Istina o Bogu
-
toska
#2001 Re: Istina o Bogu
Zanemarimo prošlost, zašto danas vjera (može i religije) i nauka ne bi mogle ići zajedno?
Neki primjer, da odvagamo zajedno.
Neki primjer, da odvagamo zajedno.
-
nermin-z
- Grijem se na: Pelet
- Vozim: BMW E46
- Horoskop: poma nemam
#2002 Re: Istina o Bogu
PixelDrifter wrote: ↑12/09/2025 00:25Dobri moj Nermine, kada sam radio na DOS-u ti vjerovatno nisi bio u planu ni da postaneš embrion, tako da te savjete kako koristiti današnju tehnologiju ostavi svome babi, imam više iskustva na operativnim sistemima i veoma stručnim programima, nego što ti vjerojatno imaš godina. Nazad na ovo o čemu smo pisali, nauka i religija ne idu zajedno, prvo se bazira na praznovjerju i fantaziji, drugo na činjenicama. Možeš pokušati da nađeš autogram od Allaha lično u glavici luka, možda ga i nađeš, ali to će i dalje da bude samo percepcija osobe koja želi da vidi nadnaravno i da izjednači ublehu i znanje, da dadne istu dimenziju vjerodostojnosti fantaziji kao i zakonima fizike. Ne ide, niti će ikada ići.nermin-z wrote: ↑11/09/2025 23:59Bravo. Počeo si da napreduješ.PixelDrifter wrote: ↑11/09/2025 23:51 Nisi razumio. Naravno da sam preuzeo tekst sa Wikipedije, ali ja znam priču o Giordano Bruno i Galileu, ZNAO sam šta tražim, a nije mi se kucalo. Na kraju krajeva i kod pisanja knjiga uzimaju se citati. Koristim i chat bot i sve današnje web tools koje su mi pri ruci, ali ZNAM da postavim pravo pitanje i da tražim pravu stvar zbog backgrounda koji imam. Ne moram da bih odgovorio nekome na forumu da pišem domaći zadatak.
Pa kad smo već kod toga, evo ti savjet. Ne muči sa da googlaš. Nema potreba da znaš šta tražiš. Pitaš chat bot-a i dobićeš odgovor čak i ako mu svojim riječima samo opišeš o čemu se radi. Istina, zna i da pogriješi ali ni wikipadia odavno nije pouzdana (valjda i to znaš) a lakše je provjeriti sumnjive informacije nego ih tražiti po netu. Ali šta ja tu tebi pričam, znaš ti to. Tvoj problem je što si mislio da samo ti znaš.
Pa sad, kad smo se bar u nečemu složili, možemo se vratiti na temu.
Nekako mi se čini da ni to ne znaš. "DOS" kao OS ne postoji. Postoje MS-DOS, PC-DOS, DR-DOS itd... "DOS" se koristi kao zajedničko ime za sve njih ali u "DOS" nikako nisi mogao da radiš. Pretpostavljam da si radio u MS-DOS.
Radio sam ja u MS-DOS, u vrijeme kad Windows nije bilo moguće instalirati bez MS-DOS. Tada se sve radilo sa flopy disketama...
p.s.
Ja sam ti prijatelju godinama živio računara. Internet sam koristio još dok sam imao dial-up. Čak nisam imao ni tonsko biranje nego sam imao pulsno... Onda sam koristio satelitski internet (užasno skupo) pa wi-fi. Sam sam, čak i prodavao internet. Ne komercijalno, nego, da bih imao dobar internet spajao sam sam komšiluk preko Mikro-tik. Heheheh. Malo si mi probudio uspomene. Kad sam učio Mikro Tik, postojao je neki sajt, mislim da se zvao "užice.net" ili tako nekako. Pa ovom prilikom "veliko hvala" tim ljudima. Preko 20g, sam bio super-moderator na jednom velikom forumu koji se bavi satelitima. Vjerovatno sam još uvijek ali godinama nisam bio tamo pa ne mogu baš da garantujem. Moguće da mi je nalog uklonjen (mada sumnjam)... Nebih više, ionako ti ne možeš da prihvatiš da postoji neko ko nešto zna a da to nisi ti.
-
nermin-z
#2003 Re: Istina o Bogu
nermin-z wrote: ↑12/09/2025 00:50PixelDrifter wrote: ↑12/09/2025 00:25Dobri moj Nermine, kada sam radio na DOS-u ti vjerovatno nisi bio u planu ni da postaneš embrion, tako da te savjete kako koristiti današnju tehnologiju ostavi svome babi, imam više iskustva na operativnim sistemima i veoma stručnim programima, nego što ti vjerojatno imaš godina. Nazad na ovo o čemu smo pisali, nauka i religija ne idu zajedno, prvo se bazira na praznovjerju i fantaziji, drugo na činjenicama. Možeš pokušati da nađeš autogram od Allaha lično u glavici luka, možda ga i nađeš, ali to će i dalje da bude samo percepcija osobe koja želi da vidi nadnaravno i da izjednači ublehu i znanje, da dadne istu dimenziju vjerodostojnosti fantaziji kao i zakonima fizike. Ne ide, niti će ikada ići.nermin-z wrote: ↑11/09/2025 23:59
Bravo. Počeo si da napreduješ.
