluke koja će nas ukopati ako je hitno ne promijene

a za tvoj info - RS je dio moje zemlje i ja ga se neću odreći a posebno ne zbog nesposbnih i glupih političara
Kralju...ne mozes mi pera odbiti,ni ti niti ijedan zeleni termit...to sam vam dokazao milion puta na forumu. Vidis da vise ne forumam...nemam vise volje ni energije,da sa tobom pisem istu stvar godinu dana. Eno admin je prije 2 dana zaprijetio da ce ugasiti temu,jer se godinu dana ponavljate.admin,nisam ja. Prema tome,nemoj sa mnom pokusavati na tu temu "inteligencije" i znanja...tu sam za vas MASTER.
NEGO,NEMAM VISE VOLJE.
NEGO,NEMAM VISE VOLJE.
NEGO,NEMAM VISE VOLJE.

RAZUMIJES LI BOTU????

Aj sada razguli,dok nisam poceo psovati pa sam sebe odveo u banovice,da ne citam ove nebuloze termita.
VladaFBiH

#9253 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by VladaFBiH »

zippoo87 wrote: 17/09/2025 13:52
Ozimician wrote: 17/09/2025 13:48 Pa Vlada FBIH je kriva jer je donijela polovicno rjesenje, nigdje na svijetu nema da pola drzave radi nedjeljom a drugo pola ne radi, dakle ili svi ili niko. Od pocetka se govorilo da ce takva odluka proizvesti ovo sto je proizvela, sad kad su stigli rezultati - gradjani krivi jer kupuju u drugom entitetu. :-)

Ljudi iz Hrvatske dolaze da kupuju u BiH, iz Austrije da kupuju u Slovacku i Cesku, a da neko iz Sarajeva u Istocno Sarajevo ne ode?
Koliko god je ova odluka "kriva" za novonastalo stanje,krivi su i "licemjerni gradjani" koji idu tamo iz hira.
Dakle,99% ljudi koji odu tamo u nedjelju i ostave 200 KM NISU to morali uraditi bas tu nedjelju.

Mogli su fino dan prije ili dan poslije,500m od kuce otici u podmjeru. Pa svaki trzni centar kod nas radi do 21-22h.

Necu vise da raspravljam sa licemjerima...dosadno mi ovo sve,kazem navlaci se sve na ovu glupu temu i botovi predstavljaju kao da je to JEDINI razlog ekonomskog pada u drzavi a znamo svi mi da nije.
Samo nemam ja vise volje da sa botovima vodim forumske diskusije...lakse mi je trolati supljoglavce.
zašto nisu trebali? da daju podršku nesposbnim poliotičarima koji donose populističke zakone koji ti se obiju o glavu, da ba
drug_profi

#9254 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by drug_profi »

zippoo87 wrote: 17/09/2025 13:57
drug_profi wrote: 17/09/2025 13:49 Granice ne postoje.

Sloboda rada mora da postoji i drzava ima pravo samo ograniceno da se mijesa u nju. Da odredi pravila po kojima SVI mogu raditi i da ta pravila rigorozno kontrolise.

Očigledno je da postoji velika potražnja i prostor za profit trgovinama nedjeljom i sasvim je jasno da je odluka glupa, štetna, besmislena.

I ne nisam još ni jednom otišao u RS kupovati, ali da mi šta treba otišao bih. Turistički grad u sred sezone nedjeljom liči na pustinju. Propalo je kamaru malih radnji koji su vikendom najviše obrtali.
Statistika zagovaračima ove štetne odluke ništa ne znači.
Naravno...koliko god je zakon los ( za neke) i donosi i negativne posljedice,NIJE sve do zakona.
Kazem,99% ovih hirovitih potrosaca koji namjerno idu u nedjelju u RS,samo da pokazu "da mogu" to ne moraju raditi.
Najjaci je zakon mozga i zdrave logike. Ne moze tebe niko natjerati gdje ces ti trositi svoje pare.
Prema tome,svaka potrosena marka u RSu tokom nedjelje je SVJESNO POTROSENA i SVJESNO se radi na slabljenju prostora u kojem zivis.
Za ovaj dio,NIJE ZAKON ni drzava KRIVA....ne postoji matematika u kojoj me mozes ubijediti.
Postoji POTREBA za trgovinu nedjeljom, postoji također i ekonomska opravdanost.
Zato Federacija mora dozvoliti rad nedjeljom na način na koji misli da može zadovoljiti ono što su htjeli postići.
Dakle nije normalno (ponavljam po 100-ti put, mada me neki plićaci radi toga ismijavaju) da ti u kotlini u kojoj gravitira pola miliona ljudi NE MOŽEŠ nedeljom kupiti jebeni ventil ako ti zatreba.
VladaFBiH

