Delegati se delegiraju.
Zastupnici se biraju.
Da, ali zauzvrat je Bosna dobila pruge... ups, nije ni to:Bodkin wrote: ↑10/09/2025 11:32tako je kad u njemackoj ucis o bosanskoj historiji.sehohari wrote: ↑10/09/2025 03:40Nije baš, poprilična srestva su se slila iz republika u savezni budžet.geralt wrote: ↑10/09/2025 03:02 Nije je niko tjerao. Olimpijada je bila projekat sa 100% lokalnom inicijativom i organizacijom, prvo gradskih a onda republickih vlasti.
Slovenci su sabotirali svaki korak kandidature i organizacije, a posebno finansiranje, i onda su na kraju skoro citav ceh platili SR BiH i grad Sarajevo.
Tadasnja generacija je odlucila da je Olimpijada bitnija i preca od autoputa. Mozes se sa njima slagati ili ne slagati, ali niko to nije nametnuo sa strane.
Ljudi nikako ne kontaju da je SFRJ bila prilicno labava federacija nakon 1974., nesto kao EU sa vojskom. Republike su imala znacajne vlastite budzete i slobodu da ih trose kako hoce. A ako se neko pita gdje su utroseni u BiH, neka prvo pogleda danasnju mrezu magistrala i zeljeznica, koja nije postojala 1946.
Također, ti predstavljaš to kao da su autoceste u Jugoslaviji pravljene 1980-ih, a ne da je gradnja počela decenijama prije.
Da, dobili smo iz tog perioda mrežu magistrala, ali nisu je ni drugi imali, to je ama baš nikakav argument. Jadranka, Ibarska magistrala... sve je isto iz tog perioda. Ispade da je Bosna bila u kamenom dobu, a ne da je iza nje 50-godišnji period u kojem je, ako ništa, A-U ostavila dosta toga.
bosna je obiljezena kao teritorija gdje ce se u slucaju rata (a u vrijeme kad je rat u evropi visio svakodnevno) povuci vojni i civilni vrh. jedan od razloga zasto nije dobila autuput. sasvim slucano je 10 milijardi spickano na dva vojna objekta bas u bosni (ili na granici). danas, da domaca firma radi takva dva objekta, bila bi svjetki vrh i uzimala bi lopatom lovu po svijetu.
drugi je par rukava sto je sva dodana vrijednost i znanje za isto sjebano u ratu. i o kakvoj provinciji pricas sa gradjenjem skola, bolnica i fabrika na svakom koraku. ocigledno ne shvatas i koje se pocetne tacke krenulo 1945

Šta sam tačno pogriješio, ili mi želiš reći da Kosovo nije bila teška provincija?_BataZiv_0809 wrote: ↑10/09/2025 06:51sehohari wrote: ↑09/09/2025 23:16Postignuće nekakvog "republikanskog" ustava sa vječitim Maršalom ili Partijom nije baš neki argument. Ima i Sjeverna Koreja takav ustav._BataZiv_0809 wrote: ↑09/09/2025 23:04 Povrsna opservacija.
Kad je BiH dobila prvi univerzitet? Prvi ustav republikanskog tipa?
Jedino univerzitet, da, s tim da ne znam čime je to argument da Bosna nije time ostala teška provincija, pa i Priština je dobila univerzitet.![]()
Nista, samo podsjetnik sto sa tobom ne vrijedi raspravljati. Ziv bio.sehohari wrote: ↑10/09/2025 12:47Šta sam tačno pogriješio, ili mi želiš reći da Kosovo nije bila teška provincija?_BataZiv_0809 wrote: ↑10/09/2025 06:51sehohari wrote: ↑09/09/2025 23:16
Postignuće nekakvog "republikanskog" ustava sa vječitim Maršalom ili Partijom nije baš neki argument. Ima i Sjeverna Koreja takav ustav.
Jedino univerzitet, da, s tim da ne znam čime je to argument da Bosna nije time ostala teška provincija, pa i Priština je dobila univerzitet.![]()
Svi znamo, Bosanci išli raditi u Peći.
A sto frajer iz cista mira izbode nozem onu Ukrajinku u javnom prevozu, to niko nije ovdje stavio.skafiskafsnjak wrote: ↑10/09/2025 12:49 Isplati li se ici?
https://www.klix.ba/vijesti/crna-hronik ... /250910079
il' kad se neko u Minkenu zabije u narod autom, to je armala kuume_BataZiv_0809 wrote: ↑10/09/2025 12:51A sto frajer iz cista mira izbode nozem onu Ukrajinku u javnom prevozu, to niko nije ovdje stavio.skafiskafsnjak wrote: ↑10/09/2025 12:49 Isplati li se ici?