Pa kad smo već kod toga, evo ti savjet. Ne muči sa da googlaš. Nema potreba da znaš šta tražiš. Pitaš chat bot-a i dobićeš odgovor čak i ako mu svojim riječima samo opišeš o čemu se radi. Istina, zna i da pogriješi ali ni wikipadia odavno nije pouzdana (valjda i to znaš) a lakše je provjeriti sumnjive informacije nego ih tražiti po netu. Ali šta ja tu tebi pričam, znaš ti to. Tvoj problem je što si mislio da samo ti znaš.
Pa sad, kad smo se bar u nečemu složili, možemo se vratiti na temu.
Nekako mi se čini da ni to ne znaš. "DOS" kao OS ne postoji. Postoje MS-DOS, PC-DOS, DR-DOS itd... "DOS" se koristi kao zajedničko ime za sve njih ali u "DOS" nikako nisi mogao da radiš. Pretpostavljam da si radio u MS-DOS.
Radio sam ja u MS-DOS, u vrijeme kad Windows nije bilo moguće instalirati bez MS-DOS. Tada se sve radilo sa flopy disketama...
Moj prvi kontakt s komjuterom je bio krajem 70-tih. Moj prvi komp je bio ZX-Spectrum. Na njemu sam učio "Basic", još se sjećam poneke komande... Kasnije sam kupio Comodor 64. Pred rat sam planirao da kupim Amigu (ona je imala flopy) ali se nije ostvarilo. S Comodor sam proveo rat i moj stariji sin je u ratu na njemu naučio da čita i piše..... Dalje se zviždi....
Ja sam ti prijatelju godinama živio računara. Internet sam koristio još dok sam imao dial-up. Čak nisam imao ni tonsko biranje nego sam imao pulsno... Onda sam koristio satelitski internet (užasno skupo) pa wi-fi. Sam sam, čak i prodavao internet. Ne komercijalno, nego, da bih imao dobar internet spajao sam sam komšiluk preko Mikro-tik. Heheheh. Malo si mi probudio uspomene. Kad sam učio Mikro Tik, postojao je neki sajt, mislim da se zvao "užice.net" ili tako nekako. Pa ovom prilikom "veliko hvala" tim ljudima. Preko 20g, sam bio super-moderator na jednom velikom forumu koji se bavi satelitima. Vjerovatno sam još uvijek ali godinama nisam bio tamo pa ne mogu baš da garantujem. Moguće da mi je nalog uklonjen (mada sumnjam)... Bavio sam se card-sharingom. IP televizijo, Izrađivao sam web stranice (ne wordpress i sl. nego HTML; PHP; MySQL.). Kompletan kod je kucan ručno. Onda sam godinama održava linux servere, Prvenstvaeno CentOS ali i Debian (Ubuntu).... Nebih više, ionako ti ne možeš da prihvatiš da postoji neko ko nešto zna a da to nisi ti.
-
nermin-z
#2004 Re: Istina o Bogu
nermin-z wrote: ↑12/09/2025 00:56nermin-z wrote: ↑12/09/2025 00:50PixelDrifter wrote: ↑12/09/2025 00:25
Dobri moj Nermine, kada sam radio na DOS-u ti vjerovatno nisi bio u planu ni da postaneš embrion, tako da te savjete kako koristiti današnju tehnologiju ostavi svome babi, imam više iskustva na operativnim sistemima i veoma stručnim programima, nego što ti vjerojatno imaš godina. Nazad na ovo o čemu smo pisali, nauka i religija ne idu zajedno, prvo se bazira na praznovjerju i fantaziji, drugo na činjenicama. Možeš pokušati da nađeš autogram od Allaha lično u glavici luka, možda ga i nađeš, ali to će i dalje da bude samo percepcija osobe koja želi da vidi nadnaravno i da izjednači ublehu i znanje, da dadne istu dimenziju vjerodostojnosti fantaziji kao i zakonima fizike. Ne ide, niti će ikada ići.
Moj prvi kontakt s komjuterom je bio krajem 70-tih. Moj prvi komp je bio ZX-Spectrum. Na njemu sam učio "Basic", još se sjećam poneke komande... Kasnije sam kupio Comodor 64. Pred rat sam planirao da kupim Amigu (ona je imala flopy) ali se nije ostvarilo. S Comodor sam proveo rat i moj stariji sin je u ratu na njemu naučio da čita i piše..... Dalje se zviždi....
Ja sam ti prijatelju godinama živio računara. Internet sam koristio još dok sam imao dial-up. Čak nisam imao ni tonsko biranje nego sam imao pulsno... Onda sam koristio satelitski internet (užasno skupo) pa wi-fi. Sam sam, čak i prodavao internet. Ne komercijalno, nego, da bih imao dobar internet spajao sam sam komšiluk preko Mikro-tik. Heheheh. Malo si mi probudio uspomene. Kad sam učio Mikro Tik, postojao je neki sajt, mislim da se zvao "užice.net" ili tako nekako. Pa ovom prilikom "veliko hvala" tim ljudima. Preko 20g, sam bio super-moderator na jednom velikom forumu koji se bavi satelitima. Vjerovatno sam još uvijek ali godinama nisam bio tamo pa ne mogu baš da garantujem. Moguće da mi je nalog uklonjen (mada sumnjam)... Bavio sam se card-sharingom. IP televizijo, Izrađivao sam web stranice (ne wordpress i sl. nego HTML; PHP; MySQL.). Kompletan kod je kucan ručno. Onda sam godinama održavao linux servere, Prvenstvaeno CentOS ali i Debian (Ubuntu).... Nebih više, ionako ti ne možeš da prihvatiš da postoji neko ko nešto zna a da to nisi ti.
