Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#28501 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

Truba wrote: 10/09/2025 12:26
_BataZiv_0809 wrote: 10/09/2025 11:32 BiH su drzavom napravili delegati ZAVNOBIH-a.
ko je njih izabrao i u kojoj izbornoj jedinici?
Delegati se delegiraju.
Zastupnici se biraju.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#28502 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

Bodkin wrote: 10/09/2025 11:32
sehohari wrote: 10/09/2025 03:40
geralt wrote: 10/09/2025 03:02 Nije je niko tjerao. Olimpijada je bila projekat sa 100% lokalnom inicijativom i organizacijom, prvo gradskih a onda republickih vlasti.

Slovenci su sabotirali svaki korak kandidature i organizacije, a posebno finansiranje, i onda su na kraju skoro citav ceh platili SR BiH i grad Sarajevo.

Tadasnja generacija je odlucila da je Olimpijada bitnija i preca od autoputa. Mozes se sa njima slagati ili ne slagati, ali niko to nije nametnuo sa strane.

Ljudi nikako ne kontaju da je SFRJ bila prilicno labava federacija nakon 1974., nesto kao EU sa vojskom. Republike su imala znacajne vlastite budzete i slobodu da ih trose kako hoce. A ako se neko pita gdje su utroseni u BiH, neka prvo pogleda danasnju mrezu magistrala i zeljeznica, koja nije postojala 1946.
Nije baš, poprilična srestva su se slila iz republika u savezni budžet.
Također, ti predstavljaš to kao da su autoceste u Jugoslaviji pravljene 1980-ih, a ne da je gradnja počela decenijama prije.
Da, dobili smo iz tog perioda mrežu magistrala, ali nisu je ni drugi imali, to je ama baš nikakav argument. Jadranka, Ibarska magistrala... sve je isto iz tog perioda. Ispade da je Bosna bila u kamenom dobu, a ne da je iza nje 50-godišnji period u kojem je, ako ništa, A-U ostavila dosta toga.
tako je kad u njemackoj ucis o bosanskoj historiji.

bosna je obiljezena kao teritorija gdje ce se u slucaju rata (a u vrijeme kad je rat u evropi visio svakodnevno) povuci vojni i civilni vrh. jedan od razloga zasto nije dobila autuput. sasvim slucano je 10 milijardi spickano na dva vojna objekta bas u bosni (ili na granici). danas, da domaca firma radi takva dva objekta, bila bi svjetki vrh i uzimala bi lopatom lovu po svijetu.

drugi je par rukava sto je sva dodana vrijednost i znanje za isto sjebano u ratu. i o kakvoj provinciji pricas sa gradjenjem skola, bolnica i fabrika na svakom koraku. ocigledno ne shvatas i koje se pocetne tacke krenulo 1945
Da, ali zauzvrat je Bosna dobila pruge... ups, nije ni to:
Image

Vidi bijele tačake i jada. Ovdje je se samo kasnije dodao pravac za Beograd, mislim.

A, ovo za za "obilježenu teritoriju" - hajte molim vas, jeste li vi normalni? Govorimo o teritoriju većine 50 hiljada kvadrata. A, čak i da jeste, znači ok je da je Tito jednostavno "halalio" bh. infrastrukturu u tom periodu jer je se bojao Rusa?
Ne sjećam se baš puno da je Austrija žrtvovala cijeli istočni dio zemlje zbog toga, ili Nijemci - ili mi sada želite reći da je Jugoslavija sve do 1990. (eto, može i 1980.) bila u većoj ratnoj opasnosti od Njemačke sa DDR-om?
PreWiBa

#28503 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

_BataZiv_0809 wrote: 10/09/2025 06:51
sehohari wrote: 09/09/2025 23:16
_BataZiv_0809 wrote: 09/09/2025 23:04 Povrsna opservacija.
Kad je BiH dobila prvi univerzitet? Prvi ustav republikanskog tipa?
Postignuće nekakvog "republikanskog" ustava sa vječitim Maršalom ili Partijom nije baš neki argument. Ima i Sjeverna Koreja takav ustav.