I parkiraju po traviVelkoski wrote: ↑10/09/2025 12:53il' kad se neko u Minkenu zabije u narod autom, to je armala kuume_BataZiv_0809 wrote: ↑10/09/2025 12:51A sto frajer iz cista mira izbode nozem onu Ukrajinku u javnom prevozu, to niko nije ovdje stavio.skafiskafsnjak wrote: ↑10/09/2025 12:49 Isplati li se ici?
a jučer svi u Zenici pišaju pod mostom k'o što rade i u Klagenfurtu![]()
![]()
Neuporedivo. Njemacku je branio NATO. Gledaj Tito je znao da nama jedina odbrana je gerilski rat u slucaju upada CCCP-a, sto je par puta bilo skoro pa gotova stvar. Nasa industrija i infrastruktura je bila podredjena tome, ja sam do zrelih godina mislio da se svi mostovi na svijetu prave sa mjestom gdje ce se smjestiti dinamit, ali izgleda da je to bila samo titova BiHsehohari wrote: ↑10/09/2025 12:46Da, ali zauzvrat je Bosna dobila pruge... ups, nije ni to:Bodkin wrote: ↑10/09/2025 11:32tako je kad u njemackoj ucis o bosanskoj historiji.sehohari wrote: ↑10/09/2025 03:40
Nije baš, poprilična srestva su se slila iz republika u savezni budžet.
Također, ti predstavljaš to kao da su autoceste u Jugoslaviji pravljene 1980-ih, a ne da je gradnja počela decenijama prije.
Da, dobili smo iz tog perioda mrežu magistrala, ali nisu je ni drugi imali, to je ama baš nikakav argument. Jadranka, Ibarska magistrala... sve je isto iz tog perioda. Ispade da je Bosna bila u kamenom dobu, a ne da je iza nje 50-godišnji period u kojem je, ako ništa, A-U ostavila dosta toga.
bosna je obiljezena kao teritorija gdje ce se u slucaju rata (a u vrijeme kad je rat u evropi visio svakodnevno) povuci vojni i civilni vrh. jedan od razloga zasto nije dobila autuput. sasvim slucano je 10 milijardi spickano na dva vojna objekta bas u bosni (ili na granici). danas, da domaca firma radi takva dva objekta, bila bi svjetki vrh i uzimala bi lopatom lovu po svijetu.
drugi je par rukava sto je sva dodana vrijednost i znanje za isto sjebano u ratu. i o kakvoj provinciji pricas sa gradjenjem skola, bolnica i fabrika na svakom koraku. ocigledno ne shvatas i koje se pocetne tacke krenulo 1945
Vidi bijele tačake i jada. Ovdje je se samo kasnije dodao pravac za Beograd, mislim.
A, ovo za za "obilježenu teritoriju" - hajte molim vas, jeste li vi normalni? Govorimo o teritoriju većine 50 hiljada kvadrata. A, čak i da jeste, znači ok je da je Tito jednostavno "halalio" bh. infrastrukturu u tom periodu jer je se bojao Rusa?
Ne sjećam se baš puno da je Austrija žrtvovala cijeli istočni dio zemlje zbog toga, ili Nijemci - ili mi sada želite reći da je Jugoslavija sve do 1990. (eto, može i 1980.) bila u većoj ratnoj opasnosti od Njemačke sa DDR-om?
To je tako. Najdrzavotvornija generacija Bosnjaka je upravo ta. To svakako ne amnestira federalnu vlast od loseg upravljanja drzavom - sto ovima onda daje jos i veci znacaj, jer su nesto uspjeli napraviti - uprkos situaciji na federalnom nivou.
To niko i ne spori._BataZiv_0809 wrote: ↑10/09/2025 13:02 Razvijali smo se za vrijeme Hladnog rata sa svim implikacijama koje to nosi.
To je gradivo osmog razreda osnovne skole.
To se moze svugdje desiti ….budala ima. A pogotovo na „divljem zapadu“._BataZiv_0809 wrote: ↑10/09/2025 12:51A sto frajer iz cista mira izbode nozem onu Ukrajinku u javnom prevozu, to niko nije ovdje stavio.skafiskafsnjak wrote: ↑10/09/2025 12:49 Isplati li se ici?