P.S.
Vjerovatno negdje na kompu imam i nešto od tih starih stvari. Neku stranicu koju sam tada radio, neke softwere koje sam koristio... Pa ako ti treba nešto od tih starih programčića a da ih ne možeš naći na netu. pitaj. možda imam. Recimo Jtag za izčitavanje eproma iz resivera vjerovatno imam, vjerovatno imam i negdje neku stranicu. Vjerovatno imam i neke podatke (upute) koje sam pisao da ne zaboravim, vezano za otključavanje resivera (tada je bio aktuelan Total TV i Digi). Imam sigurno i mnogo toga vezano za IPTV...
- PixelDrifter
#2005 Re: Istina o Bogu
DOS na IBM prije MS-DOS, prije Windowsa, osamdesetih prošlog stoljeća. Također Spectrum, sa kasetama i televizorom. Otac mi je radio na mainframe kompjuterima, odrastao sam na probušenim karticama binarskog sistema. Dobri moj Nermine, po tvome pisanju sam mislio da si neki balavac, a ti matora drtina, ovo balavac zbog manjih pravopisnih greški, ova današnja mladež ima probleme sa gramatikom i sintaksom. Super da si moderator, ja sam VIP na specijaliziranom forumu za kompjutere, ali ne treba ovdje da pišeš Curriculum Vitae, ovdje tračimo vrijeme na temi za odrasle ljude koji se boje mraka i treba im tata, mislim na vjernike, ne na ateiste. Nije mi jasno zašto citiraš (quote) vlastite postove? Dakle, umjesto hex value, nazad na vjerske besmislice. I ne budi mahalski maliciozan, ne treba ti, it's cheap.
-
nermin-z
#2006 Re: Istina o Bogu
Vjera i religije nisu isto.
Vjera i nauka idu zajedno.
Problem je u nerazumijevanju.
Vjera kaže da je Bog ljudima podario razum. Vjera ljudima nalaže da uče.
A na čemu je zasnovana nauka ako ne na razumu i učenju.
To što ljudi pokušavaju da to prikažu u nekom drugom svijetlu je sasvim druga stvar.
Jedni kažu da Bog ne postoji jer za to nema dokaza iako svi znamo da mnogo toga postoji iako nije dokazano.
U svakom slučaju, pogrešna je teza da su vjera i nauka u sukobu.
To što nauka nema dokaz da Bog postoji, ne znači da ga negira.
Nauka u stvari ništa ne negira. Ona dokazuje.
Ako nauka ima dokaz da nešto postoji onda tvrdi i dokazuje da to postoji. Ako nema dokaza, onda ništa ne tvrdi a ako ne tvrdi, to ne znači da negira, nego da nema dokaza (mada se to pokušava tako prikazati).
Religije su nešto sasvim drugo i o njima nema smisla ni raspravljati jer je svaka od njih i sama sa sobom kontradiktorna.
Kada bi religije bile u skladu s vjerom, nebi ni postojale.
- Dozer
#2007 Re: Istina o Bogu
Ma hajde... A religije su sprovodili mravi, a ne vjernici - pripadnici tih religija...nermin-z wrote: ↑12/09/2025 00:11Ne razlikuješ vjeru i religiju (kao i ogromna većina).Dozer wrote: ↑11/09/2025 21:51 Vjera je vijekovima negirala nauku, ubijali ljude radi nauke, dok vise nije mogla jer je nauka na kraju porazbijala more vjerskih i religijskih nebuloza.
Od najbanalnijih, tipa zasto pada kisa, da se ne vrti svemir oko Zemlje, da Zemlja nihe ravna, zasto puse vjetar, itd., pa do gomile otkrica i dokaza kojima se demistificiraju sva cuda iz vjerskih knjiga.
Religije su osporavale nauku.
Iz cega potice vjera? Ili - iz cega potice religija? Religije su organizovana vjera, institunacionalizirana vjerovanja, tako da to jedno bez drugog ne moze.
Last edited by Dozer on 12/09/2025 08:48, edited 1 time in total.
- Dozer
#2008 Re: Istina o Bogu
Ne mozemo zanemariti istoriju. Danasnje religije su se u mnogome priklonile nauci, ili je bolje reci - pomirile su se s tim da se vise ne mogu boriti protiv nauke jer nemaju argumenata. Ne jer su zeljele, nego jer su morale pritisnute dokazima.
A za primjere...pa uzmes vjerske knjige, i eto... sam proberi primjer.
I, ako moze neki smislen odgovor na ona pitanja s prethodne stranice:
Obozavam ove floskule "ne razumijes vjeru". Jos vise "treba postovati religije".