#9255 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by VladaFBiH »

zippoo87 wrote: 17/09/2025 14:01

Kralju...ne mozes mi pera odbiti,ni ti niti ijedan zeleni termit...to sam vam dokazao milion puta na forumu. Vidis da vise ne forumam...nemam vise volje ni energije,da sa tobom pisem istu stvar godinu dana. Eno admin je prije 2 dana zaprijetio da ce ugasiti temu,jer se godinu dana ponavljate.admin,nisam ja. Prema tome,nemoj sa mnom pokusavati na tu temu "inteligencije" i znanja...tu sam za vas MASTER.
NEGO,NEMAM VISE VOLJE.
NEGO,NEMAM VISE VOLJE.
NEGO,NEMAM VISE VOLJE.

RAZUMIJES LI BOTU????

Aj sada razguli,dok nisam poceo psovati pa sam sebe odveo u banovice,da ne citam ove nebuloze termita.
kakav kloc :run:

kad naučiš kulturno i argumentovano komunicirati slobodno se javi da nastavimo a do tada ideš na ignore
zippoo87

#9256 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by zippoo87 »

drug_profi wrote: 17/09/2025 13:58 Moraš shvatiti da ima ljudi koji nemaju vremena radnim danom ići u veću kupovinu. Ja uspijem svratit usput do Binga i kupit par sitnica koje žena napiše.
Ali da idem sad tražiti nešto što ne znam gdje ću i da li ću naći, nemam vremena ni živaca, pa nek radnje rade i do 24h, za mene je radni dan završen u 19h kad sam polumrtav konačno došao-došao kući.

Ne može se svijet mjeriti prema sebi iako svi mi to radimo.
Ja nikome nista ne odredjujem niti govorim.
Ni ko ce gdje kupovati ni sta ce kupovati...samo ako je direktna posljedica tvojih navika i licemjernosti nesto negativno,nemoj likovati na to i govoriti da je neko drugi kriv,kada najveci dio krivice snosi POJEDINAC koji svjesno to radi.
Ja o tome pisem a ne ko ce trositi gdje svoje pare. Ko imalo poznaje ekonomiju,znao je da ce biti i ovo dio posljedice,samo nije znao u kojem omjeru/procentu. Ali narod namjerno sada ide u RS i kupuje tamo,dakle nije to nikakva potreba ili da im je neko pravo ugrozeno,nego eto hoce da idu tamo i onda dodju ovdje i seru kako je opao promet u FBiH. A on mjesecno 500 KM ostavi u RSu samo u marketu :D
Jebo licemjere i botove.
dr_Evil

#9257 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by dr_Evil »

drug_profi wrote: 17/09/2025 14:02
zippoo87 wrote: 17/09/2025 13:57
drug_profi wrote: 17/09/2025 13:49 Granice ne postoje.

Sloboda rada mora da postoji i drzava ima pravo samo ograniceno da se mijesa u nju. Da odredi pravila po kojima SVI mogu raditi i da ta pravila rigorozno kontrolise.

Očigledno je da postoji velika potražnja i prostor za profit trgovinama nedjeljom i sasvim je jasno da je odluka glupa, štetna, besmislena.

I ne nisam još ni jednom otišao u RS kupovati, ali da mi šta treba otišao bih. Turistički grad u sred sezone nedjeljom liči na pustinju. Propalo je kamaru malih radnji koji su vikendom najviše obrtali.
Statistika zagovaračima ove štetne odluke ništa ne znači.
Naravno...koliko god je zakon los ( za neke) i donosi i negativne posljedice,NIJE sve do zakona.
Kazem,99% ovih hirovitih potrosaca koji namjerno idu u nedjelju u RS,samo da pokazu "da mogu" to ne moraju raditi.
Najjaci je zakon mozga i zdrave logike. Ne moze tebe niko natjerati gdje ces ti trositi svoje pare.
Prema tome,svaka potrosena marka u RSu tokom nedjelje je SVJESNO POTROSENA i SVJESNO se radi na slabljenju prostora u kojem zivis.
Za ovaj dio,NIJE ZAKON ni drzava KRIVA....ne postoji matematika u kojoj me mozes ubijediti.
Postoji POTREBA za trgovinu nedjeljom, postoji također i ekonomska opravdanost.
Zato Federacija mora dozvoliti rad nedjeljom na način na koji misli da može zadovoljiti ono što su htjeli postići.
Dakle nije normalno (ponavljam po 100-ti put, mada me neki plićaci radi toga ismijavaju) da ti u kotlini u kojoj gravitira pola miliona ljudi NE MOŽEŠ nedeljom kupiti jebeni ventil ako ti zatreba.
Zivim u kotlini u kojoj gravitira pola miliona ljudi, i ne mogu kupiti ventil ako mi zatreba, i nikad nisam cuo nikoga da ronca zbog toga :D

