Skole u BiH (svi apsurdi)
-
moimoi
#1 Skole u BiH (svi apsurdi)
Ako vec postoji tema gdje se ovo moze prebaciti.. prebacite.
Zasto se u BiH svake godine dijele besplatno NOVI udzbenici? U isto vrijeme 99% skola nema opremu za kabinete hemije, IT i sl.
Radi se o stotinama hiljada ako ne i milionima.
Rs je otisao i dalje u rangu sa S. Korejom.. pa imaju i naljepnice koje potvrdjuju “donaciju” velikog vozda…( koliko su naljepnice kostale.. “sitnica”)
Kako i zasto niko ne prica o ustedama? ..da se lova preusmjeri tamo gdje je zaista potrebno?!
Zasto se u BiH svake godine dijele besplatno NOVI udzbenici? U isto vrijeme 99% skola nema opremu za kabinete hemije, IT i sl.
Radi se o stotinama hiljada ako ne i milionima.
Rs je otisao i dalje u rangu sa S. Korejom.. pa imaju i naljepnice koje potvrdjuju “donaciju” velikog vozda…( koliko su naljepnice kostale.. “sitnica”)
Kako i zasto niko ne prica o ustedama? ..da se lova preusmjeri tamo gdje je zaista potrebno?!
- holowey
#2 Re: Skole u BiH (svi apsurdi)
otkud novi? udzbenici koje su moja djeca dobila su vec koristeni ali u dobrom stanju... kako znam da su koristeni? na nekim ispisana imena ucenika koji su ih koristili, popunjene pojedine rubrike (grafitnom olovkom, srecom)... kanton sarajevo... gdje se to svake godine dijele NOVI udzbenici?
-
moimoi
#3 Re: Skole u BiH (svi apsurdi)
Prvi razredi N.g…holowey wrote: ↑01/09/2025 20:26 otkud novi? udzbenici koje su moja djeca dobila su vec koristeni ali u dobrom stanju... kako znam da su koristeni? na nekim ispisana imena ucenika koji su ih koristili, popunjene pojedine rubrike (grafitnom olovkom, srecom)... kanton sarajevo... gdje se to svake godine dijele NOVI udzbenici?
Na vijestima se slikao u tuzlanskon kantonu ministar kako dijeli udzbenike.
Rs…
- holowey
#4 Re: Skole u BiH (svi apsurdi)
prvacici u svojim udzbenicima moraju dopunjavati, zaokruzivati, spajati, bojiti, pa mi je logicno da svi dobiju nove udzbenike a ne vec popunjene... grafitnu ces lako obrisati, posebno ako nije pravljen krvnicki pritisak, ali bojice tesko...
- shape of despair
#5 Re: Skole u BiH (svi apsurdi)
Prošle godine je recimo Ministarstvo subvencioniralo produženi boravak pa smo isti umjesto 200 plaćali 130KM. Stvarno super, 70 maraka u džepu dobro dođe.
Međutim, sjedim sa jednom nastavnicom koja govori da je Ministarstvo na uštrub te subvencije zavrnulo pipu na drugoj strani pa im fali svega, od tariguza do kreda itd., ono što su prije normalno imali. Ne ulazim u politiku nit me zanima ministrica i njeno ministarstvo, samo kažem fakt.
Također ovo o ispisanim knjigama je presmješno posebno za niže razrede gdje se sve boji, povezuje linijama, dopunjava u kvadratiće, a djeca ko djeca to pritišću olovkom, pa i da ne pritišću i da se obriše cijela knjiga (haj obriši kukala ti majka cijelu knjigu) opet se vide potezi i dijete naravno samo po tome ponovo ispiše.
Recimo u školi gdje idu moja djeca se prošle godine davalo 5KM da imaju svoj ormarić, da se kupe bravice i dijete ima ključ. Moj malac nije nikad dobio nit ormarić nit ključ, 70% ormarića zaključano, nemožeš otvoriti, pogubljeni ključevi a niko ne koristi.