Hajde, objasnite nam vjeru i religije.
Sta se tu tacno ima razumjeti? Sta se tacno treba postovati?
Sta je poenta?
Zasto u stvari vjerujete u boga? Znate li uopste to objasniti svojim rijecima, bez citiranja besmislica iz vjerskih knjiga?
-
nermin-z
#2009 Re: Istina o Bogu
Religije su provodili (i provode) "ljudi", ali ne vjernici.Dozer wrote: ↑12/09/2025 08:38Ma hajde... A religije su sprovodili mravi, a ne vjernici - pripadnici tih religija...nermin-z wrote: ↑12/09/2025 00:11Ne razlikuješ vjeru i religiju (kao i ogromna većina).Dozer wrote: ↑11/09/2025 21:51 Vjera je vijekovima negirala nauku, ubijali ljude radi nauke, dok vise nije mogla jer je nauka na kraju porazbijala more vjerskih i religijskih nebuloza.
Od najbanalnijih, tipa zasto pada kisa, da se ne vrti svemir oko Zemlje, da Zemlja nihe ravna, zasto puse vjetar, itd., pa do gomile otkrica i dokaza kojima se demistificiraju sva cuda iz vjerskih knjiga.
Religije su osporavale nauku.
Iz cega potice vjera? Ili - iz cega potice religija? Religije su organizovana vjera, institunacionalizirana vjerovanja, tako da to jedno bez drugog ne moze.
Vjera se ne provodi. Onog momenta, kad počne da se "provodi", prestaje da bude vjera i postaje religija.
- Dozer
#2010 Re: Istina o Bogu
Spinujes. Pricali smo o tome ko je osporavao nauku, proganjao i ubijao naucnike. A to su radili pripadnici religija. A pripadnici religija su vjernici, ili ne...?nermin-z wrote: ↑12/09/2025 09:09Religije su provodili (i provode) "ljudi", ali ne vjernici.
Vjera se ne provodi. Onog momenta, kad počne da se "provodi", prestaje da bude vjera i postaje religija.
-
nermin-z
#2011 Re: Istina o Bogu
Odavno nisam moderator, mada vjerujem da mi status tamo još stoji. Godinama nisam ni ušao na taj forum. I da, jesam malo mator. Heheheh. 66g. i malo više...PixelDrifter wrote: ↑12/09/2025 01:25 DOS na IBM prije MS-DOS, prije Windowsa, osamdesetih prošlog stoljeća. Također Spectrum, sa kasetama i televizorom. Otac mi je radio na mainframe kompjuterima, odrastao sam na probušenim karticama binarskog sistema. Dobri moj Nermine, po tvome pisanju sam mislio da si neki balavac, a ti matora drtina, ovo balavac zbog manjih pravopisnih greški, ova današnja mladež ima probleme sa gramatikom i sintaksom. Super da si moderator, ja sam VIP na specijaliziranom forumu za kompjutere, ali ne treba ovdje da pišeš Curriculum Vitae, ovdje tračimo vrijeme na temi za odrasle ljude koji se boje mraka i treba im tata, mislim na vjernike, ne na ateiste. Nije mi jasno zašto citiraš (quote) vlastite postove? Dakle, umjesto hex value, nazad na vjerske besmislice. I ne budi mahalski maliciozan, ne treba ti, it's cheap.
S gramatikom i ja imam problema. Ja sam ti ona generacija koju su jedne godine učili: "Piši kao što govori, čitaj kako je napisano". A onda već iste godine te uče da to nije tako, jer ako napišeš onako kako govoriš to nije gramatički ispravno. A onda kad naučiš gramatiku, onda moraš da naučiš i i to da čak i ako napišeš gramatički ispravno, ne znači da je tačno jer je to možda izuzetak a imamo bezboj izuzetaka od te iste gramatike... Ako postaviš pitanje: "čemu pravila sa toliko izuzetaka", dobiješ odgovor da nema pravila bez izuzetaka jer izuzeci (ko biva) potvrđuju pravilo. Ako onda, pitaš, kako u matematici ni jedno pravilo nema izuzetke, dobiješ odgovor: "Sjedi ne pametuj"!... Tako da ne treba kriviti omladinu... Naš jesik je miks ko zna koliko jezika i napraviti jednu jedinstvenu gramatiku niti je nemoguće niti ona ima svrhu (osim da neki ljudi i za primaju plate). Ali da se vratimo tvojim korekcijama. Tjeraš me da i ja googlem jer sam mnogo toga i ja pozaboravljao. IBM nije nikad imao svoj DOS. IBM je koristio MS-DOS. Zvao se tačno: "IBM Personal Computer Disk Operating System (IBM PC DOS)". Nemam pojma zašto quotam vlastite postove. Nekad mi se dešava da post ne ode prvi put nego tek drugi put. Nekad imam potrebu da na nešto podsjetim, pojma nemam. Ako ti je toliko bitno daj konkretan primjer, možda mogu da objasnim. I, vjera nije besmislica. Ogromna većina ljudi na planeti su vjernici, ili bar misle da jesu. Bog možda postoji a možda i ne, ali vjera je super, kad bi svi ljudi bili vjernici planeta "Zemlja" bi bila raj.