Jedino univerzitet, da, s tim da ne znam čime je to argument da Bosna nije time ostala teška provincija, pa i Priština je dobila univerzitet.
:-)
Šta sam tačno pogriješio, ili mi želiš reći da Kosovo nije bila teška provincija?
Svi znamo, Bosanci išli raditi u Peći.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#28505 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

sehohari wrote: 10/09/2025 12:47
_BataZiv_0809 wrote: 10/09/2025 06:51
sehohari wrote: 09/09/2025 23:16

Postignuće nekakvog "republikanskog" ustava sa vječitim Maršalom ili Partijom nije baš neki argument. Ima i Sjeverna Koreja takav ustav.

Jedino univerzitet, da, s tim da ne znam čime je to argument da Bosna nije time ostala teška provincija, pa i Priština je dobila univerzitet.
:-)
Šta sam tačno pogriješio, ili mi želiš reći da Kosovo nije bila teška provincija?
Svi znamo, Bosanci išli raditi u Peći.
Nista, samo podsjetnik sto sa tobom ne vrijedi raspravljati. Ziv bio.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#28506 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

A sto frajer iz cista mira izbode nozem onu Ukrajinku u javnom prevozu, to niko nije ovdje stavio.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#28507 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Velkoski »

_BataZiv_0809 wrote: 10/09/2025 12:51
A sto frajer iz cista mira izbode nozem onu Ukrajinku u javnom prevozu, to niko nije ovdje stavio.
il' kad se neko u Minkenu zabije u narod autom, to je armala kuume

a jučer svi u Zenici pišaju pod mostom k'o što rade i u Klagenfurtu :cry: :mrgreen:
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#28508 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

Velkoski wrote: 10/09/2025 12:53

a jučer svi u Zenici pišaju pod mostom k'o što rade i u Klagenfurtu :cry: :mrgreen:
I parkiraju po travi
PreWiBa

#28509 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

Također, vi ne razumijete značaj termina "provincija".

Jesmo li imali autoput? Nismo
Jesmo li imali neke jake željezničke veze? Nismo.
TV Sarajevo je počela da emituje program 10-15 godina nakon Zagreba, Beograda i Ljubljane.

Svako veće slovensko selo je i tada već imalo unutrašnje gastarbajtere iz Krajine, u Dubrovniku je pola vozača javnog prevoza bilo iz Gacka, Bileće, a koliko je toga još i koliko je ljudi bilo vani.

Po privrednom učinku je republika bila bara-bara sa Makedonijom, jedino je Kosovo bilo iza.

Tako da da, teška provincija. To ne znači da nužno da je bilo zaspotavljenja, već jednostavno da nema neku veću važnost (eto jedino kao veliki bunker u slučaju WW3).
dr_Evil

#28510 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

sehohari wrote: 10/09/2025 12:46

Također, ti predstavljaš to kao da su autoceste u Jugoslaviji pravljene 1980-ih, a ne da je gradnja počela decenijama prije.
Da, dobili smo iz tog perioda mrežu magistrala, ali nisu je ni drugi imali, to je ama baš nikakav argument. Jadranka, Ibarska magistrala... sve je isto iz tog perioda. Ispade da je Bosna bila u kamenom dobu, a ne da je iza nje 50-godišnji period u kojem je, ako ništa, A-U ostavila dosta toga.

bosna je obiljezena kao teritorija gdje ce se u slucaju rata (a u vrijeme kad je rat u evropi visio svakodnevno) povuci vojni i civilni vrh. jedan od razloga zasto nije dobila autuput. sasvim slucano je 10 milijardi spickano na dva vojna objekta bas u bosni (ili na granici). danas, da domaca firma radi takva dva objekta, bila bi svjetki vrh i uzimala bi lopatom lovu po svijetu.

drugi je par rukava sto je sva dodana vrijednost i znanje za isto sjebano u ratu. i o kakvoj provinciji pricas sa gradjenjem skola, bolnica i fabrika na svakom koraku. ocigledno ne shvatas i koje se pocetne tacke krenulo 1945
Image

Vidi bijele tačake i jada. Ovdje je se samo kasnije dodao pravac za Beograd, mislim.