Također, recimo u produženom ima spisak šta svaki dan jedu i prošle godine za doručak je uvijek pisalo i čaj. Pitam malce piju li čaj, i to ovako poslije već dva mjeseca, kažu kakav čaj, toga nema nikad. Žalio se, ma žali se materi svojoj, niko ništa.
Međutim, sjedim sa jednom nastavnicom koja govori da je Ministarstvo na uštrub te subvencije zavrnulo pipu na drugoj strani pa im fali svega, od tariguza do kreda itd., ono što su prije normalno imali. Ne ulazim u politiku nit me zanima ministrica i njeno ministarstvo, samo kažem fakt.
Također ovo o ispisanim knjigama je presmješno posebno za niže razrede gdje se sve boji, povezuje linijama, dopunjava u kvadratiće, a djeca ko djeca to pritišću olovkom, pa i da ne pritišću i da se obriše cijela knjiga (haj obriši kukala ti majka cijelu knjigu) opet se vide potezi i dijete naravno samo po tome ponovo ispiše.
Recimo u školi gdje idu moja djeca se prošle godine davalo 5KM da imaju svoj ormarić, da se kupe bravice i dijete ima ključ. Moj malac nije nikad dobio nit ormarić nit ključ, 70% ormarića zaključano, nemožeš otvoriti, pogubljeni ključevi a niko ne koristi.
Također, recimo u produženom ima spisak šta svaki dan jedu i prošle godine za doručak je uvijek pisalo i čaj. Pitam malce piju li čaj, i to ovako poslije već dva mjeseca, kažu kakav čaj, toga nema nikad. Žalio se, ma žali se materi svojoj, niko ništa.
-
talijan97
#6 Re: Skole u BiH (svi apsurdi)
Torba i oprema se preuzima na nekom mega djecijem tefericu u Safeta Zajke

- duh_sa_sjekirom
#7 Re: Skole u BiH (svi apsurdi)
Nove udžbenike u KS dobijaju učenici I do IV razreda.
Korištene dobijaju od V do IX.
Jednostavnom računicom (cijena kompleta udžbenika x broj učenika od I do IV r) dođe se do cifre od cca 2,5 miliona KM, koja se svake godine istrese iz budžeta KS za tu namjenu.
Siromašnije općine obično podijele ruksake i pribor za prvačiće, dok bogatije podijele i drugim učenicima
Korištene dobijaju od V do IX.
Jednostavnom računicom (cijena kompleta udžbenika x broj učenika od I do IV r) dođe se do cifre od cca 2,5 miliona KM, koja se svake godine istrese iz budžeta KS za tu namjenu.
Siromašnije općine obično podijele ruksake i pribor za prvačiće, dok bogatije podijele i drugim učenicima
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#8 Re: Skole u BiH (svi apsurdi)
dosta se otimalo od naroda
red je da se vrati kroz subvencije i donacije
samo ne znam sto prodaju oni na terminalu?
za srednju ili ako izgubis knjigu?
red je da se vrati kroz subvencije i donacije
samo ne znam sto prodaju oni na terminalu?
za srednju ili ako izgubis knjigu?
-
moimoi
#9 Re: Skole u BiH (svi apsurdi)
Pa opet se uzima narodu. Nije donacija iz uae vec budzeta. Naravno da sam za to da su besplatne knjige, ali zasto moraju svake godine nove? Ovdje se pogoduje stamparijama. Za tu lovu se mogu opremiti kabineti. Kupiti svake godine par novih knjiga,pa zamijeniti sa onima koje su u raspadnom stanju-ok… tj ucenici koji upropaste knjigu da se vise ne moze koristiti,neka plate…al ne kontam svake godine kupovati nove knjige. Stare se dakle bacaju?
Najbogatije zemlje se tako ne odnose prema stvarima…gledaju da ustede gdje mogu..i jos knjige..