- PixelDrifter
#2012 Re: Istina o Bogu
Ok, da ne idemo dalje, dobar si momak, sve u redu. Zaista, nema potrebe da dalje insistiramo, imam neke svoje potvrde ovdje za DOS, trebao bih da kopam po starim stvarima, pa da skeniram, ali to je besmisleno, ipak je ovo forum gdje smo pod nickom, na temama gdje prosipamo, manje vise, suplju u prazno. Mozda i mene sjecanje vara.nermin-z wrote: ↑12/09/2025 11:44Odavno nisam moderator, mada vjerujem da mi status tamo još stoji. Godinama nisam ni ušao na taj forum. I da, jesam malo mator. Heheheh. 66g. i malo više...PixelDrifter wrote: ↑12/09/2025 01:25 DOS na IBM prije MS-DOS, prije Windowsa, osamdesetih prošlog stoljeća. Također Spectrum, sa kasetama i televizorom. Otac mi je radio na mainframe kompjuterima, odrastao sam na probušenim karticama binarskog sistema. Dobri moj Nermine, po tvome pisanju sam mislio da si neki balavac, a ti matora drtina, ovo balavac zbog manjih pravopisnih greški, ova današnja mladež ima probleme sa gramatikom i sintaksom. Super da si moderator, ja sam VIP na specijaliziranom forumu za kompjutere, ali ne treba ovdje da pišeš Curriculum Vitae, ovdje tračimo vrijeme na temi za odrasle ljude koji se boje mraka i treba im tata, mislim na vjernike, ne na ateiste. Nije mi jasno zašto citiraš (quote) vlastite postove? Dakle, umjesto hex value, nazad na vjerske besmislice. I ne budi mahalski maliciozan, ne treba ti, it's cheap.
S gramatikom i ja imam problema. Ja sam ti ona generacija koju su jedne godine učili: "Piši kao što govori, čitaj kako je napisano". A onda već iste godine te uče da to nije tako, jer ako napišeš onako kako govoriš to nije gramatički ispravno. A onda kad naučiš gramatiku, onda moraš da naučiš i i to da čak i ako napišeš gramatički ispravno, ne znači da je tačno jer je to možda izuzetak a imamo bezboj izuzetaka od te iste gramatike... Ako postaviš pitanje: "čemu pravila sa toliko izuzetaka", dobiješ odgovor da nema pravila bez izuzetaka jer izuzeci (ko biva) potvrđuju pravilo. Ako onda, pitaš, kako u matematici ni jedno pravilo nema izuzetke, dobiješ odgovor: "Sjedi ne pametuj"!... Tako da ne treba kriviti omladinu... Naš jesik je miks ko zna koliko jezika i napraviti jednu jedinstvenu gramatiku niti je nemoguće niti ona ima svrhu (osim da neki ljudi i za primaju plate). Ali da se vratimo tvojim korekcijama. Tjeraš me da i ja googlem jer sam mnogo toga i ja pozaboravljao. IBM nije nikad imao svoj DOS. IBM je koristio MS-DOS. Zvao se tačno: "IBM Personal Computer Disk Operating System (IBM PC DOS)". Nemam pojma zašto quotam vlastite postove. Nekad mi se dešava da post ne ode prvi put nego tek drugi put. Nekad imam potrebu da na nešto podsjetim, pojma nemam. Ako ti je toliko bitno daj konkretan primjer, možda mogu da objasnim. I, vjera nije besmislica. Ogromna većina ljudi na planeti su vjernici, ili bar misle da jesu. Bog možda postoji a možda i ne, ali vjera je super, kad bi svi ljudi bili vjernici planeta "Zemlja" bi bila raj.