A, ovo za za "obilježenu teritoriju" - hajte molim vas, jeste li vi normalni? Govorimo o teritoriju većine 50 hiljada kvadrata. A, čak i da jeste, znači ok je da je Tito jednostavno "halalio" bh. infrastrukturu u tom periodu jer je se bojao Rusa?
Ne sjećam se baš puno da je Austrija žrtvovala cijeli istočni dio zemlje zbog toga, ili Nijemci - ili mi sada želite reći da je Jugoslavija sve do 1990. (eto, može i 1980.) bila u većoj ratnoj opasnosti od Njemačke sa DDR-om?
Neuporedivo. Njemacku je branio NATO. Gledaj Tito je znao da nama jedina odbrana je gerilski rat u slucaju upada CCCP-a, sto je par puta bilo skoro pa gotova stvar. Nasa industrija i infrastruktura je bila podredjena tome, ja sam do zrelih godina mislio da se svi mostovi na svijetu prave sa mjestom gdje ce se smjestiti dinamit, ali izgleda da je to bila samo titova BiH :)

Mozda nije pravio autoputeve, ali je drug pravio fabrike, zgrade, domove kulture, bolnice, i sve potrebno covjeku. Ebi ga, volio bih i ja da je napravio autoput, ali evo hajde da mi danas napravimo kakvu brzu cestu izmedju Sarajeva i Tuzle pa da onda marsala ocrnimo.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#28511 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

Razvijali smo se za vrijeme Hladnog rata sa svim implikacijama koje to nosi.
To je gradivo osmog razreda osnovne skole.
Ozimician

#28512 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

dr_Evil wrote: 10/09/2025 11:35
Ozimician wrote: 10/09/2025 01:32 BiH su drzavom napravili Bosnjaci-komunisti.

Hvala im.
Ozmi, sekiras me, pretvaras se u pravog druga :D
To je tako. Najdrzavotvornija generacija Bosnjaka je upravo ta. To svakako ne amnestira federalnu vlast od loseg upravljanja drzavom - sto ovima onda daje jos i veci znacaj, jer su nesto uspjeli napraviti - uprkos situaciji na federalnom nivou.
PreWiBa

#28513 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

_BataZiv_0809 wrote: 10/09/2025 13:02 Razvijali smo se za vrijeme Hladnog rata sa svim implikacijama koje to nosi.
To niko i ne spori.
Rekoh, svugdje je se nešto pravilo, ali to ne znači da BiH nije imala poziciju koju je imala.
skafiskafsnjak

#28514 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

To se moze svugdje desiti ….budala ima. A pogotovo na „divljem zapadu“.
Ali da dodjes u hitnu i da ti kazu da sam vozis dijete …. I da ti isto umre u autu… e to ne vidis cesto.
Last edited by skafiskafsnjak on 10/09/2025 13:28, edited 1 time in total.
skafiskafsnjak

#28515 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

Velkoski wrote: 10/09/2025 12:53

Ma daaaa … isto tako je normala u BiH kada pijani vozac usmrti 30godisnjaka i pobjegne …. Pajel
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#28516 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

skafiskafsnjak wrote: 10/09/2025 13:23
To se moze svugdje desiti ….budala ima.
Ali da dodjes u hitnu i da ti kazu da sam vozis dijete …. I da ti isto umre u autu… e to ne vidis cesto
I jedno i drugo su refleksija sistemskog problema.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#28517 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Velkoski »

https://youtu.be/644j76jMNJ0?si=FbyfgRL7LO5DIW0P

hiljade primjera u pet sekundi guglanja

postoji milion razloga za odseliti, ovi 'samo kod nas' to nisu niti će ikada biti. Skoro da ne postoji nijedan događaj koji je samo kod nas i nije se desio i u puno bogatijim i razvijenijim državama
Last edited by Velkoski on 10/09/2025 13:32, edited 1 time in total.
Bodkin

