Skole u BiH (svi apsurdi)

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
suspect_zero

#26 Re: Skole u BiH (svi apsurdi)

Post by suspect_zero »

Naslovnica wrote: 03/09/2025 21:17 Koliko bi tek sve koštalo da nemamo besplatno školovanje?!
:gunjastajl:
Svi bi onda isli kod Ganića, isto bi došlo :mrgreen:
duh_sa_sjekirom

#27 Re: Skole u BiH (svi apsurdi)

Post by duh_sa_sjekirom »

Ništa nije besplatno...sve to neko plati :D

Elem, i za Titina vakta, knjige su se kupovale ili koristile od prethodnih generacija jer se udžbenici nisu mijenjali tako često...
petunija

#28 Re: Skole u BiH (svi apsurdi)

Post by petunija »

muha_sa wrote: 03/09/2025 17:02 Bunite se za teške ruksake--djeca ce nam krive kicme pubertet docekat :-)
Ja nosam unukov ruksak--kao da je pun kamenja :-)
Bunila se onomad još dok su moji išli u školu
Nisu me čak ni roditelji podržali, možda dvoje-troje. Svi prije roditeljskog rekli da hoće i onda se ućutali... :(
dvajt

#29 Re: Skole u BiH (svi apsurdi)

Post by dvajt »

velika je lova u pitanu za knjige koje mlađi razredi svake godine nove dobijaju. Pored knjiga tu su i radne sveske pa torba realno i jeste preteška za djecu. Ja dok sam isao u skolu sasvim mi je dovoljan bio obični ruksak sa jednom pregradom, djeca dana imaju potrebu za velikim ruksacima sa po 3 pregrade, vidim da dosta djece ide u skolu i sa torbama koje imaju ručku i točkiće pa ih vuku kao kofer. Ono što meni lično smeta je sadržaj u knjigama gdje djeca tokom školske godine ne koriste sadržaj knjiga ni 20%. Malac svaki dan neke printane listiće donosi za zadaću, sveske su kupusare jer te iste listice i u školi lijepe po listovima sveski ... cirkus živi. Npr. imaš knjige u prvom i drugom razredu a djeca ni slova nisu naučila, koji će im? Uglavnom, biznis dobar oko knjiga ...
muha_sa

#30 Re: Skole u BiH (svi apsurdi)

Post by muha_sa »

petunija wrote: 04/09/2025 10:53
muha_sa wrote: 03/09/2025 17:02 Bunite se za teške ruksake--djeca ce nam krive kicme pubertet docekat :-)
Nisu me čak ni roditelji podržali, možda dvoje-troje. Svi prije roditeljskog rekli da hoće i onda se ućutali... :(
Isti sam--moja unuka pahuljica, težak joj prazan ruksak a kad krene u školu ja nosim kao da je pun kamenja :-) rame mi odvali :-) sretnem uciteljicu i kažem joj da ce nam djeca krive kicme hodat. Na prvom roditeljskom roditeljima kazala kako se dedo buni zbog teškog ruksaka :-) roditelji šutili :-)
Nisamsdaali

#31 Re: Skole u BiH (svi apsurdi)

Post by Nisamsdaali »

Radna svesja iz engleskog “nije obavezna” ali zato ti rokne keca ako je ne budeš imao više od 3 časa. A za ruksake posebna priča, dobro je ono sto je stanivukovic napravio, obezbijediti skole udzbenicima koji se koriste u skoli a kuci se mogu koristiti oni kupljeni ili vec donirani
VladaFBiH

#32 Re: Skole u BiH (svi apsurdi)

Post by VladaFBiH »

meni se više sviđa što djeca dobiju knjigu informatike za VII razred koja je starija od njih (izdata 2009.godine) i koja je napisana prije nego što je predstavljen smartphone (iPhone) :D :D :D :D :D
Chloe
Photo mod

#33 Re: Skole u BiH (svi apsurdi)