Najbogatije zemlje se tako ne odnose prema stvarima…gledaju da ustede gdje mogu..i jos knjige..
- duh_sa_sjekirom
#10 Re: Skole u BiH (svi apsurdi)
Da, svake godine se bacaju stare
Bude tu bukvalno novih knjiga, osobito onih koje se manje koriste...
Bude tu bukvalno novih knjiga, osobito onih koje se manje koriste...
- muha_sa
#11 Re: Skole u BiH (svi apsurdi)
Bunite se za teške ruksake--djeca ce nam krive kicme pubertet docekat
Ja nosam unukov ruksak--kao da je pun kamenja
Ja nosam unukov ruksak--kao da je pun kamenja
-
suspect_zero
#12 Re: Skole u BiH (svi apsurdi)
Nisu nove, uzmes ove godine i vratiš zadnju sedmicu
-
moimoi
#13 Re: Skole u BiH (svi apsurdi)
-
suspect_zero
#14 Re: Skole u BiH (svi apsurdi)
Ne isplati se miomi nervirati, na dvorištu ili onako na viberu svi se zalimo ..dodje roditeljski dvije ili tri progovorimo ostali isto panda međedi spavaju, zjevaju i gledaju na sat.
A najveci apsurdi su, "projekti" od samog početka, zadaca koja se zada roditeljima jer ono djeca zaista ne znaju uraditi...recimo u 2 razredu, nekakav akvarij,kasnije lenta zivota (panel papir, slike od rođenja do 10 godina i opis slike
da mozes misliti da to djeca znaju otici i kupiti, selektovati i isprintsti slike ustvari odnjeti jer nemamo svi printer kuci), projekat vulkana, pecina, stecaka, pravlhenja dokumentaraca, dnevnik ishrane
ono sta u kuci jedu, spavaju....ovo sve jos dok je bio kod uciteljice i to zena posalje poruku obicno kad su ljudi dosli kuci sa posla. Sjecam se jednom poruke navecer oko 9, zimski period....kaze sutra neka djeca ponesu glinamol, jeste osnovna zivota namirnica koju svi imamo u svaka doba u kuci.
Imam jos ovoga knjigu da napišem.
A najveci apsurdi su, "projekti" od samog početka, zadaca koja se zada roditeljima jer ono djeca zaista ne znaju uraditi...recimo u 2 razredu, nekakav akvarij,kasnije lenta zivota (panel papir, slike od rođenja do 10 godina i opis slike
Imam jos ovoga knjigu da napišem.
-
last mohicans
#15 Re: Skole u BiH (svi apsurdi)
Maloprije kupio mladoj WB za 7 razred, cijelih 19 maraka, najobičnija crnobijela vjezbanka. Doduše, ima i neki prevaziđeni CD, umjesto qr codova. Ko vise sluša CD. A da ne kazem kako je izdavačima guica zinula, komplet knjiga 45 maraka. Moja starija se snađe sama, od raje, nesta im dadne na kafu. Pola knjiga i ne otvore, a svi nastavnici prvi dan MORATE..moimoi wrote: ↑03/09/2025 15:31 Pa opet se uzima narodu. Nije donacija iz uae vec budzeta. Naravno da sam za to da su besplatne knjige, ali zasto moraju svake godine nove? Ovdje se pogoduje stamparijama. Za tu lovu se mogu opremiti kabineti. Kupiti svake godine par novih knjiga,pa zamijeniti sa onima koje su u raspadnom stanju-ok… tj ucenici koji upropaste knjigu da se vise ne moze koristiti,neka plate…al ne kontam svake godine kupovati nove knjige. Stare se dakle bacaju?