-
nermin-z
#2013 Re: Istina o Bogu
Vara te sjećanje. Ništa novo jer niti nisi baš u cvijetu mladisti. A, kao što sam rekao, i ja sam morao da progooglamda provjerim, nebih se sjetio imena. Znam da je u to vrijeme bilo mnogo polemike oko toga. Nešto se pisalo da je, navodno, Gates u stvari ukrao MS-DOS. Navodno su njih dbojica radili zajedno a stvarni tvorac je taj dtugi tip. nemam pojma, možda i nje tačno ali znam da se mnogo pisalo o tome kad se pojavio Windows. I da. Ovo jeste presipanje iz šupljeg u prazno, ali da ne bi ovoga, nebih se ni prisjetio mnogo toga. Tako da ni to presipanje nije baš pogrešno. Kad sam pomenuo Spectrum, sjetio sam se kako sam ga nosio iz Austrije preko granice... hehehe. Ne smiješ da ga sakriješ jer ako ti ga nađu zaplijeniće ga. Ako ga prijaviš moraš da platiš carinu... I ja ga onda stavim između sjedišta i na njega neke kese. Ko biva, ako budu gledali, nije sakriveno a ako ne budu gledali, prošao sam bez carine.... Hehehe, gledali su... jbg... I to je jedina stvar u mom životu na koju sam platio carinu i jedni slučaj da su mi pregledali auto. E, gdje si služio JNA. Možda smo klasići. Ja sam bio na obuci u Raškoj (1979g). prekomanda Saobraćajni centar Kraljevo. Titovu smrt sam dočekao na straži. Živa istina.PixelDrifter wrote: ↑12/09/2025 11:51Ok, da ne idemo dalje, dobar si momak, sve u redu. Zaista, nema potrebe da dalje insistiramo, imam neke svoje potvrde ovdje za DOS, trebao bih da kopam po starim stvarima, pa da skeniram, ali to je besmisleno, ipak je ovo forum gdje smo pod nickom, na temama gdje prosipamo, manje vise, suplju u prazno. Mozda i mene sjecanje vara.nermin-z wrote: ↑12/09/2025 11:44Odavno nisam moderator, mada vjerujem da mi status tamo još stoji. Godinama nisam ni ušao na taj forum. I da, jesam malo mator. Heheheh. 66g. i malo više...PixelDrifter wrote: ↑12/09/2025 01:25 DOS na IBM prije MS-DOS, prije Windowsa, osamdesetih prošlog stoljeća. Također Spectrum, sa kasetama i televizorom. Otac mi je radio na mainframe kompjuterima, odrastao sam na probušenim karticama binarskog sistema. Dobri moj Nermine, po tvome pisanju sam mislio da si neki balavac, a ti matora drtina, ovo balavac zbog manjih pravopisnih greški, ova današnja mladež ima probleme sa gramatikom i sintaksom. Super da si moderator, ja sam VIP na specijaliziranom forumu za kompjutere, ali ne treba ovdje da pišeš Curriculum Vitae, ovdje tračimo vrijeme na temi za odrasle ljude koji se boje mraka i treba im tata, mislim na vjernike, ne na ateiste. Nije mi jasno zašto citiraš (quote) vlastite postove? Dakle, umjesto hex value, nazad na vjerske besmislice. I ne budi mahalski maliciozan, ne treba ti, it's cheap.
- PixelDrifter
#2014 Re: Istina o Bogu
JNA - Tetovo, 1980, haubicka artiljerija. Na Spectrumu igrao "Hobbit"nermin-z wrote: ↑12/09/2025 13:13Vara te sjećanje. Ništa novo jer niti nisi baš u cvijetu mladisti. A, kao što sam rekao, i ja sam morao da progooglamda provjerim, nebih se sjetio imena. Znam da je u to vrijeme bilo mnogo polemike oko toga. Nešto se pisalo da je, navodno, Gates u stvari ukrao MS-DOS. Navodno su njih dbojica radili zajedno a stvarni tvorac je taj dtugi tip. nemam pojma, možda i nje tačno ali znam da se mnogo pisalo o tome kad se pojavio Windows. I da. Ovo jeste presipanje iz šupljeg u prazno, ali da ne bi ovoga, nebih se ni prisjetio mnogo toga. Tako da ni to presipanje nije baš pogrešno. Kad sam pomenuo Spectrum, sjetio sam se kako sam ga nosio iz Austrije preko granice... hehehe. Ne smiješ da ga sakriješ jer ako ti ga nađu zaplijeniće ga. Ako ga prijaviš moraš da platiš carinu... I ja ga onda stavim između sjedišta i na njega neke kese. Ko biva, ako budu gledali, nije sakriveno a ako ne budu gledali, prošao sam bez carine.... Hehehe, gledali su... jbg... I to je jedina stvar u mom životu na koju sam platio carinu i jedni slučaj da su mi pregledali auto. E, gdje si služio JNA. Možda smo klasići. Ja sam bio na obuci u Raškoj (1979g). prekomanda Saobraćajni centar Kraljevo. Titovu smrt sam dočekao na straži. Živa istina.PixelDrifter wrote: ↑12/09/2025 11:51Ok, da ne idemo dalje, dobar si momak, sve u redu. Zaista, nema potrebe da dalje insistiramo, imam neke svoje potvrde ovdje za DOS, trebao bih da kopam po starim stvarima, pa da skeniram, ali to je besmisleno, ipak je ovo forum gdje smo pod nickom, na temama gdje prosipamo, manje vise, suplju u prazno. Mozda i mene sjecanje vara.nermin-z wrote: ↑12/09/2025 11:44
Odavno nisam moderator, mada vjerujem da mi status tamo još stoji. Godinama nisam ni ušao na taj forum. I da, jesam malo mator. Heheheh. 66g. i malo više...

a, danas ovo:

-
toska
#2015 Re: Istina o Bogu
Pa tražim primjer radi diskusije, prvenstveno iz Kurana zbog preobimnosti Biblije, a koju je ipak pisao čovjek-ljudi. Stvari odakle tačno sjeme potiče su natezanje, nesto konkretnije.Dozer wrote: ↑12/09/2025 08:42Ne mozemo zanemariti istoriju. Danasnje religije su se u mnogome priklonile nauci, ili je bolje reci - pomirile su se s tim da se vise ne mogu boriti protiv nauke jer nemaju argumenata. Ne jer su zeljele, nego jer su morale pritisnute dokazima.
A za primjere...pa uzmes vjerske knjige, i eto... sam proberi primjer.
I, ako moze neki smislen odgovor na ona pitanja s prethodne stranice:
Obozavam ove floskule "ne razumijes vjeru". Jos vise "treba postovati religije".
