Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#28476 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Stanje u kojem se bh. društvo nalazi se i može protumačiti da je to rezultat toga što je ova zemlja uvijek bila nečija kolonija ili teška provincija, bil ga Porte, Beča ili Beograda.
Last edited by PreWiBa on 09/09/2025 22:57, edited 1 time in total.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#28477 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Hehe kako ugura Beograd hinjski
- PreWiBa
#28478 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Uvijek, Bato, uvijek. Mosa suverenizam.
Ne možeš mi prodati priču da jedna od dvije republike (od kojih je ova druga puno manja) koje jedine nisu dobile autoput nije teška provincija.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#28479 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Povrsna opservacija.
Kad je BiH dobila prvi univerzitet? Prvi ustav republikanskog tipa?
- PreWiBa
#28480 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Postignuće nekakvog "republikanskog" ustava sa vječitim Maršalom ili Partijom nije baš neki argument. Ima i Sjeverna Koreja takav ustav._BataZiv_0809 wrote: ↑09/09/2025 23:04 Povrsna opservacija.
Jedino univerzitet, da, s tim da ne znam čime je to argument da Bosna nije time ostala teška provincija, pa i Priština je dobila univerzitet.
- Ozimician
#28481 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
BiH su drzavom napravili Bosnjaci-komunisti.
Hvala im.
Hvala im.
- geralt
#28482 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Bosna nije imala autoput jer je (suvereno) odlucila da pare namijenjene autoputu potrosi na Olimpijadu.
Ako si ikad prosao tunelom Ciglane ili lijevom stranom autoputa Sarajevo-Zenica, vozio si se dijelovima autoputa izgradjenim u SFRJ.
-
Osmi Socrates
#28483 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Kakva je to država koju svoju federalnu jedinicu (ili grad Sarajevo, whatever) tjera da bira između organiziranja Olimpijade i građenja autoputa?
Valjda su trebali obezbijediti finansije za oboje. Ili se nisu ni trebali baviti organiziranjem Olimpijade, ako se nema para. Mada, sasvim sam siguran da je bilo para koje je "pojeo mrak".
Valjda su trebali obezbijediti finansije za oboje. Ili se nisu ni trebali baviti organiziranjem Olimpijade, ako se nema para. Mada, sasvim sam siguran da je bilo para koje je "pojeo mrak".
- geralt
#28484 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nije je niko tjerao. Olimpijada je bila projekat sa 100% lokalnom inicijativom i organizacijom, prvo gradskih a onda republickih vlasti.
Slovenci su sabotirali svaki korak kandidature i organizacije, a posebno finansiranje, i onda su na kraju skoro citav ceh platili SR BiH i grad Sarajevo.
Tadasnja generacija je odlucila da je Olimpijada bitnija i preca od autoputa. Mozes se sa njima slagati ili ne slagati, ali niko to nije nametnuo sa strane.
Ljudi nikako ne kontaju da je SFRJ bila prilicno labava federacija nakon 1974., nesto kao EU sa vojskom. Republike su imala znacajne vlastite budzete i slobodu da ih trose kako hoce. A ako se neko pita gdje su utroseni u BiH, neka prvo pogleda danasnju mrezu magistrala i zeljeznica, koja nije postojala 1946.
Slovenci su sabotirali svaki korak kandidature i organizacije, a posebno finansiranje, i onda su na kraju skoro citav ceh platili SR BiH i grad Sarajevo.
Tadasnja generacija je odlucila da je Olimpijada bitnija i preca od autoputa. Mozes se sa njima slagati ili ne slagati, ali niko to nije nametnuo sa strane.
Ljudi nikako ne kontaju da je SFRJ bila prilicno labava federacija nakon 1974., nesto kao EU sa vojskom. Republike su imala znacajne vlastite budzete i slobodu da ih trose kako hoce. A ako se neko pita gdje su utroseni u BiH, neka prvo pogleda danasnju mrezu magistrala i zeljeznica, koja nije postojala 1946.
Last edited by geralt on 10/09/2025 03:15, edited 1 time in total.