Takodjer u istoj kotlini ako se pravis blesav pa hoces da stemas zid ili brusis zid nedjeljom ocekuj da ce ti doci milicija na vrata evt. najblazi oblik opomenu kucnog savjeta(3 opomene letis).

Takav dan ne mora biti nedjelja, moze petak, ali mora postojati. I ne samo da ne mozes kupit ventil, nego nemas pravo da ometas nedjelju drugima ili neki drugi crveni dan.

S druge strane u toj kotlini imas prodavnice do 100kvadrata koje radi i mozes kupit hljeb ili nesto drugo ali skuplje... pa sta ja znam :)
drug_profi

#9258 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by drug_profi »

Pa naravno da će ljudi ići da kupuju. Išli bi i preko prave granice da kupuju ako im tako odgovara.
Ne možeš nikome to zamijerati. Svi su svoje pare zaradili i imaju ih pravo ostaviti gdje hoće.

Ovdje je valda zaklala vola radi kile mesa i to su znali u startu, ali su se samo nadali da će imati korist veću od štete.
Jer šteta bi išla na račun malih privrednika, a korist na račun njihovog izbornog rezultata.

Da ti kaže, šta je još najtužnije, ja i pored svega toga opet dajem glas njima jer je alternativa još štetnija, ali pokušavam da doprem do ljudi da je ovo stvar koja se MORA popraviti.
drug_profi

#9259 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by drug_profi »

dr_Evil wrote: 17/09/2025 14:09 Zivim u kotlini u kojoj gravitira pola miliona ljudi, i ne mogu kupiti ventil ako mi zatreba, i nikad nisam cuo nikoga da ronca zbog toga
Živiš gdje?
Nemoj mi matereti porediti neke švedske sa BiH.
I ja nedeljom mogu raditi šta hoću na svom posjedu.
dr_Evil

#9260 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by dr_Evil »

drug_profi wrote: 17/09/2025 14:12
dr_Evil wrote: 17/09/2025 14:09 Zivim u kotlini u kojoj gravitira pola miliona ljudi, i ne mogu kupiti ventil ako mi zatreba, i nikad nisam cuo nikoga da ronca zbog toga
Živiš gdje?
Pa vidis u tom je kvaka, ne mozes ni na svom posjedu. AKo recimo uzmes motorku da posjeces kakvo drvo, komsija ti moze zovnuti miliciju jer mu ometas rahatluk i bericet svete nedjelje ;). Jedan nas zemo je zavrsio u novinama jer je uzeo bager da kopa drenazu oko kuce, dosle patrole milicije i lokalne novine. Sto je najgore od svega nije bila ni nedjelja nego popodne, socijalno neprihvatljiv taj nivo buke u popodnevnim satima :D

Naravno kod nas je otislo sve u tri lijepe, kad sam ja dijete bilo strogo se pazilo da nema skakanja po stanu kad je kucni red.
xoklix

#9261 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by xoklix »

Obzirom da neki pokušavaju svaliti ovo na ekonomske okolnosti u EU samo da kažem da je u Hrvatskoj povećan broj zaposlenih u odnosu na prošlu godinu za 30k,a za Srbiju ima samo podatak za drugi kvartal ove godine, također povećan broj zaposlenih u odnosu na prošlu godinu za 0.1% (ne pišu cifre).
Bravo Nikšiću :bih:
drug_profi

#9262 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by drug_profi »

dr_Evil wrote: 17/09/2025 14:16
Živiš gdje?
Pa vidis u tom je kvaka, ne mozes ni na svom posjedu. AKo recimo uzmes motorku da posjeces kakvo drvo, komsija ti moze zovnuti miliciju jer mu ometas rahatluk i bericet svete nedjelje ;). Jedan nas zemo je zavrsio u novinama jer je uzeo bager da kopa drenazu oko kuce, dosle patrole milicije i lokalne novine. Sto je najgore od svega nije bila ni nedjelja nego popodne, socijalno neprihvatljiv taj nivo buke u popodnevnim satima :D