Hajde, objasnite nam vjeru i religije.
Sta se tu tacno ima razumjeti? Sta se tacno treba postovati?
Sta je poenta?
Zasto u stvari vjerujete u boga? Znate li uopste to objasniti svojim rijecima, bez citiranja besmislica iz vjerskih knjiga?
Slab sam sa historijom tako da bi bilo poželjno navesti i sukobe vjera i nauke u prošlosti, znamo za probleme sa Zemljom (svaku tačku u svemiru možemo proizvoljno uzeti da je centar jer centra i nema), sta oko čega kruži u Sunčevom sistemu, poricanje evolucije u totalu i neke gluposti inkvizicije za koje nema garancije da se ne bi dešavale i bez kršćanstva, možda i u gorem obliku.
Zadnja pitanja nisu bila upućena meni pa nisam ni odgovarao, cim stignem, malo gužva.
-
teodati
#2016 Re: Istina o Bogu
Vidi se po tvojoj krivoj logici koliko ti je škola pomogla, nemaš blage veze kako je bilo što nastalo, što dalje pričati, jel?PixelDrifter wrote: ↑11/09/2025 21:36Znaci, neskolovan si i bez talenta? Pa, pravo da ti kazem, vidi se.
I opet tvrdiš nešto bez dokaza.
To je najveće oružje ateista, tvrditi nešto bez dokaza, bravo!
-
Hakiz
#2017 Re: Istina o Bogu
teodati wrote: ↑12/09/2025 19:54Vidi se po tvojoj krivoj logici koliko ti je škola pomogla, nemaš blage veze kako je bilo što nastalo, što dalje pričati, jel?PixelDrifter wrote: ↑11/09/2025 21:36Znaci, neskolovan si i bez talenta? Pa, pravo da ti kazem, vidi se.
To je najveće oružje ateista, tvrditi nešto bez dokaza, bravo!![]()
Dok si ti svaku svoju tvrdnju dokazao nepobitno. Posebno teoriju svega
-
teodati
#2018 Re: Istina o Bogu
Materijalno se sastoji od atoma, nematerijalno se ne sastoji od atoma, što sada od ovoga nisi nikako razumio, jel?Dozer wrote: ↑11/09/2025 21:40 Po obicaju, nisi odgovorio ni na jedno pitanje konkretno, nego samo bacis uobicajeni palamud.
Atom se sastoji od jezgra i omotaca, e da.
U jezgru se nalaze protoni i neutroni (nukleoni), a u omotacu elektroni. Postoji 118 razlicitih poznatih vrsta atoma. Dovoljno? Ili treba joa o tome?
Evo za kvark, mrko mi kucat.A od čega kvarkovi?Kvark (eng. quark, naziv što ga je uveo američki fizičar Murray Gell-Mann po riječi iz Joyceova romana Bdjenje nad Finneganom) je elementarna čestica, sastavnica hadrona, električnoga naboja ±e/3 ili ±2e/3, podložna jakom međudjelovanju. Sve do otkrića Ω– čestice kvarkovima se pridjeljivalo čisto matematičko značenje. Prve naznake njihove fizikalne stvarnosti (realnosti) pojavile su se u pokusima duboko neelastičnoga raspršenja elektrona na protonima, na Stanfordskome linearnom ubrzivaču čestica 1962. Opažanje raspršenja pod velikim kutovima (kakva su prije opažena u Rutherfordovim pokusima raspršenja alfa-čestica na listićima zlata) upućivalo je na postojanje tvrdih točkastih "jezgri" unutar protona. Slični pokusi provedeni potom neutrinskim snopovima na CERN-u nedvojbeno su potvrdili da je riječ o česticama trećinskog električnog naboja i polucijeloga spinaProbaj opet.....Od ničega, daj malo dublje razmisli o nečemu, pa ti se neće ko djetetu sve morati objašnjavati.Do najmanje moguce cestice koju mozemo detektovati.Jer do koje razine se nešto što postoji zove materija, jel?
Mucni ti malo vise, jer pvo sto ti lupetas u prevodu znaci da nista ne postoji, pa ni ti sam, e da.Ajde mučni malo, nije to tako teško za shvatiti, e da.
Postojis li?
Jel postoji nešto manje od atoma?
A najmanje jel postoji? Naravno da ne znaš, ali ja znam.
I sada to sve skupa zbroji, ak znaš, i dobiješ "bingo", nešto zbilja nematerijalno, ak sada ne shvaćaš, jednom hoćeš, nije to tako teško, dapače.
-
teodati
#2019 Re: Istina o Bogu
U pravu si, ali nema šanse da to ateistima ikada objasniš, ja niti ne pokušavam, šteta vremena i truda, samo kažem, kak stvari stoje, sunčece mu presvetlo!
-
teodati
#2020 Re: Istina o Bogu
Opet pišeš velike gluposti, kiša pada, ok, kada objasniš do kraja kako su atomi nastali, a osobito prvi pokret, onda ćeš nešto i znati, tako da nauka ništa nije objasnila od početka do kraja, dakle samu bit događaja, samo vidi da kada dođu oblaci pada kiša, pa to i malo dijete zna, ali kako je sve to nastalo, jok, vi ateisti ste zoran primjer toga, što god vas se pita, kažete ne znamo, pa ja se s time apsolutno slažem, pa še kak.Dozer wrote: ↑11/09/2025 21:51 Vjera je vijekovima negirala nauku, ubijali ljude radi nauke, dok vise nije mogla jer je nauka na kraju porazbijala more vjerskih i religijskih nebuloza.