-
Osmi Socrates
#28485 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
To je samo primjer neorganiziranosti federalne Jugoslavije. Nije se ni jedna druga republika pretrgla od pomoći, ali vala nije ni federalna vlada od zdravog razuma. Autoput u BiH je morao biti od federalnog značaja, pogotovo kad se uzme u obzir da se organizira Olimpijada, i da su imali pet-šest godina da ga isplaniraju i naprave.
Malo sam proguglao o troškovima i prihodima. Na kraju su ipak završili sa malim profitom, mada teško mi je i ocijeniti sa ove vremenske distance.
Malo sam proguglao o troškovima i prihodima. Na kraju su ipak završili sa malim profitom, mada teško mi je i ocijeniti sa ove vremenske distance.
- geralt
#28486 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Od federalnog znacaja je u Jugoslaviji bila samo JNA i sve za nju vezano. Opet ponavljam, EU sa vojskom.Osmi Socrates wrote: ↑10/09/2025 03:12 To je samo primjer neorganiziranosti federalne Jugoslavije. Nije se ni jedna druga republika pretrgla od pomoći, ali vala nije ni federalna vlada od zdravog razuma. Autoput u BiH je morao biti od federalnog značaja, pogotovo kad se uzme u obzir da se organizira Olimpijada, i da su imali pet-šest godina da ga isplaniraju i naprave.
-
Messier
#28487 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
kad si mlad, tad se isplati.
evo moji se svako malo vracaju iz Bostona,sad vec sa 50+
ima ih 20,nesto ekipe po Jaksonvilu i Atlanti i Lujivilu
neki dosli 98me,prvi put kuci i jos dva puta max u 10 godina...i evo ih sad stalno, tri puta godisnje.
ko mravi nadiru
klinci se pozenili gore, malo reuma steze i hajmo kuci.
Pit i to je Amerika, Stulic je fakat konto neke stvari prije drugih
evo moji se svako malo vracaju iz Bostona,sad vec sa 50+
ima ih 20,nesto ekipe po Jaksonvilu i Atlanti i Lujivilu
neki dosli 98me,prvi put kuci i jos dva puta max u 10 godina...i evo ih sad stalno, tri puta godisnje.
ko mravi nadiru
klinci se pozenili gore, malo reuma steze i hajmo kuci.
Pit i to je Amerika, Stulic je fakat konto neke stvari prije drugih
-
Osmi Socrates
#28488 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
A autoputevi nemaju vojni značaj?geralt wrote: ↑10/09/2025 03:16Od federalnog znacaja je u Jugoslaviji bila samo JNA i sve za nju vezano. Opet ponavljam, EU sa vojskom.Osmi Socrates wrote: ↑10/09/2025 03:12 To je samo primjer neorganiziranosti federalne Jugoslavije. Nije se ni jedna druga republika pretrgla od pomoći, ali vala nije ni federalna vlada od zdravog razuma. Autoput u BiH je morao biti od federalnog značaja, pogotovo kad se uzme u obzir da se organizira Olimpijada, i da su imali pet-šest godina da ga isplaniraju i naprave.
- PreWiBa
#28489 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nije baš, poprilična srestva su se slila iz republika u savezni budžet.geralt wrote: ↑10/09/2025 03:02 Nije je niko tjerao. Olimpijada je bila projekat sa 100% lokalnom inicijativom i organizacijom, prvo gradskih a onda republickih vlasti.
Također, ti predstavljaš to kao da su autoceste u Jugoslaviji pravljene 1980-ih, a ne da je gradnja počela decenijama prije.
Da, dobili smo iz tog perioda mrežu magistrala, ali nisu je ni drugi imali, to je ama baš nikakav argument. Jadranka, Ibarska magistrala... sve je isto iz tog perioda. Ispade da je Bosna bila u kamenom dobu, a ne da je iza nje 50-godišnji period u kojem je, ako ništa, A-U ostavila dosta toga.
- jeza u ledja
#28490 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Tacno je - mi smo oduvijek bili provincija. Iz ovog ili onog razloga, ali tako je.