Naravno kod nas je otislo sve u tri lijepe, kad sam ja dijete bilo strogo se pazilo da nema skakanja po stanu kad je kucni red.
Nedeljom se u selu radi kao i svaki dan, ponajviše jer nedeljom seljaci ne rade gdje već primaju plate, nego oko svoje kuće i imanja. Nedeljom i subotom se selo ori od mašina. Vikendaši se bune, ovi što ne vole raditi, ali zato vole puštat glasnu krkansku muziku. To se sve riješi ljubaznim razgovorom, nakon kojeg muzika prestane, a mašine nastave.
zippoo87

#9263 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by zippoo87 »

dr_Evil wrote: 17/09/2025 14:16
Živiš gdje?

Pa dosli sada u stanove ti isti sa motorkama i bagerima,sto rove. Oni ne znaju sta je red bilo kakav a kamoli kucni red.
Upravo u tome je problem,sto je kod nas sve sto je nenormalno,postalo normalno.
A svima je recenica "to je moje,mogu sta hocu" ustima :D

A recimo u nekim normalnijim sredinama za zivot,ipak se zna neki red.
Pa u Njemackoj su se ljudi bunili na aerodrom nedjeljom,sto im stvara buku,pa su ovi napravili neku drugu slijetnu i uzletnu traku/pistu,da se smanji buka.
A da se nece buniti na balkanca koji stema nesto nedjeljom hahha

Ali cinjenica je da se u selima u BiH vikendom najvise radi,traktori tada na max,jer mnogi ljudi rade u firmama i onda kada ne rade u firmi,rade kod sebe na njivi. Ali to nije toliko nepodnosljivo,mislim na traktore.
Motorke su ipak bucnije ali opet,sada je to vrijeme kada mnogi kupuju i rezu ogrev...sada svaki dan to zuji po cijeli dan :D
pezzar

#9264 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by pezzar »

A jel' stvarno niko ne smatra da je TEMU djelimično preuzeo taj promet?

Npr.

https://impulsportal.net/vijesti/na-tem ... iliona-km/

...Na “Temu” građani BiH potrošili skoro 103 miliona KM...
dr_Evil

#9265 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by dr_Evil »

pezzar wrote: 17/09/2025 14:27 A jel' stvarno niko ne smatra da je TEMU djelimično preuzeo taj promet?

Npr.

Ima svega, osjetno manje dijaspore, inflacija je takodjer uradila svoje, manje se trosi. U nekim normalnim ekonomijama za vrijeme inflacije kamatne stope se podizu do onog trena kad ekonomija uspori to jest kupovna moc se smanji i prometi opadnu, a onda krecu u spustanje kamata. Ispravite me ako grijesim. Primjetno je da prosle godine su ljudi vise koristili booking, airbnb ili slicno, ove godine se kuce i stanovi rentaju preko instagrama, lova na crno.
VladaFBiH

#9266 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by VladaFBiH »

pezzar wrote: 17/09/2025 14:27 A jel' stvarno niko ne smatra da je TEMU djelimično preuzeo taj promet?

Npr.

imaju i okolne zemlje Temu pa nemaju pad - sigurno da postoji manji uticaj ali je u cijeloj priči, za sada, beznačajan
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#9267 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by _BataZiv_0809 »

Ozimician wrote: 17/09/2025 13:04 Dakle po broju zaposlenih je FBIH ekonomija resetovana na postavke iz januara 2024. god.

Kakva su predvidjanja do kraja godine, da li se ocekuje oporavak ili dalji pad?
17.09.2025. 544.909 zaposlenih
Dakle resetovano na januar 2025.

Za 17 dana 3 hiljade novih radnih mjesta.

Sto ti je ekonomski tigar kako voli reci @dječak sa šibicama :thumbup:
Last edited by _BataZiv_0809 on 17/09/2025 14:51, edited 1 time in total.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#9268 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by _BataZiv_0809 »

Dupli štok s ledom
Malisa11

#9269 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Malisa11 »

Ne smatra, jer taj iznos je na nivou drzave i ne, nemaju tacan podatak koliko je novca, jer nema deklaracija.
Ozimician

#9270 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Ozimician »

_BataZiv_0809 wrote: 17/09/2025 14:40
Ozimician wrote: 17/09/2025 13:04 Dakle po broju zaposlenih je FBIH ekonomija resetovana na postavke iz januara 2024. god.