Ma daaaa … isto tako je normala u BiH kada pijani vozac usmrti 30godisnjaka i pobjegne …. PajelVelkoski wrote: ↑10/09/2025 12:53il' kad se neko u Minkenu zabije u narod autom, to je armala kuume_BataZiv_0809 wrote: ↑10/09/2025 12:51A sto frajer iz cista mira izbode nozem onu Ukrajinku u javnom prevozu, to niko nije ovdje stavio.skafiskafsnjak wrote: ↑10/09/2025 12:49 Isplati li se ici?
a jučer svi u Zenici pišaju pod mostom k'o što rade i u Klagenfurtu![]()
![]()
I jedno i drugo su refleksija sistemskog problema.skafiskafsnjak wrote: ↑10/09/2025 13:23To se moze svugdje desiti ….budala ima._BataZiv_0809 wrote: ↑10/09/2025 12:51A sto frajer iz cista mira izbode nozem onu Ukrajinku u javnom prevozu, to niko nije ovdje stavio.skafiskafsnjak wrote: ↑10/09/2025 12:49 Isplati li se ici?
Ali da dodjes u hitnu i da ti kazu da sam vozis dijete …. I da ti isto umre u autu… e to ne vidis cesto
sestog rekao bih. porediti neutralnu austriju ili podijeljenju njemacku sa nabijanom sfrj koja se nije samo rusa "bojala" nego je imalal mrtvu strazu na albanskoj granici i to sve iz 2025._BataZiv_0809 wrote: ↑10/09/2025 13:02 Razvijali smo se za vrijeme Hladnog rata sa svim implikacijama koje to nosi.
To je gradivo osmog razreda osnovne skole.
ja ne znam shvatas li ti velicinu i trosak objekata kao sto su zeljava aerodom i bunker kod konjica za to vrijeme?sehohari wrote: ↑10/09/2025 12:46Da, ali zauzvrat je Bosna dobila pruge... ups, nije ni to:Bodkin wrote: ↑10/09/2025 11:32tako je kad u njemackoj ucis o bosanskoj historiji.sehohari wrote: ↑10/09/2025 03:40
Nije baš, poprilična srestva su se slila iz republika u savezni budžet.
Vidi bijele tačake i jada. Ovdje je se samo kasnije dodao pravac za Beograd, mislim.
A, ovo za za "obilježenu teritoriju" - hajte molim vas, jeste li vi normalni? Govorimo o teritoriju većine 50 hiljada kvadrata. A, čak i da jeste, znači ok je da je Tito jednostavno "halalio" bh. infrastrukturu u tom periodu jer je se bojao Rusa?
Ne sjećam se baš puno da je Austrija žrtvovala cijeli istočni dio zemlje zbog toga, ili Nijemci - ili mi sada želite reći da je Jugoslavija sve do 1990. (eto, može i 1980.) bila u većoj ratnoj opasnosti od Njemačke sa DDR-om?
Jest, samo je rješenje jednog mnogo lakše od drugog složit ćeš se._BataZiv_0809 wrote: ↑10/09/2025 13:29I jedno i drugo su refleksija sistemskog problema.skafiskafsnjak wrote: ↑10/09/2025 13:23To se moze svugdje desiti ….budala ima._BataZiv_0809 wrote: ↑10/09/2025 12:51
A sto frajer iz cista mira izbode nozem onu Ukrajinku u javnom prevozu, to niko nije ovdje stavio.
Ali da dodjes u hitnu i da ti kazu da sam vozis dijete …. I da ti isto umre u autu… e to ne vidis cesto
tema je na topiku Amerika
Nasilje ce se u Americi mnogo lakse rijesiti od naseg zdravstva? Hrabra prognoza.ZoomZoomKiwi wrote: ↑10/09/2025 13:35Jest, samo je rješenje jednog mnogo lakše od drugog složit ćeš se._BataZiv_0809 wrote: ↑10/09/2025 13:29I jedno i drugo su refleksija sistemskog problema.skafiskafsnjak wrote: ↑10/09/2025 13:23
To se moze svugdje desiti ….budala ima.
Eto u BiH te niko neće zbost nožem onako. Pitajmo mamu jednog Denisa šta misli o tome.
Bolan odvedeš dijete u hitnu da umre. Pa jebem mu![]()
Koji, beba? Zajebano je ovima u Konjicu jer su sami na cijelu općinu, da su otišli s bebom za Mostar, a netko ušao u DZ s infarktom, bilo bi kako su smjeli ostaviti hitnu praznu. Cijeli grad Mostar ima tri tima HMP, iluzorno je očekivati da Konjic ima isti broj premda je to jedino rješenje za ovakve situacije - više timova. Pitanje je je li to realno i izvodivo.