Post by Chloe »

muha_sa wrote: 04/09/2025 12:22
petunija wrote: 04/09/2025 10:53
Isti sam--moja unuka pahuljica, težak joj prazan ruksak a kad krene u školu ja nosim kao da je pun kamenja :-) rame mi odvali :-) sretnem uciteljicu i kažem joj da ce nam djeca krive kicme hodat. Na prvom roditeljskom roditeljima kazala kako se dedo buni zbog teškog ruksaka :-) roditelji šutili :-)
Sačekaj koju godinu, kad krenu pubertetski problemi, kad nastavnici oduzmu vejpove, ili škola uvede strožiji kodeks oblačenja i ponašanja, zabrane nošenje mobitela, šminkanja i sl. ... aaaaa, kako mame skaču i brane djecu ... hoće oči iskopati nastavnicima. :-)
suspect_zero

#34 Re: Skole u BiH (svi apsurdi)

Post by suspect_zero »

VladaFBiH wrote: 04/09/2025 12:37 meni se više sviđa što djeca dobiju knjigu informatike za VII razred koja je starija od njih (izdata 2009.godine) i koja je napisana prije nego što je predstavljen smartphone (iPhone) :D :D :D :D :D
Joj jeste, listas flopi :lol:
petunija

#35 Re: Skole u BiH (svi apsurdi)

Post by petunija »

@Chloe
Djeci bukvalno ugrožena kičma, a forum već mjesecima gori zbog neradne nedelje... :roll:
Da je bar neko spomenuo torbe, a znam da sam već o tome pisala na forumu nekad davno i niko ništa
VladaFBiH

#36 Re: Skole u BiH (svi apsurdi)

Post by VladaFBiH »

petunija wrote: 04/09/2025 12:56 @Chloe
Djeci bukvalno ugrožena kičma, a forum već mjesecima gori zbog neradne nedelje... :roll:
Da je bar neko spomenuo torbe, a znam da sam već o tome pisala na forumu nekad davno i niko ništa
Kako si samo ove dvije teme uspjela povezati... čak i da nađeš neku poveznicu neradna nedjelja pogađa sve stanovnike FBiH a kriva leđa samo one koji imaju školsku djecu.

Što se tiče težine torbi slažem se da je ono katastrofa i nije mi jasno zašto djeca ne dobiju e-ink (zbog zamora očiju) tablet i sve knjige na njemu i da je to to što moraju da nosaju
suspect_zero

#37 Re: Skole u BiH (svi apsurdi)

Post by suspect_zero »

Ja sam ocekivala da se Ćudićka, Magazinović ili neko iz te svite oglasi....ali valjda oni nemaju tih problema, djeca u privatnim školama, odvuče ih se - dovuče ih se, zadaca se uradi u školi, i svi imaju petice.
Sirotinjo, pati se :oops:
petunija

#38 Re: Skole u BiH (svi apsurdi)

Post by petunija »

VladaFBiH wrote: 04/09/2025 13:00 Kako si samo ove dvije teme uspjela povezati...
Povezala sam nereagovanje na nešto što je jako važno sa reagovanjem na nešto nevažno ali ok
Chloe
Photo mod

#39 Re: Skole u BiH (svi apsurdi)

Post by Chloe »

Znam Pet.
Problem teških torbi je bio i kad je moja starija kćerka krenula u školu, a njoj je su 22. :)
Prošla sam/prolazim i sa mlađom kćerkom. Tapkamo na mjestu.
petunija

#40 Re: Skole u BiH (svi apsurdi)

Post by petunija »

Upravo o tome sam i govorila,
Ovo je problem koji traje ne godinu već preko 10 god i nikom ne smeta. E to je ono što je žalosno. A oko gluposti :fight:
nivla

#41 Re: Skole u BiH (svi apsurdi)

Post by nivla »

suspect_zero wrote: 04/09/2025 12:55
VladaFBiH wrote: 04/09/2025 12:37 meni se više sviđa što djeca dobiju knjigu informatike za VII razred koja je starija od njih (izdata 2009.godine) i koja je napisana prije nego što je predstavljen smartphone (iPhone) :D :D :D :D :D
Joj jeste, listas flopi :lol:
meni nije problem sto djeca uce o floppy-u vec sto po trenutnim planovima i programima uce gdje se sta nalazi u wordu i excelu (microsoft) ne učeći uopšte o konceptima kao što su npr poravnanje u text procesoru već kako se neki tip poravnanja radi u microsoft wordu
djeca generalno ne uče o konceptima već uče gluposti