Ja bih cak argumentirao da nam je u SFRJ mozda bilo i najbolje u zadnjih X stotina godina.
Ja bih cak argumentirao da nam je u SFRJ mozda bilo i najbolje u zadnjih X stotina godina.
-
Osmi Socrates
#28491 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Problem je što je to "najbolje" dolazilo zajedno sa diktaturom (proletarijata) i što je ovisilo o trenutnoj geopolitičkoj slici svijeta.
Nijedno od toga nije moglo opstati ni 50-60 godina.
Nijedno od toga nije moglo opstati ni 50-60 godina.
- jeza u ledja
#28492 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Tacno je i to.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#28493 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
sehohari wrote: ↑09/09/2025 23:16Postignuće nekakvog "republikanskog" ustava sa vječitim Maršalom ili Partijom nije baš neki argument. Ima i Sjeverna Koreja takav ustav._BataZiv_0809 wrote: ↑09/09/2025 23:04 Povrsna opservacija.
Jedino univerzitet, da, s tim da ne znam čime je to argument da Bosna nije time ostala teška provincija, pa i Priština je dobila univerzitet.
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#28494 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
8. Januar 1537
da je bilo pameti, ovo bi se brojalo
-
Bodkin
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#28496 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
BiH su drzavom napravili delegati ZAVNOBIH-a.
-
Bodkin
#28497 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
tako je kad u njemackoj ucis o bosanskoj historiji.sehohari wrote: ↑10/09/2025 03:40Nije baš, poprilična srestva su se slila iz republika u savezni budžet.geralt wrote: ↑10/09/2025 03:02 Nije je niko tjerao. Olimpijada je bila projekat sa 100% lokalnom inicijativom i organizacijom, prvo gradskih a onda republickih vlasti.
Također, ti predstavljaš to kao da su autoceste u Jugoslaviji pravljene 1980-ih, a ne da je gradnja počela decenijama prije.
Da, dobili smo iz tog perioda mrežu magistrala, ali nisu je ni drugi imali, to je ama baš nikakav argument. Jadranka, Ibarska magistrala... sve je isto iz tog perioda. Ispade da je Bosna bila u kamenom dobu, a ne da je iza nje 50-godišnji period u kojem je, ako ništa, A-U ostavila dosta toga.
bosna je obiljezena kao teritorija gdje ce se u slucaju rata (a u vrijeme kad je rat u evropi visio svakodnevno) povuci vojni i civilni vrh. jedan od razloga zasto nije dobila autuput. sasvim slucano je 10 milijardi spickano na dva vojna objekta bas u bosni (ili na granici). danas, da domaca firma radi takva dva objekta, bila bi svjetki vrh i uzimala bi lopatom lovu po svijetu.
drugi je par rukava sto je sva dodana vrijednost i znanje za isto sjebano u ratu. i o kakvoj provinciji pricas sa gradjenjem skola, bolnica i fabrika na svakom koraku. ocigledno ne shvatas i koje se pocetne tacke krenulo 1945
- dr_Evil
#28498 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Kako da gradimo ceste u Bosni druze Tito: "Sto uze i sto duze". Jugoslavija se brani u Bosni.Osmi Socrates wrote: ↑10/09/2025 03:25A autoputevi nemaju vojni značaj?geralt wrote: ↑10/09/2025 03:16Od federalnog znacaja je u Jugoslaviji bila samo JNA i sve za nju vezano. Opet ponavljam, EU sa vojskom.Osmi Socrates wrote: ↑10/09/2025 03:12 To je samo primjer neorganiziranosti federalne Jugoslavije. Nije se ni jedna druga republika pretrgla od pomoći, ali vala nije ni federalna vlada od zdravog razuma. Autoput u BiH je morao biti od federalnog značaja, pogotovo kad se uzme u obzir da se organizira Olimpijada, i da su imali pet-šest godina da ga isplaniraju i naprave.
Dobro, mozda je to izmisljeno, ali vjerovatno nije ni daleko od istine.
- dr_Evil
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#28500 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
ko je njih izabrao i u kojoj izbornoj jedinici?