- nivla
#16 Re: Skole u BiH (svi apsurdi)
ako je osnovna skola zakonska obaveza, onda valjda drzava treba da obezbijedi besplatno sve za sve razrede i sve produzene boravke, inace ne bi trebala osnovna skola biti zakonska obaveza
-
suspect_zero
#17 Re: Skole u BiH (svi apsurdi)
last mohicans wrote: ↑03/09/2025 20:09Maloprije kupio mladoj WB za 7 razred, cijelih 19 maraka, najobičnija crnobijela vjezbanka. Doduše, ima i neki prevaziđeni CD, umjesto qr codova. Ko vise sluša CD. A da ne kazem kako je izdavačima guica zinula, komplet knjiga 45 maraka. Moja starija se snađe sama, od raje, nesta im dadne na kafu. Pola knjiga i ne otvore, a svi nastavnici prvi dan MORATE..moimoi wrote: ↑03/09/2025 15:31 Pa opet se uzima narodu. Nije donacija iz uae vec budzeta. Naravno da sam za to da su besplatne knjige, ali zasto moraju svake godine nove? Ovdje se pogoduje stamparijama. Za tu lovu se mogu opremiti kabineti. Kupiti svake godine par novih knjiga,pa zamijeniti sa onima koje su u raspadnom stanju-ok… tj ucenici koji upropaste knjigu da se vise ne moze koristiti,neka plate…al ne kontam svake godine kupovati nove knjige. Stare se dakle bacaju?
Sta ti je ovo WB?
-
tap3ah75
#18 Re: Skole u BiH (svi apsurdi)
Manje više udžbenici meni je odvratno bilo kad sam MORAO platiti ljekarski pregled u Domu Zdravlja da upišem dijete u osnovnu školu.
- duh_sa_sjekirom
#19 Re: Skole u BiH (svi apsurdi)
WorkBook
Inače, knjige i radne sveske za EJ su uvijek bile najskuplje
Ove godine su sve knjige poskupile 10-20% u odnosu na prethodnu
- nivla
- duh_sa_sjekirom
-
suspect_zero
#22 Re: Skole u BiH (svi apsurdi)
Ah, nama ih nisu jos rekli da uzmemoduh_sa_sjekirom wrote: ↑03/09/2025 20:51 WorkBook
Ovo za ljekarsko ovdje u KS se ne plaća.
-
last mohicans
#23 Re: Skole u BiH (svi apsurdi)
Radna sveska, workbooksuspect_zero wrote: ↑03/09/2025 20:46last mohicans wrote: ↑03/09/2025 20:09Maloprije kupio mladoj WB za 7 razred, cijelih 19 maraka, najobičnija crnobijela vjezbanka. Doduše, ima i neki prevaziđeni CD, umjesto qr codova. Ko vise sluša CD. A da ne kazem kako je izdavačima guica zinula, komplet knjiga 45 maraka. Moja starija se snađe sama, od raje, nesta im dadne na kafu. Pola knjiga i ne otvore, a svi nastavnici prvi dan MORATE..moimoi wrote: ↑03/09/2025 15:31 Pa opet se uzima narodu. Nije donacija iz uae vec budzeta. Naravno da sam za to da su besplatne knjige, ali zasto moraju svake godine nove? Ovdje se pogoduje stamparijama. Za tu lovu se mogu opremiti kabineti. Kupiti svake godine par novih knjiga,pa zamijeniti sa onima koje su u raspadnom stanju-ok… tj ucenici koji upropaste knjigu da se vise ne moze koristiti,neka plate…al ne kontam svake godine kupovati nove knjige. Stare se dakle bacaju?
Sta ti je ovo WB?
- nepass1
#24 Re: Skole u BiH (svi apsurdi)
27.08. nista nemojte kupovati sve ce dobiti
01.09. 150KM potrosio u knjizari + skola nema niceg pa ako mogu roditelji papir i tako to da donesu
Sad na poslu moram hapati a4 papir da doniram skoli
01.09. 150KM potrosio u knjizari + skola nema niceg pa ako mogu roditelji papir i tako to da donesu
Sad na poslu moram hapati a4 papir da doniram skoli
-
Naslovnica
#25 Re: Skole u BiH (svi apsurdi)
Koliko bi tek sve koštalo da nemamo besplatno školovanje?!