I sa pomjeranjem stativa za 17 dana opet je reset negdje na juni/juli 2024; januar ima i dalje 2k+ a sam januar je bio u minusu u odnosu na decembar 2024, tako da...
U ovoj obavijesti na Klixu su trebali porediti dan za danom 2024 vs 2025 pa bi zapravo imali realniju sliku. Bukvalno pokusavaju manipulirati javnost.

Realno da je broj ostao isti kao u decembru 2024 - to je i dalje porazavajuce, a ne ovakvi minusi.

Dakle ako Srbija, Hrvatska i entitet RS imaju porast broja zaposlenih, ocigledno je da jedino Vlast u FBIH radi nesto naopako.

EDIT: Na kraju krajeva, za samo 2 sedmice mozemo imati i podatke za septembar, pa sta ce tada biti izgovor?
Last edited by Ozimician on 17/09/2025 15:09, edited 1 time in total.
Javier Pena

#9271 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Javier Pena »

Iz Porezne uprave FBiH pojasnili zbog čega je došlo do pada broja zaposlenih, "krivac" sektor obrazovanja
VladaFBiH

#9272 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by VladaFBiH »

Javier Pena wrote: 17/09/2025 15:03 Iz Porezne uprave FBiH pojasnili zbog čega je došlo do pada broja zaposlenih, "krivac" sektor obrazovanja
prošle godine u ova doba nismo imali škole :-)
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#9273 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by _BataZiv_0809 »

Ozimician wrote: 17/09/2025 15:03
_BataZiv_0809 wrote: 17/09/2025 14:40

I sa pomjeranjem stativa za 17 dana opet je reset negdje na juni/juli 2024; januar ima i dalje 2k+ a sam januar je bio u minusu u odnosu na decembar 2024, tako da...
U ovoj obavijesti na Klixu su trebali porediti dan za danom 2024 vs 2025 pa bi zapravo imali realniju sliku. Bukvalno pokusavaju manipulirati javnost.

Realno da je broj ostao isti kao u decembru 2024 - to je i dalje porazavajuce, a ne ovakvi minusi.

Dakle ako Srbija, Hrvatska i entitet RS imaju porast broja zaposlenih, ocigledno je da jedino Vlast u FBIH radi nesto naopako.
Ako je to gubitak od 2 hiljade radnih mjesta koje je ugrozila minimalna plata od milju maraka I can live with that.

U 2025. ne treba niko da radi za ispod 1000 KM.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#9274 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by _BataZiv_0809 »

Ozimician wrote: 17/09/2025 15:03

EDIT: Na kraju krajeva, za samo 2 sedmice mozemo imati i podatke za septembar, pa sta ce tada biti izgovor?
Sta ces ako tad bude jos veci broj zaposlenih?
OliverBatista

#9275 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by OliverBatista »

Ove godine je 50000 osoba napustilo BiH pa računajte koliko je u tom broju mlade i svježe radne snage koja se nalazi u tupavoj manipulativnoj statistici koja se odjavila sa biroa ili napustila trgovine i ostale djelatnosti. Sve vrste radnika su deficitarne, rezultati statistike će biti sve lošiji. Radnici u trgovinama neće da rade ni u RS ni u FBIH ni u Brčko distriktu ni radnim danima, a kamoli nedjeljom, svi su složni u tome. Ekonomija koju poznajemo nestaje i kopni eksponencijalno. A sada za ove što prate čavalića i njegove prijatelje hermafrodite, od masovnog ukidanja neradne nedjelje nema ništa. Jutros objavljen članak za najveće poslodavce, samo u velikim lancima u FBiH je zaposleno 15000+ radnika, tako da ne nadajte se da će ti glasovi biti usmjereni u pravcu ukidanja neradne nedjelje i sa dolaskom LIDL-a, san o ukidanju neradne nedjelje će se raspršiti u tisuću komada. čavalić i ekipa mogu i dalje pričati da kupuju po RS-u, a ne smiju ni prsmrdit' ni tamo i figurirati kao plaćenici robovlasnika / tajkuna iz raznoradnih selendri. Do kraja godine neradna nedjelja se uvodi u RS-u, već sada Pale, dijelovi Istočnog Sarajeva ne rade uopće, a uskoro svi ostali zatvaraju u nedjelju.
PS. na Bistriku ima neki dežurni market, sjedi gazda na gajbi u nedjelju i govori da mu se ne isplati uopće raditi jer uđu samo oni što moraju da kupe tariguz i kruh i da odavno nema rentabilnosti u radu nedjeljom.
Locked