-
teodati
#2021 Re: Istina o Bogu
Naravno da ću dokazati, pa ne možeš to ti kada pojma o postanku svega nemaš, nema tko drugi osim mene, e da!Hakiz wrote: ↑12/09/2025 19:58teodati wrote: ↑12/09/2025 19:54Vidi se po tvojoj krivoj logici koliko ti je škola pomogla, nemaš blage veze kako je bilo što nastalo, što dalje pričati, jel?PixelDrifter wrote: ↑11/09/2025 21:36
Znaci, neskolovan si i bez talenta? Pa, pravo da ti kazem, vidi se.
To je najveće oružje ateista, tvrditi nešto bez dokaza, bravo!![]()
![]()
Dok si ti svaku svoju tvrdnju dokazao nepobitno. Posebno teoriju svega![]()
-
teodati
#2022 Re: Istina o Bogu
Dobro si napisao, ako nauka za nešto nema dokaza, onda ništa ne tvrdi, a dokaza nema, ni za to da Bog postoji, a ni da ne postoji, ipak treba imati i alate, ali i daleko napredniju tehnologiju, da bi se na to pitanje do kraja odgovorilo, e sada kada jednom to ateisti shvate, biti će lakše razgovarati, jer oni su sada sigurni da je ono u što oni vjeruju jedina istina, a nešto vjerovati i nešto znati nije isto, jednom će to shvatiti, dotle ih treba usmjeravati prema pravoj istini, da ne odu u još dublje nelogično vjerovanje, krivo mi je da netko tko ima kapaciteta sve shvatiti, u takve nebuloze vjeruje, koje nemaju veze ni sa razumom ni sa logikom, eto ukratko.nermin-z wrote: ↑12/09/2025 01:49Vjera i religije nisu isto.
Vjera i nauka idu zajedno.
Problem je u nerazumijevanju.
Vjera kaže da je Bog ljudima podario razum. Vjera ljudima nalaže da uče.
A na čemu je zasnovana nauka ako ne na razumu i učenju.
To što ljudi pokušavaju da to prikažu u nekom drugom svijetlu je sasvim druga stvar.
Jedni kažu da Bog ne postoji jer za to nema dokaza iako svi znamo da mnogo toga postoji iako nije dokazano.
U svakom slučaju, pogrešna je teza da su vjera i nauka u sukobu.
To što nauka nema dokaz da Bog postoji, ne znači da ga negira.
Nauka u stvari ništa ne negira. Ona dokazuje.
Ako nauka ima dokaz da nešto postoji onda tvrdi i dokazuje da to postoji. Ako nema dokaza, onda ništa ne tvrdi a ako ne tvrdi, to ne znači da negira, nego da nema dokaza (mada se to pokušava tako prikazati).
Religije su nešto sasvim drugo i o njima nema smisla ni raspravljati jer je svaka od njih i sama sa sobom kontradiktorna.
Kada bi religije bile u skladu s vjerom, nebi ni postojale.
-
teodati
#2023 Re: Istina o Bogu
"Naše "ja" nije materijalne prirode, već nastaje na istom mjestu kao i inteligencija koja je svemir napravila, samo što je tome nadodano materijalno tijelo, i onda naše "ja", da tako kažem, "putuje" po cijelom tijelu, i kako negdje dođe, tako onda mi osjećamo različite osjete bilo dodira, uživanja, bilo boli, mirisa, ukusa, i sve što naše tijelo može dati.
Dakako da mi to ne možemo osjetiti, jer se radi o vremenu koje mi ne možemo detektirati, samo osjetimo krajnji rezultat svega toga.
Upravo to mnoge religije nazivaju dušom, a čovjek je nerazdvojna cjelina te duše i tijela."
Eto još neke sitnice iz moje "teorije svega", da se ne kaže da to nisam spomenuo, dakako, za sve iz moje teorije ćemo dobiti konkretne dokaze da je to upravo tako i nikako drugačije, e da.
Dakako da mi to ne možemo osjetiti, jer se radi o vremenu koje mi ne možemo detektirati, samo osjetimo krajnji rezultat svega toga.
Upravo to mnoge religije nazivaju dušom, a čovjek je nerazdvojna cjelina te duše i tijela."
Eto još neke sitnice iz moje "teorije svega", da se ne kaže da to nisam spomenuo, dakako, za sve iz moje teorije ćemo dobiti konkretne dokaze da je to upravo tako i nikako drugačije, e da.
-
nermin-z
#2024 Re: Istina o Bogu
Nema to veze s ateistima. To ima veze samo sa zdravim razumom.teodati wrote: ↑12/09/2025 20:05U pravu si, ali nema šanse da to ateistima ikada objasniš, ja niti ne pokušavam, šteta vremena i truda, samo kažem, kak stvari stoje, sunčece mu presvetlo!![]()
-
Hakiz