juče sam bio u prilici da već prvi dan škole napadnem nepismenu učiteljicu koja je rekla za mojeg sina da se izvinUo umjesto izvinIo, ja sam htio pitati koliko stepeni se izvinuo, da ne govorim da je nepojmljivo da osoba sa govornom manom tj vrlo lošom dikcijom može biti magistar bilo čega a posebno biti učiteljica koja treba djecu naučiti ispravnom govoru i dikciji, guta žena glasove i u većini riječi gdje treba slovo N jednostavno ga nema već bi za jednostavno rekla jenostavno, za jednom jenom itd
Chloe
Photo mod

#42 Re: Skole u BiH (svi apsurdi)

Post by Chloe »

petunija wrote: 04/09/2025 13:32 Upravo o tome sam i govorila,
Ovo je problem koji traje ne godinu već preko 10 god i nikom ne smeta. E to je ono što je žalosno. A oko gluposti :fight:
Da ti čuješ moje mišljenje, i šta bih sve mijenjala u državi, obrazovanju , pa od ukidanja socijalnih davanja, do uvođenja odgojnih programa za roditelje predškolske djece itd itd ... koja bih vEštica bila, na lomači bih brzo završila ... :run:
duh_sa_sjekirom

#43 Re: Skole u BiH (svi apsurdi)

Eto, izgleda da više nema ni škole plivanja za ucenike 4. razreda u KS..
Nema plivat guzovače...
:D
shape of despair

#44 Re: Skole u BiH (svi apsurdi)

Post by shape of despair »

Obrazovanje nam je propalo nažalost. Kao prvo, prosvjetni radnici su sve manje zadovoljni što se kako tako odražava na njihov stepen učinkovitosti na nastavi. Preko teams-a smo dobili informativno tačno novih 14 pravilnika koje je uvelo Ministarstvo, izmjena pravilnika, dopuna izmjena pravilnika o svemu i svačemu.
Sad postoji i urnek za pravdanje časova od strane roditelja :shock: :shock: :shock:
Kod mojih malaca u školi vidim da engleski nemaju pojma sa pojmom, ma pojma. Časovi se svode na crtanje i bojenje, povezivanje riječi i skica i tome slično, znači radi se o 5. razredu osnovne. Informatika vrlo slično, nula jedna velika.
Druga stvar su, recimo što me nervira, osiguranja učenika. Cifra je 5,7,ili 10KM za jednu godinu, što je simbolično, ali uvijek škola samo pošalje ko osigurava, dok ugovor da vidim šta to plaćam nema.
Info iz prve ruke je, da djeca koja idu u produženi, dobivaju jako lošu hranu, vjerovatno ostatke od juče.
Kako ima spisak šta se jede svaki dan, prošle godine su imali npr. za svaki doručak i čaj. Pitam malca kakav je čaj, piješ li,kaže kakav čaj, toga nema.
Popričam malo sa školom, ništa se nije promjenilo, nigdje čaja. Vidim ove ga godine nema na spisku.
Od ovog svega najvažnije je 14 novih pravilnika Ministarstva koji nesluže ničemu i samo koplikuju rad, tako da nekad proteste prosvjetara i razumijem.
E čuj nema plivanja više??? Hoće li ukinuti i Ajdinoviće, jedino etno selo na cijelom svjetu, inače vrlo uredno i čisto(mom se malcu prošle godine zgadilo koliko je prljavo, al jebi ga, neko ih gura.)
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#45 Re: Skole u BiH (svi apsurdi)

Post by Truba »

duh_sa_sjekirom wrote: 16/09/2025 21:51 Eto, izgleda da više nema ni škole plivanja za ucenike 4. razreda u KS..
Nema plivat guzovače...
:D
ja bih sve besplatno ukinuo
narod cijeni samo sto se plati
ionako je to proforme i maltretiranje roditelja

najbolje je da djeca za upis u 5. razred moraju donijeti potvrdu s bazena da su isli plivat 5 dana
mada i to bi nas narod izvrdao

jebo plivanje ja sam u 18.naucio plivat
HD_2015

#46 Re: Skole u BiH (svi apsurdi)