#28518 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

_BataZiv_0809 wrote: 10/09/2025 13:02 Razvijali smo se za vrijeme Hladnog rata sa svim implikacijama koje to nosi.
sestog rekao bih. porediti neutralnu austriju ili podijeljenju njemacku sa nabijanom sfrj koja se nije samo rusa "bojala" nego je imalal mrtvu strazu na albanskoj granici i to sve iz 2025.
kao da danas pitas "zasto poljska trosi 6% GDP-a na vojsku, a belgija 1,5%".

nije to rasprava, to je pisanje pamfleta gdje sigurno nece otvoriti oci na nove informacije
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#28519 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

@JohnnyS sta ti kazes za ovaj slucaj
Bodkin

#28520 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

sehohari wrote: 10/09/2025 12:46

Image

ja ne znam shvatas li ti velicinu i trosak objekata kao sto su zeljava aerodom i bunker kod konjica za to vrijeme?
i jel namjerno zanemarujes sve firme koje su nastale u bosni u tom periodu?

i ne shvatas nivo zatucanosti i nepismenosti u bosni u odnosu na druge drzave?
ZoomZoomKiwi

#28521 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ZoomZoomKiwi »

_BataZiv_0809 wrote: 10/09/2025 13:29

Ali da dodjes u hitnu i da ti kazu da sam vozis dijete …. I da ti isto umre u autu… e to ne vidis cesto
Jest, samo je rješenje jednog mnogo lakše od drugog složit ćeš se.

Eto u BiH te niko neće zbost nožem onako. Pitajmo mamu jednog Denisa šta misli o tome.

Bolan odvedeš dijete u hitnu da umre. Pa jebem mu :bih:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#28522 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Truba »

_BataZiv_0809 wrote: 10/09/2025 13:32 @JohnnyS sta ti kazes za ovaj slucaj
tema je na topiku Amerika
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#28523 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

ZoomZoomKiwi wrote: 10/09/2025 13:35
_BataZiv_0809 wrote: 10/09/2025 13:29

Jest, samo je rješenje jednog mnogo lakše od drugog složit ćeš se.

Eto u BiH te niko neće zbost nožem onako. Pitajmo mamu jednog Denisa šta misli o tome.

Bolan odvedeš dijete u hitnu da umre. Pa jebem mu :bih:
Nasilje ce se u Americi mnogo lakse rijesiti od naseg zdravstva? Hrabra prognoza.

@Truba pitao sam @JohnnyS sta misli o slucaju prevoza bebe iz Konjica u Mostar.
Ozimician

#28524 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Mislim da smo se nacelno slozili da vijesti koje spadaju u domen crne hronike nema smisla postavljati na temu. (i sa jedne i sa druge strane)

Nije bilo jednom vijest u Njemackoj da je covjek sa mozdanim/srcanim udarom primljen tek 2h poslije, jer ga nijedna bolnica nije htjela primiti i slicno.

I tu je to sistemski problem, hitnu kao vozilo ces dobiti vrlo brzo, u gradskim sredinama za 10-15 min, u ruralnim doduse zna potrajati i do sat vremena ako si peh. U DE (polu)privatne firme vrse usluge transporta pacijenata i placene su po transportu, dok bolnice imaju pravo da "se odjave" i odbiju prijem, pa onda ovi iz transporta zovu jednu po jednu dok neka ne potvrdi. Ne desava se svakodnevno, ali ako si peh u tom momentu, moze ti se to desiti.

Takvih vijesti itekako imas i u Münchenu evo: https://www.bild.de/regional/muenchen/m ... .bild.html
JohnnyS

#28525 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by JohnnyS »

_BataZiv_0809 wrote: 10/09/2025 13:32 @JohnnyS sta ti kazes za ovaj slucaj
Koji, beba? Zajebano je ovima u Konjicu jer su sami na cijelu općinu, da su otišli s bebom za Mostar, a netko ušao u DZ s infarktom, bilo bi kako su smjeli ostaviti hitnu praznu. Cijeli grad Mostar ima tri tima HMP, iluzorno je očekivati da Konjic ima isti broj premda je to jedino rješenje za ovakve situacije - više timova. Pitanje je je li to realno i izvodivo.
Post Reply