Post by HD_2015 »

shape of despair wrote: 17/09/2025 08:37 Obrazovanje nam je propalo nažalost. Kao prvo, prosvjetni radnici su sve manje zadovoljni što se kako tako odražava na njihov stepen učinkovitosti na nastavi. Preko teams-a smo dobili informativno tačno novih 14 pravilnika koje je uvelo Ministarstvo, izmjena pravilnika, dopuna izmjena pravilnika o svemu i svačemu.
Sad postoji i urnek za pravdanje časova od strane roditelja :shock: :shock: :shock:
Kod mojih malaca u školi vidim da engleski nemaju pojma sa pojmom, ma pojma. Časovi se svode na crtanje i bojenje, povezivanje riječi i skica i tome slično, znači radi se o 5. razredu osnovne. Informatika vrlo slično, nula jedna velika.
Druga stvar su, recimo što me nervira, osiguranja učenika. Cifra je 5,7,ili 10KM za jednu godinu, što je simbolično, ali uvijek škola samo pošalje ko osigurava, dok ugovor da vidim šta to plaćam nema.
Info iz prve ruke je, da djeca koja idu u produženi, dobivaju jako lošu hranu, vjerovatno ostatke od juče.
Kako ima spisak šta se jede svaki dan, prošle godine su imali npr. za svaki doručak i čaj. Pitam malca kakav je čaj, piješ li,kaže kakav čaj, toga nema.
Popričam malo sa školom, ništa se nije promjenilo, nigdje čaja. Vidim ove ga godine nema na spisku.
Od ovog svega najvažnije je 14 novih pravilnika Ministarstva koji nesluže ničemu i samo koplikuju rad, tako da nekad proteste prosvjetara i razumijem.
E čuj nema plivanja više??? Hoće li ukinuti i Ajdinoviće, jedino etno selo na cijelom svjetu, inače vrlo uredno i čisto(mom se malcu prošle godine zgadilo koliko je prljavo, al jebi ga, neko ih gura.)
Staro obrazovanje je trebalo reformu, ali mislim da se još gore napravilo.

Dreka na stroge nastavnike, i povici "zašto je matematika teška" ima veze sa upropaštenim obrazovanjem.

Imamo čitav sloj ljudi, političara recimo, koji kažu: "ni ja nisam učio, pa vidi me sada".

Neobrazovani ljudi imaju veliki otpor prema znanju i ljudima koji razumiju stvari. Nažalost ovakav stav je našao plodno tlo i u narodu.

Problem je što smo previše dugo u blatu. Nismo proizvodili ljude koje nas mogu izvući iz ovog blata, a najveći dio materijala za takvu proizvodnju je otišao vani.

Dobili smo što smo tražili.
duh_sa_sjekirom

#47 Re: Skole u BiH (svi apsurdi)

Izgleda da će ipak biti skole plivanja.
suspect_zero

#48 Re: Skole u BiH (svi apsurdi)

Post by suspect_zero »

Nisam nesto upratila vezano za snimak "veselja nastavnika u Neumu"....sta je bilo :?
nikeze

#49 Re: Skole u BiH (svi apsurdi)

Post by nikeze »

Tek kad se uvede finski oblik obrazovanja nešto će se promijeniti, a do tada će djeca patiti.
Besplatni udžbenici, razred od 15 učenika, uz profesora koji je obavezno magistar radi i jedan ili dva asistenta na času koji pripomažu u nastavi učenicima, a za učenike sa posebnim potrebama obevezno asistent pokraj njega. Mogućnost da upiše doktorat svako ko ima visok prosjek ocjena što stipendira država, a ne kao kod nas da te stranka gura. Plate profesora u osnovnoj i srednjoj školi su u rangu ljekara i sudija. Dakle zanimanje je cijenjeno. U školi sa djecom ne smiju raditi osobe sa sociopatskim ponašanjem.
Sve mi to imamo ali nemamo organizaciju da to sprovedemo. Ima kadra na birou.
Da škola valja držali bi je privatnici - stara izreka iz ratnog perioda. I nažalost tako je. Privatne škole su najbolje jer promoviraju finski obrazovni sistem.
dvajt

#50 Re: Skole u BiH (svi apsurdi)

Post by dvajt »

ja bi ovo ja bi ono ...
Post Reply